Skoči na vsebino

Otroci in pogoji za njih

Michelle

Recommended Posts

Hello,

sicer je ze bila tema o otrokih ( samo je napacana, pa tukaj bo slo za druge stvari).

Namrec, vceraj sem gledala 24ur in je bila debata o tem, kako smo v Sloveniji v repu EU, kar se tice stevila otrok. Mislim, da je bil podatek, da se jih je lani rodilo 18.000 in bilo 7000 splavov :O: Men je ta podatek grozen. Potem je pa nastalo se nekaj vprasanj, pa me zanima, kaj vi mislite o tem:

x!x Baje se zenske v povprecju pri nas za prvega otroka odlocajo okoli 27 leta. Pa me zanima, kako zenske z resnimi partnerji, ki ste pri teh letih, pa se nimate otrok ( ampak jih imate rade), razmisljate o tem. Zakaj se ne otrok? Mogoce strah, custvena nezrelost ( ceprav, kolikor sem razumela, se vecina punc katerekoli starosti zresni/dozori, ko ima otroka)? Financna stiska? Kaj drugega?

x!x Potem otroci med studijem. A bi se odlocale za otroke takrat, ce bi imele vec financne in druge podpore od drzave? Pa ce kdo ve ( ker jaz ne), koliko drzava sploh prispeva mladim mamicam, mladim druzinam (dodatki pa to)?

Kot "problem" so navedli tudi, da imamo prepozno prvega otroka. Samo men se zdi, da vecina studira cca 6 let xrolleyesx

Moji starsi so me imeli pri 20ih. Oba studirala, pa smo vseeno prisli skozi. Res, da so bili "drugi" casi, ampak vseeno. Zdaj pa ko pogledam moje prijateljice ( tja 28. leta), nobena ni niti malce pripravljena. Vecina, studij, sluzba, dom...

x!x :palec: Potem pa se nekaj. V gostih so bile 3 zenske; ginekologinja, zenska, ki nima otrok in ena, ki jih ima 10. VSE so trdile, da se nobena zenska ne odloci zavestno, da ne bo imela otrok. Da imajo vse zeljo in da do tega pride spontano.

Kaj mislite? :inocent: Nekako je bilo videti, da zensk, ki so odlocene, da ne bodo imele otok NI, oziroma da to ni normalno. x?x x!x xrolleyesx :eek:

***O splavu je bilo tudi ze govora, samo 7000 je res huda cifra. Otrok za posvojitev pa ni :o|o:

Glede vsega sem se vceraj kar malce zamislila x:)x

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 124
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Kaj pa ti misliš?

Jst sem ena tistih, ki povprečje zvišujem.

Zakaj?

Faks, služba, drug partner, stanovanje, pol je čas za kake fajne počitnice, ko dopust ni študijski, ampak v pravem pomenu, ko si ne vlačiš knjig s seboj in te slaba vest kljuva...

Pol se pojavijo zdravstveni problemi, ki jih je treba sanirat..

pa se še ponovijo..

pa se na izvide čaka..

Ampak jst tko miselno še kr ne bi..

To je obveza, dolžnost.

Nikol več nis tko ko zdej ko te boli za vse ko prideš domov..

Obeta se mi rizična nosečnost, če bom, ko bom, in to z dveh zdravstvenih vidikov..

Niti nisem materinski tip. Ampak, če mislim, bom mogla kmal.

Nikol se ne slinim ko vidim dojenčke v vozičkih. So qjut, eni, drugi pa malo manj, ampak ko se dret začnejo, se mi zdi ooooooo... kak je men fajn, ko pridem domov pa tak mir. Pa vse je spucan doma, nč zrisan, poslinjen, pa kaj vem kaj še.. Otroka ne smeš omejevat pravjo, da mi bo pa vse sesul pa uničil pa jst ziher ne bi prenesla. To pr obiskih vidiš, ma vse bi ti lahk polomu pa to, ja ko je radoveden, sej mora raziskovat.. xrolleyesx Ja, sam pr seb doma, če mu dovolijo. x:Dx

Pol naprej so pa seveda skrbi, da nosečnost ok poteka, da je z otrokom vse ok, da prideš do produkta ok.

Da ga maš komu v varstvo poturit do 2-let, kako bo v službi, ko boš odsoten, kaj se bo spremenilo, kako se bo v vrtcu navadil in vklopil, kako bo s šolo, kolk časa bo treba namenit sedenju zraven njega pr knjigah, al pa ne, kolk točk bo zbral za vpis naprej. Bo treba inštruktorje iskat..

Ma same nove razsežnosti, torej skrbi.

Jst vidim večinoma te zadeve, kok se lajf spremeni, meni v breme. Sej tistga kok je fajn otroka met, ne vidiš dokler ga nimaš, okol sebe pa samo tarnanje poslušam.

Skratka pr vseh teh zadevah, k je lajf mal bolj taf, al pa nismo pr 18-tih da bi tko na free razmišljal al pa nč ne razmišljal o prihodnosti, se je kr težko za tak velik korak odločit, hm?

Razmišljaš lahko, da ga boš mel naslednjih 30 let na grbi, če bo s službam tako ali še težje kot zdaj, odvisno kterga spola bo, pa vprašanje, če bomo še mi službe imeli.

Mushi

Jaz sem prestavila tole..raje gledala Zrcalo tedna..

Tako da si me malo presenetila s cifro 7000 splavov.

Zakaj se ženske ne odločijo za posvojitev? Zato, ker bi potem folk vedel, da so bile noseče in bi jih pole obsojal..Slovenija je premala za skrivanje. Ker je nekaterim lažje iti na splav..kot pa živeti devet mesecev v bodočem materinstvu, potem pa oddati otroka, s katerim si se že spogledal, ker živijo v dobri veri, da splavijo samo nekaj celic...ker....

Zakaj ni več otrok? Po mojem je tole tako..

Si zaposlen..in potem zanosiš - poveš, da te ob priliki ne bo...neke pretirane sreče na oni strani ni...če pa nisi zaposlen, te previdno povprašajo o tvoji družinski politiki...ali pa ti rečejo, da si dovolj mlad, da boš ziher še imel otroke..ne glede na to, da imaš doma najstnike...

In ko končno imaš otroka boš za ene čeveljčke dal minimalno 10000 sit...za oblačia tudi..za hrano tudi...in bog ne daj da imaš željo otrokom ponuditi kaj več..ker nimaš od kod vzeti.

Evo - sama bi rada poslala starejšo v tujino...pa mi nekako ne znese..

Še huje - kadar mi punci rečeta ob kakšnem večjem nakupu-pa imamo dovolj denarja??

In nismo ravno na socialni podpori...

Po drugi strani je dobro, da v lajfu nimata vsega - ker mi le ne bosta dvignili sredinca in rekli: tu maš pa se gor usedi(kar je naredila razvajena nečakinja svakinji...meni padel mrak na oči...mislim, da bi se kar nehalo govora o človekovih pravicah..)

Skratka...ko je čas...pravi čas..tudi otroci pridejo...

In še nekaj - nikoli nisem razumela, kaj se pravi delati otroke...mislim kako gre tole?? Greš seksat s ciljem ali kako..??

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

jah, število otrok in starost pri prvem otroku je bila vedno stvar gospodarske konjunkcije držav...ko je bilo manj ljudi in več virov na razpolago, torej blaginja, je bilo otrok več in starost pri porokah in prvem otroku nižja...ko so nastopili težki časi, preobljudenost, revščina, se je število otrok zmanjšalo....dokler ljudi spet ni bilo manj in je nastala zopet blaginja....

tako se ta krog nenehno vrti.

Stavim, da bo po atomski vojni starost pri prvem otroku nekje 15 let, otrok bo ko trave... če namo kaj zmutirali in jih bomo imeli že pri 5 letih, pol bo sploh veselje...še imen se ne bomo mogli spomniti za vse x;)x :wOOt: x:Dx

ne vpraš me nič, ker nič ne vem...

<{POST_SNAPBACK}>Jaz sem prestavila tole..raje gledala Zrcalo tedna..

In še nekaj - nikoli nisem razumela, kaj se pravi delati otroke...mislim kako gre tole?? Greš seksat s ciljem ali kako..??

Nataly..

kako pa drugače?

Ker daš zaščito stran..

Nimaš potem v glavi da je varianta da zanosiš?

Jst v življenju nisem brez zaščite seksala.. (kondom, ali kontracepcijske), sej ne bi mogla, bi me strlo..

Mushi

Hehe..mi smo otroke dobili tako - mimogrede x:)x kot desert x:Dx

Lani celo z zaščito..tako, da ti res ne bi vedela reči.. x:)x x:)x x:Dx

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

no, pri meni bi bilo takole: dokler se zavestno zanj (otroka) ne odločim, ni seksa brez zaščite...

ko pa bi se zgodilo, četudi nehote, pa splav zame sploh ni opcija...prva vrednota mi je vsekakor spoštovanje do življenja, odgovornost in podpora moji partnerici...imel bi 9 mesecev časa, da se zresnim, organiziram in pripravim vse potrebno za čimbolj udobno družinsko življenje, pa naj bo še tako težko...

ne vpraš me nič, ker nič ne vem...

<{POST_SNAPBACK}>Kaj pa ti misliš?

Jst sem ena tistih, ki povprečje zvišujem.

*** Jaz mislim podobno kot vsi, se mi zdi. Evo, sem stara 22 let in mi niti na misel ne pride, da bi imela otroka ( ceprav jih imam zelo rada in jih nekoc zelim imeti).

Sama sebi se zdim za kaj takega premlada, delam precej zahteven faks, zelim si uresnicit se nakaj ciljev in tako dalje.

Skratka, diploma, sluzba, dom, otrok. Tako je po moje pri vecini parov, da zelijo bit financno neodvisni. xnckrivx Pa se znoret? Ne vem no. Da do tega prides, pa tudi mine precej let.

Sam sem enkrat brala clanek o neki studentki biologije, ki je "ponesreci" zanosila. Zivela je doma, imela je pac fanta in bila na faksu ( biologija). Povedala je doma in je imela sreco, ker so rekli, da ji bodo malce pomagali.

Kar je zanimivo je to, da je dekle reklo, da ji zivljenje zelo uspeva, pa nima toliko pomoci. Tudi kar se fakultete tice, se je naucila ORGANIZIRAT cas. Ko otrok popoldne spi, skoci med knjige in v tistih 3 urah se skoncentirano uci, pa prav tako izdeluje. Ko pa se ni bila mamica, je delala prek studenca kej, drugace pa bluzila in se z mislijo, da ima za ucenje se cas, ucila kampanjsko in zvecer.

V bistvu hocem povedat, da ce se malce prilagodis, kljub otroku, vseeno lahko dosezes zastavljenje cilje. Je pa malce tezje. Zdej pac odvisno od zelje.

Sicer je bila pa se pripomba na TV, da tisti, ki nenacrtovano postanejo strasi, po rojstvu ponavadi vsi hitro dozorijo, tudi ce prej mislijo, da niso zmozni. Nekako tako.

Men se zdi, da je pri vecini ( tudi pri tistih ki hocjo met otroke) glavni problem denar in mogoce sluzba/izobrazba, ker se bojijo, da ne bojo zmogli.

Jaz mislim, da se da.

Ok, pa sem zafilozofirala x:o)x

***nataly, rekli so 7000, upam da so se zmotili, al pa da sem se jaz, sam mislim da ne :sori:

***mushi x;)x Kaj bi pa zdaj, ce bi kljub zasciti?

<{POST_SNAPBACK}>sem popolnoma istih misli, kot Michelle....vse se da, če se le hoče...

:palec:

Midva bla podnajemnika v kewdru plesnivem... brez joba oba...

zanosila, kaj pa zdaj?

bo ze,

in pol je. xyesx

ce je za dva, bo tud za 3, ce ne pa jaz stradam, za otroka bo pa ze.

nikol ni stradal in nikol mu ni nic manjkal.

oni ki pravi - ni se cas - in ki se ufurava, da bo ON povedal, kdaj naj bi ta silni pravi cas bil, ma mal narobe...

ali pa ta 'cas, ki bo pravi', ostane v prihodnosti, kot njegova postavka.

In pol odpira teme - zakaj ne morem imeti otrok?

dragi moj, ni vedno vse po (tvojem) planu. :palec:

*

dobra tema pa tole sicer (nisem gledala oddaje, sploh ne vem da je bila). x^x

(sicer pa sem uletela not chekirat, kateri za eni otroci so to zdaj po vrsti odprti - je pa res drugac postavljeno in je prav da je tud tko postavljena ta tema). xDDx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>sem zagovornik tega: "Najprej štalca, pol pa kravca."

si mi draga, pa mi ni do pregovarjanja s tabo... :||| (se posebej ker resneje jemljes vcasih kot je misljeno, podano)...

sem pa glih tole imela zgoraj v mislih..

in je to seveda TIPICNO (da bolj ne bi moglo bit) kozorogovsko. x:Dx x;)x

Bos jutri mlajsa?

imela vec energije?

bo jutri vec sans?

bo jutri svet boljsi?

kot danes?

vcasih zadeve sam pridejo...

ni tko, da bi si jih zgolj narocili...

no ja, ampak kozorog ni riba.

in riba ni bik. :) ;)

p.s. ce bi se jaz drzala tega vodila, bi imela otroka pri 38. :|||

Nic tacga, ampak pac.... ce je bil namenjen prej, zakaj cakat...

pa jaz bi zdaj recimo se vedno bila blazno debela. x:px x:Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

ma ne, saj stekam...

sam jaz ga ze mam, a ves, jasno da moram pol to zagovarjat (in - naj se se ostali matrajo :vragec: x:Dx x:px)...

point je tud v tem, kaj pricakujes sicer od lajfa...

enim je najvecja izpolnitev bit mama.

ene pa 'delajo kariero' kao samo, 'ni casa za otroka'...

Picasso

Jaz tudi, bolj ko razmisljam, bolj imam obcutek, da ce bi se zgodilo "ponesreci" bi ga imela.

Pa lih zarad takega razmisljanja:

Bos jutri mlajsa?

imela vec energije?

bo jutri vec sans?

bo jutri svet boljsi?

kot danes?

Prevec smo na tem, da morjo bit VSE stvari poslihtane, potem pa otrok. Lohk bo pa pol se slabs. Ne vem, prevec se zanasamo na prihodnost? xscratchx

Mysti, ker vem malce tvojo situacijo, te razumem in nisi prav nic cudna xsrcx

Sam tudi ti ves mojo ( mamino) in takrat, ko je mene mela, je ze imela diagnozo. Pa moram reci, da mi je nudila ogromno ( se vedno mi!!) in se nisem pocutila prikrajsano ( toliko custvene in moralne podpore, pa tud financne kasneje). Zato, pa ne zamerit, samo dajem mnenje, je mogoce pri takih boleznih bolje prej, kot slej( ce seveda zelis nekaj)? Ko si se mlad, mas vec energije...? Ne vem, mal mutim. Itak sem optimisticna zate glede vsega x;)x

ene pa 'delajo kariero' kao samo, 'ni casa za otroka'...

Aja, to je bilo tudi v oddaji. Da je v Sloveniji zelo malo zensk ( one so sicer rekle, da skoraj nobene), ki ne bi mogle ob karieri imet otroka...to jaz ne vem, zato niti ne bom komentirala...

Mene bolj zanima to, ko so trdile, DA IMA VSAKA ZENSKA NEKO POTREBO ZA OTROKA. Da se ne odloci zavedno, ampak da mogoce mine cas, delajo na karieri in potem se pocutijo prestare...neki na to foro...

ja saj, vse poslihtano - sam to ni nikol... :\\\

je pa res sicer, jasno da nisi nic cudna, mystica...

vseen JE povezan tud s horoskopom, sam je pac tud generacijsko...

te generacije zdaj so velik bolj resne in zrele, pa tud ambiciozne kot smo bili mi...

Picasso

xDDx

CITAT(Mystica @ 8. Aug 2005 ob 18:18

[snapback)

"Najprej štalca, pol pa kravca."
:palec:

Tudi sama sem zagovornik tega reka in tako je pri meni tudi bilo......Vse po vrsti, počasi in premišljeno...... :palec: :palec: :palec: xDDx

Kariera in otroci? x?x Ja, v dostih primerih to gre skupaj in poznam ženske,ki so uspešne in imajo celo velike uspešne družine :2src: .....Poznam pa tudi primer uspešne ženske v karieri, družina pa :xx!: ,2x ločena, otroka prepuščena sama sebi, brez končane srednje šole :C: .....To je pa druga skrajnost,ko bi bilo bolje, da bi ne imela otrok. x?x

Smisel življenja je največja sreča

ja Michelle, ker 'se pac ima otroka'.

ker 'tko je'...

ce ga katera nima, jo gledajo cudno, in pol tiste, ki ga (jih) imajo, to prejsnjo postrani gledajo, al pa z nekaksnim pomilovanjem, ces revca, ne bo dozivela tega filinga..

kaj pa ce se tej sladko j*** za vse to?

ce je njena zavestna odlocitev da jih ne bo imela?

za kar je, konec koncev, treba imeti celo nekaj jajc, kajti - 'vsaka zenska...' in tole... xrolleyesx

ta ki ga nima, ker se je tko odlocila, pa morda s pomilovanjem gleda ono, vso debelo, zanemarjeno, ki je pac zdaj 'dosegla' in izpolnila to svojo zensko dolznost.... in to je to...

pa se rojevajo novi ljudje... da zapolnijo milimetrske prazne prostore...

pri teh zadevah se bo tezko prislo do konca, tezko bodo vsi mislili enako.

hvalabogu.

ker ce bi vsi mislili tko, joj, treba je imet po 6 otrok, bo blazota, prenaseljenost, pomrli, ce bodo pa, po drugi strani, vsi razmisljali tako, joj, otroc, to je cela frka, rajs jih nimam, bomo pa izumrli. :)

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>

Tudi sama sem zagovornik tega reka in tako je pri meni tudi bilo......Vse po vrsti, počasi in premišljeno...... :palec:  :palec:  :palec:  xDDx

:eek: a nisi oven??

Picasso

Hmmm, sej že vse veste..... x;)x

ampak filing xsrcx , ko si tako neznansko želiš otroka,....ga potem narediš,.....nosiš v sebi, ....ga rodiš, ........in potem dihaš z njim od prve minute naprej,.....se pa ne da primerjat z ničemer..... :love:

taka sem seveda jst x:Dx ,.....vi pa kokr čte x;)x .

Prvič rodila pri 26, sredi magisterija, v podnajemniškem stanovanju,.....drugič pri 30, tik pred doktoratom,.....že v lastnem stanovanju xDDx ....ampak ta smeh, te očke iskreče,..... xsrcx xsrcbumx

:flowerface:

"Ljubezen ja stanje Bitja.

Tvoja ljubezen ni nekje zunaj, je globoko v tebi.

Nikoli je ne moreš izgubiti in ne more te zapustiti.

Ni odvisna od nekega drugega telesa ali kakršnekoli zunanje oblike."

ta ki ga nima, ker se je tko odlocila, pa morda s pomilovanjem gleda ono, vso debelo, zanemarjeno, ki je pac zdaj 'dosegla' in izpolnila to svojo zensko dolznost.... in to je to...

)

Ja, ta je dobra x:Dx x;)x To velikokrat slisim. Da nikol ne bo "dozivela feelinga", da je ziher osamljena in je prikrajsana za tako ljubezen x;)x Od babice namrec.

Sej fotr ( k je drugac svobodomiseln ), pa tud trdi, da otroka je pa ja met normalno x:o)x

hehe, debela zanemarjena :D :D :D

<{POST_SNAPBACK}>:eek:  a nisi oven??

Ja, jst sm tud ( to folk kr pozabla, ceprav se mi zdi, da se mi zadnje cajte vid) :vragec: A ovni nej bi bli bl kaj glede tega? :D k je tak vprasanje od tebe x;)x

<{POST_SNAPBACK}>A ovni nej bi bli bl kaj glede tega?

navduseno se vrze v val, ki se pred njim razprostira (nepravilna beseda, sam da se ne zgubim, se mi ne da cakat na 'pravo')..

nic: premisljeno... in tole... x;)x

sam ti mas tud enga raka se mi zdi, pa mroda bika al/in devico. :)

tko da - ne velja cist.. kar bi sicer za ovna.

kot zame ne veljajo vsi tile ribji stosi. :D ;)

Picasso

ne ne, nisem TEGA mislila, pac pa da: rakice...

in tole..

'MAME'. x;)x

Picasso

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...