Skoči na vsebino

Nevarnost homogeniziranega mleka


Recommended Posts

Nino in ostali "mlekarji" preberite, kaj o mleku meni Alois Kolar na Pozitivkah...

Alois Kolar je zame ...

Tip je skinil moje poste na njegovem forumu, ker sem mu ocitno povedal tisto kar mu gre!

in me je enostavno izbrisal :xx!: s tem, da nisem bil niti malo nesramen ali karkoli kar bi lahko oskodovalo forum, razen tega,

da sem mu ocitno dokazal, da govori tudi bedarije in da ni pripravljen 'normalno' debatirati (kar je namen foruma)!

Torej, neodprta, vase zaverovana oseba, ki zagovarja nekaj zaradi lastne promocije! - taksen zakljucek dobim po tem kar je storil;

in seveda nisem edini, ki ga je izbrisal pac zato, ker mu je dokazal, da se lahko tudi moti.

no, sicer pa morda se motim x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

http://www.mojuspeh.com/phorum/read.php?f=...1204&t=1080&v=f

 

 

No, jaz tako slabih izkušenj nimam, res pa je, da je prekinil debato, ko sem se jaz najbolj zagrel. Ampak v tem ni on nikakršna posebnost, ko gre za razprave z menoj. Skoraj vse se končajo tako. Ko mojim sogovornikom zmanjka argumentov, pa končajo, ali pa me začno pošiljti nekam, kar se mi je tudi že zgodilo.

In veš kje je Alois prekinil partijo.

Ko sem ga vprašal, do katere temperature je zanj hrana surova. x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ojla!

Sicer ne pijem mleka že kakšno leto (ker mi je tako svetoval zdravilec zaradi bolezni sklepov), zato kar ne morem verjet, da so nas v tem kratkem enem letu kar zasuli s homogeniziranim mlekom. Takrat se ga je dalo namreč še čisto normalno kupit. No, zadnjič pa si doma slučajno ogledam mleko v ta novem pakiranju in naredim mami celo sceno, zakaj kupuje homogeniziranega, v Intersparu prečekiram celotno ponudbo in res ni bilo najti nehomogenitiranega. Šok!

Vsake 2-3 dni sicer pojem kakšen jogurt. Bifidus naj ne bi bil homogeniziran, za LCA pa nisem najbolj prepričana, čeprav tudi naj ne bi bil. Obstaja tudi kisla smetana, mislim da vipavska, na kateri je poudarjeno, da je iz nehomogeniziranega mleka, kefirja pa še nisem odkrila takšnega, da bi ustrezal.

Sicer sem pa zadnje dni čisto padla v knjige o dietah za krvne skupine, kjer piše, da 3/4 ljudi sploh nima encima za razgradnjo mlečnega sladkorja. Posebej pa mleka ne bi smel uživati nihče s krvno skupino 0, ker pri tej skupini, poenostavljeno rečeno, lepi kri. Navedbe o tem, katerih živil naj ne bi uživali pripadniki določene krvne skupine, so me prav posebej presunile zato, ker se povsem skladajo s tem, kar mi je svetoval zdravilec oz. me opozoril, da sem zbolela ravno zaradi živil, ki sem jih sedaj našla v knjigi na seznamu odsvetovanih živil. Prepričana sem, da znanje zdravilca o prehrani ne temelji na tej osnovi, ker izhaja iz povsem drugih načel.

xrosex dan!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Najada, hvala za tvoj prispevek.

Fino, ker ste aktivirali tole temo, smo zelo v skladu, ker sem jo ravno danes hotela sama.

 

Ravno me je cudilo, kako da je pri obeh kefirjih (zadnje case mi ful pase spet po kakih 5 letih), ki sem ju preizkusila, homogenizirano mleko oz. ga pac delajo iz hom. mleka - to se mi zdi cudno, pa se moti me.

 

Morda bi bilo koristno nanizati kaksen 'seznamcek' teh izdelkov, ki niso narejeni iz oz. ne vsebujejo homogeniziranega mleka; kot pravi Najada, Bifidus, pa kisla smetana Vipavskih... ...

 

Tistele krvne skupine pa imamo tudi tule (a se mi zdi, da bolj za salo kot zares, mislim da sem celo sama odprla)...

Hecen mi je izraz - piti mleko, potem si predstavlja folk literce, ki jih eksas. :)

Jaz zase pravim, da 'pijem' mleko, a ga vedno si vzamem recimo tamalo skodelicko (tisto najmanjso za kavo, recimo 1 dcl).

Ce mi zadisi - kar mi, vcasih. Hocem reci, cisto majckena kolicina mi ustreza in godi.

Imam krvno skupino 0 - ne pocutim se zlepljena, niti se ne nagibam k zatekanju ipd... Nisem prevec zapackana...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sem ze razmisljala o tem, pa se mi zdi, da morda kak % soli je ze notri...

 

Se raje si bom omislila en napitek z medom in kvasom - zelo dobra zadeva, sploh za mishice, meso, ker sem fizicno kar aktivna ze nekaj casa.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nino in ostali "mlekarji" preberite, kaj o mleku meni Alois Kolar na Pozitivkah...

Alois Kolar je zame ...

Tip je skinil moje poste na njegovem forumu, ker sem mu ocitno povedal tisto kar mu gre!

in me je enostavno izbrisal :xx!: s tem, da nisem bil niti malo nesramen ali karkoli kar bi lahko oskodovalo forum, razen tega,

da sem mu ocitno dokazal, da govori tudi bedarije in da ni pripravljen 'normalno' debatirati (kar je namen foruma)!

Torej, neodprta, vase zaverovana oseba, ki zagovarja nekaj zaradi lastne promocije! - taksen zakljucek dobim po tem kar je storil;

in seveda nisem edini, ki ga je izbrisal pac zato, ker mu je dokazal, da se lahko tudi moti.

no, sicer pa morda se motim x;)x

Kateri pa je Kolarjev forum? Imam tudi sam eno dobro vprašanje za njega.

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Alois je imel forum na www.mojuspeh.com , ki pa nekako ne deluje več, lahko pa si tam pogledaš prejšnje diskusije. Je pa tam objavljen njegov telefon.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja, eni forumi s v krizi.

Bom dal kar tule vprašanje, ker mogoče je Kolar občasno ali redno tudi na Luni.

 

Njegova trditev in članek v Pozitivkah o mleku imajo verjetno dobro podlago. Samo so na svetu še predeli kjer ozračje ni kontaminirano, pesticidov skoraj da ni, čemur sledi da mora po tej logiki tudi mleko biti bolj kvalitetno.

Govorim o islandskih kravah katero sorto so hoteli ploditi z Norveško, saj ta daje neprimerno manj mleka. Kolar navaja v članku da je pred 50 leti povprečna krava dajala 1360 litrov mleka na leto, danes daje 15.000 litrov mleka.

Torej. Je Islandska krava še vedno neoporečna, ali manj oporečna, oziroma ima še bolj škodljiv vpliv zaradi drugih dejavnikov?

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Ni v tem problem, presnojedci sploh ne uživajo mleka in mlečnih izdelkov, ker bi to naj ne bila hrana, primerna za človeka, ampak le za teleta.

Ker si svetovljan, pa si gotovo slišal za del Armenskega naroda, ki še danes pretežno živi od mleka ovc in koz, pa je med njimi stoletnikov, kolikor hočeš.

Toda, uživajo tudi neslano pečen kruh s ščepcem, gotovo naravne, soli.

Tako, da mleko samo po sebi verjetno ni ravno tak problem, pasterizirano je pač dekodirano.

Da pa je mleko, ki ga dajejo krave dvakrat več, kot je normalno zaradi dodatkov hrani, žal je med njimi tudi jodirana jedilna sol, manj dobro od normalnih krav, je pa gotovo res.

Med temi kravami je tudi mnogo diabetikov in v mleku najdeš namesto laktoze, tudi glukozo. Vprašaj kakega veterinarja, kaj je najpogostejše zdravilo za mlekarice, insulin :eek: x^x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 10 months later...
<{POST_SNAPBACK}>

Med temi kravami je tudi mnogo diabetikov in v mleku najdeš namesto laktoze, tudi glukozo. Vprašaj kakega veterinarja, kaj je najpogostejše zdravilo za mlekarice, insulin :eek:  x^x

Sstane, tale je pa bosa..milo rečeno!

Kravje mleko je hrana za teličke, materino, za dojenčka in opičje za male opice...v prvih mesecih življenja...kasneje pa dopolnilo k prehrani.Drži, da je v homogeniziranem mleku maščoba razpršena, zato pa na mleku nikoli ni smetane, samo mrenica....Drži tudi, da mleko zavira absorbcijo železa v telo, torej je treba poskrbeti, da ne mešamo živila, ki vsebujejo železo in pa mleko.Kozje mleko je zelo priporočljivo za pljučne bolnike.Bolnica Golnik je nekaj časa kupovala za svoje paciente tako mleko, pa ne vem, če še...Kozje mleko je čisto belo(ker ne vsebuje karotina), svojstvenega okusa....so pa koze edine živali, ki nikoli ne zbolijo za rakom!

Kloramfenikol:od kje se je pojavilo to čudo?..Vsi smo gledali po TV, cele mlećne linije so bile "okužene"...mamka, ki prinese 2l mleka na dan v zbiralnico..tudi v njenem vzorcu našli kloramfenikol- pa kaj še!Laboratorij na Rodici, ki je vzorčil te linije, je sam izdeloval stabilizator, v katerega so dodali tudi kloramfenikol...ker s teh linij vzorci pač še niso bili isti dan pregledani...Enostavneje: kontrolor je vzel vzorec mleka, vanj dodal stabilizator( da se bakterije ne razmnožujejo več) in naslednji dan oddal vzorec....

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...

Mleko .

 

Spoštovani!

Leta 1991 mi je sodelavec prinesel izvod revije Zdravje z besedami: "Ti se

zanimaš za mleko. Preberi si članek v tej reviji." V kratkem članku je nek

zdravnik pisal, da so ugotovili, da se maščoba iz homogeniziranega mleka

nabira na stene žil in da iz homogeniziranega mleka organizem ne more

izkoristiti kalcija. Članka si žal nisem fotokopirala, me je pa to ves čas

preganjalo. Najprej sem mislila, da bo industrija prenehala s

homogeniziranjem mleka, pa ga je bilo celo vedno več. Potem pa sem se

spraševala, kaj se pravzaprav zgodi v mleku ob homogenizaciji, da se tako

zelo spremeni, čeprav mu ni nič dodano in je samo podvrženo mehanski

obdelavi. Odgovor sem našla v Ullmannovi Enciklopediji tehnične kemije v

poglavju o mleku in mlečnih izdelkih, ko sem lani iskala podatke o kazeinu.

Od takrat čutim odgovornost in obvezo, da nekaj storim, da bi zavarovala

nič hudega sluteče ljudi in predvsem otroke pred nevarnostjo, ki jim preti

zaradi pitja homogeniziranega mleka in da bi jim omogočila dostop do

nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki pa je resnično vir zdravja,

lahko prebavljivo in skoraj v popolnosti oskrbi organizem z vsemi

potrebnimi vitamini, minerali, maščobami, beljakovinami, ogljikovimi

hidrati in mikroorganizmi mlečne mikroflore, katerih prisotnost v našem

telesu je nujna za zdravje in odpornost proti okužbam. Napisala sem članek

o tem (namenjen za objavo v reviji Zdravje ), ki je pripet.

 

S spoštovanjem

 

Maja Tomkiewicz-Vouk dipl. ing. kem. teh.

 

Ljubljana, 26. 4. 2002

 

 

HOMOGENIZIRANO MLEKO - POČASNI UBIJALEC

 

Na svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo

pred uživanjem mleka. Tudi v naših občilih so vse pogostejši. Če

upoštevamo, da je danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano

industrijsko predelano mleko, imajo popolnoma prav. S homogenizacijo se

namreč mleko, ki je sicer najpopolnejše živilo, kar jih je narava

ustvarila, spremeni v počasnega ubijalca, ki maši žile. Nedopustno je, da

danes nehomogeniziranega mleka skoraj ni več mogoče kupiti in da večina

ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še po barvi spominja na naravno

mleko. Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za otroke in odrasle, danes pa

ga je postopek homogenizacije spremenil v vir bolezni.

 

Homogenizirano mleko preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča

daljše roke trajanja izdelkov. Kmalu zatem, ko je homogenizirano mleko v

trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano, so se pojavile alarmantne

vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil ne samo pri odraslih, ampak

tudi pri otrocih. Odziv mlekarske industrije na to je bila ponudba

različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so

vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od

nehomogenizirane. Prej smo poznali samo polnomastno mleko in krivdo za

poapnenje žil so takrat pripisovali predvsem maslu. Med maslom in

homogenizirano mlečno maščobo je precejšna podobnost. Pri obeh z mehanskim

postopkom uničijo naravno proteinsko membrano, ki obdaja maščobne

kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez tehtnega razloga in prav

njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in predvsem otrok, za

katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka. Majhnim otrokom je

mleko glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki opažajo že pri

triletnikih. Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti škodljivost

homogenizacije in njeno nepotrebnost z vidika varnosti. Navajam prevod

dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične kemije (3.

izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih:

 

Če imajo maščobne kroglice v tekočih trajnih mlečnih izdelkih enako

disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro dvignejo in na površini

tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali maščobne zamaške.

Maščobne kroglice zmanjšane na manj kot 2 mikrona pa se nasprotno le zelo

počasi izločijo na površino, tako da se pri dovolj viskoznem izdelku ob

normalnih pogojih skladiščenja maščoba ne izloči. Pri običajnih

homogenizacijskih strojih se toplo mleko (oz. koncentrirano mleko ali

smetana) s tribatno črpalko z veliko hitrostjo potiska skozi ozko režo.

Pri tem nastale strižne sile maščobne kroglice raztegnejo po dolžini, da

razpadejo na posamezne majhne kapljice, ki se še držijo skupaj podobno

verižici biserov. Na posamezne maščobne kroglice razpadejo šele ob izstopu

iz homogenizirne reže. Zaradi homogenizacije se uničijo prvotne membrane

maščobnih kroglic. Istočasno pa se na novo nastale maščobne kroglice

adsorbirajo beljakovine, predvsem kazein. Emulzija se stabilizira.

 

Postopek je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev.

Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano iz cca

1/3 fosfatidov in 2/3 membranskih proteinov, ki je preprečevala trdnejšo

vezavo kazeina z njo, se po homogenizaciji trdno adsorbira kazein. V

naravnem mleku je kazein pretežno v obliki kazein-kalciumfosfatnih micel.

Naš organizem novo nastale kombinacije (maščobe obdane s

kazein-kalciumfosfatnimi micelami) ne zna prebaviti, deloma jo izloči,

deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje). To tudi razlaga,

zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti kalcija.

 

Poleg tega stopi v akcijo še encim ksantin-oksidaza, ki se nahaja v

notranjosti maščobnih kapljic. Ta encim je namenjen postopnemu razkroju

proteinskega dela membrane maščobne kapljice, da nato organizem maščobo

lahko uporabi. Ker membrane maščobnih celic po homogenizaciji ni več, ta

encim začne delovati na tkivo v človeku in ga poškoduje.

 

Homogenizirano mleko je torej ena najhujših prevar današnjega časa.

Spomnimo se samo na napise na embalaži: naravno, sveže mleko. Matere ga

dajejo otrokom v dobri veri, da bodo dobili dovolj kalcija in beljakovin

za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega.

 

Vse homogenizirano mleko bi moralo imeti podobno kot cigarete na embalaži

napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil. Predvsem pa bi moralo biti

v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki bi bilo

predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri ohranilo lastnosti

naravnega mleka.

 

Na pragu novega tisočletja bi morda lahko začeli razmišljati tudi o novih

načinih predelave mleka. Nekoč so pri molži poskusili prvi curek iz

vsakega vimena. Pri današnji napredni tehnologiji bi ne smelo biti

pretežko zasnovati naprave, ki bi dobro mleko ločila od slabega. Namesto

pasterizacije bi bile potem potrebne samo zelo učinkovite hladilne

naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za tretje tisočletje.

Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po svoji

komplicirani in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih

mojstrovin narave. Popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako

komplicirano, ga vsak naš poseg samo osiromaši. ®e samo s kuhanjem uničimo

v njem prisotne mlečne mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med

drugimi tudi encim za razgradnjo mlečnega sladkorja. Ti mikroorganizmi

sestavljajo našo črevesno mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z

maternim mlekom in nam jih niso uničili antibiotiki ob kakšnem

zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je še nekaj teh mikroorganizmov,

ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in katerih prisotnost v

našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi mikroorganizmi.

 

Tega mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes skoraj ni

mogoče kupiti. Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani

izdelki. Izgovori, da ni dovolj dokazov o njihovi škodljivosti na osnovi

epidemioloških študij, so pesek v oči. Ali mora res najprej zboleti na

milijone ljudi, da bi bila škodljivost dokazana. Nerazumljivo je, da

živilo, ki ga ljudje in predvsem otroci uživajo vsakodnevno v večjih

količinah, ni bilo pretestirano na podoben način kot zdravila. ®e preprost

poskus s podganami, ko bi eno skupino hranili z nehomogeniziranim, drugo

pa s homogeniziranim mlekom, bi hitro in nedvoumno pokazal razliko. Na

osnovi tega bi nato lahko zahtevali, da mlekarska industrija vsaj

pasterizirano mleko preneha homogenizirati. Zakon, ki bi predpisoval

predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove

tehnologije za predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred

številnimi civilizacijskimi boleznimi. Ta primer je očiten dokaz, da samo

kontrola mikroorganizmov in določenih posameznih nedovoljenih sestavin

nikakor ne zagotavlja, da je živilo zdravo in neškodljivo. Na naš

organizem vpliva živilo kot celota in ta vpliv je potrebno preveriti

preden pride na tržišče.

 

Maja Tomkiewicz-Vouk dipl. ing. kem. teh.

 

Ljubljana, 21. 4. 2002

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Free, pa to jst že ves čas govorim (v svoji okolici) kazein je strup (čeprou zdej ne vem, al seal, al pa santos, vsekakor pa en hud športaš ful navija za kazein kok je to sploh in oh in ck in zk).

 

Lah povem iz svoje izkušnje 20letnega nalivanja z mlekom in mleč.derivati; noge (so) mi ful zatekale, pa koža se mi je po nogah, rokah, ma povsod luščila, pa srbela..., slabše delovanje ledvic in jeter (na občasnih preiskavah stalno neke beljakovine pa cukr v urinu, povišan kreatinin, nimam pa sladkorne). Mam zametke krčnih žil (se zdravo prehranjujem, jem sam še EGO nav.jogurt, kak sir občasno, mleka skor ne - tist, k je pa je sam pasteriziran v vrečki (Bohinjsko) al pa v plastični steklenici), tečem, telovadim, pijem vodo 2L dnevno, pa sveže stistnjene sadno-zel.sokove, pa lan ipd. sam, kar hočem povedat - žile mam zjebane (klinc, k mamo to v familiji), vse kar lah nardim je to zgoraj pa upam na najboljš in čimkasnej na operacijo.

 

Pa tale "tvoj" MAP mi je interesanten, sam kokr sm gledala cene - ma da človk bankrotira :eek:

Kak pridm (naročilo) do njega, pa po kaki ceni (v sit)?

 

Tak x^x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

A kreatinin se ti je kaj stabiliziral že?

 

Ne vem, ker se dohtarjev izogibam kot hudič križa x:o)x

 

Sej ne rečem, za odprt spiralni zlom al pa lobotomijo, presaditev ledvic ipd. so čist ql, za čist vse bolezni od A-Ž pa tut ne.

 

V glavnm, homogen.mlek preč, pa je počutje takoj boljše (vsaj pr men), noge tut ne zatekajo tako zelo kot so včasih, koža je pa super (nigačezolivcaalisezam.press)

 

tak

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tkole laično ti lah rečem, da izbiraj med tistimi z črevesju prijaznimi in nujnopotrebnimi bakterijami (ala EGO) po možnosti iz NEhomogeniziranega mleka (če pa že, pa vsaj s čimmanjšim deležem maščobe), oz. kislim mlekom (spez iz NEhomogeniz.mleka).

 

Pa ne furt na furt v enormnih količinah - zmernost, tk kt pr vsem.

 

Tak x^x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...