Skoči na vsebino

Bezgov sirup


Recommended Posts

Helou! :8):

Zdej bo bezeg kmalu cvetel in sem rekla, da si probam narest sirup iz njega. Bi pa neki vprašala. V receptu piše, da je potrebno dati kandirani sladkor, mene pa zanima, če lahko tudi navadnega. Če ne bo nič narobe s tem. Ker kandiran je ful drag. No, če je kandiran "mus", pol ga pač bom.

 

In še to, kaj je sploh razlika med navadnim (belim) sladkorjem, med kandiranim s. in med želirnim s.? Upam, da kdo kaj ve o tem. :inocent:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

želirni sladkor dodajo pektin, citronsko kislino.

 

Kandirani sladkor dobijo s karameliziranjem..najbrž kaj tudi dodajo????( kakšen sirup,,javorjev mogoče...) Potem pa odvisno lahko je bel ali rjav.

 

Rjavi sladkor....ga pa pridobijo iz sladkornega trsta ali sladkorne pese.

 

Rjav ..ker je neprečiščen. :inocent:

 

Pozdravček xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sirup iz bezgovih cvetov:

30 cvetov

3l vode

..namočiš in pustiš 24-30 ur...precediš in dodaš

3kg sladkorja

6dkg citronske kisline( tri škatlice..lahko nadomestiš z limonami)

Pazi, da vedno dodaš najprej sladkor, mešaš, dokler se ne stopi, šele potem citronsko kislino!

 

 

P.S.: sama dodam malo manj citronke

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>No, hvala za odgovore.  x:o)x  Če prav razumem, lahko torej ta sirup narediš tudi iz navadnega (belega) sladkorja in bo ravno tako v redu. x:px

Sama sem do sedaj vedno uporabila navaden bel sladkor.Če sirup natočiš v čiste steklenice, ga lahko uporabljaš vse leto.Veliko uspeha!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

No, napišem še jaz recept, če koga zanima:

 

BEZGOV SIRUP:

za 5 l:

25 kobulov bezgovega cvetja

4 limone

2 kg kandis sladkorja

50 g citronske kisline

5 l vode

 

P.S. S kobuli so najbrž mišljeni kar cvetovi ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Smrketa: najprej dodaš sladkor in nato toliko časa mešaš, da se stopi, šele nato dodaš c. kislino, oziroma limono.Če boš storila obratno, ne bo nič narobe, samo zeloooooooo dolgo boš mešala, da se ti bo sladkor stopil.

Steklenice vzamem navadne in čisto običajne zamaške( konzervans sta itaq sladkor in limona)

Torej iz mojega osnovnega recepta( 3l vode) dobiš 4,5 l sirupa......Koliko ga naredim?Odvisno od volje in časa...zdi pa se mi, da je bil moj "rekord" 60l sirupa...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Namesto bezgovih cvetov lahko daš tudi kaj drugega: na kolobarje narezano grenivko, pomarančo... xDDx

Postopek je enak kot pri bezgu

Pa ne potrgajte vseh cvetov da bo jeseni kaj jagod. Sirup iz njih je še boljši x:px x:px x:Dx

Bi pa imel eno vprašanje: ko sem bil majhen(uuuu kje je že to... x:Dx ) je moja stara mama iz bezgovih cvetov pripravljala pijačo ki smo ji rekli šabesa(morda jo kdo pozna pod drugim imenom) Imela je mehurčke in jo je bilo treba spraviti v flaše ki zdržijo pritisk če ne so se dogajale čudne stvari x:Dx x:Dx Bi bil zelo hvaležen za recept xsrcx

Na zdravje! xsrcx xDDx x:Dx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Šabesa

 

4 dl belega vina

4 l vode

400 g sladkorja

5 bezgovih cvetov

1 košček limone

 

Vse skupaj zmešamo v velikem loncu in ga pokrijemo ter pustimo stati 2-3 dni. Medtem večkrat premešamo in po 2-3 dnevih precedimo.

 

Tudi krahrl je bil dober x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tudi krahrl je bil dober x:px

 

Hvala za recept za šabeso :palec:

 

x?x Ka je to krahrl x?x

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

mmmmmmm andudler..njamsiiiiiiii...)) jea jeaaaaaaaa yeeeeees:))) x:Dx :vragec:

Vse kar dobro je izgubi se v večnosti..

vse najboljše v času obledi....

še vedno si želim sanjariti

saj ženska sem ki več in bolj želi.......

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Teh dveh stavkov ne razumem ...  :2src:

 

pektin (funkcija) ...želirno sredstvo. Največ ga je v jabolkih.

citronska kislina...kislina ....konzervans.

želirni....

Ta sladkorček največ uporabljajo za marmelade pa džeme....same dobre stvari.

 

neprečiščen sladkor....to sem hotela povedat, da sladkor pridobivamo iz sirupa sladkorne pese ali pa sladkornega trsta. V tem sirupu je še veliko drugih zdravilnih snovi..mislim da maščobe pa beljakovine ... torej ni čista saharoza ampak še veliko "sirupa"...zato je ta sladkor rjav. :inocent:

 

 

Pozdarvček xsrcx

 

pa mislim da čebelarji obožujejo rjavi saladkor...za čebelice xDDx

 

 

Pa naj ti sirup rata. xDDx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Namesto bezgovih cvetov lahko daš tudi kaj drugega: na kolobarje narezano grenivko, pomarančo... xDDx

Postopek je enak kot pri bezgu

Pa ne potrgajte vseh cvetov da bo jeseni kaj jagod. Sirup iz njih je še boljši x:px  x:px  x:Dx

Bi pa imel eno vprašanje: ko sem bil majhen(uuuu kje je že to... x:Dx ) je moja stara mama iz bezgovih cvetov pripravljala pijačo ki smo ji rekli šabesa(morda jo kdo pozna pod drugim imenom) Imela je mehurčke in jo je bilo treba spraviti v flaše ki zdržijo pritisk če ne so se dogajale čudne stvari x:Dx  x:Dx Bi bil zelo hvaležen za recept xsrcx

Na zdravje! xsrcx  xDDx  x:Dx

 

Še en recept za šebeso...brez vina! xDDx

 

10l vode

9 velikih bezgovih cvetov

dodaš 1kg sladkorja

3 cele na rezine narezane limone

1/2 dcl jabolčnega kisa....lahko tudi vinskega bolje jabolčni!

 

to pustiš namočeno 3 dni.Vmes 3x na dan dobro premešaj.

Po treh dneh precedi in stekleniči. pijača mora v steklenicah vsaj še 7 dni počivati..da je šebesa ta prava , da zareže xDDx . Lahko pa pustiš tudi dalj časa. Še bolje.

 

Šebesa je najboljša mrzla.

 

Na zdravje xsrcx xDDx

 

Pozdravček xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...