Skoči na vsebino

Nevarnost homogeniziranega mleka


Recommended Posts

*Spodnji prispevek avtorice Maje Tomkiewicz-Vouk, dipl. ing. kem. teh., je prišel na uredništvo Luninega neta in ga zaradi zanimivosti in aktualnosti z avtoričinim dovoljenjem objavljam tu.

Administrator

 

 

""Leta 1991 mi je sodelavec prinesel izvod revije Zdravje z besedami: "Ti se zanimaš za mleko. Preberi si članek v tej reviji." V kratkem članku je nek zdravnik pisal, da so ugotovili, da se maščoba iz homogeniziranega mleka nabira na stene žil in da iz homogeniziranega mleka organizem ne more izkoristiti kalcija. Članka si žal nisem fotokopirala, me je pa to ves čas preganjalo. Najprej sem mislila, da bo industrija prenehala s homogeniziranjem mleka, pa ga je bilo celo vedno več. Potem pa sem se spraševala, kaj se pravzaprav zgodi v mleku ob homogenizaciji, da se tako zelo spremeni, čeprav mu ni nič dodano in je samo podvrženo mehanski obdelavi. Odgovor sem našla v Ullmannovi Enciklopediji tehnične kemije v poglavju o mleku in mlečnih izdelkih, ko sem lani iskala podatke o kazeinu.

Od takrat čutim odgovornost in obvezo, da nekaj storim, da bi zavarovala nič hudega sluteče ljudi in predvsem otroke pred nevarnostjo, ki jim preti zaradi pitja homogeniziranega mleka in da bi jim omogočila dostop do nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki pa je resnično vir zdravja, lahko prebavljivo in skoraj v popolnosti oskrbi organizem z vsemi potrebnimi vitamini, minerali, maščobami, beljakovinami, ogljikovimi hidrati in mikroorganizmi mlečne mikroflore, katerih prisotnost v našem telesu je nujna

za zdravje in odpornost proti okužbam.

Napisala sem članek o tem (namenjen za objavo v reviji Zdravje):

 

 

HOMOGENIZIRANO MLEKO - POČASNI UBIJALEC

 

 

Na svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo pred uživanjem mleka. Tudi v naših občilih so vse pogostejši. Če upoštevamo, da je danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano industrijsko predelano mleko, imajo popolnoma prav. S homogenizacijo se namreč mleko, ki je sicer najpopolnejše živilo, kar jih je narava ustvarila, spremeni v počasnega ubijalca, ki maši žile. Nedopustno je, da danes nehomogeniziranega mleka skoraj ni več mogoče kupiti in da večina ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še po barvi spominja na naravno mleko. Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za otroke in odrasle, danes pa ga je postopek, ki samo preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča daljše roke trajanja izdelkov, na varnost pa nima nobenega vpliva, spremenil v vir bolezni.

Kmalu zatem, ko je homogenizirano mleko v trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano, so se pojavile alarmantne vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil ne samo pri odraslih, ampak tudi pri otrocih. Odziv mlekarske industrije na to je bila ponudba različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od nehomogenizirane. Prej smo poznali samo polnomastno mleko in krivdo za poapnenje žil so takrat pripisovali predvsem maslu. Med maslom in homogenizirano mlečno maščobo je precejšna podobnost. Pri obeh z mehanskim postopkom uničijo naravno proteinsko membrano, ki obdaja maščobne kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez tehtnega razloga in prav njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in predvsem otrok, za katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka. Majhnim otrokom je mleko glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki opažajo že pri triletnikih.

Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti škodljivost homogenizacije in njeno nepotrebnost z vidika varnosti. Navajam prevod dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične kemije (3. izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih:

Če imajo maščobne kroglice v tekočih trajnih mlečnih izdelkih enako disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro dvignejo in na površini tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali maščobne zamaške. Maščobne kroglice zmanjšane na manj kot 2 mikrona pa se nasprotno le zelo počasi izločijo na površino, tako da se pri dovolj viskoznem izdelku ob normalnih pogojih skladiščenja maščoba ne izloči.

Pri običajnih homogenizacijskih strojih se toplo mleko (oz. koncentrirano mleko ali smetana) s tribatno črpalko z veliko hitrostjo potiska skozi ozko režo. Pri tem nastale strižne sile maščobne kroglice raztegnejo po dolžini, da razpadejo na posamezne majhne kapljice, ki se še držijo skupaj podobno verižici biserov. Na posamezne maščobne kroglice razpadejo šele ob izstopu iz homogenizirne reže.

Zaradi homogenizacije se uničijo prvotne membrane maščobnih kroglic. Istočasno pa se na novo nastale maščobne kroglice adsorbirajo beljakovine (predvsem kazein) in se tako emulzija z na novo formirano membrano stabilizira.

Postopek je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev. Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano iz cca 1/3 fosfatidov in 2/3 membranskih proteinov, ki je preprečevala trdnejšo vezavo kazeina z njo, se po homogenizaciji trdno adsorbira kazein. V naravnem mleku je kazein pretežno v obliki kazein-kalciumfosfatnih micel. Naš organizem novo nastale kombinacije (maščobe obdane s kazein-kalciumfosfatnimi micelami) ne zna prebaviti, deloma jo izloči, deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje). To tudi razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti kalcija. Poleg tega stopi v akcijo še encim ksantin-oksidaza, ki se nahaja v notranjosti maščobnih kapljic. Ta encim je namenjen postopnemu razkroju proteinskega dela membrane maščobne kapljice, da nato organizem maščobo lahko uporabi. Ker te membrane po homogenizaciji več ni, ta encim ob nalaganju maščobe na stene žil, le-te poškoduje.

Homogenizirano mleko je torej ena najhujših prevar današnjega časa. Spomnimo se samo na napise na embalaži: naravno, sveže mleko. Matere ga dajejo otrokom v dobri veri, da bodo dobili dovolj kalcija in beljakovin za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega.

Vse homogenizirano mleko bi moralo imeti podobno kot cigarete na embalaži napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil. Predvsem pa bi moralo biti v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki bi bilo predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri ohranilo lastnosti naravnega mleka.

Na pragu novega tisočletja bi morda lahko začeli razmišljati tudi o novih načinih predelave mleka. Nekoč so pri molži poskusili prvi curek iz vsakega vimena. Pri današnji napredni tehnologiji bi ne smelo biti pretežko zasnovati naprave, ki bi dobro mleko ločila od slabega. Namesto pasterizacije bi bile potem potrebne samo zelo učinkovite hladilne naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za tretje tisočletje. Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po svoji komplicirani in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih mojstrovin narave. Popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako komplicirano, ga vsak naš poseg samo osiromaši. Že samo s kuhanjem uničimo v njem prisotne mlečne mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med drugimi tudi encim za razgradnjo mlečnega sladkorja. Ti mikroorganizmi sestavljajo našo črevesno mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z maternim mlekom in nam jih niso uničili antibiotiki ob kakšnem zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je še nekaj teh mikroorganizmov, ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in katerih prisotnost v našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi mikroorganizmi.

Tega mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes skoraj ni mogoče kupiti. Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani izdelki. Izgovori, da ni dovolj dokazov o njihovi škodljivosti na osnovi epidemioloških študij, so pesek v oči. Ali mora res najprej zboleti na milijone ljudi, da bi bila škodljivost dokazana. Nerazumljivo je, da živilo, ki ga ljudje in predvsem otroci uživajo vsakodnevno v večjih količinah, ni bilo pretestirano na podoben način kot zdravila. Že preprost poskus s podganami, ko bi eno skupino hranili z nehomogeniziranim, drugo pa s homogeniziranim mlekom, bi hitro in nedvoumno pokazal razliko. Na osnovi tega bi nato lahko zahtevali, da mlekarska industrija vsaj pasterizirano mleko preneha homogenizirati. Zakon, ki bi predpisoval predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove tehnologije za predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred številnimi civilizacijskimi boleznimi. Ta primer je očiten dokaz, da samo kontrola mikroorganizmov in določenih posameznih nedovoljenih sestavin nikakor ne zagotavlja, da je živilo zdravo in neškodljivo. Na naš organizem vpliva živilo kot celota in ta vpliv je potrebno preveriti preden pride na tržišče.

 

 

 

Maja Tomkiewicz-Vouk, dipl. ing. kem. teh.

 

 

Ljubljana, 26. 4. 2002""

Mitja
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

Tale reč s homogenizacijo mleka je res hecna, beri strašljiva. Mama je pred kratkim nekaj govorila o tem, vendar smo jo odpravili s "to so zopet tvoje čenče, ki jih pobiraš v Nedeljskem".

Vseeno me zanima, kako to, da se homogenizacija toliko časa odvija, pa nekako ne pride do širše debate. O tem sem prvič bolj strokovno utemeljeno brala tukaj. Nekako ne morem verjeti, da je toliko škodljivo, pa družba/država to dopušča. V temeljne ureditve naše (civilizirane) družbe bi morali verjeti, saj drugače lahko dvomiš v vse in se počutiš totalno ogroženega. Ne bi rada, da me daje paranoja. Mleka pa res popijemo veliko in še drug drugega vzpodbujamo pri tem. Vsakodnevno delam kefir, ker je zdrav in dober. Ravno iz alpskega mleka se najlepše naredi, zato me spodnji članek šokira.

Še enkrat: kako je mogoče, da bi družba tako na široko "zastrupljala" svoje državljane? Mleko kuhajo tudi v bolnišnicah, vrtcih in šolah... Če ni prenapihnjeno, za kaj gre?

Kaj drugi menite o tem?

Lp, Mimi

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Draga Mimi! Sliši se tako naivno! Zakaj gre in zakaj nihče nič ne naredi!

Saj vsi vemo zakaj:

1. izgled prodaja izdelek

2. zakaj so ljudje v industrijsko razvitih deželah predebeli, depresivni, agresivni? Zakaj narašča število srčnih bolnikov, sladkornih bolnikov? Ker se prodajajo smeti namesto hrane. Lepo zapakirane smeti, pripravljene za pogrevanje v mikrovalovni pečici..

3. na prvem mestu je denar; dokler bo denar merilo napredka in gonilna sila svetovnih procesov, bo tako, da bodo informacije o škodjivosti na zadnjem mestu ( še kaj slišite o BSE-ju? ali mislite, da je kar izginil? in kam so šle enormne količine kostne moke, tudi naše slovenske? )

4. če smo že pri mleku: moje osebno mnenje je( tudi nekateri nutricionisti svetujejo tako) da naj se mleka ne bi več pilo po dopolnjenem drugem letu starosti. Tudi otroci to vedo in če jih ne silimo, ponavadi mleka res ne pijejo.

5. poslušajte se, kaj vam govori telo in tudi dokazov znanstvenikov o škodljivosti ne boste potrebovali:-)

L.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Z Dravo!

 

Se popolnoma strinjam, da so današnje mleko in mle?ni izdelki eno veliko sr... Sam že dolgo ve? ne pijem mleka, sem pa še dolgo jedel jogurte (kao za zdravje) skoraj vsak dan, ob?asno pa sir in maslo. Zaradi težav s kandido sem prenehal jesti vse mle?ne izdelke in poglej ?udež - zobje so se mi nehali krhati, karies se je ustavil, po?utje izboljšalo. Poglejte še:

 

http://med.over.net/phorum/read.php?f=43&i=34&t=1

 

 

 

starby

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 months later...

Ojla Starbak!

 

Vse čestitke zate, ker si dal mleko ven iz svoje prehrane. Sicer, pa zakaj bi ljudje morali piti kravje mleko? Saj nismo več dojenčki. Mimogrede, le katera krava pa pije mleko, da je njeno mleko polno kalcija? x;)x

 

LP, Roy

 

:-) Prijazen in iskren nasmeh človeku polepša dan.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Eno vprašanje za vas..

 

A kje kaj piše o količini mleka, ki bi ga moral človek zaužiti, recimo dnevno, da bi občutil posledice? [?]

 

Dejstvo je, da nobena hrana ni neškodljiva. Če hočemo lahko najdemo čisto povsod kakšno "cvetko", ki za nekaj v telesu pač ni dobra. Sicer pa kot v šali pravijo: "Smrt je dokaz, da življenje človeku škoduje!!". Jaz pa jo nekako ne jemljem za šalo. Zakaj torej ne nehamo kar živeti? Ja no .. če nam že vse tako škoduje.

 

Roy (hvala) mi je poslal en lep dokument v katerem nek gospod opisuje te mlečne tegobe. Pa me vseeno ni prepričal, da ne bi nikoli več zaužil kak jogurt, spil kak kozarec mleka ali pojedel kako skuto.

Navaja tudi, da so naredili neko raziskavo o dojenčkih. Tisti, ki niso bili dojeni z materinim mlekom, ampak s kravjim imajo 56kratno večjo smrtnost kot tisti, ki so dojeni..

Se strinjam .. ampak ne zaradi kravjega mleka!! Vsem, ki imamo otroke in smo se malo pozanimali o dojenju in nedojenju vemo, da ima materino mleko v sebi protitelesa, ki otroka ščitijo. Je neke vrste naravni antibiotik, saj otrok takrat, ko doji dobiva materin obrambni mehanizem.. ZATO.. mislim, da je smrtnost toliko večja pri zalivančkih kot pri dojenih otrocih.. ne pa zaradi kravjega mleka.. oz. ne SAMO ZARADI njega.!!

 

 

<< Lep dan želim vsem >> http://users.volja.net/alexjug

LP, Alex

 

"Bolezen je nekaj naravnega, kar pripada življenju, tako v fizični, kot tudi duhovni obliki. Ampak na samo, da je bolezen naravna, temveč je človeku tudi potrebna, ker ga kot ogenj očisti od usedlin fizične in duhovne umazanije." Paracelzus (1493 - 1541)

www.jugov.net

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Več ko je zbranih in posredovanih informacij bolje postajamo osveščeni in ko preudarno delujemo, se zavedamo nevarnosti globalizacijske pridelavein prodaje vsakdanje hrane.

Je malo daljši članek in ga vredno prebrati.

 

 

ZAHRBTNI VPLIVI MLEKA

Alois Kolar

praktik & svetovalec Naravnega zdravja

 

Zadnji dogodki na slovenskem prizorišču - dodajanje zelo škodljivega in prepovedanega antibiotika kloramfenikola, ki so ga odkrili nemški analitiki v mleku in mlečnih izdelkih iz Slovenije že septembra, slovenski strokovnjaki in politika pa se je zganila šele novembra, me je spodbudilo (da o mleku, kot »nujno potrebni hrani za razvoj otrok in mladostnikovo«, - tako jo vztrajno priporočajo »uradna medicina«, farmacevtska industrija, proizvajalci, predelovalci, prodajalci in preprodajalci), da navedem še nekatera pojasnila, izsledke raziskav, ki so popolnoma drugačni od trditev znanosti. Od vas samih pa je odvisno, kako se boste hranili v prihodnosti.

Izročila in pozneje dopisana literatura v najbolj razširjeni knjigi na svetu nam ves čas vcepljata v glavo pravljico o »medu in mleku« in mleko naj bi bilo zlasti za otroke najprijetnejša, naravna in prijazna hrana ...Vendar je resnica drugačna.

Osem let živim po načelih Naravnega zdravja - Naravne higiene - to pomeni: NIČ mleka in mlečnih izdelkov, in vam lahko zatrdim, da mi ne primanjkuje nobenih snovi. Poglejmo torej znova nekaj dejstev, ki bi vam utegnila spremeniti mišljenje in seveda ravnanje, hranjenje.

 

VPLIV MLEKA NA SMRTNOST DOJENČKOV

Ne vem, kako se boste odzvali na dejstvo, da kravje mleko vpliva na smrtnost dojenčkov in otrok, toda moja dolžnost je, da vas s tem seznanim. V raziskavi, ki je zajela več kot 20.000 dojenčkov, je bila opravljena primerjalna študija med tistimi, ki so bili hranjeni z materinim mlekom, in onimi, ki so bili hranjeni po steklenički, s kravjim mlekom. Pri dojenčkih, ki so bili hranjeni s pasteriziranim kravjim mlekom, so ugotovili kar 56-krat višjo stopnjo smrtnosti kot pri tistih, ki so bili hranjeni z materinim mlekom. Tudi splošna stopnja njihove obolelosti je bila podvojena v primerjavi z dojenčki, hranjenimi z materinim mlekom. (Vir: Cousens, CE 346. )

S. Virtanen, dr. med. s finske univerze je v raziskavi ugotovil, da dojenčkom starim tri mesece in manj, hranjenje s kravjim mlekom povzroči pomanjkanje insulina. Goveje mlečne beljakovine uničujejo v trebušni slinavki beta celice, ki ustvarjajo insulin in tako povzroča diabetes. (Vir: Cohen, MDP 264, 219, 220. )

Mleko povzroča koliko ali črevesne krče, kolitis, prehlade, sinusitis, zaprtje, bolezni dihal, ki so povezane z astmo, vneto grlo in rane v grlu. Otroci, ki so hranjeni s kravjim mlekom, zrasejo v odrasle ljudi, ki veliko bolj obolevajo za multiplo sklerozo, kakor tisti, ki so bili hranjeni z materinim mlekom.

 

KRAVJE MLEKO JE HRANA ZA TELIČKA

Kravje mleko je hrana za mladiča lastne vrste, torej za telička, materino mleko človeške samice pa za dojenčka človeške vrste; v primerjavi s kravjim mlekom vsebuje materino mleko več lecitina; to je zelo pomembno za razvoj možganov, in več kot polovico manj beljakovin v obliki lahko prebavljivih albuminov. Vsebuje samo polovico vrednosti koloidnega kalcija (organska oblika), kalcij v kravjem mleku pa je pri človeku vezan na izredno težko prebavljive kazeinske beljakovine, ki jih ljudje ne moremo prebaviti, saj že od 2,5 oziroma 3 let starosti človeški organizem ne ustvarja več encima za presnovo le-teh, to je rinila. Kemična sestava materinega mleka se močno razlikuje od kravjega in odtod tudi izvirajo vse težave. Teliček se razvija in raste zelo hitro, vendar ima glede na maso in velikost sorazmerno majhne možgane, otrok pa se razvija počasneje, možgani so bolj razraščeni, razviti, večji. V kravjem mleku ni vlaknin, vsebuje zelo malo železa, niacina, linolske kisline, vitamina C, primanjkuje pa v njem fosforja in tavrina. V kravjem mleku je 300 odstotkov več kazeinskih beljakovin za oskrbovanje beljakovinskih molekul za ustvarjanje kostne strukture, ki bo nosilka teličkovega težkega telesa; teliček podvoji svojo maso v sedmih tednih po rojstvu, človeški mladič pa v sedmih mesecih. Težava je v tem, da Ijudje kravjega mleka ne moremo prebavljati, saj človeški organizem od »odstavitve« ne ustvarja dveh pomembnih encimov za presnovo mleka, rinila (za presnovo beljakovin) in laktaze (za presnovo laktoze), to je mlečnega sladkorja.

Izsledki mnogih raziskav kažejo, da so mleko in mlečni izdelki poglavitni vzrok srčnih napadov, kapi in ateroskleroze. Homogenizirano mleko je še slabše, škodljivejše od pasteriziranega, saj je maščoba razbita na drobne mikroskopsko vidne delce, ti pa omogočajo ksantin oxidazi, da skozi črevesne stene presnovnega trakta preide v kri; tam intenzivno maši arterije, posledica tega pa je visok krvni tlak. Zdravnika Kurt Oster in Ross iz Connecticuta - ZDA, zagovarjata izsledke raziskave, da je pitje homogeniziranega mleka nevarnejše od kajenja, ter zahtevata, naj bi bil na mlečni ovojnini prav tak napis kakor na škatlici cigaret. »To je igra s smrtjo,« poudarjata zdravnika. Finska je država med največjimi porabnicami mleka in mlečnih izdelkov, prav tako pa ima najvišjo stopnjo smrtnosti, povezano z boleznimi srca in ožilja. (Vir: Health Science, Community Spirit Magazine, 7 985. )

V desetletni raziskavi je bilo dokazano, da je kuhano, pasterizirano mleko poglavitni povzročitelj vseh nepravilnosti v delovanju srca in ožilja, tovrstne bolezni pa so v ZDA »ubijalec številka 1«. Kar 40 odstotkov ameriške prehrane sestavljajo mleko in mlečni izdelki ki v skladu z priporočili USDA ...(United States Drug Administration).

 

KO PIJETE MLEKO, PRIDELATE SLUZ IN LEPILO

Mleko in mlečni izdelki so hrana ki ustvarja v telesu največ sluzi, v siru pa so količine tega še večje. Ljudje ki pijejo mleko in jedo mlečne izdelke (mleko, smetana. planšarski ,siri, siri vseh vrst. kremni namazi, jogurt, kefir, sladoled, maslo, bivolje maslo...), so vedno polni sluzi - nahodni, prehlajeni, delno ali precej zaprti, kar zadeva izločanje blata. To je tudi vzrok, da so otroci, hranjeni z mlekom in mlečnimi izdelki, nenehno prehlajeni. Izredno težko prebavljiva beljakovina kazein je hkrati tudi poglavitni vzrok za nastajanje sluzi, ki v telesu ustvarja histamine, ti pa povzročajo sluz in zaprtje. Sluz polni pljuča, otežuje dihanje ali ga skoraj onemogoča. Kazein je ena izmed najbolj alergenih snovi, zato so tudi astma in napadi srca neposredno povezani s hrano, v kateri so mleko in mlečni izdelki. In astma je pri afroameričanih in afričanih še trikrat pogostejša, kot pri belcih.

Dejstvo je, da kar 80 odstotkov beljakovin v mleku sestavlja kazein - izredno odporno lepilo, ki je podlaga za eno najmočnejših lepil, odpornih proti vodi, s katerim lepijo kopalniške ploščice pa tudi kuhinjske in pohištvo. Kazein deluje podobno tudi v Ijudeh ...

 

ŠE NEKAJ DEJSTEV O MLEKU

 

OSTEOPOROZA. Beljakovine v mleku pospešujejo nastanek osteoporoze, saj povzročajo izgubo kalcija, ki odteka z urinom. (Recker, R. Am. J. Clin. Nutr. 1985; 41:254)

RAK. Mleko in mlečni izdelki so povezani s povečanim tveganjem raka na prostati. Vnos velikih količin kalcija, predvsem z mlečnimi izdelki povečuje tveganje za nastanek raka na prostati- z majhnimi koncentracijami 1,25 dihidroksivitamina D3. to jc hormona, ki naj bi varoval pred rakom prostate. Kravam molznicam pogosto vbrizgavajo rastni hormon BGH (Bovine growth hormone), to pa lahko povzroča visoko raven snovi, imenovane IGF-1. BGH v mleku niso zasledili, so pa ugotovili IGF-l. Visoka stopnja te substance pa je lahko povezana s povečano nevarnostjo za obolelostjo za rakom na prostati. (Dairy Products, calcium, and pro.state cancer risk in the Physicians' Health Study. Am. J. Clin Nutr. 200/;74 549-554; Chan, S. Dairy Products, calcium and prostate cancer risk in thePhysician's Health Study. 91st Annual Meeting of American A.sociation for Cancer Research, April 2000.)

 

BOLEZNI SRCA. Beljakovine v mleku lahko poškodujejo arterije s tako imenovano imunsko križno reakcijo (immune cross-reaction). Veliko količino protiteles proti mlečnim beljakovinam so odkrili pri aterosklerozi. Za to so sokrivi mlečni izdelki bodisi z majhno vsebnostjo maščob bodisi brez maščob. Mlečni izdelki brez maščob smejo vsebovati od 4 -7 odstotkov maščob, to pa pomeni tudi nekaj nasičene maščobe in holesterol. (Annand, J. Atherosclerosi,s. 1986;59:347; Mu,scuri. A. Anrt ltal Med lnt 1992; 7: 7; Altern Med Reu 1998; 3(4): 281-294)

 

ARTRITIS. Obstajajo dokazi, da odziv imunskega sistema na mlečne beljakovine pri nekaterih ljudeh povzroča in/ali poslabšuje revmatoidni artritis (RA). Izsledki nekaterih raziskav potrjujejo, da odstranitev mleka in mlečnih izdelkov iz prehrane zmanjša bolezenska znamenja pri ljudeh z revmatoidnim artritisom.

(Welsh, C. Int Arch. AllergyAppl. Immun./986; 80:192; Rntner,D. Israel, J. Med. Science. 1985; 21:532; Park, A. Br. Med. J. l98/; 282:2027; Panu,sh. Arthriti.s Rheutn. 1986; 29:220)

 

PREOBČUTLJIVOST ZA HRANO. Od vseh vrst hrane, ki jo uživamo danes, so mlečne beljakovine poglavitni vzrok za alergije pri odraslih in otrocih.

(Bahnam S. Allergies to Milk. New York: Grune and Stratton,1990)

 

MLEKO IN MLEČNI IZDELKI NE VSEBUJEJO VLAKNIN, zato povzročajo zaprtje in druge bolezni, kot so varikoza ven, hemoroidi in hiatus hernia.

 

DIABETES. Obstajajo dokazi, da beljakovine v kravjem mleku lahko povzročijo sladkorno bolezen tipa 1, znova z imunsko križno reakcijo na te beljakovine. Po svetu je sladkorna bolezen tipa ( povezana s količinami zaužitih mlečnih izdelkov. Tveganje sladkorne bolezni pri otrocih pa se zmanjša z dojenjem.

(Dahl-Jorgensen, K. Diabetes Care. 1991; 14:1081; Karjalainen. J.N Engl. J. med. 1992; 327:302)

 

NEZMOŽNOST PREBAVE MLEKA. Mleko in mlečni izdelki so zelo pogosto predstavljeni kot najnaravnejša hrana, toda večina afroameričanov (70 odstotkov), Američanov azijskega porekla (95 odstotkov), španskih Američanov (53 odstotkov) in domačinov (Indijancev, 74 odstotkov) sploh ne zmore prebaviti mleka in mlečnih izdelkov. Torej mleko le ni tako popolna hrana, kajne?

 

ONESNAŽEVALCI. Mlečni izdelki so aelo pogosto kontaminirani z E. coli, salmonelo, stafilokoki in/ali tuberkulozo, z mikrobi, ki se s pasterizacijo ne odstranijo vedno. (AIDS 6:759)

 

POMANJKANJE ŽELEZA. Mleko in mlečni izdelki so poglavitni vzrok pomanjkanja železa - anemije pri otrocih, saj mleku primanjkuje železa. Mleko preprečuje absorpcijo železa tudi iz drugih vrst hrane, saj ga veže nase.

(Oski. F. Pediutrics 75 (suppl) I 985: l 82. )

In kaj nam v izobraževalnih oddajah po televiziji, radiu in revijalnem tisku zagotavljajo strokovnjaki za prehrano, doktorji uradne medicine, oglaševalci mlečnih izdelkov in trgovci povsod po svetu?

Vse, kar vam lahko ob tem svetujem, je: Razmišljajte s svojimi možgani, ne dovolite, da bi drugi razmišljali namesto vas! Sam se hranim osmo leto (osem let je bilo 23. septembra 2002) optimalno: zaužijem približno 96 odstotkov svežega, presnega zrelega sadja, približno 2,5 odstotka zelenjave, solate in 1,5 odstotka orehov, oreščkov, lešnikov, semen, vse v naravnem stanju (brez praženja). Nič mi ne manjka, nasledki takega hranjenja pa so: zdravje, vitkost, vitalnost, moč, optimalna sposobnost za delo (velikokrat delam tudi po 20 ur na dan), skratka zdravje v najvišji obliki ...

KOMERCIALNO MLEKO - PASTERIZIRANCI, HOMOGENIZIRANO, P0VZROČA ŠE DRUGE BOLEZNI

Pasterizirano (kuhano) mleko vsebuje zelo malo kalcija, in še ta je v anorganski obliki, torej neuporaben, pa tudi mineralno/kalcijev asimilirajoči encim fosfatoza je povsem uničen. Da bi telo lahko absorbiralo kalcij, potrebuje ustrezne količine magnezija, mleko in mlečni izdelki pa ga vsebujejo zelo malo, s temi količinami magnezija bi lahko organizem absorbiral le kakšnih 20 odstotkov kalcija, seveda če mleko ne bi bilo mleko pasterizirano, kalcij v organski obliki, torej ne kuhan, pasteriziran.

Preostanek kalcija pa povzroča nastajanje ledvičnih kamnov, artritisa, ateroskleroze in osteoporoze. Naj vas opozorim, da je osteoporoza bolezen, ki nastane zaradi izgube kalcija, ne zaradi premajhnih količin vnosa kalcija v telo. Velika vsebnost beljakovin v mleku povzroča kar 50-odstotno izgubo kalcija, ki se izloča z urinom.« (Cohen, MDP, 266.)

 

MLEKO JE »OBOGATENO« Z DR0GAMI, STRUPI, HORMONI, KI JIH DAJEJO KRAVAM

Današnje krave so hranjene drugače, kakor so bile tiste pred 100 leti; zdaj zaužijejo s hrano strupe, droge, pesticide, antibiotike (tudi prepovedane, kot je to na primer v Sloveniji) in velikokrat jedo tudi meso poginulih živali (kostna moka - tudi v Sloveniji). Kravam pogosto vbrizgajo hormone, ki pospešujejo nastajanje mleka, umetno podaljšujejo laktacijo, torej da se pridobi čim več mleka, sira, jogurta. Žal se vse to prenaša v mleko in iz mleka, ki vsebuje povečane koncentracije teh močnih strupov, na ljudi, zato so mnogi ljudje postali »odporni proti antibiotikom«, saj jih že vse življenje uživajo s kravjim mlekom in mlečnimi izdelki. Odkar pa krave hranijo tudi z zrnjem - žiti, vsebuje njihovo mleko tudi alfatoksine, ki uničujejo jetrne celice živali.

Pred petdesetimi leti je dajala poprečno krava 1360 litrov mleka na leto, zdaj ga daje 15000 litrov. To omogoča dodajanje sintetičnega hormona rBGH (Recombinant Bovine growth hormone), imenovanega tudi Bovine Somatotropin, raznih drugih drog, antibiotikov, ter specialno in forsirano hranjenje. Kravam vbrizgajo različico genskega inženiringa kravjih rastnih hormonov, tako je tudi BGH produkt kravje hipofize, sintetična različica tega hormona pa se imenuje rBGH. To krave hudo prizadene, močno poveča delovanje kravjega organizma in ga prisili, da ustvarja še več mleka; krave zbolevajo, poveča se količina bakterij v mleku in nasičenih maščob. Ta sintetični hormon injicirajo v kravje organizme vsakih štirinajst dni, v kravjem telesu pa se spremeni v nov hormon, ki je močnejši od naravnega, torej tistega, ki ga ustvarja kravji organizem sam. Hormon spremeni kravje mleko s povečanim delovanjem in pospeši nastajanje mleka, hkrati pa povečuje tudi stopnjo raka pri Ijudeh, ki se hranijo z mesom ali mlečnimi izdelki takšnih živali. (Vir: Cohen, MTP.192.)

 

Z MLEKOM PRIDEJO V NOVOROJENČKOVO TELO TUDI HORMONI Mleko je hrana za novorojenčke, njihova masa in velikost naj bi se kar najhitreje povečevali, vendar v skladu z načrtom matere Narave, za odrasle osebe pa mleko ni primerna hrana. Mleko prenaša tudi hormone, ki uravnavajo rast, z vsemi hranilnimi snovmi vred, vendar obstaja velikanska razlika med povečanjem mase in rasti med teličkom in človeškim mladičem - dojenčkom. Kravje mleko vsebuje:

- hormone hipofize: PRL, GH, TSH, PSH, LH, ACTH oksitocin;

- steroidne hormone: estradiol. estriol, progesteron, testosteron, 17ketosteroidov, kortikosteron. vitamin D;

- hormone hipotalamusa: TRH, LHRH, somatostatin, PRL inhibicijski faktor, PRL, GnRH in GRH;

- tiroidne in paratiroidne hormone: T3, T4, calcitonin, parathormone, in PTH peptide.

Zapomnite si za vedno: Mleko je odlična hrana le za vrsto, kateri mladič/dojenček pripada.

BAKTERIJE V MLEKU

Celo v pasteriziranem mleku mikrobi niso uničeni. Standardi dopuščajo 100.000 bakterij v čajni žlički mleka ali 20.000 mikroorganizmov na mililiter mleka. Vsebuje tudi mikrobe, ki so odporni proti delovanju antibiotikov, saj antibiotiki že dolgo časa ne delujejo več. Ljudje se hranimo s hrano in z mlečnimi izdelki, ki vsebujejo povečane odmerke teh močnih drog. To je izrazito zlasti v ZDA, pivci mleka pa so torej izpostavljeni boleznim kravjih mladičev - teličkov. V mleku za komercialne namene so odkrili kar dvainpetdeset različnih antibiotikov.

PESTICIDI V MLEKU Zaradi velikanskih količin rastlinske hrane - trave, ki jo krave pojedo, vsebuje mleko velike količine pesticidov, herbicidov in fungicidov. Američani so ugotovili, da nobeno mleko, ki ga prodajo na trgu kjer koli v ZDA, ni brez ostankov pesticidov. (Cousens, CE, 337. )

V svojem osemletnem načinu življenja v slogu Naravnega zdravja - Naravne higiene, to pomeni življenje brez »nujno potrebnega in taaakooo zdravega mleka in mlečnih izdelkov«, se počutim bolje kot sem se kdaj koli, in tako se počutijo tudi vsi, ki se hranijo po teh načelih.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Luka, predlagam ti, da tale clanek objavis tudi na Luninih novicah.

Napotke za objavo pa bos nasel v forumu Obvestila in tudi v forumu Novice urednistva.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Evo.. to je ta članek o katerem sem pisal.

 

Še enkrat ponavljam vprašanje!! Kakšne količine mleka so potrebne, da pride do teh "nezaželjenih" stranskih učinkov uživanja mleka.

 

in še enkrat se ponavljam

 

Navaja tudi, da so naredili neko raziskavo o dojenčkih. Tisti, ki niso bili dojeni z materinim mlekom, ampak s kravjim imajo 56kratno večjo smrtnost kot tisti, ki so dojeni..

Se strinjam .. ampak ne zaradi kravjega mleka!! Vsem, ki imamo otroke in smo se malo pozanimali o dojenju in nedojenju vemo, da ima materino mleko v sebi protitelesa, ki otroka ščitijo. Je neke vrste naravni antibiotik, saj otrok takrat, ko doji dobiva materin obrambni mehanizem.. ZATO.. mislim, da je smrtnost toliko večja pri zalivančkih kot pri dojenih otrocih.. ne pa zaradi kravjega mleka.. oz. ne SAMO ZARADI njega.!!

 

 

LP,

Alex

 

"Bolezen je nekaj naravnega, kar pripada življenju, tako v fizični, kot tudi duhovni obliki.

Ampak na samo, da je bolezen naravna, temveč je človeku tudi potrebna, ker ga kot ogenj očisti od usedlin fizične in duhovne umazanije."

Paracelzus (1493 - 1541)

 

http://users.volja.net/alexjug

LP, Alex

 

"Bolezen je nekaj naravnega, kar pripada življenju, tako v fizični, kot tudi duhovni obliki. Ampak na samo, da je bolezen naravna, temveč je človeku tudi potrebna, ker ga kot ogenj očisti od usedlin fizične in duhovne umazanije." Paracelzus (1493 - 1541)

www.jugov.net

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 weeks later...

Aha, mleko. Meni so se pa pred kakšnim desetletjem smejali, ko sem se z ljudmi pogovarjala o tem. O škodljivosti homogeniziranega mleka mi je povedala kolegica, ki ji je stvari podrobno opisala njena mačeha - zdravnica. Poleg tega je povedala tudi to, da je najbolj škodljivo ravno alpsko mleko, ki je (poleg homogenizacije) obdelano pri previsokih temperaturah, tako da se mlečni sladkor (nisem s tega področja, zato nisem prepričana, ali sem napisala pravi sladkor - vsekakor gre za nek sladkor, ki se pojavlja v mleku) dobesedno prežge. Jaz pa sem veselo uživala neko alpsko mleko iz Italije, ki je bilo supee, oh in sploh. Sedaj vem, da je bilo dejansko "karamelizirano". Poleg tega je bilo rečeno, da ima mleko kot takšno res veliko kalcija, vendar se zaradi segrevanja in obdelave le-tega Ca spremeni v takšno obliko, da se v našem telesu ne more več porabljati.

 

Ne me držati za besedo in jezik, če sem napisala kakšno neumnost, ker sem to sem slišala pred kakšnimi desetimi leti, vseeno pa še danes pijem "trgovinsko" mleko. Na žalost smo se odvadili okusa in vonja domačega mleka, tako da ga ne jemljem več pri kmetu, ampak v tgovini. Me pa resnično vseskozi jezi, da ne moreš nikjer dobiti nehomogeniziranega mleka.

Glede porabe kravjega mleka pri dojenčkih moram reči tole. Vid se pri svojih 27,5 mesecih (hvala bogu) še vedno doji, tako da smo mleko v prahu kupovali le zaradi priprave rižka, medolina, frutolina ..., pa še to sem vzela pikomilovo sojino mleko, ki je šlo na žalost iz prodaje (zanimivo - premajhna prodaja) in le nekajkrat pikomilovo kravje mleko v prahu. V neki knjigi o dojenčkih sem prebrala, da otrok naj ne bi pil kravjega mleka do 1. leta starosti, če pa je le mogoče, naj se mu izogiba celo do tretjega leta. Naslova knjige se ne spomnim, vendar vem, da ni bila kakšna prenapeta knjiga o otroški prehrani, ki prepoveduje vse povprek (meso, mleko ...), ker sem pri teh stvareh tudi jaz previdna. Šlo je za povsem običajno knjigo, ki so jo napisali strokovnjaki s področja otroške prehrane (malo se mi zdi, da je šlo za knjigo Nega matere in otroka, vendar nisem prepričana). V knjigi sicer ni bilo govora o homogenizaciji, omenjali pa so to, da otroci še nimajo nekaterih aminokislin (?) ali nekaj podobnega za kvalitetno "predelavo" mleka. Naš torej pije kakav ob sobotah ali nedeljah, ko imamo skupne zajtrke, poje tudi jogurt ali skuto, pa zaradi tega ne delam posebnega problema. Bolj kot homogenizirano mleko, me pri proizvajalcih otroških jogurtov moti to, da jih prekomerno sladkajo. Ker sem dobesedno odvisnih od sladkorja (beri - sladkarije v vsaki obliki, po potrebi tudi žlice in žlice medu ali celo samega sladkorja), ga skušam tega obvarovati.

 

Ustavite me!!!!!!! Mislim, da sem povsem "mimo" teme, pa brez zamere.

Pa-pa,

 

Milena

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dober je že, dober - zakaj si me spomnil nanj ?!?!?!? Vprašanje je le, koliko nam škoduje. Sicer se pa jaz držim tega načela - če nekaj poješ, popiješ ali celo pokadiš z užitkom, ti tudi manj škodi. Mar ni res? Reci, da je. Prosim!!!!!!!!

 

Milena

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...

Odkrili smo mleko, ki NI HOMOGENIZIRANO!!!

 

Proizvaja ga:

Kemijsko gozdarska zadruga, Škofja Loka.

Sveže pasterizirano mleko 3'2% mašcobe;

v prozorni plasticni steklenici z modro nalepko z belorumenimi rozami.

 

Mini

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...
Jaz kupujem mleko z 05% maščobe. Sicer izgleda skoraj prosojno, ima pa zelo malo maščobe, ki naj bi bila najbolj nevarna. Tako mleko kupujem zato, ker ima mož povečan holesterol. Ko sem primerjala škatlo z mlekom s 3,5% maščobe, sem videla, da je vseh drugih snovi enako, samo manj maščobe.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sama trdim, da je sladoled v dolocenih okoliscinah 'zdrav'.

Bi rekla, da pomaga pri stresu in prenapetosti. ;)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...

Smo tud mi odkril nehomogenizirano mleko. x^x

Ampak kolikor sem jaz čekirala po LJ, ga imajo na žalost samo v ta velikem Mercator centru. In sicer dve vrsti - Bohinjsko je pakirano v tiste taprave socialistične vrečke (juhej!), pa še eno v plastenki, proizvajalca si nisem zapomnila.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zivjo!

 

Elektra, tudi sama ga (nehomog. mleko) kupujem v "tavelkem" Mercatorju (sem par postov nazaj napisala kdo ga dela), ampak ga zal ni vedno za dobit. So kar malo slampasti v tem Mercatorju, saj kaksnih stvari kar nekaj casa ne nabavijo!

 

Kaj pa veste o KOZJEM MLEKU?!? A je ta kaj bolj zdrav kot kravji?!?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...
(popravljeno)

Sem klicala v Škofjo Loko in so mi glede dobave njihovega mleka dali tele podatke (za Ljubljano):

 

- mercator hipermarket šiška : dobavljajo ga ob torkih in sobotah,

- tržnica koseze, trgovina Biomax (ali nekaj podobnega) : torek, četrtek, sobota,

- mercator koseze (nekje na podutiški) : poned. sreda, petek,

- maximarket: vsak dan,

- glavna tržnica, trgovina Duo : vsak dan.

Popravljeno -> Elektra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Elektra,

prav si naredila :palec:

 

Bi jih bilo treba Jankovicu zaspecat, saj so cist neresni! Najdes dober izdelek, se nanj navadis in ko ga hoces spet, ga kar nimajo! In to se kar pogosto dogaja, da kaksnih proizvodov, ki so jih prej imeli, kar nimajo vec oziroma dolgo traja, da jih spet nabavijo.

Prevec navala imajo v merkatoriju, pa so malo popustili :C:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 9 months later...
Že dolgo mi je znano, da mleko povzroča veliko škodo in mi nikakor ni bili jasno, zakaj jaz to vem, doktorji pa nimajo pojma. In kako je možno, da še danes doktorjem ženskam z osteoporozo predpisujejo mleko kot največji vir kalcija? In zakaj se nič ne govori in piše o margarini, ki je eden najbolj razširjenih strupov, industrija pa ga priporoča kot zdravo prehrano, namesto masla, ki naj bi škodovalo? Aja, seveda, prehrambena industrija je preveč močna in si ne bodo dovolili, da se cele industrijske panoge sesujejo. In potem ljudje mislijo, da so to prazne marnje, če im kaj takega omeniš, po drugi strani pa me sprašujejo, na kak način zgledam 10 let mlajša, moj organizem je pa bolj zdrav kot organizem marsikaterega otroka? Se mi zdi, da bi morali doktorji, pa kemiki, pa farmacevti bolj začeti osveščati javnost.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...