Skoči na vsebino

Bezgov sirup


Recommended Posts

  • 3 weeks later...
<{POST_SNAPBACK}>A Almdudler misliš? :eek:  x;)x

 

 

jajaj hvalada si me popravla,sem že mal pozabla..hehehe

sem ga pa nardila,je pridno na sončku jep..... x;)x

Vse kar dobro je izgubi se v večnosti..

vse najboljše v času obledi....

še vedno si želim sanjariti

saj ženska sem ki več in bolj želi.......

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 years later...

Ker zdaj ravno cveti bezeg sem potegnil tole temo na svitlo... x:Dx :xx!:

Je že kar nekaj časa kar sem ga nazadnje delal in mi je v spominu ostalo samo to da se rabi bezgove cvetove, sladkor, citronko(citronsko kislino in(ali) limone.

Npr.

 

30 bezgovih cvetov

3 kg sladkorja

3 l vode

3 citronke

in

3 limone

 

Zanima me pa nekaj - našel sem kar nekaj receptov na netu, v glavnem podobni zgornjemu, se pa razlikujejo v eni stvari.

Pri nekaterih se najprej v vodo namoči cvetove za 48 ur, potem se v to zameša sladkor, citronka in limone(v nekaterih receptih je oboje, v nekaterih pa samo eno ali drugo)

Ker pa se sladkor v hladni vodi zelo dolgo raztaplja, nekateri priporočajo da se najprej voda zavre, v njej raztopi sladkor in se potem ko je ohlajeno, da noter cvetove za 48 ur in po tem času primeša še ostalo.

 

Torej - kaj je bolje, kako delate vi?

 

Na zdravje... x:px x:px

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jst sm zavrela vodo in raztopila sladkor in ko se je vseskup ohladilo, sm dala notr bezgove cvetove (30), limono (sam eno) in citronko... vse skup je pa stalo ene dva dneva. sam ko bom spet delala, bom dala raj več bezga, ker tole zdej je... ma sej je čist pitno, sam je bolj ko ena pocukrana voda z rahlim priokusom bezga x:Dx

 

Saj to je mene zanimalo, kako je z okusom.

Menda okus bezga pride bolj do izraza če se cvetovi namočijo v hladno vodo in to stoji namočeno dva dni, ostalo se pa doda pozneje.

Samo raztopit sladkor v hladni vodi pa traja... :vio: xrolleyesx

 

Prebral tudi tole nekje na začetku te teme - če se sladkor in ostalo dodaja pozneje, ne dajat noter citronke in limone prej kot je sladkor raztopljen, drugače traja še precej dlje da se raztopi.

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Saj to je mene zanimalo, kako je z okusom.

Menda okus bezga pride bolj do izraza če se cvetovi namočijo v hladno vodo in to stoji namočeno dva dni, ostalo se pa doda pozneje.

Samo raztopit sladkor v hladni vodi pa traja... :vio: xrolleyesx

 

Prebral tudi tole nekje na začetku te teme - če se sladkor in ostalo dodaja pozneje, ne dajat noter citronke in limone prej kot je sladkor raztopljen, drugače traja še precej dlje da se raztopi.

30 cvetov namočim v 3l neprevrete vode.....čez 30 ur sok precedim skozi gazo, dodam 3 kg sladkorja, mešam nekaj minut in dodam citronko....obvezen tak vrstni red.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ker zdaj ravno cveti bezeg sem potegnil tole temo na svitlo... x:Dx :xx!:

Je že kar nekaj časa kar sem ga nazadnje delal in mi je v spominu ostalo samo to da se rabi bezgove cvetove, sladkor, citronko(citronsko kislino in(ali) limone.

Npr.

 

30 bezgovih cvetov

3 kg sladkorja

3 l vode

3 citronke

in

3 limone

 

Zanima me pa nekaj - našel sem kar nekaj receptov na netu, v glavnem podobni zgornjemu, se pa razlikujejo v eni stvari.

Pri nekaterih se najprej v vodo namoči cvetove za 48 ur, potem se v to zameša sladkor, citronka in limone(v nekaterih receptih je oboje, v nekaterih pa samo eno ali drugo)

Ker pa se sladkor v hladni vodi zelo dolgo raztaplja, nekateri priporočajo da se najprej voda zavre, v njej raztopi sladkor in se potem ko je ohlajeno, da noter cvetove za 48 ur in po tem času primeša še ostalo.

 

Torej - kaj je bolje, kako delate vi?

 

Na zdravje... x:px x:px

:eek:

po lastnih izkušnjah ne bi namakala 48 ur - največ 24 ur.

Pred leti sem namočila v pet zvečer bezgove cvetove v hladno vodo in v nedeljo popoldne je bila - gnila voda. Tp, voda je imela "duh" po gnilem. Jaz cvetove nič ne štejem, niti vode/sladkorja/citronke ne merim - delam po občutku in vmes seveda pokušam x:px ali je že tapravega okusa in strukture.

 

A tale šabesa z belim vinom - milsm, a za pit ima pol notri mehurčke - rabim steklenice z močnim zamaškom (pluta?), ker pri odpiranju in hrambi lahko kaj eksplodira?

Nisem še nikoli pila ne šabese, ne krahlra, kamoli almdudlna?

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:eek:

po lastnih izkušnjah ne bi namakala 48 ur - največ 24 ur.

Pred leti sem namočila v pet zvečer bezgove cvetove v hladno vodo in v nedeljo popoldne je bila - gnila voda. Tp, voda je imela "duh" po gnilem. Jaz cvetove nič ne štejem, niti vode/sladkorja/citronke ne merim - delam po občutku in vmes seveda pokušam x:px ali je že tapravega okusa in strukture.

 

A tale šabesa z belim vinom - milsm, a za pit ima pol notri mehurčke - rabim steklenice z močnim zamaškom (pluta?), ker pri odpiranju in hrambi lahko kaj eksplodira?

Nisem še nikoli pila ne šabese, ne krahlra, kamoli almdudlna?

 

xnckrivx x:Dx

 

Ne vem ali ima čas namakanja kaj pri tem da je imelo vse duh po gnilem.

Pravkar sprobal sirup - cvetovi so bili namočeni od sobote popoldan. x:px x:px

Verjetno je bilo krivo kaj drugega... :?:

Samo jaz sem imel poleg cvetov namočeni še dve limoni(brez lupine)

 

Šabesa - po mojih izkušnjah je najbolje dat gor take zamaške kot so na pivu.

Seveda rabiš ustrezne steklenice ki zdržijo pritisk in pa stiskalnico za zamaške.

Včasih ko takih zamaškov še ni bilo in steklenic ki zdržijo pritisk tudi ne, smo navadne plutaste zamaške prevezovali s platnom in kakšno močno špago.

Pa je še vedno kakšnega vrglo ven, pa tudi kakšno flašo je razneslo... x:o)x

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

xnckrivx x:Dx

 

Ne vem ali ima čas namakanja kaj pri tem da je imelo vse duh po gnilem.

Pravkar sprobal sirup - cvetovi so bili namočeni od sobote popoldan. x:px x:px

Verjetno je bilo krivo kaj drugega... :?:

 

 

Alef, prepričana sem, da je čas namakanja cvetov pomemben...vse, kar je več, kot dan + nekaj ur, dobi zoprn vonj in okus.Seveda pa morajo biti cvetovi mladi.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...