smrketa 13. maj 2005 Prijavi Deli 13. maj 2005 Helou! Zdej bo bezeg kmalu cvetel in sem rekla, da si probam narest sirup iz njega. Bi pa neki vprašala. V receptu piše, da je potrebno dati kandirani sladkor, mene pa zanima, če lahko tudi navadnega. Če ne bo nič narobe s tem. Ker kandiran je ful drag. No, če je kandiran "mus", pol ga pač bom. In še to, kaj je sploh razlika med navadnim (belim) sladkorjem, med kandiranim s. in med želirnim s.? Upam, da kdo kaj ve o tem. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 13. maj 2005 Prijavi Deli 13. maj 2005 Moja mama ga dela z navadnim sladkorjem, prijateljica pa z rjavim. Lp Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 13. maj 2005 Prijavi Deli 13. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Moja mama ga dela z navadnim sladkorjem, prijateljica pa z rjavim. Lp Danes sem pil primorski brinjevec na Pohorju, imaš pozdrave od tam Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aiwa 14. maj 2005 Prijavi Deli 14. maj 2005 m mnjam mnjam mnjma.... kwa j pa to dobr... pr nas pa noben tega več ne dela.... šmrk šmrk Citiraj spet se mi je na bolš poslabšal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 14. maj 2005 Prijavi Deli 14. maj 2005 želirni sladkor dodajo pektin, citronsko kislino. Kandirani sladkor dobijo s karameliziranjem..najbrž kaj tudi dodajo????( kakšen sirup,,javorjev mogoče...) Potem pa odvisno lahko je bel ali rjav. Rjavi sladkor....ga pa pridobijo iz sladkornega trsta ali sladkorne pese. Rjav ..ker je neprečiščen. Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 14. maj 2005 Prijavi Deli 14. maj 2005 Sirup iz bezgovih cvetov:30 cvetov3l vode..namočiš in pustiš 24-30 ur...precediš in dodaš3kg sladkorja6dkg citronske kisline( tri škatlice..lahko nadomestiš z limonami)Pazi, da vedno dodaš najprej sladkor, mešaš, dokler se ne stopi, šele potem citronsko kislino! P.S.: sama dodam malo manj citronke Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 15. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 15. maj 2005 No, hvala za odgovore. Če prav razumem, lahko torej ta sirup narediš tudi iz navadnega (belega) sladkorja in bo ravno tako v redu. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 15. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 15. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>želirni sladkor dodajo pektin, citronsko kislino. Rjav ..ker je neprečiščen. Teh dveh stavkov ne razumem ... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 15. maj 2005 Prijavi Deli 15. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>No, hvala za odgovore. Če prav razumem, lahko torej ta sirup narediš tudi iz navadnega (belega) sladkorja in bo ravno tako v redu. Sama sem do sedaj vedno uporabila navaden bel sladkor.Če sirup natočiš v čiste steklenice, ga lahko uporabljaš vse leto.Veliko uspeha! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 15. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 15. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Pazi, da vedno dodaš najprej sladkor, mešaš, dokler se ne stopi, šele potem citronsko kislino! Zakaj pa to? Ker v "mojem" receptu piše, da daš citronsko kislino takoj? In piše tudi, da daš oboje: limone in citr. kislino. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 15. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 15. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Če sirup natočiš v čiste steklenice, ga lahko uporabljaš vse leto.A zamaške daš navadne? Al tiste, ki bolj tesnijo? Kolko steklenic si pa pripraviš? En liter se mi zdi, da je tako - za par tednov. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 15. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 15. maj 2005 No, napišem še jaz recept, če koga zanima: BEZGOV SIRUP:za 5 l:25 kobulov bezgovega cvetja4 limone2 kg kandis sladkorja50 g citronske kisline5 l vode P.S. S kobuli so najbrž mišljeni kar cvetovi ... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 15. maj 2005 Prijavi Deli 15. maj 2005 Smrketa: najprej dodaš sladkor in nato toliko časa mešaš, da se stopi, šele nato dodaš c. kislino, oziroma limono.Če boš storila obratno, ne bo nič narobe, samo zeloooooooo dolgo boš mešala, da se ti bo sladkor stopil.Steklenice vzamem navadne in čisto običajne zamaške( konzervans sta itaq sladkor in limona)Torej iz mojega osnovnega recepta( 3l vode) dobiš 4,5 l sirupa......Koliko ga naredim?Odvisno od volje in časa...zdi pa se mi, da je bil moj "rekord" 60l sirupa... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 15. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 15. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Koliko ga naredim?Odvisno od volje in časa...zdi pa se mi, da je bil moj "rekord" 60l sirupa...Uaaaau! No, hvala za pojasnila in veliko "pivskih" užitkov. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 16. maj 2005 Prijavi Deli 16. maj 2005 Namesto bezgovih cvetov lahko daš tudi kaj drugega: na kolobarje narezano grenivko, pomarančo... Postopek je enak kot pri bezguPa ne potrgajte vseh cvetov da bo jeseni kaj jagod. Sirup iz njih je še boljši Bi pa imel eno vprašanje: ko sem bil majhen(uuuu kje je že to... ) je moja stara mama iz bezgovih cvetov pripravljala pijačo ki smo ji rekli šabesa(morda jo kdo pozna pod drugim imenom) Imela je mehurčke in jo je bilo treba spraviti v flaše ki zdržijo pritisk če ne so se dogajale čudne stvari Bi bil zelo hvaležen za recept Na zdravje! Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 16. maj 2005 Prijavi Deli 16. maj 2005 Šabesa 4 dl belega vina4 l vode400 g sladkorja5 bezgovih cvetov1 košček limone Vse skupaj zmešamo v velikem loncu in ga pokrijemo ter pustimo stati 2-3 dni. Medtem večkrat premešamo in po 2-3 dnevih precedimo. Tudi krahrl je bil dober Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Todika 16. maj 2005 Prijavi Deli 16. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Šabesa Tudi krahrl je bil dober a to je uno k je bla kuglca not u flaši pokalica u bistvu al kk že Citiraj KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN.... Bora Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 16. maj 2005 Prijavi Deli 16. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>a to je uno k je bla kuglca not u flaši pokalica u bistvu al kk že Katera stara mama je pa tebi to povedala Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Todika 16. maj 2005 Prijavi Deli 16. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Katera stara mama je pa tebi to povedala nism js kr tk Citiraj KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN.... Bora Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 16. maj 2005 Prijavi Deli 16. maj 2005 Tudi krahrl je bil dober Hvala za recept za šabeso Ka je to krahrl Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
češpljica 16. maj 2005 Prijavi Deli 16. maj 2005 mmmmmmm andudler..njamsiiiiiiii...)) jea jeaaaaaaaa yeeeeees:))) Citiraj Vse kar dobro je izgubi se v večnosti..vse najboljše v času obledi....še vedno si želim sanjaritisaj ženska sem ki več in bolj želi....... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 16. maj 2005 Prijavi Deli 16. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>mmmmmmm andudler..njamsiiiiiiii...)) jea jeaaaaaaaa yeeeeees:))) A Almdudler misliš? Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 17. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 17. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>A Almdudler misliš? Kaj pa je to za ena reč? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 17. maj 2005 Prijavi Deli 17. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Teh dveh stavkov ne razumem ... pektin (funkcija) ...želirno sredstvo. Največ ga je v jabolkih. citronska kislina...kislina ....konzervans.želirni....Ta sladkorček največ uporabljajo za marmelade pa džeme....same dobre stvari. neprečiščen sladkor....to sem hotela povedat, da sladkor pridobivamo iz sirupa sladkorne pese ali pa sladkornega trsta. V tem sirupu je še veliko drugih zdravilnih snovi..mislim da maščobe pa beljakovine ... torej ni čista saharoza ampak še veliko "sirupa"...zato je ta sladkor rjav. Pozdarvček pa mislim da čebelarji obožujejo rjavi saladkor...za čebelice Pa naj ti sirup rata. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 17. maj 2005 Prijavi Deli 17. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Namesto bezgovih cvetov lahko daš tudi kaj drugega: na kolobarje narezano grenivko, pomarančo... Postopek je enak kot pri bezguPa ne potrgajte vseh cvetov da bo jeseni kaj jagod. Sirup iz njih je še boljši Bi pa imel eno vprašanje: ko sem bil majhen(uuuu kje je že to... ) je moja stara mama iz bezgovih cvetov pripravljala pijačo ki smo ji rekli šabesa(morda jo kdo pozna pod drugim imenom) Imela je mehurčke in jo je bilo treba spraviti v flaše ki zdržijo pritisk če ne so se dogajale čudne stvari Bi bil zelo hvaležen za recept Na zdravje! Še en recept za šebeso...brez vina! 10l vode9 velikih bezgovih cvetovdodaš 1kg sladkorja3 cele na rezine narezane limone1/2 dcl jabolčnega kisa....lahko tudi vinskega bolje jabolčni! to pustiš namočeno 3 dni.Vmes 3x na dan dobro premešaj.Po treh dneh precedi in stekleniči. pijača mora v steklenicah vsaj še 7 dni počivati..da je šebesa ta prava , da zareže . Lahko pa pustiš tudi dalj časa. Še bolje. Šebesa je najboljša mrzla. Na zdravje Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.