nimbus 3. november 2008 Prijavi Deli 3. november 2008 kako se je nimbus vpisal med nesmrtne grem v knjižnico k dobro znani polici, se motam tam okoli S-ja ko izščem schellingove zbrane spise, nakar mi v rokah pristane čistno nova knjige turkizne barve. na hitro pogledam platnice in piše arthur schopenhauer. ok, si mislim, takšen špeh od arthurja... spet eno srbo-hrvaško s*anje. preletim naslov in piše Svet kot volja in predstava. v glavi postanem omotičen. oči me bolijo. zadnji teden imel 40 stopinj 24/7 in le počasi se pobiram. ko stara mama. preberem še enkrat in hkrati tuhtam kako bi to izgovoril en npr. "srbohrvat". odprem knjigo in še en šok. čisto nova, gladke strani iz srednjekakovostnega papirja, brez zavihkov in uhljev, brez počečkanih in še nerazumljenih in zato z vsem barvnim spektrom pomalanimi odstavki. nič mi ni jasno. WTF? hitro preletim prve besede. bemo boga. ne me j*bat. pa to je ja moj jezik. HEUREKA. odprem zadnjo stran in piše "za slovensko izdajo Društvo slovenska matica 2008". in jo neusmiljeno držim. odločitev je padla. v javni knjižnici sredi prestolnice bom prvi, ki bo prebral to knjigo. AMENseveda je namen knjige, da preleti kolikor je le možno rok in leto za letom jo bodo prebirali študentje in ubogi iščoči umi in prav vsakega bo vesela, mu dajala napotkov, mu širila obzorja... a tistega prvega, dragi moji, ne pozabi NIKOLI. jaz odhajam, a moj duh ostaja. Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 3. november 2008 Prijavi Deli 3. november 2008 jaz odhajam, a moj duh ostaja. A si prdnil ? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Antoninus 3. november 2008 Prijavi Deli 3. november 2008 kako se je nimbus vpisal med nesmrtne grem v knjižnico k dobro znani polici, se motam tam okoli S-ja ko izščem schellingove zbrane spise, nakar mi v rokah pristane čistno nova knjige turkizne barve. na hitro pogledam platnice in piše arthur schopenhauer. ok, si mislim, takšen špeh od arthurja... spet eno srbo-hrvaško s*anje. preletim naslov in piše Svet kot volja in predstava. v glavi postanem omotičen. oči me bolijo. zadnji teden imel 40 stopinj 24/7 in le počasi se pobiram. ko stara mama. preberem še enkrat in hkrati tuhtam kako bi to izgovoril en npr. "srbohrvat". odprem knjigo in še en šok. čisto nova, gladke strani iz srednjekakovostnega papirja, brez zavihkov in uhljev, brez počečkanih in še nerazumljenih in zato z vsem barvnim spektrom pomalanimi odstavki. nič mi ni jasno. WTF? hitro preletim prve besede. bemo boga. ne me j*bat. pa to je ja moj jezik. HEUREKA. odprem zadnjo stran in piše "za slovensko izdajo Društvo slovenska matica 2008". in jo neusmiljeno držim. odločitev je padla. v javni knjižnici sredi prestolnice bom prvi, ki bo prebral to knjigo. AMENseveda je namen knjige, da preleti kolikor je le možno rok in leto za letom jo bodo prebirali študentje in ubogi iščoči umi in prav vsakega bo vesela, mu dajala napotkov, mu širila obzorja... a tistega prvega, dragi moji, ne pozabi NIKOLI. jaz odhajam, a moj duh ostaja. Sem tudi jaz bil nekoliko šokiran, ko sem jo pred nekaj časa videl na polici znane knjigarne. Me pa zanima koliko časa bodo potrebovali za prevod drugega zvezka....nadaljnih 200 let? Ko boš bral, prosim pokomentiraj, kakšen se ti zdi prevod in če so prevedli vse njegove citate, ki jih je pustl v drugih jezikih? Ko so prevajali njegov esej o svobodi volje, se jim je to zdelo odveč. Drugače pa: prijetno branje. Citiraj There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 8. november 2008 Prijavi Deli 8. november 2008 Sem tudi jaz bil nekoliko šokiran, ko sem jo pred nekaj časa videl na polici znane knjigarne. Me pa zanima koliko časa bodo potrebovali za prevod drugega zvezka....nadaljnih 200 let? Ko boš bral, prosim pokomentiraj, kakšen se ti zdi prevod in če so prevedli vse njegove citate, ki jih je pustl v drugih jezikih? Ko so prevajali njegov esej o svobodi volje, se jim je to zdelo odveč. Drugače pa: prijetno branje. se morm pohvalt, da sem že nekaj prebral. standard posidžr. najprej itak spremno besedo, ki se ukvarja z njegovo veličino. problem je v tem, da se zanašamo na tuja mnenja. in ker je S. relativno nepriznan oz. po mojem mnenju njegov čas še ni prišel, se ta sestavek na koncu bukle ukvarja ravno s povzdigovanjem njegovega imena. tko, da to mi je malo mim. je treba brat originale in le-te tudi ocenjevati. v glavnem, potem sem nadaljeval z dodatkom, ki zaokrožuje njegovo kritiko kantove kritične filozofije. to je bilo izredno zanimivo branje. sploh pa če kanta poznaš, lahko dobro študiraš pri tem sestavku prav oba. fora je, da je šel razvoj kritične misli po kantu v dve smeri. ena je fichte-schelling in kulminacija v heglu. potem pa naprej levi in deseni heglovci z močnejšim poudarkom na feuerbachu in marxu. druga osnovna smer gre pa ravno v smeri Schopenhauer in potem nič. to je treba še razvit naprej. ker, hegel je v bistvu zelo dogmatičen. mislem, čeprav se bere skoraj tako gladko kot se maže puter na vroč toast. itak, deduktivnosti tu ni, ampak ne razumem zakaj so S. tako osamili. v glavnem, zdaj sem pripravljen, da zagrizem v osnovo. aja, citati so pa v originalu, v oklepajih so pa prevedeni. tko, da... to je to... das ding an sich - volja - libido - svetovna finančna kriza reprodukcija re-pro-duk-ci-ja R - E - P - R - O - D - U - K - C - I - J - A Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 8. november 2008 Prijavi Deli 8. november 2008 veš kaj me zanima. ta esej o svobodni volji. v kateri izdaji je to pod katerim naslovom je bukla v cobiss-u je to mogoče njegov nagrajeni esej o temelju morale questionmarks, questionmarks... Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Antoninus 10. november 2008 Prijavi Deli 10. november 2008 veš kaj me zanima. ta esej o svobodni volji. v kateri izdaji je to pod katerim naslovom je bukla v cobiss-u je to mogoče njegov nagrajeni esej o temelju morale questionmarks, questionmarks... Izbor iz spisov, Inter-kulturo, Maribor 1996 Drugače pa linija Schopija by Antoninus: Schopenhauer - Freud - Lacanpa še bolj splošno sprejeta linija: Schopenhauer -Bergson - Nietzsche Pa še en fin citat : Da je za našo srečo in užitek subjektivno mnogo važnejše od objektivnega, se potrujuje v vsem: od tega, da je lakota najboljša kuharica in da je starec ravnodušen do boginje, ki jo obožuje mladenič, pa do življenja genijev in svetnikov. Citiraj There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Anqet 10. november 2008 Prijavi Deli 10. november 2008 Platon.... Ob branju njegovih dialogov sem postala boljša oseba. Citiraj Ne jokaj za soncem, ki je zašlo; zaradi solza ne boš videl zvezd.PARRA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 14. november 2008 Prijavi Deli 14. november 2008 Izbor iz spisov, Inter-kulturo, Maribor 1996 Drugače pa linija Schopija by Antoninus: Schopenhauer - Freud - Lacanpa še bolj splošno sprejeta linija: Schopenhauer -Bergson - Nietzsche Pa še en fin citat : Da je za našo srečo in užitek subjektivno mnogo važnejše od objektivnega, se potrujuje v vsem: od tega, da je lakota najboljša kuharica in da je starec ravnodušen do boginje, ki jo obožuje mladenič, pa do življenja genijev in svetnikov. hehe, nietzscheja moraš nekam dat saj nadaljuje schopenhauerjevo voljo in jo še natančneje specificira. volja do moči namreč. samo celostno si pa po mojem nista primerljiva. nietzsche je popolnoma proti metafizikom, vse skupaj je zreduciral na meso pa čeprav daje njegovo aforistično pisanje veliko prostora za dvoumje. meni je S. všeč zato, ker razmišlja eklektično. kantov fenomenon lepo primerja z hindujsko majo na primer. če bi živel danes, bi lahko šel še veliko dlje. v transcendentalni estetiki kant lepo opredeli prostor in čas, kot edina apriorna zora, kar pomeni, da ne zaznavamo ničesar kar ne bi bilo v prostoru oz. času in S. gre prav v "svetu kot volji in predstvavi" tako daleč, da ju intuitivno (slabih 100 let) pred einsteinom povsem poveže. ko boš bral te vrstice se boš spomnil. prav poveže prostor in čas v en element... in to je maja,. čudovito. mislem, zanimivo je kako lahko ljudje živimo z danostmi. z družbenimi, naravnimi, osebnostnimi itd. danostmi in dejansko verjamemo, da je to to. tu ne mislim danost kot usoda, temveč čutno kot edino resnično. šele nekje, nekoč, ko se bomo prebudili iz sna se nam bo ta percepcija zazdela, kot sanje. nekaj medlega, ki se nahaja nekje tam. dejansko verjamemo, da živimo od dela svojih rok in da smo samostojni. to je največji BLEF človeštva EVER. liži, drgni, vonjaj, bulji in ne razmišljaj in ostal boš slep do konca svojih dni. pa lube duše, saj nam ni matematika padla v naročje, ko steklenica coca-cole onemu bušmanu na glavo. fichte na drugi strani mi je zanimiv, ker se ukvarja z jazom. pravi, da brez nejaza nemore postaviti jaz. jaz je refleksija nejaza. namreč, jaz se sam sebe ne more opazovati in ne more niti preproste percepcije samega sebe. jaz je edino sposoben zaznati nejaz, tj. vse drugo, kar ni jaz (ego). in tudi tu je fora meditacije, ko se vprašaš "kdo za hudiča sem jaz" in ne pride ničesar drugega kot gluh odmev. jaz sem vse tisto, kar ni nejaz. fichte - izbrani spisi. tekoče branje. skratka, S. sem predelal prvo poglavje, ki se ukvarja s tem nejazom, objektivnim zunajpostavljenim svetom, ki se nam pojavlja v čutih in ga S. poimenuje kot PREDSTAVO. še zanimivejši morajo biti poglavja o noumenu, o svetu, kot volji. kar se pa vpliva tiče, pa mislim, da ga je imel tudi na Wittgensteina. saj, v končni fazi se potem pogrupirajo tako ali tako in spet pristanemo pri predalčkih. a si beatles al pa stones. Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Antoninus 14. november 2008 Prijavi Deli 14. november 2008 Ja, Schopi meni dobro predstavi majo. Zelo zanimiva ideja, ki sem jo prvič zasledil pri njemu je to, da pravi, da ni nobene kavzalnosti med psihičnim in fizičnim svetom, ker gre za isto stvar videno od zunaj in od znotraj. Pa še njegova teorija estetike oziroma umetnosti. Kasneje jo je vede ali nevede nadaljeval Adorno. Glede nespoznavnosti jaza: ravno danes smo na faksu nekaj govorili o tem, da antropologija nima pojma, kaj preučuje, ker nihče ne ve, kaj je človek oziroma ni konsenza. Citiraj There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 3. december 2008 Prijavi Deli 3. december 2008 Veronika se odloči umreti . Super knjiga, mene je kar malo zanesla... Baje je tudi Coelhovo najbolj "avtobiografsko delo"... http://www.zrss.si/doc/SLO_SLO_Veronika%20...ci%20umreti.docJe zanimiva, ima dober nauk, ampak nisem bila preveč navdušena. Sicer sem jo pa prebrala kar nekaj let nazaj.Po tem delu bo leta 2009 izšel film s Sarah Michelle Galler v vlogi Veronice. A je kdo bral Eckhart Tolle - A New Earth?Prijateljica je navdušena, jaz pa nisem čisto prepričana, če bi se je lotila, ker je bila omenjena gospodična navdušena tudi z The secret..... Sem pa izvedela, da bodo imeli letos za maturo Prevzetnost in pristranost Trenutno pa berem Garden Spells. Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ale' 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 Mogoče kdo ve naslove knjig od še ene Don Juanove učenke, Merilyn Tunneshende? Pa ali so že prevedene v slovenščino? Citiraj http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest VilaSonca 10. december 2008 Prijavi Deli 10. december 2008 pa saj Cankar ma smisel za humor. pred kratkim sem prebrala povest "Potepuh Marko in kralj Matjaž". mah, všečno. letos mam za prebrati njegova dramska dela za en izpit, za drugega pa tri prozna dela. važno, da Na klancu ni treba, ker res mori. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 13. december 2008 Prijavi Deli 13. december 2008 Vitomil Zupan Menuet za kitaro usoda glavnega junaka sredi ciljev, sredi idealov, sprehaja se med metki in od enega do drugega človek s čisto človeškimi potrebami in željami, ki se mu želi ljubezni tu ta trenutek zdaj, ko začuti človeka ob sebi in vsi cilji in idelali so daleč **** J.ENGL F.THURMAIER KAKO GOVORIŠ Z MENOJ Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 13. december 2008 Prijavi Deli 13. december 2008 Čisto slučajno ugledam v vetrini knjigarne 'Čarovnice iz Eastwick-a) Johna Updike-ja. in si knjigo takoj kupim.100% uživanje v fantastično genialnih ženskih dialogih Če se spomnem Jacka Nichosona v glavni vlogi vraga.. , pa Cher, pa tisto vilo, kot jo ima moj sosed...češne in 'dobromisleče' malomeščanske prdce tam naokoli, kot pri nas v soseski Uživam na kvadrat Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Samson23 28. december 2008 Prijavi Deli 28. december 2008 ..do nadaljnega berem samo še knjige, ob katerih se, al pa vsaj upam da se bom nasmejal; ena ki ji je to relativno dobro uspelo:David Sedaris: Nekega dne jaz govoriti lepo Citiraj You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.Frank Zappa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Rubyna 29. december 2008 Prijavi Deli 29. december 2008 A veste kaj.Ker nisem vedela,če je že kdo omenil mojo naj. knjigo,sm zdeile prebrala prvih 30 strani tele teme.Lahko mi verjamete da me bolijo oči,in to zelo.aaaaaa.Ja,se opravičujem,če je vseeno kdo že omenil to knjigo,pravzaprav trilogijo,ampak jaz jo bom še enkrat.Ja.No,moja najljubša knjiga je Ptolemajeva vrata od Jonathana Strouda.Ampak to je ta zadnji del trilogije,ki je pa itak cela KUL.Govorim o Bartimejusovi trilogiji,ej,to so pa tri tok kulske knjige...haha,zdej sem pa začela neslovnično pisat.v glavnem,ta trilogija je TOTALNO odštekana,zdaj sem vsak del prebrala že 1000x in znam že vse na pamet(bravo jaz.sploh se ne spomnim,kdaj sem se nazadnje tako zavzela za kakšno knjigo).Vidite,čisto sem usekana. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tantra 29. december 2008 Prijavi Deli 29. december 2008 Borci brez preteklosti [Legio Patria Nostra]http://sl.netlog.com/go/out/url=-aHR0cDovL...WpjZXYuY29tLw__ Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Antoninus 29. december 2008 Prijavi Deli 29. december 2008 Rosa Luxemburg : Accumulation of Capital Citiraj There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
silki 30. december 2008 Prijavi Deli 30. december 2008 The Freud / Jung letters B.Tedlock: The Woman in the Shaman"s Body Citiraj Samo šibki se ne upajo biti pravični. Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji. Your vision will become clear only when you look into your heart ... Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 30. december 2008 Prijavi Deli 30. december 2008 Mogoče kdo ve naslove knjig od še ene Don Juanove učenke, Merilyn Tunneshende? Pa ali so že prevedene v slovenščino? Naslove imaš tukaj, drugega vira zaenkrat nisem našel Amazon.com - Merilyn Tunneshende Samo, kolikor jaz razumem, je bila ona Castanedova učenka, ne od Don Juana... Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 5. januar 2009 Prijavi Deli 5. januar 2009 Zadnje čase imam res obdobje pocukrančkov.Začela sem brati Love Rules & Home truths od Freye North. Bomo videli Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 9. januar 2009 Prijavi Deli 9. januar 2009 Nevarne žene - Juliette Benzoni Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 10. januar 2009 Prijavi Deli 10. januar 2009 Prinesel Dedek Mraz- 1000 in ena noč- v angleščini Totalno šizim na pravljice A bi kdo imel, in ne rabi več knjigo Perzijske pravljice ? Izdala Mladinska knjiga konec '70 let.Že več let jo neuspešno iščem.Zelo hvaležna. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 13. januar 2009 Prijavi Deli 13. januar 2009 ljubezen v času osamljenosti od paula verhaegheja v terapijo vsem nesrečnikom v partnerskih odnosih in v hudomušno zabavo v prostem času za tiste, ki jim partnerstvo dol visi. js furam terapijo. Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Syd23 14. januar 2009 Prijavi Deli 14. januar 2009 Živalska farma od George Orwella.... Totalno the best knjiga, ki jo lahko razumeš v več različnih verzijah:) Drgač pa definitivno Gospodar prstanov (vsi trije) Citiraj MOJ BLOG! MOJA MUSKA Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.