Skoči na vsebino

Etika v financah

Alan_New

Recommended Posts

To temo odpiram po navdihu branja knjige Guida alla finanza etica (Vodnik k etičnim financam).

Vlagate denar? Kam ga vlagate? Ali je najpomembnejše koliko obresti/dobička boste dobili od vlaganja ali pa je pomebno tudi (ali predvsem?) komu zaupate svoj denar v obtok? Gre namreč za čut, koga s tem podpiramo. V zapleteni mreži financ mogoče podpiramo tovarne orožja, podjetja, ki izkoriščajo otroke in nasploh reveže, podjetja, ki na veliko uničujejo okolje in naravo itd.

Ali je sploh možna kakšna etika v finančnih poslih? Kako in kje vlagati svoje prihranke na socialno odgovoren način, da nam torej ni bistven samo in zgolj dobiček, ampak da se zavedamo tudi posledic -- vpliv na ožjo in širšo, planetarno družbo.

Possible—but highly unlikely.
Deli na socialnih omrežjih

Hello,

kako že pravijo profiji astrologije; treba je uravnotežit drugo in osmo hišo....

Oziroma, služenje denarja na način ki koristi karmi...

Druga hiša;naša notranja vrednost

in

čez osma hiša...

x;)x

Pustimo astrologijo in se podajmo v realnost. Finančni svet je zverinjak in v njem vedno zmaga tisti, ki ima večjega (vložek in posledični vpliv). V financah ni in ne bo etike, saj samo palica zakonodaje poskuša malce brzdati zveri v areni finančnih poslov.

Majhen nasvet, če hočete zapraviti premoženje: Pojdite k astrologu in se ravnajte po njegovih nasvetih.

Kam vlagati?

Tam, kjer vam ne obljubljajo nebes. nadalje potrebujete poznavanje različnih trgov in njihov razvoj. na osnovi tega lahko poskusite ob določenem predznanju zakonitosti trgov približno predvidevati, kam in kako vložiti. Saj vem, to ni nič kaj romantično, a tako imate nekaj možnosti, da vas ne nategnejo - brezvazelinsko, da se razumemo. Saj veste tisto o letenju in padanju?

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Zakonodaja bolj podpira neetičnost v financah, pa naj bo to posredno ali neposredno, vede ali nevede, kot pa da bi jo preprečevala.

Problem je bolj subtilen. Recimo, da dobro vložiš denar, nihče te ne nategne, dobička je obilo (malo romantično, a se tudi to dogaja): nateg je v tem, kje, kako in s čim je podjetje obračalo denar, da si lahko dobil tiste obresti/dobiček.

Alan new, se strinjam.

Kaj početi z denarjem, na kakšen način.

Denar te lahko osreči?

Pomembno je biti srečen.

Je denar sreča?

Nekdo je bogat, ampak ne finančno.

Kar nekaj definicij.

Ma smo spet pri drugi in osmi hiši.

Nekaj ti poe tudi venera in vlaganja.

Bodo tudi profiji kaj napisali, da bo šteknzi za vse.

Jst ne znam drgač, kot po kmečko:)

Kmetje so srečni, ker gnoj je zlato!!!

Veliko stvari te lahko osreči ne samo denar...

Kako vlagati denar: mogoče velja razmisliti, koliko smo pripravljeni tvegati....veliko - potem špekuliramo; malo - smo pri bančnih depozitih do višine, ki je varovana s strani Banke Slovenije, da če banka propade (tako ali drugače) denar dobimo nazaj.

Občutek varnosti x;)x ta je pomemben vsaj večini ljudi. Ali je to sreča? Mogoče bi ji nekateri lahko rekli tudi tako.

Nevarnost - v veliki sli po bogastvu narediti ogromne minuse zaradi nepoznavanja tržnih razmer, naivnega vlaganja, zaupanja nepoučenim ljudem,.......

No ja, pa še nekaj mogoče na temo etike - kam vlagati denar.....tisti, ki lahko bistveno vplivajo na to, ker vlagajo ogromne vsote denarja se s tem bolj malo obremenjujejo ..... tako pač je na tem sveu.

lp

Kako vlagati denar: mogoče velja razmisliti, koliko smo pripravljeni tvegati....veliko - potem špekuliramo; malo - smo pri bančnih depozitih do višine, ki je varovana s strani Banke Slovenije, da če banka propade (tako ali drugače) denar dobimo nazaj.

Občutek varnosti x;)x ta je pomemben vsaj večini ljudi. Ali je to sreča? Mogoče bi ji nekateri lahko rekli tudi tako.

Nevarnost - v veliki sli po bogastvu narediti ogromne minuse zaradi nepoznavanja tržnih razmer, naivnega vlaganja, zaupanja nepoučenim ljudem,.......

No ja, pa še nekaj mogoče na temo etike - kam vlagati denar.....tisti, ki lahko bistveno vplivajo na to, ker vlagajo ogromne vsote denarja se s tem bolj malo obremenjujejo ..... tako pač je na tem sveu.

lp

Občutek varnosti ta je pomemben vsaj večini ljudi. Ali je to sreča? Mogoče bi ji nekateri lahko rekli tudi tako.

lp

Se opravičujem, ampak nekaj sem zamočila pri objavi x:Ix x:Ix x:Ix

Fajn vprasanja in tema!

Velikokrat sem o tem vprasanjih ze razmisljal v svojem laifu.

Mislim, da je vse kar si omeni pomembno in enega od drugega ne moremo izljucevati, saj bi to pomenilo zanikanej necesa drugega.

Pri takih stvareh se vedno ustavim pri intuiciji kot pomocniku, rsesitelju v zmedi in poplavi informacij, tega kaj je prav ina narobe, umu, ki lahko brska po vsaki malenkosti.

Ve nekomu nekaj pripada, mu bo bozji pravici pripada! Tako ali drugace. Prav tako nekomu nekaj ne pripada in tisto izgubi.

Vsi v verigi, na poti ki jo ima nek nas vlozeni denar se ucijo/ucimo. Od tistega ki najprej pobere denar, do tistega mogotca, ki ga nalaga v skaldovnice ali svicarski bancni racun.

Denar kot energija, sredstvo.. lahko uporabimo za udejanjanje duha, podporo duhu, ali ap za rast ega in osebnosti. Kako, zakaj, cemu, kje, kdaj... to storimo pa je zadeva visjega jaz-a in energije, ki tece skozi vsakea

ga posameznika. Namrec kar nekomu v nekem trenutku pomeni dober vlozek energije v nek posel, pomeni drugemu morda slab vlozek. Zato smo vsak za sebe svoj kanal, vsk za sebe se ucimo spuscati v svet, storiti akcijo, ki ne bo prinasala nove karme, temvec jo razresevala in prinasala v svet vec svetlobe. S tem bo raslo nase bitje, kakor bomo blizje namenu, ki ga kot bitje imamo.

Ce izpustim nadaljno flozofiranje in se prestavim v razmisljanje povprecenga cloveka, ki o teh zadevah v trenutkih, ko do njeag pride informacija o moznosti vlaganja sredstev, kakor v trenutkih, ko je prestrasen zaradi dvoma v blagostanje njegove prihodnosti, ki se obrne v potrebo po vlaganju denarja v nekaj, kar se bo obrestovalo v prihodnost, pa je zadeva iz slednjeag vidika drugacna.

Povprecen clovek, ki ni seznanjen s tekocimi poslovno bancnimi trendi sledi mnozici, nasvetom bolj seznanjenih, le ti spet sledijo nasvetom se bolj seznanjenih etc... Tu pa mislim da se del zgodbe konca in preide v meni nepoznane vode. x;)x

To temo odpiram po navdihu branja knjige Guida alla finanza etica (Vodnik k etičnim financam).

Vlagate denar? Kam ga vlagate? Ali je najpomembnejše koliko obresti/dobička boste dobili od vlaganja ali pa je pomebno tudi (ali predvsem?) komu zaupate svoj denar v obtok? Gre namreč za čut, koga s tem podpiramo. V zapleteni mreži financ mogoče podpiramo tovarne orožja, podjetja, ki izkoriščajo otroke in nasploh reveže, podjetja, ki na veliko uničujejo okolje in naravo itd.

Ali je sploh možna kakšna etika v finančnih poslih? Kako in kje vlagati svoje prihranke na socialno odgovoren način, da nam torej ni bistven samo in zgolj dobiček, ampak da se zavedamo tudi posledic -- vpliv na ožjo in širšo, planetarno družbo.

Guest mačona

po moje sploh ni možno vlagati denar na etičen način oz., da s tem ne bi posredno komu škodoval - kot praviš Alan, bog ve, od kje denar za obresti.

denar vlagaš zato, da se ti vsaj nekaj malega obrestuje, sicer ne bi vlagal. ampak od nekje morajo priti obresti. ne verjamem, da na pošten način.

po moje sploh ni možno vlagati denar na etičen način oz., da s tem ne bi posredno komu škodoval - kot praviš Alan, bog ve, od kje denar za obresti.

denar vlagaš zato, da se ti vsaj nekaj malega obrestuje, sicer ne bi vlagal. ampak od nekje morajo priti obresti. ne verjamem, da na pošten način.

Ja itaq...jao...

Lepo ga vložiš in daš ...recimo za plačan sex in se ti obrestuje, k to tud dobiš x:px , pa še škoduje ne, ne teb ne tistemu, k ga je prejel x:Dx x:px x:px :palec:

Po moje pa se da etično vlagati. Obstaja že nekaj bank po Evropi, ki delujejo v razne socialno in okoljsko prijazne smeri. Bom znal več povedati, ko bom prebral knjigo do konca in še malo pobrskal po netu. Obresti so lahko čisto fer in etične.

Sicer pa konkreten primer iz življenja: s prijatelji že nekaj časa zbiramo denar. Jaz sem potreboval kar precejšnjo vsoto denarja za izreden študij in sem si denar izposodil iz tega fonda, v katerega sem tudi sam prispeval. Torej sem sam sebi posodil del denarja in ga zdaj vračam skupini (in hkrati sebi) z obrestmi, katere smo skupaj določili oz. sem jih jaz še dvignil, ker zbiramo za določen namen. To je obračanje denarja socialno odgovorno: meni je bilo omogočeno šolanje, skupina pa ima od tega čisto fer obresti, ki jih bomo kasneje uporabili.

imam drugacno mnenje glede obresti. menim, da so obresti v vecini povsem nepotrebna zadeva.

mnogo drzav zivotari samo zato, da odplacuje obresti drugim drzavam. ali celo obresti na obresti.

med tem ko eni stradajo, mnogi v svetu zivijo le na podlagi obresti, ki jih zaracunavajo tistim, ki stradajo. to je povsem nesmiselen in banalen primer cloveske pogoltnosti.

kriticna masa clovestva se bo nekoc dvignila nad sedanji nivo in clovek ne bo v toliksni meri vec razmisljal na tak necloveski nacin deljenja dobrin.

To se pomoej bo zgodilo. Do takrat bodo nemiri, prepiri med narodi, ipd.

Sigurno pa je, da iscemo luknje v tem kar pac obstoja (primeri varcevanja etc.. kot navajas), in s tem se seveda strinjam! :palec:

imam drugacno mnenje glede obresti. menim, da so obresti v vecini povsem nepotrebna zadeva.

Poskusi pogledati na obresti še s tega zornega kota: koliko več ti Življenje dá, ko iskreno daješ drugim, pa ni potrebno veliko; koliko zadovoljstva in miru dobiš že z malim iskrenim vložkom energije v delo na sebi. A niso tudi to obresti, obresti Življenja? x;)x Z energijo-denarjem je podobno. x:)x

Dobra tema! :palec: Tudi sama dostikrat razmišljam o tem, koga se s čim podpira... Pa ne samo pri vlaganju denarja kot obliki varčevanja, s katerim dobiš obresti..., ampak tudi pri nakupu kakih izdelkov.

Na primer, če kupim poceni hlače od Kitajcev, podpiram izkoriščanje otrok na Kitajskem, ki te hlače tam šivajo za eno pest riža na dan... Posledično si s tem, recimo, kopičim tudi slabo karmo, ki jo bom morala enkrat "odplačati"... Hipotetično: mogoče bom enkrat jaz tista, ki bom izkoriščana, ker sedaj podpiram izkoriščanje oziroma z nakupom pripomorem k temu, da ta biznis cveti...

Kot drugo pa se je za vprašat, kakšno energijo nosim na riti (na sebi), ko oblečem hlače, v katere je vložena energija enega bogega Kitajčka, ki je zraven, ko jih je šival, preklinjal ali pa točil solze od vsega hudega in težkega življenja... :sori:

Kot nekateri gledajo na to, kaj dajo v sebe (koliko zdravo hrano uživajo), tako se meni zdi pomembno, kaj dajo/damo na sebe (s kakšno energijo je izdelano oblačilo, ki ga nosimo na svoji koži oziroma v svoji auri).

Zdaj že malo zavijam s teme... x:Ix :sori: x;)x

super tema :palec:, ja, dbest da se tud na tak nacin pogleda, da sploh vidmo, ce se da, ce je mozno.

Fajn bi blo, sam tezka, denar je le sveta vladar, folk pa je rajs bogat kot pa dober. x:)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Poskusi pogledati na obresti še s tega zornega kota: koliko več ti Življenje dá, ko iskreno daješ drugim, pa ni potrebno veliko; koliko zadovoljstva in miru dobiš že z malim iskrenim vložkom energije v delo na sebi. A niso tudi to obresti, obresti Življenja? x;)x Z energijo-denarjem je podobno. x:)x

prej bi rekla, da so obresti del pohlepa ... kot kaj koli drugega.

..., folk pa je rajs bogat kot pa dober. x:)x

Ja, folk rajš materialno bogat kot pa duhovno bogat. :o|o:

Čeprav... spet se lahko vprašamo, kaj človeka bolj osrečuje: materialno bogastvo ali duhovno bogastvo? x;)x

Katero bogastvo je trajnejše?

In pa:

Ali materialno bogastvo izključuje duhovno bogastvo... in obratno? - Po mojem ni nujno. Lahko imaš tudi dosti denarja, ki si si ga pridobil na etičen način. Vsaj mislim in upam, da je tako. :inocent:

Dobra tema! :palec: Tudi sama dostikrat razmišljam o tem, koga se s čim podpira... Pa ne samo pri vlaganju denarja kot obliki varčevanja, s katerim dobiš obresti..., ampak tudi pri nakupu kakih izdelkov.

Zdaj že malo zavijam s teme... x:Ix :sori: x;)x

Seveda, tudi to je pomembno. In se mi ne zdi, da je kaj zavito iz teme, ker ima smisel, da je omenjeno tukaj. Tudi kupovanje izdelkov je vložek v nekaj (denar v predmete) in principi so v bistvu enaki. Tako se mi zdi smiselno vlagati/kupovati (v) slovenske proizvode (hrano, obleke), pa čeprav je mogoče dražje od hiper poceni kitajskih zadev. Vsaj podpiramo sami sebe tako.

super tema :palec:, ja, dbest da se tud na tak nacin pogleda, da sploh vidmo, ce se da, ce je mozno.

Fajn bi blo, sam tezka, denar je le sveta vladar, folk pa je rajs bogat kot pa dober. x:)x

Možno je. Ni vse v zvezi z denarjem umazan biznis. Jaz bi sicer raje videl, da živimo v nedenarni družbi, kot je tista v Zvezdnih stezah npr. Bom tukaj omenil eno epizodo, ko so našli v neki vesoljski ladji z Zemlje hiberniranega bogataša še iz časov, ko je obstajal denar. Pa so ga odmrznili in je takoj začel grozit kao s svojo denarno močjo, da bo ne vem koga vse podkupil, da njemu že ne bodo ukazovali in take. Si predstavljate njegov šok, ko je revež izvedel, da ima denar le še zgodovinsko vrednost, kot zanimivost iz mračne preteklosti. x:Dx

Denar sveta vladar... kaj pa vem. Meni se zdi, da ni. Temveč človeški ego je sveta vladar, ki izkorišča in zlorablja denar. Potem pa denar krivimo. xrolleyesx

muslimani ne poznajo obresti

Zanimivo, tega nisem vedel.

ja men se pa vseen zdi da je (vladar), ker denar omogoca moc. kar pa futra tud ego, ja, ampak dnar ga pa omogoc, ce se ga drugac ne da sfurat.....

ja, dobra zgodba. xDDx :palec: :vragec:

pravis kaj ima prednost: komu ali koliko?

jaz pa menim, da je to povezano.

Podobno kot mas na trgu *bio* izdelke, ki so recimo nad drazji, oseba ki jih prodaja (in goji) pa ma trgovsko faco, si mane roke in na 1. pogled je jasno, kaksna je njegova filozofija in delovna strategija, tko da me ne basat z 'bio'.

Je pol velik bolj bio ena zenicka, ki sam ono cebulco goji z ljubeznijo in ma cloveske in realne cene.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

prej bi rekla, da so obresti del pohlepa ... kot kaj koli drugega.

Uh, zakaj pa to? xrolleyesx Pohlep seveda hlepi po obrestih, a iz mojih izkušenj je tudi tako, kot sem prejle opisal. Življenje daje največje možne obresti za dobro delo. Karma, z drugimi besedami.

Ja, folk rajš materialno bogat kot pa duhovno bogat. :o|o:

Čeprav... spet se lahko vprašamo, kaj človeka bolj osrečuje: materialno bogastvo ali duhovno bogastvo? x;)x

Katero bogastvo je trajnejše?

Zakaj eno ali drugo? Kaj ne more biti oboje? Ko je človek duhovno poln, lahko v polnosti in nevezano uživa tudi materialno bogastvo, pa še kaj pametnega z njim napravi. x;)x Tukaj stalno gledamo črno-belo, kot da človek, ki živi v stiku s seboj, ki je prosvetljen, ne sme biti tudi materialno bogat.

ja men se pa vseen zdi da je (vladar), ker denar omogoca moc. kar pa futra tud ego, ja, ampak dnar ga pa omogoc, ce se ga drugac ne da sfurat.....

V zvezi s tem tudi pravijo, da denar kvari ljudi. Jaz pa se nikoli nisem strinjal s tem in sem trdil, da so že v osnovi pokvarjeni, denar jim samo da možnost, da to uresničijo. x:Dx Spet pa je odvisno od primera do primera, zakaj se je nekdo skisal zaradi denarja.

ja, dobra zgodba. xDDx :palec: :vragec:

pravis kaj ima prednost: komu ali koliko?

jaz pa menim, da je to povezano.

Podobno kot mas na trgu *bio* izdelke, ki so recimo nad drazji, oseba ki jih prodaja (in goji) pa ma trgovsko faco, si mane roke in na 1. pogled je jasno, kaksna je njegova filozofija in delovna strategija, tko da me ne basat z 'bio'.

Je pol velik bolj bio ena zenicka, ki sam ono cebulco goji z ljubeznijo in ma cloveske in realne cene.

Vsekakor je povezano. Realna cena tej ženički je tista cena, ki ji omogoča preživetje. x;)x

ja sej, ko smo glih pri prezivetju - ona je stara 80 let pa zhiva, z zadovoljnim obrazom, oni drugi pa je tecnega ksihta in tik pred kolapsom (vendar za polovico mlajsi). x:)x x:Dx x;)x

Picasso

Jest sem bral pred kakim pol leta knjigo od Jacka Londona: "Moc denarja". Res je nekoliko romanticna na koncu, ampak je zelo dobro opisal kako potekajo posli na trgu denarja.

Srecen je lahko clovek ali clovekinja, ki sluzi denar z ustvarjalnim delom, z resnicnim ustvarjanjem, kjer tece kreativna energija.

Potem lahko pride do ravnotezja.

Ce pa se splazis v zakulisje trgovanja z denarjem, prides lahko do zanimivih zakljuckov.

Pescica ljudi zivi na racun nesrece in garanja drugih, ki se ne zavedajo da so suznji v tej civilizaciji.

Pricakovati etiko v tem poslu?

Denar je odlicno sredstvo za manipulacijo zivljenja na Zemlji. Kdo je/so skrivnostni mag/i, ki upravlja/jo z naso energijo pa se bo upam kmalu razkrilo.

Tisti, ki na skrivaj upravljajo z naso civilizacijo imajo lahko delo, ker je zavedanje ljudi na zelo nizkem nivoju.

Ce pa se kaksen ze pribliza resnici, mu podtaknejo malo denarja in ga tako spet pustijo da drema naprej.

Lepo se je namrec sprehajati ob obali, kjer so super hoteli, sauna, barcki, s polnim zepom eurov.

V taki euforiji pac ne razmisljas o tistih, ki se streljajo in umirajo na drugem koncu sveta ali pa ze pri sosedu.

Do uvida lahko pridejo tisti, ki imajo denarja na pretek in kljub temu ne najdejo izpolnitve in pa redki posamezniki iz razlicnih slojev.

Denar je treba prati z mehcalcem. Ta mehcalec pa je v nasem srcu in nas usmerja kam ga bomo namenili. In potem pride tudi sreca.

x:)x

Zakaj eno ali drugo? Kaj ne more biti oboje? Ko je človek duhovno poln, lahko v polnosti in nevezano uživa tudi materialno bogastvo, pa še kaj pametnega z njim napravi. x;)x Tukaj stalno gledamo črno-belo, kot da človek, ki živi v stiku s seboj, ki je prosvetljen, ne sme biti tudi materialno bogat.

Saj pravim:

Ali materialno bogastvo izključuje duhovno bogastvo... in obratno? - Po mojem ni nujno. Lahko imaš tudi dosti denarja, ki si si ga pridobil na etičen način. Vsaj mislim in upam, da je tako. :inocent:

Jest sem bral pred kakim pol leta knjigo od Jacka Londona: "Moc denarja". Res je nekoliko romanticna na koncu, ampak je zelo dobro opisal kako potekajo posli na trgu denarja.

Srecen je lahko clovek ali clovekinja, ki sluzi denar z ustvarjalnim delom, z resnicnim ustvarjanjem, kjer tece kreativna energija.

Potem lahko pride do ravnotezja.

Ce pa se splazis v zakulisje trgovanja z denarjem, prides lahko do zanimivih zakljuckov.

Pescica ljudi zivi na racun nesrece in garanja drugih, ki se ne zavedajo da so suznji v tej civilizaciji.

Pricakovati etiko v tem poslu?

Denar je odlicno sredstvo za manipulacijo zivljenja na Zemlji. Kdo je/so skrivnostni mag/i, ki upravlja/jo z naso energijo pa se bo upam kmalu razkrilo.

Tisti, ki na skrivaj upravljajo z naso civilizacijo imajo lahko delo, ker je zavedanje ljudi na zelo nizkem nivoju.

Ce pa se kaksen ze pribliza resnici, mu podtaknejo malo denarja in ga tako spet pustijo da drema naprej.

Lepo se je namrec sprehajati ob obali, kjer so super hoteli, sauna, barcki, s polnim zepom eurov.

V taki euforiji pac ne razmisljas o tistih, ki se streljajo in umirajo na drugem koncu sveta ali pa ze pri sosedu.

Do uvida lahko pridejo tisti, ki imajo denarja na pretek in kljub temu ne najdejo izpolnitve in pa redki posamezniki iz razlicnih slojev.

Denar je treba prati z mehcalcem. Ta mehcalec pa je v nasem srcu in nas usmerja kam ga bomo namenili. In potem pride tudi sreca.

x:)x

:palec:

Uh, zakaj pa to? xrolleyesx Pohlep seveda hlepi po obrestih, a iz mojih izkušenj je tudi tako, kot sem prejle opisal. Življenje daje največje možne obresti za dobro delo. Karma, z drugimi besedami.

če govoriva o denarnem toku potem govoriva o pohlepu.

če pa govoriva o dobrih dejanjih ... potem takem bi se vprašala, kako dobra so ta dejanja v resnici, če jih počnemo samo zato, da bi dobili čim višje obresti?

potem takem bi se vprašala, kako dobra so ta dejanja v resnici, če jih počnemo samo zato, da bi dobili čim višje obresti?

x!x xyesx x^x :palec:

TOCN TO je bil tud moj point, ko sem rekla, da je itak povezano...

Picasso

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...