Skoči na vsebino

Če bi kdo komu rad kaj povedal ....

Larsy

Recommended Posts

Mah, človek bi se kar kam umaknil v kako bajtico od tega ponorelega in tudi pokvarjenega sveta, samo kam? x:o)x

Imam srečo, Bojante, ker moj bog ni tako strog in izključevalen, kot tvoj. :) ;)

Mogoče imaš pa ti boga, takega strogeža in zapeteža in togeža, jaz imam pa boginjo, ki je zabavna in dobrohotna in razumevajoča do vsega človeškega v meni? xDDx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

Mah, človek bi se kar kam umaknil v kako bajtico od tega ponorelega in tudi pokvarjenega sveta, samo kam? x:o)x

Imam srečo, Bojante, ker moj bog ni tako strog in izključevalen, kot tvoj. :) ;)

Mogoče imaš pa ti boga, takega strogeža in zapeteža in togeža, jaz imam pa boginjo, ki je zabavna in dobrohotna in razumevajoča do vsega človeškega v meni? xDDx

Ja, eni So Že Umaknjeni, in Živojo BoguVšečno Življenje, Kjer Jih On O s e b n o Poučuje in Obiskuje .

Mi pokvarjenci smo pa v tem kaosu obstal .

In ti še z nekimi "boginjami" strašiš kle, ... heh , ... x:o)x http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif , ... ma, sej ti tud' še nis dost' resna :o|o: http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif x:o)x

No, če bi pa "moj" Bog bil Tako "Strog in Izključevalen zapet togež" kot praviš da je, potem nas pa že ZdaaaAaaavnaj nebi bilo več na tem Planetku :sori: xcivx :eek: xcivx :sori:

On Je Ljubezen xsrcx

Večna Luč Življenja xvrtcx

x:Xx

In ti še z nekimi "boginjami" strašiš kle, ... heh , ... x:o)x http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif

x:Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

ne se bat ... tudi ti prepametni arogantneži bojo dobli po pizdi ... do zdaj je še vsak ... je princip univerzuma ... čeprav se nam ne zdi vedno daa je tako

... ja, ... po vagini x:o)x x;)x , ... je Princip Stvarnika položen v Univerzum ki je Njegov Izdelek x:)x

Ja, ... ma, vse prevečkrat pa se mi zdi, ... da "Pomoč" Prihaja - Prepoooznooooooo :sori: :V: :C: :V: :sori:

Še Kle naši bratje tko pravijo :

http://www.google.si...-YCXwxGWB280BxA

nismo tukaj zato, da bi bilo preveč enostavno

Ja, Z Tem se s3njam, kajti natanko tako - Je http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_exclaim.gif

Ampak, jaz bi vseeno , vsaj malce, ... maaalce manj "kruto" , ... :sori: :V: :C:

Zato pa me je On Poslal v Inkarnacijo Ravno Ob Tem Č a s u , Ko se Bo On Vrnil nazaj na Ta Planet , v Njegovo - lastnino.

Da če že nebom preveč trpel, ... bo vsaj Vredno Truda-Trpljenja :sori: :V: :C: .......xsrcx

Je pa Res, da Nismo Inkarnirani na Navadnem Planetku tule, ... Temveč v "Posebni Šoli" , ... Šoli Božjih Otrok , ... kajti , na vseh Preostalih Planetih v Našem Osončju ( + tudi Drugod po Vesoljih) je precej Lepše + Boljše Življenje , v Lepših + Boljših telesih , in Lepših + Boljših Bivanjskih Okoljih , in , Predvsem v Lepših medsebojnih Odnosih ... http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_exclaim.gif xsrcx http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_exclaim.gif

Razen Na Marsu , ... kjer pa žal Ni tako "enostavno" kot na tej Zemljici , ...

No, pa na kakih Lunah Tudi še posebej Ne , ... tudi na naši bližnji Žal - Ne ,

Žal.

We hope 4 the best 2 yet 2 come xsrcx

Lp + #

Enostavno lahko rečeš fuck it, pa je x:px

Sex it , ... pa Ni http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif

Žal To še Ni Rešitev, temveč opuščanje Problema ki pa Ostaja :o|o:

Only Love Is Life .

včeraj sem celo brala da so protesti ilegalni,mislim kam je vse to prišlo jaz mislim da bi res morali iti vsi na cesto.od mladih do starih.mediji so itak del vlade, a se ne veste. vse je tako izzigrano.

marsa kmalu ne bos smela tudi imeti hiške na samem..... treba je spremeniti vse skupaj, kje je zdaj tista vaša ljubezen ki ste govorili da se z ljubeznijo vse reši, o tem sem govorila vse vas hočejo narediti tako da se ne boste uprli pa če bodo dobesedno hodili po vas...... zdaj pa malo pošpricajo pa ljudje že bežijo drugič prinesite plinske maske s sabo,zakaj pa ne, vsaj upam da jo ima vsak doma, sej slej al prej pride prav....

Tale fuck it..pomeni..se ti začne fučkat za vse..

ravno..črta..sprejmeš, kar je..brez upiranja, brez metanja ob tla..

ne jemat vsega tako...dobesedno, Bojante

And in the end , it is not the years in your life that count. It is the life in your years.

Tale fuck it..pomeni..se ti začne fučkat za vse..

ravno..črta..sprejmeš, kar je..brez upiranja, brez metanja ob tla..

ne jemat vsega tako...dobesedno, Bojante

Ja, mar meniš, da sem to vzel dobesedno , heh ??? xDDx

Glej, spet se motiš glede mojega mnenja ...:o|o:

Ampak, saj sem napisal, da je to, če se ti začne fučkat , le odmaknjevanje od Problema Stran, Toda nerešeni problemi pa žal - Ostanejo ...

Torej, to še Ni Prava Rešitev :8):

Eh, ma, nimaveze,... kukrkol :o|o: ... x;)x ... x:Dx

Kukrkol' že,:o|o: ... ti povem, da grem spat x8Dx , ... Molit pol pa Spat :sleeping:

včeraj sem celo brala da so protesti ilegalni,mislim kam je vse to prišlo jaz mislim da bi res morali iti vsi na cesto.od mladih do starih.mediji so itak del vlade, a se ne veste. vse je tako izzigrano.

marsa kmalu ne bos smela tudi imeti hiške na samem..... treba je spremeniti vse skupaj, kje je zdaj tista vaša ljubezen ki ste govorili da se z ljubeznijo vse reši, o tem sem govorila vse vas hočejo narediti tako da se ne boste uprli pa če bodo dobesedno hodili po vas...... zdaj pa malo pošpricajo pa ljudje že bežijo drugič prinesite plinske maske s sabo,zakaj pa ne, vsaj upam da jo ima vsak doma, sej slej al prej pride prav....

A ti si jo prinesla (plinsko masko)? :)

Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

~

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.

A ti si jo prinesla (plinsko masko)? :)

ne nisem pomislila na to sam sem si pa rekla da naslednič jo sigurno pa še v palerino se bom oblekla,pa čelado bom dala na glavo, ampak na ulico bom pa šla, sem bila kar na nekaj protestih pa ni bilo nikoli tako hudo....se vidi da se pritiska na vlado,oziroma na tiste ki stojijo tudi nad vlado in seveda jim ni všeč da so se jim sužnji uprli,zato pa z nami tudi tako ravnajo. pa tiste kretene neonaciste so tudi oni plačal...bogi neumni policaji ne vedo da so neonacistom bolje plačali kot njim

Modrost ni postaja, na katero prispemo, ampak način potovanja. Kdor prehitro potuje, spregleda pokrajino.

Kdor natančno ve, kam hoče, je to zanj mogoče najboljši način, da zgreši pot. Niso vsi izgubljeni, ki pohajkujejo.

Duhovno iskanje je potovanje brez razdalje. Potuješ od tam, kjer si prav zdaj, tja, kjer si že ves čas. Od nevednosti k spoznanju, kajti storiš le to, da prvikrat vidiš, kar že ves čas gledaš.

Kdo je že kdaj slišal za pot, ki te pripelje k tebi samemu, ali za metodo, ki te napravi za to, kar si že ves čas?

Duhovnost pomeni nazadnje samo to, da postaneš, kar resnično si.

Anthony de Mello

And in the end , it is not the years in your life that count. It is the life in your years.

heh, tako ali tako je ne bom imela, ne gre samo za smeti, pač pa tudi moči. xDDx

ampak bom imela pa kaj drugega kje drugje, nekaj bo že. :)

Naša ljubezen je še vedno tukaj, samo ne more segati tako daleč, da bi prav vse lahko rešila. :)

Hodili po nas?

Kaj pa vem, saj jaz nisem šla (samo) zaradi sebe; zdelo se mi je prav da tudi z obrazom in pojavo tam pokažem nestrinjanje - ker smo za računalniki preveč apatični in nimamo obrazov in teles.

Nisem hotla bežat, fržmagalo se mi je, da me preganjajo kot živino, ker nisem nič nezakonitega počela niti nič - poleg tega pa je še ta moment, da sem hotla, zavestno, vse to gledat in spremljat, ravno zaradi tega, da bom tudi *priča*, nekako - in ne samo udeleženka. Hotla sem bit zraven, da bom vedela iz prve roke in videla, kaj in kako. Zato sem pa tudi vse tako okoli in okoli spremljala in opazovala in vse.

In zdaj tudi malo vidim, kako sam doživiš, potem pa kako se poroča.

Okej, dejstvo je, da ne morem vsega videti in povezati, ampak en splošen vtis pa vendarle dobiš, potem pa si presenečen, kaj se izlušči oz. poudarja.

In ponekod menda sploh ne dovolijo komentarjev. Svašta.

Naslovi pa so: 'Lahko smo ponosni na naše policiste' in 'Najintezivnejši napad izgredniških skupin na policiste doslej', 'Javnost je bila na strani policije', pa še 'podtalne skupine, ki izbruhnejo v nasilju' in 'nasilje onemogoča koalicijo državljanov'

V bistvu je torej slika, če prebereš naslove, da je bilo eno samo nasilje in to nad (v polni bojni opremi) policaji.

Nič o tem, ZAKAJ so bili protesti recimo, kaj so zahtevali protestniki itd.

Nič odziva vladajočih?

Da bi kdo stopil pred folk in rekel, poslušajte, dejmo se zmenit... al ne vem kaj.

Ne. Prazna temna bajta, ki jo brani totalno policajev v polni bojni opremi.

In folk v bundah. S kapucami. Sami skrajneži. x:o)x x;)x

Plinsko masko? xDDx

Odkod bi to imela???

In potem bi itak rekli, da sem opremljena in skrajnež, pol bi pa folk hotel moje ime in faco, da bi jo lepili po netu, da me nalomijo - kot so se kateri komentatorji izrazili.

Skratka, lahko si povsem nedolžen in naj**eš.

In kako je s temi resnicami pa tudi vemo oz. vidimo.

Picasso

te neonaciste so že predleti uporabili proti neki skupini ljudi ki se uprla vladi isto,sam ponavljajo se....samo da so takrat pomagali policistom... saj so zdaj tudi tako da so slabo luč vrgli kako na ljudi,zato da lahko zdaj policija uporabi večjo silo.boste videli verjetno bodo klicali vojsko na pomoč ,če jim ni uspelo ustrašiti ljudi in bodo spet v večji množici šli protestirat.

Pri razlagi neonacizma pa podajam še en zanimiv članek...ki pa govori o neonacizmu v Sloveniji (Mladina)...

http://www.mladina.s...-kom-se-druzis/

http://www.delo.si/novice/volitve/neonacisti-slepi-potniki-parlamentarnih-volitev.html

Kje se zbirajo neonacisti;

http://www.times.si/slovenija/po-napadu-protest--0314bf83df.html

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

heh, tako ali tako je ne bom imela, ne gre samo za smeti, pač pa tudi moči. xDDx

ampak bom imela pa kaj drugega kje drugje, nekaj bo že. :)

Naša ljubezen je še vedno tukaj, samo ne more segati tako daleč, da bi prav vse lahko rešila. :)

Hodili po nas?

Kaj pa vem, saj jaz nisem šla (samo) zaradi sebe; zdelo se mi je prav da tudi z obrazom in pojavo tam pokažem nestrinjanje - ker smo za računalniki preveč apatični in nimamo obrazov in teles.

Nisem hotla bežat, fržmagalo se mi je, da me preganjajo kot živino, ker nisem nič nezakonitega počela niti nič - poleg tega pa je še ta moment, da sem hotla, zavestno, vse to gledat in spremljat, ravno zaradi tega, da bom tudi *priča*, nekako - in ne samo udeleženka. Hotla sem bit zraven, da bom vedela iz prve roke in videla, kaj in kako. Zato sem pa tudi vse tako okoli in okoli spremljala in opazovala in vse.

In zdaj tudi malo vidim, kako sam doživiš, potem pa kako se poroča.

Okej, dejstvo je, da ne morem vsega videti in povezati, ampak en splošen vtis pa vendarle dobiš, potem pa si presenečen, kaj se izlušči oz. poudarja.

In ponekod menda sploh ne dovolijo komentarjev. Svašta.

Naslovi pa so: 'Lahko smo ponosni na naše policiste' in 'Najintezivnejši napad izgredniških skupin na policiste doslej', 'Javnost je bila na strani policije', pa še 'podtalne skupine, ki izbruhnejo v nasilju' in 'nasilje onemogoča koalicijo državljanov'

V bistvu je torej slika, če prebereš naslove, da je bilo eno samo nasilje in to nad (v polni bojni opremi) policaji.

Nič o tem, ZAKAJ so bili protesti recimo, kaj so zahtevali protestniki itd.

Nič odziva vladajočih?

Da bi kdo stopil pred folk in rekel, poslušajte, dejmo se zmenit... al ne vem kaj.

Ne. Prazna temna bajta, ki jo brani totalno policajev v polni bojni opremi.

In folk v bundah. S kapucami. Sami skrajneži. x:o)x x;)x

Plinsko masko? xDDx

Odkod bi to imela???

In potem bi itak rekli, da sem opremljena in skrajnež, pol bi pa folk hotel moje ime in faco, da bi jo lepili po netu, da me nalomijo - kot so se kateri komentatorji izrazili.

Skratka, lahko si povsem nedolžen in naj**eš.

In kako je s temi resnicami pa tudi vemo oz. vidimo.

ja sej itak če vidiš da nekal leti proti tebi se ne boš nastavljala treba ja je biti pameten.tudi jaz se ne bom nastavljala policistom da me bodo tepli to ni nič pametnega.izzivanje je zelo otroško in to pol mediji zelo dobro izkoristijo. ja ne vem jaz imam plinsko masko doma vsaj ene pet.in zdaj mi bodo prišle prav. jaz ne bom izzivala vstrajala pa bom pri svojemm. torej naj kar špricajo jaz bom lahko dihala vsaj malo dlje.....

meni je vedno hecno da lahko majhna peščica ustrahuje množice to mi nikoli ni bilo jasno.oziroma mi je USTRAHovanje, ni mi jasno da ljudem ne kapne da jih samo ustrahujejo.

KAKO RAVNATI NA PROTESTIH

in pri pridržanju

Pred protesti

• Izberi temna oblačila brez napisov, vpadljivih elementov ipd.
  • Obute imej udobne športne čevlje, v katerih lahko udobno bežiš.
  • Za zaščito rok (npr. pri padcu) pridejo prav rokavice iz trpežnega materiala.
  • Kot osebna prtljaga je najboljši temen nahrbtnik bez napisov, s katerega odstrani vse, za kar bi te lahko kdo potegnil na tla.
  • V nahrbtniku imej rezervna oblačila druge barve (dovolj bo svetla majica ali jopič, da po končanih protestih ne boš pritegoval pozornosti s temnimi oblačili), plastenko vode (za pijačo in morebitno prvo pomočhttp://www.kupid.com/dchat/icon_smile_wink.gif, nekaj za pod zob za hitro obnovitev energije (keksi, čokolada), morda tudi priročno lekarno.
  • Pred odhodom na proteste doma pusti vse zapisnike, zapiske, vizitke, kartice zvestobe, itd. Pri morebitnem pridržanju bo policija uporabila vse, kar jim lahko o tebi ali tvojih kolegicah in kolegih da kakršnekoli informacije. S sabo vzemi samo najnujnejše stvari: osebni dokument, kartico zdravstvenega zavarovanja, denar, morda še kreditno kartico, mesečno vozovnico, vozniško in prometno dovoljenje, če greš z avtom.
  • Premisli, ali boš vzel s sabo mobilni telefon. V njegovem pomnilniku imaš veliko občutljivih podatkov in kontaktov, poleg tega se da za nazaj preveriti, kje si se gibal. Vsekakor imej telefon zaklenjen s PIN kodo, s kodo lahko pogosto zaščitiš tudi sam telefon. (PIN koda je vezana na SIM kartico); če imaš pri sebi vključen telefon in misliš, da ti grozi pridržanje, ga brž izključi.
  • Če jemlješ kakšna zdravila, jih vzemi s sabo.
  • Če nosiš kontaktne leče, vzemi raje očala. Pri stiku očesa z lečo in solzivca, ki ga policija lahko uporabi, lahko nastane razjeda! Oči, prizadete s solzivcem, si lahko izmijete z vodo z malo limone. V praksi pa je solzivec, ki se uporablja v Sloveniji, (vsaj doslej) dokaj blag. Bolj kot akutna prizadetost te ogroža dolgotrajnejše bivanje na zraku, okuženem s solzilcem in posledični glavoboli, bolečine v dihalih in bruhanje.
  • Prepovedano je prinašanje orožja na proteste (torej česarkoli, zaradi česar postane »napad resnejši«http://www.kupid.com/dchat/icon_smile_wink.gif. Kršitev te prepovedi je prekršek. Praksa zaenkrat kaže, da policija tolerira nošenje obrambnega spreja, ki ga imaš običajno s sabo za samoobrambo).

Na protestih

• Če je mogoče, se drži skupine ljudi, ki jih poznaš.
  • Upoštevaj navodila organizatorjev – hočejo samo dobro. Ne prepiraj se in ne izzivaj konfliktov. Z nikomer!
  • Za vsak primer se s prijatelji dogovorite za mesto, dovolj oddaljeno od tveganih mest, kjer se boste sešli, če bi npr. protestnike razgnala policija.

Prihod policije, zanima jih, kaj se dogaja

Ves čas, od prihoda policije pa do morebitnih aretacij, je potrebno ohraniti mirno kri. Pred samim protestom je treba o njem obvestiti javnost in jim podati izjavo zakaj se protestira. Prisotnost medijev ali snemalcev med protestniki in naše mirne reakcije so ključne za končni uspeh. Policaje je treba prikazati kot agresivneže, ki pretepajo mirne protestnike, zato se jih čim manj dotikamo in se na njihovo nasilje ne odzovemo s silo.

Kako ravnati:

§ Roke imamo ob telesu, izven žepov in jih ne dvigujemo nad višino ramen.

§ S policijo naj komunicira le en posameznik.

§ Uskladiti je treba zahteve in izjavo, zakaj smo tu.

§ Skupina naj izbere posameznika, ki bo komuniciral s policaji. Kontaktna oseba mora biti odločna, policistom ne sme lesti v rit, biti z njimi prijatelj in popuščati!

§ Kontaktna oseba naj vstane, gre proti policajem in govori z njimi čim dlje od skupine protestnikov.

§ Govoriti mora s policajem z najvišjim činom, ki vodi operacijo.

§ Policijske zahteve in sporočila naj preda svoji skupini, o kateri nato skupaj debatirajo in sklenejo odločitve.

Policaji prihajajo proti vam in vas s pendreki in ščiti želijo odstraniti in izriniti

Kako ravnati:

• Z njimi se ne prerivamo, saj se lahko ljudi v prvi vrsti stisne.
  • Usedemo se na tla, ker lahko potem vsi opazujemo dogajanje, policaji ne morejo potiskati sedeče množice in je tako varneje.
  • Najbolje je prekrižati svoje gležnje in se vsesti »po turško« ter se z rokami okleniti obeh sosedov.

Policaji hočejo zgrabiti enega od protestnikov in ga izvleči iz množice ter ga aretirati ali pretepsti

Kako ravnati:

• Policaji bodo najprej želeli odstraniti ljudi, za katere mislijo da so vodje protesta (največji, najmočnejši, najbolj izpostavljeni).
  • Oseba naj se ne dotika policajev, saj lahko to razumejo kot napad na njih.
  • Skupina naj čim hitreje posameznika obkroži, ljudje za njim naj ga povlečejo v sredino skupine in s svojimi telesi spredaj zaprejo nastalo luknjo.
  • Sedi naj se čim bolj skupaj, kar onemogoča in otežuje gibanje policajem v oklepih.

Policaji uspejo izvleči posameznika, preden ga skupina uspe obkrožiti ter ga pričnejo pretepati

Kako ravnati:

• Žrtev je treba zavarovati pred udarci, ne da bi se dotaknili policajev ali zaostrovali situacije!
  • Trije protestniki naj se nežno uležejo čez žrtev in si z rokami zavarujejo glave in vratove.
  • Zavarujejo naj tudi telo in glavo žrtve, ter ji omogočijo normalno dihanje.
  • Udarci bolijo, vendar je bolje, da jih dobijo trije po riti, kot eden po glavi!

Policaji napadejo več ljudi naenkrat in začnejo z množično aretacijo

Kako ravnati:

• Ne mahajte okrog, da po nesreči ne udarite policajev.
  • Lažje je pobrati in premakniti togega kot mlahavega človeka. Mlahavost je dober način, da policajem otežiš in upočasniš aretacijo.
  • Glavo je potrebno imeti ves čas sklonjeno – gledamo v svoj trebuh.

Če se policija pripravlja na napad, poskušaj razmišljati o smeri, v katero se boš po potrebi umikal.

• Če se umikaš, steci 20 – 30 metrov, nato se ustavi in obrni. Več po navadi ni treba, kajti policija v neprebojnih jopičih bolj težko teče in njena moč je v strnjeni formaciji. Če kdo beži še naprej, vpij za njim, naj se ustavi.
  • Ne zganjaj panike in ne beži po nepotrebnem, brezglavi tek izzove paniko tudi pri drugih.
  • Pirotehnični izdelki so nevarni samo, kadar jih raznese v tvoji neposredni bližini. Če jih policija prične metati, se umakni nekaj korakov nazaj in stoj.
  • Pozor, granate solzivca so vroče! V roke jih vzemi samo, če imaš rokavice. Če jih nimaš, jih lahko brcneš stran.
  • Naj ti niti na kraj pameti ne pade priti na proteste pijan ali celo prinesti nanje alkohol ali kakršnekoli droge.
  • Pozabi na logiko »Jaz nisem nič naredil – torej se mi ne more nič zgoditi!«. Številnim ljudem so že sodili ali jih celo obsodili za reči, ki jih niso storili. Ne tvegaj po nepotrebnem, ne izpostavljaj se nevarnosti. Spopad s policijo ne bi smel biti cilj, temveč skrajna možnost.

Preverjanje istovetnosti

• Teoretično te ima policija pravico legitimirati le v primerih, ko ji to omogoča zakon. V praksi pa vedno najdejo kakšen razlog, prerekati se je bolj ali manj odveč, rajši se poskušaj izogibati situacijam, v katerih bi te lahko legitimirali. Ne provociraj, ne opozarjaj nase, izogibaj se stiku s policijo.
  • Policija te nima pravice siliti, da bi jim po dokazani istovetnosti (predložitvi osebne izkaznice) poziral, da te lahko fotografira ali posname. Prav tako ti nima pravice jemati prstnih odtisov, če lahko dokažeš svojo istovetnost in nisi bil ničesar obdolžen. To odkloni. Vedno! Iz prakse vemo, da je z doslednim odklanjanjem mogoče doseči, da policija zadevo opusti.

Nasveti v primeru pridržanja

· Na policijski postaji lahko pričakuješ odvzem predmetov. O tem mora biti izdano potrdilo. Imaš pravico, da ti predmete ob izpustitvi vrnejo.

• Imaš pravico, da ne odgovarjaš. Razlog ti ni treba navajati. Čim bolj te policisti prepričujejo k izpovedovanju, tem bolj tvojo izpovedbo rabijo in tem manj dokazov imajo proti tebi.
  • Imaš pravico, da je o tvojem pridržanju obveščena oseba, ki jo določiš ti. Če si mlajši od osemnajst let, morajo policisti obvestiti tvoje zakonite zastopnike.
  • Če ste se s prijatelji dogovorili, da se v primeru pridržanja ne boste izpovedali, se dogovora brezpogojno drži. Triki tipa »tvoji kolegi so nam že vse povedali«, »a boš pustil, da vse zvalijo nate« so sicer zguljeni, vendar tudi učinkoviti. Vztrajaj pri svojem, pa četudi bi ti recimo kazali zapisnik (mogoče je ponarejen) zaslišanja nekoga, ki je izpovedal zoper tebe. Vedno imej v zavesti, da dokler sprašujejo tebe, zelo verjetno nimajo nobenega ali pa le trhle dokaze. Če dokaze imajo, jih bodo tako ali tako uporabili in tvojega priznanja ne rabijo.
  • Če izpoveduješ, ne laži. Policisti imajo proti tebi eno veliko prednost in to je praksa. Tako kot tebe so pred tem zaslišali na tisoče ljudi, ki so jim lagali in se zapletali v svoje laži. Povej po pravici in povej čim manj. Svoje odgovore razkosaj. Odgovarjaj kratko, ne na dolgo in široko.
  • Ne izražaj mnenja o tretjih osebah, govori samo o sebi. Če te policist vpraša, s kom si bil na shodu, reci, da sam.
  • Odgovarjaj samo tisto, kar te sprašujejo. Govori kratko in jedrnato. Ne razlagaj.
  • Tvoja neodtujljiva pravica je, da se ne spomneš, in to je nekaj običajnega. Nasprotno, ni običajno, da se vsega spomniš do najmanjše podrobnosti. Ne boj se priznati, da česa ne veš ali se ne spomniš. Raba stavka »tega se trenutno ne spomnim« ni nič slabega niti nenormalnega.
  • V prvi fazi zaslišanja te bo policist spodbujal, da se sam izraziš na temo zaslišanja, ali bo celo napeljeval pogovor na zadeve, ki z zaslišanjem nimajo nobene zveze. Rad bi si ustvaril sliko o tebi, da bi potem lahko izbral najboljšo metodo zaslišanja. To poskušaj preprečiti tako, da rečeš nekaj v smislu »no, ne vem, kaj vas zanima, ampak bom skušal odgovoriti na vaša vprašanja.«
  • Če policist začne s stavki, kot sta »moj dedek (očka) se je med vojno boril proti fašistom (je bil v koncentracijskem taborišču)« ali pa »jaz z vami precej simpatiziram, ampak« postani pozoren. Hoče, da bi postal nepreviden in se razgovoril.
  • Sedi mirno, vzravnano, izogibaj se gibom in mimiki, ki bi lahko izdajala živčnost(vlečenje za zadrgo, natikanje in snemanje očal in tako naprej). Ne izmikaj se očesnem stiku s policistom. Bodi spodoben, uslužen – a za policista povsem neuporaben.
  • Če imaš to možnost, potem je zate vedno dobro imeti na zaslišanju odvetnika, lahko te psihično podpre že samo njegova prisotnost, lahko prekine zaslišanje v primernem trenutku in policisti si bodo v ravnanju s tabo manj dovolili.
  • Če se izpoveduješ, zahtevaj, da se zapisnik piše po tvojem nareku. Svoje odgovore policistu narekuj.
  • Pred podpisom zapisnik natančno preberi. Ne zgodi se redko, da policisti izpovedbo spremenijo, in to tako namenoma kot tudi, da bi tvojo izpovedbo prepisali »s svojimi besedami«. Če se s katero formulacij ne strinjaš, zahtevaj, da se popravijo (popravki se napišejo na koncu zapisnika). Če policisti popravke zavrnejo, zapisnika ne podpisuj niti pod grožnjami. Ne nasedaj triku »podpiši, da nočeš podpisati«.
  • Po končanem zaslišanju zahtevaj kopijo zapisnika.
  • Če so se po tvoji oceni policisti obnašali nezakonito, vztrajaj, naj bo to zapisano v zapisnik, in to kar se da podrobno.
  • Po policijskem pridržanju se lahko srečaš s tem, da ti bodo vzeli vzorec DNA, pri katerem se z vatnim tamponom vzame bris dlesni ali notranje strani lica. Čeprav ima policija pravico vzeti vzorec DNA, in to tudi proti tvoji volji in z onemogočitvijo tvojega fizičnega odpora, v nobenem primeru nimajo pravice izvajati splošnega jemanja vzorcev DNA od skupinsko zadržanih – za jemanje DNA mora vedno biti podan konkreten razlog. Če nisi osumljen storitve kakšnega od resnejših kaznivih dejanj (kazniva dejanja zoper življenje in telo, zoper človekovo zdravje, zoper spolno nedotakljivost, naklepna kazniva dejanja z najnižjo predpisano kaznijo odvzema prostosti deset let, hujši premoženjski kriminal in podobno), policija sploh ne bi smela izvajati odvzema vzorcev DNA. Nikakor pa ne smejo tvoje DNA po pregledu dati v Nacionalno zbirko vzorcev DNA. Če si bil podvržen množičnemu jemanju DNA, se lahko zoper to ravnanje policije pritožiš. Ne pozabi tudi, da v primerjavi z jemanjem vzorca DNA ali prstnih odtisov policija nima nikoli pravice onemogočiti tvojega fizičnega odpora pri jemanju vzorca krvi.
  • Najhujše, kar se ti lahko zgodi, je aretacija. Poskušaj na takšno možnost računati in jo imeti v zavesti. V fazi, ko ti bo kdo začel groziti z zaporom, ti bo to pomagalo. Po 48 urah od trenutka pridržanja te morajo izpustiti ali pa mora sodnik odrediti pripor. Če je podan predlog za odredbo pripora, te mora v 24 urah od izdaje sklepa o priporu zaslišati sodnik in izdati sodbo ali sklep o prekršku – nato boš bodisi izpuščen bodisi odveden v zavod za prestajanje kazni zapora. Pridržanje lahko traja največ (če ne upoštevamo odvzema prostosti) 72 ur.

Po izpustitvi

• Poveži se s kom, ki mu zaupaš, in mu povej za svoj primer.
  • Če si bil ranjen, obišči zdravnika, ki naj o tvojih poškodbah napiše poročilo. Hkrati ga prosi, naj ti da kopijo poročila (obstaja kar nekaj primerov, ko se poročila pozneje »izgubi«http://www.kupid.com/dchat/icon_smile_wink.gif:
  • Če je večer ali praznik, pojdi na urgenco – če je ni na kraju zaslišanja, naj te ne bo strah poklicati rešilca. Vendar po telefonu ne govori, da so te napadli policisti!

• O svojem primeru obvesti anarhiste, potrudili se ti bodo pomagati.

Mayita, tudi moje mnenje je podobno.

Domoljubka, sem videla.

ne bi špekulirala, s katere strani in če so to sploh bili plačanci, kdorkoli je bil (in v kogarkoli imenu, če je bilo kaj takega zadaj), mu je uspelo.

je pa seveda to po volji prav vsem, ne samo vladnim strankam oz. vladi in psihološki moment je tudi problematiziranje protestnikov in ne teh, proti katerim so bili protesti.

Kao normalno da smo uporabili vsa ta sredstva (ki smo jih itak pripravili, ker smo pričakovali mirne proteste z izjemo parih skrajnežev), v bistvu se je že vnaprej ustvarjal pritisk.

Ni samo pirotehnika grozna (večina je bilo brezveznih pokalic ali svetlečih objektov, ki so ugasnili, predno so prileteli na tla - vsaj v začetku), pač pa je grozen občutek ko tako opremljeni policaji recimo začnejo laufat proti folku in celo trkat s pendreki po ščitih... to so zelo agresivni momenti...

In kot rečeno: na sredini trga je bilo cca 20-30 teh tipov, obrkoženih s transparenti iz blaga, tako da so tvorili nekakšen trikotnik - bili so na kupu. Ostali ljudje, običen folk, pa so bili večinoma distancirani, dovolj oddaljeni.

V bistvu so jih policaji pregnali najprej med folk, da so se med njim porazgubili, potem pa so šli na vse.

Ne vem, ali jim je ušlo izpod nadzora ali kaj se je zgodilo.

Picasso

Mantis, tenx za text, ampak si dala tako majhne fonte, da ne morem brati, tolk se matram da se mi kar oči spet solzijo. Bom jutri do konca prebrala. :)

Picasso

Pri razlagi neonacizma pa podajam še en zanimiv članek...ki pa govori o neonacizmu v Sloveniji (Mladina)...

http://www.mladina.s...-kom-se-druzis/

http://www.delo.si/n...ih-volitev.html

Kje se zbirajo neonacisti;

http://www.times.si/...0314bf83df.html

...Ja sej v bistvu imaš prav...zato bom podala samo informacije...pa naj si folk po prebranem sam povezuje , ustvarja mnenje....pa razširi področja zanimanja in branja....:palec:

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Hvala za zahvalo, obema, Mayita, saj mogoce pa ne bo tako hudo (vec). http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_rolleyes1.gif Jaz sem doma in se ze tresem, ko to gledam in slisim po TV, kaj bi sele bilo, ce bi bila v MB in fasala ali to videla, verjetno bi mi zivci spustili.

Marsa, boga, naj ti to vnetje zdaj cimprej mine http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif Sem mislila, da spis. Kaj pa kaksen claritine proti alergijski reakciji?

Zal vnaprej nisem vedela, da bo pisava taka majhna, zdaj pa mi ne gre popravljat, je pa kar prakticno.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...