Skoči na vsebino

Etika v financah

Alan_New

Recommended Posts

res je tole, ja, velikrat... :sori: xyesx

pa tud to je res, da sam po seb cash ni slab in ni cash kriv, ce z njim ne znamo ravnat...

pritozujemo se pa itak vsi, ne glede na to, kolk mamo al pa nimamo casha..

kot pravis, Bobnar - odvisno kok kdo potrebuje in kolk od tega, kar potrebuje, si lohk omogoci, dejansko (ne na kredo, to ni nic pol, to pomen da si ne more, itak je pa 3/4 slovencev cist zapufanih, mamo pa, paradoksalno, najboljse avtomobile, ki jih vec kot pol sploh nasih ni, ampak se vseen najbolj kitimo z njimi, zadaj pa skrtarimo pa se druge goljufamo, da lohk furamo ta "svoj" lazni standard).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

:palec:

če govoriva o denarnem toku potem govoriva o pohlepu.

Mogoče. A želja po zaslužku ni nujno pohlep. Je velikokrat, seveda, a ne vedno.

če pa govoriva o dobrih dejanjih ... potem takem bi se vprašala, kako dobra so ta dejanja v resnici, če jih počnemo samo zato, da bi dobili čim višje obresti?

[/color]

Dobili bomo to, kar počnemo. Če torej delamo "dobra" dejanja samo zaradi obresti, bomo točno to dobili: nategnjeni bomo ali kako drugače nezadovoljni. Življenje je fer in ga ne moremo nafintirati z našimi fintami. x:)x

tak da, tut to je za razmislit, ni denar sam po sebi zlo...

Res ni.

Possible—but highly unlikely.

Mogoče. A želja po zaslužku ni nujno pohlep. Je velikokrat, seveda, a ne vedno.

ko nekdo nabija visoke obresti, da bi se s tem v čim krajšem času okoristil samo zato ker je npr nekomu posodil denar ... kako to potem ni pohlep?

A je ta oseba potem iz dobrote nabila velike obresti? :blink:

me pa resnično zanima v kakšnem smislu in na kak način to ni pohlep x:Dx

Dobili bomo to, kar počnemo. Če torej delamo "dobra" dejanja samo zaradi obresti, bomo točno to dobili: nategnjeni bomo ali kako drugače nezadovoljni. Življenje je fer in ga ne moremo nafintirati z našimi fintami. x:)x

Res ni.

heh ... pa ne da se ven vlečeš zdaj x:Dx

s tem se strinjam.

predvsem mislim da je modro govoriti o modri energiji. ker je ta ze sama po sebi na nivoju materializacije. zato pa tam kjer je duh, ki se hoce materializirati, kjer je namen pravi, se vedno najde tudi denar!!

mnogi ki imajo denar ga tudi zasluzijo, ker imajo primerne odnos! niamjo dolocenih vzorcev na korenskem nivoju!

ce koga zanima, naj si poslusa tole iz mojega podpisa: Secrets of the millionaire mind

Poskusi pogledati na obresti še s tega zornega kota: koliko več ti Življenje dá, ko iskreno daješ drugim, pa ni potrebno veliko; koliko zadovoljstva in miru dobiš že z malim iskrenim vložkom energije v delo na sebi. A niso tudi to obresti, obresti Življenja? x;)x Z energijo-denarjem je podobno. x:)x

prej bi rekla, da so obresti del pohlepa ... kot kaj koli drugega.

Najbrž tako misliš, dokler si na drugi strani računice - oni, ki plača.

Obresti nekdo navija takrat, ko si to lahko dovoli in je dovolj ljudekov, ki jih plačajo. Pri financah je treba imeti pač nekaj zdrave pameti...

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Hm, pravzaprav nisem povsem preprican v tvojo teorijo o delanju karme zaradi nakupa hlac... namrec, ce ne bi bilo kupcev za hlace, morda se tiste pesti riaz ne bi dobili! :8):

Pri teh zadevah je vredno poslusati svojo intuicijo in nagib! Te ti povejo ali nekaj kupis ali ne. Ce pa se pac preseravamo, potem si delamo karmo verjetno v vsakem primeru! x;)x

Vedno ej samo to, ali smo v tokui ali nismo. Krepost, nauki, ipd... in zdrava pamet nam pomaga, da kljub temu, da nismo v toku ne pocenmo vecjih neumnosti. pomoje. xrolleyesx

Dobra tema! :palec: Tudi sama dostikrat razmišljam o tem, koga se s čim podpira... Pa ne samo pri vlaganju denarja kot obliki varčevanja, s katerim dobiš obresti..., ampak tudi pri nakupu kakih izdelkov.

Na primer, če kupim poceni hlače od Kitajcev, podpiram izkoriščanje otrok na Kitajskem, ki te hlače tam šivajo za eno pest riža na dan... Posledično si s tem, recimo, kopičim tudi slabo karmo, ki jo bom morala enkrat "odplačati"... Hipotetično: mogoče bom enkrat jaz tista, ki bom izkoriščana, ker sedaj podpiram izkoriščanje oziroma z nakupom pripomorem k temu, da ta biznis cveti...

Kot drugo pa se je za vprašat, kakšno energijo nosim na riti (na sebi), ko oblečem hlače, v katere je vložena energija enega bogega Kitajčka, ki je zraven, ko jih je šival, preklinjal ali pa točil solze od vsega hudega in težkega življenja... :sori:

Kot nekateri gledajo na to, kaj dajo v sebe (koliko zdravo hrano uživajo), tako se meni zdi pomembno, kaj dajo/damo na sebe (s kakšno energijo je izdelano oblačilo, ki ga nosimo na svoji koži oziroma v svoji auri).

Zdaj že malo zavijam s teme... x:Ix :sori: x;)x

Hm... iz tega stalisca ze mogoce; vseeno pa mislimda v vecini primerov ni ravno tako!

Talih zenick morda ni ravno veliko.

Mnoge pridelovalce prehrane boli za to kaksna semena dobijo, gensko spremenjena ali ne, ce se gnoji ali ne, sprica ali ne ipd... v glavnem da je produkt lep in cim vecji!

Ali pa da ona zenicka pocasi svoje fura in proda. Seveda je od nje skoraj tsko pricakovati da se bo pozanimala kaksna semena je kupila v trgovini, zadrugi etc...

Ddandanes je tudi se kaj drugega potrebno za kvaliteten produkt, ne samo pridno delo!

moje mnenje pac

ce oseba i prodaja bio prehrano "ni primerna", se ne pomeni da prodaja zanic produkte! kakor ne pomeni, da bi bi produkte ki jih prodaja morali biti cenejsi! To so drugi eticni vidiki, o katerih se lahko sprasujemo skoraj pri vsakem trgovcu, kakor tudi pri oni zenicki, do merkatorja etc... Se vedno boljse da jih prodaja, kot pa da jih nihce ne prodaja. Ko bo glede prehranejvanja ipd.. vec zavesti in bo prisla prava konkurenca, bo tudi on moral znizati cene produtkov ki jih prodaja. Zavest ljudi stori spremembe!

Dejstvo je, da je bio hrana ponavadi dosti kvalitetnejsa! in logicno zato tudi drazja. Ce ima nekdo rajsi kvantiteto od kvalitete pa je to pac njegova osebna odlocitev. Je tudi res, da si bio hrane nazalost res ne more privosciti vsak. Denar na nekaterih nivojih pomeni moc, sredstva in energijo in danes denar omogoca tudi zdravsten privilegij, pravzaprav je tako tudi vedno bilo. v daljni prihodnosti se bo verjetno spreminjalo tudi to.

....

Podobno kot mas na trgu *bio* izdelke, ki so recimo nad drazji, oseba ki jih prodaja (in goji) pa ma trgovsko faco, si mane roke in na 1. pogled je jasno, kaksna je njegova filozofija in delovna strategija, tko da me ne basat z 'bio'.

Je pol velik bolj bio ena zenicka, ki sam ono cebulco goji z ljubeznijo in ma cloveske in realne cene.

ne vem, ce sem prav razume tvoj post, toda ali grajas tiste, ki imajo poln zep eurov in se sprehajajo ob obali, so nastanjeni v hotelu in pijejo v barcku?? xrolleyesx

Jaz v em ne vidim prav nic slabega. Tako kot nekgo pociva doma pred tv-jem, lahko nekgo pociva na baliju! se iam sredstva zakaj pa ne. Ce ne drugega bo omogocil prihodek tistim ki zivijo na baliju, za njihove potrebe.

Predvsem menim, da je pomembno da denar krozi!!!! je v pretoku, se priliva in odliva... na nas pa je, da poslusamo intuicijo, whatever kam ga bomo vlozili.

Kdaj pa kdaj je treba tud za osebnost poskrebeti, za sanje, za ipzpolnjenje skritih zelja.. in nekatere teh stvari tudi stanejo!

Si ze slisal, ko je clovek delal leta in leta, garal, potem pa zbolel, ker si ni privoscil postenih pocitnic!

Srednja pot je verjetno prava pot!

....

Lepo se je namrec sprehajati ob obali, kjer so super hoteli, sauna, barcki, s polnim zepom eurov.

V taki euforiji pac ne razmisljas o tistih, ki se streljajo in umirajo na drugem koncu sveta ali pa ze pri sosedu.

Do uvida lahko pridejo tisti, ki imajo denarja na pretek in kljub temu ne najdejo izpolnitve in pa redki posamezniki iz razlicnih slojev.

Denar je treba prati z mehcalcem. Ta mehcalec pa je v nasem srcu in nas usmerja kam ga bomo namenili. In potem pride tudi sreca.

x:)x

hm... pritozujejo se predvsem tisti, ki denarja nimajo in nicesar ne naredijo da bi ga imeli!

res pa je, da vedno niso sami krivi! zato ker je sistem u kurcu in se dobrine ne delijo primerno!

mnogi so nehali sanjati, mnogi izgubli voljo, mnogi obupali... in verjamem, da niso bili vedno sami krivi. sistem, okoliscine, izkoriscevalstvo jih je porinilo v obup.

Obenem pa, so tukaj tudi lastni vzorci - primer kot ga je navedel bobi o tipu, ki gre menjat sluzbo za 20 jurjev. Vprasamo se lahko zakaj tako omejeno gleda na zadevo!? ali ga je to prisilila druzba, vzgoja, lstna drza in mnenje o sebi... da se mu zdi velikanski uspeh, ce ima za 20 jurjev vecjo placo?

Verjetno ima to v glavi, da je to skoraj najvec kar lahko doseze in pricakuje. Zaj jaz vas vprasam (jusnik x:o)x ) : Vzorci ali realnost?

Odgovor ve tisti, ki je probal obe strani!

pa tud to je res, da sam po seb cash ni slab in ni cash kriv, ce z njim ne znamo ravnat...

kot pravis, Bobnar - odvisno kok kdo potrebuje in kolk od tega, kar potrebuje, si lohk omogoci, dejansko (ne na kredo, to ni nic pol, to pomen da si ne more, itak je pa 3/4 slovencev cist zapufanih, mamo pa, paradoksalno, najboljse avtomobile, ki jih vec kot pol sploh nasih ni, ampak se vseen najbolj kitimo z njimi, zadaj pa skrtarimo pa se druge goljufamo, da lohk furamo ta "svoj" lazni standard).

sej sene gre sam za lazni standard, gre se tudi za to, da je drazji avto ponavadi varnejsi, bolji, kvalitetnejsi, lahko tudi manj trosi bencina, je bolj udoben, primernejsi za druzino etc...

in ce nekgo iam moznost kredita za katerega meni, da ga bo lahko odplacal, ga pac vzame. vsakdo si izbira sam, kako bo vlozil sredstva. mir se danes drago placa! stanovanja so zelo draga; toda nekomu to pomeni zelo veliko in bo placal tudi 100.000 samo da bo imel mir. kot pa da bi zivel se s kom. stekas!

tudi temu bi lahko rekli neeticnost!! namrec, da v enem stanovanju zivi samo ena oseba, namesto vsaj dveh ali treh oseb. docim tam nekje zivi 8 ljudi, ki nima niti primerne strehe nad glavo.

mislim, da vsakdo pri sebi lahko najde nekaj, se preden sodi drugega.

mnogi ki imajo denar ga verjetno tudi zasluzijo! mnogi ki imajo denar, bi ga kmalu ponovno dobili, ce bi sedanjeag izgubili. zato, ker v svoje zivljenje dopustijo da denar tudi pride, kakor se tudi znajo obrniti tja kamor treba.

Najbrž tako misliš, dokler si na drugi strani računice - oni, ki plača.

Obresti nekdo navija takrat, ko si to lahko dovoli in je dovolj ljudekov, ki jih plačajo. Pri financah je treba imeti pač nekaj zdrave pameti...

kako ima lahko oseba, ki nekomu plačuje obresti... pohlep? :o|o:

in valda, da sem govorila o osebi, ki nabija obresti nekomu ... in to za mene ni zdrava pamet,,, ampak pohlep.

Hm... iz tega stalisca ze mogoce; vseeno pa mislimda v vecini primerov ni ravno tako!

Talih zenick morda ni ravno veliko.

Mnoge pridelovalce prehrane boli za to kaksna semena dobijo, gensko spremenjena ali ne, ce se gnoji ali ne, sprica ali ne ipd... v glavnem da je produkt lep in cim vecji!

Ali pa da ona zenicka pocasi svoje fura in proda. Seveda je od nje skoraj tsko pricakovati da se bo pozanimala kaksna semena je kupila v trgovini, zadrugi etc...

Ddandanes je tudi se kaj drugega potrebno za kvaliteten produkt, ne samo pridno delo!

moje mnenje pac

saj mas prav ves. :palec:

fajn si odgovoril. xDDx

ampak vseen :vragec: x;)x (saj stekas pac moj point, pac v prispodobi ocitno nisem mogla bit tolk natancna, ne upostevala vseh okoliscin, podala prevec nekak idealisticno, tole zdravo preproscino xDDx),

Tud tisto mas prav: pac o prioritetah, npr. mir. men je ze pomemben. x;)x xDDx

ampak je govora o pohlepu dost: men pa je to najgrsi in najnevarnejsi *greh*, kajti vodi tudi v vse druge.

ZARAZA, je to - pohlep.

Kuzhna bolezen. :sori: xyesx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

ko nekdo nabija visoke obresti, da bi se s tem v čim krajšem času okoristil samo zato ker je npr nekomu posodil denar ... kako to potem ni pohlep?

A je ta oseba potem iz dobrote nabila velike obresti? :blink:

me pa resnično zanima v kakšnem smislu in na kak način to ni pohlep x:Dx

V tem primeru je pohlep, pa še izkoriščanje zraven. A niso vse obresti iz pohlepa. Sem že razložil moj primer.

heh ... pa ne da se ven vlečeš zdaj x:Dx

Ne, se nisem vlekel ven. Kar sem napisal, je že vsebovalo tisto razlago. Mi je jasno že dolgo, da Življenja ne moremo prevarati na taka cenene fore. x:Dx

Duhovna bolezen človeštva. :xx!:

Possible—but highly unlikely.

ok ok... si grem jutr mikico natisnt: POHLEP je najvecji greh!! x:o)x pa u cajntg bom dau, pa novo bibijo bom napisu, k bo mela sam na tem pudarkt, greh iz katereag izhaja vse. ipd... v glavenm cist nov rod, in vero bom naredu, vsa duhovnost se bo vrtela sam se ukol tega greha, cela drustva, hise podobne cerkvam bodo sam zrat tega, posebne obleke, zakoni, norme, tisoce in miljone knjig, miljarde pesmi, slik in umetniskih del,

.... ks me tolk prepricala, prestrasla, dopovedala, "utupila"... x:Dx x8Dx

- ZAAAAAARAAAAAAAZAAAAAAAA :horro-cb: ta beseda ma definitivno pravi prizvok k pomenu :horro-cb:

saj mas prav ves. :palec:

fajn si odgovoril. xDDx

ampak vseen :vragec: x;)x (saj stekas pac moj point, pac v prispodobi ocitno nisem mogla bit tolk natancna, ne upostevala vseh okoliscin, podala prevec nekak idealisticno, tole zdravo preproscino xDDx),

Tud tisto mas prav: pac o prioritetah, npr. mir. men je ze pomemben. x;)x xDDx

ampak je govora o pohlepu dost: men pa je to najgrsi in najnevarnejsi *greh*, kajti vodi tudi v vse druge.

ZARAZA, je to - pohlep.

kako ima lahko oseba, ki nekomu plačuje obresti... pohlep? icon21.gif

in valda, da sem govorila o osebi, ki nabija obresti nekomu ... in to za mene ni zdrava pamet,,, ampak pohlep.

Oderuške obresti so omogočene, ko gre z gospodarstvom nekaj hudo narobe. V normalnem tržnem okolju ni možno obresti naviti do nebes, saj obstaja konkurenca in še kaj. Običajno v oderuštvo privolijo ljudje na robu obupa in si denar sposodijo na način, ki je že precej na meji zakonitosti. Morate pa vedeti, da lastnik kapitala nikoli ne bo delal v svojo škodo. Vedno želi maksimizirati svoj vložek. Samo konkurenca in nadzrna vloga narodne banke ga sili v omejevanje. Najti mora ravnotežje med konkurenčnostjo in lastnim zaslužkom.

Najmanj etičnosti sem doživel ravno pri prodajalcih bio ipd. stvari. Najbrž me nikoli več ne bodo spravili k nakupom na recimo sejmu duhovnosti in alternativne medicine, kajti poleg konkurence je potreben še mehanizem nadzora. V duhovnosti pa tega ni. Zato pa lahko duhovitnica namesto jogurtovega šampona prodaja nek kokosov zvarek. A to žal ni samo en primer....Prodajanja laži in megle je enostavno preveč.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...