Skoči na vsebino

Japonci; pisava, tradicija, samuraji, ninđe.....

BINGA-BONGA

Recommended Posts

• Komentarji 462
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Pa nista piki ampak sta dve crtici. Pikico ěmajo, no krogec, samo od zlogov Ha hi fu he ho, pa postane pa pi pu pe po, s crtico pa ba bi bu be bo, torej bo kar bo! Pridna, si pa zakurblala! Kar v peti vozis!

Ves kako naredi: naredi fotokopije znakov pribl. 2 cm, potem to narezi, na hrbtno stran s svincnikom napisi pomen, obrni in potem ugibaj! Tezko ves! xrolleyesx

ŠPORT, VESELJE, DOBRA VOLJA * http://BINGA-BONGA.forumfree.net * ZDRAVJE, POŠTENJE, SVOBODA
Deli na socialnih omrežjih

Glej, jaz sem se zacela cisto sama uciti, tako kot ti, samo s slovarji. Ampak, ce ti en ne pove, se motis in delas velikanske napake z majhnimi crticami. Potem pa se mislis, da vse ves. Tema pa je odprta, da bi mogoce se kdo kaj dodal, nekdo ki zna kaj vec od mene. Ampak jaz se znajdem in potem kar naenkrat veliko vem. Zacelo se je z mojim imenom, ki ima 5 crk, po japonsko pa samo 4 znakce. Pa sem mislila, da mi je napisal KOZA, to sicer ni v njegovem stilu, toda vsi, ki so potem videli to napisano na mojem kimonu na hrbtu, velike crke, so tako sklepali. Potem me je razjezilo, kupila slovar, precitala prvo ime razvozlala in potem nasla okoli 600 besed, ki so iste kot slovenske ali pa italijanske, s cisto drugim pomenom. Tako, za smeh sem to imela. Npr: Ena Sara se predstavi Japoncu, ta poci od smena, ker sara je kroznik, fajn ne!

Aja, pa tudi ti bi bi bila lahko koza! Imas 4 znake! x:Dx

ŠPORT, VESELJE, DOBRA VOLJA * http://BINGA-BONGA.forumfree.net * ZDRAVJE, POŠTENJE, SVOBODA

xsmx Ja, no, rekl se bi lohk! Ves, potem pa imam 3 prekrasne kasete + knjigo z lekcijami, in ko sem pomivala posodo sem kot papiga ponavljala, jasno da sem vedela pomen, ce ne sploh nic ne recem. Drago sem placala, 200.000 lit, torej cca 100 €, potem sem originale prodala za isto, jaz pa sem si presnela vse.

Kar se pa tice potiskanih majic z jap. ali kit. znaki, pa ne bi nikoli imela ene. Ce ne vem, kaj pomeni, tudi ne nosim in ne govorim. Npr. pri karatejo so ucitelji govorili: Age uke ..... morali smo ponoviti, jaz ne. Vprasala sem enega kaj to pomeni pa mi je dejal, da to pomeni roko gor da branis glavo, no pokazal mi je. Ja, sem rekla, toda kaj to pomeni! Pa ni vedel. Evo in sem prevedla, pomeni gornji blok. Samo za Takasijem sem ponavljala, za nobenim drugim pa nic, ker nic niso vedeli pa so samo tako nekaj govorili. Tudi en je stel: ici en oci, en uci .... dej no dej... tut do 10 se nism hotla navadt stet. Rajs 0 kt pa use narobi! Mal pu mal! xrolleyesx

Matjazz! Fino!

Samo, ce se ze hoces iznajdljivega delati, potem imas dosti vec dela tukaj po Forumu, npr:

1. Pri Cvekarijah sta odprti 2 temi o grupah, pa zakaj ti ne napises ta www., kjer bi se dalo to pogledati.

2. Tudi Rokomet je tukaj, moral bi biti pri Sportu, pa je ze tudi tam odprto, zakaj spet ne napises drugim to, kar sem zg. napisala? Ali pa se jajcaj pri Marsi!

3. JAZ SEM ORIGINALNA, ne kopiram rada. Tudi jaz BI LAHKO DALA KAKSNE www. STRANI, pa to ni moj namen. Pa tudi drugi, ki se zanimajo ali ja JAPONSCINO ali za ITALIJANSCINO, ze SAMI NAJDEJO. Amak nekaj drugega je sodelovati, in da ti kdo kaj razlozi, KOT PA SAM BULJITI IN RAZVOZLAVATI preko Interneta! A mislis, da sem se jaz tudi KARATE tako ucila, po KNJIGAH, kot se ti?!

4. Ali te zanima japonscina? Napisi kaj!

5. Zdaj se boste pa vsi pamente delali, najlazje je kopirati in biti brez idej! Dokler nisem jaz prisla niti vedeli niste, da Japonci ali Italijani obstajajo!

6. Hvala

Ok ne bom več kopiral če to koga mpti sej ni panike.

Pač malo brskam .... ker se mi ne da študirat ....

Nekaj kaj sem se naučil iz japonskega animeja:

otosa = oče

shine = umri

nandato = kaj

smane = hvala

To je vse kar vem na pamet

Ja, ves Matjaz, nekaj je poslusati, ce ne razumes vse, potem pa tiu fantazija dela. Pa tudi prevodi so taki, da ne mores tocno razumeti, kam pase kaksna beseda. Zakaj pa se ucis te japonske besede?

Če stokrat slišiš neko besedo si jo zapomneš pa naj je še ne vem v kašnem jeziku. Tud tisi, ki gledajo limonade vedo nekaj španščine: kot je casa, gracias in mogoče še kaj ....

Japonska in riž x;)x

Riž ima v japonski kulturi tako pomembno vlogo, da ga pojmujejo kot temelj japonske družbe. Riž je osnovna japonska žitarica in je bil za Japonce že od nekdaj več kot hrana x;)x Zgodovinsko gledano je bilo gojenje riža zelo zahtevno delo.Družine so si morale med seboj pomagati, deliti vodo za namakanje...Vse se je odvijalo v duhu skupnosti.

Sajenje riža je predstavljalo tudi pomembno religiozno dejanje ( da so lažje prenesli vse skupaj x;)x :palec: ), pri katerem so častili božanstvo "ta", ki varuje riževa polja in pripomore k bogatemu pridelku.Prošnja k božanstvu se je do danes ohranila v različnih oblikah ljudske umetnosti in tradicije. Ena od oblik čaščenja božanstev so festivali, ki v življenju japoncev zasedajo pomembno vlogo. Festivali sovpadajo z različnimi opravili pri gojenju riža.

Pomembnost riža se kaže tudi v japonskem jeziku.

Besedo "gohan"lahko prevajamo kot kuhan riž ali pa kot obed. Gohan se podaljšaz predponami kot so "asagohan":zajtrk,

"hirugohan":kosilo in "bagohan":večerja. Tako pogosta uporaba besede riž nam lahko pove, da si japonskega obroka ni moč zamisliti brez riža. Tradicionalna japonska jed suši (sushi) je postala popularna po celem svetu. V LJ imamo že nekaj časa restvracijo, ki se imenuje SUSHI mama x:Dx . Suši je posebnost japonske kulinarike, to so zvitki surove ribe in riža + različna zelenjava. Za vegeterjance je različica z posušenimi algami x;)x .

Japonci ne uporabljajo le riževega zrnja, temveč vse dele rastline, iz katerih izdelujejo najrazličnejše predmete. Iz posušenih bilk še danes izdelujejo tatamije ali japonske žimnice. Riževa bilka nja bi imela tudi posebno duhovno moč, zato iz njih izdelujejo vrvi in druge ritualne predmete, ki krasijo japonska šintoistična svetišča.

Rituali in mitološka moč riža

Po zemlji, na kateri bo postavljena nova hiša, potresejo riž in tako odženejo zle duhove. Tudi na porokah in drugih svečanih dogodkih ima riž velik pomen. Po šintoističnem prepričanju vsako zrno riža predstavlja človeško dušo.

...SE NADALJUJE...http://www.websmileys.com/sm/happy/1417.gif

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...