Skoči na vsebino

Kalčki in kaljenje semen


Recommended Posts

(popravljeno)

Na forumu nisem našel nič v zvezi s tem, zato sem odprl novo temo. Zanimajo me vaše izkušnje s kaljenjem semen oz. pridelavo kalčkov za prehrano. Se da skaliti vse vrste semen, stročnic, žit, itd.? So vse dobre in užitne? Čimveč info, please:)

 

Danes bom pripravil mojo prvo serijo kalčkov, najbrž kar iz fižola. Upam, da bo ratalo:)

Popravljeno -> Sebastjan
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hojla!

Mi največkrat kalimo lečo, alfalfa in mešanico semen za solato(kaimsaat)...sama imam najraje lečo, ker jo lahko dam povsod-sveže in kuhano..Dolgo sem jih kalila kar v kozarcih za vlaganje, pred kratkim pa smo nabavli kalilnik.ni razlike, edino mogoče to, da jih lažje pobereš iz kalilnika.Za kaljenje kupim vedno bio semena, ker je najbolj sigurno, da vzkali, da o strupih ne govorimo.. :8): ja, pa še to-leča najhitreje vzkali x:)x .Dober tek

fish is mute-fish knows everything-G.B.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mene pa zanima ce marihuana rabi kako posebno vzdrzevanje, namrec moja mama si zeli LEPO rastlino (kolicina THC sploh ni pomembna, ker je LE za okras) in je vazna samo lepa oblika.

 

Ni pomembna visina, le oblika.

 

L.

in the beginning there was Nothing... and Everybody was happy.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Mene pa zanima ce marihuana rabi kako posebno vzdrzevanje, namrec moja mama si zeli LEPO rastlino (kolicina THC sploh ni pomembna, ker je LE za okras) in je vazna samo lepa oblika.

 

Ni pomembna visina, le oblika.

 

L.

Potrebuje veliko sonca in vode. Želeno obliko dosežeš s trganjem vršičkov.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Klasika torej. =)

Ja, dobro, hvala. Ne vem prevec o vrtnarjenju namrec...

 

Zaj pa se finnal question? Mi kdo senda par semen po mailu? x:Dx x:Dx

 

L.

in the beginning there was Nothing... and Everybody was happy.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x:Dx x:Dx , xDDx

 

 

Sem popravala tale post....se sedaj boljš počutim x;)x x:)x (če je slučajno kdo prej bral mojo solato.....)

 

 

Za kaj bi še semena porabili..hm najbrž za olje. Pa konoplja(vlakna) uporabna zadeva za tekstil..tako kot lan lepša barva, pa vrvi....jah je kar uporabna.

 

če ješ semena, najbrž nič pa sej v ptičji hrani je tudi konoplja, nisem opazila da bi kanarčki imeli drugačno melodijo čivkanja xDDx

 

ne vem.

 

če smo že pri kalčkih, sem enkrat nekaj eksperimetirala s pšenico , pa ne vem meni je tista zadeva tako smrdela, da sem vse skupaj vrgla proč.

 

ČAv bav xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Meni je najbolj vsec alfa alfa, sicer pa delam tudi redkvico, kreso, gorcico, ki pa so bolj grenkega, izrazitega okusa. Dajem jih povsod - od solate, juh, omak,... s tem da jih je potrebno dodati na koncu. Baje pa je treba kalcke strocnic (soje, lece) pred uporabo popraziti oz. toplotno obdelati. Poskusila sem tudi sezam - 2 dni, kalcka ne naredi, pa tudi psenico, in je prisla sluz, da kar mine..., ampak baje je to normalno in dobro tudi za dieto, ciscenje.

Sicer pa se lahko kali tudi riz - kaksne 2 dni - taksen se potem hitreje skuha.

Veliko uspeha in uzitkov pri kaljenju!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>x:Dx  x:DxxDDx

 

Za kaj bi še semena porabili..hm najbrž za olje. Pa konoplja(vlakna) uporabna zadeva za tekstil..tako kot lan lepša barva, pa vrvi....jah je kar uporabna.

Sem tole imela med svojo šaro (plonkci..) xDDx

Če sem omenila konopljino olje...torej

KOnopljino olje

Semena konoplje se v fiziologiji prehrane uvrščajo med visoko vredna oljna semena. Že tisočletja se konopljeno seme in olje uporablja za prehrano človeka. Še do druge svetovne vojne je bilo konopljeno olje zelo poznano rastlinsko olje. Šele po vojni je konoplja prepovedana saj se je začela prohibicija ( prepoved ) zaradi uporabe marihuane kot mamila.

Seme konoplje je zelo bogato, saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, vsebuje pa tudi veliko vitaminov B kompleksa, in vitamin E.

Iz semen se pridobiva tudi konopljino olje, ki ga pa ne smemo zamenjati z hašišovim oljem. To olje vsebuje veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Skoraj 90 %, kar je zelo pomembno v prehrani človeka.Pri tem je potrebno še posebej poudariti, da vsebuje olje 50-70% LINOLNE (omega 6) kisline in od 15 do 25% ALFA linolenske, ki ji danes pravimo kar omega 3 maščobna kislina. Tako že 10 do 20 gramov konopljenega olja zadostuje za pokrivanje dnevnih potreb po teh dveh esencialnih maščobnih kislinah.

Konopljeno seme in konopljeno olje predstavljata s temi vsebinami visoko vredna prehrambena sredstva. Poleg tega se olje lahko uporablja še v različne terapevtske namene, saj vsebuje tudi Gamalinolensko kislino (GLA), ki je pomembna za imunsko odpornost ( 2 - 4 %). Povečuje tvorbo prostaglandinov in s tem pospeši zdravljenje vnetnih procesov.

GLA vsebuje tudi svetlinovo olje in olje borača, je pa olje iz konoplje edino jedilno olje, ki vsebuje to pomembno sestavino. Tako to olje nadomešča drage kapsule GLA, ki so dostopne na našem trgu.

Gama linolenska kislina učinkuje ugodno pri:

Neurodermitisu , ki se poslabša zaradi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin.Bolezen se izboljša že ob uporabi 20 g konopljenega olja dnevno. Olje se popije, lahko pa se uporabi tudi kot mazilo.

Predmenstrualni sidrom je pogostejši pri ženah, ki imajo motnje v presnovi maščob. Ob redni uporabi 5 g olja iz semen konoplje so težave milejše ali izginejo.

Reumatični artritis je pogosta težava, ki je posledica vnetja sklepnih ovojnic in sklepov. Posamezne maščobne kisline zavirajo to vnetje in med te prištevamo tudi gamalinolensko kislino, ki se nahaja v nekaterih oljih. Po pretvorbi v prostaglandine preprečuje vnetje in napredovanje sprememb na sklepih, uravnovesi pa tudi imunsko odpornost. Dnevna doza konopljeno olje je od 30 do 40 g.

Diabetična neuropatija je pogosta komplikacija pri dolgotrajnih oblikah sladkorne bolezni.

Nastane zaradi okvare drobnih žil, ki oskrbujejo živce. Tako se okvarijo tudi živci, pojavi se nepravilno delovanje živcev, motnje v zaznavanju, pojavijo se pekoče bolečine, preobčutljivost in slaba počutja. Posamezne študije so dokazale, da konopljino olje ublaži te težave in simptome..Dnevno se priporoča 12 g konopljinega olja.

Alfa linolenska kislina vpliva ugodno tudi pri boleznih srca in ožilja. Konopljevo olje pa še zlasti zaradi relativno visoke količine te omega 3 kisline, ki se vpleta v presnovo holesterola in preprečuje strjevanje krvi, saj preprečuje lepljenje trombocitov. Tako so opazovali pri Eskimih, ki uživajo veliko maščob le malo bolezni srca in ožilja, saj ti uživajo veliko omega 3 maščob, ki so v ribjih oljih.

Kronična vnetja so posledica tudi imunskih deficitov. V različnih raziskavah pa je dokazano, omega 3 maščobne kisline zmanjšujejo vnetne procese, in do ugodno vplivajo na sam potek bolezni. To se opisuje pri Reumatoidnem artritisu, pri kroničnem vnetju mehurja, Psoriazi ali luskavici, pri Ulceroznem kolitisu, ter drugih kroničnih vnetjih črevesa.

Priporoča se uporaba tudi pri spatičnih obolenjih, pri okvari sklepov in motnjah gibanja, je v veliko pomoč pri premagovanju bolečin, uporablja se pri bolnikih z AIDSom, rakastih bolnikih, glaukomu, astmi, pri epilepsiji in še pri drugih bolečinskih stanjih.

Avtor:

Prim.J.Tasič

 

Zdaj pa naprej kalčki.... x:)x

 

Pozdravček xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>

saj naj bi bilo pri vsakem obroku ali sadje ali pa zelenjava zraven <-- tako zdaj trdi tudi svetovna zdravstvena organizacija...

Razumeš sedaj kodiranje kuhane hrane :8):

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zdravo!

 

Bi imela samo eno vprašanje. Kalim kar v kozarcu. Imam dobre izkušnje s pšenico in adzuki fižolom. Te dni pa kalim krešo. Zaradi sluzi je precej problematična, ker se dobesedno nalepi na gazo. Se bojim, da bomo moral še gazo pojest x:Dx x:Dx x:Dx. Ima kdo kakšno bolšo idejo za "kozarčni" način predvsem za sluzaste vrste semen? :onfire:

 

Vsem obilo pozitivne energije. :flower: :flower: :flower:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sem si sposodila eno knjigco in notri piše, da lahko krešo samo prvič splaknemo potem pa samo pršimo. Najbolje jo je kaliti kar v plitki skledi s preluknjano folijo pokriti. Če glih koga zanima.

 

Zadnjič sem se mal namatrala, ampak se je splačalo. Ni bilo treba gaze jest. :wOOt: :wOOt: :wOOt:

 

Obilo pozitivne energije vsem.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 weeks later...
  • 7 years later...
2. Pokrov naluknjaš z izvijačem ali nožem z ozko konico

 

4. Na pokrov nasuješ semena

Ampak če je pokrov naluknjan, ali se ne stresajo potem semena dol v škatlo-v vodo? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif

 

Tale na 2. slikci so nabavljena v bio trgovini v Dravljah (pokrita tržnica - pritličje) , imena se zdajle ne spomnim. Proizvajalec je Davert , vrečka 125 g pride dobra 2 EUR . Na prvi pogled ni poceni, ampak iz ene vrečke dobiš kalčkov kar dosti...npr. pri kreši iz 1 g semen cca 8 g kalčkov. In tega se itak ne poje veliko, samo da dobiš malo encimov, ki jih pozimi manjka.

Imajo pa to tudi druge trgovine z bio robo, Kalček , Kalia ipd. , na bio policah Mercatorja, Spara ... . Kalit se da vse živo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif od teh drobnih semen, ki so najbolj praktična, potem žita vseh vrst ... pa vse do stročnic.

Za eno družino zadostuje, da periodično vrtiš tri take "škatle"... vsake tri dni "poseješ" semena in kalčki so stalno na razpolago.

Tenx! http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Saj se mi je zdelo (da v kalčkih pa tem, da pa lohk že v merkatorjih)

 

Ne vem pa, kje je v Dravljah kakšna pokrita tržnica? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon26.gif

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

aja sej se mi je zdelo da to misliš, tudi meni se tako zdi (bližje dravljam kot šiški)...

včasih sem bila reden gost...

 

tenx, bom probala enkrat tole, prav dbest da si dal ta receptek. x8Dx :palec:

 

(men so najbolj všeč alfa~alfa, ravno zato, k so najbolj tenkcani - to je lucerna, ne?)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...

Ja...lucerna....men tudi , pa tudi okus je tko - nevtralen. kreša je močnejša, gorčica pa sploh . Redkvica ima tudi dober okus.

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yes.gif ja, redkvica (diakon) je super, kalčki sladkega komarčka še bolj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/OK-thumb.gif , pri kalčkih alfa alfa pa se ne morem znebiti občutka, da sem Silverjeva kobila-kot bi žvečila seno http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...