Skoči na vsebino

Trpotec


Recommended Posts

Zanima me, zakaj je dober trpotec, pri čem pomaga in ali se uporabljajo samo njegovi listi ali tudi cvetovi.

 

Menda obstajata dve vtrsti t.: ozkolistni (ali suličasti) in širokolistni. Ali je kakšna razlika med njima?

 

Lp

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

sirup iz trpotca je znano zdravilo za kašelj....

 

svež zmečkan list pa prva pomoč za odrgnine in praske x;)x

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Razlika po učinku ne. Po obliki pa.

 

Ja se spomnim, ko se udariš pa manjša rana...sem vedno na pripopala širokolistni trpotec ma rano. Zdaj pa hermeliko x;)x

 

En receptek za sirup:

 

nabereš trpotčove liste jih stolčeš, da z njih priteče sok. Potem daš v temen kozarec po plasteh, plast sladkorja pa stolčeni listi in to nadaljuješ. Potem pa v temen hladen prostor za štirideset dni. ( priporočajo tudi da kozarec zakoplješ v zemljo). No potem se precedi in hrani v temnem kozarcu na hladnem. Ne hladilnik.

 

zeliščarji priporočajo,ko si prehlajen 3x na dan po žličko.

 

Pozdravček xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:inocent: sladkor raztopiš al ga sam nasuješ x?x

 

Letos sem zamočila smrekove vršičke...trpotca je pa še veliko x:Dx

 

Hvala za recepturo Strelka xsrcx

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

kjer sem dobila tole..pravi da ga kar nasuješ.

 

najbrž ga sok raztopi :inocent:

 

Bom letos tudi jaz začetnik pri tem sirupu. x:)x

 

Po moje pa lahko sladkor tudi raztopiš... kot pri vseh sirupih :palec:

Pozdravček xsrcx

 

Sem pa zasledila, da se lahko dela sirup tudi tako kot smrekov da ga postaviš na sonce

 

pozdravček xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Par podatkov o trpotcu...

vir: www.trebnik.com/zelisca/trpotec.php

 

OZKOLISTNI TRPOTEC

PLANTAGO LANCEOLATA

Nekatera druga imena: celilec, ovčji jezik, žilnjak, pripotec, suličasti trpotec, celec, žepinec, ozki protek, pripotnik, kozja rebrca.

 

OPIS

Rastlina izvira iz Evrope, vendar je razširjena po vsem svetu. Gre za trajnico,sestavljeno iz listne rozete in pokončnega stebla. Listi so ozki, oblikovani suličasto in ošiljeno. Prepoznavni so po izrazitih vzdolžnih žilah. Steblo zraste do pol metra, je brez listov, na vrhu se tvori klasasto socvetje, ki jeseni razvije plodove s po dvema semenoma. Za gojenje je nezahtevna rastlina, ki pa najbolje uspeva v peščeno-ilovnatih tleh z zadosti vlage in organskih snovi. Najlažje ga je razmnoževati s semenom. Sejemo ga spomladi v vrstice, med katerimi naj bo presledek 30 cm. Semena pritisnemo k tlom, vendar jih ne zakrivamo, saj kalijo na svetlobi.

 

ZANIMIVOSTI

Anglosaški zdravilni blagoslov, ki po vsej verjetnosti izvira iz 11.stol, omenja devet rastlin, med katerimi najdemo tudi trpotec. Takšno pesem mu poje :

 

In ti trpotec,

mati rastlin,

odprt proti vzhodu,

močan v notranjosti:

prek tebe so škripali vozovi,

prek tebe so jahale žene,

prek tebe so jezdile neveste,

prek tebe so sopli junci.

 

Vsem si se uprl

In vsem si se zoperstavil.

Tako se upri tudi strupu

in okuženju

in nesreči,

ki prek dežele se pelje!

 

* * * *

V Sloveniji je od ozkolistnega trpotca v ljudskem zdravilstvu bolje prepoznaven širokolistni ali veliki trpotec (Plantago major). Zelo razširjena je uporaba njegovih svežih listov, ki jih položimo na manjše rane in odrgnine. Kot zanimivost naj povemo, da v naših krajih uspeva še tretja vrsta, srednji trpotec (Plantago medium). Vsi trpotci imajo podobne zdravstvene učinke.

UPORABNI DELI

V zdravilne namene uporabljamo liste, ki jih porežemo preden zel požene cvetno steblo. V eni sezoni lahko trpotec požanjemo tudi do štirikrat. Pri nabiranju pazimo, da listov ne poškodujemo in da jih čim hitreje posušimo. Liste, ki pri sušenju počrnijo ne smemo uporabljati za čaj. Kljub temu, da literatura tega pogosto ne omenja, se uporabljajo tudi korenine.

 

NAČINI UPORABE

 

V kuhinji

V kolikor vam je všeč okus po gobah, potem boste radi segli po trpotcu tudi v prehrani. Mladi listi so bogati z vitamini in so dobri v spomladanskih solatah. Dodajamo pa jih tudi zeliščnim juham ali se skuhajo kot prikuha.

 

Za okras

Rastlina je primerna tudi za sredine ali ozadje zeliščnih gredic. Ponekod boste v prodaji našli tudi okrasne vrste rastline.

 

V zdravilstvu

Učinkovine trpotca delujejo predvsem kot zdravilo pri boleznih dihal. Lajšajo izkašljevanje in zmanjšajo draženje vnetih sluznic. Vsebuje tudi snovi, ki delujejo kot antibiotik ter tako pomagajo tudi pri vročinskih pljučnih in bronhialnih boleznih.

Čisti kri in pospešuje prebavo, pomaga pri hemeroidih (mehča blato). Blaži tegobe vnete črevesne in trebušne slinavke.

 

Primeren je za grgranje in spiranje ustne votline. Zunanje se uporablja tudi za celjenje ran in ustavljanje krvavitev. Svež sok trpotca je primeren za zdravljenje oteklin, pikov žuželk, kot tudi pri vnetjih ušes.

 

Opozorila: Pri nekaterih, zelo občutljivih ljudeh, lahko sproži težko dihanje, se pravi ravno to kar odpravlja. Potrebno je paziti, da se ne prekoračijo dnevni odmerki. Odsvetuje se nosečnicam.

 

PRAKTIČNI KOTIČEK

Sirup

Obstaja več načinov priprave trpotčevega sirupa. Predstavljamo Vam dva enostavna načina, ki ju boste brez težav pripravili v domači kuhinji.

 

1. način

V kozarec položimo sveže, narezane liste trpotca, nanje nasujemo plast sladkorja in postopek ponavljamo tako dolgo, da je kozarec poln. Dobro zapremo in postavimo na sonce za tri tedne. Ko se sladkor stopi, nastane temna tekočina, ki jo precedimo in natočimo v primerne kozarčke.

 

2. način

Dve prgišči trpotca zmeljemo, dodamo malo vode, 300 g sladkorja in 250 g medu. Dobljeno zmes, med stalnim mešanjem, pustimo vreti na šibkem ognju tako dolgo, da nastane gosta tekočina. Še vročo tekočino napolnimo v kozarce in shranimo v hladilniku.

 

Čaj za pljučne bolezni

Priporočamo pripravo sledeče čajne mešanice:

100 g ozkolistnega trpotca

45 g koprivnih listov

45 g pljučnika

20 g cvetov lapuha

20 g rmana

 

Dve čajni žlički mešanice prelijemo z 2,5 dl vode in sladkamo z žličko medu. Pijemo po požirkih do dve skodelici na dan. Terapija naj ne traja dlje kot deset dni.

 

Obkladki

Liste dobro operemo, zmečkamo, položimo na primerno tkanino. Ovijemo okoli prizadetega mesta. Obkladki so dobrodošla pomoč pri vnetjih kože in za celjenje ran.

 

Zanimive nasvete, ki vključujejo sveže liste, nam daje tudi svetovno znana zeliščarka Marija Treben. Pravi, da v kolikor sveže zmečkane liste pomešamo s soljo in obesimo okoli vrata, pozdravimo golšavost. Listi položeni v čevlje, pa nas rešijo žuljev.

 

xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hvala, Strelka - obvladaš, kot vedno. :palec: No, trpotčev sirup sem letos tudi sama hotela pripraviti oz. "sem ga", sem pa šele zdaj pogruntala, kaj sem naredila narobe: listov nisem zmečkala, da bi iz njih pritekel sok, ampak sem dala kar cele in potem plast sladkorja, plast trpotca itd. in zdaj je vse skupaj ful čudno (je pa na soncu) ...

 

V bistvu sem hotela vprašati, koliko časa se sušijo trpotčevi listi (saj se jih lahko uporablja tudi za čaj?) in če so tudi cvetovi užitni in kako se jih rabi (tudi posušene za čaj?)?

 

Lp

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Za cvete...to pa ne, saj jaz ne vem da bi se ....

 

liste je treba hitro sušiti, da ne počrnijo.

 

za to uporabljajo sušilnike tam kjer sušijo sadje.

 

lahko pa sušiš v pečici liste daš na pladenj pa v pečico temperatura 60 stopinj. ne več!

 

pa vrata pečice naj bodo odprte. Kolko časa ...to pa točno ne znam povedat...da je suh. :8):

 

Ohrani barvo..prav tako sušiš petršilj npr, ki tako rad rata rumen.

 

Pozdravček xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:palec: Smrketa tukaj imaš en link: http://www.trebnik.com/zelisca/trpotec.php xsrcx

Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo.

Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku.

Doživljamo sedanji trenutek.

Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan.

Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne.

Samo danes lahko delujemo.

Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj.

Luis L. Hay - Moč je v tebi

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nabereš liste ozkolistnega trpotca, nato pa zlagaš v kozarec plast trpotca, plast sladkorja, tako vse do vrha. Trpotca ni potrebno nič potolči, predno ga daš v kozarec.

Kozarec lahko postaviš na okensko polico, kamor sije sonce.

Sonce bo naredilo svoje že čez par dni, tako, da boš morala ponovno v nabiralno akcijo trpotca, ter ponoviti vajo nalaganja plasti, saj se bo vsebina do polovice zmanjšala.

Za boleče grlo lahko kombiniraš mešanico trpotčevega sirupa, smrekovih vršičkov ter žajbljevega likerja. Ima krasen okus, pa še pomaga.

Obstaja pa še ena varianta in sicer ta, da napolnjen kozarec zakoplješ v zemljo za določen čas. Zemljina toplina naredi svoje.

Poskusi.

Sama delam trpotčev sirup že tretje oziroma četrto leto in je zelo dobrodošel v našem domu, pa kje drugje tudi.

Za čaj naberi trpotčeve liste, jih pri korenu zveži in obesi na okensko kljuko, če slučajno drugje nimaš prostora.

Nikakor pa ne priporočam "posiljenega" sušenja v pečici, še posebej pa ne pri 60 stopinjah. Uničijo se vse učinkovine. Maksimalno 40 stopinj.

Je pa s temi zadevami tako, kot pri kuharjih. Lahko je super kuhar, ampak če nima prstov za te reči, ne bo nič. x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 years later...

imam v planu nabrati liste in narediti sirup, pa najbrž jih bom nekaj posušila za čaj

 

glede čaja: pozna kdo kako fajno čajno mešanico s trpotcem

... svet pripada tistim,

ki verjamejo v svoje sanje ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Na linku od Robide imaš en recept.

 

Sem pa nekje prebrala, da je ozkolistni tropotec zelo dober kot dodatek solatam in omakam. Nisem pa še poskusila.

 

Sicer pa 2 čajni žlički preliješ s skodelico kropa in piješ trikrat na dan po eno skodelico.

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

s trpotcom se da brez usacga dwoma čist točn šlogat. k sm u vrtec hodu, smo iskal trpotce in jih odtrgal in kolkor je unih dlačic štrlel iz odtrganega steblčka, tolk lubic si imel. pa poštenjaki mali kot smo bli... manj lubic kot si imel, večja faca si bil x^x . pa na stara leta člouk spet rata kao otročji x:Dx
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Še en recept za trpotčev sirup: iz listov (vseeno kateri trpotec) iztisneš sok (sesekljaš, dodaš malo vode in iztisneš skozi gazo ali v sokovniku), dodaš malo vode in dodaš med in sladkor (v enakih utežnih razmerjih) in počasi kuhaš na zmernem ognju dokler se ne zgosti. Ohladiš, precediš. Uporabljam tudi isto varianto kot za smrekove vršičke (že prej opisano), ta s sokom je hitrejša, z malo izkušenjami narediš dober sirup, varianta s soncem pa je precej počasnejša in kvaliteta sirupa bolj odvisna od okoliščin (sonce, temperature) ima pa to prednost, da se učinkovine ne kuhajo in se jih več ohrani. Res dobro deluje proti kašlju, bronhitisu, tudi za konje (resno - pri nas doma smo konju pozdravili bronhitis s trpotčevim sirupom). Listi trpotca pozdravijo (preizkušeno) tudi ognojek ob nohtu. List širokolistnega trpotca malo pomečkaš in vanj zaviješ prst, nato pa v povoj in pustiš vsaj čez noč.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...