smrketa 17. julij 2005 Prijavi Deli 17. julij 2005 Zanima me, zakaj je dober trpotec, pri čem pomaga in ali se uporabljajo samo njegovi listi ali tudi cvetovi. Menda obstajata dve vtrsti t.: ozkolistni (ali suličasti) in širokolistni. Ali je kakšna razlika med njima? Lp Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 17. julij 2005 Prijavi Deli 17. julij 2005 sirup iz trpotca je znano zdravilo za kašelj.... svež zmečkan list pa prva pomoč za odrgnine in praske Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 17. julij 2005 Prijavi Deli 17. julij 2005 Razlika po učinku ne. Po obliki pa. Ja se spomnim, ko se udariš pa manjša rana...sem vedno na pripopala širokolistni trpotec ma rano. Zdaj pa hermeliko En receptek za sirup: nabereš trpotčove liste jih stolčeš, da z njih priteče sok. Potem daš v temen kozarec po plasteh, plast sladkorja pa stolčeni listi in to nadaljuješ. Potem pa v temen hladen prostor za štirideset dni. ( priporočajo tudi da kozarec zakoplješ v zemljo). No potem se precedi in hrani v temnem kozarcu na hladnem. Ne hladilnik. zeliščarji priporočajo,ko si prehlajen 3x na dan po žličko. Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 17. julij 2005 Prijavi Deli 17. julij 2005 sladkor raztopiš al ga sam nasuješ Letos sem zamočila smrekove vršičke...trpotca je pa še veliko Hvala za recepturo Strelka Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 17. julij 2005 Prijavi Deli 17. julij 2005 kjer sem dobila tole..pravi da ga kar nasuješ. najbrž ga sok raztopi Bom letos tudi jaz začetnik pri tem sirupu. Po moje pa lahko sladkor tudi raztopiš... kot pri vseh sirupih Pozdravček Sem pa zasledila, da se lahko dela sirup tudi tako kot smrekov da ga postaviš na sonce pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 17. julij 2005 Prijavi Deli 17. julij 2005 Par podatkov o trpotcu... vir: www.trebnik.com/zelisca/trpotec.php OZKOLISTNI TRPOTECPLANTAGO LANCEOLATANekatera druga imena: celilec, ovčji jezik, žilnjak, pripotec, suličasti trpotec, celec, žepinec, ozki protek, pripotnik, kozja rebrca. OPISRastlina izvira iz Evrope, vendar je razširjena po vsem svetu. Gre za trajnico,sestavljeno iz listne rozete in pokončnega stebla. Listi so ozki, oblikovani suličasto in ošiljeno. Prepoznavni so po izrazitih vzdolžnih žilah. Steblo zraste do pol metra, je brez listov, na vrhu se tvori klasasto socvetje, ki jeseni razvije plodove s po dvema semenoma. Za gojenje je nezahtevna rastlina, ki pa najbolje uspeva v peščeno-ilovnatih tleh z zadosti vlage in organskih snovi. Najlažje ga je razmnoževati s semenom. Sejemo ga spomladi v vrstice, med katerimi naj bo presledek 30 cm. Semena pritisnemo k tlom, vendar jih ne zakrivamo, saj kalijo na svetlobi. ZANIMIVOSTIAnglosaški zdravilni blagoslov, ki po vsej verjetnosti izvira iz 11.stol, omenja devet rastlin, med katerimi najdemo tudi trpotec. Takšno pesem mu poje : In ti trpotec,mati rastlin,odprt proti vzhodu,močan v notranjosti:prek tebe so škripali vozovi,prek tebe so jahale žene,prek tebe so jezdile neveste,prek tebe so sopli junci. Vsem si se uprlIn vsem si se zoperstavil.Tako se upri tudi strupuin okuženjuin nesreči,ki prek dežele se pelje! * * * *V Sloveniji je od ozkolistnega trpotca v ljudskem zdravilstvu bolje prepoznaven širokolistni ali veliki trpotec (Plantago major). Zelo razširjena je uporaba njegovih svežih listov, ki jih položimo na manjše rane in odrgnine. Kot zanimivost naj povemo, da v naših krajih uspeva še tretja vrsta, srednji trpotec (Plantago medium). Vsi trpotci imajo podobne zdravstvene učinke.UPORABNI DELIV zdravilne namene uporabljamo liste, ki jih porežemo preden zel požene cvetno steblo. V eni sezoni lahko trpotec požanjemo tudi do štirikrat. Pri nabiranju pazimo, da listov ne poškodujemo in da jih čim hitreje posušimo. Liste, ki pri sušenju počrnijo ne smemo uporabljati za čaj. Kljub temu, da literatura tega pogosto ne omenja, se uporabljajo tudi korenine. NAČINI UPORABE V kuhinjiV kolikor vam je všeč okus po gobah, potem boste radi segli po trpotcu tudi v prehrani. Mladi listi so bogati z vitamini in so dobri v spomladanskih solatah. Dodajamo pa jih tudi zeliščnim juham ali se skuhajo kot prikuha. Za okrasRastlina je primerna tudi za sredine ali ozadje zeliščnih gredic. Ponekod boste v prodaji našli tudi okrasne vrste rastline. V zdravilstvuUčinkovine trpotca delujejo predvsem kot zdravilo pri boleznih dihal. Lajšajo izkašljevanje in zmanjšajo draženje vnetih sluznic. Vsebuje tudi snovi, ki delujejo kot antibiotik ter tako pomagajo tudi pri vročinskih pljučnih in bronhialnih boleznih.Čisti kri in pospešuje prebavo, pomaga pri hemeroidih (mehča blato). Blaži tegobe vnete črevesne in trebušne slinavke. Primeren je za grgranje in spiranje ustne votline. Zunanje se uporablja tudi za celjenje ran in ustavljanje krvavitev. Svež sok trpotca je primeren za zdravljenje oteklin, pikov žuželk, kot tudi pri vnetjih ušes. Opozorila: Pri nekaterih, zelo občutljivih ljudeh, lahko sproži težko dihanje, se pravi ravno to kar odpravlja. Potrebno je paziti, da se ne prekoračijo dnevni odmerki. Odsvetuje se nosečnicam. PRAKTIČNI KOTIČEKSirupObstaja več načinov priprave trpotčevega sirupa. Predstavljamo Vam dva enostavna načina, ki ju boste brez težav pripravili v domači kuhinji. 1. načinV kozarec položimo sveže, narezane liste trpotca, nanje nasujemo plast sladkorja in postopek ponavljamo tako dolgo, da je kozarec poln. Dobro zapremo in postavimo na sonce za tri tedne. Ko se sladkor stopi, nastane temna tekočina, ki jo precedimo in natočimo v primerne kozarčke. 2. načinDve prgišči trpotca zmeljemo, dodamo malo vode, 300 g sladkorja in 250 g medu. Dobljeno zmes, med stalnim mešanjem, pustimo vreti na šibkem ognju tako dolgo, da nastane gosta tekočina. Še vročo tekočino napolnimo v kozarce in shranimo v hladilniku. Čaj za pljučne bolezniPriporočamo pripravo sledeče čajne mešanice:100 g ozkolistnega trpotca45 g koprivnih listov45 g pljučnika20 g cvetov lapuha20 g rmana Dve čajni žlički mešanice prelijemo z 2,5 dl vode in sladkamo z žličko medu. Pijemo po požirkih do dve skodelici na dan. Terapija naj ne traja dlje kot deset dni. ObkladkiListe dobro operemo, zmečkamo, položimo na primerno tkanino. Ovijemo okoli prizadetega mesta. Obkladki so dobrodošla pomoč pri vnetjih kože in za celjenje ran. Zanimive nasvete, ki vključujejo sveže liste, nam daje tudi svetovno znana zeliščarka Marija Treben. Pravi, da v kolikor sveže zmečkane liste pomešamo s soljo in obesimo okoli vrata, pozdravimo golšavost. Listi položeni v čevlje, pa nas rešijo žuljev. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 17. julij 2005 Avtor Prijavi Deli 17. julij 2005 Hvala, Strelka - obvladaš, kot vedno. No, trpotčev sirup sem letos tudi sama hotela pripraviti oz. "sem ga", sem pa šele zdaj pogruntala, kaj sem naredila narobe: listov nisem zmečkala, da bi iz njih pritekel sok, ampak sem dala kar cele in potem plast sladkorja, plast trpotca itd. in zdaj je vse skupaj ful čudno (je pa na soncu) ... V bistvu sem hotela vprašati, koliko časa se sušijo trpotčevi listi (saj se jih lahko uporablja tudi za čaj?) in če so tudi cvetovi užitni in kako se jih rabi (tudi posušene za čaj?)? Lp Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 17. julij 2005 Prijavi Deli 17. julij 2005 Za cvete...to pa ne, saj jaz ne vem da bi se .... liste je treba hitro sušiti, da ne počrnijo. za to uporabljajo sušilnike tam kjer sušijo sadje. lahko pa sušiš v pečici liste daš na pladenj pa v pečico temperatura 60 stopinj. ne več! pa vrata pečice naj bodo odprte. Kolko časa ...to pa točno ne znam povedat...da je suh. Ohrani barvo..prav tako sušiš petršilj npr, ki tako rad rata rumen. Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Robida 18. julij 2005 Prijavi Deli 18. julij 2005 Smrketa tukaj imaš en link: http://www.trebnik.com/zelisca/trpotec.php Citiraj Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo. Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku. Doživljamo sedanji trenutek. Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan. Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne. Samo danes lahko delujemo. Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj. Luis L. Hay - Moč je v tebi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
VEČNOST 19. julij 2005 Prijavi Deli 19. julij 2005 Nabereš liste ozkolistnega trpotca, nato pa zlagaš v kozarec plast trpotca, plast sladkorja, tako vse do vrha. Trpotca ni potrebno nič potolči, predno ga daš v kozarec.Kozarec lahko postaviš na okensko polico, kamor sije sonce. Sonce bo naredilo svoje že čez par dni, tako, da boš morala ponovno v nabiralno akcijo trpotca, ter ponoviti vajo nalaganja plasti, saj se bo vsebina do polovice zmanjšala.Za boleče grlo lahko kombiniraš mešanico trpotčevega sirupa, smrekovih vršičkov ter žajbljevega likerja. Ima krasen okus, pa še pomaga.Obstaja pa še ena varianta in sicer ta, da napolnjen kozarec zakoplješ v zemljo za določen čas. Zemljina toplina naredi svoje.Poskusi.Sama delam trpotčev sirup že tretje oziroma četrto leto in je zelo dobrodošel v našem domu, pa kje drugje tudi.Za čaj naberi trpotčeve liste, jih pri korenu zveži in obesi na okensko kljuko, če slučajno drugje nimaš prostora.Nikakor pa ne priporočam "posiljenega" sušenja v pečici, še posebej pa ne pri 60 stopinjah. Uničijo se vse učinkovine. Maksimalno 40 stopinj.Je pa s temi zadevami tako, kot pri kuharjih. Lahko je super kuhar, ampak če nima prstov za te reči, ne bo nič. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
druidka 7. junij 2009 Prijavi Deli 7. junij 2009 imam v planu nabrati liste in narediti sirup, pa najbrž jih bom nekaj posušila za čaj glede čaja: pozna kdo kako fajno čajno mešanico s trpotcem Citiraj ... svet pripada tistim,ki verjamejo v svoje sanje ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 7. junij 2009 Prijavi Deli 7. junij 2009 Na linku od Robide imaš en recept. Sem pa nekje prebrala, da je ozkolistni tropotec zelo dober kot dodatek solatam in omakam. Nisem pa še poskusila. Sicer pa 2 čajni žlički preliješ s skodelico kropa in piješ trikrat na dan po eno skodelico. Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
janko 7. junij 2009 Prijavi Deli 7. junij 2009 s trpotcom se da brez usacga dwoma čist točn šlogat. k sm u vrtec hodu, smo iskal trpotce in jih odtrgal in kolkor je unih dlačic štrlel iz odtrganega steblčka, tolk lubic si imel. pa poštenjaki mali kot smo bli... manj lubic kot si imel, večja faca si bil . pa na stara leta člouk spet rata kao otročji Citiraj sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm.... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Iknee 7. junij 2009 Prijavi Deli 7. junij 2009 Še en recept za trpotčev sirup: iz listov (vseeno kateri trpotec) iztisneš sok (sesekljaš, dodaš malo vode in iztisneš skozi gazo ali v sokovniku), dodaš malo vode in dodaš med in sladkor (v enakih utežnih razmerjih) in počasi kuhaš na zmernem ognju dokler se ne zgosti. Ohladiš, precediš. Uporabljam tudi isto varianto kot za smrekove vršičke (že prej opisano), ta s sokom je hitrejša, z malo izkušenjami narediš dober sirup, varianta s soncem pa je precej počasnejša in kvaliteta sirupa bolj odvisna od okoliščin (sonce, temperature) ima pa to prednost, da se učinkovine ne kuhajo in se jih več ohrani. Res dobro deluje proti kašlju, bronhitisu, tudi za konje (resno - pri nas doma smo konju pozdravili bronhitis s trpotčevim sirupom). Listi trpotca pozdravijo (preizkušeno) tudi ognojek ob nohtu. List širokolistnega trpotca malo pomečkaš in vanj zaviješ prst, nato pa v povoj in pustiš vsaj čez noč. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.