Skoči na vsebino

Kombuša - čajna goba


astra

Recommended Posts

Meni je dolgo folk nabijal ,da mora bit pravi caj pa ,da v drugem caju ne uspeva itd itd nakar ga je enkrat zmankalo in ni ostalo druga kot sadni caj indijansko poletje :) pa sem naredil tam not pa brez problema je zrastla enako kot v pravem caju le da je okus malenkost drugacn........no pol pa sem naredil se v vodi in pa v malinovcu pa tud v mleku samo to mora bit v hladilniku....plus tega je se nekaj vsi govorijo da kombusa ne mara kovine kao ces da jo mors premikat ce jo ze moras z kuhlo ali s cimerkoli kar ni zeleznega ali kovinskega.....sam delam v nasprotju z vsemi pravili in vedno znova in znova ona zraste ,ce jo dam v kak mansi kozarec jo celo obrezem z škarjami pa vseeno zraste.....

 

Kaj pa vem v cukru je vse ker brez njega ne zraste oziroma ne priplava na povrsino ;)

 

ps:saj kefir se tud lahko v vodi dela pa vrjetno v malinovcu tud samo ne vem ce je ze kdo probal ;)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

odstekano....

 

mi je pa vsec, ker eksperimentiras, jaz tud sicer, sam ne s kombuso, te se se nisem lotla. xDDx

 

pol bo treba cukr spet zacet kupvat al kaj? x;)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pomojem sploh ni vazno al je cuker not kot cuker bom probal nardit eno z natrenom pa bo vrjetno isto ratalo al pa z liziko hehe.......folk malo prevec pretirava za moje pojme da more bit to vse tak kot je po reglcih in vse tak brezmadezno in cisto........tam na kavkazu od koder kombusa prihaja ziher niso bli najbolj sterilni in tud cisti ne pa se danes zivijo vec kot pa 100 let.......

 

sicer pa experimentiram z vsem ,ker sem tud sam en mali experiment ;)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

mas point, se kar strinjam, jaz sem tud bolj elasticne sorte. xDDx

 

ampak ocitno mora bit eno sladilo al kaj (ker jaz natrena pa sploh ne uzivam, ni tko da NAMEST cukra nekaj.. jaz sploh ne cukra, se sadja mal, mi ne sede, ne shizim, tle pa je kar fact cukr ocitno).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

saj prav ,da smo razlicni ,ce bi bli vsi isti bi blo brezveze :)

 

ps:ce je kdo iz MB lahko pride probat napitek narjen kombuše iz vode ali sadnega caja drug tedn pa sporocim kaj je nastalo iz malinovca ...... sok za razredcit pika gozdni sadezi hehehe :P

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 months later...

no zadaj pa je tudi pri nas tale kombuša.

zelo zanimiva zadeva ..... :palec:

 

Ne vem če ste omenili menda pomaga tudi če imaš težave z lasmi se splakuješ lasje s to tekočino.

Glede shranjevanja ....ko se je naveličaš jo lahko posušiš in shraniš. zdrži tri leta po treh letih jo moramo znova oprati in postopek priprave se ponovi. LAhko jo hranimo v čaju do treh mesecev, ko čaj v katerem je bila , goba postane kis s katerim lahko kisamo solato xDDx .

 

napitek predvsem čisti kri čisti organizem-

preprečuje glavobol, vrtoglavico, prebavne probleme in arteriosklerozo. Napitek poživi celoten sistem žlez v telesu , pospeši prebavo, preperečuje nastajanje maščob, holesterola in sečne kisline. Na splošno fajn zadeva ...tui za ženske bolezni.

 

prvi kozarec je treba vsak dan popiti na prazen želodec, organske kisline spodbijajo prebavo.

 

Celo kombuša odstranjuje celulit, odstranjujemo tako, da si s kombušo napitek masiramo prizadete dele telesa

 

xsrcx

 

No ker sem jo šele dobila o ikušnjah niti ne morem govorit x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Jaz sem pa ravno danes dobila Kombušo, jo moram precediti in nov čaj naresti.. in ne vem kaj še. Ko se mi bo razpasla, lahko komu dam kak kos...

 

Neki mi ni jasn.

A to morm js pit zdej k bom stran gobo dala? To vodo? Smrti po kisu k sam hudič.

Pa še to, a moram kombušo postavljat stran od sonca? .... Malo mi slovenščina nagaja.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 months later...

Pozdravček...

 

Pravkar na novo registrirana na LN prebiram tole o tej "glivi" :) imenovani Kombuša. Sicer se men ta "goba" niti ne zdi tko grozna, vendar pa me muči vprašanje če je to res tko vredu kot povsod berem. Eni pravjo da so ful shujšal, eni da je dobra za vse, eni pa pijejo ta čaj kr za žejo. Jst pa sem en malčk skeptična. Drgač se sama kr dost bavim s čajčki in tko - naravno je pač naravno in zato lepo ponavadi pot pod noge in v hribe nabirat zelišča in sušit - ampak tole pa mi je neki novga. Upam da mi ve kdo povedat v čem pomaga.

 

Naša mami je namreč Kombušo prinesla danes domov in jo pripravila po navodilih v novo mešanico čajev. Uporabile pa sma ruski črni čaj in šipkov. Ker sma tko nekje prebrale.

 

Ima kdo kak predlog in opozorilo na kaj je treba biti pozoren pri pripravku tega napitka iz Kambuše??

 

Hvala vsem za odgovor

 

p.s. Zanima me še kaj storit, če je Kombuša prevelika za stekleno posodo, ki jo imamo doma (premer gobe je večji od posode)?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Če je prevelika, jo enostavno obreži, ostanke lahko daš na čaj v drugi posodi, lahko jih daš komu naprej ali pa vržeš stran.

Nekaj o kombuši najdeš tukaj http://www.kombu.de/slovenia.htm, še več pa, če v iskalnik vtipkaš kombuša, kombusha, kombuča. Na tem linku piše, da je čas fementacije 8 do 12 dni, ampak jaz čaj precedim že 5. ali 6. dan, sploh poleti, ko so temperature višje. Če ga pustim dlje časa, postane preveč kisel.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tudi mi jo imamo doma, ze vrsto let.Sicer ne skrbim zanjo jaz, ampak mami. Je pa tako da je priporocljivo kombuso piti tri mesece in potem narediti enomesecni premor. Da si telo odpocije. In kljub temu da nekateri pravijo, da pri kombusi ne mores pretiravat s pitjem, bi vseeno opozorila, da imajte tudi tu nek zmern odnos.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kumari in ciganka najlepša hvala za odgovor.

bom poskusla. Ker zdaj sva dali z mami kombučo kr v eno zelo veliko skledo stekleno in se mi zdi da to kr vidno raste. Bom poskusla tko kot praviš Kumari, vendar pa me zanima s čim naj jo obrežem, glede na to da naj kombuča ne bi prišla v stik s kovino.

Glede onga linka pa hvala sem že prej vse prebrskala na netu, vendar to kar mi poveste tu vi, ki ste že uporabniki in uživalci kombuče vam malo bolj zaupam ker že imate izkušnje.

 

Res vama hvala in lep vikend.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Lep pozdrav vsem.......

 

Sem na novo registrirana in zato še ne poznam nikogar tukaj gor.Iščem nekoga ki bi imel Kombuša gobo in bi mi jo lahko odstopil.......že kar nekaj časa jo iščem vendar brez uspeha.......mogoče pa mi boste znali svetovati kam naj se obrnem,da jo dobim......

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Jaz sem včeraj dobil kombušo pa sem se spomnil da obstaja tale tema.

Se javim še ko bo kaj izkušenj z njo.

Dobil sem zraven tudi nekaj že narejene.

Zanimiv okus... x:px

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

podarimo kombušo

 

Tukaj lahko dobite kombušo, če ste iz tega konca.

 

zanimive informacije o sestavi in uporabnosti kombuše

Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo.

Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku.

Doživljamo sedanji trenutek.

Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan.

Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne.

Samo danes lahko delujemo.

Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj.

Luis L. Hay - Moč je v tebi

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...

Pozdrav...

 

Kombučo imam sama že precej časa in moram povedat da mi zelooooo odgovarja ker ji lahko spreminjam okus... to se verjetno zelo smešno sliši vendar vse je v čaju :)

 

Sama sem se zelo navadila nanjo in si ne znam predstavljat da bi ostala brez nje, zato jo imam vedno na zalogi...

 

Če jo kdo želi naj mi pošlje OS.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...