Skoči na vsebino

Šumniki

Zaphod

Recommended Posts

Nisem ravno vsakdanji obiskovalec. Po spletu se potepam.

Čeprav sem z vesolja, sem vest majhnih narodov, ki iz praktičnih razlogov zatajujejo prvine svojega jezika.

Zmotilo me je ker sem opazil, da v določenih delih vašega portala ne uporabljate šumnikov. Za to ni nobene potrebe, saj so rešitve preproste.

Ne vem kakšen je razlog. Morda lahko kaj pomagam.

Opazil sem, da uporabljate kodno tabelo windows-1250. Ker pa opažam, da imate ambicije v mobilnem internetu (SMS), vam priporočam, da čimprej preidete na UNICODE, saj ga veliko mobilnih telefonov že podpira, v bodoče pa bo to standard, ki ga podpira tudi W3C.

Pretvarjanje kod v php-ju je zelo preprosto, zato se vam tega ni treba bati.

Še anekdota:

Kolega me je nekega dne opozoril, da je dan zena.

Bil sem začuden, da to prvič slišim, saj sem tudi sam učenec Bude. Presurfal sem internet po dolgem in po čez a nič o dnevu zena.

Kolegu sem sporočil, da je vsak dan v našem srcu dan zena. On pa mi je odgovoril: "Lepo je, ce imas tako rad svojo zeno."

Bil je 8. marec...

Z najlepšimi željami

Zaphod Beebelbrooks lr.

x:o)x xg:Dx

Pesem.si

Kdor ne pesni, bere pesmi :)

Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>...sem vest majhnih narodov, ki iz praktičnih razlogov zatajujejo prvine svojega jezika. ..

vendar tvoj nick pa je zaphod. x:o)x x:px

Sicer pa hvala za tvoje mnenje in predlog.

LN je velik portal, avtorja in urednika pa sva samo dva, tako da ne pride vse na vrsto hkrati.

Del vsebine je tako ze s sumniki, ostalo bo postopoma.

Ker vi tko hocte. xyesx :palec:

*

sama pa jih, kot opazis, ne uporabljam. :)

Morda je razlog tudi ta, da sem morala desifrirat (in mi je to vzelo tud dosti casa) recimo takele besede: Hercegov%>#÷&ßak.

No pa mi povej, kateri kraj je to. x:o)x

No zato.

Ko bos www stran lohk imenoval s sumniki, pa prid povedat.

Bi rada vidla www.šenčur.net. x:px :vragec:

A teb se je zdel zaphod tak zapetez?

Ves kako se jaz znajdem, da ne pride po nepotrebnem do dneva Zena. :)

zhena napisem, a ni preprosto? xDDx :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

x^x x:Dx

Zaphod je, kar je.

Ima dve glavi, tri roke in še veliko več značajev in vlog x;)x x8Dx

Moja galaksija je internet in tu je vse mogoče.

Kitajci si ne belijo glave: kitajščine brez posebnih črk pač ni.

Slovenci imajo uboge tri šumnike, pa še pred temi se userjejo :xx!: :vragec:

Tisti Hercegovščak res ni tak hud problem x:Dx x8Dx

Domene s šumniki se zaenkrat res še ne da registrirat, toda stvar ni neizvedljiva.

Morda se ne zavedate, da se celi timi ukvarjajo s tem, da bi vsi narodi lahko pisali in brali s svojimi črkami in da stvari iz dneva v dan napredujejo. Sem eden od tistih, ki delajo na tem.

Vsekakor je to mišljeno kot predlog in ne kot kritika, tako da ni razloga, Marsha, da se počutiš ogroženo.

Le kako to, da sta po vsem tem času še vedno samo dva urednika? Slovenci pač ljubijo vsak svojo njivico, zato praviloma timskih projektov ni x:Dx xg:Dx

Toliko o zapetosti...

Sicer pa vaju iskreno občudujem :palec: x:)x xDDx in vama čestitam, ker te strani res dobro funkcionirajo.

Bil sem tudi uporabnik prvega luninega koledarčka v tiskani obliki (mislim da 1996)...

Zaphod ima pač dve glavi x:px x:o)x , karkoli že to pomeni...

No, da mi ne boš zamerila, xg:Dx xrolleyesx bo zaphod napisal še kaj bolj veselega drugje...

Pesem.si

<{POST_SNAPBACK}>

Tisti Hercegovščak res ni tak hud problem  x:Dx  x8Dx

x:Dx x:Dx x:px Po s pa brihten. x^x x;)x

Vsekakor je to mišljeno kot predlog in ne kot kritika, tako da ni razloga, Marsha, da se počutiš ogroženo. ...
Niti malo se ne cutim ogrozeno, mroda sem malo navelicana od tega, ker veckrat to razlagam.

Sicer sem Marsa - s s (in ne s sh) - pride iz mojega priimka.

Le kako to, da sta po vsem tem času še vedno samo dva urednika? Slovenci pač ljubijo vsak svojo njivico, zato praviloma timskih projektov ni
Tvoje videnje pac.

Meni se zdi LN dalec od 'svoje njivice' sicer.

Jaz imam svojo vizijo in vem kam grem. Lohk se mi pa folk pridruzi, kar tud pocnejo. x8Dx

Sicer pa vaju iskreno občudujem    in vama čestitam, ker te strani res dobro funkcionirajo.
Thanx!! x:Xx xDDx

Bil sem tudi uporabnik prvega luninega koledarčka v tiskani obliki (mislim da 1996)...

1992. je bil prvi LK. x:)x :palec:

lepo - je bil 96' s 'petelinom', divji, aja ne ta je bil mensezdi 95'.

Aja, drugace pa nisem zamerljiv clovek. xDDx :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

hmmmmm  :shsh: tukaj pa nic ne sumijo gozdovi domaci....

Ce mi misli Zaphod pomagat, mi bo verjetno podaril kaksno fajno tastaturo s sumniki  x;)x Sem ze imela velik hujse primere kot Zena... sem iskala po forumu crko č, da sem jo lahko noter kopirala ... da ne bi kdo kaj narobe razumel  x:)x

.

Vidim, da živiš v nemčiji Vrba, lepo, da se oglašaš.

Gozdovi domači ššššššššššššumijo na razne načine. Slovenstvo je večplastno.

A veš, da ne rabiš tastature s šumniki? Le v windowsih si nastavi alternativno slovensko tipkovnico:

Greš na meni Start --> ControlPanel --->Keyboards (tipkovnice) izbereš jeziček Jeziki (languages - verjetno sprache :P ) klikneš gumb Dodaj in na seznamu najdeš slovenščino. Mogoče boš potem morala vstaviti inštalacijski CD od windowsow.

V spodnjem desnem kotu ti verjetno na temnomodri podlagi zdaj piše De, če po inštalaciji klikneš enkrat ta De, imaš možnost izbrati SI

Ko pišeš v slovenščini Izbereš SI in imaš slovenske tipke:

Š je desno od P

Č je desno od L, še bolj desno je Ć in zadnji v tej vrsti je Ž.

Potem si narediš majhne nalepkice in jih nalepiš na tipke, da jih ne pozabiš in hop, slovenska tastatura je tu.

Ko pa pišeš v nemščini spet izbereš De, to je vse ;)

Če ti uspe sporoči, če ti ne pa povej, kje je šlo narobe!

x8Dx x:o)x

Pesem.si

Vse lepo in prav, ampak (verjetno nevede) razmisljas kot M$.

Ne bos verjel, obstajajo tudi drugi operacijski sistemi kot M$ Win., in ne samo to, obstajajo celo ljudje, ki jih uporabljajo :palec:

Sumnike/sicnike pa uporabljam vedno. Sploh, ko govorim x^x

<{POST_SNAPBACK}>Vse lepo in prav, ampak (verjetno nevede) razmisljas kot M$.

Ne bos verjel, obstajajo tudi drugi operacijski sistemi kot M$ Win., in ne samo to, obstajajo celo ljudje, ki jih uporabljajo  :palec:

Sumnike/sicnike pa uporabljam vedno. Sploh, ko govorim x^x

x:Dx x^x

Bejš no!

Seveda vem, da obstajajo, ne slepim se pa glede tega, da večina ljudi uporablja Win, sploh tistih, ki potrebujejo pomoč.

Ne slepim se niti glede tega da večina ljudi žal uporablja IE.

Glede ostalih OS: če si tak frik, da jih uporabljaš, jih znaš pač tudi pravilno nastavit. Pri odprtokodnih OS lahko dejansko nastaviš kar se ti zahoče. Lahko si ustvariš svojo lastno razporeditev tipk, če ti tako paše...

Uporaba alt OS ne bi smela biti ovira.

Obstaja folk, ki se druži pod imenom Lugos, ki pogumno prevaja v slovenščino s šumniki vred različne Linux variante...

Seveda vem, da obstajajo še druge variante OS (BSD, Unix, OS3). Seveda vem, da imaš na prehodu v moderno dobo lahko vedno milion razlogov, da ostaneš v kameni dobi ali pa vsaj v srednjem veku.

Takšno je pač razmišljanje mentalnih starčkov: na internetu svoj cajt ni blo šumnikov, zato jih nikoli ne bo... :xx!: xnckrivx

Lahko pa izbereš drugo varianto in pomagaš napredku.

Ravno tisti, ki ni M$ se zaveda, da je na spletu mogoče vse in da se vodilna vloga Win lahko sesuje samo z ozaveščanjem, ponujanjem UČINKOVITIH alt variant in uveljavljanjem standardov, ki bodo enaki za vse.

Skratka šumniki so.

Ko dobiš nov avto morda res ne veš, kje se vključijo brisalci ampak: a ni bolje, da se naučiš prižgat brisalce kot pa da topoumno vsem razlagaš, da je kul, če ta avto voziš brez brisalcev... x:Dx xg:Dx

Pesem.si

Internet je univerzalen medij, kar jaz zdajle tipkam, lahko isti trenutek bere in razume (ce govori slo.) nekdo v cybercaffe-ju v Avstraliji.

Ne glede na to, kaksen brskljalnik uporablja, ne glede na to kaksen operacijski sistem ima, ne glede....

In ko jaz pisem po forumih, domacih ali tujih, ko komu posiljam mail, doma ali v tujino...mislim tudi nanj.

Mogoce pa on nima tega kot jaz, pa ga bo motilo, morda celo ne bo videl (vsega), razumel...

Lahko pa bi gnal svojo trmo, pa pisal 'pravilno'.

Ne glede na to, kaj bo na 'drugi strani'.

V stilu :Ko te j**e, ce ne razumes, jaz sem prav napisal :vragec: x:Dx

Sicer pa, vazna je vsebina, bistvo, ne pa embalaza.

Tudi pri besedilih.

Aja,pa ko si omenil druge OS-je, ces, ce jih znas uporabljati jih znas tudi pravilno nastaviti...to je prej pravilo kot izjema.Racunalnik je navadno potrosnisko blago, namenjeno sirokim mnozicam, ne pescici zanesenjakov, kot vcasih.

Ni potrebe, da bi vsak vse sam delal.

Koliko ljudi npr.vozi avto, kaksen procent jih pa servisira svoj avto, ga popravlja, ga... ?

Vse zgoraj napisano je jasno samo moje mnenje, ne pa nekaksno vseobsegajoce pravilo, katerega se je treba drzati.Da ne bo pomote.

<{POST_SNAPBACK}>Internet je univerzalen medij, kar jaz zdajle tipkam, lahko isti trenutek bere in razume (ce govori slo.) nekdo v cybercaffe-ju v Avstraliji.

Ne glede na to, kaksen brskljalnik uporablja, ne glede na to kaksen operacijski sistem ima, ne glede....

Enako velja za to kar pišem jaz s čžš-ji vred. Kot morda veš, je izpis odvisen od nastavitve kodiranja v glavi html dokumenta. Tako bo nekdo v cybercafeju v avstraliji videl šumnike. Obstaja sicer možnost, da njegov browser ne vsebuje teh znakov. Ravno zato je zaželjena nastavitev strani na utf8, ker to tabelo vsebujejo vsi browserji.

In ko jaz pisem po forumih, domacih ali tujih, ko komu posiljam mail, doma ali v tujino...mislim tudi nanj.

Mogoce pa on nima tega kot jaz, pa  ga bo motilo, morda celo ne bo videl (vsega), razumel...

Lahko pa bi gnal svojo trmo, pa pisal 'pravilno'.

Ne glede na to, kaj bo na 'drugi strani'.

V stilu :Ko te j**e, ce ne razumes, jaz sem prav napisal  :vragec:  x:Dx

Glede maila se strinjam in tudi jaz kdaj pa kdaj opuščam strešice. Ampak tu gre za osebno korespondenco, namenjeno točno določeni osebi. Dolgoročno pa bi se moralo tudi tukaj stvari uredit. Npr., veliko ljudi uporablja sisteme webmaila kot so hotmail, yahoo in podobni. Namesto, da bi ponudnika masovno opozarjali, da imajo probleme s svojimi specifičnimi znaki raje uporabljajo czs in zato se noben ponudnik ne potrudi, da bi kaj popravil.

Glej, okoli leta 1999 si slovenijo težko našel na spustnih menijih, ki so ponujali izbiro države. Potem je potekala akcija, kjer se je preko maila ljudi vzpodubjalo, naj opozarjajo lastnike strani, da Slovenije ni v njihovem spustnem meniju in naj jo dodajo. Zadeva se je popravila v šestih mesecih x!x in danes najdeš Slovenijo na menijih tudi na najbolj zabačenih straneh x!x . Samo če nihče nič ne naredi za to, se tudi nič ne spremeni

Sicer pa, vazna je vsebina, bistvo, ne pa embalaza.

Tudi pri besedilih.

Važno je, ali hodiš s sklonjeno glavo, kot hlapec, ali pa premoreš trohico spoštovanja za jezik pradedov in ponosa ter poguma, da ga uveljaviš!

Aja,pa ko si omenil druge OS-je, ces, ce jih znas uporabljati jih znas tudi pravilno nastaviti...to je prej pravilo kot izjema.Racunalnik je navadno potrosnisko blago, namenjeno sirokim mnozicam, ne pescici zanesenjakov, kot vcasih.

ja predvsem M$ Win. x:Dx xg:Dx

Ni potrebe, da bi vsak vse sam delal.

Koliko ljudi npr.vozi avto, kaksen procent jih pa servisira svoj avto, ga popravlja, ga... ?

Preprost postopek, ki sem ga opisal Vrbi je prej podoben dodajanju tekočine za pranje vetrobranskega stekla, kot kakemu težkemu posegu v motor. Vsako potrošno blago, tudi programska oprema, ima svoja navodila za uporab, ki jih razume vsakgdo. Če ne maraš M$, hkrati pa nisi ravno "heker" :P :D si lahko omisliš slovenski Linux Pingo, kjer so stvari skoraj tako preproste kot pri win.

;) x8Dx

Vse zgoraj napisano je jasno samo moje mnenje, ne pa nekaksno vseobsegajoce pravilo, katerega se je treba drzati.Da ne bo pomote.

Se razume, da enako velja zame. x:)x ;)

Malo bolj sem se spravil nate v prejšnjem postu (im morda tudi v tem), zato, ker si me zmerjal z M$

Sicer mislim, da seveda lahko vsak izbira svoj način in da nihče ne more nikogar k nečemu prisiliti.

Tukaj je pomembno predvsem ozaveščanje in to je to, kar poskušam počet.

V prvi vrsti opozarjam lastnike strani, kajti oni so tisti ki lahko omogočijo, ali pa onemogočijo uporabnikom pravilno prikazovanje šumnikov. to je bil tudi prvotni namen tega prispevka.

Polek tega sem pripravljen tudi pomagat s svojim skromnim znanjem.

V drugi vrsti ozaveščam uporabnike, da je uporaba NAŠIH črk NAŠA pravica, za katero pa je potrebno kaj naredit, zato da se v prihodnje o tem sploh ne bomo pogovarjali niti spraševali, ker to pač bo.

Nekdo pač mora bit tečen, četudi je to Zaphod B. :vragec: x^x

Pesem.si

• 4 weeks later...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...