Skoči na vsebino

Gobe, glive...

Recommended Posts

Našla sem bisernice.

Marel še nisem srečala.

Ne maram ljudi, ki gobe ne poznajo, potem jo odtrgajo in položijo nazaj ali jo brcnejo.....

Pa tistim kurc.... Italijanom bi prepovedala stopit v naše gozdove!!! Mamicu jim. Pejte ke, ker vam je plac.

Bisernice!

Že dolgo nisem jedla, in tudi nabirala ne...malo ljudi jih sploh upa jest, meni so bile všeč...

Ja, z italijani je križ. Pojejo vse mačke, gobe in veverice, ptiče, šparglje in tartufe, če jim le daš malo možnosti. Da o ribah ne govorimo.

Se bom maščevala, ko bom naslednjič tam in jim najverjetneje pojedla ogromne količine sladoleda. Maščevanje bo sladko!

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Deli na socialnih omrežjih

Glede gob-mene so jih naušili nabirat v skladu s hosto. Potiho, da ne motiš živali. Odrežeš, tako, da ostane betek v zemlji. Imaš košarico, da se trosi raztrosijo med hojo. Pobereš, kar poznaš v normalni količini. Zdaj smo pa tam, pri zdravi pameti in feelingu za okolje...to se da vzgojit, ne da se pa ukazat. Če bi se več delalo na tem, bi bilo boljše, kot prepovedovanje.

Sproščanje je v hoji, ne v kilogramih nabranega.

Podobni principi so glede kostanja, itd...mi nikoli nismo nabrali več, kot za en obrok ali dva...tako, da ne razumem teh masovk že v osnovi, ker ne čutim te potrebe. Nabrat pol kile gob in jih posušit za čez zimo je eno, nabrat 3kg na dan je drugo.

Enako z vsem, kar raste.

Skratka: človek je tu zaradi narave in ne obratno.

Glede ribic, je to verjetno bolje, kot, da jih sploh ne vržejo nazaj, ampak še vedno slabše, kot da jih sploh kdo kam meče.

Nkoli nisem razumela, kako lahko loviš karkoli živega za zabavo.

Ampak to seveda odpira celo drugo temo, v katero se zdaj ne bi spuščala x;)x

Kdo lahko spremeni svet?

Odrežeš, tako, da ostane betek v zemlji.

Mene so naučili drugače - da bet odtrgam tako, da ga zavrtim. To naj bi bilo optimalno za ohranitev meže v zemlji (verjetno veš, da se gobe pod zemljo z mrežo povezujejo z okoliškim rastlinjem), saj lahko odrezani del, ki ga pustiš v zemlji segnije in ji naredi škodo. In na ta način zadeva laufa - gobe stalno pobiram na istih mestih (mimogrede - včeraj 9 jurčkov, danes pa iz štacune usput tri).

Glede ribic, je to verjetno bolje, kot, da jih sploh ne vržejo nazaj, ampak še vedno slabše, kot da jih sploh kdo kam meče.

Hm, jaz jih mečem v kastrolo.

Nkoli nisem razumela, kako lahko loviš karkoli živega za zabavo.

Jaz tudi ne, pa to vseeno počnem. Vsaj kar se rib tiče ... :vio:

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

...Bila bi pa prva podpisnica zakona, ki bi prepovedal uporabo gozdnih cest vsem nelastnikom in prav tako hojo in nabiranje gozdmih sadežev po gozdovih,

ki so v privatni lasti x8Dx

seveda in zraven bi se verjetno na vse grlo glasno pritoževala zakaj morš plačevat vinjete, cestnine, parikrnine, mostnine in predornine :xx!:

zdej bi kr vse ogradil, prepovedal, zaračunal :xx!:

Jaz pa nisem za tole popolno privatizacijo....ena lepših stvari pri nas je ravno to, da je gibanje kolikor toliko svobodno, poleg tega dosti lastnikov sploh ne skrbi za svoj gozd in niti za poti...tako, da raje uživam v svobodi in sprehajanju, kot, da bi morala hodit po cestah, ne bi smela v skoraj noben gozd, avtomatsko odpade tudi pol stezic in večina hribovskih poti...ne hvala!

Naslednji korak je, da bi me kak slovenski redneck čakal s šibrovko, ko bi se kdaj zgubila kje :vragec:

Problem je v tem, da so ljudje nevzgojeni, ne v tem, da je premalo gozda ali gob...ker tisti, ki so tako pogoltni,

teh ta zakon ne bi ustavil, tisti, ki so pa zdravi v glavi in imajo spoštovanje in odnos do narave, pa tega že zdaj ne počnejo!

se strinjam.

Res pa je tudi, da vse te prepovedi ne bi odvrnile tistih, k hodijo v šume s kombiji in odvažajo vse, kar jim ne uide oz. ni pribito on zacementirano.

Govorimo o vzgoji. In o čutu odgovornosti do vseh (ne)živih bitij/stvari.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Mene osebno ne moti ko se kdo pujsa po naši gmajni, samo me moti ko me hoče prepodit da sem na njegovem teritoriju.

Uf je bila lanskoleto burleska.

Šla sem po božično drevesce, brez kuža (podatek).

Slišim eno lomastenje po šumi, kao da gre človek, se skrijem in upam da pusti tisto smrekico pri miru.

On naprej, jaz za njim v varnostni razdalji.

Kalo lepo smrekco je našel.

Začne sekati in seveda poseka, jaz pa za njim v smrtni tišini.

Ko je model zaključil in me zagledal, je bila šokantna izjava. "Dober dan. Sem si šel ogledat svojo gmajno in sem jo našel, pa še potrbujem jo."

Ja krasno, jaz je še nimam, ali vam lahko pomagam nesti, saj je tako ali tako že temno in se bom vrnila jutri.

Seveda se je strinjal, saj je bila ogromna.

Ko sva prišla do avtomobilov, sem se mu lepo zahvalila za pomoč, povedela da sem lastnik tega gozda, naj jo da v moj avto, kar seveda ni šlo ker imam mali avto, povprašala kaj ima raje policijo ali da se pobere in ga ne srečam več.

Lepo se je spokal, jaz pa na telefon in klicanje pomoči za transport božičnega drevesca.

Duhovno smo močnejši ko nas je več, saj smo samo tako lahko celota!

Mene osebno ne moti ko se kdo pujsa po naši gmajni, samo me moti ko me hoče prepodit da sem na njegovem teritoriju.

Uf je bila lanskoleto burleska.

Šla sem po božično drevesce, brez kuža (podatek).

Slišim eno lomastenje po šumi, kao da gre človek, se skrijem in upam da pusti tisto smrekico pri miru.

On naprej, jaz za njim v varnostni razdalji.

Kalo lepo smrekco je našel.

Začne sekati in seveda poseka, jaz pa za njim v smrtni tišini.

Ko je model zaključil in me zagledal, je bila šokantna izjava. "Dober dan. Sem si šel ogledat svojo gmajno in sem jo našel, pa še potrbujem jo."

Ja krasno, jaz je še nimam, ali vam lahko pomagam nesti, saj je tako ali tako že temno in se bom vrnila jutri.

Seveda se je strinjal, saj je bila ogromna.

Ko sva prišla do avtomobilov, sem se mu lepo zahvalila za pomoč, povedela da sem lastnik tega gozda, naj jo da v moj avto, kar seveda ni šlo ker imam mali avto, povprašala kaj ima raje policijo ali da se pobere in ga ne srečam več.

Lepo se je spokal, jaz pa na telefon in klicanje pomoči za transport božičnega drevesca.

xsmx

pod cipresami nam rastejo 3 mini gobice... (da nam čist off, no x:o)x )

povej vsaj katere so no... x:Dx

Nosorog-možno, tole z vrtenjem...ne vem. Mene so tako učili. Je pa tvoje bolj logično, ja...meni so rekli, da se odreže z namenom, da ostane v zemlji, da ne uniči mreže...verjetno je pa res, da zna zgnit.

A odvite pa ne zgnijejo al kaj?

No, za tistih 20 gob, ki jih pojem na leto mislim, da ne bo panike. Se bom posvetovala s palčki na licu mesta.

Kdo lahko spremeni svet?

Tega je (kraje drevesc) vsako leto veliko.

Dokazano. Zakaj bi kupovali, če je v gozdu ceneje.

Res ni tema za med gobe, je pa gozd.

Se strinjam da plastika prav tako lepa.

Saj me zelo moti, ko je potrebno iglice poberat in pometat.

Čeprav lanskoleto sem jo dala v vodo in je odgnala vršičke.

Potem žav ni nadaljevala.

Gobe sem našla.

Štiri lepe bisernice.

Super hvla.

Sem nekje zasledila da je en roman napisan o Mitri in njegovem početju.

Zdej pa naslov zbrskat in kje sploh knjigo najti.

Saj imam čas, bom že v kakšni knjigarni ali knjižnici našla.

x:Dx

Mitra, za tisto o božičnem drevescu... :palec: :palec:

Pa ko ravno o tem - mene razjezi ko vidim da nekdo poseka smreko ki raste sama, par metrov visoka, samo zato ker ima lep vrh... :vragec: :vragec:

In po možnosti pusti še kakšen meter visok štrcelj ki se potem suši in je odlično gojišče za lubadarja... :xx!: :vragec:

Ni pa nič narobe če posekaš drevo tam ker rastejo na gosto, pa mogoče niso tako lepe po obliki.

Še bolje bi pa bilo če bi smrekco izkopali s koreninami, jo do pomladi imeli v koritu ali loncu in jo potem posadili nazaj, nekam kjer bi lahko neovirano rasla.

Gobe... x:px

Tu blizu mene se najdejo marele, bisernice, sirovke, pozno jeseni tudi sivke... x:px x:px

Za jurčke moram pa malo dlje od doma... :o|o: :inocent:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Alef

Pravilno rzmišljaš.

Samo ljudje "nočejo" smrekice ki na eni strani nima lepe veje, kot da je ne postavi v kot.

Tisto ki mi jo je posekal tisti model lansko leto je bila res na samem in lepa, prav tako en meter od tal.......

Bo res treba na plastiko preiti.

Samo je tako, da je potrebno razredčiti smrekce in kolikor časa bo tako, se mi ni bati da delam škodo, ker bi jo morala tako ali tako posekati ali odžagati, da imata drugi dve prostor.

Če bi vsi tako razmišljali, potem bi se gozd reševal in delala škoda.

• 2 weeks later...

Pozdrav!

Nekaj o karžljih (Amanita caesarea): zelo veliko željo imam, da bi jih enkrat našel. Pa jih še nisem... Zanima me, če bi mi lahko kdo svetoval, kje naj jih iščem (lahko po celi Sloveniji). Glede na to, da so zaščitene, pravzaprav ni potrebno "skrivati" rastišč, tako kot recimo pri gobanih... No, če jih bom kdaj našel, resnično upam, da se bom premagal in ne bom nobenega pobral. Res upam... Nek znanec je letos pri Hrastovcu našel že tri primerke, pa noče pokazati, kje. No, naj ima svoje veselje... Sicer pa pravijo, da je zdaj najboljši čas za njih.

Karžlje sem vedno najdla v hrastovem gozdu - če je bil prisoten še kakšen kostanj, je še bolje. Ja. Zdaj je njihov čas. Sama še nisem utegnila pokukat na plac.

Logiš, da ne povemo kje natančno tile placi so...

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

• 2 weeks later...

Zamudila letos. Tako dolgo se spravljala v šumo, da pravo na pravo avtocesto tja naletela :vragec: Kar je pomenilo, da v nulo pobrani karžlji. Zdaj pa so nehali rast. Najdla dve čisto barvno spremenjeni - ko so že fajn stare malo spremenijo videz - kot, da bi strhonet hotle - in eno razbito..kdo ve kaj ali kdo jo je razbil. Tole sem vzela - oz. kose, ki so bili še za porabit. Pa dve golobici smo nazaj grede našle.

No, saj se ve..od začetka avgusta, do petnajstega..vsaj v naših krajih je tako..ne pa da glumim gljive nekaj.

• 2 weeks later...
Evo informacije, zaradi katere bo cvetela privoščljivost Cookie - pri nas jurčki zdele NE rastejo. Bil pa sem na tržnici v BTCju in prodajajo jurčkov k svina v buče. tud frend iz Novga mesta pravi, da tam rastejo. Pr n's pa štrajk ...

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Zetova mama mi jih je v nedeljo poslala eno polno košaro, ene dvakrat toliko jih je pa še sama pospravila.

Ali rastejo tule za mojim vogalom pa ne vem. Nimam časa, pa še vse je prehojeno. Našla sem pa eno skledo lisičk. Za eno konkretno rižoto jih je pa bilo. xDDx

... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...

Evo, pri nas pa rastejo (poročajo zanesljivi viri)

No, saj totalna nula tud p'r nas ni. Zdele sem recimo našel tri jurčke (lisičk in golobic itak ne štejem). Sam klele pr men so res fantastičn placi - Hrastničani pravjo tem koncem dežela jurčkov. In preprosto ne zdi se mi normalno, da zdele drugod rastejo, kle pa ne.

Evo informacije, zaradi katere bo cvetela privoščljivost Cookie - pri nas jurčki zdele NE rastejo. Bil pa sem na tržnici v BTCju in prodajajo jurčkov k svina v buče. tud frend iz Novga mesta pravi, da tam rastejo. Pr n's pa štrajk ...

eh, kle se pa motiš :o|o:

če ti je kej v tolažbo, na gorenjskem koncu gobe tut neky štrajkajo - je dons zjutraj sodelavc ob kavomatu tožil :sori: jebiga, zmer pa tut gobe ne morjo rast - glede na gnečo v hostah je čudn, da sploh kej ven pririne xcivx ko lomastijo horde z mulci xrolleyesx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

• 4 weeks later...

Črni jurčki rastejo

tralala :palec: taki mladinci in mladinke kukajo izpod listja. Komaj jih vidiš, prav kupčkajo se. Če uspeš videt enega, je zraven še cela familija. Oh..važna res

Črni jurčki rastejo

tralala :palec: taki mladinci in mladinke kukajo izpod listja. Komaj jih vidiš, prav kupčkajo se. Če uspeš videt enega, je zraven še cela familija. Oh..važna res

Mam občutek, da bodo pr' n's tud počas začel. Sam včeraj jih še ni blo - sem našel le trepetlikove turke.

lalala

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...