Skoči na vsebino

Umeboši pasta

Recommended Posts

Kupila sem to pasto in sem mislila, da se jo namaže na kruh kot marmelado, da je sladka; ker je iz posušenih marelic - posebna vrsta (no, na ovitku piše iz sliv; prodajalka je rekla, da so najbrž falili ...). Že ko sem prebrala, da vsebuje fuuul velik delež morske soli, sem bla ful začudena ... Probala sem jo namazat na kruh, pa je tok ogaben okus, da skoraj bruhaš ... In slano za pop. Tako slano, da to res ni!!! Ali kdo ve, kako se to pasto uporablja?
Deli na socialnih omrežjih

x:Dx x:Dx x:Dx

umeboshi so slive (to pomeni ime), ceprav so v bistvu neke vrste marelic.

prihajajo iz japonske in se jih vlaga, ko so se zelene.

vecinoma se uporabljajo v obliki paste (to si si ti priskrbela, mislim!) za

marinade, kot zacimba pri mnogih jedeh in kot napitek ( zganje).

napitek je digestiv (torej za boljsi tek), umeboshi slive imajo pa zelo

bogato zgodovino tradicionalne uporabe-od zdravilstva (proti diareji, crvom, slabosti, nejescosti...

do blazilnega upliva na jetra, zdravilo za macka, proti bolecinam...itd itd.) do kozmetike - kjer s je uporabljal kot fiksir za barve.

ne vrzi jih stran, ker so zdravilne, ampak mogoce bi morala malo prilagodit uporabo..

je res, da jih japonci jedo za zajtrk- skupaj z rizem, slano juho in ostalimi zadevami, ki nam

tradicionalno malo manj disijo zjutraj... x;)x

predlagam, da dodajas to pasto v omake, k jedem, kjer bi se dobro podal tak kiselkast okus.

uporablja se minimalne kolicine, npr. ob sushiju v rizevih kroglicah ( ceprav to bolj slive same, kot pasta....)

so tudi alkalne in cistijo telo.

dober tek!

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Da, tinka ti je dobro napisala!!

sam jih tudi uporabljam ze vrsto let, ceprav samo obcasno.

Zelo jangizirajo hrano in menda so res zelo zdravilne.

vecina bolezni je JIN (ne vse) in umeboshi slive so ZELO jang.

Ne sme pa se pretiravati, saj ce jih pojes prevec lahko dehidriras!

Zato je zmernost tudi pri teh slivah primerna.

Susene so menda na zelo mocnem soncu.

-----------

Kupila sem to pasto in sem mislila, da se jo namaže na kruh kot marmelado, da je sladka; ker je iz posušenih marelic - posebna vrsta (no, na ovitku piše iz sliv; prodajalka je rekla, da so najbrž falili ...). Že ko sem prebrala, da vsebuje fuuul velik delež morske soli, sem bla ful začudena ... Probala sem jo namazat na kruh, pa je tok ogaben okus, da skoraj bruhaš ... In slano za pop. Tako slano, da to res ni!!! Ali kdo ve, kako se to pasto uporablja?

:palec:

<{POST_SNAPBACK}>predlagam, da dodajas to pasto v omake, k jedem, kjer bi se dobro podal tak kiselkast okus.

uporablja se minimalne kolicine, npr. ob sushiju v rizevih kroglicah ( ceprav to bolj slive same, kot pasta....)

so tudi alkalne in cistijo telo.

dober tek!

jst uporabljam se miso, umebosi kis (posebej dober za zeljnate juhce)

meni osebno nardijo ti dodatki zelo dober okus.

Umebosi pasto vzamem eno zlicko ce sem kaj bolna.

se kaksni recepti is tega podrocja:

http://www.ivu.org/recipes/eastasia/

Resnično ne more biti ogroženo.

Neresnično ne obstaja.

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>Da, tinka ti je dobro napisala!!

sam jih tudi uporabljam ze vrsto let, ceprav samo obcasno.

Zelo jangizirajo hrano in menda so res zelo zdravilne.

vecina bolezni je JIN (ne vse) in umeboshi slive so ZELO jang.

Ne sme pa se pretiravati, saj ce jih pojes prevec lahko dehiriras!

Zato je zmernost tudi pri teh slivah primerna.

Susene so menda na zelo mocnem soncu.

-----------

Opa, zopet si odkril elektrolite x:Dx

Guest sstane

Tinka, pozor, to o 65°C velja za vsako začimbo, ne glede na to, kakšna sol je zmešana z njo x!x

Če je pa ta marmelada kuhana že v postopku priprave, jo raje pusti pri miru x;)x

<{POST_SNAPBACK}>

umeboshi so slive (to pomeni ime), ceprav so v bistvu neke vrste marelic.

Se zgodi ... x:Dx Moja majčka je rumena, ker je zelena x:Dx x:Dx x:Dx Namen je bil že dober

x;)x

Torej je ta pasta bolj dodatek, ne pa glavna jed ali kaj takega. Hvala sicer vsem za vse napisano, sam še vedno ne vem lih najboljš, kam z njo. :inocent: Ja, in kot razumem, se jo doda jedem ful malo ... Ker je zelo močna.

vis dbest da si me spomnila v bistvu Smrketa, jaz si bom tud ubodla...

Moja sestra tamalemu tole daje, ce je kaj bolan, pa tud tko sicer, ce je kaj pomanjkanja energy pa to, pa za prebavo se mi zdi... za vse zivo je bojda...

saj pol se navadis na te okuse... po eni strani so nam cudni zato, ker so nam cist neznani, po drugi zato, ker ima vsakdo neko svojo predstavo, tretjic pa zato, ker smo tolk zapackani z raznoraznostmi, da psloh ne cutimo vec okusov...

folk mora dodat sto veget, da jim je okusno, halo! xrolleyesx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>

saj pol se navadis na te okuse... po eni strani so nam cudni zato, ker so nam cist neznani, po drugi zato, ker ima vsakdo neko svojo predstavo, tretjic pa zato, ker smo tolk zapackani z raznoraznostmi, da psloh ne cutimo vec okusov...

:palec:

Upam, da se boš kmalu navadila okusa. xsrcx

saj men je to dobr! xDDx :palec:

men so vsec taki slankasti nenavadni al pa grenkasti al pa kiselkasti al pa brezokusni okusi.

men je to glih dbest, glih zarad tega, zarad cesar je dbest, cutim vse to bogastvo not... tko nekak...

*zdajle bi mi prav pasal eno zlickico tega pozrckat... :8):

*

Tole me spomni na nek svoj pripetljaj; pridem v trgovino, kupim avokado, pa me prodajalki nejeverno gledata, pol pa le vprasata, ces, kako se pa to je, ker da one so ga olupile pa vanj ugriznile, ces, sadez!!! :D :D :P

Jasno, to je pa pol tko kot da bi v putr ugriznil, jasno da jim ni blo vsec... x:o)x

So pricakvale kaj sladkastega, socnega, to pa nekaj mastnega pa brez okusa!!! x:Dx x:px x:px x:Dx

a ni mega? :P

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

xDDx verjamem, sem ugotovila, da imava v nekaterih receh zelo podoben okus. :vio: :palec:

(tam zelisca, rukola, pa se kje je bilo kaj tacga...)...

Picasso

ja, mali mega uzitki...

ja v bistvu itak vse jem. sem nekje drugje to napisala, pa sem mislila tu.

no, v glavnem: vsi okusi, pa se tisti, ki jih ni...ce je zanimiva struktura x;)x x:Dx

mogoce firbec, ampak itak so obdobja: enkrat bi samo rdeco peso, enkrat pa bucno olje.

vedno pa cesnje in vso grenko zelenjavo. :vio:

Kdo lahko spremeni svet?

<{POST_SNAPBACK}>enkrat bi samo rdeco peso, enkrat pa bucno olje.

vedno pa cesnje in vso grenko zelenjavo.  :vio:

pa to !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jaz sem leta shizila na rdeco peso!! pravzaprav se zdaj, ceprav je ze pol leta al kolk nisem jedla... sam ko mi pa zadishi!!! :2src: :palec:

cesnje pa vedno!! ma kaj vedno, tista dva dni ko so! :sori: :xx!:

x:Dx x:Dx

Picasso

fak vis jaz pa tega nocem... trmarim do 'konca' - do pac zrelosti ('ko so')... sam ne maram crnih, pac pa rdece.

joooj... cesnje... :sori: x:Dx

Picasso

ja saj jaz tudi cakam...meni je tole brez zveze. je stric prinesel eno pest tehle taprvih za tamalo sestricno bolj za pokazat kot kaj drugega...sem ugriznila v pol, lih toliko, da sem ji pesko ven pobrala, pa me sploh ni privlacilo.

cherry...niti ne!

a ni to za dekadentne angleske dame pa za kuhat? x:Dx

Kdo lahko spremeni svet?

• 6 years later...

vis dbest da si me spomnila v bistvu Smrketa, jaz si bom tud ubodla...

no nisem si (še). x:o)x

ampak osvežujem (med drugim tud zato, da me mal spomni)..

... zdajle bi mi pasal kak v tem smislu nenavaden okus...

Picasso

evo sem si kupila in tudi probala *to čudo*. :)

v bistvu ni čisto tako kot sem si rpedstavljala; sem mislila da je vseeno bolj gostljato, mal morda podobno misu po strukturi, se pravi bolj 'slivasto', ker se tukaj to 'prodaja' kot umeboši slive, je pa že po strukturi videti, da so res bolj marelice.

Me ne čudi, da nekomu ni všeč oz. da ga totalno šokira okus (še posebej če recimo ne šizi na slane okuse ali jih celo ne mara preveč), ker res zgleda kot nekakšna marelična marmeladka. xDDx

Skratka, je bolj rahle strukture, kot pa sem si predstavljala.

Slano je ful, kar kul okus, sem včeraj mal po žlički samo picek probala, no prejle sem si ga pa namazala na stiropor/hostijo in je pa še meni bilo čist rpeslano in sem se še posmejala, kako je katera mislila, o, super, marmeladka in si jo namazala na kruh, potem pa ta čisto deseti okus (proti temu kakor zgleda).

Vendar pa moram rečt, da je učinek pa enkraten in takojšen. x8Dx

strahotno sem se namreč počutila pa sem še rekla no pa da vidimo, če res kej dela.

In je res boljše, po 10 minutah, ne morem verjet. x^x

vendar naslednjič si morda kupim kar cele, pač te marelice - in ne paste.

skratka, fajn stvar, samo si je treba čisto na tenko namazat, če si slučajno kdo misli mazat na kruh. x:Dx

si pa predstavljam to z rižem, da mora ful pasati, kot je zgoraj v enem starem postu napisala Tinka.

Picasso

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...