anne 11. februar 2013 Prijavi Deli 11. februar 2013 Ja, pojdi na zavod ali pa poišči kak tak vprašalnik na spletu. Mogoče ne bi bilo slabo, da greš do kakšnega strokovnjaka, ki se s tem ukvarja, mogoče kak pedagog, psiholog, sociolog na šoli? Kar se tiče poklica oziroma možnosti zaposlitve v prihodnje, je zelo težko reči. Danes je kriza, sama šola nima ravno veze, če rabiš službo, denar, se pač prijaviš tudi za dela, ki ne ustrezajo pridobljeni izobrazbi. Plače tudi niso povsod primerne, se pa razvrščajo glede na delovno mesto in ne izobrazbo (če si torej nekvalificiran delavec, četudi imaš doktorat, seveda ne boš imel plače za doktorja). Žal je slovenski trg dela zelo tog, prav tako smo izjemno majhna država, kjer vsak pozna nekoga in lobira pri zaposlitvah. Nepotizem najdeš na popolni mikroravni, sploh se je tako razrasel, da vprašanje, če ga kje ni. Seveda imamo za majhnost trga preveč nekaterih in premalo drugih kadrov. Se pa to tudi spreminja, zato je težko vedeti, kaj bo jutri perspektivno... No, neke smernice so že, ampak točno napovedati je pa nemogoče. Izbrati nekaj, kar te veseli in kar ti bo tudi nekaj omogočilo v prihodnje. Je težko, ampak vsaj nek začetek. Če si pa res popolnoma izgubljena, smo že napisali, ne boj se, vzemi si nekaj časa za premislek, bolje to izgubljeno leto kot izgubljen študijhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sarah Vodopivec 11. februar 2013 Prijavi Deli 11. februar 2013 ja to je že res, ampak starši mi pa ne bi dovolili( glede na to,da jih imam 22) da bi še eno leto zapravila za temeljiti premislek.. že tri leta se odločam kaj bi rada bila,pa še vedno tega nisem ugotovila...rada bi si vzela še malo več časa za premislek, bi nekam odpotovala in ugotovila kaj me veseli, ampak mi tega doma ne bi dovolili..oziroma bi mi to preprečili..edino to je ena velika ovira...drugače pa bi z veseljem si vzela še kakšno leto in dodobra razmislila.. ampak pri meni to ne gre tako..sedaj sem brskala med faksi in sem našla en program na pef v Mariboru ( športno treniranje) po vsebini mi je všeč...drugače se rada ukvarjam še z glasbo, risanjem, umetnostjo in podobnem..vse kar je povezano z glasbo mene veseli..razumete? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anne 11. februar 2013 Prijavi Deli 11. februar 2013 Hm, res je lahko neodobravanje staršev ovira oziroma vsaj neugodna situacija. Po drugi strani si pa polnoletna in lahko odločaš sama zase. To je seveda težje, če te starši finančno podpirajo... Vendar je mogoče točno ta situacija možnost, da se postaviš na lastne noge in končno ugotoviš, kaj je tisto, kar te bolj privlači (veseli te očitno več stvari). Poskusi se videti čez desetletje in kako bi takrat gledala na trenutno situacijo. Se ti še vedno zdi tako omejujoče, tako nemogoče, tako nedosegljivo? Ali misliš, da boš bolj obžalovala, če slediš željam in pričakovanjem staršev ali če se jim postaviš po robu in narediš nekaj, kar si ti želiš? Eno leto bo izpuhtelo, preden se boš zavedala, da je sploh bilohttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gif. Sedaj je pa odvisno od tebe, ali še eno leto doma razmišljaš o tem, kaj želiš, ali vpišeš nek študij in ga po priliki razmer zaključiš, četudi ne bo pravi, ali pa postaviš sebe in neko drugo izkušnjo na prvo mesto in slediš temu. Navsezadnje gre za tvoje življenje, tvojo prihodnost, tvoje želje, tvoje prioritete. Če si v nekaj res prepričana, odločena, ti starši tega ne morejo preprečiti. Lahko sicer omejijo dotok financ, ampak zase pa odločaš sama, kot si tudi odgovorna za morebitne napačne odločitve. Iz teh tvojih postov je namreč razbrati to, da se vpisuješ bolj po sili razmer kot zaradi česa drugega. Srednjo izobrazbo imaš takšno, kot jo želiš, vendar ne dobiš dela v tej stroki. Mogoče ga boš dobila jutri? Vpisovati se na zgrešene fakse samo zaradi izobrazbe pa tudi ni ravno najboljša rešitev (če odmislimo delo preko ŠShttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/kulgreen.jpg). Sedaj si še dodala, da bi rada potovala in ugotovila, kaj te veseli. Torej? Meni se zdi, da je odgovor na dlani, bo pa potrebno kar nekaj samozavesti, dosti trdega dela, muk, najbrž prepričevanja, nerazumevanja in prerekanja, ampak čez 10 let bo imela zadeva bistveno drugačen pomen kot danes. Glej tudi tako - če greš v tujino in se slučajno izjalovi, si dobila neko šolo, ki ti je noben faks ne bi dal, izgubila pa kvečjemu eno leto ali nekaj mesecev. Če se ponovno vpišeš na en faks, ki ti ne ustreza, izgubiš leta študija in še več. V tujini je več možnosti, če te veseli delo z otroki, se lahko prijaviš na kakšno agencijo in poskusiš kot au pair. Najbrž imajo tudi kakšna dela v živalskem vrtu, ena prijateljica je šla v nek park/camp v ZDA. Najde se, je pa treba biti proaktiven, iskati, brskati, spraševati, pa ne samo na tem, temveč temu namenjenih forumihhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif Sem dala na google au pair in najde ogromno zadetkov, tudi za working abroad je eno izmed prvih je tole, kar bo najbrž pritegnilo tvojo pozornost:http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/viola-sm.jpg http://www.workingabroad.com/ To je še nekaj, na kar sem naletela, če bi te morda zanimalo (ni točno to, o čemer je govora v tej temi, je pa nek začetek):http://www.mojedelo.com/letalsko-osebje-mz/d-116439?pos=0&q=emirateshttp://www.mojedelo.com/delo-na-luksuznih-potniskih-ladjah-mz/d-116443?pos=15&wfid=6 Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 11. februar 2013 Prijavi Deli 11. februar 2013 ja to je že res, ampak starši mi pa ne bi dovolili( glede na to,da jih imam 22) da bi še eno leto zapravila za temeljiti premislek.. že tri leta se odločam kaj bi rada bila,pa še vedno tega nisem ugotovila...rada bi si vzela še malo več časa za premislek, bi nekam odpotovala in ugotovila kaj me veseli, ampak mi tega doma ne bi dovolili..oziroma bi mi to preprečili..edino to je ena velika ovira...drugače pa bi z veseljem si vzela še kakšno leto in dodobra razmislila.. ampak pri meni to ne gre tako..sedaj sem brskala med faksi in sem našla en program na pef v Mariboru ( športno treniranje) po vsebini mi je všeč...drugače se rada ukvarjam še z glasbo, risanjem, umetnostjo in podobnem..vse kar je povezano z glasbo mene veseli..razumete? Kdo se odloča ti ali starši...A misliš, da bi čez eno ali dve leti bilo drugače...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/whistling.gifMogoče pa nimamš delovnih izkušenj in sploh ne veš kaj kakšno delo zahteva...Mislim, da imajo sedaj celo v šolah tak program, da lahko čez počitnice dijaki delajo par dni določeno delo, da vidijo ali je to res to kar si predstavljajo in želijo...Če nekoga nekaj veseli, to še ne pomeni, da bi to delal cel life...Ponavadi prevladuje ena ali dve stvari, ki daleč izstopajo iz povprečja... Če je otrok nadarjen glasbenik, študira in doštudira za muzičara v orkestru, igra po par ur na dan samo da ohranja kondicijo, pri tem pa dobesedno životari, ker ni potrebe po njih, potem je treba pač izbrati kakšen poklic ki omogoča preživetje in ki je kao na njegovi sekundarni listi izbora... Jaz vidim 3. možnosti...1. S starši se pač na lep način dogovoriš, da gre za tebe, da rabiš več časa za razmislek, itd...Če te pač preživljajo potem bodo sigurno malo proti, drugače pa znajo biti kar razumljivi, če človek ala sin/ hčerka poravnava oz. prispeva določeno vsoto dinarčkov za družinske stroške (obratovalni stroški, hrana, itd)...2. Vpišeš se pač na nek "easy" faks, ga narediš in dobiš pač visoko stopnjo izobrazbo...Če pa slučajno kasneje ugotoviš kaj te res veseli, se pa že zmeraj lahko prepišeš...neke izpite bodo sigurno priznal, ostale bo pa pač treba narest...in ker to ne gre glih tako kot si človek zamišlja, obstaja pač opcija študij odraslih...Vsak ki plačuje iz svojega žepa ponavadi točno ve kaj hoče, je bolj motiviran za učenje in mu je tudi v interesu dokrajčit...3. Pustiš vse skupaj in začneš iskati službo...kasneje pa vidiš kaj in kako...ali boš zadovoljna s tem kar imaš ali pa boš šla študirat naprej...do 27 leta zaenkrat država še zmeraj kao plačuje študij, naprej je pa samoplačniško...ne vem točno kako je s tem ker vedno nekaj spreminjajo... Izobrazba pa naj bo ovakva ili onakva namreč še ne pomeni zagotovljene službe...če je pa človek privatnik, je pa itak vseeno kakšno stopnjo ima...se pa danes smatra, da naj bi imel vsaj srednjo (poklicno),da se vsaj na prvi pogled vidi da je pismen, razgledan in da zna malo misliti s svojo glavo...Recimo v nemčiji so tudi študirani doktorji iz bivših ruskih republik ali kakšne druge vzhodne države delali najnižja dela dokler se niso naučili jezika...Tudi s takim delom so tam dostojno živeli, v primerjavi z razmerami iz koder so prišli, nekaj so celo pošiljali domov...podobno kot gastarbajtarji v bivši jugi...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sarah Vodopivec 12. februar 2013 Prijavi Deli 12. februar 2013 ok.. hvala vsem za nasvete.mi lahko date še kakšen nasvet, kako bi se lahko lažje učila teorijo? recimo...z razumevanjem in ne na pamet.pri meni je napaka ta, da sem se celotno osnovno in srednjo učila predmete na pamet in zdej to ni mogoče, saj je količina prevelika.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sarah Vodopivec 12. februar 2013 Prijavi Deli 12. februar 2013 hei lunatik... mene nekaj zanima..ti si omenjal, naj izberem najbolj easy faks....no potem naštej te lahke fakse..kaj pa si Nepogrešljivi? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sarah Vodopivec 12. februar 2013 Prijavi Deli 12. februar 2013 ja sam ja se ne rada učim na pamet,jaz se rada učim z razumevanjem..zato mi je pa v srednji šoli šla lažje matematika, statistika in podobno..kam so šli pa tisti, ki so se želeli učiti z razumevanjem? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sarah Vodopivec 13. februar 2013 Prijavi Deli 13. februar 2013 aha...potem pa ja...no sej nekaj pametnih nasvetov ste mi le dali..po kakšnem kopitu ste se odločali vi, tisti ki niste vedeli kam po srednji šolilunatik? kateri faksi so lahki,kot ti praviš?naštej mi jih... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anne 13. februar 2013 Prijavi Deli 13. februar 2013 Sarah, zgoraj nad avatarjem imaš v oranžnem polju ime tistega, ki piše, Lunatik in Nepogrešljivi je skupina, v kateri je uporabnik glede na število postovhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png Učiti se z razumevanjem ne bo prišlo vedno prav. Jaz sem včasih marsikaj "razumela", ko pa sem želela ponoviti, nikakor ni šlo, sploh pri kakem naštevanju. Dati nek splošen nasvet je nemogoče, nekdo rabi mir, drugi glasbo, nekdo se uči v knjižnici, drugi v postelji, nekdo zjutraj prej vstane, drugi zavleče pozno v noč... Najboljše je seveda sprotno učenje, ki pa mislim, da ga prakticira bolj malo ljudihttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gif. Si narediš neko rutino, recimo ko prideš s faksa ali ob 5-ih ali zvečer pred spanjem, se usedeš in prebereš snov, ki ste jo tisti dan vzeli, podčrtaš, izpišeš, pogledaš še po spletu, v knjigah, če rabiš. Tako ti bolj ostane (menda, jaz sem bila totalen kampanjchttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif). Predvsem pa je pomembno, da se učiš takrat in v takšnem stanju, da res nekaj odneseš. Če te v tistem trenutku skrbi nepospravljena miza ali moti sosedov TV ali razmišljaš o lušnem fantu s predavanj, lahko sediš cel dan, pa ne bo ravno efekta. Predlagam ti, da poskusiš najti kakšne vaje za umirjanje misli ali koncentracijo. Pa jih lahko začneš prakticirati že sedaj, da boš oktobra že imela nekaj kilometrine in se boš laže spravila k njim ter potem k učenju. Mogoče boš na začetku potrebovala uro ali več, da se boš umirila, sploh če te bo morilo kaj drugega, ampak z vajo boš ta čas zmanjšala in lahko potem to prakticiraš pred učenjem, da si v tistem času res pri stvari in skoncentrirana in da res nekaj odneseš. Če te tujina še vedno privlači, si poglej razpis od Erasmusa in najbrž je še nekaj takšnih institucij, povprašaj na faksu in se prijavi, pojdi na izmenjavo, prakso, karkoli. Tako boš pridobila izkušnje, ki ti bodo najbrž v pomoč tudi pri iskanju službe. Če tega letnika ne misliš zaključiti, lahko delaš preko študenta in greš potem na kakšno potovanje, da začneš novo študijsko leto sveža in z novimi dogodivščinami ter prijetnimi spomini. Če se ne motim, so konec tega tedna informativni dnevi. Izberi nekaj faksov in pojdi na te dneve, tam pa dobro poslušaj in sprašuj, če te bo kaj zanimalo. Tako boš najlaže dobila informacije iz prve roke. 1 Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
none 13. februar 2013 Prijavi Deli 13. februar 2013 Sarah,še nekaj misli,tvoja izbira kakršna bo, je prav,ne ukvarjaj se s tem ali si se narobe odločila,vse odločitve so prav, se morajo tako zgoditi,potrebno je samo vztrajati pri tej odločitvi,to je pol šola za življenje!!! Citiraj dReAM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sarah Vodopivec 13. februar 2013 Prijavi Deli 13. februar 2013 aha ok hvala vam..no glede teh vaj za umirjanje..kje bi jih lahko našla? knjižnica ali kje na netu?pod kaj naj pa sploh gledam za te vaje? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anne 13. februar 2013 Prijavi Deli 13. februar 2013 Poskusi kar s kakšnimi vajami za dihanje. Lahko poskusiš tudi z umirjeno glasbo, s koncentracijo na nekaj (recimo gledaš plamen sveče, to vsaj mene kar odpelje), lahko delaš nakit, sestavljaš lego kocke, lahko rišeš, plešeš, kar ti pač pomaga pri tem, da odmisliš vsakodnevne težave. Če se lahko vpišeš na kakšno jogo, tudi najbrž ne bi bilo slabo. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png Lahko poskusiš tudi s kakšno meditacijo, že na tem forumu imaš vsaj eno temo o tem, pa saj se vsega tega najde ogromno, kar preveč na netu. 1 Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sarah Vodopivec 18. februar 2013 Prijavi Deli 18. februar 2013 aha ok...hvala za veliko dobrih nasvetov.jaz pa se še vedno odločam kaj bom letos naredila..ampak je potrebno pohiteti...saj bo 15 marec kmalu tu Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anne 18. februar 2013 Prijavi Deli 18. februar 2013 Sarah, sem razmišljala o tebi, ko sem se v petek 1x dlje vozila v službo, ker je bila gužva na cesti zaradi informativnih.http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png Si šla kam pogledat, te je kaj bolj pritegnilo? Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sarah Vodopivec 18. februar 2013 Prijavi Deli 18. februar 2013 oooo kako lepo...nekdo je mislil name...ne nisem nikamor šla, ker sem imela na dan petka ob 10h en izpit...pa sem končala okrog 11h in potem pa u kratkem domov vešrada bi izbrala enege izmed teh naštetih, ki sem jih tukaj omenjala..samo nevem kaeri bi bil zame res primeren Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anne 21. februar 2013 Prijavi Deli 21. februar 2013 Do 15. marca imaš še tri tedne. Ni veliko, če res ne veš, kaj naprej, a po drugi strani ravno dovolj časa, da se malo pozanimaš o teh faksih kar pri njih direktno, če že nisi mogla na informativne. Mogoče je to tudi neke vrste podzavestno izmikanje, vendar če si se odločila, da se boš ne glede na vse vpisala, potem bi bilo bolje spustiti izpit in iti na informativnega, sploh če boš menjala program. Ampak zdaj je za to prepozno, ni pa še vsega konec. Pojdi tja, pokliči, pošlji mejl, poišči forume posameznega faksa/programa in tam postavi vprašanja. Poglej si študijski program, malo pobrskaj, nekaj se bo menda že izkristaliziralo v tem časuhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png . Srečno! Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Igmúwathogla 22. februar 2013 Prijavi Deli 22. februar 2013 Sicer ni ravno nujno, da človek celo življenje dela v stroki, ki jo je študiral, je pa študij pravzaprav res namenjen v prvi vrsti usposabljanju za kasnejši poklic. Moja pripomba - s službo (ali s poslm) se v življenju praviloma ukvarjaš dosti več časa kot s partnerjem, zato ni narobe študij izbirati po podobnih kriterijih kot partnerja. Če bi se moral jaz še enkrat odločati o smeri študija bi bili kriteriji za to izključno: Kaj me zanima, kaj me veseli, s čim se rad ukvarjam, kaj me navdušuje...in s vprašanji kot "kateri študij je lahek ali težek" ali "s katero izobrazbo bom najverjetneje dobil delovno mesto" se sploh ne bi ukvarjal. 2 Citiraj Priporočam: slo.mindwizard.net , bioterapija.mindwizard.net Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.