Šola čustvene ineligence 8. februar 2006 Prijavi Deli 8. februar 2006 JUTROOn in ona sedita za mizo. On zatopljen v časopis, ona v pripravo zajtrka. V tišino, ki jo prekriva jutranja glasba, je izgovorjeno vprašanje: "Kdo bo danes peljal otroka v glasbeno šolo?""Prejšnji teden sem ga jaz." Molk. Nato odideta vsak v svojo službo, kjer preživita dan. VEČEROn sedi pred televizijo, ona pripravlja večerjo. On si želi počivati. Ona si želi, da bi ji pomagal. Vendar nobeden od njiju svoje želje ne izreče. Vse ostaja v nemih dejanjih, medtem ko v njeni notranjosti vrejo misli in čustva. Ko ji prekipi, ne zmore več prijazne prošnje: "Ali bi mi lahko pomagal?"Preveč čustvene energije se je nabralo v njej, zato jo mora sprostiti z izbruhom očitkov: "Nikoli mi ne pomagaš, samo ležiš in preklapljaš programe na televiziji, misliš, da jaz nisem utrujena, misliš, da se meni ne bi prijalo zlekniti na kavč in …" Če bi on imel v službi dober dan, bi nemara vstal in ji celo pomagal. A ni bilo tako, že v službi so ga "sekirali", zdaj pa mu še ona ne da miru. "Pa kaj bi vsi radi od mene," si misli, izreče pa: "Pusti me na miru, a ne vidiš, da gledam." Zvečer ga zapeče vest in rad bi se ji odkupil. Prileže k njej, ona pa se obrne in reče: "Utrujena sem." Razočaran, zavrnjen, se tudi on obrne in zaspi. --- "Kam je šla ljubezen?" se verjetno sprašujeta oba. "Kje je tista opojna sila, ki naju je povezala med seboj in nama obljubljala srečo? Je morda izginila ali preprosto minila? Jo je še mogoče priklicati nazaj?" Da, ljubezen še vedno obstaja. Skrita je v preprosti želji, da bi se razumela in bila srečna. Toda, kako naj se razumeta, če se med seboj ne pogovarjata; če drug drugemu ne razkrivata svojih misli, želja, občutkov, hrepenenj in potreb? Vsak človek ima svoj enkraten notranji svet, ki je stkan iz izkušenj njegovega dosedanjega življenja in iz želja za prihodnost. V tem notranjem svetu dobi vsako dejanje drugega, vsak dogodek ali beseda svoj pomen. Poljub, na primer, njemu govori "želi si spati z menoj", njej pa "rad me ima, naklonjen mi je". Ljudje po večini živimo v prepričanju, da drugi doživlja stvari enako kot mi. Iz tega izhaja predstava, da mi vemo, kako drugi čuti ali razmišlja. In to ubija ljubezen. To ubija živost drugega. Če svojega partnerja omejimo na svoje potrebe, želje in predstave, mu preprosto vzamemo življenjski prostor. Resnica pa je, da je partner drugačen. In če mu ne damo prostora, da se nam razkrije, ga ne bomo nikoli spoznali. Koga potem sploh ljubimo? Prava ljubezen je tista, ki lahko razume in sprejema različnost. Prave ljubezni različnost ne ogroža, temveč jo bogati. Ljubiti drugega pomeni deliti z njim svojo izkušnjo življenja. In kaj lahko drug drugemu ponudimo bolj dragocenega, kot so lastne življenjske izkušnje? Kaj pritegne vnuka v dedovo naročje, če ne bogastvo izkušenj, ki ga je pripravljen deliti z njim? Besede in dejanja so kanali, po katerih se pretakamo drug v drugega, se okušamo, izkušamo in bogatimo. Potrebno je samo dvoje: da začnemo govoriti o sebi in da začnemo poslušati, ko drugi govori o sebi. Ko to zares usvojimo, so vrata pravi ljubezni odprta. Barbara Novak Škarja iz knjige Od čustvene inteligence do modrosti srca --- Naj vam vrata prave Ljubezni pomaga odpirati tudi Hafisova poezija: Kako je, če si srce? Nekoč me je mlada ženska vprašala:"Kako je, če si moški?"In jaz sem odgovori: "Draga moja, ne vem natančno."Potem je rekla: "Kaj, ali nisi moški?" In tokrat sem odgovoril:"Na spol gledam kot na prelepo žival,ki jo ljudje večkrat peljejo na vrvici na sprehod,in ki se včasih udeleži kakšnega čudnega tekmovanja,da bi dobila kakšno nenavadno nagrado.Draga moja, boljše vprašanje za Hafisa bi bilo:'Kako je, če si srce?'Kajti vse, kar poznam, je ljubezen,in moje srce je Neskončno in Povsod!" Hafis: Zapleši z Menoj --- PODARITE (SI) LJUBEZEN! Knjigi Od čustvene inteligence do modrosti srca (328 strani, cena 5.800 SIT) in Hafis - Zapleši z menoj (120 strani, cena 4.800 SIT) lahko naročite na www.cdk.si/kp. Ob nakupu obeh knjig v mesecu februarju vam podarjamo enoletno naročnino na revijo Soutripanje (www.cdk.si/soutripanje)! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 9. februar 2006 Prijavi Deli 9. februar 2006 Lepo napisano! Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 9. februar 2006 Prijavi Deli 9. februar 2006 Obstaja. Živalska. Naravna. Ljubezen do življenja. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 9. februar 2006 Prijavi Deli 9. februar 2006 presenečaš in ta je edina ta prava...... Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Nincha 11. februar 2006 Prijavi Deli 11. februar 2006 (popravljeno) res lepo napisano... mene pa zanima odgovor na to vprasanje: Toda, kako naj se razumeta, če se med seboj ne pogovarjata; če drug drugemu ne razkrivata svojih misli, želja, občutkov, hrepenenj in potreb? ker dozivljam to izkusnjo... sem zaljubljena samo sva iz razlicnih drzav... nimava stikov.. bi mi kdo znal odgovoriti? Popravljeno 11. februar 2006 -> Nincha Citiraj Life is ql so fu*k the sql, run run run, take the gun, kill some teachers, have some fun!! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 12. februar 2006 Prijavi Deli 12. februar 2006 res lepo napisano... mene pa zanima odgovor na to vprasanje: Toda, kako naj se razumeta, če se med seboj ne pogovarjata; če drug drugemu ne razkrivata svojih misli, želja, občutkov, hrepenenj in potreb? ker dozivljam to izkusnjo... sem zaljubljena samo sva iz razlicnih drzav... nimava stikov.. bi mi kdo znal odgovoriti? Nincha, na to vprašanje bi morala ti nam odgovoriti, ker doživljaš tako izkušnjo! Kako se vidva razumeta? Vama znese kljub razdalji, brez stikov...? Kakšen odnos je to? Jaz tega še nisem doživela. Sem pa doživela, da je moj partner 5 mesecev delal na francoski ladji in se ves ta čas nisva videla. Kontaktirala sva samo preko telefaxov... Mi je bilo pa fajn, ker se nisva kregala. Sicer sem se v mislih dosti pogovarjala z njim - na primer ko se mi je kaj zgodilo, sem si predstavljala, kako mu zvečer pripovedujem, kaj se mi je zgodilo... in podobno. Tisto, kar je bilo preobsežno, da bi mu napisala in poslala po faxu, sem si zamišljala, da mu pripovedujem... Samo to je drugače, če veš, da se bo čez določen čas vrnil. Si pa ne predstavljam, da bi živel v drugi državi in da ne bi imela nobenega skupnega načrta za živet skupaj. Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Nincha 12. februar 2006 Prijavi Deli 12. februar 2006 Nincha, na to vprašanje bi morala ti nam odgovoriti, ker doživljaš tako izkušnjo! Kako se vidva razumeta? Vama znese kljub razdalji, brez stikov...? Kakšen odnos je to? Jaz tega še nisem doživela. Sem pa doživela, da je moj partner 5 mesecev delal na francoski ladji in se ves ta čas nisva videla. Kontaktirala sva samo preko telefaxov... Mi je bilo pa fajn, ker se nisva kregala. Sicer sem se v mislih dosti pogovarjala z njim - na primer ko se mi je kaj zgodilo, sem si predstavljala, kako mu zvečer pripovedujem, kaj se mi je zgodilo... in podobno. Tisto, kar je bilo preobsežno, da bi mu napisala in poslala po faxu, sem si zamišljala, da mu pripovedujem... Samo to je drugače, če veš, da se bo čez določen čas vrnil. Si pa ne predstavljam, da bi živel v drugi državi in da ne bi imela nobenega skupnega načrta za živet skupaj. se sama nevem! sploh nimava stikov.. sploh nevem kaj se dogaja z najino zvezo...a je konc al ni? nimam pojma! cist zmesan je use skp... Citiraj Life is ql so fu*k the sql, run run run, take the gun, kill some teachers, have some fun!! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.