Skoči na vsebino

Alternativa pralnim praškom - konec alergij

anali

Recommended Posts

Nekaj podobnega bi lahko bila tudi navadna milnica/ saponaria officinalis/ , katere korenina vsebuje precej saponinov -ime rastline pa pove za kaj so jo uporabljali naši predniki- korenina, če jo drgneš- gneteš v prisotnosti vode, se zelo lepo peni. Včasih so jo tako tudi uporabljali. Sedaj je pa uporaba omejena na redke ljudi ki jo nabiramo za čaje- odlično se obnese pri suhem kašlju, za sladkorno bolezen, pospešuje delovanje žlez.... kar je tukajle nepomembno.

Saj pravim , včasih se je uporabljala namesto mila / ga ni bilo / , kar pove že njeno ime.Je pa precej pogost "plevel " z cvetovi bele barve- verjetno jo kdo pozna....xegox

A je kdo že poskusil prati perilo z njo? & na kak način? (nekateri jo uporabljajo tudi za šampon za lase..)

Pri nas imamo take gumijaste kroglice - najbrž podobne kot o njih piše Free - namesto mehčalca.. ne vem, glih ful mehke stvari niso, večinoma pa tud čist ok.. brisače pa mal bolj trde.. (ob hkratni uporabi praška)

Tinčika, pozdravljena!

Te kroglice zgleda, da so različne.. ene magnetne, ene nemagnetne.. js sm gledala v Celju v trgovini z zdravo hrano ene 'eko kroglice' Glosion, v katerih so menda keramične kroglice, zunanji del pa je iz PP plastike #5 - nisem pa še sprobala/kupila..

o njih sem pisala že tule: http://www.lunin.net/forum/index.php?showt...11134&st=50

tud tele na tvojem linku zgledajo mal podobno, kot da so keramične kroglice not..?

mi je pa mal sumljivo, zakaj ne piše originalnega imena in sestave kroglic?

za tiste v Celju je prodajalka rekla, da jih menda uporablja neka zdravnica, katere mož je alergičen na vse živo, tudi na indijske oreške, te kroglice pa so menda ok in tudi v redu operejo-?

mi smo tud že sprobali indijske oreške, pa mami ni najbolj navdušena nad njimi.. (niso odstranili madežev in nismo si jih upali uporabljat za belo perilo)

na netu in drgač eni sicer pravijo, da pač madež odstraniš prej - z naravnimi variantami ali pa eko odstranjevalci madežev, posivelo perilo pa vsake toliko menda opereš z 'eko' praškom, al pa če dodaš pecilni prašek v predalček, se mi zdi (bi rabla še preverit!), naj bi tud se izboljšalo stanje?

(ne vem, še nism probala!)

A ste poskusili že indijske oreške + še kaj?

upam, da ti bo kdo lahko povedal še kaj bolj konkretnega! :)

Deli na socialnih omrežjih

Sem gledal nekaj podobnega tudi v Sanolaborju ene dva tedna nazaj... za ceno cca. 45-50 EUR- Se mi je zdelo prevec in nisem hotel reskirat, ceprav je prodajalka potrdila da z uporabo kroglic ne potrebujemo pralnega praska vec.

Hm... ce je to res, pomeni veliko prisparanega denarja, kakor razbremenitve okolja zaradi neuporabe praska, pa ceprav okolju bolj prijaznega.

Ce res drzi, da je tako dobra, mi je cudno da take kroglice nima ze vsako gospodinjstvo!? Ocitno so lobiji premocni al kaj? xrolleyesx

Povprasam kolegico ki dela v Sanolaborju, ce je kaj na tem. Sicer pa sem jim ze pisal, ce povedo vec.

Hvala za odgovore. Sem še malo pobrskala in mislim, da bom kar naročila to kroglico, sem brala še po drugih forumih, da so zadovoljni tisti, ki jo imajo. Zvečer sem hčerki oblekla pižamico, ki sem jo z malo mehčalca oprala, da ni bila tako trda in je bila zjutraj vsa flekasta x:(x

• 2 weeks later...

Prejšnji teden sem naročila to kroglico in jo med vikendom preiskusila. Opralo je presenetljivo dobro, res pa da še nisem probala belega perila oprat z njo. Ne vem ali pri takšni temperaturi tudi lahko s to kroglico perem?

Zaenkrat je tudi mala brez flekcev in izpuščajev, tako da sem zaenkrat zadovoljna :)

Lepo, da si zadovoljna.

Tinčika, pr nas ne uporabljamo mehčalca SPLOH! mehčalec je 'hudič' - sosedin sin je mel FUL hudo alergijo nanj!!

mehčalec je lahk še dosti bolj problematičen ko prašek!! pa vedno damo na 2xno spiranje..

Lahko pa preveriš, če tole velja: na netu nekateri pišejo, da so kako ne-preveč-umazano perilo oprali tud kar brez vsega.. (1x se mi je to zgodilo po nesreči :) s kavbojkami.. blo kr ok, ni glih dišalo, sam se jih je dalo komot še neki časa nosit..) fejst umazanih stvari že najbrž ne spravi ven, če pa ni umazano, pa menda kar gre!

(tud planiram še probat, pa še ni ratalo! :))

za temperature in kroglico pa poglej, če kaj piše na škatli, ali pa vprašaj tam, kjer si jo kupila? ali pa pogooglaj, glede na to, točno katero ime je na škatli oz. kaj ti bojo povedali prodajalci-?

na splošno je menda bolš plastiko čimmanj segrevat.. (?) ker menda grejo lahk kake čudne stvari ven..

konkretno za te kroglice pa ne vem.. Poročaj! :)

Tudi tale članek pravi, da je bilo (potem ko so na madežih uporabili odstranjevalec madežev) zelo malo razlike med samo vodo, konvencionalnim čistilom in pralnimi diski (podobno kroglicam)! (& da so bili diski le malo boljši kot sama navadna voda-??!) čeprav je za to tudi lahko več razlag - detergent v oblačilih od prejšnjih pranj, odstranjevalec madežev, mehansko čiščenje (kroglice udarjajo ob blago)...

našla sm tole, sam ne vem, a mislijo 60 oz 80 stopinj Celzija al Fahrenheit..? (najbrž Celzija, če je iz Anglije?) http://www.greenfootsteps.com/washballs.html pa kolk majo prav? (da je odvisno od proizvajalca, na kolk se lahk pere z njimi, nekateri priporočajo max. 80 stopinj, ona pa pere na 60 stopinj.. z ali brez odstranjevalca madežev.. in da če prevečkrat na visoki vročini pereš, prej razpadejo..? da pa naj bi blo fajn, da se vsaj 1x na teden na vsaj 60 stopinj opere, da ni pol vonja in bakterij..? sam če ni to zato, ker PP plastika pol izloča razne sumljive kemikalije? hm!)

vsekakor še malo preveri.. dobiš kup stvari in člankov če pogooglaš 'laundry ball high temperatures' (nimam zdle časa brat :)) - sam je fajn vzet stvari mal z rezervo tud.. tak da, fajn preveri..

x^x mene so že tokrat na suh nategnili, da sem kupila tui te, keramične...perem z dvema, dam jedilno žlico praška in ne morem verjeti, da še zokni ne smrdijo :8):

:vragec: čudežne pa niso, fejst vsrano od zemlje, trave, bučnega olja, etc- perem ekstra z ostalo svinjarijo

dejstvo pa je , da se mi je nakup kroglic že povrnil, ker sem sem prišparala na prašku

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

Kere keramične kroglice? Kolk stanejo, kje se lahko kupijo? (Upam da v mečkatorju x:o)x ne da se mi rint v BTC ali mesto sam zarad enih kugel)

Pr nama s xsrcx porabiva abnormalno velik pralnega gela xrolleyesx predvsem zarad njegovega športanja (šport.cunje smrdijo za popi.dit in pereva skor vsako noč :o|o: )

Kaj se je že predlagalo proti smradu za polplastične cunje? Amonijak :inocent: al mam jst kej narobe zapomnjen :vio:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

:8): ne...jst jih nič ne dajem na sonce.....pr men so skoz v bobnu, pa tud drugačne oblike so, pa dražje so ble, če me spomin ne vara ttam nek med 40 in 50 ojrov, v glavnem jst mam one , k jih prodajajo oni ta isti ko tist bambusov peril, ZUJA al kak se že kličejo x^x

ma ne vem, tist kar je vsran od tenisk pa to je , je še zmer flekast, sam smrdi pa men se res zdi, da ne več tak, ker včasih sem metala not abnormalne količine pralnega praha pa je še zmer zokn zaudarjal po postanem , prešvicanem človeki

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

Kere keramične kroglice? Kolk stanejo, kje se lahko kupijo? (Upam da v mečkatorju x:o)x ne da se mi rint v BTC ali mesto sam zarad enih kugel)

Pr nama s xsrcx porabiva abnormalno velik pralnega gela xrolleyesx predvsem zarad njegovega športanja (šport.cunje smrdijo za popi.dit in pereva skor vsako noč :o|o: )

Kaj se je že predlagalo proti smradu za polplastične cunje? Amonijak :inocent: al mam jst kej narobe zapomnjen :vio:

Jaz sem jo kupila tukaj http://www.priskrbi.si/pralna-kroglica.html, bom pa jim poslala še mail, da jih povprašam pri kakšni najvišji temperaturi lahko perem. Ko bom imela kaj več časa pa bom še po spletu pobrskala :)

Hvala za odgovore, zelo ste prijazni. x:)x

Tinčika, poročaj, kaj bodo povedali! :)

Hm, glede znoja - ponavadi znoj smrdi šele pol, ko se začnejo bakterije razvijat, prej ne.. če se torej pravočasno opere, po logiki ne bi smelo tak smrdeti..

kolegica vem, da je svoje prepotene majčke kr sproti z vodo prala, al kako že? (mal pozabla..)

je pa problem, če se zokni predolgo nabirajo, al pa se jih tud predolgo nosi in ne da v pranje :vragec: , pa umetna obutev..

no, indijski oreški najbolj trdovratnih zoknov na nizki temperaturi ne 'odišavijo' - smo probali.. nism pa še probala naredit tekočino iz oreškov na višji temperaturi, da se izluži več saponinov, pa pol probati..

je pa prehrana pri tem tud faktor, se strinjam.. več mesa in živalskih proteinov ALI pa tudi kislo zelje (!) ipd - da kar bolj orenk vonj.. smo si pa tudi pri tem zelo različni.. mal je lahko odvisno tud od zdravstvene slike itd.

en naš znanec je povedu, da je poznal eno Kitajko, ki je le s prehrano totalno uravnavala vonj, da je lepo dišala - nič parfumov, le hrana! zamislite si...!!

(žal je šla nazaj na Kitajsko preden smo uspeli zvedet, kako ji je to ratavalo!! :))

So mi ful hitro odgovorili - v roku ene ure :) Pravijo, da lahko pereš perilo na visoki temperaturi (90°C) s to kroglico, da še ni bilo primera, da bi bilo kaj narobe. Bom probala, sicer pa tako zelo redko perilo perem na več kot 60 °, ker nimamo skoraj nič belega perila.

Lp

mmm, vampi x:px to bom pa v soboto jedla x^x

Tinčika, daj pls pol napiš kako se ta magic kugla obnese. Včer sm sam to kuglo študirala (ok, neky sm tut delala, pa..) sam je draga ko da je zlata x:o)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Guest sstane
Eko, na primer, če ne uživaš ničesar kar v telesu gnije

Ampak, brez soli gnije vse, še zelje, če ga kisaš x;)x

Cookie zaenkrat sem zelo zadovoljna. Tudi na 90 °sem že prala - sicer sem malenkost Ariela še dala zraven in je kar lepo opralo. Tako da jo bomo uporabljali še naprej. Tudi mala je zaenkrat brez izpuščajev :)

Draga pa se mi ne zdi tako, če pride 5 l Ariela nekje 17 €, tako da kroglico v dveh mesecih not spraviš, potem pa nimaš več stroškov z detergenti.

ker si delam svoja lastna veggy organska mila, sem seveda z zanimanjem poizkusil tudi z domačim praškom, ki ni na oreščkovi osnovi, temveč sledi receptom naših starih staršev.

Rabimo vsaj pralno sodo in domače tekoče milo, za belo perilo pa še malo peroksida. Za mehčanje vode pa bel kis za vlaganje = ocetna kislina.

Trenutno testiram, kolikor mi pustijo (kar ni velikokrat), a pere sigurno. Da se narest gel koncentrat, po ceni 1-2c / pranje.

več o mojih poizkusih na:

čistila: http://www.orgon.si/sam-svoj-mojster-prezivetja/cistila/

kozmetika (mila ipd): http://www.orgon.si/sam-svoj-mojster-prezivetja/kozmetika/

človek rabi samo voljo da prebije oklep lenobe ter si "skuha" kakšen domač, preverjen in lahko tudi čisto organski izdelek.

lep pozdrav,

Boštjan

www.orgon.si

Cookie zaenkrat sem zelo zadovoljna. Tudi na 90 °sem že prala - sicer sem malenkost Ariela še dala zraven in je kar lepo opralo. Tako da jo bomo uporabljali še naprej. Tudi mala je zaenkrat brez izpuščajev :)

Draga pa se mi ne zdi tako, če pride 5 l Ariela nekje 17 €, tako da kroglico v dveh mesecih not spraviš, potem pa nimaš več stroškov z detergenti.

Tnx za odgovor. Me pa res ima, da jo kupim x:Ix

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Jst sm alergična (pretežno) sam na debile x:o)x

s praški načeloma nimam težav, jih pa ima moj tošel xrolleyesx in gorenjski geni x;)x

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Potem si zadovoljna z njimi? :inocent: Oziroma so vredne dnarja?

:8): ne...jst jih nič ne dajem na sonce.....pr men so skoz v bobnu, pa tud drugačne oblike so, pa dražje so ble, če me spomin ne vara ttam nek med 40 in 50 ojrov, v glavnem jst mam one , k jih prodajajo oni ta isti ko tist bambusov peril, ZUJA al kak se že kličejo x^x

ma ne vem, tist kar je vsran od tenisk pa to je , je še zmer flekast, sam smrdi pa men se res zdi, da ne več tak, ker včasih sem metala not abnormalne količine pralnega praha pa je še zmer zokn zaudarjal po postanem , prešvicanem človeki

• 3 months later...

no, a sm končno najdla tole temo, ne da pišem v ekologijo in okolje xrolleyesx

torej, nabavila ono međikkuglo. Jo uporabljala,..sam ....nisem (čist čist) zadovoljna z njo :o|o:

perila ne opere dobro, za moje pojme. Npr, prešvicane majice (sicer 95%bombaž, 5%elastan) po pranju s to kuglo, smrdijo po švicu :xx!: In sem morala ponovit celoten postopek pranja (2×poraba vode torej, da elektrike niti ne omenjam, pa moje slabe volje tudi) s pralnim gelom.

Nadalje, Pesjanka se je polulala tam, kjer se ne bi smela in je seveda zato bilo treba pobrisat. Namesto papirja sem uporabila staro bombažno brisačo in jo po uporabi dala prat skp s pasjimi cunjami. Sej ne, da so po pranju smrdele po scanju VSE cunje, skp z brisačo vred :xx!: Torej, ponovi vajo s pralnim gelom.

Zatem sem preizkušala vse možne variante od total brez praška, do ful praška z vmesnimi variantami, cunjami, stopnjo smrdljivosti, umazanosti, količine perila v bobnu pral.stroja...

anyway, pogruntala sem, da za moj primer je ta kugla občasno primerna, za nekatere primere dodam malce gela (glih tok da dno posodice, ki gre v boben, pokrije), za nekatere pa je treba dodati le več gela (vendar še vedno manj, kot bi blo brez kugle).

Suma sumarum je verjetno boljše s kuglo kot brez, vendar se ona, ekonomska računica z moje strani ne izide dalj časa. Je pa (verjetno) manj onesnaževanja okolja, kar pa tudi ni za odmet x:)x

joj, pozabla sm povedat, da nism nkol mela nobenih zdr.težav kar se alergij tiče, pa za trdo vodo me tut ne briga (voda je pač taka, kakršna je, nism uporabljala mehčalca).

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

kaj se kroglic tiče vem samo da je moja mama naročila preko spletne strani www.priskrbi.si :palec: čeprav sem ji prvo reko naj dalje pere kot je,ker pač mam težave z praški in slabimi mehčalci ker dobim take rdeče pikice po telesu sploh po hrbtu :sori: ...

z tole kroglico sem pa kr zadovoljen nimam izpuščajev zaradi nje mati pa pravi da je vse kar spere z njo čisto,razen ko pridem po kakem treningu domov z krvavo majco ali podobno varjanto pač spere v hladni vodi x:px

• 3 months later...
  • 1 month later...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...