emanuel 24. oktober 2006 Prijavi Deli 24. oktober 2006 Ne vem ampak kolker se jest spomnem je bila to teritorjalna obramba pa civilna zaščita, pa gorski reševalci, pa seveda lovci in še bi lahko našteval... mislim, da smo se takrat vsi Slovenci borili bili mobilizirani na tak ali drugačen način (OK neki politiki so zbežali v Avstrijo, oziroma so bili tam na strokovnem izpopolnjevanju...) o neki Slovenski vojski kot organizaciji nebi razpravljal... koker je meni znano so se sicer res nekaj postrojevali v varnem zavetju kočevskih gozdov... v borbah pa so bili večinoma vključeni pripadniki teritorialne obrambe in zato VSAKA ČAST JIM! Teritorialna obramba (TO) se je kasneje preimenovala v slovensko vojsko (SV), kar pa ne spremeni dejstva, da brez svoje vojske ne bi imeli svoje države. Dones pa hočejo eni predstavit, kot da je bila TO pač naša, SV je pa neka narodu sovražna organizacija, ki jo podpirajo sam ene temne sile. Določene politične struktrure hočejo na vsak način zminimalizirat vlogo in zasluge političnih sil, ki so se najbol zavzemale za samostojnost in tudi organizirale oborožene strukture za obrambo samostojnosti. Citiraj Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali, da je samo ena čreda, in samo en pastir. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mick 24. oktober 2006 Prijavi Deli 24. oktober 2006 Teritorialna obramba (TO) se je kasneje preimenovala v slovensko vojsko (SV), kar pa ne spremeni dejstva, da brez svoje vojske ne bi imeli svoje države. Dones pa hočejo eni predstavit, kot da je bila TO pač naša, SV je pa neka narodu sovražna organizacija, ki jo podpirajo sam ene temne sile. Določene politične struktrure hočejo na vsak način zminimalizirat vlogo in zasluge političnih sil, ki so se najbol zavzemale za samostojnost in tudi organizirale oborožene strukture za obrambo samostojnosti.No, zanimivo, tega pa še nisem opazil, da bi kdo SV definiral kot tako kot omenjaš. Z drugim delom pa se strinjam. Predvsem, da si zasluge za samostojnost povsem neopravičeno v celoti lastijo samo določene politične sile Citiraj Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim. K. Čapek Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 24. oktober 2006 Prijavi Deli 24. oktober 2006 Brez vojske in orožja ne bi bilo naše samostojnosti. Naše samostojnosti nimamo, ker smo z vseh strani obdani s takšnimi in drugačnimi naravnimi ovirami, ki so omogočile, da smo se skozi čas izoblikovali v svojo lastno entiteto s skupnim jezikom, kulturo, zgodovino, verskimi, takšnimi in drugačnimi običaji. Ne, samostojnost imamo, ker imamo vojsko in orožje x!x Zdaj pa ti povej onemu, do zob oboroženemu, dvanajstletnemu črnčku v Darfurju, Sudanu itd. bla bla bla, zakaj že nima samostojnosti Namig: začni s potrebnimi in nujnimi pogoji Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
emanuel 25. oktober 2006 Prijavi Deli 25. oktober 2006 Naše samostojnosti nimamo, ker smo z vseh strani obdani s takšnimi in drugačnimi naravnimi ovirami, ki so omogočile, da smo se skozi čas izoblikovali v svojo lastno entiteto s skupnim jezikom, kulturo, zgodovino, verskimi, takšnimi in drugačnimi običaji. Ne, samostojnost imamo, ker imamo vojsko in orožje x!xNihče ni trdu tega, kar ti podtikaš! Kar pa še ne dokazuje tega, da bi imel samostojnostjnost, tudi, če ne bi imeli organizirane vojaške sile. Trditu, da brez vojske in orožja ne bi bilo naše samostojnosti, v ničemur ne nasprotuje temu, da so za državnost sevede potrebni tudi drugi pogoji. Zdaj pa ti povej onemu, do zob oboroženemu, dvanajstletnemu črnčku v Darfurju, Sudanu itd. bla bla bla, zakaj že nima samostojnosti Imajo pač preslabo vojsko Citiraj Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali, da je samo ena čreda, in samo en pastir. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
emanuel 25. oktober 2006 Prijavi Deli 25. oktober 2006 No, zanimivo, tega pa še nisem opazil, da bi kdo SV definiral kot tako kot omenjaš. Z drugim delom pa se strinjam. Predvsem, da si zasluge za samostojnost povsem neopravičeno v celoti lastijo samo določene politične sile No, povsem direktno tega nihče ne definira, ampak že to, kako so bili nekateri proti paradi ob dnevu državnosti nekaj pove. Druge politične sile pa vpijejo, da so vsi enako zaslužni za samostojnost. . Ampak, eni se nekako še dobro spomnimo, kdo je imel pred prvimi demokratičnimi volitvami v predvolilnem programu samostojno Slovenijo in kdo se je za to ves čas jasno zavzemal, medtem, ko so drugi ves čas mutili. Smo imel pa tudi nekaj zgodovinske sreče, da nismo dočakal scenarija, ko Školč kot predsednik ZSMS prebere pozdravni govor v čast JLA, ki ga potem ustoliči kot marionetnega premjeja na čelu marionetne vlade, sestavljene iz ZSMS in ZKS. Citiraj Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali, da je samo ena čreda, in samo en pastir. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 25. oktober 2006 Avtor Prijavi Deli 25. oktober 2006 Profesionalizacija vojske zašla v krizo Odšlo že 321 poklicnih vojakov Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 25. oktober 2006 Prijavi Deli 25. oktober 2006 Nihče ni trdu tega, kar ti podtikaš! Kar pa še ne dokazuje tega, da bi imel samostojnostjnost, tudi, če ne bi imeli organizirane vojaške sile. Trditu, da brez vojske in orožja ne bi bilo naše samostojnosti, v ničemur ne nasprotuje temu, da so za državnost sevede potrebni tudi drugi pogoji.Imajo pač preslabo vojsko Čestitam, si upošteval moj namig. Ker jaz trditve tvojega drugega stavka ne morem dokazati, mi pa ti dokaži, da je aplikacija vojaške sile nujen, če že ne zadosten pogoj naše samostojnost. Potem, ko boš vse to napisal, mi pa še napiši kaj je Kristus hotel s stavkom "ne ubijaj" povedati Ker, neki mi tuki ne gre skupi Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
FixMinze 25. oktober 2006 Prijavi Deli 25. oktober 2006 Ah nimbus, pocak, ti si pred casom. Poglej okoli sebe -> strah v oceh svetovnih politikov. Strah, ki deluje natacno tako, kot demon strahu. Dokler nima vsaka velesila vsaj priblizno enakovreden arzenal, kot njene nasprotnice in tudi zaveznice se ne pocutijo varne. Taka atmosfera se vedno vlada na nasi zemeljski obli -> kaksna bo sprememba , ki bo to spremenila pa ne vem. Upam le, da bo prehod miren. Vprasanje le, ce je clovestvo sploh sposobno spoznati, da ne potrebujemo orozja na tak nacin. Mogoce je le potrebno zavedanje, da v vesolju nismo sami. Haha, ce se mlace poigram z moznostmi -> super bi bilo, ko bi ljudje dojeli, da smo le en nepomemben planet, ki bije bitko s samim sabo, medetem, ko po vesloju poteka medgalakticna izmenjava; znanja, dobrin, odnosov, bitk.... Skratka -> strah v oceh politkov in zemljanov, bo takrat dozivel tako transformacijo, da se ne bomo vec bali sebe, ampak vesolja in si bomo takrat lahko podal roke in sovrazniku pogledal v oci z mislijo -> potrebujeva se Lahko pa sanjam tud o kriticni masi splosne zavesti -> kjer se bo politicni tred spreminjal v skaldu z delovanjem, kriticne mase zavesti. Pac kje deluje nas planet ce gledam sistem caker. Prva cakra? druga ? tretja mogoce ? Vecina, je kar lepo na prvi cakri ujeta Citiraj Brez podpisa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mick 25. oktober 2006 Prijavi Deli 25. oktober 2006 No, povsem direktno tega nihče ne definira, ampak že to, kako so bili nekateri proti paradi ob dnevu državnosti nekaj pove. Druge politične sile pa vpijejo, da so vsi enako zaslužni za samostojnost. . Ampak, eni se nekako še dobro spomnimo, kdo je imel pred prvimi demokratičnimi volitvami v predvolilnem programu samostojno Slovenijo in kdo se je za to ves čas jasno zavzemal, medtem, ko so drugi ves čas mutili. Smo imel pa tudi nekaj zgodovinske sreče, da nismo dočakal scenarija, ko Školč kot predsednik ZSMS prebere pozdravni govor v čast JLA, ki ga potem ustoliči kot marionetnega premjeja na čelu marionetne vlade, sestavljene iz ZSMS in ZKS. Nekateri smo (vem, da je to idealistični pristop mal) proti vojaškim paradam naploh, ne samo v Sloveniji. Nasprotovanje vojaškim paradam nima nič skupnega z nespoštovanjem SV, po mojem mnenju. Zame je pomebno, da je naša vojska profesionalna, izurjena, dobra, ne vidim posebne potrebe, da bi te lastnosti dokazovala z vojaškimi paradami. Sploh dokler bomo imeli npr. onkološki kot ga imamo in še kup drugih dost pomembnejših stvari za rešiti......naj gre ta denar raje tja. Nasploh pa so vojaške parade po svetu demonstracija sile in moči, ta namen pa je v takšni mali državi s tako malo vojsko mal okrnjen že v osnovi, mar ne...... Sam menim, da zasluge za samostojnost lahko kljub previdnosti ter zadržanosti enih in zaletavosti drugih pripadajo vsem takratnim akterjem. Tako je bil npr. politični team Drnovšek, Janša, Kučan, Bavčar, Kacin itd......res zelo dober tim, ki je vsak veliko in po svojih sposobnostih prispeval k osamosvojitvi. Tako menim pač jaz. Citiraj Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim. K. Čapek Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 25. oktober 2006 Prijavi Deli 25. oktober 2006 Lahko pa sanjam tud o kriticni masi splosne zavesti -> kjer se bo politicni tred spreminjal v skaldu z delovanjem, kriticne mase zavesti. Pac kje deluje nas planet ce gledam sistem caker. Prva cakra? druga ? tretja mogoce ? Vecina, je kar lepo na prvi cakri ujeta Lahko sanjamo ja... sem pa včeraj imel dober pogovor z nekom, ki je v Krišna skupnosti in tako malo debatirava in sva šla počasi globlje in globlje. No, študira vede in ko sva povezovala vsa dejstva izpred kamene dobe do sedaj... hmmm, all part of the system... sam, oni imajo vse krožno, rojevanje, smrt, v nedogled... tega jaz osebno še nisem sposoben sprejet... ne, ne in ne, sanjam in upam aja, pa še tole, gre sicer pod temo filmi v podlistku čvekarije ampak gre za uničenje in navajam tu... gledal film "An Inconvenient Truth" in me je zadelo v Bullseyes... ignorance, ignorance and noch einmal ignorance VSAK OKOPAVA SVOJ VRT IN MOLI SVOJEGA BOGECA KLIK KLIK Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 25. oktober 2006 Avtor Prijavi Deli 25. oktober 2006 Vecina, je kar lepo na prvi cakri ujeta Pa še to bolj slabo. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 25. oktober 2006 Prijavi Deli 25. oktober 2006 http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,35,158482 Zanimiv da nimajo teh problemov pr protestantih,pravoslavcih,muslimanih...zakaj že Eh za vojake se ni za bat.Bojo pač spustil nivo pogojev za dobitev službe iz tedanje 4 stopnje na osnovno šolo.Takih ljudi je kr nekej Kaj boš rekel čez 10 let, ko bo pedofilija v Evropi legalizirana? Svašta Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ebor 26. oktober 2006 Prijavi Deli 26. oktober 2006 Teritorialna obramba (TO) se je kasneje preimenovala v slovensko vojsko (SV), kar pa ne spremeni dejstva, da brez svoje vojske ne bi imeli svoje države. Dones pa hočejo eni predstavit, kot da je bila TO pač naša, SV je pa neka narodu sovražna organizacija, ki jo podpirajo sam ene temne sile. Določene politične struktrure hočejo na vsak način zminimalizirat vlogo in zasluge političnih sil, ki so se najbol zavzemale za samostojnost in tudi organizirale oborožene strukture za obrambo samostojnosti. Izgleda, da živiva v dveh različnih državah, jaz vem, da je ogromno sodelavcev, prijateljev in tudi žlahte takrat oblekla uniforme v rokah so imeli puške in tudi bojno strelivo... zakaj je recimo moral brat, ki je takrat imel majhnega otroka na cesto v uniformi in s puško, če smo, kot ti praviš imeli svojo vojsko, ne vem....Kar se tiče političnih sil, moram ugotovit, da si jako naiven, če nebi narod tako masovno podprl osamosvojitve in se udeležil "odpora" proti okupatorju, sem prepričan, da bi te politične sile, ki jih imaš ti v mislih emigrirale... že kam.... narod pa bi trpel še dolgo let... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 26. oktober 2006 Prijavi Deli 26. oktober 2006 Kar se tiče političnih sil, moram ugotovit, da si jako naiven, če nebi narod tako masovno podprl osamosvojitve in se udeležil "odpora" proti okupatorju, sem prepričan, da bi te politične sile, ki jih imaš ti v mislih emigrirale... že kam.... narod pa bi trpel še dolgo let... V tem je ves keč... zato smo samostojni, no, pa tudi zato ker smo relativno homogeni oz. se identificiramo z eno in ne tremi nacijami kot npr. v Bosni. Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
emanuel 29. oktober 2006 Prijavi Deli 29. oktober 2006 Potem, ko boš vse to napisal, mi pa še napiši kaj je Kristus hotel s stavkom "ne ubijaj" povedati Najprej mi razlož, v čem je razlika med tem, če nekdo pade s strehe, in pri tem ubije nič hudo-slutečega občana, ki je šel ravno slučajno mimo; in zahrbtnim, brutalnim umorom. Mimgrede, Kristus je učil "ne bojte se tistih, ki ubijajo meso, ampak tistih, ki ubijajo duha"! Na kaj natančno se nanaša tvoje "ne ubijaj"? Citiraj Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali, da je samo ena čreda, in samo en pastir. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
emanuel 29. oktober 2006 Prijavi Deli 29. oktober 2006 Čestitam, si upošteval moj namig. Ker jaz trditve tvojega drugega stavka ne morem dokazati, mi pa ti dokaži, da je aplikacija vojaške sile nujen, če že ne zadosten pogoj naše samostojnost.Nič ti nimam namena dokazovat, ker se mi ne da tukaj pisiti obširnih analiz. Moje mnenje je pač, da brez organizirane vojaške zelo verjetno ne bi imeli svoje samostojnosti, ali pa bi jo dobili veliko kasneje. Taka je pač trda realnost sveta, v katerem živimo. Prav tako sem prepričan, da imamo pravico do samostojnosti. Kar nekaj jih je bilo takih ne samo Školč, volilci pa so jih kasneje znali nagradit z skoraj 12 letno neprekinjeno vladavinoNa žalost res :xx!: Pravzaprav se pa ve, kdo je obvladoval medije, zato to niti ni tako čudno. Citiraj Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali, da je samo ena čreda, in samo en pastir. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
emanuel 29. oktober 2006 Prijavi Deli 29. oktober 2006 Sploh dokler bomo imeli npr. onkološki kot ga imamo in še kup drugih dost pomembnejših stvari za rešiti......naj gre ta denar raje tja.Stvar je preprosta. Za vojsko gre v Sloveniji 2% BDP, kar je povezano s članstvom v natu, in je del pogodbe o priključitvi. Mogoče pa je problem ostalih 98% BDP, poglej sam posledice divje privatizacije in sivega oškodovanja družbene imovine. Sicer pa zna davkarija delavcem - vsaj uradno zaposlenim - pobrati vsak tolar dohodnine, veliko manj uspešna pa je kje drugje. To pa se dotika tudi vprašanja delovanja sodstva. Razpravljanje o denarju za vojsko je po moje pri 2% BDP sam metanje peska v oči ljudem, da ne opazijo resničnih problemov. Citiraj Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali, da je samo ena čreda, in samo en pastir. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
emanuel 29. oktober 2006 Prijavi Deli 29. oktober 2006 Sam menim, da zasluge za samostojnost lahko kljub previdnosti ter zadržanosti enih in zaletavosti drugih pripadajo vsem takratnim akterjem. Tako je bil npr. politični team Drnovšek, Janša, Kučan, Bavčar, Kacin itd......res zelo dober tim, ki je vsak veliko in po svojih sposobnostih prispeval k osamosvojitvi. Tako menim pač jaz. Janša, Bavčar in Kacin so bili itak del DEMOSa, med pomembnejšimi pa si povsem neupravičeno izpustil še Pučnika (predsednika DEMOSa) in Peterleta (predsednika vlade). Drnovšek in Kučan pa sta bla itak bolj slalomista med političnimi interesi, in sta se sorazmerno pozno jasno izrazila za samostojnost. Tvoje enačenje je malce žalostno. Izgleda, da živiva v dveh različnih državah, jaz vem, da je ogromno sodelavcev, prijateljev in tudi žlahte takrat oblekla uniforme v rokah so imeli puške in tudi bojno strelivo... zakaj je recimo moral brat, ki je takrat imel majhnega otroka na cesto v uniformi in s puško, če smo, kot ti praviš imeli svojo vojsko, ne vem....Kar se tiče političnih sil, moram ugotovit, da si jako naiven, če nebi narod tako masovno podprl osamosvojitve in se udeležil "odpora" proti okupatorju, sem prepričan, da bi te politične sile, ki jih imaš ti v mislih emigrirale... že kam.... narod pa bi trpel še dolgo let... Nič nism naiven, eno je volja in zasluga naroda, drugo pa politične igrice političnih strank. Povsem jasno je, kdo je imel v svojem političnem programu osamosvojitev Slovenije. Političnim silam, ki tega niso imele v programu, savede ne bi bilo treba emigrirati, in bi takoj prevzele vlogo marionetne vlade, zato je enačenje POLITIČNIH zaslug absurdno. Citiraj Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali, da je samo ena čreda, in samo en pastir. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 29. oktober 2006 Prijavi Deli 29. oktober 2006 Nič ti nimam namena dokazovat, ker se mi ne da tukaj pisiti obširnih analiz. Moje mnenje je pač, da brez organizirane vojaške zelo verjetno ne bi imeli svoje samostojnosti, ali pa bi jo dobili veliko kasneje. Taka je pač trda realnost sveta, v katerem živimo. Prav tako sem prepričan, da imamo pravico do samostojnosti.Na žalost res :xx!: Saj ni treba nič dokazovat in si naprej lepo potegnil z "moje mnenje je" a te je spet zaneslo s "trda realnost sveta". tu pa brez dokazov zaenkrat še en gre Saj to me moti, veliko je takšnih ki v cerkvici ob tla gledajo, svojega bogeca molijo, so ponižni pred duhovnim, zunaj so pa barabci... ker pojmujejo svet "ej, sori, tako je"... in imam raje odkritega barabca, kot pa dvoživko... Kaj sem mislil s tisim "ne ubijaj" Kristuts pravi, da je sama misel na ubijanje grešna, ker sama kot taka vodi v dejanje, t.j. njeno realizacijo. Saj veš kaj moraš narediti z očesom, če te zavaja Ej, ko nekdo propagira vojsko, neizogibno propagira ubijanje in ne samo misel o ubijanju. Današnji CNN-ni nam prikazujejo vojsko in vojno kot nekaj človeškega, v smislu akcije, preko sredstev do cilja... tistih krvavih svinjarij ne pokažejo. Ali je razlika, če ti osebno z nožem na grozovit način razparaš nasprotnega vojaka ali ga pa na daljavo zadaneš s minometom Je, glede osebnih travm... suma sumarum je pod črto rezultat enak in je neopravičljiv. Katoliška cerkev ima s Kristusovim naukov toliko skupnega kot jaz, ampak določene stvari so mi pa kristalno jasne... za te stvari ne potrebujem biblije... ubijanje ni opravičljivo PIKA Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
emanuel 29. oktober 2006 Prijavi Deli 29. oktober 2006 Vsekakor pa je opravičljiv boj za svobodo in samostojnost, prav tako pa tudi obstoj vojske, ki to zagotavlja. Citiraj Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali, da je samo ena čreda, in samo en pastir. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 29. oktober 2006 Prijavi Deli 29. oktober 2006 ravno prejle sem spet opazu... se neki bunijo, ker so se neki nemški vojaki igrali z lobanjo... mislim... za pobijanje dobijo križce, ki si jih popajo gor po uniformah, ko se pa igrajo z lobajo so pa potem izločeni iz vojske... no, o tem sem govoril, ko sem pisal, da nam mediji podajajo neko formo vojne, ki nima z njo samo nobene veze... k vojni spadajo vsa zastrahovanja, maltretiranja lokalnega prebivalstva in posiljevanje njih žensk... in mednarodno sodišče si meče pesek v oči s svojo dejavnostjo... mislim, dej naj mi prosim kdo razloži, kaj je humano ubijanje, kaj je humana vojna... Carlo del Ponte na grmado OK, zašel s teme... hormon SREČE popušča KLIK KLIK Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 29. oktober 2006 Prijavi Deli 29. oktober 2006 Pozdravljena, Pikica. Krst me ne moti v vsakdanjem življenju; ta urok sem predelal oz. ga predelujem sproti, če se še kdaj pojavi. A problem je v tem, da četudi ne hodim v cerkev in ne živim prav nič krščansko in me sploh ne briga za to, me oni še vedno štejejo za vernika, za njihovega. In sem štejejo vse ljudi, ki so bili samo krščeni, seveda protiustavno. Da se razumeva - daleč od tega, da bi hodil v cerkev, ne diši mi obnašanje cerkve, najdem pa veliko zase v učenjih cerkve (njihove vrednosti ne jemljem skozi dobeseden, ampak simboličen pomen). In takšen simboličen pomen ima tudi krst in ta simboličen pomen krsta krepko presega njegovo religiozno vlogo.Simbolično je namreč krst obred, ki ima naslednje pomene:- za družino: družina s krstom sprejema fizično in duhovno odgovornost za otroka, ki ga je spravila na svet.- za krščenega otroka: moč, ki se bo razvila v spoštovanje družine in moč odpuščanja vseh bolečin, ki so mu jih v otroštvu člani družine povzročili- za družbo: simboličen sprejem "povečanja" neke družine Podobni obredi - ne le krst, tudi razne iniciacije ... obstajajo od nekdaj v vseh kulturah in mislim, da so tako globoko vtkani v kolektivno zavest, da je prav, da so. In če je prav, da so, je cerkev najbolj poklicana, da jih izvaja. Sem površno gledal prispevke in opazil tudi enega, ki navaja, da se dogaja, da nekateri, ki so iz krščanske cerkve izstopili, kasneje vanjo spet vstopijo. Z leti pač začnejo ljudje gledati na nekatere stvari drugače. Sploh, kadar pride do večje življenjske krize, ali pred smrtjo - kadar se trese pod nogami, se vsakdo, tudi največji ateist začne ozirati proti nebu, to je preprosto vtkano v kolektivno zavest, in v takšnih situacijah je lahko dejanje takšnegale izstopa izredno obremenjujoče. Alan, upam da boš videl tole in se že veselim komentarja Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
natrixred 30. oktober 2006 Prijavi Deli 30. oktober 2006 Alan, upam da boš videl tole in se že veselim komentarja Citiraj Natrix IX. "LUX PERPETUA"SI HA de ser condición de mi dicha el olvidode ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).Prefiero la existencia más árida y dolienteal innoble consuelo de olvidar a mi ausente. Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia, que me halague o sonría en esta clara inopia,ni qué luz en mis noches me quedará si pierdotambién la lamparita cordial de tu recuerdo! 2 de octubre de 1912 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 30. oktober 2006 Avtor Prijavi Deli 30. oktober 2006 ubijanje ni opravičljivo PIKA Odvisno od okoliščin in situacije. Alan, upam da boš videl tole in se že veselim komentarja Že berem. In takšen simboličen pomen ima tudi krst in ta simboličen pomen krsta krepko presega njegovo religiozno vlogo.Simbolično je namreč krst obred, ki ima naslednje pomene:- za družino: družina s krstom sprejema fizično in duhovno odgovornost za otroka, ki ga je spravila na svet.- za krščenega otroka: moč, ki se bo razvila v spoštovanje družine in moč odpuščanja vseh bolečin, ki so mu jih v otroštvu člani družine povzročili- za družbo: simboličen sprejem "povečanja" neke družine Podobni obredi - ne le krst, tudi razne iniciacije ... obstajajo od nekdaj v vseh kulturah in mislim, da so tako globoko vtkani v kolektivno zavest, da je prav, da so. In če je prav, da so, je cerkev najbolj poklicana, da jih izvaja.A brez krsta, brez zunanjega teatra torej, teh odgovornosti družina ne more sprejeti? Kakšna moč neki je dana otroku s tem, če se pa otrokovo dušo daruje neki mafijski organizaciji, ki z vcepljanjem preštudiranih metod krivde in greha manipulira z ljudmi? Res je, da obstajajo taki obredi že dolgo, a to ni opravičilo, da se še vedno izvajajo. Sploh pa se mi ne zdi Cerkev niti malo poklicana, da jih izvaja. To se je le samooklicala. Sámo rojstvo je čudovit življenjski krst, posvetilo, in ni potrebno še drugam hoditi po taka "posvetila". Sem površno gledal prispevke in opazil tudi enega, ki navaja, da se dogaja, da nekateri, ki so iz krščanske cerkve izstopili, kasneje vanjo spet vstopijo. Z leti pač začnejo ljudje gledati na nekatere stvari drugače. Sploh, kadar pride do večje življenjske krize, ali pred smrtjo - kadar se trese pod nogami, se vsakdo, tudi največji ateist začne ozirati proti nebu, to je preprosto vtkano v kolektivno zavest, in v takšnih situacijah je lahko dejanje takšnegale izstopa izredno obremenjujoče.Ja, vrnejo se, ker jih je strah. Vsakdo išče Boga, vsakdo nujno potrebuje Boga, in v življenjskih krizah se ta potreba toliko bolj poveča in udari na površje. Žal pa ljudje ne vedo, da se da do Boga priti tudi mimo vseh institucij, ki so se samooklicale za njegovega predstavnika. In ker ne poznajo ničesar drugega, se iz strahu vrnejo nazaj. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 30. oktober 2006 Prijavi Deli 30. oktober 2006 A brez krsta, brez zunanjega teatra torej, teh odgovornosti družina ne more sprejeti? Kakšna moč neki je dana otroku s tem, če se pa otrokovo dušo daruje neki mafijski organizaciji, ki z vcepljanjem preštudiranih metod krivde in greha manipulira z ljudmi? Sem zgoraj napisal, da smisel SIMBOLIČNEGA dejanja krsta zame presega pomen njegovega religioznega pomena.Takšni obredi niso teater, ampak so zelo pomembni za našo dušo. Se ti zdi tudi obred poroke brezvezen?Takšni obredi izhajajo iz nekdanjih iniciacijskih obredov; oglejva si recimo iniciacijski obred pri indijancih, pri katerem se mladenič spremeni v moža; duša preprosto potrebuje takšno izkušnjo. Če nima jasnega "signala", ostane v človeku nekakšna praznina, ki se odrazi v specifičnih vedenjskih vzorcih - npr. potreba po tem, da te stalno hvalijo, nezadostna zavest o lastnih kvalitetah ... Pri iniciacijah (sem štejem tudi krst in poroko), gre preprosto za to, da s tem dejanjem simbolično sprejmemo neko odgovornost in takšne stvari bogatijo dušo. Mimogrede - pri poroki sploh ne mislim nujno na cerkven obred, čeprav mislim, da je pri nas civilni zelo siromašen. Sem bil npr. priča nekomu, ki se je poročil v Belorusiji; šlo je za zares lep obred. In tovrstni obredi dejansko na nezavedni ravni imajo moč, zato sem absolutno za to, da jih ohranimo. Druga stvar pa je, da moraš biti za sodelovanje v nekaterih obredih zadosti zrel. Ko sem se npr. jaz poročil, se tega nisem zavedal. Čisto hipotetično reciva, da se strinjaš s potrebo po tovrstnih obredih - kdo naj bi jih potem izvajal, če ne cerkev (vzemiva konkretno krst)? Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.