Skoči na vsebino

Kombuša - čajna goba


astra

Recommended Posts

Včeraj prebrala en članek o kombuši, pa se spet spomnila nanjo...

 

V tem članku piše, da mora biti čim bolj sveža, da se sicer lahko kupi v kakšni trgovini, vendar je vprašanje, koliko je kvalitetna...

 

Zanima me, če ima kdo izkušnje s kombušo?

 

Morda jo ima kdo doma?

 

kakšen čaj ste uporabljali, jaz mislim, da bi kupila organsko pridelan zeleni čaj, saj če kupim kakšnega navadnega, vse skupaj na nek način nima smisla...

 

Morda kaj o pripravi?

 

kakšne učinke ima?

 

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

to je neka 'chajna goba' x:Ix :8): a ne?

sem mela ful napisanga, mi je frendica pred 15 leti od nekod privlekla ene fotokopije... sam ne vem, ce najdem.... tezka bo, a bom probala poiskat, je blo zlo velik o tem...

pa saj sem se nekaj vedla, zdaj se pa nic ne spomnim, menda pa cajta vsega boga.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Bom napisala, kar jaz vem o tem, upam, da bo kdo dodal...

 

Kombuša je "čajna goba".ustvari brezalkoholen napitek, sladko kislega okusa.

Prihaja iz Kitajske, ime dobila po zdravniku Kombu, ki je ozdravil kitajskega cesarja želodčnih težav...

 

Za pripravo je najbolje, da uporabimo črn ali zeleni čaj.

Seveda pa lahko kot osnovo vzamemo kak čaj iz zelišč, s tem pač "usmerimo" delovanje...

 

Kombuša tvori v čajni mešanici zdravilne snovi.

- glukonska kislina

- mlečna kislina

- encimi

- kvasovke

- aminokisline

- antibiotične snovi, ki izboljšujejo obrambni mehanizem organizma

 

Kombuša deluje kot eliksir za dolgo življenje.

Uporabljajo jo za zdarvljenje številnih tegob, recimo revmatizem, prebavne motnje vseh vrst, vključno težave z želodcem, za zdravljenje kašlja in vnetij ustne votline

 

za pripravo doma potrebujemo kombušo, tako imenovano matico, namočimo jo v tekočino(čaj), dodamo rjavi sladkor.Nato dodamo gobo in cca 250 ml že pripravljenega napitka.Čaja naj bo 1 liter.

Kozarec pokrijemo z gazo in jo učvrstimo z elastiko.

na sobni temperaturi pustimo kozarec pri miru 8-9 dni.

 

Potem kozarec precedimo in shranimo v steklenice.Pred pitjem počakajmo še par dni, da napitek dozori.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

mene pa zanima kje jo lahko kupiš in koliko stane

 

sončkeeeeee

Vsako jutro se v Afriki zbudi lev. Ve, da mora teči hitreje kot gazela, da jo ujame, sicer bo umrl od lakote.

 

Vsako jutro se v Afriki zbudi gazela. Ve, da mora teči hitreje kot lev, sicer bo ob življenje.

 

Ko se jutro za jutrom prebujaš, se ne sprašuj, ali si lev ali gazela, temveč začni teči.

 

afriški pregovor

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mene tudi! lp x:)x

Samo šibki se ne upajo biti pravični.

 

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

 

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

to se po mojem tko dobi... kot onadva 'kefirja'... da ti folk pac to da... to pac nekdo goji, pa ti da mal...

Podobno nekako kot *kisova goba*, tko si to predstavljam, mislim pa da sem clo ze pila, tak mal nenavaden, morda kiselkast okus, a nikakor ne neprijeten al kaj takega.

 

Moja frendica je dolgo to gojila.. lohk jo vprasam... tud ce nima vec tega, mi morda lohk da kak info.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pri nas kombušo pijemo že dolgo, malo zaradi zdravilnih učinkov, predvsem pa zato, ker je v poletni vročini ohlajena odlično sredstvo za odžejanje. Jaz jo naenkrat naredim cca 8 litrov in do naslednjega precejanja vso popijeva. No, kakšen literček roma tudi kam drugam. Delam jo največkrat iz mešanice zelenega čaja in roibos čaja (pol, pol), ker se nama zdi, da to daje najboljši okus. Lahko se jo dela iz vsakega čaja, le tisti preveč aromatični (na primer metin) niso primerni. Precedim 5. ali 6. dan, če jo pustim stati dlje časa, se mi zdi premočan okus. Priporoča se sicer pitje treh skodelic dnevno, zjutraj na tešče, opoldan in zvečer pred spanjem, toda popije se lahko tudi več, kakor komu najbolj paše.

 

Nekaj linkov: Kombuša

Kombuša2

Kombuša3

 

Goba se hitro razmnožuje, zato jo lahko dobite pri meni, če hočete.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Aha...to niso oni kristalčki, ki se ful množijo, da pol sam gledaš, kermu bi jih še uturil...pa daš not kake fige, pa sladkor, pa pol mal zavre, da se moja mama čudi, zakaj je zmeri tolk dobre volje po tem.... xDDx

 

Ti kristalčki mi tud delujejo take glive...

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jajaja...kefir... Sej šele zdej vidm, da si glih par postov pred menoj napisala kefirji...Sam sm sam uvodnga prebrala... x:)x

 

Ne...o tem pa niam pojma xDDx

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kumari, bi ti bilo odveč, če bi se tudi jaz "prijavila" oz priporočila?

lp

Samo šibki se ne upajo biti pravični.

 

Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.

 

Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 10 months later...

Nekdo je pred kratkim spraševal, ali se da kombušo (gobo) narediti iz šipka. Pa sem se spomnil na Ašičevo Domačo lekarno ali nekaj takega. Tam pravi, da zarežeš v starejše šipkovo deblo, pobereš smolo, ki priteče ven in jo dal v oslajen pravi čaj. Iz tega naj bi nastala kombuša x?x Nisem poskusil, me pa res zanima, če je kaj na tem. Če se bo kdo igral s tem, naj sporoči rezultate xDDx

Aja, pa piše, da se gobo lahko umiva s koprivinim čajem :huh:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pa tak med brati povedano za kombušo sploh ni nujno da imas pravi caj :) kombušo gre nardit v vsaki tekocini sam jo delam v navadni vodi, v sadnem caju tudi v mleku jo gre nardit al pa enostavno v malinovcu ali sok za razredcit............osnovna hrana ji je sladkor tak da ;)
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zanimivo! :palec:

 

sam za sipek se mi nekak logicn zdi, sam malinovc, voda, mlek? :8):

pa tud - saj ni vse sam v cukru al kaj....

 

Pozdravljen in dobrodosel, slow! :vio: :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...