Skoči na vsebino

Ležišče iz koruznega ličkanja

lia

Recommended Posts

:inocent: glede na to, da se je treba pripravit na zimsko spanje....

:vio: me zanima, če kdo od vas spi na koruzi dobesedno x:Dx

xcivx zličkane koruze bo kmalu vsepovsod dost....torej zanima me, če kdo ve kaj o postopku kako pripraviš : izbereš , očistiš in pripraviš za ležišče...

Prosim predvsem tiste iz Bele Krajine ali pa Prekmurja, tam je tradicija obdelave tega materiala dost bolj pestra in pisana.

Šifra: Prijetno spanje brez Dormea x;)x

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Deli na socialnih omrežjih

:fiju: sem mislila, da je dovolj, če pazim na besedo sol....pri tebi pa človek res ni nikoli dovolj previden x;)x x:Dx

:8): sam ti bi se pa še moral mal spomnit, kako so si delal ležišča iz koruze x8Dx

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

:8): kaj je to štrozak x?x

:inocent: verjetno sam ta sredinski del, zunanji ovoj verjetno vržeš stran.....

kako pa to opereš :sori:

:vragec: tak si ko moj foter....prav da nikoli nikjer ni tko dobro spal...sam pojma nima kako so to njegove babice in mame naštimale x^x

Sama se nisem na temle spala, smo pa imeli za tamalega taksno zibelko, cist na zacetku, ko sem ga prinesla iz porodnisnice, ful dobra zadeva. x^x

Fajn da si odprla tole temo, Lia! :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

:inocent: ne vem no...mene je letos na morju ena modelska gospa prepričevala o čudežnem spanju na tem....ženska jako dobro zgleda x8Dx verjetno zato ker se dobro naspi x:Dx

:o|o: menda da so merili neke zadeve in da nevtralizira sevanja, pa ne me za besedo prijet, ker mi je šlo skoz en uho noter skoz drugo ven...pa vpija vlago, pa krasno se presuši, pa prilagodi se obliki telesa, pa čist ekološko gledano, vsako jesen zamenjaš, pa še denarnici prijazno, če si to sam narediš, pa še stoprocentno naravni material, ki ga dobiš pri kmetu zastonj, ker mu sam pospraviš nepotreben stranski produkt.

Sam sem mal modele okol sebe spraševala, ki so še užili leta pred drugo svetovno vojno, pa so mi razložili da so na tem spal jako dobro...pa da so potem zaradi tega ker to ni bilo več moderno vrgli ven in šli spat na gumirane jogije in kokosova polnila, ne najdem pa nobenga , ki bi mi znal povedat kako so to konkretno sami naredili.Menda je v Beli krajini gospa ki se ukvarja z biološko prijaznim kmetijstvom in spet menda, celo prodaja že narejena ležišča, ki so kompaktna.

Zdaj je sezona zato, pa bo morebiti še kdo prišel na tako idejo.

Šifra:

Zamenjajte posteljo in ne partnerja!

jaz ful verjamem, da je jasno boljs spat na tem kot na vsem mogocem drugem.... xyesx

Bi imela tud jaz, si kar predstavljam tale filing..

aja saj najbrz pa seveda SEM ze spala na temle, pri tetah... xyesx

zdajle sem mal pomislila, odkod mi ta znani filing, pa me je odneslo tjale v otrostvo in sem postekala.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Lia

"a da je bil lanen...a un ta grob platn"

Tisto ta grobo je bilo iz konoplje. Lan so uporabljali za fino blago za oblačila.

Uf...si me spomnila na otroštvo in spanje na ličkanju. Ful dobro je bilo. :palec: x:Dx

Lp. Myrjam

"Vse materialno je le navaden odsev duhovnega"

...človek ni le skupek celic, je tudi odraz svojih misli...

Martin Kojc

ampak ne vem, v beli krajini smo imeli platneno laneno posteljnino, in ni bilo nic finega na njej...ampak defintivno ni bilo iz konoplje, ker je drug fonj/barva/otip.

po moje je pa lahko iz obeh teh materijalov, ker itak ni bistveno to, ampak da je mocno in pa zracno-kar sta pa oba. po moje se posusi in napolni in to je to...kot s piro v blazinah in kaj vem kaj se vse. ampak ce je treba nekako menjat ali obracat, pa ne vem. po moje cimvec zracit in dezinficirat nekako...ali pa pac menjat na par mesecev. no, bom nehala razglabljat ker pojma nimam... x:Dx

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

:eek: ja saj..ajnfoh ko pasulj...pred leti sem sušila perje od koruze...kr tko za za neke malenkosti, vse je blo sivo pa čudno...

:inocent: dezinficirat je treba to nesnago od jogijev....tole je pa pomojem treba sam ta lepe in zdrave peričke odbrat pa mal prekuhat pa presušit...pa verjetno je fajn dobit ta pravo sorto..ne pa nekega silažnega hibrida :xx!:

:o|o: nič...grem še malo po drugih kanalih brskat...

x:Dx :palec:

ma pri nas imajo domaco koruzo, ampak ce lickanje operes, najbrz ni prav dosti haska, ker je v bistvu ze suho...po moje...? in je ravno v tem fora...? :inocent:

ma bom prav vprasala ob priliki....ker so oni sigurno tudi tako spali.

drugic pa poslusaj na morju, ko ti pravijo none... :vragec: x;)x

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>x:Dx  :palec:

ma pri nas imajo domaco koruzo, ampak ce lickanje operes, najbrz ni prav dosti haska, ker je v bistvu ze suho...po moje...? in je ravno v tem fora...?  :inocent:

ma bom prav vprasala ob priliki....ker so oni sigurno tudi tako spali.

drugic pa poslusaj na morju, ko ti pravijo none... :vragec:  x;)x

V prvih madracih je bila neoprana suha morska trava x;)x

ležišče iz koruznega ličkanja...zakaj pa to prat....to mal "poklofat" pa ven na sonce prezračit (samo ideja :8): 9 rjuho pa oprati...

Hm...no jaz bi imela kar navdno ležišče...mal bolj mehko bi bilo xDDx x:Ix

Pa Sstane ...pred najlokam ...so bile svilene prava svila nogavice..no pa štrikane tudi xDDx

xsrcx

Zakaj pa ravno prava morska trava :8):

Kot otrok sem spala na koruznem ležišču.In kolikor se spominjam od pripovedovanja moje mame,je to ležišče bilo narejeno iz posušenega koruznega listja.Seveda to listje se je raztegnilo na podstrešje ali v kakšen senik,kjer je zrak bil suh in ni prišlo do vlage.Ko se je le-ta posušil so ga strpali v zašito vrečo iz bombaža in tako naredili ležišče za dojenčka.

Mislim,da na podoben način so narejena vsa ležišča iz koruznega listja.Kaj več pa žal ti jaz ne bi vedela povedat x:)x

Samo,če ljubimo smo nesmrtni

Koruzno ležišče:

Nekje dobi koruzno ličkanje. Odstrani trde dele in zadrži samo liste. Te liste razcefraj (najbolje si lahko pomagaš z vilicami). Ko imaš zadosti tega razcefranega materiala, zavri vodo v krop in liste popari. Potem pa moreš to DOBRO posušiti. Ko se posuši, natlačiš to v za to pripravljeno platneno oz. kakršnkoli prevleko za vzglavnik in to je to.

Jest sm na ta način pripravila ležišče za mojo punčko in tamala je res rada spala na njem. x;)x Je pa res, da tak vzglavnik ful šumi, ampak človek se hitro vsega navadi x:)x

Upam, da je tole komu kaj pomagalo. Lep pozdrav sem x:px

živi in pusti živeti

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...