Skoči na vsebino

Morala - zavora ali pogon?

Kabalist

Recommended Posts

Moje videnje morale in etike - to sem že zapisal in tudi spraševal kaj so bile osnove etičnih in moralnih pravil - je da so to pravila ki so jih nekoč postavili LJUDJE.

Kaj jim je služilo za osnovo verjetno nihče ne ve.

Lahko samo ugibamo in si razlagamo vsak po svoje., ampak teh pravil se držimo - tudi vsak po svoje.

Ali morala omejuje - stvar pogleda.

Jaz je ne vidim kot nekaj kar me omejuje.

Brez moralnih in etičnih pravil bi lahko počel karkoli in nihče me ne bi mogel obsojati.

Torej bi bil popolnoma svoboden.

Lahko bi kradel - pa saj to ne bi bila tatvina.

Lahko bi ubijal - to ne bi bil zločin.

AMPAK TO BI LAHKO POČELI VSI

In kje bi bila potem moja svoboda?

Omejuje te lahko vse ali pa nič - kakor se odločiš.

Sta bili pa tako morala kot etika zlorabljani z namenom pridobivanja oblasti in moči.

Pa ne mešajmo religij in ištitucij - to ni isto.

Cerkev kot piše Mihela(predvidevam da misli RKC) ni religiozna inštitucija.

Je inštitucija oblasti in moči ki je izrabljala religijo, moralo in etiko za svoje povsem posvetne cilje.

Tudi druge podobne inštitucije so počele isto.

Da zaključim - ali je morala zavora ali zagon je odvisno le od nas samih. xsrcx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 200
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Ko smo že pri etiki in morali - v družbi je morale čedalje manj, etika pa je bila vedno prepuščena posamezniku samemu.

Etiko razumem kot delovanje, ravnanje IZ sebe, ko pravilnost ali nepravilnost preverjam navznoter. Udeležba ali vpletenost drugih ljudi ne igra glavne vloge. Lahko ni nobenega zraven, pa še vedno lahko delujem neetično. Ko hodim sam samcat po naravi, se izgubi večina primerjav ali razmišljanj, kaj je moralno in kaj ni (če izključimo še vse stvari, ki so od drugih ljudi) in ugotavljam le, kaj je etično in kaj ni. Neetično se mi zdi preklinjanje boga itd. ne glede na to, če je še kdo zraven ali ni.

Pri morali ponavadi potrebujem druge ljudi ali njihove stvari. Ravnanje do drugih oseb ali nekaj, kar je njihovo fizično, tudi duhovno itd. Ali je dejanje moralno, preverjam navzven. Če sem sam, ali je smiselno ugotavljati, ali je hoditi nag po stanovanju, ko me nihče drug ne vidi, nemoralno dejanje. Če bi hodil nag po cesti med ljudmi, bi bila drugačna ugotovitev.

Sedaj pa napišem, zakaj mislim, da je čedalje manj morale. Pospešeno jo zamenjujejo zakoni in predpisi. Ne ugotavlja se šw izključno, ali je neko dejanje v skladu z zakonom. Ti pa se pišejo kar po tekočem traku. Zadnje čase se ob težkih novinarskih vprašanjih, postavljenim recimo Bučku, dobi odgovor - vse je po zakonu. Poglejte malo na Zakonodaja koliko zakonskih aktov se sprejema in za kakšne stvari. Presenečeni boste.

Kaj nam ostane, se večkrat vprašam. Pravih receptov je toliko, kot ljudi. Mislim, da si mora vsak sam iskati svojo pot. Ne more biti ena sama pot dobra in pravilna. Četudi bi hodil po poti, ki jo že uporablja velika masa ljudi, je zame lahko še vedno dobra. Včasih grem rad po uhojeni poti malo drugače, kot je v navadi. Nekatere potke bodo šele uhojene... Katero potko tudi poskušam ubirati, pa napišem v nslednjem postu.

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

Piko v čem so si morala in predpisi različni, kaj jih razlikuje po tvoje ( vprašaj)

A so si v smislu in pomenu podobni

Če so z moralo povezana zunanja pravila, a je morala drugačena od predpisov

Če je, potem ima morala na sebi tudi nekaj svetega, nekaj kar pripada zgoraj omenjenemu svetovnem etosu.

Če se ti da odgovorit.

Vse dobro,

Mihela

astrologija ni za to na svetu, da bi strašila...niti ne za to, da bi določala...sam za to je, da nam da vpogled, kako stvari so...

dnevni horoskop

začetek študijskega leta na AI

17. in 18. 9., karmična sinastrija in prognostika v Postojni

a namigujes da se jaz zbrisem svoje, ce zdaj nima zveze?

Ne, vsekakor ni treba. Grešnik mora oprati greh, ne tisti, ki grešnika opozori na njegov greh.

Pa gremo po vrsti.

morala kot sistem ureditve svojega odnosa do sveta okoli sebe

Točno to, kar bpiše. Morala je del maske, skozi katero komuniciramo z okoljem. Morala je proizvod družbe in zato služi našemu odnosu s to družbo.

morala slaba, če je v službi ustrahovanja in dobra, ko je v službi podpiranja

Slabo je, če je človek moralen zaradi strahu pred nekakšno božjo kaznijo. Človek, ki je moralen zaradi DRUGIH, je prestrašen, kar ni dobro. Drugače je, ker si moralen zaradi tega, da ne vznemirjaš ljudi okoli sebe. Moralen človek ne zapada v konflikte z ljudmi okoli sebe. Moralen si zaradi SEBE, ne zaradi drugih. Ne si misliti, da je frajersko biti nemoralen. Ali pač?

Poznam mnogo ljudi, ki jih je morala zafrustrirala in iz njih naredila prestrašene ovčke. Vendar tega ni zakrivila morala, temveč njihov odnos do morale.

Natanko tako! Morala NI kriva, saj ne more biti. Moralni sistem je mehanizem notranjega čutenja, ki naj bo nekakšna varovalka. Da je nekdo ves prestrašen zaradi strahu pred grehom, ni kriva morala, temveč odnos tega človeka do morale in sam način prenosa morale do njega. Prevaraš ženo in se ji zlažeš, kje si bil minulo noč. Je to zate znak frajerstva? Odobravaš varanje, laganje ipd? Misliš, da lahko oklofutaš vsakogar, ki se ti zoperstavi? Misliš, da lahko počneš, kar ti misliš, da lahko? Res misliš, da družba ne potrebuje nobenega sistema obvladovanja? Osebno menim, da je moralnost nujna sestavina znosnega sobivanja različnih ljudi.

Danes je velik del moralnih zavor vgrajen v kazenske sisteme držav in delno v psihiatrično prakso z ustreznimi sobami. Družbeni ustroj se spreminja, vendar ima vsaj v Evropu korenine v krščanskem moralnem sistemu, ki je neposredni naslednik judovskega sistema 10 božjih zapovedi in rimskega prava.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Moralen si zaradi SEBE, ne zaradi drugih.

:palec:

in se "vse" ostalo......... je zaradi SEBE!

ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

in se "vse" ostalo......... je zaradi SEBE!

Natanko tako. Vse počneš zaradi sebe in če imajo od tega korist še drugi, toliko bolje. Važno je samo, da ne zadajaš škode drugim.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Piko v čem so si morala in predpisi različni, kaj jih razlikuje po tvoje ( vprašaj)

cisto off-topic ampak vseen.... MIHELA, zakaj pises ? kot (vprasaj)???A ti gumb ne dela ali iz kaxnih drugih razlogov?

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

A so si v smislu in pomenu podobni

Če so z moralo povezana zunanja pravila, a je morala drugačena od predpisov

Če je, potem ima morala na sebi tudi nekaj svetega, nekaj kar pripada zgoraj omenjenemu svetovnem etosu.

Če se ti da odgovorit.

Vse dobro,Mihela

Če se mi da odgovorit? Hvala, ker sem lahko spet malo razmislil o tem.

Po moje se je morala (oz. moralni zakoni) izoblikovala iz svetih spisov. Ves moralni kodeks več ali manj temelji na verskem kodeksu. Četudi gre za muslimane. Predpise oblikuje posvetna oblast, največkrat vlada, zakone pa potrjuje parlament (če gledamo SLO). Če so se nekoč "moralni zakoni" izoblikovali skozi stoletja in pilili, pa so se komu zdeli zato tudi zastareli, lahko samo ugotavljam, da je distribucija zakonov enormna, da se pišejo takorekoč po tekočem traku, predvsem pa se današnja oblast sklicuje samo na zakonodajo, ali so ravnali po zakonu ali ne, ko jim novinarji očitajo kako dejanje, ki naj ne bi bilo moralno. V smislu in pomenu bi naj bili podobni, ampak izvor se mi zdi čisto različen.

(Ko so nedavno tega Bučka vprašali, kako to, da ima cija v vzhodnoevropskih državah taborišča, je odgovoril: tam nobenega ne mučijo in vse je po zakonu.)

Tako kot vprašaš, bi ti pritrdil. Da ima na sebi nekaj svetega, nekaj kar pripada svetovnemu etosu. V nasprotju z zakoni, ki bolj ali manj urejajo predvsem materialne pravice in obveznosti.

Takšno je moje mnenje in vse dobro, Mihela!

cisto off-topic ampak vseen.... MIHELA, zakaj pises ? kot (vprasaj)???A ti gumb ne dela ali iz kaxnih drugih razlogov?
Ne vidim povezave s temo o morali, ampak vprašanje, ki ni vprašanje, postavljeno na tak način, daje stavku rahlo drugačno vsebino. beseda namesto znaka ? daje celemu tekstu drugačen ton. Tako sem jaz bral. Tebi je padlo v oko pa oblika izključno?

Ne vidim razloga, zakaj ne bi smel napisati off-topic. Sam sem razumel, da si ti napisal off-topic trditev, Kabi pa je razumel, da si o sami temi dejal, da je tema Morala off-topic. Vidiš, kakšna različna dojemanja imamo pri tvoji trditvi.

seveda, 'Kabi' (xDDx) je prehitro prebral..

samson je rekel, da je vprasanje, ki ga je potem podal, off topic... :)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

seveda, 'Kabi' (xDDx) je prehitro prebral ... samson je rekel...
Meni se prav to zdi pomembno. Vsak razume, kot mu je za razumeti. Ena trditev ima lahko več pomenov, četudi jo je pisec podal kot z enim pomenom. Zato sem pa samo napisal, kako sem razumel. Vsekakor sem dopustil še kakšno drugo možnost kot tisto, ki sem jo izbral.

Odvisno, kaj kdo potrebuje.

Marsikaj velja, pa se strinjamo s tem ali ne. Državna zakonodaja se spreminja, a osnovna moralnost ne. Osnovna moralnost je nastala v okviru religije, kot Piko pravilno ugotavlja. Religija pa svojo moč črpa iz nekončnega in zategadelj je njena avtoriteta neskončna. Religija je moralnost postavila v primež božje milosti in božje pravičnosti. Vedno je v ozadnju božja kazen in božja nagrada. Ves sistem je namenjen slehernikom inu slehernicam, ki jih drugače, kot s sistemom kazen-nagrada ni moč kultivizirati. Razpad družbe v izjemnih situacijah lepo dobro pokaže, kaj človek postane, ko izgubi moralne zavore. NI treba tako daleč stran...

... kot Piko pravilno ugotavlja ...
Kabi, kako veš, po čem sklepaš, da Piko pravilno ugotavlja? Zgolj po tistem, kar si napisal?

Sam nisem prav nič prepričan o pravilnosti svojih trditev. O tem do petka sploh še nisem premišljeval na tak način.

V sredinem Delu je bila objavljena iskrica Oscarja Wilde-a: Kadar se kdo strinja z mano, imam vselej občutek, da se motim.

P.P. Tvoj komentar na Samson23ov post o "off-topic" se mi ne zdi tako zelo iz trte zvit , ker ni rečeno, da ga pisanje o vprašaj-u ni mogoče spodbudila misel, da je tudi tema off. Vse je možno...

P.P.P. Č se ti da odgovoriti še na vprašanja, ki sem jih zastavil v tem postu:

...

zakonodaja pa morala pa zakoni in moralnost celo religije in zapovedi.... kje pa je napisano (v zakonu ustave RS x:Dx ):spremeni sebe, sveta ne mores! ze kar med odnosi: drugi so lahko kruti, hudobni do tebe, toda njih ne mors spremenit, dokler v sebi ne najdes vzroka zakaj so taksni. Sam biti krut ni moralno, ali pac!? se strinjam, da potebujemo neko "ureditev" "pravila" sam vzporedno z njimi it svojo pot... ne pa se okupirat v njih in jih povzet kot edini vir nevem cesa "prezivetja". Nekateri so pa celo tako okupurani z zakoni,..., da celo strah dobijo pred njimi, ker so nekatera dejstva o zivljenju neprijetna in za nekatere tezko sprejemljiva, posebi ce je za nekoga ta svet vse kar ima. :8):

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

da je tudi tema off

Vsekakor je "off" nekaj, kar vzbuja neprijetne občutke.

Odgovori so v prispevkih, razmetani v okviru te teme.

ne pa se okupirat v njih in jih povzet kot edini vir nevem cesa "prezivetja"

Vsekakor. Moralni sistem ni zapisan, temveč je pridobljen z vzgojo znotraj specifičnega družbenega okolja. Morala vsled tega ni popolna, temveč kompromisna ureditev. Kot sem že omenil, moralnost je moj odnos do družbe okoli mene. Ker moralno delujem, ne vzbujam nepotrebne pozornosti. Vzbujanje pozornosti jemlje energijo, katero lahko koristneje porabiš za osebnostno rast. Iz tega izhaja, da mora moralnost biti ZAVESTNA in ne zaradi STRAHU pred kaznijo. Kazen za nemoralo je božji srd, a kazen za kršenje zakonov zapor (ali nagrada, če si dovolj spreten). Zapor je otipljiv, kot so otipljivi zakoni. Morala ni otipljiva, kot ni otipljiva božja kazen. Etika je na drugi strani vedno SPONTANA. Etično deluješ, ker je to tvoj način delovanja. Etika je iznad palice in korenčka. V Kabali človek postane etičen, ko dobi metafizični vpogled v deset božjih zapovedi. Postanejo del njegovega motivacijskega pogona, ki je preseganje moralnega akcelatorja. Pot do tega je precej dolga. Najprej je treba obvladati svoj razum, svoje občutke in svojo moralnost. Šele zatem se začne pravo delo.

kje pa je napisano (v zakonu ustave RS x:Dx )
Prav to sem želel danes napisati, pozabil, pa si me spomnila. Zakon ustave RS ne obstoja. Je Ustava, ki ima celo Preambulo ki ni del integralnega teksta in jo je zato še težje spreminjati. So zakoni, predpisi z zakonsko močjo itd. Sankcioniranje v primeru kršitev zakonov je natančno določeno. Ustava je po svoji izgradnji in funkciji, namenu, bližje morali kot zakoni. Ni kar brez razloga Ustavno sodišče RS, ki med drugim preverja tudi ustavnost zakonov. Po drugi strani pa ustava ne zavezuje enako kot zakon. Pri ustavnih načelih je vedno nekje dodana besedica NAJ, ne glede na to, da ni napisana.

Piko, hvala za link o zakonodaji x:Xx

zdej pa lahko "studiram" zakone v zvezi z policijo, cestno-prometnem varstvu...... zarad nevednosti me/nas lahko cist okol prinesli :vragec:

(npr: tko kt presnjic, me ustav, pa vprasa, ce imajo gume profila 5mm? kaj ni po zakonu 4? no nevem js... sam skif pa naj izmeri namest, da sprasuje, ce ga ze mora to zanimat x:Ix x:Dx )

Glede tega se strinjam s tabo Piko! :palec:

Danes družba deluje preko zakonodaje, včasih je preko moralnih zakonov, katere je prizemljila religija.

Nobenih hujših razlogov, zelo preprosto, le tipkovnica mi ne deluje.

Vse dobro,

Mihela

astrologija ni za to na svetu, da bi strašila...niti ne za to, da bi določala...sam za to je, da nam da vpogled, kako stvari so...

dnevni horoskop

Hvala za odgovor... mi je pa zlo simpaticna smer, v katero se je debata zaradi misinterpretacije vprasanja razvijala... x:Dx :8): ... kljub temu pa upam, da nisem bil goljfiva kaca, ki je zapeljala tole debato v slepo ulico!! :sori:

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

Kako to, da se ni noben odzval na mojo zver v človeku in na tisto problematiko , je blo spregledano.

Nič zato, ampak če je mogoče kdo prebral mislim, da je na prejšnji strani, bi rekla še to, kar zadeva tiste male teme v tej veliki temi, da če daš boga ven iz sebe, da moraš s tem dati tudi hudiča ven iz sebe, in potem ga vidiš v kakem kotu.....

Se mi zdi, da je v moralnem pogledu tudi to pomembno, saj vendar govorimo, da je nastala morala za to, da bi pomirila zver v človeku, po moje bolj ukrotila.

Vse dobro,

Mihela

dnevni horoskop

Kako to, da se ni noben odzval na mojo zver v človeku in na tisto problematiko , je blo spregledano.

Vse dobro, Mihela

Ni bilo spregledano, samo mnenja ni nihče napisal.

Za zveri je značilno, da ubijajo zgolj zaradi preživetja in ne iz zabave. V njihovem ubijanju je težko najti zlobo. Včasih kako živalco, preden jo ubijejo, morda mučijo, a to je le del zabave. Malo se poigrajo med lovom, kot mačka z miško (videl na lastne oči)

Če je vse v ravnovesju, tudi dobro in slabo, jajajaj. Ali lahko premišljujem obratno - toliko, kolikor si ljudje naberejo dobrin, dobrega, se bo zgodilo tudi slabega? Težko rečem obratno, da slabe reči pogojujejo, da se bo potem zgodilo še kar dobrega za ravnovesje. Kaj potem ta svet sili iz ravnotežja? Če ga sili?

Ja, težko si predstavljam, da bi bilo v človeku sam en pol, samo dober ali samo zli. Samo potem ne vem, kam postaviti nekatere posebne ljudi, kot na primer Anastazija. Je v njej potem tudi kaj zla?

Vse dobro!

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...