G.R.O.M. 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 Živjo trenutno prevajam knjigo "Gossip Girl" avtorice Cecily von Ziegesar. Dogaja se v New Yorku, glavni junaki pa so najstniki iz premožnih družin oz. višjega sloja. V knjigi je precej pogovornega jezika in temu ustreznih izrazov.Iščem slovenski izraz, ki označuje človeka, ki kadi marihuano oz. je zadet. Za izraz "zadetek" ste verjetno že vsi slišali, tudi na izraz "pohar" sem že naletela, vendar pa bi prosila vse, ki jih to zanima, naj mi posredujejo še druge izraze, ki obstajajo. Zraven lahko še navedete, kako pogost je ta izraz - kolikor je seveda vam znano - se uporablja zelo pogosto ali je bolj za interno uporabo v vašem krogu prijateljev. Pa hvala in lep pozdrav! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 Ojla, dobrodosla! gruntam pa gruntam pa se nobenga vec ne spomnim... a morda 'prbitek ('pribitek' ), sam najbrz je ta prevec splosen, oznacuje tud se kake druge zadetkoviche, ne sam marjancarje . Predvsem pa tud osvezujem, da bo se kdo kuknil. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
highlander 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 Izmisli si kak nov dober izraz. In ce bos imela sreco, se bo prijel v zivo. Sam namig, npr "dimnikarji" al pa miskoti. Danes sem pa spet "misko", ejga... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 sem tud hotla glih to predlagat, da saj, si lohk zmisli pac kerga... motarji... (sam tega nou noben stekal )(*a mas kej za z/s/motat*)Pljucniki...(*a mas kej za v pljuca dat* ) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pujsita 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 Al pa listavci pa iglavci , odvisno od stadija Citiraj Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 odbit...mogoče bi tole povprašala v temi droga Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 odbitek! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
G.R.O.M. 15. marec 2006 Avtor Prijavi Deli 15. marec 2006 Živjo zaenkrat HVALA vsem! Zelo zanimivi izrazi, prvič slišim... Če se le da, mi prosim napišite še etimologijo, namreč od kod izvira oz. na kaj se nanaša (npr. motar - motanje = zvijanje). Prav zanima me, od kod "miško", "listavci" in "iglavci"...Morda bom res postavila vprašanje še tam; nisem dobro pogledala in nisem vedela, da obstaja tudi ta tema.Marsa, hvala za dobrodošlico! Me zanima, če bi me še spoznala, če bi se srečali na ulici Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 ce sem te ze kdaj, potem bi te. Imam dober spomin, za face, cifre...za imena manj. ti si pa cist pochen al kaj. sam samostalnika pa ne bi vedla speljat. p.s. mi je vsec, kako si postavila temo (ne pa tolk naslov), ker si lepo razlozila, z mal besedami, pa vse si povedala, da je tud lazje nam, ker je fino vedet, za kaj gre. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
G.R.O.M. 15. marec 2006 Avtor Prijavi Deli 15. marec 2006 ce sem te ze kdaj, potem bi te. Imam dober spomin, za face, cifre...za imena manj. ti si pa cist pochen al kaj. sam samostalnika pa ne bi vedla speljat. p.s. mi je vsec, kako si postavila temo (ne pa tolk naslov), ker si lepo razlozila, z mal besedami, pa vse si povedala, da je tud lazje nam, ker je fino vedet, za kaj gre. No, saj najbrž bi me. Hotela sem reči, da se sploh ne spomnim, kdaj smo se nazadnje videli in da si takrat sploh ne bi mislila, da bova kdaj komunicirali na tako sodoben način (eni smo še bolj iz prejšnjega stoletja). Vsi predlagani izrazi so mi simpatični, je pa res, da slovenščina bolj tvori glagole (počiti/butati/itd. se ga) in recimo pridevnike (počen/itd), angleščina pa samostalnike; prevesti moram besedo "wasteoid". Ugaja mi tudi predlog, naj si sama kaj izmislim, kar sicer ni tako preprosto, po svoje pa je bolje, da gre za že obstoječi izraz, ker bodo bralci naleteli na njim že znan izraz. Če pa ne bo šlo drugače, bo pa res treba uporabiti domišljijo. Lep pozdravček! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Vampir777 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 marihuanar,travar,đoliar, (đoli,nekateri tako rečejo marihuani) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 stoned - trd!ze sam izraz 'zadet', dovolj pove.pihnjen! pohnjen, k travo se po zargonu tudi poha. recimo. greva spohat enga dzolija (đoli = zrolan zmotek trave-marihuane, ipd...). butnjen - gremo se ga budat. staff- roba, dope-mamilo, sem zadet - sem na dope.munjen - utrgan na nek nacin, ker munja-strela, ki udari nenadoma... sprememba stanja... se dobr da ne kadim vec... mi je zemlja drazja. sicer pa na ulci vse zves! Živjo trenutno prevajam knjigo "Gossip Girl" avtorice Cecily von Ziegesar. Dogaja se v New Yorku, glavni junaki pa so najstniki iz premožnih družin oz. višjega sloja. V knjigi je precej pogovornega jezika in temu ustreznih izrazov.Iščem slovenski izraz, ki označuje človeka, ki kadi marihuano oz. je zadet. Za izraz "zadetek" ste verjetno že vsi slišali, tudi na izraz "pohar" sem že naletela, vendar pa bi prosila vse, ki jih to zanima, naj mi posredujejo še druge izraze, ki obstajajo. Zraven lahko še navedete, kako pogost je ta izraz - kolikor je seveda vam znano - se uporablja zelo pogosto ali je bolj za interno uporabo v vašem krogu prijateljev. Pa hvala in lep pozdrav! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
5rca 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 Predlagam ti da greš na forum filma "Tu pa tam" in garantiram, da boš našla ustrezn naziv, lahko tudi slengovski, za "odbitka" www.tupatam.com, ali pa si celo pogledaš film in dobiš kup idej Citiraj 5rca http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/flower.gifA charioteer fights alone; it moves from one place to the next, water to land and back again - conscious and unconscious, Earthly and spiritual. The Chariot indicates loyalty and faith and motivation; a conviction that will lead to victory no matter the odds! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pujsita 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 "listavci" in "iglavci"... Moj trenutni navdih, oni na iglah so iglavci, listavci pa listke zvijajo . Iz prakse resnične pa žal ne poznam kakih izrazov... Citiraj Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pika Pikica 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 Počenec Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
triple x 15. marec 2006 Prijavi Deli 15. marec 2006 Zadetk! Citiraj [color="red"]Baby don´t forget my number![/color] Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
G.R.O.M. 15. marec 2006 Avtor Prijavi Deli 15. marec 2006 Zaenkrat spet HVALA vsem! Kar še pošiljajte svoje ideje... Lep pozdravček! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. marec 2006 Prijavi Deli 16. marec 2006 lahk das ime: lunatik in se na tak nacin zahvalis tko da bomo vsi lunatiki omenjeni v tej besedi! hkrati, ce bo besteller bo nastala uganka in bodo ljudje sprasevali od kje izraz... naredi drugacne, drugacno... z navdihom... nekja novega, ce zelis. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
G.R.O.M. 16. marec 2006 Avtor Prijavi Deli 16. marec 2006 lahk das ime: lunatik in se na tak nacin zahvalis tko da bomo vsi lunatiki omenjeni v tej besedi! hkrati, ce bo besteller bo nastala uganka in bodo ljudje sprasevali od kje izraz... naredi drugacne, drugacno... z navdihom... nekja novega, ce zelis. Zivjo tvoja ideja mi je sicer vsec in ime je prav simpaticno, problem pa je v tem, da je to precej interen izraz, znan obiskovalcem tega foruma. V SSKJ ga sploh ni. Ponavadi gredo stvari pac v tej smeri, da ljudje zacnemo npr. doloceno skupino ljudi poimenovati z nekim izrazom in ta se potem obdrzi. Jaz si sicer lahko izmislim nekaj novega, samo vprasanje je, ce bo kdo vedel, kaj to pomeni oz. kaj oznacuje. Ze tako je vprasljivo, ce je dolocen izraz, recimo "marjancar", znan in razumljiv dovolj sirokemu krogu ljudi ali le neki ozki skupini. Vseeno pa hvala za predlog in vse ideje! Lep pozdravcek! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. marec 2006 Prijavi Deli 16. marec 2006 problem pa je v tem,ja pa se v cem... ne bi se skratka s tem identificiral kot taki. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Vampir777 16. marec 2006 Prijavi Deli 16. marec 2006 Zivjo tvoja ideja mi je sicer vsec in ime je prav simpaticno, problem pa je v tem, da je to precej interen izraz, znan obiskovalcem tega foruma. V SSKJ ga sploh ni. Ponavadi gredo stvari pac v tej smeri, da ljudje zacnemo npr. doloceno skupino ljudi poimenovati z nekim izrazom in ta se potem obdrzi. Jaz si sicer lahko izmislim nekaj novega, samo vprasanje je, ce bo kdo vedel, kaj to pomeni oz. kaj oznacuje. Ze tako je vprasljivo, ce je dolocen izraz, recimo "marjancar", znan in razumljiv dovolj sirokemu krogu ljudi ali le neki ozki skupini. Vseeno pa hvala za predlog in vse ideje! Lep pozdravcek! pol si pa na začetku prevedene knjige nared še svojSSKJ pa napiš besedo pa pomen pa bojo že vedli Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
G.R.O.M. 16. marec 2006 Avtor Prijavi Deli 16. marec 2006 pol si pa na začetku prevedene knjige nared še svojSSKJ pa napiš besedo pa pomen pa bojo že vedli Saj pravim, zal to ne gre tako. Kvecjemu ce bodo zdaj vsi zaceli govoriti "lunatik" tistim, ki kadijo. Ampak bo trajalo, preden se prime... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. marec 2006 Prijavi Deli 16. marec 2006 Saj pravim, zal to ne gre tako. Kvecjemu ce bodo zdaj vsi zaceli govoriti "lunatik" tistim, ki kadijo. Ampak bo trajalo, preden se prime... gl. prejsnji post. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. marec 2006 Prijavi Deli 16. marec 2006 tut to se da primerno prikazat kot opomba prevajalca, saj je to pac mora nacin, kako se neka beseda prime! stvar je v tem, da se mora oseba pac najdet v tem, ce se ne najdes se pac ne prime. ti si v svojem delu omejen, koliko si bos omejenosti dopustil manj bos svoboden. seveda a je to pol se zadeva marse... ane ce ti dovoli sploh. Zivjo tvoja ideja mi je sicer vsec in ime je prav simpaticno, problem pa je v tem, da je to precej interen izraz, znan obiskovalcem tega foruma. V SSKJ ga sploh ni. Ponavadi gredo stvari pac v tej smeri, da ljudje zacnemo npr. doloceno skupino ljudi poimenovati z nekim izrazom in ta se potem obdrzi. Jaz si sicer lahko izmislim nekaj novega, samo vprasanje je, ce bo kdo vedel, kaj to pomeni oz. kaj oznacuje. Ze tako je vprasljivo, ce je dolocen izraz, recimo "marjancar", znan in razumljiv dovolj sirokemu krogu ljudi ali le neki ozki skupini. Vseeno pa hvala za predlog in vse ideje! Lep pozdravcek! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
G.R.O.M. 16. marec 2006 Avtor Prijavi Deli 16. marec 2006 tut to se da primerno prikazat kot opomba prevajalca, saj je to pac mora nacin, kako se neka beseda prime! stvar je v tem, da se mora oseba pac najdet v tem, ce se ne najdes se pac ne prime. ti si v svojem delu omejen, koliko si bos omejenosti dopustil manj bos svoboden. seveda a je to pol se zadeva marse... ane ce ti dovoli sploh. Zal, res ne gre tako. Ce za nek pojem ipd. ze obstaja izraz, uporabis pac tega, ker ni potrebe, da bi si izmisljeval novega. Sploh pa si odvisen od izvirnika in torej si omejen, ja. Ce je v Gossip Girl uporabljen izraz WASTEOID, moram v slovenscini iskati pojem, ki je v istem slogu, priblizno toliko razsirjen, ipd. Ce recimo jaz jutri recem svoji prijateljici: "Tale je pa totalen lunatik.", najbrz ne bo imela pojma, kaj mislim ali pa bo to razumela kot prevzeto besedo iz anglescine, torej norec, v resnici pa sem jaz s tem mislila, da clovek zakaja. Ampak le kako naj ona ve, kaj sem jaz mislila, ce ji ne razlozim? Ce ji pa recem, da ta clovek poha ali pa da je zadetek, bo verjetno vedela, ker je za ta izraz ze slisala. Saj pravim, ce bi iz nekega razloga zdaj kar vsi zaceli govoriti "lunatik" za tiste, ki kadijo travo, bi se pocasi prijelo. Ampak tudi ce zacnemo ze danes, bo vseeno najbrz prej knjiga zunaj, kot pa bomo mi sfurali ta izraz. Sploh pa ne bi rada "kradla" tega izraza. Cisto lustno se mi zdi, da je to tako interno, ljubkovalno oz. prijateljsko poimenovanje za clane tega foruma. Tudi to vas na nek nacin povezuje, ker je ta drugotni pomen ostalim neznan, ker je pac to samo vase. Lep pozdrav! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.