Skoči na vsebino

Gomasio


Recommended Posts

Hocem naredit gomasio, pa sem pozabila, kako sem to delala nekoc.

Kot se spomnim, moras sezam sprazit in ga pomesat s soljo.

Vendar po enih receptih moras pa tud sol sprazit.

Zanima me, ali ju lohk (sezam in sol) prazis skupaj in v kaksnem razmerju - ali 1:1?

In se, ce tudi sol prazis, ali se ne unici pol vse zivo? :8):

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 79
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

kot se jaz spomnjam se soli ne prazi.

razmerje pa... lahko pogledam v kako knjigo.

joooj, ga nisem ze 100 let, kako dobra ideja!

zdaj ponavadi dajem posebej sezam in sol.

tudi zelo fino x^x

 

 

 

tu je en recept:

 

Ingredients

1/2 cup organic sesame seeds

1 tablespoon salt

 

Directions

Toast the sesame seeds. I toast them by cooking over low flame in a dry, cast iron griddle, stirring with a wooden spoon, until they smell "toasted". Add the salt and grind lightly in a coffee grinder or a blender.

 

 

 

se en-

hm, tule pise, da se tud sol prazi :8):

http://www.macrodiet.com/Gomasio.shtml

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

v bistvu zacimba namesto soli, ki jo uporabljajo v makrobioticni kuhinji.

zelo okusno in manj skodljivo kot navadna sol. (nekako ze cutim stanetovo blizino.... x:o)x )

ce znas anglesko ti vse pise na tem sajtu, katerega povezavo sem dala.

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

niti slucajno 1:1. je prevec soli potem.

soli das zelo malo in na zelo malem ognju prazis (lah tut na elektriki, na cist malo), da se pocasi prazi. sol pa ne vem kdaj das; pol ali kasneje. as jo sedaj ne bi dal prej, temvec na koncu, ker sicer unicis vse minerale, ki jih se sploh ima.

 

GOMASIO = se uporablja predvsem v makrobioticni kuhinji (kot pravi tinka), in predvsem zato, da hrano JANG-iziramo! (Kitajska alternativna medicina prisega na uravnotezenje jin in jang principa (zenska in moski). Prav zato se Gomasio dodaja prehrani, da jo Jang-izira.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

seveda, no saj to je pa *teorija*..

saj tko kot sem si rpedstavljala in zapomnila.

Itak se pol vsega spomnis... jah, najbrz res, ja... da bi bilo tumach taksno razmerje. x:Dx

 

Porocam, kaj sem spacala, ce bom dons kaj.

 

 

ja, sezam je blazno jang... pa ni za pretiravat.

Najprej ga mormo sicer sprazit, sam pol pa ga nic ne kuhamo in nic, sam pac posujemo ga, kamor nam pase.

 

recimo na kropmir, in glej - res je krompir blazno jin - tako da kar po filingu ves.

 

men je vsec, zato sem hotla tole, ze parkrat mi je prav zadisal...

Tud tahini mam rada, si ga clo na kruh mazhem. x:Ix :8):

 

Sezam mi ful sede.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Da, men tut sede sezam!!  :palec: 

mi je pa vcasih dost bolj kot sedaj; ocitno en rabim vec tolk jang principa kot nekoc.  :inocent:

lahko ga dodas tudi na solate, juho... spagete kot parmezan, etc...

Ja, saj sem napisala, pa sem zaprla namest popravila - da ni kul ga konstantno furat, ker je zlo mocen, navadno ti prav zapase, ko ga rabis..

 

Ni nujno da sicer rabis jang princip, morda gre za trenutno stanje, recimo glavobol, prebavne motnje, na vse to ugodno vpliva.

Pa na ciscenje, izlocanje strupov.

 

<{POST_SNAPBACK}>Če si "zakisaš" telo s sladkarijami ali pa kavo, poješ eno žličko gomasia in se počutiš bolje. xsrcx

Ja, tud, pa clo proti nespecnosti bojda pomaga.

 

Sam je res treba tko, eno zlicko...

Men je to vcasih prav pasal, po zlicki jest..

Uh zdaj ga pa ze leta nisem, kar pozabis, no zadnjic pa mi je padel v glavo.

 

Moram se mal poglobit, se spomnit, saj sem ze vedla se kaj o sezamu tud -ima ziher se kaksno mocnejso simboliko...

nenazadnje zaradi legende o ali babi 'sezam, odpri se!' - torej vrata v nekaksno bogastvo, izobilje itd.

Mora torej bit se kaj...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>v bistvu zacimba namesto soli, ki jo uporabljajo v makrobioticni kuhinji.

zelo okusno in manj skodljivo kot navadna sol. (nekako ze cutim stanetovo blizino.... x:o)x  )

ce znas anglesko ti vse pise na tem sajtu, katerega povezavo sem dala.

x:Dx

Če že, praži oboje nad temperaturo razpada C vitamina in dobiš močan antioksidant v obliki amorfnega ogljika x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

nisem ga naredila... x:Ix

 

pha, pa tak sem zganjala, a ne?! x:o)x x:Dx

 

ampak saj ga bom, no, kwa tolk tezite! xrolleyesx

 

x:px x:o)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz gomasio delam po tem receptu:

Prepražena sezamova semena malo zdrobim, nato pa dodam 10 - 20 % prežgane soli (torej približno eno žlico soli na 100 g sezama) potem pa še vse skupaj še enkrat zmečkam.

Mljask pa dober tek! :P :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>in kje je ta temperatura?

Nad 225°C . Toda, pri sezamu ti ni potrebno nič meriti, ker je vrelišče sezamovega olja nad to temperaturo in Kitajci ravno to dejstvo izkoriščajo za pečenje v voku x;)x

Si že pozabila, biokoda je do 65°C zdrava, od 65° do 225° je bolna, nad to temperaturo pa ni več ne eno ne drugo, ker je ni več x^x x:)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Nad 225°C . Toda, pri sezamu ti ni potrebno nič meriti, ker je vrelišče sezamovega olja nad to temperaturo in Kitajci ravno to dejstvo izkoriščajo za pečenje v voku x;)x

Si že pozabila, biokoda je do 65°C zdrava, od 65° do 225° je bolna, nad to temperaturo pa ni več ne eno ne drugo, ker je ni več x^x  x:)x

 

 

pozabila, ja.

jem sol vedno navrh potreseno hladno...

 

se pravi: ce peces v voku nimas nic od tega, ampak ti vsaj skodi ne?

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>pozabila, ja.

jem sol vedno navrh potreseno hladno...

 

se pravi: ce peces v voku nimas nic od tega, ampak ti vsaj skodi ne?

Ne, v voku površino pregreješ nad 225°, notranjost pa ostane praktično surova, pod 65°, če delaš pravilno in hitro. Seveda pa nima smisla soliti prej, ker ostane sol vedno na površini in biokodo površinsko uničiš.

Torej, vok + soljenje po pečenju je super, ker dosežeš učinek presne hrane x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Ne, v voku površino pregreješ nad 225°, notranjost pa ostane praktično surova, pod 65°, če delaš pravilno in hitro. Seveda pa nima smisla soliti prej, ker ostane sol vedno na površini in biokodo površinsko uničiš.

Torej, vok + soljenje po pečenju je super, ker dosežeš učinek presne hrane x;)x

 

ja vok je itak zakon :palec: sploh za take kt sm js, k se mi ne lubi cev dopovdan po kuhni motovilit pa pacat neki x:Dx in hrana iz voka je božanska x:px

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

 

Bora

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 weeks later...

heh, no saj sem manj kot en mesec rabila za tole. x:o)x

 

Skratka, vceraj sem se ufurala v momentu in sprazila sezam in sol.

najprej sem dala sam sezam. sem mal tuhtala, pismu, a se da kaj olja?

Pa valjda se ne da, ker je ze sezam masten.

In pol postekam, da aha! najbrz se zato tud sol prazhi, da 'ven potegne' mal iz sezama..

Tako sem ze VMES dodala sol (in je nisem sam na koncu dodala nesprazhene).

Ko je zacel mal 'rjavet', sem ugasnila plin.

Skoz sem imela cist najmanjsi ogenjcek.

kakih 15 minut al kaj tacga sem to prazhila (v bistvu ne vem tocno kolk casa, nisem nic na uro gledala, sam je bilo mal dlje, kot sem si predstavljala).

Pol sem pustila pokrito v ponvi, da se cist ohladi.

No, do danes se je pac ze shladil. x:Dx

In zdaj MitjA... 'stiska'... 'tre' (pismu ne najdem ta hip pravega izraza) v takem moznarcku.

Sem kar dost dala, tako da je moral v dveh rundah.

zdaj bom dala pa v stekleno posodico od apikomplexa.

 

Saj s temle si ne bo mogel nihce kaj dost pomagat - ker pojma nimam, kolk casa sem delala, kdaj sem dodala sol, niti kaksno razmerje je obojega.

Sem kar mal po filingu. :vio:

No saj zato pa se tko redko oglasam v kakih receptih in teh temah, ker jaz tko kuham kot risem... po filingu, impulzivno in nic ne merim, redko na kako uro gledam in tko... se poskusam ne, pac pa sam voham.

No, tale gomasio dishi dbest. xyesx

Probala ga pa se nisem.

Ga grem zdajle.

Dober je. x^x x8Dx

Morda bi lohk mal manj sprazhila sezam, sam pol se pa eni ne bi. Po mojem sem ga dala mal prevec za tisto ta majhno ponvico.

Slan je pa glih prav, sem se bala da bo prevec, je pa skor morda se mal premal.

Nad. x^x

 

Kok to pase po krompirju.

jes, evo, bom pa dons krompir po kakem mescu.

men krompir sploh ne zadishi, sem imela pa obdobje, ko sem ga parkrat po 10 kg kupila in smo vsega pojedli. :)

Sicer pa ne shizim blazno na krompir, se vid, da nisem cist prava slovenka.

 

Obozujem tahini... me zanima, kako se pa to naredi oz. ce se ga lohk sploh spravis sam delat.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>

zdaj bom dala pa v stekleno posodico od apikomplexa.

NATANCNO za posodico od apikomplexa ga je. x^x

Ko sem prej govorila o merah in tem - evo, ce bi merila, racunala in vse, sem ziher, da ne bi tkole se izslo.

Hudo. :)

 

In ful je dober.

Zdaj sem ga ze parkrat mal.

 

Kok dobr, da sem se ufurala vceraj. x8Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...