Skoči na vsebino

Meditacija

obolnarm

Recommended Posts

drugače pa svojih čustev ne smemo skrivati....

ne razumem (oz. ne štekam kako je povezano s tem kar sem napisala)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

ne razumem (oz. ne štekam kako je povezano s tem kar sem napisala)

aja joj včasih malo preskakjuem. zgoraj nekje si napisala da ko si tečna si pač tečna tako je čisto prav sem mislila ne bi se smeli pretvarjati..

kajti veliko ljudi se pol pa zbolijo.....

aja, hvala za razlago, štekam, si komentirala enega od prejšnjih postov.

ja, se strinjam (kar pa še ne pomeni da se pol prepuščam oz. valjam v/po tem stanju). :)

((drugače pa itak nisem človek, ki bi se pretvarjal, še najmanj pred sabo ;)))

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

poglej point meditacije da se sprostiš in dobiš energijo nazaj, torej tvezenje da je odvisno ali si spočit ali utrujen ali kakšna je luna je brezvezen, to so samo izgovori za različne vrste meditacijh ki si jih že vsak tretji izmisli. v bistvu bi lahko imeli toliko meditacij kot je ljudi....pa kaj point je v tem da je treba ljudi naučiti da v stresnih situacijah najdejo mir v SEBI IN DA SE SAMI ZNAJO NAFILATI Z ENERGIJO

Nope, sproščanje in filanje z energijo se zgodi usput (če se gre za globinsko meditacijo)...Če bi ti kdaj delala meditacijo kjer se drži pozornost v ajni+ stvari ki grejo zraven, bi videla da je eden izmed faktorjev tudi spočitost...močnejše energije lahko utrujenega človeka dobesedno knockoutirajo- zaspi vmes...Luna vpliva na vodo, človeško telo je sestavljeno iz 70% vode, itd...a trdiš da luna ne vpliva na živa bitja, kar je znanstveno dokazano...vsi večji prazniki v budizmu ali hinduizmu so povezani z luno. Zakaj? Mogoče, zato ker so lunatiki...xg:Dx

Če grem malo v okultizem...določeni žarki se manifestirajo (prehajajo) skozi sonce, luno in določene planete preden pridejo do Zemlje...to pomeni, da na običnega človeka te stvari vplivajo v večji ali manjši meri...iz tega sledi, da pride čas, ko določenih energij sploh ni na Zemlji...in ko spet pridejo se lahko pojavijo kao nove tehnike ala reconnection, ipd...

Jap, meditacij je malo morje, čeprav jaz pol od tistega kar se danes smatra pod meditacijo ne bi uvrstil med ta pojem, ampak bolj vaje za sproščanje...Najdet mir, do tja je pa dolga...Recimo lep primer si ti sama...tukaj govoriš o nekem miru potem te pa kakšna izjava od glupega človečka (mene) al pa koga drugega vrže s tira...Citirani post sigurno ni napisan z notranjim mirom, ampak mi bolj liči na nestrpnost, da je bila neka stvar že tisočkrat povedana, koliko so ljudje glupi ker ne štekajo določenih zadevic, ki so jih že ne vem koliko slišali, ipd...In prosim ne me delat živčnega z naslednjimi posti, ker je glih črna luna mimo in sem še pod "darkerskim" vplivom...http://serve.mysmiley.net/angel/angel02.gif

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

Kar se pa zaprtih in odprtih oči tiče...vse je odvisno od pozornosti...pri trataku (joga) se recimo gleda v eno točko, svečo ali kaj podobnega...v bistvu gre bolj za opazovanje in zrenje...skratka oči so odprte, izgleda kot da je pogled usmerjen tja, v resnici je pa kao pol trans z zrenjem in pozornostjo čisto drugje...

Banalni primer tega v praksi je recimo, ko človek sedi za mizo, na busu ali kje drugje z odprtimi očmi, istočasno pa doživlja izventelesno ali astralno izkušnjo...Te zadevce so pač sposobni meditanti na malo višjih nivojih...Tako kot da bi prižgali stikalo za luč lahko kao odlutajo bilo kam in v trenutku lahko tudi pridejo nazaj...Zato se pa pri meditacijah poudarja, da je zelo pomembno kje je pozornost....Če povem malo po domače, če tašča "teži" kakšnemu domačemu članu, ta pa je z mislimi na morju, si realistično predstavlja morska doživetja, ipd., na koncu sploh ne bo vedel kaj mu je tašča govorila...in si bo prihranil živčke...xokkx

Izobraževalno povedano :palec:

Nisem ekspert, vendar sem nekaj na to temo prebrala, nekaj malega tudi sprobala in v upanju da bom z leti sprobala še več, lahko rečem tolko, da je meditacij zelo veliko. Od analitične meditacije, do meditacije ko se osredotočiš na objekt( lahko vdih izdih, lahko mantro, lahko podobo), tko da res ni smiselno misliti, da je samo tisto, kar mi poznamo, meditacija... njen namen je umirjanje uma... obstaja meditacija na Tajskem in na Japonskem, ki so zelo osredotočen na vsako stvar, ki jo počneš... velik je tega... najpomembnejši je motiv,zakaj to počneš in cilj ( torej osredotočenost, umirjenost, jasnina...) pot do tu pa je realična in za to je super imeti dobrega Učitelja ali Učiteljico, seveda :)

Vse dobro,

m

http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpg
Ne meči svinjam biserov!

no, jst s s tem nikakor ne strinjam. potem bi bil nateg učiti človeka osnove poštevanke, in bi kar takoj učili nazahtevnejših statističnih enačb in izračunov, kar pa vemo, da je nemogoče. Vse ob svojem času.

x:Dx sej o tem govorim. so nivoji tišine. čisto tišino kjer ni nič... pa še vedno je x:Dx

ja samo to je point in vse ostalo je nateg, oziroma kar pač ljudje rabijo ob določenem času. če bi pa ze iz začetka začeli iskati mir v sebi brez ostalih filozofiranj, bi mogoče malo več ljudi bilo umirjenih.

pa probaj biti pol ure v tišini in ne mislit na nič. pa bomo videli če je to samo neka šablona za lažje razumevanje.

Ne meči svinjam biserov!

Da.

Problem je, ko si ljudje umislijo, da mora biti meditacija brezumje, sicer to ni meditacija in podobni nonsensi. Potem vsi napeti ždijo in je slabše kot bi se sploh karkoli šli. Ker v zakrčenosti blokirajo energijo. Čeprav se to hkrati tudi dogaja pri meditaciji in je hkrati lahko tudi vredu.

Za to, da je človek v stanju brez umja, je včasih potrebno nekomu celo življenje, nekomu pa pač tudi dosti manj. Spet je odvisno kako smo v tem stanju. Koliko zavesti je prisotno (po moje). Lahko je človek v nekem brezumju, pa hkrati njega zraven ni. Ker ni zavestno, budno prisoten v tem.

Vse bolj pomembno pa je, kaj vse se v tem procesu dogaja, podobno kot pišeta Marsa in Mihaela. Dogaja se lahko tudi čiščenje, poglablja se lahko stik s samim seboj, manj zaznavnimi vzorci, težavami, travme se čistijo, napetosti se zmanjšujejo ali celo vzpodbudijo in zbudijo, ker pridejo na plano, ker prej niso mogle, ker smo imel premalo energije, ipd, človek lahko postaja in ponavadi postaja bolj satvičen. Pomeni prežet z neko finostjo, subtilnješimi, bolj tankočutnimi, preprosto satvičnimi, umirjenimi energijami. Lahko postane bolj sproščen bolj umirjen, bolj scentriran, prizemljen, ali tudi odbit, če pretirava, posledično se drugače odziva na stvari v življenju, ki mu prihajajo na proti, prav tako se mu lahko drugače manifestira življenje, odnosi, služba, oddaja drugačno energijo in privablja v svoje življenje drugačne ljudi in drugačne situacije. Nič od tega pa ni definitivno ali pravilo, temveč zgolj neke pogostosti, za katere sem menil, da jih je smiselno omeniti.

Malo težje je o tem govoriti z (za moje pojme) premalo izkušnjami, kot jih imam. A vseeno to lahko vidim, spoznavam in občutim pri tistih ki meditirajo dlje časa kot jaz.

Po moje je malo tistih, ki potonejo v meditaciji v popolno praznino. Vsaka čast. Meni kdaj prej nikoli ni uspelo "nič mislit". Do takrat, ko sem se začela ukvarjat z reikijem in ugotovila, da pravzaprav med reiki seanso padem v res globoko alfo. Ker "vodim" postopek reikija, sem vsa samo v tem. Še vedno nekaj mislim, vendar me odnese v globok mir. Šele ko sem videla, da pravzaprav ni tako nemogoče, sem se začela sploh zanimat o različnih meditacijah. Med drugim našla tole, kar piše Bono Baršek:

http://shrani.si/files/bonobarsekw7ep.pdf

"....Um se znajde v procesih in misli se vrtijo.Pustimo jih, da se vrtijo, ne upirajmo se jim. Pustimo, da tok teče. Ne glede na to, kakšne misli ali občutki se nam pojavljajo, pustimo jih pri miru in jih samo opazujmo. Gre za to, da ločimo Sebe od misli ... "

Fajn, poučno :palec:

Da vam crnogorac, ki večino časa preleži v meditaciji (odmaranje) pove malo o teoriji in praksi...xg:Dx

Celo ljudje, ki meditirajo že po več let (kakšnih 20-30) niso sposobni biti v tišini po več časa...mogoče padejo v stanje nemisli za par minut, ampak to je že dosežek, kako naj bo potem tega sposopben nek začetnik. No ja tudi to je možno, če je bil v prejšnjem lifeu kakšen menih, je preživel večino časa v meditaciji in ima kilometrino...

Opazovanje misli oz. neposvečanje njim in stanje brez misli sta dva različna pojma. Med njima je velika razlika, tehnično gledano sta to dva različna nivoja...v jogi se pač govori o različnih stanjih uma, po naše bi temu rekli kao ego, razum, inteligenca, intuicija in še kaj vmes...na subtilnih nivojih vsak od teh deluje iz svojega nivoja...Če se hoče doseči stanje nemisli se mora pa um dobesedno potopiti v energijo duše...

Da ne odugovlačim s tehničnimi podrobnosti...evo bistvo...potem pa si razlagajte kakor hočete...xokkx

V meditaciji se morate naučiti razlikovati med umom, ki je uravnotežen, povsem buden, ki se popolnoma zaveda, in praznim umom. Če skozi vaš um tečejo misli, ste lahko bolj uravnoteženi in se bolj zavedate kot s praznim umom. Um, ki ne razmišlja, ni isto kot prazen um...

Nam lahko prosim pojasnite, kaj pomeni "držati um mirno v svetlobi"?

Z meditacijo, če jo izvajamo pravilno, se postopoma gradi in utrjuje antahkarana, svetlobni kanal med fizičnimi možgani in dušo. S tem kanalom se svetloba duše usidra v glavo učenca. To se med meditacijo vidi kot bleščeča svetloba v glavi. Ko pozornost ponotranjimo in dvignemo v to svetlobo, je um miren, brez misli in gibanja

nižjega uma. V tem stanju brezmiselne osredotočene pozornosti se lahko prebudijo intuitivne ravni uma; to postopoma postane instinktivno, ustaljeno stanje, za dosego katerega ni potrebna ponotranjena

meditacija. Mnogi ljudje verjamejo, da vsaka ideja ali misel, ki jo dobijo med meditacijo, prihaja z intuitivne ravni duše, zato se po njej ravnajo. To nikakor ni res. Povprečnemu aspirantu in učencu je zelo težko držati pozornost mirno v svetlobi dovolj dolgo, da bi se intuicija prebudila. "Napotki", ki jih ljudje prejemajo, večinoma prihajajo

iz njihovega nižjega uma preko podzavesti. http://serve.mysmiley.net/angel/angel02.gif

• Lajkam 5
  • Buuuu 1

Ne meči svinjam biserov!

:palec: :palec:

Nope, sproščanje in filanje z energijo se zgodi usput (če se gre za globinsko meditacijo)...Če bi ti kdaj delala meditacijo kjer se drži pozornost v ajni+ stvari ki grejo zraven, bi videla da je eden izmed faktorjev tudi spočitost...močnejše energije lahko utrujenega človeka dobesedno knockoutirajo- zaspi vmes...Luna vpliva na vodo, človeško telo je sestavljeno iz 70% vode, itd...a trdiš da luna ne vpliva na živa bitja, kar je znanstveno dokazano...vsi večji prazniki v budizmu ali hinduizmu so povezani z luno. Zakaj? Mogoče, zato ker so lunatiki...xg:Dx

Če grem malo v okultizem...določeni žarki se manifestirajo (prehajajo) skozi sonce, luno in določene planete preden pridejo do Zemlje...to pomeni, da na običnega človeka te stvari vplivajo v večji ali manjši meri...iz tega sledi, da pride čas, ko določenih energij sploh ni na Zemlji...in ko spet pridejo se lahko pojavijo kao nove tehnike ala reconnection, ipd...

Jap, meditacij je malo morje, čeprav jaz pol od tistega kar se danes smatra pod meditacijo ne bi uvrstil med ta pojem, ampak bolj vaje za sproščanje...Najdet mir, do tja je pa dolga...Recimo lep primer si ti sama...tukaj govoriš o nekem miru potem te pa kakšna izjava od glupega človečka (mene) al pa koga drugega vrže s tira...Citirani post sigurno ni napisan z notranjim mirom, ampak mi bolj liči na nestrpnost, da je bila neka stvar že tisočkrat povedana, koliko so ljudje glupi ker ne štekajo določenih zadevic, ki so jih že ne vem koliko slišali, ipd...In prosim ne me delat živčnega z naslednjimi posti, ker je glih črna luna mimo in sem še pod "darkerskim" vplivom...http://serve.mysmiley.net/angel/angel02.gif

Ne meči svinjam biserov!

tvoja izjava me ni vrgla iz tira sam povedala sem ti kaj si jaz mislim o tem kaj si napisal.

zakaj ob toliko različnih meditacij le malo ljudem uspe doseči stanje ne misli, a se ti to ne zdi čudno.

seveda luna vpliva na človeka ampak ne bi smela vplivati na to da ne moreš najti notranjega miru.....

• Lajkam 2
  • Buuuu 6

Da.

Problem je, ko si ljudje umislijo, da mora biti meditacija brezumje, sicer to ni meditacija in podobni nonsensi. Potem vsi napeti ždijo in je slabše kot bi se sploh karkoli šli. Ker v zakrčenosti blokirajo energijo. Čeprav se to hkrati tudi dogaja pri meditaciji in je hkrati lahko tudi vredu.

Za to, da je človek v stanju brez umja, je včasih potrebno nekomu celo življenje, nekomu pa pač tudi dosti manj. Spet je odvisno kako smo v tem stanju. Koliko zavesti je prisotno (po moje). Lahko je človek v nekem brezumju, pa hkrati njega zraven ni. Ker ni zavestno, budno prisoten v tem.

Vse bolj pomembno pa je, kaj vse se v tem procesu dogaja, podobno kot pišeta Marsa in Mihaela. Dogaja se lahko tudi čiščenje, poglablja se lahko stik s samim seboj, manj zaznavnimi vzorci, težavami, travme se čistijo, napetosti se zmanjšujejo ali celo vzpodbudijo in zbudijo, ker pridejo na plano, ker prej niso mogle, ker smo imel premalo energije, ipd, človek lahko postaja in ponavadi postaja bolj satvičen. Pomeni prežet z neko finostjo, subtilnješimi, bolj tankočutnimi, preprosto satvičnimi, umirjenimi energijami. Lahko postane bolj sproščen bolj umirjen, bolj scentriran, prizemljen, ali tudi odbit, če pretirava, posledično se drugače odziva na stvari v življenju, ki mu prihajajo na proti, prav tako se mu lahko drugače manifestira življenje, odnosi, služba, oddaja drugačno energijo in privablja v svoje življenje drugačne ljudi in drugačne situacije. Nič od tega pa ni definitivno ali pravilo, temveč zgolj neke pogostosti, za katere sem menil, da jih je smiselno omeniti.

Malo težje je o tem govoriti z (za moje pojme) premalo izkušnjami, kot jih imam. A vseeno to lahko vidim, spoznavam in občutim pri tistih ki meditirajo dlje časa kot jaz.

Fajn, poučno :palec:

sej zakaj je nekomu potrebno celo življenje, zato ker vas zavajajo z nevem koliko drugih stvarmi.zakaj je pa ljudje ne učijo recimo voziti kolesa celo življenje, ok če bi naredili celo filozofijo iz tega mogoče bi to trajalo celo življenje.....

• Lajkam 3
  • Buuuu 6

Nikomur ni potrebno ničesar kot samo dihati. Lahko pa tudi kaj storimo, da sami in drugi bolje živimo.

Vprašanje ki se poraja je: KAKO!

To pa smo se spraševali od začetka nastanka in se bomo morda še nekaj življenj.

Vsak ki kaj pove, hkrati tudi zavaja, saj govori njegovo resnico, ne nujno resnico vseh. Razen znanih izjem in dejstev kot je recimo da človek pač diha, ipd x:o)x

Vse kar je človek ustvaril ima tudi svoje pomanjkljivosti.

sej zakaj je nekomu potrebno celo življenje, zato ker vas zavajajo z nevem koliko drugih stvarmi.zakaj je pa ljudje ne učijo recimo voziti kolesa celo življenje, ok če bi naredili celo filozofijo iz tega mogoče bi to trajalo celo življenje.....

• Lajkam 5
  • Buuuu 2

Ne meči svinjam biserov!

Nikomur ni potrebno ničesar kot samo dihati. Lahko pa tudi kaj storimo, da sami in drugi bolje živimo.

Vprašanje ki se poraja je: KAKO!

To pa smo se spraševali od začetka nastanka in se bomo morda še nekaj življenj.

Vsak ki kaj pove, hkrati tudi zavaja, saj govori njegovo resnico, ne nujno resnico vseh. Razen znanih izjem in dejstev kot je recimo da človek pač diha, ipd x:o)x

Vse kar je človek ustvaril ima tudi svoje pomanjkljivosti.

če poznaš malo budizma če nekaj ne spremeniš v tem življenju boš isto v drugem.in tako lahko ostaneš tak še mnogo mnogo življenj.

• Lajkam 6
  • Buuuu 8

Da. Vedno se kaj spremeni. Če ne drugega, si človek več karme nabere, ali pa manj. Vedno pa se kaj naučimo.

če poznaš malo budizma če nekaj ne spremeniš v tem življenju boš isto v drugem.in tako lahko ostaneš tak še mnogo mnogo življenj.

• Lajkam 10
  • Buuuu 10

Ne meči svinjam biserov!

Da. Vedno se kaj spremeni. Če ne drugega, si človek več karme nabere, ali pa manj. Vedno pa se kaj naučimo.

žal se ne strinjam s tabo kajti ljudje kar naprej ponavljajo ene in iste napake pol se pa sprašujejo kako to da so še vedno v istem dreku...

• Lajkam 7
  • Buuuu 8

se strinjam.

trapasto je skušati spreminjati stvari tako, da počne še več istega (kar že prej ni delovalo).

vendar človek to pogosto počne.

• Lajkam 5
  • Buuuu 1

Picasso

• 5 months later...

kdor dela napake se uči.

žal se ne strinjam s tabo kajti ljudje kar naprej ponavljajo ene in iste napake pol se pa sprašujejo kako to da so še vedno v istem dreku...

torej si nabira karmo; kot sem zgoraj napisal.

a to se vedno dogaja vzporedno z učenjem. tudi učenje spoznavati je učenje. tudi samo opazovanje je učenje. tudi samo opazovanje delanja napak, je učenje.

vendar človek to pogosto počne da, a počne zato, da se bo naučil, ozavestil, spoznal. ne obstaja drugačen razlog za to, kot je spoznati. torej se vedno učimo.

vendar človek to pogosto počne.

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/60776_431561750226577_1105068553_n.jpg

• Lajkam 10
  • Buuuu 13

Ne meči svinjam biserov!

kdor dela napake se uči.

a to se vedno dogaja vzporedno z učenjem. tudi učenje spoznavati je učenje. tudi samo opazovanje je učenje. tudi samo opazovanje delanja napak, je učenje.

res zelo strinjam... včasih se niti ne zavedamo, da določenega vzorca ne moremo čez noč spremeniti, da ga prvo moramo razumeti, najti notranje vzvode kako delati z njim in imeti ogromno ene potrpežljivosti za transformacijo vzorca. To pa nam daja tudi sočutje do drugih, ko jih vidimo ujete v njihove vzorce, ker ko se zavedamo kolk enga dela imamo mi, da se spremenimo, kol je enga časa, truda in pozornosti potrebne, potem je noramalno, da bomo sočutni do drugih in njihovih vzorcev.

astrologija ni za to na svetu, da bi strašila...niti ne za to, da bi določala...sam za to je, da nam da vpogled, kako stvari so...

dnevni horoskop

začetek študijskega leta na AI

17. in 18. 9., karmična sinastrija in prognostika v Postojni

• 1 month later...

Bom kar sem ubacio, ker vidim, da sem nekaj bluzio o pozornosti, ipd...zapisek iz FB-ja (my account)...v hrvaščini...da ne ponavljam eno in isto...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

MEDITACIJA- potreba opreznosti u meditaciji...6 (zelo pomembno)

Drugi problem koji bismo trebali razmotriti, možemo interpretirati riječima energije.

Učenici se često žale na prejaku stimulaciju i takvu povećanu energiju s kojom se ne mogu nositi. Kažu nam da pri pokušajima meditiranja osjećaju potrebu za plakanjem ili postanu neopravdano nemirni; prolaze kroz razdoblje u kojemu trče na sve strane služeći, razgovarajući, pišući i radeći toliko da završe žrtvom nasilnih reakcija, ponekad čak do točke nervnog sloma. Drugi se žale na bolove u glavi, glavobolje neposredno nakon meditiranja ili na neugodne vibracije na čelu ili u grlu. Također otkrivaju da ne mogu spavati kao ranije. Zapravo su previše stimulirani. Na nervni sustav djeluje suptilna i fina "nadis" koja čini osnovu živaca i koju smo spominjali ranije u knjizi. To su smetnje početnika meditiranja i moraju se pomno tretirati. Ako se pravilno postupa s njima, brzo će nestati, ali ako ih se zanemaruje, mogu izazvati ozbiljne probleme. Ozbiljan i zainteresiran aspirant u ovoj je fazi i sam problematičan jer nestrpljivo želi svladati tehniku meditiranja pa ignorira postavljena pravila i žuri usprkos svim uputama i upozorenjima učitelja. Umjesto da se pridržava 15 minutne formule, on se trudi ubrzati ritam i produžiti formulu na 30 minuta; umjesto da slijedi svoj nacrt koji je utanačen na 15 minuta, on pokušava koncentraciju zadržati koliko je god duže moguće, zaboravljajući da uči koncentriranje, a ne meditiranje u ovoj fazi vježbanja. Zbog toga pati i doživljava nervnu iscrpljenost, ili nesanicu, zbog čega okrivljava svog učitelja i karakterizira znanost kao opasnu. A cijelo je vrijeme on jedini krivac.

Kad se pojave neke od ovih početničkih teškoća, meditiranje bi trebalo privremeno prekinuti ili usporiti. Ako stanje nije tako teško da bi se sasvim prekinulo meditiranje, trebalo bi detaljno razmotriti kamo (u ljudskom tijelu) nadolazeća energija odlazi. Energija koja nam stiže u meditiranju, pronalazi svoj put do nekog dijela mehanizma.

Kod mentalnih tipova, ili u slučaju onih koji već imaju iskustva u "centriranju svijesti" u glavi, stanice mozga previše se stimuliraju, što uzrokuje glavobolje, nesanicu, osjećaj napetosti ili uznemiravajuće vibracije između očiju ili na vrhu glave. Ponekad se javlja i osjećaj zasljepljujućeg svjetla, poput iznenadnog bljeska munje ili elektriciteta, koji se registriraju zatvorenih očiju i u tami jednako kao i na svjetlu.

Kad se to dogodi, meditiranje treba skratiti s petnaest na pet minuta, ili prakticirati naizmjenične dane sve dok se stanice u mozgu ne prilagode novom ritmu i povećanoj stimulaciji. Nema potrebe zabrinjavati se, ako se mudro rasuđuje i sluša učiteljska uputa, ali ako učenik u tom razdoblju počne forsirati meditaciju ili produžavati trajanje, može ići ususret velikim teškoćama. Ponovo u igru ulazi zdrav razum, pa bi skraćivanjem trajanja i svakodnevnim kratkim prakticiranjem trebalo uskoro biti moguće ponovno normalno raditi. Imali smo učenike koji su imali ovakvih problema, ali su ih, poštujući predložena pravila, upotrebom zdravog razuma prebrodili, i sada vježbaju trideset minuta ili čitav sat meditiranja dnevno.

Kod emocionalnih tipova prve se teškoće osjete u predjelu solarnog pleksusa. Učenik postaje sklon iritacijama, tjeskobi i brigama; osobito se kod žena može javiti sklonost plakanju. Ponekad je prisutna tendencija povraćanja, jer postoji bliska veza između emocionalne prirode i trbuha, što dokazuju i česta povraćanja u stanjima šoka, straha ili snažnih emocija. Vrijede ista pravila kao i u prvoj grupi problema: -zdrav razum i brižljiva lagana upotreba meditacijskog procesa s redukcijom trajanja.

Navest ćemo još jedan rezultat prejake stimulacije. Ljudi postaju previše senzibilni. Čula im rade intenzivnije i sve su njihove reakcije življe. Oni "apsorbiraju" psihička ili fizička stanja ljudi s kojima žive; "široko se otvaraju" mislima i raspoloženjima drugih ljudi. Lijek za ovo nije skraćenje trajanja meditiranja - ono treba nastaviti prema planu - nego veći mentalni interes za misaoni svijet, za neke teme koje će razvijati mentalnu sposobnost i na taj način centriranje života u glavi, a ne u emocionalnom području. Pažnja fokusirana na život i životne probleme kao i na te neke moćne mentalne okupacije utjecati će na izlječenje. Iz tog razloga mudri će učitelji paralelno s meditiranjem raditi i na tečajevima crtanja i studiranja te na taj način zadržati ravnotežu kod svojih učenika. Zaokružen i harmoničan razvoj uvijek je potreban, a obučeni um uvijek treba pratiti rast duhovnog života.

http://smileys.emoticonsonly.com/emoticons/w/wizard-3388.gif

Da dokrajčim...x:)x

MEDITACIJA- potreba opreznosti u meditaciji...7

Postoji i treća kategorija neželjenih rezultata, koju ne bismo smjeli izostaviti. Mnogi učenici meditacije žale se da im je spolni život strahovito stimuliran pa im to zadaje mnoge teškoće. Nailazili smo na takve slučajeve. Ispitivanja će obično pokazati da se radi o učenicima s vrlo jakom animalnom prirodom, s vrlo aktivnim i loše reguliranim spolnim životom, ili onima čije misli su preopterećene seksom čak i ako im je fizički život pod kontrolom. Jaki mentalni kompleks u pogledu seksa je čest, a ljudi koji smatraju lošim vođenje abnormalnog spolnog života ili perverzije, mentalno se bave seksom ili uvijek o njemu razgovaraju i dopuštaju da te misli igraju veliku ulogu u njihovu misaonom životu. Neki časni ljudi uvjereni su također da celibat mora uvijek pratiti život duha. Zar ne bi moglo biti moguće da se pravi celibat o kojemu govore drevna pravila, zapravo odnosi na stav duše ili spiritualnog čovjeka prema svijetu, tijelu i đavolu kako to kaže Biblija? Zar pravi celibat ne bi mogao značiti naše suzdržavanje od svih pojava zla? To kod jednog čovjeka može značiti apstiniranje od svih seksualnih odnosa da bi sam sebi demonstrirao kontrolu nad svojom animalnom prirodom; u drugom slučaju to može značiti, na primjer, susprezanje od svakog ogovaranja i beskorisnih razgovora. Nema ničeg grješnog u braku, koji je vjerojatno i izlaz za mnoge koji bi inače vodili neobuzdano aktivan mentalan život, previše vezan za seks. Nepotrebno je, sigurno, ovdje naglašavati da istinski učenik meditiranja u svom životu ne bi smio tolerirati promiskuitet ili nelegalne seksualne odnose. Pripravnik za duhovni život usklađuje se ne samo sa zakonima duhovnog kraljevstva nego i legaliziranim običajima svog doba i vremena. Uređuje, dakle, svoj fizički svakodnevni život tako da svatko prepozna moralnost, poštenje i točnost njegovih izlaganja svijetu. Dom zasnovan na istinskim i sretnim odnosima između muškarca i žene, na međusobnom povjerenju, suradnji i razumijevanju, i u kojem su naglašeni principi spiritualnog življenja, jedna je od osnovnih pomoći koja se u ovom trenutku može pružiti svijetu. Odnos koji se temelji na fizičkoj privlačnosti i zadovoljenju seksualne prirode i čija je osnovna namjera predavanje fizičke prirode animalnim nagonima, loš je i pogrješan. Ako je cilj naših napora demonstriranje Boga imanentnog u formi, ne postoji nivo svijesti koji je bitno više božanski od drugog, a božansko se može izraziti u svim ljudskim odnosima. Ukoliko bračni partneri ne mogu postići iluminaciju i doseći cilj, znači da je nešto pogrješno i da se božansko ne može izraziti bar najednom od nivoa izražavanja; izraženo riječima, to bi moglo zvučati kao svetogrđe, ali će nam omogućiti shvaćanje uzaludnosti ovakvog razmišljanja: Bog je poražen u jednom dijelu svog Kraljevstva.

Naširoko smo razlagali ovu temu, jer mnogo ljudi, osobito muškaraca, smatra da je s početkom meditiranja potrebno pokloniti pažnju animalnoj prirodi. U sebi otkrivaju nekontrolirane želje, a još i fiziološke efekte koji im uzrokuju velike teškoće i obeshrabrenja. Netko može imati velike aspiracije i snažnu potrebu za duhovnim življenjem, a u isto vrijeme ipak ne kontrolirati sve aspekte svoje prirode. Energija koja pritječe za vrijeme meditacije protječe kroz cijeli mehanizam i stimulira cijeli spolni aparat. Uvijek se otkrije i stimulira slaba točka. Lijek za ovu situaciju možemo ovako sažeti: - kontrola misaonog života i potpuna promjena. Intenzivna mentalna zaokupljenost i interes trebaju se preusmjeravati na druge linije od one najmanjeg otpora - seksa. Stalno treba nastojati zadržati dodir s energijom u glavi i omogućiti joj izražavanje u nekoj kreativnoj aktivnosti. Istočnjačko nam učenje kaže da se energija usmjerena u funkcioniranje spolnog života treba podizati do glave i grla, osobito potonjeg, jer je ono središte kreativnog rada. Izraženo rječnikom Zapada, ovo znači da naučimo promijeniti energiju korištenu u prokreativnom procesu ili u seksualnim mislima i upotrijebiti je u djelatnostima kreativnog pisanja, umjetničkog izražavanja ili u izražavanju grupnih aktivnosti. Tendencija modernog doba da oštroumni mislioci i čisto mentalni tipovi izbjegavaju brak i žive u celibatu, može biti demonstracija istinitosti istočnjačkog učenja. Onima koje brine pad nataliteta, to izaziva velike brige. Promjena nikako ne znači smrt aktivnosti ili prestanak funkcioniranja na bilo kojoj razini svijesti u korist višega. Ona podrazumijeva pravilno korištenje različitih aspekata energije gdje god Ja smatra da ih treba upotrijebiti u cilju napredovanja evolucije i pomaganja u provođenju Plana. Um, iluminiran dušom, treba biti nadzorni faktor, a kad mislimo ispravno, živimo ispravno i podižemo sve misli i energije u "Nebeska mjesta", riješit ćemo probleme, pomoću razvoja spiritualne normalnosti, koja je danas krajnje potrebna osobito među aspirantima i učenicima ezoterike.

Možda bi bilo potrebno, prije kraja ovog poglavlja, osvrnuti se i na opasnosti koje prijete mnogima koji poslušaju savjet učitelja da se održe "sjednice radi razvoja". Uči ih se tada kako meditirati usmjereno na neko središte energije, obično solarni pleksus, ponekad srce, a zanimljivo nikad glavu. Meditiranje usmjereno na središte temelji se na zakonu da energija slijedi misao i vodi direktnoj stimulaciji tog središta, a rezultira demonstracijom posebnih reakcija za koje su odgovorne ove fokusne točke - raspršene u cijelom tijelu. Budući da većina ljudi funkcionira primarno kroz sakupljene energije koje leže ispod dijafragme (seksualne i emocionalne energije), njihova je stimulacija najopasnija. S obzirom na to, zašto riskirati? Zašto ne učimo na tuđem iskustvu? Zašto ne bismo naučili funkcionirati kao duhovni ljudi iz one točke koju orijentalni pisci tako privlačno opisuju kao "prijestolje između očnih obrva", te s tog uzdignutog mjesta kontrolirali sve aspekte niže prirode i voditi dnevni život Božjim putovima?

Malo "ezoteričnih"podrobnosti o čakrah, žarkih, energijah, vitalnosti...mogoče bo kakšna informacija zanimiva in koristna...x:)x

VSRKAVANJE VITALNOSTI- "VITALNE KROGLICE"...gledano skozi oči jasnovidca

Čeprav so vitalne kroglice nepredstavljivo majhne, jih zaradi njihovega lesketanja pogosto vidijo tudi ljudje, ki v običajnem pomenu besede niso jasnovidni. Marsikdo, ki se zazre proti daljnemu obzorju, še posebno na morju, vidi v zraku pod nebom čisto drobne svetlobne pikice, ki se z neverjetno hitrostjo podijo v vse smeri. To so vitalne kroglice, "ognjena življenja", vsaka je sestavljena iz sedmih fizičnih atomov in nabita z energijo, ki ji Hindujci pravijo prana. Odtenke pomena tega sanskrtskega izraza je pogosto težko dojeti, ker se indijska metoda preučevanja teh stvari pdvsem razlikuje od naše; vendar mislim, da lahko varno rečemo, da prana ustreza našemu izrazu vitalnost.

Ko se bleščeča kroglica podi po ozračju, je skoraj brezbarvna in žari v beli, rahlo zlati svetlobi. Kakor hitro pa jo zajame vrtinec energijskega središča nad vranico, se razgradi in razcepi v pramene različnih barv, ki pa ne us-trezajo popolnoma naši razporeditvi barv v sončnem spektru. Ko se atomi, iz katerih je sestavljena, zavrtijo v vrtincu, "zgrabi" vsaka izmed šestih "špic" po enega, tako da vsi rumeni atomi letijo po eni špici, zeleni po drugi in tako naprej, medtem ko sedmi izgine skozi sredino vrtinca, tako rekoč skozi pesto kolesa. Tako nastali žarki gredo v različne smeri, vsak opravi svojo določeno nalogo pri poživljanju telesa.

Kot sem že omenil, se barve pramenov prane ne ujemajo natančno z barvami v našem običajnem sončnem spektru, ampak so bolj podobne razporeditvi barv, kakor jih vidimo na višjih ravneh v kavzalnem, mentalnem in astralnem telesu. Indigo sončnega spektra se tukaj razdeli v vijoličasti in modri žarek, tako da dobimo samo dval odtenka barve namesto treh. Nasprotno pa se naša rdeča razdeli v dva ločena odtenka - roza in temnordeč. Barve šestih žarkov so torej vijoličasta, modra, zelena, rumena, oranžna in temnordeča, medtem ko sedmi ali roza (bledordeči) atom - pravilneje bi rekli prvi, saj je to (isti alom, v katerem se je energija najprej pojavila - potuje skozil središče vrtinca. Vitalnost je po svoji zgradbi torej sedmera, vendar pa teče skozi telo v petih glavnih tokovih kakor je opisano v nakaterih indijskih knjigah, ker se namreč po izhodu iz vraničnega centra modri in vijoličasti žarek združita v enega, prav tako pa tudi roza in temnordeči.

VIJOLIČASTOMODRI ŽAREK

1. Vijoličastomodri žarek šine navzgor proti grlu, kjer se očitno razdeli na tri dele: svetlomodri ostane, teče skozi vratno energijsko središče in ga poživlja, temnomodri in vijoličasti pa tečeta naprej v možgane. Temnomodri žarek se porabi v spodnjem in srednjem delu možganov, medtem ko vijoličasti preplavi zgornji del in je videti, da prinese posebno moč energijskemu središču na vrhu glave, kjer se razdeli na 960 cvetnih listov, ki so zunanji del tega središča.

RUMENI ŽAREK

2. Rumeni žarek se usmeri k srcu, ko pa tam opravi svojo nalogo, steče del tega žarka v možgane, jih prepoji in se nato osredotoči v glavnem na dvanajstlistni "cvet" sredi temenske čakre.

ZELENI ŽAREK

3. Zeleni žarek prepoji trebušno votlino: njegovo središče je v sončnem pletežu, poživlja pa jetra, ledvice, črevesje ter druge prebavne organe.

ROŽNATORDEČI ŽAREK

4. Rožnatordeči (ali roza) žarek teče z živci po vsem telesu in pomeni za živčevje življenje. To je tista posebna življenjska moč, ki jo človek zlahko prelije v drugega, ki je nima dovolj. Če živci niso dobro preskrbljeni z roza žarkom, postanejo občutljivi in zelo razdražljivi, tako da bolnik ne more mirovati, če pa lego spremeni, mu tudi ni kaj dosti bolje. Trpi že zaradi najmanjšega hrupa ali dotika, njegovo stanje je mučno. Če pa se na njegove živce izlije tovrstna prana zdravega človeka, takoj občuti olajšanje, prevzame ga občutek okrevanja in miru. Človek krepkega zdravja navadno vsrka in specifizira veliko več te vitalnosti, kot pa jo potrebuje njegovo telo, tako da nenehno seva roj rožnatih atomov in nezavedno preliva moč na šibkejše okoli sebe, ne da bi bil pri tem oškodovan; z močjo volje pa lahko zbere svojo prekomerno energijo in jo usmeri na nekoga, ki mu želi pomagati.

Fizično telo ima neko lastno slepo, instinktivno zavest, ki ji včasih pravimo fizični elemental. Ta ustreza elementalu želje v fizičnem svetu. Ta zavest varuje telo pred nesrečo in mu po skuša priskrbeti, karkoli ravno potre­buje. Od zavesti človeka samega je povsem neodvisna in deluje enako skrbno tudi tedaj, če je ego med spanjem zunaj fizičnega telesa. Iz nje izvirajo vsi naši nagonski gibi in njenemu delovanju gre pripisati, da simpatično živčevje deluje neprekinjeno, ne da bi se mi tega zavedali.

Kadar smo, kot temu rečemo, budni, je ta fizični ele­mental v stalni pripravljenosti na samoobrambo in drži živce in mišice v napetosti. Ponoči ali kadarkoli spimo, pa pusti, da se živci in mišice sprostijo ter se posveti pridobi­vanju vitalnosti in obnavljanju fizičnega telesa. V prvem delu noći je pri tem zelo uspešen, ker je takrat zaloga vi­talnosti, ki se je nabrala prejšnji dan, še zelo velika, medtem ko je proti jutru že skoraj zmanjka. To je razlog, zakaj se v ranih jutranjih urah počutimo tako mlahave in brezvoljne, pa tudi, zakaj toliko bolnikov umre ravno ob tem času. To misel najdemo tudi v starem reklu, ki pravi, da je ura spanja pred polnočjo vredna dve po polnoči. Velik regeneracijski vpliv spanja, ki ga pogosto opazimo že tudi po kratkem dremanju, gre torej pripisati fizičnemu elementalu.

Ta vitalnost je hrana za eterični dvojnik in je ravno tako potrebna kot snovna hrana za fizično telo. Če torej vranično energijsko središče iz kakršnega koli razloga (zaradi bolezni, preutrujenosti ali zelo visoke starosti) ni sposobno pripravljati vitalnosti za celice v telesu, se fizični elemental potrudi odvzeti zase že pripravljeno vitalnost iz teles drugih ljudi; zato se pogosto počutimo šibke in izčrpane, potem ko smo nekaj časa sedeli pri osebi, ki ji primanjkuje vitalnosti, kajti ta nam je odvzela roza atome, še preden smo lahko predelali njihovo energijo.

Tudi rastlinski svet vpija vitalnost, vendar se v večini primerov zdi, da je le malo porabi. Mnogo dreves vsrka iz nje skoraj enake sestavine kot višji del človeškega eteričnega telesa, tako da so atomi, ki jih drevesa odvržejo, potem ko so že dobila, kar potrebujejo zase, nabiti z roza svetlobo, ki jo potrebujejo celice našega fizičnega telesa. To je najbolj očitno pri pinijah,

evkaliptusu in podobnih drevesih: bližina takih dreves daje zdravje in moč ljudem, ki jim primanjkuje ta del vitalnega principa - navadno pravimo, da so živčni. Zivčni so zato, ker so celice njihovega telesa lačne, Živčnost je mogoče pozdraviti samo tako, da celice dobijo potrebno hrano; to pa pogosto dosežemo najhitreje, če jim to posebno obliko vitalnosti dodamo od zunaj.

ORANŽNORDEČI ŽAREK

5. Oranžnordeči žarek teče do dna hrbtenjače in od tam k rodilnim organom, s katerimi je del njegove funkcije tesno povezan. Zdi se, da ta žarek ne vsebuje samo oranžne in nekaj temnejših tonov rdeče, ampak tudi nek­oliko temnovijoličaste, kakor da bi se spekter upognil v krog in bi se barve začele znova za oktavo niže.

Pri povprečnern človeku poživlja ta žarek čutne nagone, videti pa je, da prehaja tudi v kri in vzdržuje telesno tem­peraturo. Ce pa človek vztrajno obvladuje svojo nižjo naravo, se po daljšem prizadevanju žarek lahko preusmeri navzgor v možgane, kjer se njegovi trije sestavni deli močno spremenijo. Oranžna se dvigne v čisto rumeno in okrepi intelektualne sposobnosti; temnordeča postane škrlatna in znatno okrepi lastnost nesebične ljubezni; temnovijoličasta pa se spremeni v nežno, svetlovijoličasto in pospeši duhovno plat človekove narave. Človek, ki doživi tako spremembo tega žarka, bo videl, da ni več podložen čutnim nagonom ali željam, ko pa bo prišel čas, da se v njem prebudijo višje plasti kačjega ognja, bo varen pred najhujšimi nevarnostmi, ki so povezane s tem postopkom. Ko je sprememba končno dosežena, priteče žarek naravnost v energijsko središče na dnu hrbtenice, od tukaj pa nadaljuje svojo pot navzgor po votlem hrbteničnem kanalu v možgane.

Zdi se, da barve teh tokov prane, ki pritekajo v različne čakre, ustrezajo barvam, ki jih je H. P. Blavatsky v svojem delu The Secret Doctrine (peta adyarska izdaja, V. zvezek, diagram na str. 454) pripisala človekovim prin­cipom.

http://smileys.emoticonsonly.com/emoticons/a/angel-3389.gif

• Lajkam 1
  • Buuuu 1

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...