Skoči na vsebino

Jogurt


Guest mačona

Recommended Posts

  • Komentarji 104
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

enja, imam recept za jogurt (dobila knjigo nazaj)...

Pa začnimo x;)x

 

DOMAČI JOGUT

(brez aparata)

 

Potrebuješ:

- 1 liter polnomastnega mleka ali posnetega mleka

- 2 žlici kupljene začetne kulture ali navadnega jogurta

- kozico, veliko skledo in manjšo skodelico

 

Potek:

1. Mleko na ne premočnem ognju segrevajte toliko časa, da se začnejo ob robu nabirati mehurčki, z njegove površine pa začne uhajati para.

 

2. Mleko prelijte v veliko skledo in pustite, da se shladi toliko, da termometer pokaže temperaturo 45 stopinj. Če nimate termometra naredite kot domačini (Francozi, v tem primeru): temperatura je pravšnja, ko kazalec zlahka lahko držite v mleku 20 sekund.

 

3. Tako imenovano začetno kulturo dajte v skodelico, prilijte nekaj ogretega mleka in temeljito premešajte. Mešanico iz manjše skodelice nato po tretjinah prelijte v veliko skledo, pri tem pazite, da vse skupaj dobro premešate, preden prilijete naslednjo tretjino. Pokrijte z debelo brisačo in za 6-8 ur ali pa čez noč postavite na toplo (primerna je že plinska pečica v kateri prižgete lučko, pomagala pa bo tudi kozica s toplo vodo, ki jo postavite v pečico, če v stanovanju ni dovolj toplo).

 

4. Ko je jogurt narejen, skledo pokrijte s folijo za živila in za 8 ur postavite v hladilnik. Če želite gostejši jogurt ohlajenega pretresite v vrečko iz muslina (gaze), obesite in pustite, da se odcedi.

 

To je baje stoletja star recept...

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

DOMAČI JOGURT

(pripravljen z aparatom)

 

Potrebuješ:

- 1 liter polnomastnega ali posnetega mleka

- 1 žlica navadnega jogurta ali žlica kupljene začetne kulture, ki jo prodajajo v trgovini z zdravo prehrano

- kozico in aparat za jogurt s kuhinjskim termometrom

 

Potek:

- Mleko na ne premočnem ognju segrevajte toliko časa, da se začnejo ob robu nabirati mehurčki, z njegove površine pa začne uhajati para. Kozico odmaknite z ognja in v mleko dajte kuhinjski termometer. Ko temperatura doseže 45 stopinj v enega od lončkov dajte t.i. začetno kulturo. Prilijte nekaj ogretega mleka in temeljito premešajte. Dobljeno mešanico po malem vlivajte v mleko v kozici in ves čas dobro mešajte.

 

2. Napolnite osem lončkov, nanje skrbno namestite pokrovčke ter lončke zložite v aparat za pripravo jogurta (ki je pravzaprav nekakšen grelnik z možnostjo naravnavanja temperature), od tod naprej pa se ravnajte po priloženih navodilih (odvisno od aparata). Jogurt po gotov po 6-10 urah (lahko ga naredite čez nč), odvisno od tega kako kislenag in kako čvrstega želite.

 

3. Ko je jogurt narejen, naj se še nekaj ur ohlaja v hladilniku, preden ga pojeste. Jogurt lahko v hladilniku hranite do dva tedna.

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...