Skoči na vsebino

Zelenjavna osnova


naettka

Recommended Posts

Baje in to deloma verjamem so razne zelenjavne kocke oz. jušne kocke in vegeta nevarne za naše zdravje, ker je to ena sama kemija. Poskusila sem z bio kockami alnature, a mi niso bile preveč všeč in tudi vonj mi ne odgovarja. Pa sem pomislila, ja kako pa so včasih delal zelenjavne juhe. Verjetno so vzeli juho, v kateri se je kuhalo meso. Vendar smo doma vsi vegetarijanci in to ne pride v poštev. Torej kako bi se dalo narest okusno zelenjavno juho brez dodatkov?!

 

p.s. tukaj sem nova, ampak mi je že ob pogledu tale stran zelo všeč!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Preprosto. Nasekljaš čebulo, jo popražiš, lahko tudi na olivnem olju.Potem dodaš narezano zelenjavo, karkoli pač imaš.Jaz dam v takšno juho vse.Korenček, na drobno nasekljano korenino peteršilja, zeleno, narezane liste ohrovta, zelja, por...ma kar imaš.Če želiš, da je juha bolj nasitna, dodaš na kocke narezan krompir. Vse skupaj pražiš, dodaš še malo česna in zaliješ z vodo.Pokuhaš.Dodaš začimbe.Obvezno majaron, potem pa po želji, kar ti je pač všeč...soliš lahko sproti, če uporabljaš zdravo sol, šele na koncu.

 

Lahko pa uporabiš samo eno vrsto zelenjave, npr.ohrovt ali pa por, dodaš malo krompirja...vse oastalo enako.

 

recimo porovo juho skuhaš, zmiksaš, da nastane kremna juha, potem dodaš na kocke narezan krompir, po želji tudi smetano...

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Zmečeš v lonec vse, kar imaš, zaliješ z vodo in postaviš v pečico za cca tri ure ali več. Temperatura pečice, oziroma vode, ne sme presegati 65°C!

Ko se ti zdi, da je najtrša zelenjava dovolj mehka, juho začiniš z dobrim olivnim oljem, soliš po okusu na zgornjo mejo, dodaš limonin sok ali kis, kar ti pač paše, poporaš po želji in imaš super presno vegetarijansko juho.

Vsejedci si lahko tako pripravljajo tudi ribje in mesne juhe iz rdečega mesa.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Lahko pa si " vegeto " naredis sama doma.

 

torej , vegeta:

v multipraktik zmeces vso zivo zelenjavo, ki bi jo dala v juho.Jaz uporabim cebulo, cesen, por, petersilj, korencek, petersiljevo korenino, nekaj paprike in paradiznika, skratka vse, kar nades na svojem vrtu.Ponavadi se to nabere, ker ko je zelenjava zrela, jo je prevec za porabit sproti.Ko je zmiksana, dodas na 1kg zelenjave 20 dag soli .Vse skupaj premesas in pustis stati 24 ur.Vmes premesas.Potem imas dve moznosti:

1. nalozis to mesanico v kozarce za vlagat.Ta potem obstoji, ker je sol v njej konzervans.

2. lahko zelenjavo nalozis v susilnik ( jaz imam taksnega s 4. posodami in je super ) in pocasi susis.To sicer traja nekaj ur, vendar taksna zelenjava pri nizki temperaturi, ki jo narihtas v susilcu obdrzi dosti vitaminov.

 

Lahko pa poskusis z pripravljeno Vitam kvasovo juho, pa Miso juho( jecmenov, pasteriziran ali nepasteriziran )... jaz te juhe kuham tako, da v vodo zakuham rezance ali kaj drugega, potem pa v rahlo ohlajeno juho zamesam miso ali kvasov koncentrat, ker temperatura unicuje sestavine...

Zelenjavne kocke, ki so nam uzitne, pa so Vitam zelenjavne jusne kocke , ki so bio.Pri nas jih imajo v Sparu, drugace pa ima vse stvari, ki sem jih napisala Kalcek ali Jablana v LJ.

 

Juh, v katerih ni mesa, lahko nakuhas cuda.Malo iznajdljivosti, pa odpadejo vse juhe iz vreck, ki sitijo jetra, ker so polne ojacevalcev okusa, pa barvil itd.. .:xx!:

 

Prijazen pozdrav,

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tipka, super ideja z domačo vegeto - bom poskusila, ko bo zelenjavca na vrtu! Do takrat bom pa poskusila s kakšnimi bio kockami. Kaj pa te od Alnature, ki jih imajo v DM-ju - meni okus nekako ni sedel.

HVala tudi vsem ostalim in lp

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Lahko pa si " vegeto " naredis sama doma.

Mojca, vse je ok, če konzerviraš vsaj z neko naravno soljo, naziv te "župce" pa raje spremeni, saj veš kako so proizvajalci občutljivi na svoje blagovne znamke x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Najenostavnejše in najhitrejše "stavri", ki ti naredijo zelenjavno juho okusnejšo, so po moji praksi:

- kar precej popražena čebula

- česen ROČNO strt s soljo- ima najboljši in najintenzivnejši okus (ne v stistalniku strt)

- na tej čebuli ali brez nje popražen paradižnik

- popražena zelena paprika je zelo okusna

- poper, če ti ugaja, ima zelo dober okus

- seveda vse začimbe, ki pašejo v zelenjavno juho-

Če sdamo zelenjavo preveč pražiš, ji uničiš skoraj vse kar ima koristnega. Zato si lahko pomagaš z intenziviranjem okusa z gornjimi načini.

 

Ugotovila pa sem še nekaj- če zelenjavno juho skuham tako zgodaj, da ima čas stati kaki dve uri, se okusi prepojijo in je bistveno okusnejša. Začimbam je treba dati čas, da se razvijejo. Peteršilj gre boter pred koncem. lahko ped serviranjem.

 

Nikoli zelenjave ne skuham do mehkega, skuham jo čim manj in ima tudi polnejši okus.

 

Sama nikoli ne dodajam nobene moke ali gostila, tudi kock ne (imaš prav- vse so nezdrave - čeprav se mi zdi, da obstaja neka mešanica Jušna zelenjava (Kotany ? ne vem..) ki vsebuje samo sušeno zelnjavo. A sušena zelenjava ima čisto mimo okus, sploh si ni podobna... Je boljša zmrznjena.

 

Tudi Kotany ima neke novejše začimbe (moder pokrov), ki so narejene s postopkom zamrznjenja, dehidriranja in drobljenja in so bistveno bolj naravnega okusa kot sušene.

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.

Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.

Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

wow punce in Stane! x8Dx :palec:

 

Tipka x^x :palec:

 

... ze kakih 15 let ne uporabljam kock in veget in tega stafa..

sem pa nekaj cajta se zelenjavne te kocke, kao 'bio'. x:o)x x:px (no ampak zih boljs kot pa one mesne in druge)..

zdaj pa tud tega ne..

ni potrebe, ker so te soli zdaj na sceni (predvsem stanetova) ki imajo ful boljsi okus in hrana ima ful boljsi okus.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mojca, vse je ok, če konzerviraš vsaj z neko naravno soljo, naziv te "župce" pa raje spremeni, saj veš kako so proizvajalci občutljivi na svoje blagovne znamke x;)x

 

 

Stane, lansko leto, ko sem ( iscem ime za mojo mesanico, ker je V... ta zasciteno ime x:Dx ) delala domaco zmes, se nisem imela tvoje soli, zato sem dodala himalajsko .Bi bilo pa zelo zanimivo to poskusiti s tvojo soljo..Mogoce pa jo bom letos res poskusila ... pa porocam ....

 

 

 

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Če prideš jutri na Mavrično, ti je dam za eno dobro probo x;)x

 

Stane, ce pa je v LJ x!x ...pa se avtoceste nimamo :sori: ... te pa drzim za besedo , ko se bova res kdaj v zivo videla , pa po moznosti ne v LJ...

a v MB na most socutja ali kako se ze rece pa nikoli ne prides ?

 

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Stane, ce pa je v LJ x!x ...pa se avtoceste nimamo :sori: ... te pa drzim za besedo , ko se bova res kdaj v zivo videla , pa po moznosti ne v LJ...

a v MB na most socutja ali kako se ze rece pa nikoli ne prides ?

 

Mojca

Kaj si Mariborčanka :8):

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Baš, ali malo naokoli :8):

 

 

ne bas, 15 km proti avstrijsko - madzarski meji ( govorim pa ne treh jezikov, samo prekmursko in slovensko x;)x

 

sedaj pa nehajva ircat, naju bo Marsa kregala x:Dx

 

 

 

se beremo,

 

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Potem mi boš pa enkrat Dobrovniško jezero razkazala x;)x

 

 

Glede jezera, hja ne vem, odkar so mnozicno navalili na to jezero, me ne mika vec hodit tam.Pa voda, ki bi naj bila zdravilna, meni smrdi :xx!: , ne vem, kaj je vzrok, vendar poznam izvire, kjer je voda dosti boljsa... :palec:

 

ce pa prides v MS, pa te vsekakor povabim na kavo ali caj... lahko pa ti ponudim slanico z limono x:Dx , ki jo pijem vsak dan :palec:

 

 

Bodi slano

 

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...