Skoči na vsebino

Quotes of the week

free

Recommended Posts

»Zato je še posebej zanimivo, še več, nenavadno, kako človek poleg svojega življenja in concreto vselej živi še neko drugo življenje in abstracto. V prvem je prepuščen vsem viharjem resničnosti in vplivom sedanjosti; prav tako kot žival se mora boriti, mora trpeti in mora umreti. Njegovo življenje in abstracto, kakršno stoji pred njegovo umsko refleksijo, pa je tihi odsev življenja in concreto in sveta, v katerem živi, je omenjeni pomanjšani oris. Vse, kar ga v življenju in concreto povsem obvladuje in silovito vzgibava, se mu tu v območju mirnega razmišljanja zdi hladno, brezbarvno in na trenutke tuje: tu je goli gledalec in opazovalec. V tem umiku v refleksijo je podoben igralcu, ki odigra svoj prizor in se do ponovnega nastopa usede med gledalce, od kjer mirno spremlja nadaljnje dogajanje, pa naj se dogaja karkoli že, nemara celo priprave na njegovo smrt (v igri), zatem pa znova stopi na oder ter počne in trpi, kar pač mora. Iz tega dvojnega življenja izvira človeška spokojnost, ki se tako zelo razlikuje od živalske nepremišljenosti, spokojnost, s katero človek po predhodnem razmisleku, na podlagi odločitve ali spoznane nujnosti hladnokrvno prenese ali izvrši to, kar je zanj najpomembneje, Schopenhauer, Svet kot volja in predstava

pa še res je , svet na odru, izza odra , na zdravje x:px zadnji del mi ni všeč, kdaj pa človek ve, kaj je najpomembnejše, ćlovek je žival, ki dela po vzgibu...endogenem ali eksogenem...ni važno, nek dražljaj mora priti, drugače se ne premakne :vio:

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Deli na socialnih omrežjih

»Kajti vsako stremljenje izvira iz pomanjkanja, iz nezadovoljnosti z lastnim stanjem, in je zatorej trpljenje vse dotlej, dokler se ne zadovolji. Vendar pa nobena zadovoljitev ni trajna, pač pa je vselej začetek novega stremljenja. Schopenhauer, Svet kot volja in predstava, str. 328

xrainbowx

x:Dx x:Dx x:Dx no zato pa najreje krožim, krog je edina reč brez konca xyesx arabeska življenja , ponavljanje v neskončnost istega vzorca

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

Je to sploh možno?

Potemtakem ta trditev ne spada v posmoderno..

Dobesedno vzeto imaš prav.

Če se ti pa ne zdi možno, me pa veseli, da ne spadaš v postmoderno. x^x

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

One who surpasses his fellow citizens in virtue is no longer a part of the city.Their law is not for him, since he is a law to himself.

Aristotle

The reasonable man adapts himself to the world,

the unreasonable one persist in trying to adapt the world to himself.

Therefore, all progress depends on unreasonable man.

G.B. Shaw

xrainbowx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

“Človek niti samega sebe ne more spoznati v skladu s tem, kar je sam na sebi, ampak si je spoznavno dostopen zgolj kot pojav.”

subjekt je sam sebi objekt. da bi samega sebe spoznal kot subjekt, se mora izgubiti.

kant bi mogu it na ene par šnel-kurs tečajev meditacije. x:Dx

xrainbowx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

"In potem, ko je videl vso to nepregledno gužvo, vso to razraščeno neumnost, ki se je kot kuga širila čez pročelje njegove stvaritve, ko so mu pogled namesto neskončnih planjav in zelenih širjav, ki naj bi jih za svoje radosti in sladkosti uporabljale svobodne in divje živali njegove narave, zastirale ogabne in odurne, plina in smoga polne nagravžne plehatste škatle in ko je videl njih človekovo oboževanje in predmet zaželjenosti, šele takrat, ko mu je bilo popolnoma jasno kaj je ta slepa kreatura počela z njegovo snovjo, ki je bila človeštvu dana v uporabo in veselje a ne v lastnino in trpljenje, šele takrat se je v svoji napol skrušeni božanski postavi žalostno prestopil na svojem prestolu in poslal poetu Zajcu sledeč navdih: "JOJ, KAKŠEN SMISEL. KAKŠEN DVOJNI NIČ"

evangelij po nimbusu x:px x:Dx

xrainbowx

Fernando Pessoa

For she is wise, if I can judge of her,

And fair she is, if that mine eyes be true,

And true she is, as she hath prov'd herself;

And therefore, like herself, wise, fair, and true,

Shall she be placed in my constant soul.

Ther merchant of Venice

Ti scongiuro, Nolano, per il divino tuo genio che ti difende et in cui ti fidi, che vogli guardati di vili, ignobili, barbare et indegne converzatione; a fin che non contraggi per sorte tal rabbia e tanta ritrosia, che divenghi forse come un satirico Momo tra li dei, e come un misantropo Timon tra gli uomini.

Opere di Giordano Bruno

Where abnormal temperament produces great mental needs and with these the possibility of great mental enjoyment , then leisure becomes the principal condition of happiness.

Schopenhauer

»Kdor misli, da je tudi ta oris, ki ga dajem kot uvod k vsakršni bodoči metafiziki, nejasen, naj pomisli, da ni ravno nujno, da vsakdo študira metafiziko. Mnogo je talentov, ki napredujejo v temeljitih in celo globokih znanostih, bližjih samemu opazovanju, ki pa v preiskovanju na podlagi samih abstraktnih pojmov ne uspevajo.«

Kant, Prolegomena to any future metaphysics

xrainbowx

Fernando Pessoa

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

filozofska bhakti mantra:

Ari Stotel Ari Stotel

Stotel Stotel Ari Ari

x:Dx

xrainbowx

Fernando Pessoa

"it is not individual but the one immediate spiritual Life (absolute ego) which is the creator of all phenomena, including phenomenal individuals."

Fichte

xrainbowx

Fernando Pessoa

»Zakaj in s kakšno pravico smejo eni ljudje zapirati, mučiti, izganjati, šibati in ubijati druge ljudi, čeprav so sami ravno takšni kot tisti, katere mučijo, šibajo in ubijajo?«

Tolstoj, Vstajenje

xrainbowx

Fernando Pessoa

• 2 weeks later...

"The bicycle, the bicycle surely, should always be the vehicle of novelists and poets."

Christopher Morley, The Romany Stain

"Big useless cars with shiny glittering rims, will always be a vehicle of jack-asses and ass-holes."

nimbus

drgni... drgni, drgni, drgni...

x:Dx x:px

xrainbowx

Fernando Pessoa

Of joy and sorrow, love and anger, of virtue and vice

has the creator made all.

Of time and nature and fate,

Ram is the doer

So I have known this truth

having dwellt upon it in my heart.

Ah, Lord, only quench this moping and grieving.

What is there that You can't do?

Let me grow silent

having known

that I reap what I have sown.

Last poem of Tulsidas

• 4 weeks later...

The seventeenthcentury

philosopher Descartes, regarded as the

founder of modern philosophy, gave expression to this primary error with his

famous dictum (which he saw as primary truth): “I think, therefore I am.”

This was the answer he found to the question “Is there anything I can know

with absolute certainty?” He realized that the fact that he was always

thinking was beyond doubt, and so he equated thinking with Being, that is to

say, identity – I am – with thinking. Instead of the ultimate truth, he had

found the root of the ego, but he didn't know that.

It took almost three hundred years before another famous philosopher

saw something in that statement that Descartes, as well as everybody else,

had overlooked. His name was JeanPaul

Sartre. He looked at Descartes's

statement “I think, therefore I am” very deeply and suddenly realized, in his

own words, “The consciousness that says 'I am' is not the consciousness that

thinks.” What did he mean by that? When you are aware that you are

thinking, that awareness is not part of thinking. It is a different dimension of

consciousness. And it is that awareness that says “I am.” If there were

nothing but thought in you, you wouldn't even know you are thinking. You

would be like a dreamer who doesn't know he is dreaming. You would be as

identified with every thought as the dreamer is with every image in the

dream. Many people still live like that, like sleepwalkers, trapped in old

dysfunctional mindsets

that continuously recreate

the same nightmarish

reality. When you know you are dreaming, you are awake within the dream.

Another dimension of consciousness has come in.

The implication of Sartre's insight is profound, but he himself was still

too identified with thinking to realize the full significance of what he had

discovered: an emerging new dimension of consciousness.

eckhart tolle, a new world

P.S. tolle je špricu nemško klasično pa heideggra x:Dx

xrainbowx

Fernando Pessoa

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...