Skoči na vsebino

POROKA

alena

Recommended Posts

Stal sem na manjši avtobusni postaji, ko se je začelo nenadno vpitje in mahanje ženske. Pristopil sem bližje. Še posebej, ker ne slišim dobro. A vpitje je bilo dovolj glasno, da bi se slišalo na vrh Triglava.

Ob tej ženski je stalo mlado dekle. S solznimi očmi je gledala na tla. Takrat je iz ženske zagrmelo: :vragec:  

"Osramotila si našo družino. Da ne bo sramota še večja, se boš nemudoma poročila. Otrok ne bo pankrt"

Ob teh besedah so se ljudje hitro odmaknili. Prisilna poroka!? Samo zato, ker je noseča. Groza. :O:

Kaj vi mislite o tem?

Ja, Docko, o poroki smo res že veliko govorili, ampak ne prav o tej zadevi: prisilna poroka...

Jaz mislim, da so starši, ki silijo hčerko (sina) v poroko, "mal čez les", hčerka (sin), ki se pod prisilo poroči, pa še bolj. xrolleyesx Enako velja za prepoved poroke...

Okolica pa nezakonske pare in njihove otroke zelo različno sprejema. V manjših krajih je to najbrž še vedno katastrofa, v večjih mestih pa je to skoraj nekaj običajnega. Če dva živita skupaj in nista poročena, je zame popolnoma enako, kot če bi bila poročena... Tudi po Zakonu ni neke bistvene razlike, le da se lažje razideš, če nisi poročen (kot je že Mick napisal). Malo težje je z delitvijo premoženja, če se ne razideta sporazumno in razumsko - v takem primeru morata dokazovat, kaj sta ustvarila v času izvenzakonske skupnosti... Pri poročenih pa je skupno premoženje vse tisto, kar sta ustvarila v času trajanja zakonske zveze... No, vsaj zdi se mi, da je tako - upam, da me bo Mick popravil, če se motim.

Ampak o tem, ali se bo kdo poročil ali ne, pa mislim, da se mora vsak sam odločiti. Saj po mojem je tudi protizakonito, da te kdo prisili v poroko! x!x A ni, da te matičar vpraša, če si se prostovoljno odločil za poroko? (Se mi zdi, da sem to enkrat na eni poroki slišala, ko je matičar tam nekaj čital, ... blablabla..., predno sta ženin in nevesta izdahnila tisti svoj "DA".)

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 1,2k
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Docko, ni lepo od mene, da sem najprej postnila tisto... da zdaj malo popravim---> dobrodošel :palec: x^x ... v bistvu ni letelo zdaj prav nate ali na tole temo... najbrž sem že pozabila, kako je, ko na novo uletiš na forum... se ne spomnim, mogoče sem tudi jaz kar nove teme odpirala, če me je kaj zanimalo... ampak, v bistvu je tako, da imamo že res zelo veliko tem odprtih in skoraj za vse lahko najdeš temo in, četudi naslov ni ravno točno tisto, kar bi rad povedal, pa to ni tako zelo bistveno, saj bomo lepo poklepetali in kakšno pametno in modro rekli, ko boš postnil v že obstoječo temo in tam predstavil tisto, kar te zanima... no, samo to... sicer pa fajn, da si se nam pridružil x:)x x;)x

Sanjalica, tud jaz sem bila prepovedan sadež za fanta ful bogatih staršev, sej dokler sva imela le najstniško simpatijo je bilo kul, so me imel radi, sem prispala pri njih, spala pri sestri v sobi, šla z njimi za vikend na morje, potem pa sva odraščala, sva se srečala čez nekaj let in bila na tem, da se otroška ljubezen razvije v nekaj več, potem pa one, to pa ne, ni iz primerne družine. In danes, ne vem, jaz mati on sam, razočaran, sestra pravi, da nikoli ne bo pazabil nekega dekleta. Hm le katera bi to bila x:Dx :vragec:

pa mi je vseeno, mogoče so me pa obvarovali česa, kdo ve? :palec:

He... Ti si zdaj tole opazila, Mateja, jaz pa sem, ko sem odgovorila Docku, spregledala, da si ti meni nekaj komentirala.

Ja, ne moremo vedno upostevati cisto vseh vidikov in mozno je, da bo kateri od 'vpletenih' spregledan, ali pa celo prizadet oz. uzaljen. x:)x

Tako je zelo tecno uleteti v temo z linkom oz. z note-om: ta tema ze obstaja! :att:

Nekoga odzenes s tem morda... ceprav... sodelovati na forumu pomeni tudi piliti komunikacijo. In ce nekaj vprasam, in ce me napotijo drugam, in ce smo oboji kulturni in prijazni, je vse kul. Thanx, dbest, kul ker ste mi povedali.

Tako je morda vcasih nas, moj... nacin mimo... samo zelo velikokrat ali najveckrat pa je tako, ko je ze zastavljeno tako.

Kakrsno vprasanje namrec, tak odgovor.

In

Lepa beseda (vedno) lepo mesto najde.

In

Ce komuniciras, bo s tabo komunicirano. Najbrz. Upaj. x;)x x:Xx

Skratka - poroka da ali ne je predmet, ki je zelo obsezen in sirok - in jasno, da obstaja iz tolikih milijonov posameznih primerov. x:)x x:Xx

Tako da menim, da zdaj, ko smo se tole zmenili, je kul, ce temi zdruzim.

Saj navsezadnje gre za temo - Poroka - da ali ne?

Ce 'da', je vse kul, ne rabi bit.

Ce pa 'ne', je pa zdaj vprasanje:

prisila

izsiljevanje

naj bi bilo

itd...

Se pravi zelo zelo podobno 'izhodisce'. :vio:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Guest sanjalica

Otožna... xokx večkrat najdem...delček tvoje Otožnosti tudi pri sebi x;)x ...lahko je v xsrcbumx ali v :V: ali v :vragec: ... na hipe... xyiyax .

Tudi jaz mislim (prepričana sem) da so njegovi starši ... narobe, ne njegovi starši, ampak ON...(ker odločitev je bila njegova) naredili zame - dobro delo. x;)x

NIhče me ne more prisiliti v nekaj kar sama nočem.

Sem pri 18 prvič postala mama - se pravi 17 letna nosečnica - je moje hotelo kar kap - seveda se boš poročila...sta pritiskala, po tistem, ko sem odločno zavrnila splav. Mogoče potem enkrat...sem se strinjala....in pri 33 še vedno neporočena x:Dx in mati dveh hčera...in seveda že v ogromno let trajajoči vezi. Če bo šlo tako naprej, bi imela že kar srebrno poroko....

Ni point v tem ali si poročen ali ne...pač pa samo ali se imaš rad ali ne. Se spoštuješ ali ne...

Čeprav me je letos zgrabila panika, ko se je moj(luna konjunkcija venera) odločil, da je čas da bi se poročila....ja saj boma...samo ne še zdaj x:Dx sem rabila kar nekaj časa za odgovor x:Dx ...No, v glavnem - popolnoma neporočljivi tip x^x sem

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Otožna...  xokx večkrat najdem...delček tvoje Otožnosti tudi pri sebi  x;)x ...lahko je v  xsrcbumx ali v  :V: ali v  :vragec: ... na hipe... xyiyax .

Tudi jaz mislim (prepričana sem) da so njegovi starši ... narobe,  ne njegovi starši, ampak ON...(ker odločitev je bila njegova) naredili zame - dobro delo.  x;)x

Sanjalica x^x x:Dx :palec:

Guest sanjalica

Mick :palec: ; pomeni, da imaš starše, ki te imajo srčno radi in te sprejemajo takšnega kot si.

Enim je dano to izkustvo, drugim ni dano... :sori: xnckrivx

Si pa lepo opisal to ljubezen.

Če bi imel trnek, bi ga verjetno takrat vrgel v TV...in čakal...da se ta xgoldfishx ujame....

20 let...pa še vedno čutiti tako strast...hmm mogoče pa je bila zate prava x?x x!x in nič kaj nebi pisal pod "poroko" da pr 38 še nisi poročen...

Ne preveč glasno Mick, se ti bo znalo zgodit, da boš pri 39 že poročen x;)x x^x :xx!: x:Dx pri 40 pa ločenec x:Dx :eek: xDDx

x:)x Hvala vsem za vzpodbudne besede in za dobrodošlico.

Če pa smo tudi pri osebnih izkušnjah....V zgodnji mladosti sem imel enako situacijo, da bi se moral na silo poročiti, ker je bila noseča. Kar vrglo me je. Sploh nisem vedel o čem se sploh gre...poroka...noseča...baraba.

Šele ko sem začel trezno razmišljati sem sestavil mozaik. Sosedova hčerka je bila v četrtem mesecu. Krivec pa, da sem jaz. Kako za vraga, če sem bil malo doma. Bolj sem jim govoril, da nimam nič s tem, bolj so me priganjali. Nihče mi ni verjel, da nisem jaz tisti, ki bi moral skočiti z njo v zakon. Še več. Njen oče je vzel pas in malo je manjkalo, da jih nisem dobil....

Ni mi preostalo drugega, kot da sem ponoči odšel od doma. Samo dobra stara mati je vedela, kje sem. Nikoli me ni izdala. Čez par let sem imel toliko poguma, da sem se prikazal. Odločil sem se, da naredim temu konec. Ni mi bilo potrebno, ker so le ugotovili, kdo je otrokov oče. Do danes pa se mi ni nihče opravičil.

Teče pa 18 leto, od kar sem poročen. Strast je še vedno enaka. xDDx

Za vsakim dežejem posije sonce

Guest sanjalica

Docko...6 dni minilo od rojstenga dneva...še lahko, a ne ?

Vse najboljše xcakex !

In 18 zakonskih (ali pa izvenzakonskih) skupnih let tudi zasluži čestitke. Zgleda da res ni bilo prisile... x;)x in če je še strast; potem si izbral :palec: :palec: :palec: .

Dobrodošel in čuvaj se!

x:)x Hvla za čestitke in za lepe želje x:)x

Ni mi žal, da sem se poročil in da je strast še vedno enaka.

Zato, pa se ne vračam rad v rojstni kraj. Čeprav je tega že kar nekaj let, bolečina še vedno ostaja. Najbolj ostaja grenak priokus, ko so ti hoteli lastni sosedje uničiti življenje.

In ne verjamem, da bom kdaj dočakal dan, ko se mi bodo opravičili.

Zato me je tudi vrglo iz tira, ko sem videl, da je še vedno prisotna prisila staršev v poroko. :xx!:

Za vsakim dežejem posije sonce

Hecno...

Razmišljamo tako različno. Meni pa se zdi poroka tista pika na i. Skratka, če bi bilo mojemu tako malo mar, in bi se je slučajno branil.. bi jst to razumela kot nespoštovanje mene, nezadostno ljubezen do mene, kao.. počakmo.. mogoč ktera boljša mim pride. Men tista rinka ogromno pomeni. Stopnjo več v najinem odnosu. Ljubezni je toliko kot prej, je pa prisoten nek "ponos" v meni. Midva sva to in ljudje vsi zdaj veste, da pripadava eden drugemu!!!!!!

Kar se tiče staršev pa prisile... ne morem verjet, da se še dogaja.... skratka vsakemu paru tako kot želi sam....

Mushi

pr nas smo trije dobri pankrti, in starša še vedno živita na koruzi, ter uživata vse strani ljubezni, ne vidim, zakaj.... bi se človek poročil, vsekakor ne iz dolžnosti... če pa že pol zaradi romantičnosti.... hehe al pa zarad dnarja... hehe kaka mlada vnukinja pravkar umrlega biljonarja.... hehe i take it... ampak res, no, poroka, sure why not, ampak v realnosti pa najbrž se ne bom poročil... oziroma bom pasiven pri tej odločitvi (beri: odvisno bo od moje drage...)
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

..menim, da je tako razmišljanje zlo pogosto tukle v slo.

ne vem ali res. Verjetno je to odvisno tud od ljudi. Jaz imam skor 6 let staro hčerko in še nisem poročena in me tud noben ne sil v to.

Vidim pa tud moje stare starše. Ne vem, moja mami je zanosila pri 17 in sta se z atekom pol koj poročila, ne vem, ali zaradi staršev ali ne. Ima mami pa še eno sestro, ki je tudi zanosila, in rodila hčerko, sam se nikoli ni poročila z očetom svojega otroka, še več, sploh ne vemo, kdo oče je. Ko se je hčerka rodila, jo je pustia v varstvu staršev in šla v nem, hčerka pa ji je sledila ko je bila stara 5 let. Tega je sedaj že več kot 30 let, torej v letih, ko je to bil res en velik greh.

s tem, da kar se strogega krščanstva tiče - starata je hotel it za duhovnika, pa je bil preveč bolehen. A če bi šel, ven da bi bil super duhovnik.

ANGELI LETIJO ZATO KER SE NE JEMLJEJO RESNO

Jaz še vedno pravim, da s podpisom ali brez, ni pomembno. Se je pa treba ozirati na želje udeležencev.

Jaz osebno sem poročena bolj zaradi prijetnega dogodka, obveznosti sem sprejela takoj, še pred podpisom, je pa poročni dan tako kot maturantski, pa verjetno še kakšen poseben dogodek, nezamenljiv s kakšnim drugim.

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

Ja Janja, obveznosti sprejmemo že prej. Ta normalni. x:)x

Ni mi pa jasno, da eni živijo skupaj in si recimo eden od njih predstavlja, da pa zarad poroč. lista ki ga ni, obveznosti nima... Takim pol poroka več pomeni kot nam. Izgubo svobode al neki... Meni pomeni kot nek prijeten ritual, običaj, poenotenje priimkov, lastnine, skratka zeleno luč da nekoga priznavaš pred vsemi za svojo drugo polovico..

Res ne vem, kaj bi bilo to slabega.. za koga.. seveda prisilo nad kom vršit je pa nesmisel.. ampak jst resnično z nekom, ki bi se tega otepal ne bi več dolgo bila.. Ker to je ena izmed stvari ki meni pomeni veliko, sem že napisala zakaj... če pa drug drugače razmišlja.. s tako različnim skupaj ne bi šla..

Mushi

saj je zakonsko določeno, če živiš z nekom najmanj dve leti, v izven zakonski skupnosti - prijavljena na isti naslov, se smatra isto, kot če bi bila poročena. Iste pravice in dolžnosti.

ja, pač poroka je le en obret.

JA, je pa hecno, da imamo na ta vprašanja praviloma izdelano eno trdno mnenje. Eni, poroka al pa nič, drugi nikoli se ne bodo poročili, zakaj le, če se imava rada, ne rabiva papirja. V bistvu je zares en obred, kateremu pač vsak pripisuje drugačen pomen.

Tudi jaz imam približno tak pogled na poroko kot ti.

Površnost, kot Mushi.

Hecno a ne, kako se tole pravno potem štima. Midva sva pa v bistvu še vednaslovu prijavljena: Kaj pa če si v izvenzakonski skupnosti, pa stanuješ skupaj, prijavljena pa nista skupaj, če bi slučaaaaaaaaaaaajno vedel kaj v zvezi s tem?

x:Dx

Midva imava začasno prebivališče isto, stalen naslov pa še vedno pr starših, vsak pr svojih... x:Dx x:Dx x:Dx Kaj pol, a se bi to pri izvenzakonski skupnosti tud štelo... isto prebivališče kao..

Ma ne, sej to sploh je brezveze kar se dedovanja tiče, čeprav je pa hecno... od sosedov eni znanki je umrl fant in ona ni bla prijavljena na istem naslovu, so jo starši dobesedno izterali iz stanovanja, tud razumeli se niso, ampak.. kako prekleto so take stvari pomembne včasih.. že tko je šok smrt, pol te pa vržejo vn iz stanovanja v katerega skupaj vlagaš.. ali sorry, dedič pa nisi.. kdo bi pa oporoko pisal, pr naših letih??

Ampak men je bolj on vidik pomemben... neko notranje zadovoljstvo...

Mushi

Kot ktera? x:Dx

Ne,ne....ni več treba 2 leti.......čas sploh ni več določen.....obstoj izvenzakonske skupnosti se ugotavlja - če je to potrebno - od primera do primera...........in čas trajanja ni več odločilen pogoj.........saj npr. deduješ po zakoncu tudi, če si le npr. 2 meseca poročen, ne x;)x....ne rabiš biti 2 leti poročen......

ne vem, glih sedaj sem se uradno prpisala k fantu in sem si še zdravstveno zavarovanje urejala - kot občan in mi je ona ki dela na občini povedala, da če bi pa skupaj živela že najman 2 leti, bi se lahko pa zdravstveno zavarovala preko njega

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...