Skoči na vsebino

Zlorabe v cerkvi

Robida

Recommended Posts

Hm, en komentar glede na "napade na cerkev".

Normalno da se reakcija na pedofilske duhovnike usmeri na cerkev kot celoto. Najprej zaradi njene glave: tihe podpore vodstva cerkve pedofilom med duhovniki, drugo zaradi udov, lokalne skupnosti znajo leta vzdrževati javno skrivnost in se ob obelodanitvi župnikovega početja oglasijo z direktno podporo svojemo pastirju.

Hec je, da bi bila stvar zelo enostavno rešljiva če bi cerkveno vodstvo javno odreklo podporo pedofilom v svojih vrstah. Vem kako deluje sistem avtoritet. Avtoriteta je sveta, a vedno jo lahko izniči višja avtoriteta, ljudje brez kakršnekoli zmede v glavi lahko čez noč spremenijo mnenje. Človek ki se jim je še včeraj zdel popoln lahko postane ničvrednež, če le tako razglasi nekdo ki je višje v piramidi spoštovanja.

Če bi recimo škof javno obsodil duhovniško pedofilijo in razglasil pedofile za odpadnike duhovniškega poklica bi to takoj prekinilo povezavo pozameznih duhovnikov s cerkvijo kot celoto. Pleg tega bi se drastično zmanjšalo število zlorab, ker pedofilov ne bi več ščitila "konspiracija tišine" v lokalni skupnostih in tak duhovnik bi kariero prav na hitro zaključil.

Zakaj cerkev tega ne naredi? Na to pa ne poznam odgovora. En je bil ponujen v epizodi South Parka na to temo, ampak čisto neresen (BTW katoličani, ne glejte tega, ker bo užalilo vaša čustva). Bi pa mogoče na to lahko poskušal odgovoriti kdo z druge strani. Torej, mnjenje katoliških intelektualcev in simpatizerjev, zakaj cerkveni vrh ščiti pedofile, prosim...

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 547
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Najbolj aktivni v tej temi

Tukaj se pa duhovniki nič ne razlikujejo od drugih uglednih ljudi.

Točno tako. Ampak razlika je, da je tukaj je stvar enostavno rešljiva, ker govorimo o inštituciji z zelo jasno definiranim, hierarhičnim rangom ugleda.

Moje vprašanje je bilo: zakaj ne nekdo z višjim rangom ne poseže vmes?

Točno tako. Ampak razlika je, da je tukaj je stvar enostavno rešljiva, ker govorimo o inštituciji z zelo jasno definiranim, hierarhičnim rangom ugleda.

Ugled, Chao.

Ugled ki ga je treba vzdrževati za vsako ceno.

Tudi za ceno zatiskanja oči in pometanja pod preprogo.

Kajti ugled daje moč in oblast.

In javno priznati in obsoditi bi pomenilo zmanjšati si ugled.

In s tem moč.

In vpliv.

Tudi ovce bi pričele misliti.

In dvomiti.

Ampak večno se ne da pometat pod preprogo.

Enkrat bo smeti preveč.

In tudi cerkev bo morala nekoč temeljito pomest v svojih vrstah.

Mogoče ne še tako kmalu...

Ovc je še dovolj...

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Moram priznat, sem kar nekaj časa razmišljala ali se naj vključim v to debato ali ne?........Opažam, da nekateri res ne dopuščajo

nobenega drugega mnenja kot le svojega. Toda Belcebub, nekatere tvoje besede mi res ne dajo miru. Odločno obsojam vsakršno

nasilje predvsem nad otrokom, tudi grobe pretepe. Res pa je, če otroka z roko dvakrat po riti ali pa ga potegneš za uho, ko ti že

dobesedno hodi po glavi, še ne pomeni, da ga zlorabljaš. Vsaj za mene ne, tudi sama sem včasih kakšno dobila, pa zato danes ne

nosim nobenih posledic ali travm. Zato primerjati pretep s pedofilijo je za mene prav apsurdno. Ne rečem, da se ne dogaja takšna

zloraba.........se, toda tu so vidne posledice zlorabe, tu lahko otrok pokaže.........glejte to so mi naredili ali kakorkoli že.......prej ko

slej se bo oglasla socialna, tudi v šoli (če je že sploh v šoli ta otrok).....hočem povedati, nekako lahko otroku povemo, da ni sam...

da ni prav da se mu to dogaja.....mu prej pomagamo itd. Pedofilija pa je nekaj resnično (da se spustim na tvoj nivo Belcebub)

nagnusnega, nekaj kar je vse obsodbe vredno, saj ponavadi to počne nekdo, ki bi ga naj imel ta otrok za vzor in to na začetku s

pretvezo, da je tako prav, da bo s tem naredil nekaj dobrega...kasneje pa seveda pokaže pravi obraz z raznimi izsiljevanji in

grožnjami. Enostavno za mene ni hujšega zločina kot je pedofilija, še predvsem kadar to počnejo ljudje, ki bi morali te otroke

varovati, torej starši, sorodniki in seveda duhovniki.

Duhovnike obsojam tudi po tej plati, ker ne da so storili samo najhujši zločin nad otrokom, to so storili tudi nad svojo vero, ali ne?

Pa s tem ne obsojam celotne vere ali vse cerkve, kljub temu se mi zdi, da si cerkev sama koplje jamo s tem, ko te primere skuša

potlačit oz. pomest pod predprogo. Pa kaj se vam zdi normalno, da nekoga, ki ga spoznajo krivega pedofilije, obtožijo samo na

pogojno oz. ga umaknejo s položaja, kjer bi lahko prišel v stik z otroci. Cerkev si bo morala priznat, da ima v svojih vrstah veliko

ljudi, ki so potrebni vse obsodbe in da bodo morali biti bolj previdni pri izbiri ljudi za duhovnike.

Pa še to, očitno ti ni najbolj jasno, kaj pomeni biti vernik, če primerjaš to s količino obiskov v cerkvi.

Zaenkrat sem končala, pa bomo videli kakšno obsodbo si bodo zaslužile moje besede.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Za to bo pa treba še malo počakati, da ljudje razčistijo s tabuji okrog spolnosti. Zaenkrat je to nemogoče, ker takoj, ko odkrijejo pedofila, ga hočejo linčati. Zanimivo je (pa tega zgleda nihče ne opazi), da za grobo pretepanje otroka ljudje skoraj ne mrdajo, pedofile bi pa kar javno linčali.

.

*Kaj pa bi ti storil s pedofili? Ne glede na to, da so to duhovniki, očetje, profesorji telesne vzgoje, dedki, bratje???

*najbrž si spregledal, da sem zelo za, da se uvedejo programi zdravljenja pedofilom, kajti taki kot so, ne morejo živeti v širši skupnosti. Nisem za linč in preganjanje, vendar mi ni prijeten občutek, če vem, da je taka zadeva navidezno dovoljena.

Jas te mam tak rada

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

ZA BELCEBUB

Moram priznat, da sem takšno reakcijo na svoje pisanje tudi pričakovala, pa vendar me določene stvari presenečajo...........Vedno povdarjaš kako posplošujemo zadeve in kako jih ne znamo pogledati z vseh strani, kaj pa ti? ........Bi prosi prebral vse svoje odgovore in pripombe v tej rubriki in sicre tako, kot da je to pisal nekdo drug in ne ti.....Mogoče boš opazil. koliko nestrpnosti in kakšna ozkoglednost se kaže iz tvojih besed. .......Enostavno imaš vedno prav ti in samo ti..........Prazaprav s tem tvojim razčlenjanjem besedil prav pokažeš, da resnično prav vsak stavek napišemo narobe oz. proti nekim pravilom, ki si jih ti postavil.

Pa ne me razumet spet narobe, fizično izživljanje nad otrokom je vredno vsakršne obsodbe vendar, če moram razporedit zločine po neki lesvici, je za mene pedofilija pač na lestvici višje (bolj grozna). In še enkrat.........nobeno nasilje ni opravičljivo, da se razumeva...Takšno je pač moje mnenje, na katerega imam kot svoboden človek, pač pravico tako kot imaš ti pravico do svojega.

Me pa prav zanima, zakaj si se tako zapičil v pretepanje, če si kakorkoli na svoji koži kdaj kaj takega iskusil, potem lahko razumem, zakaj to tako obsojaš. Kadar se nekomu kaj takšnega dogaja, ga težko prepričaš, da so na svetu še hujše stvari. Oprosti, če te analiziram, ker to nisem hotela, tudi spoštujem tvoje mnenje, me pa moti, da ti ne spoštuješ nobenega drugega kot samo svojega.

Poskušaj upoštevati rek: najprej pometi pred svojim pragom, potem pojdi na drugega.............mogoče boš ugotovil, da nismo vsi tako neumni in nevedni kot nas ti vidiš.

Pa lep pozdrav. xDDx

Ha, sem šla gledat v tvoj profi Belcebub. Moški, pa še dvojček po vrhu. Jasno, vedno obrne vse sebi v prid. Z njim se boste pa lohk še preganjal v nedogled, če mate voljo.

Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo.

Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku.

Doživljamo sedanji trenutek.

Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan.

Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne.

Samo danes lahko delujemo.

Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj.

Luis L. Hay - Moč je v tebi

Drugič se potrudi dati verodostojne vire. Mladina to ni.

x:Dx ja seveda...nič ni veredostojno....ker je bilo objavljeno v Mladini, se pač ni zgodilo, ker je bilo objavljeno na Tv še manj in v drugih časopisih, še manj...da seveda, kdor da tako zgodbo v javnost želi blatiti drugega v tem primeru RKC, pa čeprav ima 10-15 let. Mladina manipulatorska, mora da se deci zmeša, ko dobi menstruacijo pri 12 in si začnejo izmišljevat razno razne zgodbice, za polnjenje časopisnih stolpcev.

*V svojem lažnivem in manipulatorskem odgovarjanju si seveda spregledal vprašanje, kako bi ti nagradil pedofile? Ha, očitno preveč, za tvoje theta valove.

Jas te mam tak rada

Dalai Lama

Sama štejem Mladino za zelo verodostojen tednik in jo z veseljem preberem, mnogokrat pa si na podlagi vsebine tudi ustvarim mnenje, oziroma je bolj pravilno če rečem, da ponavadi s svojimi članki samo potrdijo/podkrepijo mnenje, ki ga že imam.

Je edeni, ali pa vsaj eden redkih časopisov, ki dovolj kritično gledajo na aktualne dogodke, oblast, gospodarstvo in kulturo.

Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski )

Hm, en komentar glede na "napade na cerkev".

Normalno da se reakcija na pedofilske duhovnike usmeri na cerkev kot celoto. Najprej zaradi njene glave: tihe podpore vodstva cerkve pedofilom med duhovniki, drugo zaradi udov, lokalne skupnosti znajo leta vzdrževati javno skrivnost in se ob obelodanitvi župnikovega početja oglasijo z direktno podporo svojemo pastirju.

Hec je, da bi bila stvar zelo enostavno rešljiva če bi cerkveno vodstvo javno odreklo podporo pedofilom v svojih vrstah. Vem kako deluje sistem avtoritet. Avtoriteta je sveta, a vedno jo lahko izniči višja avtoriteta, ljudje brez kakršnekoli zmede v glavi lahko čez noč spremenijo mnenje. Človek ki se jim je še včeraj zdel popoln lahko postane ničvrednež, če le tako razglasi nekdo ki je višje v piramidi spoštovanja.

Če bi recimo škof javno obsodil duhovniško pedofilijo in razglasil pedofile za odpadnike duhovniškega poklica bi to takoj prekinilo povezavo pozameznih duhovnikov s cerkvijo kot celoto. Pleg tega bi se drastično zmanjšalo število zlorab, ker pedofilov ne bi več ščitila "konspiracija tišine" v lokalni skupnostih in tak duhovnik bi kariero prav na hitro zaključil.

Zakaj cerkev tega ne naredi? Na to pa ne poznam odgovora. En je bil ponujen v epizodi South Parka na to temo, ampak čisto neresen (BTW katoličani, ne glejte tega, ker bo užalilo vaša čustva). Bi pa mogoče na to lahko poskušal odgovoriti kdo z druge strani. Torej, mnjenje katoliških intelektualcev in simpatizerjev, zakaj cerkveni vrh ščiti pedofile, prosim...

:palec: :palec:

:palec:

....

Duhovnike obsojam tudi po tej plati, ker ne da so storili samo najhujši zločin nad otrokom, to so storili tudi nad svojo vero, ali ne?

Pa s tem ne obsojam celotne vere ali vse cerkve, kljub temu se mi zdi, da si cerkev sama koplje jamo s tem, ko te primere skuša

potlačit oz. pomest pod predprogo. Pa kaj se vam zdi normalno, da nekoga, ki ga spoznajo krivega pedofilije, obtožijo samo na

pogojno oz. ga umaknejo s položaja, kjer bi lahko prišel v stik z otroci. Cerkev si bo morala priznat, da ima v svojih vrstah veliko

ljudi, ki so potrebni vse obsodbe in da bodo morali biti bolj previdni pri izbiri ljudi za duhovnike.

...

xyesx :palec:

.... taki kot so, ne morejo živeti v širši skupnosti. Nisem za linč in preganjanje, vendar mi ni prijeten občutek, če vem, da je taka zadeva navidezno dovoljena.
xyesx :palec:

Ha, sem šla gledat v tvoj profi Belcebub. Moški, pa še dvojček po vrhu. Jasno, vedno obrne vse sebi v prid. Z njim se boste pa lohk še preganjal v nedogled, če mate voljo.

Lastnosti so ze prave, ja, tud, sam ... poglej nick pa mesec, napisan z besedo, zamenjaj s stevilko meseca. xDDx x;)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Lastnosti so ze prave, ja, tud, sam ... poglej nick pa mesec, napisan z besedo, zamenjaj s stevilko meseca. xDDx x;)x

6. 6. 1966

6 6 6 6

:eek: x?x :vragec:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

V tem vesolju očitno obstaja samo ena resnica o Cerkvi, Belcebubova

To da je v svojem prepričanju osamljen, niti najmanj ne zbuja v njemu dvoma o pravilnosti njegove resnice xrolleyesx

Belc, tvoja diktatorska duša niti ne dovoli da bi kdo imel svoje mnenje, razen če se strinja s teboj :vragec:

Še ena duša, ki trpi na tem planetu nerazgledanih in neumnih :sori:

Verjetno te družba v gostilni noče več poslušat, na srečo sta M&M zstavila LNF zelo demokratično, pa te vsaj mi beremo.

Zli duh, ki zagovarja Cerkev xrolleyesx verjetno zgolj in samo zato, ker mu omogoča njegov obstanek

Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo našel.

Kdor najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.

Nejc Zaplotnik

neverjetno...na tem svetu je res vse možno....tud trdo zakoreninjenih prepričanj še ni odnesel piš tega stoletja.....ah ja....kolk je meni lepo....ne rabim nobene utemeljitve za to, da povem svoje mnenje...je tako kakršno je...al se s tem kdo strinja al pa ne.....in cerkvena inštitucija mi je čisti gravž. pa ne bom rekla, da nekateri posamezniki niso naredili nič dobrega.....sam kot institucija so naredili več škode kot koristi...obremeniti miljone ljudi z nekakšnimi grehi....celo izvirnimi grehi :xx!: ...pa z občutki krivde...pa z vsemi prepovedmi in zapovedmi o tem, kako naj bi človek živel, seksal in kaj vem kaj še......tole s svobodo in brezpogojno ljubeznijo nima veze niti za najmanjši delček atoma.....in poznam nekaj žensk, ki so jih v otroških letih bolj ali manj izrazito otipavali župniki....prav tisti, ki so ob nedeljah pridigali svojim vernikom, kaj se in kaj se ne spodobi......svetohlinsko da je joj......

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

Bern, sej bi pisal že prej, ampak ................. se mi zdi da celo ploščice v kopalnici prej dojamejo kaj jim govoriš kot naš dragi Zli duh x:Dx

Nekateri pač ne morejo prebolet ukinitev Inkvizicije :vragec: pa čeprav uradno ne priznajo da je sploh kdaj obstajala xrolleyesx

Belc bi bil vzoren Inkvizitor

Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo našel.

Kdor najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.

Nejc Zaplotnik

A ploščice? Pr men samo bordura kaže znake....se bom še mal ploščicam zdele posvetila :vragec:

Jas te mam tak rada

Dalai Lama

Nekateri pač ne morejo prebolet ukinitev Inkvizicije :vragec: pa čeprav uradno ne priznajo da je sploh kdaj obstajala xrolleyesx

:vragec:

po moje gre bolj za trplenje nekaterih drugih ob spoznanju, da je konec nechesa drugega... :xx!:

zlomk...tralala

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

neverjetno...na tem svetu je res vse možno....tud trdo zakoreninjenih prepričanj še ni odnesel piš tega stoletja.....ah ja....kolk je meni lepo....ne rabim nobene utemeljitve za to, da povem svoje mnenje...je tako kakršno je...al se s tem kdo strinja al pa ne.....in cerkvena inštitucija mi je čisti gravž. pa ne bom rekla, da nekateri posamezniki niso naredili nič dobrega.....sam kot institucija so naredili več škode kot koristi...obremeniti miljone ljudi z nekakšnimi grehi....celo izvirnimi grehi :xx!: ...pa z občutki krivde...pa z vsemi prepovedmi in zapovedmi o tem, kako naj bi človek živel, seksal in kaj vem kaj še......tole s svobodo in brezpogojno ljubeznijo nima veze niti za najmanjši delček atoma.....in poznam nekaj žensk, ki so jih v otroških letih bolj ali manj izrazito otipavali župniki....prav tisti, ki so ob nedeljah pridigali svojim vernikom, kaj se in kaj se ne spodobi......svetohlinsko da je joj......

hm..js bom pa tak rekla.....sama vera kot takšna sploh ni napačna, sploh začetki ne, ampak ker smo pač vsi ljudje in hočemo moč in oblast se je tud z tem to zgodilo....vse prepovedi, zapovedi...ki so nastale po kristusu so težile h temi, da se ima vse pod oblastjo, razmišljanja dejanja....to je vsepovsod ne sam pri nas(ja js sem katolik).....na žalost je res, da večina, ne pa vsi, delajo eno pridgajo pa drugo........

kar se pa tiče vere in prepovedi je pa lažje enostavno enemu verjeti iti samo v eno smer, kot fijakarski konj...ne pogledat ne levo in ne desno :8): xrolleyesx sej ne da nebi hoteli pogledati kdaj v drugo stran ampak to e, spregledovanje je en tak krut proces, ker se ti enostavno vse poruši in zruši...in če nimaš podpore prijateljev in če nisi sam tolk močen te enostavno odnese..vem kaj govorim, ker sem dala to skozi oz se še to dogaja, to 'odraščanje' :8):

There is

One Mind,

One Truth,

One Source in the Universe,

and I AM ONE with ALL there is."

dokaži

:zz: :sleeping:

dokazhi, da v Cerkvi NI blo zlorab ... *

.... podaj primere, kdaj je Cerkev ukrepala

... in kako...

oz. podaj kakrsnekoli odzive Cerkve na to, kar je nedvomno bilo ugotovljeno, dokazano in sojeno, in ni slo za domnevne zlocine..

:irs: :8):

(*glej temo)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...