Skoči na vsebino

usoda vs. svobodna volja

id-

Recommended Posts

Že nekaj dni se močno sprašujem o usodi človeka. Spoznal sem veliko stališč, recimo, da si sami izberemo starše, svojo življenjsko pot še

pred rojstvom in podobno. Prav tako, da je določeno z energijami, kakšna bo naša usoda, konkretno s položaji planetov ob rojstvu. Glede na to, da

dobri astrologi "vidijo" veliko značajskih potez, ključnih trenutkov in spremeb v življenju, hkrati pa lahko napovejo precizne in specifične zadeve

kakor so na primer, kaj bo v službi, kako bo s šolanjem, ali so bo ljubezenska zveza obdržala, finančno stanje itd., se mi je porodilo vprašanje,

koliko sami vplivamo na svoje življenje, koliko pa je že vse "določeno".

Torej me zanimajo vaša mnenja, ali imamo mi sploh kakšen vpliv v življenju, ali je vse že določeno. Ker če je vse že določeno, ali se nam

za kaj sploh splača truditi. Nenazadnje je to lahko tudi odličen izgovor-ni mi usojeno. Filozofija velikig gurujev osebne rasti pa je potem nepomembna,

ker je enostavno enim ljudem dano, da uspejo, eno pa bodo vedno v coni komforta se pritoževali nad življenjem? Ali ima vsak posameznik možnost

vplivati na svoje življenje? Ali lahko obdržim službopunco, nadaljujem šolanje (karkoli)... čeprav zvezde pravijo da to ne bo šlo? (npr. ali nekdo izgubi službo zato, ker je neprestano zamujal ali je za to poskrbel planetek s svojo energijo), V duhovnosti je zelo razvito tudi stališče vzroka in posledice, moči v sedanjem trenutku itd. in posledično, da sami krojimo svojo usodo s svojimi odločitvami. Kje je potem meja, kje je resnica?

Ali je v zvezdah določeno, ali je človek milijonar ali berač, poduhovljen ali ne, izobražen ali nekvalificiran, poročen ali samski itd. Ali pa

imamo sami vpliv na te zadeve glede na to koliko truda vložimo, tako z izobraževanjem, izkušnjami itd. Je že vnapej določeno, da

pišem ta post, ali je bila to moja volja in moja svobodna odločitev?

Deli na socialnih omrežjih

Zanimivo temo si odprl :8): .

Tudi jaz sem se velikokrat spraševala o tem, samo bolj ko sem probala zadevo razumsko popredalčakati, manj mi je bilo jasno, prišla sem še do večje dualnosti, razkola, je pa tudi res, da sem se to spraševala, ko sem malo obupovala nad vsem. x8Dx

Zatorej je moje lastno mišljenje o tem, da drži čisto vse pomalem.

V naprej smo si izbrali naš cilj do sreče, do izpolnitve naše duše na zemlji, vendar smo si tudi izbrali pot do cilja, ki pa ni vedno enaka.

Morda si ena duša ne želi globokih travmatičnih izkušenj do svojega cilja, jaz pravim temu, da je v tem življenju malo na dopustu.

Verjamem pa tudi da gremo vsi čez ovinke, take in drugačne, vsak se utrjujejo v določenem aspektu. Nekdo se utrjuje v odpuščanju, nekdo v potrpežljivosti, nekdo v vodenju...Ampak do cilja pride vsak.

Sedaj si bom izbrala en primer, to pišem čisto na splošno:

Nekatere duše si res izberejo, da bodo celo življenje revne, vendar se s tem ne obremenjujejo, to je njihova pot, osrečuje jih vse kaj drugega kot denar.

Nekatere duše pa gredo skozi revščino in so nesrečne, to pa jih pripelje revcimo do tega, danaredijo pa vse v tej smeri da to spremenijo. Tudi to je spet ena pot.

Če si nesrečen je to že dober znak, da si to tvoja duša tega ne želi in to ti da tudi zagon da to spremeniš, je morda boleče, je pa način. Če si na duhovni poti se spraviš na seciranje vsakega vzorčka posebej, ki ti srečo preprečuje, druge ni.

Lahko te tudi jeza, bes nad vsem pripelje na cilj, tudi to je pravilno, jeza ima v sebi ogromno moč, samo fokusirati jo je treba.

Tako da ja, imamo vpliv na življenje, mi smo tisti, ki kreiramo svoje življenje.

Če cele dneve ležiš npr. ti sam bog ne more pomagati in tudi vnaprej določena usoda ne, da recimo opraviš eno delo. Banalen primer, vendar je res.

Toliko od mene, pa lp :palec:

Kako čemo? Lako čemo.

<{POST_SNAPBACK}>Že nekaj dni se močno sprašujem o usodi človeka.

Ali je v zvezdah določeno, ali je človek milijonar ali berač, poduhovljen ali ne, izobražen ali nekvalificiran, poročen ali samski itd. Ali pa

imamo sami vpliv na te zadeve glede na to koliko truda vložimo, tako z izobraževanjem, izkušnjami itd. Je  že vnapej določeno, da

pišem ta post, ali je bila to moja volja in moja svobodna odločitev?

To vprašanje se pojavlja že od samih začetkov filozofije, astrologije, religije. Prvi astrologi so pripadali stoicizmu, najmočnejši filozofski smeri antike. Osnova sveta je zanje svetovni um, logos, Bog. Po njihovem je človekova usoda vnaprej določena in zato naj bi živel skladno z naravo in seboj ter usodo sprejemal z vdanostjo. Glavni namen astrologije je bil, da pouči človeka, kako naj ravna, da bo čim lažje prenašal tisto, kar mu je namenjeno. Pojav krščanstva je prinesel zagovarjanje božje vsemogočnosti in to brez priziva. Cerkev je prepovedovala vsako napovedovanje, češ, da gre za vmešavanje v Božji načrt.

Današnje gledanje astrologov je drugačno in poudarja možnost izbire. Primer (banalen): astrološka karta kaže, da se boste poročili, na vas pa je, da izberete partnerja - torej kombinacija usode in svobodne volje.

Vsekakor gre za zgodbo brez dokončnega odgovora - jaz bi na kratko rekel, da nam je usojeno, da imamo svobodno voljo.

Reges subjacent legibus stellarum - kralji so podrejeni vladavini zvezd!

• 1 month later...
hmm... js pa verjamem da je za vsakega dolocena neka pot, vendar je ta samo priblizna, se vedno se lahko spreminjamo, lahko delamo napake... mislim da usoda poskrbi samo za tiste situacije do katerih mora priti da se v zivljenju cesa naucimo...kako pa bomo v teh situacijah odreagirali pa je odvisno od nas samih... lahko bomo izbrali pravo pot in bomo z nasim zivljenjem zadovoljni (ne glede na financno stanje ali dejstvo da imamo partnerja ali ne) ali pa bomo izbrali napacno in se potem pritozevali da nam gre vse narobe... to je moje mnenje... drugace zelo zanimiva je knjiga Usoda dus od M. Newtona... ce koga zanima kaj vec... opisuje vec primerov ko so se s hipnozo vrnili v prejsna zivljenja in v cas ko so se pripravljali na novo zivljenje...

<{POST_SNAPBACK}>To vprašanje se pojavlja že od samih začetkov filozofije, astrologije, religije.  ...

... in te teme se odpirajo tu, odkar LNF stoji. x:o)x

na novo in na novo in na novo... ... ... ...

tko da se nam niti iskat ne da vec..

in itak ne sljivite, ce kdo prijazno nudi link.

*

Pozdravljen, Id! :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...