Skoči na vsebino

Gomasio


Recommended Posts

mi je pa okus in tekstura ful znana... pa nimam pojma odkod.. jedla skor ziher se nisem tega..

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 79
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

<{POST_SNAPBACK}>ste me s temle zdaj cist  x:px ... jutr takoj  x!x  xDDx

 

* aja - kako zdaj tole stanetovo sol dodam  :inocent: ...vmes, na konc, obakrat ... x?x  xrolleyesx

xDDx

Jaz sem jo prvic dala prazhit kar k sezamu, mal kasnej, zdaj sem pa vsakic posebej sol sprazhila. Ko je bila ze sprazhena in je mal odstala, sem jo stresla k sezamu, premesala, pokrila in pustila cez noc (ker to zmer zvecer packam xDDx).

Zjutraj zmixam. Soli nic vec ne dodajam. Je je itak ze dost, sam tko mora bit, ker je to sezamova SOL in ne sezam z mal soli. xyesx

 

Aliana je mroda se na konc dodala, ker se ji je morda zazdelo, da je je mal mal - al kaj tacga...

Prvic pac mal poeksperimentiras.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>mi je pa okus in tekstura ful znana... pa nimam pojma odkod.. jedla skor ziher se nisem tega..

pa si, raznorazne sladice imajo sezam not, vse tele ploscice in tole, s tem da je tisto sladko (vendar tud tam mora ziher bit sol notri).

Pa tudi - velik potujes, sezam je zlo prisoten v razlicnih kuhinjah. Sol je pa prakticno v vsaki jedi... pa pol dobis en tak znan okus.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>ste me s temle zdaj cist  x:px ... jutr takoj  x!x  xDDx

 

* aja - kako zdaj tole stanetovo sol dodam  :inocent: ...vmes, na konc, obakrat ... x?x  xrolleyesx

 

Hej, Mateja, jaz sem jo na koncu se eno zlicko dodala za 'kodiranje'.. ce sem prav razumela Sstaneta, naj bi tko tud delovalo.. ce je pac hrana narobe posoljena, jo dodatno kodiras s Ssoljo.. in glede na to, da je tista vmes bila na previsoki temperaturi zazgana, sem sklepala... :inocent:

 

 

(Sstane, ce beres tole.. a mam prav :inocent: )

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

hm, sezamova sol (in ne sezam s soljo), pa kr z žličko se lahko je?.. men je izpadlo mal grenko (pa nisem zažgala sezama) xscratchx... pa bl pasta kot prah (kot piše na pozitivkah..)... :sori:

 

ma ni ratal tko fuuuul dobr kot sem se ufurala, da bo.. :inocent: x8Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>Hej, Mateja, jaz sem jo na koncu se eno zlicko dodala za 'kodiranje'.. ce sem prav razumela Sstaneta, naj bi tko tud delovalo.. ce je pac hrana narobe posoljena, jo dodatno kodiras s Ssoljo.. in glede na to, da je tista vmes bila na previsoki temperaturi zazgana, sem sklepala...  :inocent:

(Sstane, ce beres tole.. a mam prav  :inocent: )

Imaš :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 weeks later...

Končno naredila! x^x

 

Samo... :sori: mal mastno pa nekako nič suho ne deluje. Kot arašidovo maslo. Ali drobtine pocvrte na maslu. :eek:

Zaprla sem ga v stekleno vazico oz v več majhnih, ena je na sliki.

In dala v hladilnik, ker imam občutek, da lahko glede na konsistenco še žarko postane :sori: xrolleyesx .

 

Kako more izgledati tale gomasio?Mora biti prah?

 

Dober pa je x^x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

pasta?

uh jaz sem pa hotla pasto, 'tahini' nekaksen pol?

ne vem zakaj, morda sta dali vec sezama, sezam je masten....

drugac je bolj prasnat kot pastast, ja...

 

jaz ga ne dam v hladilnik, sam ga ne naredim naenkrat ful, nekje celo rpavijo da je sam 8 dni rok trajanja (sam se ne pustim motit, sem imela ga ze veckrat dlje), ker ja, lohk rata mal zharkast. :)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Marsa :palec:

 

Ah ne, 8 dni trajanja? :sori: Kar nekaj sem ga naredila....

 

Razmerje pa 12:1, na 24 žlic sezama (vrečka 100g) 2 žlici soli, spražila vsako posebej, potem ohladila, oboje dala v mlinček in zmlela.

Lahko bi na kruh mazala.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ne skrbi, jaz sem ga imela velikokrat velik dlje. x^x

Me je presenetilo, ko sem to nekje prebrala (8 dni).

Pol ga pa po zlici jej, sam ne vec kot recimo 3 dnevno.

Pa kot darilo je dbest.

zdaj je tud kul, ko ni vec tko vroce - ker je zlo jang...

 

jaz sem ga na morje trockala, pac, kot za prvo pomoc, recimo kot med... pa mi sploh ni zadishal - ker je bilo prevroce.

tu mi je pa spet sedel.

 

naredila sem ga ze pred morjem, torej je ze vec kot mesec od tega, pa je se cist ok. x8Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

tud jaz nardila gomasio. jasno, da je masten, saj zato pa iz sezama delajo olje. ugotovila, da je grenek......pa ga nisem preveč spražila....mogoče je bil že mal prestar. sam vseeno je ok...če odštejem, da sem dala preveč soli x:Dx ....zdej ga moram pa previdno dozirat....pa po žlici se ga sploh ne da jest.

 

kar se pa mletja tiče, mislim, da je treba mlinček sam parkrat zavrtet, pa je že dovolj. če se ga preveč zmelje, pa jasno nastane pasta. kot pri kikirikijih. če jih zmelješ v kavnem mlinčku, dobiš čist navadno kikirikijevo maslo.

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja verjetno sem res preveč mlinčkala x:px vse skupaj :o|o: x:o)x x:Dx

 

Danes sem za kosilo meddrugim naredila radič s pogretim fižolom, olivnim oljem, balzamskim kisom, posolila z sezamovo soljo in po vrhu malček poribala korenino hrena :eek:

 

Dobro za pošizit x:px x^x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...
x^x js tud nardila....končno x:px se mi zdi špica, pa nč preveč ni masten al kej....sicer ne vem kok more zgledat, sam po občutku se mi zdi da je ok....pa kok dober......sej ne morš nehat jest x:Dx .......na krompirju in na piščancu :2src: x:px čist nora zdej x:Dx

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

 

Bora

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x:Dx ma ja no.....sm ž ful dolg hotla nardit, pa nism nikol u štacuni spomnla da b sezam kupla :o|o: včeri sm se pa dobesetno zaletela v njega, pa tud mi ni prec uštekalo.....pol sm pa tud kr spacala, pa mal me je blo strah ka ze en vrag bo vn pršu :inocent: k niti približne predstave nism mela ka bi naj sploh blo :vio: pa je kul res, a je to to, ne vem, sam men je všeč, tk da najbrž je že.....

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

 

Bora

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

saj nihce ne 've'... pac, probas...

saj si vidla...

ce je super, je ze pravsnji pol itak. xDDx x;)x :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

:inocent: a ima kdo izkušnje...rok trajanja...

 

ga nisem dala na hladno ampak na polico z začimbami...glede na to da je sol zraven sem bila popolnoma brez skrbi, da se mu nima kaj zgodit :vio: danes ga pa odprem pa je nekam čudn :xx!:

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

hmm.. maščoba, ki postane žarka?

Jaz sem tud ravno danes vrgla stran eno posodico.. kaka 2 meseca starega..

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:inocent: možno...torej šola za drugič...je treba dat na hladno :sori:

 

najprej sem hotla napisat, da nisem delala z maščobo, pa ma menda že seme samo dost v seb x8Dx

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ne sam na hladno... porabi, vrzi stran, ce nisi.

sem v zacetku nekje napisala, da bojda 8 dni, sam to je brez veze, ker sem ga ze veckrat imela precej dlje.

a ne vec kot mesec, recimo, to ziher ne.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x:Dx sej ..problem je sam to ker ga daš na prafaktorje ko ga zmelješ, speštaš....

 

cel ne postane žaltav...menda če ga temeljito ne zdrobiš preživi celo prebavni trakt x:Dx x;)x

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jah, jst sm se tut to spravla delat, sam se mi ga ni dalo speštat, pa sm pol mela kr v odprti posodici praženo seme s soljo (nič zmleto). Je bilo ful dobro, sploh po pečenem krompirju, korenju ipd. tut na špagete in solato sem ga stresala, res ful okusno, čist neki posebnega. No, na koncu mi ga je malo ostalo, sm ga kr na luftu pustila par dni, pa se je sezam zmehčal - tak bljakast okus, kt stare (vlažno mehke napolitanke :xx!:

Sm ga preč zagnala.

 

Tko da, pomoje ga je dobro sproti pripravljati, al pa vsaj kokrtolkr sproti.

 

Ja, pa še neki: zadnč sm bla v Prekmurju in sm si zgrebla ful noro dobre bučnice golice (to so take bučnice k rastejo kr brez lupine in jih ni treba nič lupit) - iz njih delajo bučno olje.

Anyway, same bučnice so dobre kr tko mal zobat, sam pražene pa... ljudje moji, to je šele dobro :yumy: :yumy:

Sm jih kr tko na suho prepražila (kt sezam) v teflonski posodi, da so zadišale, pa odstavila. Nič solila. Paše skor povsod zraven, isto kt sezam.

 

No, k sm glih pr Prekmurju, so nam tam ponudili lokalno specialiteto: domače bučno olje, k so ga mal posolili, zrave pa narezali domač kruh. Pol pa pomakcaš kruh v olje in ješ - božansko dobro, res, pa kalorično da vzhajaš kt kvas tut x:Dx x:Dx x:Dx . Je dobro piti zraven kak kisel vinček, če ne pomoje kozlaš kt vidra. Jst sm ga mal jedla, zarad kalorij, jasno.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...