Skoči na vsebino

Sinestezija

Recommended Posts

Pred kratkim sem nekje brala o sinesteziji. Sinestezija pomeni soobčutje, hkratno doživljanje, združevanje različnih čutnih zaznav. Sinestet (oseba) npr. ob sllišanju tonov, zvokov vidi barve.. vsak ton ima svojo barvo, ali pa okuša zvoke, doživlja številke v barvah oz. jih doživlja s tipom, ali pa vonja poglede :eek: svašta x:Dx ... skoraj vse možne medsebojne kombinacije čutil. Pri nekaterih je prisotna le ena vrsta pri drugih tudi več. Gre za povezanost dveh ali več čutov, tako da zaznavanje z enim sproži tudi zaznave v drugem.

Mene je kar presenetilo, ko sem zvedla, da naj bi bil to redek pojav. Na take in podobne načine naj bi svet okoli sebe zaznaval en med 200 ljudmi.. no, nekje drugje pa sem zasledila da en med 25000 ljudmi (to velja verjetno za vonjanje pogledov.. x:Dx ) ..se pravi zelo malo. Obstajalo naj bi okoli 50 vrst sinestezije, prenaša se dedno in je pogostejša med ženskami in ustvarjalnimi ljudmi. Sinestezija domnevno nastaja zaradi tvorbe vezi med običajno nepovezanimi možganskimi območji in njihove posledične aktivacije. Vsak človek naj bi po rojstvu doživljal mešanje čutnih zaznav do četrtega meseca starosti. Potem pa se te povezave prekinejo. No, pri nekaterih pa to ostane celo življenje. Veliko ljudi naj bi imelo blažjo obliko sinestezije.

Sinestezijo na splošno sprožijo razna mamila in alkohol... to je umetno doživljanje sinestezije..

No, pri meni - v treznem in nehaluciniranem stanju :) - ima vsaka številka in vsaka črka svojo barvo.. in vsak dan v tednu, mesec v letu prav tako. Res sem bila presenečena, da to ne doživlja vsak.. lahko grem še v podrobnosti.. vsako besedo, ki jo slišim vidim v barvi, pogosto je beseda take barve, kakršne barve je njena prva črka..

ali pa npr. toni.. nižji ko je ton, temnejše barve je in ima tud neko obliko.. težko je to opisat..

aja, pa pri številih.. vedno so mi bile ljubše lihe številke kot pa sode.. lihe so bolj lahkotne in tudi na nek način lahkotnejših barv. sode pa so težke in me kar zabijejo in so ponavadi temnejših barv.. ob njih dobim nek tesnoben občutek, če jih je preveč na kupu.. to velja predvsem za 4-ice in 8-ice.. svašta bluzim... x:o)x

pa verjetno bi se kaj našlo..

Doživetja sinestetov so nevrološka mešanica tipa, okusa, sluha, vida in vonja. Drugače pa je to zelo neraziskan pojav...

Ludwig van Bethoven je glasbo videl kot prelivanje barv.

Je med vami tudi kakšen sinestet? Ima kdo podobne izkušnje? Tole se mi zdi zelo zanimivo.. xscratchx

..le krila misli me neso..
Deli na socialnih omrežjih

Fuf, zelo zanimivo koliko rezerve mamo se v nasih mozganih.

Mene pa zanima kako barvo ima stevilka 9? Ce mi lahko Hrenovka pove.

To stevilo me zadnje case spremlja vse pogosteje in tudi sicer je moje stevilo, ce ga izracunam iz roj. podatkov. :vio:

Fuf, zelo zanimivo koliko rezerve mamo se v nasih mozganih.

Mene pa zanima kako barvo ima stevilka 9? Ce mi lahko Hrenovka pove.

To stevilo me zadnje case spremlja vse pogosteje in tudi sicer je moje stevilo, ce ga izracunam iz roj. podatkov. :vio:

Pozdravljen, highlander!

Devetka je svetle barve.. ponavadi bela, včasih pa tudi svetlo siva ali pa svetlo nežno modra.. ampak ponavadi in skoraj vedno je bela.

Aja, pa številke oz. črke niso nujno za vsakega človeka iste barve. Pri meni so nekatere točno določene barve, nekatere pa imajo včasih več odtenkov, kot npr. moja 9.

Highlander, če te zanima v kakšni barvi vidim tvoje ime oz. tale vzdevek... highlander je modre barve, ni temna ne svetla.. tko nekje vmes.. to mislim, da je zato, ker je moja črka H modrikasto sivkaste barve in podobne barve so tudi črke I, L in D.. ne vem, njihova kombinacija daje tako barvo..

Joj, bo še kdo mislil, da nism čist pri seb x:Dx

..le krila misli me neso..

ljudje zaznavajo stvari tudi drugace, z telesom recimo, torej fizicno. fizicna obcutljivost in dovzetnost. custvena, umska, ali pac paranormalna obcutljivost... meja je realno pomoje nedolocena.

ni receno da ravno z simboli...

je pa to tudi meni zanimmivo! xrolleyesx :palec:

Pred kratkim ...

Halo rd. hrenovka, tudi meni se vcasih dogajajo drugacne stvari.Jaz nisem nikoli poskusala gledati zvokov ali slisati barv, vidim pa energije , kristalov, ljudi , roz itd. Sem tudi jaz na zacetku mislila, da sem :wOOt: , zdaj pa jemljem to kot dar. Verjetno me je bilo na zacetku strah, kaj se to dogaja xrolleyesx ,,zdaj pa ne vec...

povej mi prosim, kako pa ti vidis moje ime ? barve ...

Mojca

Evo, še ena, ki je tudi bila presenečana, da tega ne vidijo vsi ljudje. :-)))) Zaznavam popolnoma isto kot ti. Že odkar se spomnim. Ful je fajn. Vsi ostali me pa debelo gledajo ko jim povem kakšna je barva njihovega imena itd... :-)))

Še jaz. Št. 9 jaz vidim rjavo, ime Mojca mi je pa temno modro.

kaj pa free? :inocent: :vio: pa marsa?

Evo, še ena, ki je tudi bila presenečana, da tega ne vidijo vsi ljudje. :-)))) Zaznavam popolnoma isto kot ti. Že odkar se spomnim. Ful je fajn. Vsi ostali me pa debelo gledajo ko jim povem kakšna je barva njihovega imena itd... :-)))

Še jaz. Št. 9 jaz vidim rjavo, ime Mojca mi je pa temno modro.

Guest mačona
jaz sinestezijo poznam iz literarne teorije, da pa obstaja še v kaki drugačni obliki, pojma nisem imela. kul. ravno danes sem v Niki brala nekaj o tem.

FREE - belo rumeno.

Marsa - rjavo.

Ne vem kakšen smisel ima. Nima ga. Je le neko zaznavanje. Ni to kakšna jasnovidnost. Ja, tudi jaz sem to brala v Niki in sem bila ful vesela, da je to prav znana stvar. xDDx

Odkod sta se vzele kar 3 v istem dnevu, ki to znate x:Dx Kaj soncni mrk tak vpliva...

Nisem dobila odgovora od prej. Najbrz pa da ne gre za jasnovidnost, ker sicer ne bi bilo tu medicinske razlage, kot tudi nic iz podrocja paranormalnega nima in se dohtarija tega raje ogiba.

Hojla Mantis, ne vem zakaj in kako gre... sem se nehala obremenjevati s tem.Tako pac je x:)x sem pa ugotovila, da grem lazje skozi zivljenje, odkar se ne obremenjujem z dokazovanjem stvari x:Dx to vzame cist prevec casa, pa se ego se s tem krmi xDDx ... ce hoces znanstveno razlago, je od ljudi, ki to vidijo , vohajo in cutijo ne bos dobila, vsaj verjetno ne taksne, ki bi te zadovoljila.Saj smo ljudje se vedno tako " omejeni ", da kar se ne da otipati ali VIDETI, tistega ni... da ne govorimo o medicinskem in znanstvenem dokazovanju

Uzivaj,

Mojca

Ko že ravno o barvah razpravljate....

Kdo mi lahko 100% dokaže, da to kar jaz vidim ZELENO, nekdo drug ne vidi RDEČE?........Oba pa to smatrava za enako (priučeno) barvo.

NIhce tio ne more 100 % dokazati tega.Resnica je relativna stvar, podobno kot recimo " vsake oci imajo svojega malarja " :palec:

moj kozarec jaz vidim na pol poln, ti na pol prazen x;)x , tako je z vsemi stvarmi.Odvisno iz katerega zornega kota jih gledas

Mojca

jp, marsa je rdeca ali vijolicna.

free je pa sinje barve (vidim da si tud to isto vidla). :palec:

Mojca pa nekak modrozeleno.

frishna, rumenozelena ali rumena.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

no ja, *zadela*.. saj ves kako je. x;)x xDDx

bojda se itak lohk vid drugace, je cist individualno (ceprav pa potem ne vem, kako se to "meri" lohk in torej vseh teh x procentov folka tacga itak lohk rece kar ce, ce se ne da tega *preverjat*, vrednotit sploh x:o)x x:px x;)x)..

Itak pa ves, kaj si mislim o necem, ki je nekdo postekal in temu dal pac ime in pol nekateri cez 40 let postekamo, da ves lajf ze to pocnemo in da big dil, sam da temu nismo rekl reiki. ;) :)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Nisem se preveč poglabljala, ker se ne maram preveč opazovat in analizirat ampak pri meni je številka 3 vedno rdeča in številka 5 modra, 1 je zelena :inocent: Tudi mesece v letu imam pobarvane, ampak se bojim da so te barve bolj asociacija na dogajanje v tem mesecu npr. januar je svetlo moder.........junij, ko imam rojstni dan je rumen...... x:Ix x;)x
Support bacteria, they're the only culture some people have!

svetlozeleno bi ti pa jaz prisodla...

*po marsi* pa to. x:px x;)x

mene pa vsakdo vidi tako kot sem (razen rjava pa nisem, nekak)..

sem povsod skladna... s polozaji...

namrec sem rdeca in zelena. in tud sem res taka.

ceprav free me je videl rumerno, "pleksusarsko". :lol: ;)

Picasso

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...