aakhut 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 morgen..... spal skor 24 ur... pa sheeeee biiiii..... no ne velik.....kakshen dan al pa dva.... sam...zdej sledi she en petdnevniveselodecemberski paket... pol bom pa lohk 14 dniskupi spaaaaaal.... che mi pa dopizdi vse skupi pa skos... zlomk....tralalaaja....pa je klele enih 777 -ou pustu se ve za koga.... tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. december 2005 Avtor Prijavi Deli 27. december 2005 pih macona! ja, velja. pha, ja saj, mas podobno kot jaz, mene folk dobr pozna, pa recejo, kaj si ze ti, skorpijon? pa VEJO, da mam marca r.d., recimo velik je rib tud, mamo v istem obdobju rdje, clo praznoval smo jih ze skup, pol pa s takimi ven prihajajo. to je pol tko, kot ce bi mela jaz merkur v ovnu kwa bi sekalo pol sele, huh? Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 bom počakala ... hvala, čeprav bi rada da je že vse za menoj... ful sem popizdljiva danes... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cosma 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 Morem povedat, da je moja Evica čist navdušena nad praznikiSi se lepo potrudila, pa uporabljaj vse koristne gadgets, ki ti jih je prinesel Božičko Vsaj en praznični dan nisem v službi res pa da ležim in si krajšam čas z bruhanjemBogi, bogi, da se čimprej pozdraviš Pobožajlo. ne vem, zakaj me za praznike vedno prime, da se želim malo umakniti v ilegalo... razpoloženje še vedno v jojo stilu...Treba se je odločit, da je vse dobro! Pa naj čim manjkrat prime v bad, sploh pa take fejst punce, kot si ti meni se pa stanje resno poslabšuje....lihkar s sankanja ....zimska pravljicaNe moreš verjemat Tebi tudi skos dogaja Dobro jutro vsem Dobre volje v nov danHeh, končno nekdo dobre in prešerne volje, osvežitev in še vedno čutim v sebi nek nemir...Držim pesti, da se ti vse izide dans je na vrsti nekaj, kar počnem le vsakih 500 let...peka piškotov......Wow, če je pa tole na 500 let, se bomo pa potrudili za degustacijo. Je božiček tudi pri nas nastavil..in očitno dobro.Heh, samo, da nastavlja in da ste vsi zadovoljni. Jutro! Sem mislila, da je za letos že dovolj snega....A dej no, šele začel se je Jas te mam tak radaI am feeling very olympic todayIs time the only thing you are waiting for?Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa! Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day. Dalai LamaMajhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cosma 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 ja, zimska idila ... mejte se fajn Tudi ti se imej fajn v tej idili Skratka ne razumem, na kateri datum so cestarji pripravljeni, ker resnično od Unca do Ljubljane ni bilo spluženo. Predvidevam, da so 20.07. v polni pripravljenosti .Mejte se [/color]Ja kdaj pa? Takrat imam jaz RD Kakšn je kj vreme okol. Pr men je ene 35 cm snega, pa še sneži. lalalaA si še živ? V cetrtek pa ze v Krakow Ne morem verjet, da je spet tok snega...in spet nobenega, ki bi pluzil. Za popi**it...LpLepo se imej in uživaj! sploh sem pa sita neta in vsega.pisanja, napovedi, urednikovanja, racunalnika. Vzemi si čas zase in ne skači na vsak forumski migljaj....si samo ena! pr nas tui :xx!:Xmas razpoloženje Sicer pa sm čist micken zamišljen, mogoč celo rahlo zaskrbljen, k sem v enih dilemah, Bodi spontan! Vsako leto praznike vse težje in težje prenašam... :xx!: Še razjokala sem se pošteno, zase, za druge... AstraTugo moja, saj bo boljše .. (saj kar ne morem verjet, že tri dni sva z mami skupaj, pa se še nisva nič spičile )V glavnem, ne počnem nič, umirjam svoj lajf malo, prav fajn...Fajn, da se vama je izboljšal odnos! starša sta žalostna, ker sem jima spet ušla v Ljubljano. je reku foter, da vseeno, če ga živciram, sam da sem doma. sneg. Kok lepo je oče tole povedal morgen..... spal skor 24 ur... :zlomk....tralalaaja....pa je klele enih 777 -ou pustu se ve za koga.... Teb tud dogaja... Jas te mam tak radaI am feeling very olympic todayIs time the only thing you are waiting for?Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa! Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day. Dalai LamaMajhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 OSTAJAM BREZ BESED Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 tretja smrtna žrtev Pa res Socustvujem in si ne morem misliti kaj prezivljajo njhovi bliznji, ne morem pa fejk zalovat...kako nej se izrazim...Grozne, obupne, nesprejemljive so okoliscine. Drugace pa na dan umre toliko ljudi na svetu ( lakota, umori, bolezni...)... Nimam energije, da bi o tem razmisljala. Drugace je pa dan postal depresiven....ze tako... Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 tretja smrtna žrtev Grozno. Zdaj, po tragediji, pa bodo lahko zaprli lokal.Ampak najprej je moralo priti do tega... Astra Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 sem brala pripovedi staršev...grozno... sem tamali nekak razložila da ni šans da gre sama pod šotor, da gre če grem z njo... žal, tu je še hujša gužva... pa pijančevanje, norenje... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mateja 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 tretja smrtna žrtev funchi.si Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 Jap..Pa tako dobro je tole kazalo - mislim...današnji dan..papcali...zalivali gor..snežit nehalo..Zdaj pa takšne novice.Najprej preberem, da je še ena žrtev.Potem izvem, da dober frend umrl v prometni danes..In spet sneži - kar pomeni..nimam pojma, ali bom prišla do doma..sploh... Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cashy 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 Včeri je bil pa res en težak dan...zjutraj mal po merkurju, ko so imel tko dobr popustniški dan, smo kupil en ekonom lonc, in najcenejši sesalnik...hvala bogu, da nismo vzel še plazma TV,ko smo izbrskali samo 5% popust potem sem moral vso opremo za bend naštimat, ko smo imeli z našim novim bendom premierni nastop, odrezal smo se super, tko, da imamo rezervirana že 2 špila za naprej , potem pa še na novoletni koncert Gorjanske godbe. Saj je bilo OK, vendar mi je bil lanskoletni bolj všeč. Danes pa šiht, in ledeni rally po cestah Tale Fiat uno je prva klasa za ledene ceste, po avtocesti sem vse povrsti prehiteval, v dolg klanec sem pa brez težav zvozil, medtem, ko je sredi klanca obstal en Volvo S80.... kolk se mi je to dobr zdel ne vpraš me nič, ker nič ne vem... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cashy 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 no, vseen mislim, da je prav, da se vsaj enkrat letno malo raznežimo in razbremenimo napetosti, da si naberemo moči za neusmiljeno dirko naslednjega leta drugače se pa strinjam. Obstaja nekak razkorak med našim notranjim stanjem in realnostjo, ki je zlasti opazen med prazniki ne vpraš me nič, ker nič ne vem... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pika Pikica 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 :xx!: Pa prov razmišljala sem dons, kaj je s ta tretjo punco. Joj, kak dan. En me je na parkirišču butnu in spizdu. Ampak očitno obstajajo dobre duše, ker so vidl in si zapisal registrsko in mi pustili listek na avtu. Ko so prišli policaji, so našli še znak od Volkswagna na tleh in takoj poiskal modela. Ko je prišel, je valda trdil, da se ni nben zaletu v moj avto, ampak da je hčerka šele pred eno trgovino opazila, da ji je nekdo butnu avto! Pol je model zatrjeval 1 uro, da ga on ni vozu, hčerka ga tud ni. policaji so pa vidl, da je moj avto premaknjen s kolesnic, pa še en fant je mim prišel, ki je videl zadevo! Pol sta pa še znakec pokazala, ki mu je manjkal na avtu! Tko da so ga lepo popisal. In mi je pol model rinu vizitko, da nej ga pokličem, da se bova sama zmenila. Nema! Če si ti lohk spizdu, bom pa jst šla po reglcih s temi postopki. Zakaj bi jst njemu uslugo nardila? Morm unim fantom jutr kako čokolado nest v zahvalo. Zdej grem pa še na eno praznovanje. Bomo papal. Pa obdaroval se bomo. Se beremo pol zvečer. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cashy 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 Pikica, kolk maš ti smolo...sožalje za tvoj avtek glavn, da boš dons zažurala do amena! ne vpraš me nič, ker nič ne vem... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sebastjan 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 Zakaj mora zmeraj nekdo umret, da je ljudem sploh zanimivo oz. da pride na naslovnice? Pa tudi ta smrt ne bo pustila ne vem kakšnih sledi, ker smo s smrtjo že preveč bombardirani iz TV filmov in poročil, tako da nekateri tudi pravega sočutja ne poznamo... Upam, da ni umrla zaman. Pa še tako mlada... Jaz pa sem imel še en navaden dan. Sem pa včeraj slučajno ujel eno oddajo o ciganih po evropi. In veste kaj je en izjavil - ne vem če bom čist točno povedal:"Jaz potujem okoli, vidim svet in živim vsak trenutek. Svoje življenje preživim, kot da bi živel 300 let, ker vsak dan počnem kaj drugega in doživim kaj novega. Kdor pa vsak dan počne iste stvari, pa je svoje življenje preživel, kot da bi živel samo 15 let, saj je dan dnevu enak in ni doživel nič novega. Življenje je šlo mimo njega." Adijo, jaz grem med cigane. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 jst tud... klinc gleda vse skupi... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 Ja, sej to bi za vecino kle veljal pomoje!Pomeni, da ne zivimo srecno in vsak trenutek kot da je zadnji! free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 hmm.. sem se kar zamislila.. ful lepo povedano.. jaz pa ne bi šla. ne rabim it. živim vsak trenutek. delam ful enih stvari, dost prav in kakšno narobe, sam mi ni žal za nobeno.. kul, ne rabim it med cigane jih pa spoštujem. ravno zarad tega... WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mick 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 Aliana, kulska bejba Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim. K. Čapek Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Melodie 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 Adijo, jaz grem med cigane. Nasmejala Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Amis 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 prejle peljala frendico domov....pr nas je na cesti čez 10 cm snega.....vse belo....čist netipično...prav vse zasneženo in še kar naprej sneži....tale tihota zdaj je ok....ko pa se bo v plundro spremenilo, bo pa prav šit....še dpbro, da mi ni treba v službo....sej opravki bodo itak....sam tolk mi paše bit na izi in čist nič delat pod prisilo....pa lepo počasi vendar vse nardim, kar sem si zadala....vsaj večino.... o ostalem pa tako ni za komentirat......too sad..... you see things; and you say WHY?but i dream things that never were; and i say WHY NOT? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 ja jst kle nakladam... obenem pa: http://www.pozitivke.net/images/articles/PomocVHraniAliPrehranskaNeodvisnost_1.jpg Unicef v poročilu o otrocih, ki jih je svet spregledal četrtek, 15. december 2005 @ 06:17 CETPiše: Pozitivke Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) je objavil letno poročilo za leto 2006 o položaju otrok v svetu. V njem je opozoril, da je v svetu spregledanih več sto milijonov otrok, ki so izkoriščani, zlorabljeni, diskriminirani in izključeni. Unicef nadalje izpostavlja, da več milijonov otrok, ki so žrtve trgovanja ali so prisiljeni delati kot služabniki po domovih, izgine. Kot je zapisal Unicef, nekateri otroci, kot so otroci ulice, živijo na prostosti, vendar so izključeni iz družbe in nimajo dostopa do osnovnih storitev in zaščite. Podvrženi so zlorabam, večina jih ne obiskuje šol in tudi niso vključeni v zdravstvene sisteme ter nimajo dostopa do drugih storitev, potrebnih za rast in razvoj. V poročilu ob tem opozarja, da so otroci, ki nimajo zagotovljene osnovne družbene oskrbe, še bolj izpostavljeni izkoriščanju. Imajo namreč premalo znanja in informacij, kako se zaščititi, in imajo tudi manj ekonomskih možnosti. Sklad ZN je omenil štiri razloge, zakaj so otroci v svetu spregledani. Kot prvega je navedel, da več kot polovica vseh rojstev otrok v državah v razvoju, z izjemo Kitajske, ni zabeleženih. Po navedbah Unicefa to pomeni, da več kot 50 milijonom otrokom letno ni zagotovljena osnovna pravica ob rojstvu, da bi bili prepoznani kot državljani in bi jim bile zagotovljene osnovne storitve, kot sta izobraževanje in zdravstveno varstvo. K temu, da so otroci spregledani v svetu, prispeva tudi, da so ostali brez starševske oskrbe. Milijoni sirot, otrok, ki živijo na ulici, in otrok v priporih ali zaporih odraščajo brez skrbi in zaščite staršev ali družine. Ocenjujejo, da je 143 milijonov otrok v državah v razvoju oziroma vsak trinajsti otrok izgubilo vsaj enega od staršev. Tretji razlog je vloga odraslih. Otroci, ki so prisiljeni prevzemati vloge odraslih, izgubijo ključna obdobja v otroškem razvoju, opozarja Unicef in pojasnjuje, da je več sto tisoč otrok vključenih v vojaške spopade, in sicer kot vojaki, kurirji, nosači ali pa morajo biti na voljo vojakom za spolne usluge. V mnogih državah so zakonsko prepovedane prezgodne poroke, vendar pa se še vedno več kot 80 milijonov deklic v državah v razvoju poroči pred svojim 18 letom. Ocenjujejo tudi, da 171 milijonov otrok dela v težkih razmerah z nevarnimi stroji v tovarnah, rudnikih in na plantažah. Kot četrti razlog, ki vpliva na spregledanost otrok, pa je Unicef navedel izkoriščanje otrok. Opozoril je, da so otroci, žrtve izkoriščanja, brez dostopa do izobraževanja in drugih najnujnejših storitev, med najbolj spregledanimi, vendar natančnega števila teh otrok ni mogoče izslediti. V najhujših oblikah otroškega dela, vključno s prostitucijo in za suženjska dela za odplačilo dolgov, je izkoriščanih približno 8,4 milijona otrok, skoraj dva milijona otrok pa v trgovini s spolnimi uslugami. Unicef v svojem poročilu omenja tudi problem spolne in etnične diskriminacije ter na diskriminacijo otrok s posebnimi potrebami, ki so pomembni razlogi za izključenost otrok. Na milijone deklic samo zaradi svojega spola ne obiskuje šol, različne etične skupine in otroci staroselskih prebivalcev nimajo dostopa do osnovnih socialnih in zdravstvenih storitev. Sklad opozarja, da je med 150 milijoni otrok s posebnimi potrebami veliko diskriminiranih, ker nimajo možnosti obiskovati šol, uporabljati zdravstvenih storitev ter nimajo nobene skrbniške podpore. Unicef se je zato zavzel za razvojna prizadevanja, s katerimi bi preprečili zaostanek najbolj ranljivih otrok. Vlade posameznih držav bi morale svoje ukrepe usmeriti na štiri ključna področja. Morali bi vzpostaviti sistem za spremljanje, analiziranje in poročanje o oblikah in obsegu zlorabe in zapostavljenosti otrok, da bi dosegli izključene in neopažene otroke. Poleg tega bi bilo treba dosledno izvajati zakone, ki urejajo kaznovanje tistih, ki škodujejo otrokom. Državni in lokalni proračuni bi morali biti usmerjeni v korist otrok in krepitev ustanov, ki pomagajo otrokom. Unicef izpostavlja, da so v številnih državah in skupnostih nujno potrebne reforme. Treba je tudi zagotoviti programe in storitve za otroke, ki so izključeni od osnovnih zdravstveni, socialnih in izobraževalnih storitev. Po mnenju Unicefa bi tudi vlade, družine in lokalne skupnosti morale narediti več za preprečevanje zlorab, hkrati pa poskrbeti za zaščito otrok žrtev. Izvršna direktorica Unicef Ann M. Veneman je ob predstavitvi poročila sicer poudarila, da je uresničitev razvojnih ciljev na prelomu tisočletja odvisna od tega, ali bo mogoče z ukrepi pomagati ranljivim otrokom v državah v razvoju. Po besedah Venemanove ni mogoče zagotoviti trajnostnega razvoja, če spregledamo otroke, ki nas najbolj potrebujejo - to so najrevnejši in najbolj ranljivi, izkoriščani in zlorabljeni.www.dnevnik.si vir: http://www.pozitivke.net/article.php/Unice...eSvetSpregledal http://www.pozitivke.net/images/articles/UnicefOOtrocihKiJihJeSvetSpregledal_2.jpg Pomoč v hrani ali prehranska neodvisnost? torek, 27. december 2005 @ 06:20 CETPiše: Pozitivke Piše: Anuradha Mittal V zadnjih nekaj mesecih smo videli udarne časopisne naslove: "V Nigru lakota ogroža preko 3 milijone ljudi." To je lakota v svoji najhujši obliki. Obstaja pa še ena oblika lakote, ki je manj opazna — kronična vsakodnevna lakota, za katero trpi približno 852 milijonov ljudi, številka pa letno naraste še za približno 4 milijone. Čeprav terja visok smrtni davek, pa ta množična oblika lakote le redko zaide v večerna poročila. Vsako leto ubije med 30 in 50 milijonov ljudi. Med žrtvami te lakote je vsako leto tudi približno 6,5 milijona otrok — vsakih 5 sekund umre en otrok. Polovica svetovne populacije, ki trpi zaradi lakote, so mali kmetovalci, pridelovalci naše hrane, ki so pogosto najbolj prizadeti. Novembra leta 1996 so se v Rimu na Vrhunskem zasedanju o prehrani (World Food Summit) zbrali voditelji 186 držav in se zavezali, da bodo do leta 2015 prepolovili število kronično podhranjenih ljudi (takrat 815 milijonov). Toda zdajšnje statistike o lakoti jasno kažejo, da boj proti lakoti zaenkrat še ne daje nobenih pravih rezultatov. Mednarodna pomoč v hrani je že od svojega začetka v letu 1954 na prvem mestu in najbolj priljubljeno orodje za boj proti lakoti, predvsem v državah na severni polobli, ki v manj razvite države sleherno leto pošljejo na milijone ton hrane. Kakor koli, s tem ko so svoje subvencionirane in poceni presežke žit usmerjale v države v razvoju, so bogate države donatorke v zadnjih 50 letih s sistemom pomoči v hrani podpirale predvsem lastne trgovske in politične interese, na račun lačnih ljudi. Tudi liberalizacija kmetijstva, drugo priporočano orodje za boj proti revščini in lakoti v nerazvitem svetu, dejansko poslabšuje prehransko varnost. Politika liberalizacije zahteva ukinitev državne pomoči v kmetijstvu; ukinitev mehanizmov nadzorovanja cen, ki ga izvajajo posebni tržni uradi ter opustitev vladne politike, da od kmetov odkupujejo kmetijske izdelke in oblikujejo rezervne sklade, s katerimi lahko posredujejo na trgu, kadar državo prizadene slaba letina. Opustitev nadzora cen vodi k hitro spreminjajočim cenam hrane na trgu, kar ima negativen učinek tako na porabnike kot na proizvajalce hrane. Takšen primer je nedavna lakota v Nigru, ki ni toliko rezultat slabe letine (zadnja letina je bila samo za 12 odstotkov slabša od zelo dobre letine v letu 2003) kot pa posledica kopičenja zalog hrane pri zasebnih trgovcih, ki si na takšen način želijo zagotoviti čim večji dobiček, saj manjša ponudba povzroči zvišanje cen hrane, zaradi česar pa si je revni ljudje ne morejo privoščiti.Odpiranje trgov skupaj z neposredno pomočjo v hrani povzroča, da so trgi držav v razvoju preplavljeni s cenenimi (subvencioniranimi) kmetijski izdelki iz razvitih držav, ki so cenejši od stroškov proizvodnje v državah v razvoju. To še poglablja kmetijsko krizo v državah v razvoju, saj so se eno milijardo dolarjev vredni presežki hrane v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja spremenili v enajst milijardni primanjkljaj v letu 2001, kar dežele v razvoju spreminja v glavne uvoznice hrane, ob hkratnem propadanju njihovih malih pridelovalcev hrane. Prizadevanje, da bi se izognili prenizkim cenam kmetijskih izdelkov, podvojeno s strahom po nadomestitvi uvoza, vodi k povečanju mednarodnega pritiska na politiko vsiljevanja pomoči v hrani, ki jo vodi Svetovna trgovinska organizacija (World Trade Organisation – WTO), mednarodna trgovinska organizacija, ki brani liberalizacijo kmetijstva.V letošnji študiji Oaklandskega inštituta z naslovom Pomoč v hrani ali prehranska neodvisnost: končanje svetovne lakote v današnjem času (Food Aid or Food Sovereignty: Ending World Hunger in Our Time), lahko ugotovimo da zdajšnji položaj ne upošteva dveh temeljnih elementov. Najprej, da trgovino s hrano v največjem delu obvladujejo bogate države ter nekaj držav v razvoju, kot sta na primer Brazilija in Južna Afrika, ki vplivajo na trg tako, da uvoz nadomeščajo s svojimi proizvodi. Drugič, povečanje trgovine s hrano, ki jo obvladujejo mednarodna kmetijska podjetja in veliki kmetijski proizvajalci, ne pomeni, da se bo povečala tudi dostopnost na trge, od česar bi imele koristi tudi najrevnejše države in njihovi mali kmetovalci.Na decembrskem ministrskem srečanju Svetovne trgovinske organizacije (WTO) v Hong Kongu, bo problem svetovne lakote ponovno na programu. WTO, kot agencija, ki regulira pomoč v hrani, se ne bo osredotočila na problem reševanja svetovne lakote, ampak bo rajši služila interesom tekmovalnih izvoznic hrane. Razvite države bodo še naprej izvajale pritisk na države v razvoju, da bi le-te ukinile carine in odprle svoje trge za vse bolj cenene kmetijske izdelke velikih kmetijsko poslovnih združenj. Vsako dodatno zmanjšanje kmetijskih carin v deželah v razvoju – edinega inštrumenta, ki ga imajo na voljo za zaščito kmetov, ki ne prejemajo subvencij, da bi nadomestili učinke nizkih cen izdelkov – le še poglobi lakoto in pomanjkanje. Indija je, na primer, zmanjšala carinsko stopnjo za skoraj 65 odstotkov glede na povprečno stopnjo v letih 1990-91 in se začela opotekati pod bremenom znižanja globalnih cen. V Indiji prebiva kakih 221,1 milijona ljudi, ki nimajo zagotovljene prehranske varnosti, zato se je v državi povečala stopnja samomorilnosti med kmetovalci in Državna zbirna statistična organizacija (National Sample Survey Organisation) je poročala, da je skoraj 48,6 odstotkov od 90 milijonov kmečkih gospodinjstev ujetih v dolžniško past. Kar lačni ljudje zares potrebujejo, je uveljavitev mehanizma, ki bi ljudem zagotavljal pravico do hrane. To bi zahtevalo podporo državnih politik, da bi ščitile in zagotavljale primeren življenjski standard malim kmetom in povečale razpoložljivost hrane na državnem nivoju. Konec koncev, različni primeri kriz zaradi lakote v svetu jasno dokazujejo, da le takšna politika pomoči državi, ki ji omogoči, da lahko razvije lastni kmetijski sektor in okrepi svoje majhne kmetovalce, dejansko pomaga prehraniti več ljudi na daljši rok. (© IPS) Anuradha Mittal je izvršna direktorica Oaklandskega inštituta iz ZDA, ki se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem. Share Slovenija vir: http://www.pozitivke.net/article.php/Pomoc...nskaNeodvisnost free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 27. december 2005 Prijavi Deli 27. december 2005 Ob ene dveh sem nos iz bajte nesel, pa so glih cesto plužil. In sm jih nahecu, d so splužil čist do mene, zmenil smo se pa, da bodo v bodoče tud (lalala). Pol sm šou pa u dolino enmu frendu šenkat za novo leto uro, vgrajeno v fosilno skalo, pa še mal sva popivala. Si jo je zaslužil - sam primer od danes: včeraj mi je zmanjkalo tonerja za tiskalnik, pa sem ga klical, če bo službeno v kakem večjem kraju, kjer bi se ga dalo dobiti (v Radečah ga nimajo). Rekel je, da gre v Krško in Brežice. Sl. pot mu je potem danes odpadla, a samo zaradi tonerja se je zapeljal v Celje in mi ga prnesu. Nism mogu verjet. lalala http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts