Skoči na vsebino

ZEN

Marsa

Recommended Posts

ne gre za dobrote.. gre za vero in prepricanje in nato prepricljivost, ki v teh primerih pride sama po seb. xDDx

vedno pol prepricas pravega cloveka. trump pa ni pravi. ze po priimku. :P

al pa onasisa, ki je bil bolj karizmaticen vsaj...

ne pa ta poosebljeni Obogi sop las cez glavo - kot, mi vsi mislimo, da ima v bistvu ful las. x:o)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 143
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

xsmx

je rekel navelicano... kot pokroviteljski odrasel sitnemu otroku. x:o)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

ampak a ni lep mak?

ves zharech in rdech...

sredi planjav...

v vetru plapolajoch...

ves strong in ves krhek...

x:o)x x:px

kdor zeli prepevati, bo vedno nasel pesem.

(sicer si jo bo pac izmislil. xDDx)

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>saj res, lajf! xDDx

... ko sem se prisla menit za job (*sloganje* po telefonu x;)x zlo krscansko, a ne? :vragec:), so rekli: tkole je, dela se vsak dan 8 ur, vsako drugo soboto in eno nedeljo mesecno.

Sem jaz rekla: tkole je, delala bom 4 ure dnevno, sobote mi ne disijo, ampak ok, vazi, ob nedeljah ne *slogam*, torej ob nedeljah me ni 'in'.

]

Se mi zdi, da si prispodobo vzela preveč dobesedno. In men očitaš, da sem preveč stvaren x;)x .

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

sploh ne, sam na misel mi je to prislo, pa konc koncev se je zgodilo meni, je moja zgodba, ne prepisana od nekod. :)

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>sploh ne, sam na misel mi je to prislo, pa konc koncev se je zgodilo meni, je moja zgodba, ne prepisana od nekod. :)

Lepo, ampak prispodoba ni zgodba, ki bi se zgodila. Je bol kot basen, ki ima svoje sporočilo, samo mnogo globje.

ah no ja, tu si pa mim udaril. Zivljenjska zgodba je mnogo globlja, zame.

Cak saj jaz iz tega tud lohk napisem nekaksno 'basen' - pac, 'prevedes' lajf v simbole, pa so 'emanueli' zadovoljni. ;)

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>Saj res, zgodbe. Ne gre tolk za zgodbe, ki bi se zgodile, ampak bol za duhovne prispodobe, ki pokažejo na višje zakonitosti duhovnega sveta.

Men je najbol všeč prispodoba o vinogradniku, ki je imel velik vinograd. Takoj zjutraj je najdu skupino ljudi, jim ponudil delo in en goldinar plačila, pa so ljudje šli in delali. Opoldne je najdu drugo skupino ljudi in jih tudi najel. Eno uro pred večerom pa je najel še tretjo skupino ljudi. Ko pa je padla noč, pa je VSEM plaču en groš. Pa so se jutranji pritožil, kako so lahko tisti, ki so delali eno uro v večernem hladu dobili tolk kot oni, ki so delali cel dan v najhuj vročini. "Saj sem vam plaču tolk, kot smo se zmenil. S svojim dnarjem pa delam kar čem. Kaj se pol pritožujete?" In na to ta jutranji niso mel več kaj rečt.

Ampak, zakaj mi je ta prispodoba sploh všeč? Po moje sem se poistovetu s tistimi večernimi, ki so delal urco v prijetnem hladu, pa dobil polno plačo x:Dx  x;)x .

No, pa še razlaga:

"Vinograd so pravi ljudje te zemlje, so kot trte, ki jih je treba obdelati. Ti nimajo nobene pogodbe z Menoj, ampak jih je treba obdelati, da bodo Gospodu Bogu obrodili dober sad.

Vsi preroki pa, tako kot zdaj vi, po duši niso s te zemlje, ampak so od zgoraj najeti delavci in so pred tem z Menoj sklenili trdno pogodbo, da bi dosegli Božje otroštvo, to pa je mogoče le na tej zemlji.

Vsi veliki preroki od začetka do zdaj, z vami vred, ki so prejeli veliko razodetje, so najprej najeti delavci v Gospodovem vinogradu.

Majhni preroki, ki morajo opraviti le polovično delo, namreč ohranjati enkrat dano veliko razodetje, so tisti, ki bodo v mojem imenu prišli za vami; imeli bodo sicer neka majhna razodetja in bodo iz njih prerokovali, toda tiste moči in oblasti, kakršno bom dal vam, ne bodo imeli. Imeli bodo enako plačilo kakor vi, ker bo morala biti njihova vera trdnejša; ker ne vidijo tega, kar vidite in doživljate zdaj vi, bodo zaradi svoje bolj prostovoljne vere tudi bolj življensko zaslužni. Ko pa bodo potem prejeli enako plačilo kakor vi, pomislite, da jim je bilo teže verovatito, kar se zdaj dogaja v zveličanje vsega stvarstva, ker niso bili tako kot vi priča vsemu temu.

Nazadnje, zelo pozno bodo spet tik pred veliko sodbo obujeni in dopuščeni vidci, ki se bodo kratek čas zelo trudili, da bi očistili zelo omadeževani nauk, da bi ga jasneje razmišljajoče človeštvo ohranilo, ne pa zavrglo kot staro duhovniško prevaro. Ti tretji delavci v Mojem vinogradu ne bodo delovali z velikimi čudeži, ampak zgolj s čisto besedo in spisi, ne da bi dobili kakšno drugo opazno razodetje kot le razodetje notranje, žive besede v čutenju in mislih v svojem srcu in polni bodo jasne in razumne vere, brez čudežev bodo torej dvignili posušene trte Mojega vinograda in od Mene tudi prejeli enako plačilo kakor vi kot celodnevni delavci; njim bo namreč veliko teže trdno in brez dvoma verovati v to, kar se je več kot tisoč let pred njimi dogajalo tu."

<{POST_SNAPBACK}>ah no ja, tu si pa mim udaril. Zivljenjska zgodba je mnogo globlja, zame.

Cak saj jaz iz tega tud lohk napisem nekaksno 'basen' - pac, 'prevedes' lajf v simbole, pa so 'emanueli' zadovoljni. ;)

Sam tistale tvoja zgodba je prej izjema kot pravilo. :sori:

cak mal, tega pa ne razumem - kako pa to lohk ves??

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>ah no ja, tu si pa mim udaril. Zivljenjska zgodba je mnogo globlja, zame.

Zdaj ga pa že mal sračkaš x:o)x . Se ti zdi, da sem tko hit zadovoljen x:Dx . Sicer pa prilike govorijo tudi o tistem, kar se bo šele zgodilo, lahko tudi po dolgem času.

Je pa to tema zen, ki si jo ti odprla. Pa mal razlož, kako ti vidš zen, če si ga že kupla.

<{POST_SNAPBACK}>cak mal, tega pa ne razumem - kako pa to lohk ves??

Glede na to, da večina ljudi dela po 8 al pa clo več ur na dan, pa da bi jih velik raj delal po 4 ure (za polno plačo), pa se jim ne rata zment s šefom (men tud ne :eek: ), nekak smatram da je tvoja zgodba pač bol izjema kot pravilo. Sicer je lepo vedt, da se to da, ampak potegnt iz te zgodbice pravilo...??? Ne bi reku.

Zakaj pravilo?

Je sam zgodba - kdor zeli, jo lohk vzame za svojo - kot vsako od vsakogar, ki majo drugi to moznost, da so z njo seznanjeni. :)

Morda se tebi BO zgodilo.

Ne razumeva se - ti si teoretik, jaz pa praktik - ti beres prilike in reces glej kok so lepe, jaz pa jih zivim v zivljenju in reces - to ni to. Mislim da ga ti srackas.

ne, pod razno ne rabim utemeljevat, zakaj nekaj kupim. Zato ker mi je vsec.

Nisem dobila polne place, jasno, pac pa za 4 ure, pravzaprav sem bila placana po ucinku in ne po urah.

Lepo vedt da se to da? x:o)x

ker drugje te v job prisilijo? x;)x x:Dx

Gre za POZNAVANJE LASTNE VREDNOSTI in nekaj jajc.

Nima zveze z zenom.

Ima pa zvezo zdaj, ker sem jaz to sem napisala.

Pojma nimam o zenu, kot sem ze napisala.

Pa vendar se mi zdi, da tud nizanje enih 'zenovskih zgodbic' ni ravno neko 'poznavanje zena'.

Ce pa ze nizamo zgodbe, prilike, pa rajs podam svoje - ker jih imam.

Prilike ne nastanejo iz nica, iz zraka...

Picasso

Ne razumeva se - ti si teoretik, jaz pa praktik - ti beres prilike in reces glej kok so lepe, jaz pa jih zivim v zivljenju in reces - to ni to. Mislim da ga ti srackas.

ne, pod razno ne rabim utemeljevat, zakaj nekaj kupim. Zato ker mi je vsec.

Pojma nimam o zenu, kot sem ze napisala.

Pa vendar se mi zdi, da tud nizanje enih 'zenovskih zgodbic' ni ravno neko 'poznavanje zena'.

Ce pa ze nizamo zgodbe, prilike, pa rajs podam svoje - ker jih imam.

Prilike ne nastanejo iz nica, iz zraka...

Kako moreš rečt, da jest nism praktik. Saj menda tud jest živim in mam svoje življenske izkušnje. Če pa ne opisujem svojih štorij na tem forumu, se mi že ne zdi pomembno. In Jezusove prilike niso zgolj zgodbe, jih je treba dojet na globjem nivoju. Ne gre sam za lepoto, ampak tud za globino sporočila.

Sicer se pa tud praktično ukvarjam z zenom. Ravno danes sem pripravlu drva za kurjavo. Saj zastopš; nabiranje, žaganje, sekanje in ceplenje drva x;)x ; en tak živ stik z naravo. Pravzaprav bi lahko odpru eno praktično zen delavnico. Recimo sedem-letno. Saj pri zenu, kot sem razumu, ne gre zgolj za to, da se nekaj naučiš, ampak da ti takorekoč pride v kri (pa tud drva rabm vsak let x:Dx ).

Jasno, da ne rabiš utemeljevat, zakaj nekaj kupiš. Če pa že kupiš, je lepo, da to mal razložiš. Mam občutek, da kar nekaj ljudi pričakuje, da boš zen mal praktično razložila, če si že odprla to temo. Oziroma, če se mal umetniško izrazm, ljudstvo pričakuje, da vidi tvoja nova zen-ovska-duhovna oblačila, ki si jih kupila x:Ix x:o)x .

Čeprav, po pravic povedano, ne razumem, kako moreš rečt, da nimaš pojma o zenu, če si ga kupila, ker ti je všeč :eek:

<{POST_SNAPBACK}>...Mam občutek, da kar nekaj ljudi pričakuje, da boš zen mal praktično razložila, če si že odprla to temo. Oziroma, če se mal umetniško izrazm, ljudstvo pričakuje, da vidi tvoja nova zen-ovska-duhovna oblačila, ki si jih kupila x:Ix  x:o)x .

Čeprav, po pravic povedano, ne razumem, kako moreš rečt, da nimaš pojma o zenu, če si ga kupila, ker ti je všeč :eek:

Moj prvi post v tej temi, 'glava' teme:

Priznam, da sem sicer sama v nekaterih receh precej povrsen clovek in je zato tudi moje znanje na nekaterih podrocjih taksno. Povrsno, zajemam vsega po malem.

No in tako se tudi v zen nisem kaj blazno poglabljala, a nekako vse, kar sem prebrala, vsak *stik* mi je bil dbest in me je zelo pritegnil.

Tko... ... resnicen... se mi zdi...

al je pa to zato, ker se jaz tolk najdem oz. vse meni govori oz. znam fajn prebrat ta sporocila.

Mislim saj sploh ne vem, o cem se bomo pogovarjali.

se zaenkrat...

sam - pac, morda bo imel kdo kak konstruktivnejsi komentar, misel, morda pa tud namig na kako dobro literaturo ali pac link na kaj kulskega na netu.

Tko da...dobrodosli vasi komentarji.

(ce pa jih ne bo, pa tud ne bo konc sveta).

Ce je po tem kdo pricakoval od mene kake prakticne razlage zena, se je pac zmotil.

Ko nekdo odpre temo tranziti, tudi jaz ne sklepam, da bo napisal studijo o tranzitih. ;) :palec:

Vse je eno.

Vse je Bog.

Vse je Chi.

Vse je Ljubezen.

Vse je Joga.

vse je Zen.

...

xyesx

Torej tud v krscanstvo pravzaprav ne mroem verovat, ker nimam znanja? :P ;)

Picasso

A ni ena fora zena taka, da bolj kot si (mislis da si) pameten, bolj si v resnici butast?

Mislim, da se da iz zena naslutiti namig na nevarnosti enoumja, okostenelega razmisljanja, pretiranega zaupanja v lasten intelekt.

Svet okoli nas je dinamicen in OGROOMEN in nasi mozgancki, ki so sicer fantasticni, niti pod razno ne morejo doumeti kaj VSE se V RESNICI dogaja.

Ali pač?

Kaj pa vem, sem bolj butaste sorte.

Enkrat sem na enem forumu postavil klasicno zen vprasanje:

"What is the sound of one hand clapping?"

in dobil odgovor:

"What is the sound of one butt cheek farting?"

x:Dx x:Dx x:Dx

Torej tud v krscanstvo pravzaprav ne mroem verovat, ker nimam znanja? :P ;)

Pa saj ne gre tolk za znanje.

Po drugi strani pa, če nekaj ne poznaš, tud kritizirat ne moreš.

Mal sem se sicer hecu x:o)x , ampak glede na tole

No in tako se tudi v zen nisem kaj blazno poglabljala, a nekako vse, kar sem prebrala, vsak *stik* mi je bil dbest in me je zelo pritegnil.

Tko... xscratchx... resnicen... se mi zdi...

al je pa to zato, ker se jaz tolk najdem oz. vse meni govori oz. znam fajn prebrat ta sporocila.

sem pa res domnevu, da boš to razložila :eek:

<{POST_SNAPBACK}>saj to je v bistvu svetopisemski: ne skrbi za jutri, kajti jutrisnji dan bo imel svojo skrb... dnevu zadostuje njegova lastna tezha...

SAM!!! :att: Glih zato - zen!!!

ker je... *lahkotnejsi*, a vsebuje... modrost in vse to...

tule pa sam neka tezha, breme, skrb, krivda... frka v glavnem. xDDx

zakaj rechi tezha - zakaj ne: vsak dan ima svojo... hm... radost? modrost? izpolnitev? namen? up? sreco? ljubezen? veselje? a ni vse to boljs in clo bolj resnicno??? x!x

zakaj glih tezho...  :o|o:  xrolleyesx

tko se manj naucis - ce ti recejo, glej to je zdaj tezko... pa saj vidim, pusti me, da jaz to dozivim tud svetlo!!!!!!!!!!!!!!! a ni no?

a kdo steka? :8): x:Dx

Sploh pa glede na to. Kako misliš, SAM teža, breme, skrb, krivda??? x?x

Sam = Samo! ravno zato zen! Torej - ampak ravno zato zen...

Tko da - ne SAM krivda pa bad, pac pa velik tega - pokora, grehi itd.

Tam enemu iskreno govoris kao greh, on se pa slini tam po tebi, bljek...

Tako da - to zadrzevanje, grehi, tak pristop, ni nic dobrega prineslo, saj ocitno - ce je tolk skandalov v cerkvi.

Pa tud zato, ker so tolk stran skoz tiscal ful infotov, ki niso sedli v...

Hocem sam rect, da nisem ovca. No, to.

Picasso

Ne razumeva se - ti si teoretik, jaz pa praktik - Prilike ne nastanejo iz nica, iz zraka...

Jah, teorija. Saj tud, ko razvijajo nov avto, ga najprej narišejo, preračunajo, pol ga šele nardijo. Pri tem pa uporabijo vsa nakopičena znanja, na začnejo vedno iz nič.

In tudi pšenično zrno ima v sebi spravljeno "teorijo" (idejo, duhovno bit), da iz njega izraste nova pšenica s 100 kratnim plodom. Ta "teorija" je bistvo semena. Brez tega ni nič.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...