nataly 22. junij 2008 Prijavi Deli 22. junij 2008 Bo tole kar držalo ja. Na vseh znanih placih za letne gobe( jurčke) žalost od žalosti.. Pol pa slučajno naletiš na eno, pa kar še cela njihova žlahta poleg -tole sestra včeraj doživela. Jaz kot bolnik samo na take lahne place hodim, da slučajno ne bi zašvicala poleg pol pa se čudim zakaj druga ni kot lisičke. Jaz pa jih vlagam - gobe, sicer lani 2x po pol litrska glažeka samo, ker pač ni bilo dovolj dobrih gobic. So bile pa mešane zato..celo lisičke zraven pristale.Najprej jih v solenem kropu na hitro prevrem, pol vzamem ven, jih z mrzlo vodo splahnem, medtem prevrejem kis in vodo v razmerju1-3 (gruntam, da bi leto v razmerju 1-4), dodam v kis cel poper, sol, žlico sladkorja, kakšno gorčično seme in prelijem po gobah. Glažeke zaprem, pokrijem z deko, da se počasi ohladijo in drugi dan ali pa še kasneje pospravim na varno. Sicer pa tudi sušim(me zanima recept kako ostanejo bele - hitro na soncu jaz in če imam srečo ostanejo bele - narežem v skrinjo, pridno uporabljam pri omakah za zrezke, gobje juhe.) Sveže pa xkrat spečem na ocvirkih..sploh golobice. Pa tudi lisičke so tako zelo dobre. Jurčki tudi, samo ne tak.. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 22. junij 2008 Prijavi Deli 22. junij 2008 Sicer pa tudi sušim(me zanima recept kako ostanejo bele - hitro na soncu jaz in če imam srečo ostanejo bele Narežem jih na grob papir, dam na mizo, katero postavim pod klimat, ki ga naštelam tako, da na gobe piha topel zrak. Nkoli pa na ta način ne pripravljam pretirano vlažnih jurčkov - v bistvu le jesenske (o.k., zamoču sm, k ne vem, kako se posameznim vrstam jurčkov reče - tisti, katerim pravim jesenski, so v bistvu rastl tud zdele). lalala Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 23. junij 2008 Prijavi Deli 23. junij 2008 Saj jaz jih tudi tako poimenujem, takole -borovi gobavni, pa kostanjevi gobani..mi je brezveze. Jesenski jurčki, pa poletne gobe pa se ve.V bistvu jaz itak bolj cenim jesenske - ker manj črvivi, tak, da se itak ne sekiram, če zdaj ni neke bere. Golobice pa bi rada nabrala, ker jih imamo res radi, pa jih še ni..Glede sušenja - sem potegnila vidim ta kratko. Nema klime, nema belih jurčkov. Ziher pa bo komu drugemu prav prišlo. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 23. junij 2008 Prijavi Deli 23. junij 2008 včer sm jedla pico, na kteri so ble sveže gobe - šampinjoni nekseirajaraduje.press Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zalaya 23. junij 2008 Prijavi Deli 23. junij 2008 Našla dva jurčka iz avta, ko sem se peljala proti domu Na placu, kjer jih še nisem. Malo se jima pozna vročina, drugače sta pa lepa. No, pa le nisem čorava.... Citiraj ... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zalaya 23. junij 2008 Prijavi Deli 23. junij 2008 En zelo hiter in okusen recept za omako iz gob, sploh za ljubitelje kisle smetane, Oprane gobe narežemo in jih denemo k sesekljani popraženi čebuli, dodamo sesekljan česen (po želji in okusu), malo solimo, popopramo, popržimo, da izpari tekočina od gob. Dodamo kislo smetano in kakšno žlico vode, malo pokuhamo, kakšno minuto, dodamo sesekljan peteršilj. Skuhamo široke rezance, prelijemo z omako in... navali narod Vse skupaj vzame toliko časa kot se kuhajo testenine. Citiraj ... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 23. junij 2008 Prijavi Deli 23. junij 2008 Kakšno omako? Pravzaprav jo delam tako, kot Zalaya (al Zamijavka, al kwa je že), sam da namest kisle smetane uporabim lahki smetanov namaz, al kwa je že tist. Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 24. junij 2008 Prijavi Deli 24. junij 2008 En zelo hiter in okusen recept za omako iz gob, sploh za ljubitelje kisle smetane, Oprane gobe narežemo in jih denemo k sesekljani popraženi čebuli, dodamo sesekljan česen (po želji in okusu), malo solimo, popopramo, popržimo, da izpari tekočina od gob. Dodamo kislo smetano in kakšno žlico vode, malo pokuhamo, kakšno minuto, dodamo sesekljan peteršilj. Skuhamo široke rezance, prelijemo z omako in... navali narod Vse skupaj vzame toliko časa kot se kuhajo testenine. mislm kwa je s folkom, gobe pere kt stare gate mene so zmer učil, da se gobe očisti/obriše s suho papirnato brisačo x!x Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dbk 24. junij 2008 Prijavi Deli 24. junij 2008 Cookie ... pizza z jurčki je zakon s shitakami je se boljsa Citiraj Sometimes I wishmy face wouldn't use its freedom of expressionhttp://www.triumphrat.net/images/smilies/Cigar.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zalaya 24. junij 2008 Prijavi Deli 24. junij 2008 mislm kwa je s folkom, gobe pere kt stare gate mene so zmer učil, da se gobe očisti/obriše s suho papirnato brisačo No saj jih ne namakam v vodi, ampak cele očistim in cele samo splaknem pod tekočo vodo, šele nato jih narežem.Malo težje je očistit lisičke. Narezanih gob nikoli ne perem. Citiraj ... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 24. junij 2008 Prijavi Deli 24. junij 2008 mhm, vidm da sm bla zjutri tečna, to pa sam zato, k kava še ni prjela zdele bi eno ledeno kavo, me spet neky tečnega grabi Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 24. junij 2008 Prijavi Deli 24. junij 2008 Saj vem, da se gob ne pere - sem ista kot Zalaya, na hitrco splahnem pod tekočo vodo - še cele. Niti pod točko razno si ne znam predstavljati, koliko časa bi porabila, da očistim lisičke s krpo. Ni čanč) Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 30. junij 2008 Prijavi Deli 30. junij 2008 Verjetno bi pa povabila koga na obisk, pa jih zares ne bi bilo treba zmrznit. Ker itak pride jesen. Če bi jst tko razmišlju, bi mogu met skos obiske. Kar se jurčkov tiče, sem v letošnji sezoni pri 96 komadih, drugih gob pa itak ne štejem. Tud jurčke letos štejem prvič - se z enim kolegom žgeva, kdo jih bo našel več. Trenutno on vodi za 5 kom. la Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mitra 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 A marele že rastejo? Citiraj Duhovno smo močnejši ko nas je več, saj smo samo tako lahko celota! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 A marele že rastejo? Pr nas še ne; sm ravn učeri naredu en krog s psom čez hosto in travnike, pa sem v gozdu videl (in pustil živeti) le ene par golobic in lisičk, na travnikih pa, kar se gob tiče, nič. la Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mitra 17. julij 2008 Prijavi Deli 17. julij 2008 Potem ni frke da bi rasle pri nas.Se je pred dvema letoma našlo toliko modelov za pobiranje marel, da je kar kriza kakšno sploh še najti. Bo treba malo v smrekov gozdiček.Jurčkov tam ne manjka. Citiraj Duhovno smo močnejši ko nas je več, saj smo samo tako lahko celota! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 26. julij 2008 Prijavi Deli 26. julij 2008 Niti pod točko razno si ne znam predstavljati, koliko časa bi porabila, da očistim lisičke s krpo. Ni čanč) Če bi jst tko razmišlju, bi mogu met skos obiske. Kar se jurčkov tiče, sem v letošnji sezoni pri 96 komadih, drugih gob pa itak ne štejem. Tud jurčke letos štejem prvič - se z enim kolegom žgeva, kdo jih bo našel več. Trenutno on vodi za 5 kom. la Nataly...mož in sin sta včeraj "slučajno" naletela na jurčke in lisičke ...brez opreme za gobarjenje sta jih prinesla domov zavite kar v majico....4 ure sem jih čistila s papirnatimi brisačami ...in če se lahko kitim še s tujim perjem...naš gost je danes nabral 120 lepih mladih jurčkov....sreča, da jih čisti sam Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 26. julij 2008 Prijavi Deli 26. julij 2008 ...in če se lahko kitim še s tujim perjem...naš gost je danes nabral 120 lepih mladih jurčkov....sreča, da jih čisti sam Hvala za info, Bom jutr svoj mavl u hosto nesu. Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 26. julij 2008 Prijavi Deli 26. julij 2008 Hvala za info, Bom jutr svoj mavl u hosto nesu. Le daj.....in veliko gobarske sreče Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mitra 28. julij 2008 Prijavi Deli 28. julij 2008 Našla sem gobe, našla sem gobe.........Končno nekaj raste tam kjer se jaz pujsam. Citiraj Duhovno smo močnejši ko nas je več, saj smo samo tako lahko celota! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 28. julij 2008 Prijavi Deli 28. julij 2008 Kaj si potem našla?Marele?Lesne gobe?Golobice?Predvidevam, da lisičke? Če so kje trobente se javljam v pozor! Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 28. julij 2008 Prijavi Deli 28. julij 2008 ene gromozanske številke tukaj da se vsak spravi nabirat 100+ gob, a ni mal preveč, no? sej menda ne obstajajo sam zato, da komu greben raste zarad nabranega števila... Mačkica, imaš prav. Govorila sem o mojem gostu, ki gobe nabira in šteje.Ko je pred 15-imi leti prišel prvič in nabiral gobe(jaz pa sem mu jih blanširala) , sem bila zelo jezna....danes pa vem, da mu je to sprostitev za dušo in telo...mimogrede 120 njegovih jurčkov je tehtalo dobre 3 kg.... Bila bi pa prva podpisnica zakona, ki bi prepovedal uporabo gozdnih cest vsem nelastnikom in prav tako hojo in nabiranje gozdmih sadežev po gozdovih, ki so v privatni lasti Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 28. julij 2008 Prijavi Deli 28. julij 2008 Jaz pa nisem za tole popolno privatizacijo....ena lepših stvari pri nas je ravno to, da je gibanje kolikor toliko svobodno, poleg tega dosti lastnikov sploh ne skrbi za svoj gozd in niti za poti...tako, da raje uživam v svobodi in sprehajanju, kot, da bi morala hodit po cestah, ne bi smela v skoraj noben gozd, avtomatsko odpade tudi pol stezic in večina hribovskih poti...ne hvala!Naslednji korak je, da bi me kak slovenski redneck čakal s šibrovko, ko bi se kdaj zgubila kje Problem je v tem, da so ljudje nevzgojeni, ne v tem, da je premalo gozda ali gob...ker tisti, ki so tako pogoltni,teh ta zakon ne bi ustavil, tisti, ki so pa zdravi v glavi in imajo spoštovanje in odnos do narave, pa tega že zdaj ne počnejo! Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mitra 28. julij 2008 Prijavi Deli 28. julij 2008 Našla sem bisernice.Marel še nisem srečala. Ne maram ljudi, ki gobe ne poznajo, potem jo odtrgajo in položijo nazaj ali jo brcnejo.....Pa tistim kurc.... Italijanom bi prepovedala stopit v naše gozdove!!! Mamicu jim. Pejte ke, ker vam je plac. Citiraj Duhovno smo močnejši ko nas je več, saj smo samo tako lahko celota! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 28. julij 2008 Prijavi Deli 28. julij 2008 Sve su gljive jestive. Ali neke samo jednom. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.