Skoči na vsebino

Bog

anarhist

Recommended Posts

Napak je v predpostavki, da obstaja nek duh pred materijo. E, ni ga, duh je človeški, če ne živalski fenomen.

No, vidiš, razlika je že v temeljnem pogledu, in vsi tvoji zaključki izvirajo iz tega. Tvo pogled je materialističen, moj pa idealističen. Ampak jest vseen mislim, da je materija sama po sebi mrtva, in da jo duh oživlja, ne pa, da živi duh ishaja iz mrtve materije. Ampak ti nečem jemat veselja do tvojega pogleda (dokler ga še imaš) :palec:

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

Deli na socialnih omrežjih

In the study of paranormal phenomena, plant perception or biocommunication in plant cells has come to mean a belief that plants are sentient, that they experience pain, pleasure, or emotions such as fear and affection, and that they have the ability to communicate with humans and other forms of life in a recognizable manner. While plants can communicate through chemical signals, and certainly have complex responses to stimuli, the belief that they possess advanced affective or cognitive abilities is not supported by scientific research. In contrast, those in the parapsychology studies community believe they do.

http://en.wikipedia....on_(paranormal)

Hm, sem dal ta tekst celo v google prevajalnik pa ga še zmeraj nisem čist zaštekal....Zanimivi so izrazi affective in cognitive...glede na to kar piše v wikipedia, kar govorijo psihološke knjigice in kar so kao nekateri znanstveniki dokazal...je moj zaključek sledeč...

Enotnega mnenja ni niti med znanstveniki...obstajata kao dva pola. Eni trdijo tako, drugi tako. Ima pa vsak pol še polno svojih kao podvrst, ki se tudi ne štekajo med sabo...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/griny.gif

Je pa zanimivo ko so na določene človečke priključili aparature in jim zavrteli kakšen film-komedija, grozljivka...da so nekatere rastlince v bližini prišle v sinhronizacijo s človečki...skratka iste krivulje kot pri poskusnih človečkih...da bi tudi rastlince gledale film, se mi zdi zelo malo verjetno...Še bolj zanimivo pa je bilo, ko so iste lepe in grde besede in malo prilagojene zadevce uporabljali na človeških zajčkih in rastlincah...iste krivulje in malo drugače z majhnimi odstopanji pri prilagojenih zadevcah...človeku se pač ne more kar tako odsekat roke, kot rastlinci kakšno vejico...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/griny.gif

In kaj pravi ezoterika...čustva so povezana z astralnim telesom...občutenje določenih stvari kao z auro...nezmotljivo vedenje in tisto pravo čutenje je pa povezano z nekim bolj subtilnim telesom, ki je že na nivoju tistega kar nekateri imenujejo duša...Povedano na kratko...znanstveni eksperimenti v določenih pogledih potrjujejo to kar pravi ezoterika...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Se spomnim kako so mi v šoli neki nakladal o velikem poku in prajuhici...Ampak jaz se ne spomnim da bi kje zasledil da so veliki pok dokazali v laboratoriju pod kontroliranimi pogoji...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_eek.gif Za prajuhico sem pa celo zasledil, da so jo kao dokazal s to razliko, da iz nje ni nastal noben mikrobek...mogoče so pa kao dokazal samo približek...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

In tako bi lahko nek skeptik dejal- dokler mi ne dokažejo velikega poka potem za moje pojme kao ne obstaja...Moji možgančki pravijo, da če bodo kdaj dokazali veliki pok v laboratoriju potem bo itak šlo vse v Q...Dvomim da bo naš planetek al pa osončje prenesel tako silo oz. "energetsko bombo"...mogoče bo pa nas razneslo in bo nastal novo vesolje...al pa kao vesolje znotraj tega vesolja...tralala...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/OK2.gif

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

Haha Alan, nisi kvantni fizik in veš kaj ''tvoji'' štručkoti govorijo? Kolk pa lahko res veš kaj in o čem govorijo? Nekaj temam po mojem lahko slediš, a vsega tvoji možgančki verjetno tudi ne morejo predelat. In kako veš, da je vse kar napišejo ti štručkoti res - da drži? Če pa nisi kvantni fizik? :8):

Pa tolk o tem, da nekateri selektivno beremo. Izgleda, da nič manj kot ti, ker ti dobiš info od kvantnih fizikov, ki vedo kaj govorijo. Kot bi se že naprej odločil, da imajo prav x;)x

Stvar je preprosta: kdo je bolj kvalificiran za karkoli povedat o kvantni mehaniki in čigave besede imajo več teže? Besede kakšnega kvantnega fizika ali bluzenje od Deepaka Chopre ali tisti film What the Bleep Do We Know? A tukaj strokovnjakov ne bomo upoštevali, drugje pa ja? Zakaj si kvantne mehanike niso izmislili razni duhovneži namesto fizikov? Eden od razlogov je preprosto ta, ker nima nič skupnega z duhovnostjo. Ker pa je kvantna mehanika težko razumljiva, jo z besednimi spretnostmi lahko apliciraš skoraj na vse. A to ne pomeni niti najmanj, da te besedne manipulacije držijo.

Introduction to quantum mechanics

Quantum mechanics (Kvantna mehanika)

Popravljeno -> Alan_New
Possible—but highly unlikely.

sploh pa ne od slovenskega.

tu, za vse, katere tema resno zanima:

http://en.wikipedia....ceptions_of_God

za vsakega, ki zagovarja znanost oz. znanstveni princip neizogibno branje! ostali pač fanatiki pod krinko oboževalcev znanosti ;-)

p.s. in to še ni vse, čeprav zapisano v wikipediji x:o)x

Seveda, različnih razumevanj boga je najbrž ravno toliko kot ljudi ki verjamejo vanj. Moj argument je samo tole:

1. Ideja boga kot nadnaravnega kreatorja vesolja (ki je tudi v SSKJ) je zelo, če ne najbolj pogosta.

2. Nesmiselno se je prepirat o definicijah besed. Nikamor ne pripeljejo debate v stilu:

"Bog je A."

"Ne, bog je B."

"Bog je moj sosed"

itd.

• Lajkam 1
  • Buuuu 1

Seveda, različnih razumevanj boga je najbrž ravno toliko kot ljudi ki verjamejo vanj. Moj argument je samo tole:

1. Ideja boga kot nadnaravnega kreatorja vesolja (ki je tudi v SSKJ) je zelo, če ne najbolj pogosta.

2. Nesmiselno se je prepirat o definicijah besed. Nikamor ne pripeljejo debate v stilu:

"Bog je A."

"Ne, bog je B."

"Bog je moj sosed"

itd.

ne le toliko kot ljudi, ki "verjamejo" "vanj", temveč predvsem kot je ljudi, ki imajo filozofski pristop do tega pojma.

glede na to, da v tej debati zadnje čase nisem zaznal, da bi kdo zagovarjal boga kot nadnaravnega kreatorja vesolja,

se mi zdi tvoj argument nevmesen oz. -kaj hočeš s tem dejanjsko izpričati in kakšen je tvoj motiv sodelovanja pri tej temi?

ti je do tega, da bi sogovorniku prisluhnil in Z njim debatiral, ali, da bi sogovorniku vsilil tvoje mnenje in debatiral proti njemu?

Saj ne da osnovna teologija(al kateheza, me malo medejo tile tehnični izrazi RKC), hehe, za množice na Slovenskem (pač kolikor sem preveril) ne bi bila podobno popreproščena... A to ni to kaj dejansko piše v teh spisih in ni to kaj so najbrž tile stari mistiki želeli sporočiti.

Poznaš morda religijo Univerzalno življenje? Kolikor vem iz pogovora z eno članico oni verjamejo, da je bil Jezus v resnici neke sorte hipi vegan, ki je predaval o reinkarnaciji, nato pa ga je Cerkev s ponarejanjem bibličnih tekstov prikazala kot čisto drugačnega. Je menda parkrat jedel meso, ampak iz vljudnosti.

Tako kot v poeziji od Šalamuna lahko v Bibliji vidiš karkoli hočeš, če se malo potrudiš. Te interpretacije si pač vsak izpelje glede na svoja trenutna prepričanja, ideje itd. Če se kaj ne sklada s tvojim pogledom je pač metafora, ali pa je celo nekdo ravno na tistem mestu ponaredil besedilo. Odvisno katero sporočilo kočeš notri prepoznat.

Ne vem koliko poznaš staro zavezo, niti nočem nasprotovat tvojim interpretacijam, ampak jaz osebno dvomim da so ljudje, ki so zjutraj žgali ovce, popoldne pisali neke globoke metaforične spise.

Evo, sem našel na hitro en citat iz Mz 23 (v tem poglavju je bog sploh težak):

"Tedaj je bilo Gospodu žal zaradi hudega, o katerem je govoril, da bi ga storil svojemu ljudstvu"

Celo poglavje je zelo zanimivo. Ne moremo zares vedet kaj so ti "mistiki" želeli povedati, ampak nekatere interpretacije se mi zdijo močno za lase privlečene.

wait... kaj je že tvoj point, alan? da bi rad ljudem, ki uporabljajo pojem "bog" rad dopovedal, da verjameš, da oni tega ne potrebujejo?

Nekaj takega, čeprav mi je jasno, da potreb ne morem vsilit in jih seveda tudi nočem. Pač zagovarjam mnenje, da je bog kot koncept odveč, čeprav očitno ni tako, glede na to, koliko ljudi se ga še vedno oklepa (pa naj bo definiran kakorkoli že).

Nekaj takega, čeprav mi je jasno, da potreb ne morem vsilit in jih seveda tudi nočem. Pač zagovarjam mnenje, da je bog kot koncept odveč, čeprav očitno ni tako, glede na to, koliko ljudi se ga še vedno oklepa (pa naj bo definiran kakorkoli že).

ja, oklepa oz. ga uporablja, tako je to. v osnovi si izpričal, da ti teh konceptov ne potrebuješ.

Ne vem kaj točno si želel tukaj povedat. Mislim, da tudi kvalificirani kvantni fiziki niso vedno istega mnenja in zato se mi zdi primerjava z D. Chopra itd. res osnovnošolska. Seveda ti ne spadajo v določen krog pogovarjanj in dokazovanj.

Res se morda ne strinjajo o podrobnostih in specifičnih pogledih, a obstaja trden konsenz, kaj kvantna mehanika je in kaj ni, in (z veliko gotovostjo lahko to trdim) to bodo zagovarjali praktično vsi kvantni fiziki.

Ne vem zakaj misliš, da fiziki niso duhovni. Zame je bil Einstein izredno nad-duhoven človek, ki je vpeljal mind-blasting teorijo na kateri se odpirajo nove razsežnosti.

Tega sploh ne mislim.

Einstein pa itak že prehaja v mitološko osebo: o njem kot znanstveniku mislijo skoraj vsi vse najboljše, o drugih znanstvenikih in znanosti na sploh pa nimajo tako dobrega mnenja. x:)x

Čuden je ta folk a? Celi miljoni oz miljarde njih-nas konceptualizira s to idejo, mislim jaz bi se vprašu kaj je narobe z njimi....x:Dx

«Mes chers frères, n'oubliez jamais, quand vous entendrez vanter le progrès des lumières, que la plus belle des ruses du diable est de vous persuader qu'il n'existe pas!»

glede na to, koliko ljudi se ga še vedno oklepa (pa naj bo definiran kakorkoli že).

v bistvu si ti tisti ki se ga še vedno oklepa. x;)x

ti *ga* potrebuješ, da mu lahko kontriraš.

se pravi ga prav tko rabiš kot nekdo ki *vanj* veruje.

ker če ne verjameš, kul, zakaj je potrebno vse to izvajanje potem?

jaz se ne trudim folku utupit, da dedek mraz ne obstaja.

če ne verjameš nečemu, zamahneš z roko in greš počet kar ima zate smisel.

Ti pa iščeš smisel v zate nesmislu.

je to logično?

ni to prav tako ali še bolj fanatično (kot verniki)?

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

A je tako težko razumet preprosto dejstvo, da me tematika zanima? Zakaj bi zamahnil z roko in se ne pogovarjal? A se ti ne pogovarjaš o zadevah, ki te zanimajo? xrolleyesx

A je vsak aktivizem, torej aktivno sodelovanje, že takoj fanatizem? To je nevarno, sploh pa neinteligentno posploševanje.

ne le toliko kot ljudi, ki "verjamejo" "vanj", temveč predvsem kot je ljudi, ki imajo filozofski pristop do tega pojma.

glede na to, da v tej debati zadnje čase nisem zaznal, da bi kdo zagovarjal boga kot nadnaravnega kreatorja vesolja,

se mi zdi tvoj argument nevmesen oz. -kaj hočeš s tem dejanjsko izpričati in kakšen je tvoj motiv sodelovanja pri tej temi?

ti je do tega, da bi sogovorniku prisluhnil in Z njim debatiral, ali, da bi sogovorniku vsilil tvoje mnenje in debatiral proti njemu?

Eno moje mnenje recimo: Z besedo bog ni ravno smiselno poimenovati stvari kot so vesolje, narava, vse, sosed itd. Če drugega ne ker vnaša zmedo in povzroči da se ljudje, ki se v bistvu strinjajo, ne razumejo.

Moj cilj pa je, da z jasnimi argumenti pridemo do skupnega mnenja, pa naj bo moje, tvoje, ali pa od nekoga drugega (ki se strinja z mano).

Besede "verjamejo" pa nisem uporabil v kakršnemkoli slabšalnem smislu, tudi sam namreč verjamem v mnoge stvari, ki bi jim lahko rekel bog.

Poznaš morda religijo Univerzalno življenje? Kolikor vem iz pogovora z eno članico oni verjamejo, da je bil Jezus v resnici neke sorte hipi vegan, ki je predaval o reinkarnaciji, nato pa ga je Cerkev s ponarejanjem bibličnih tekstov prikazala kot čisto drugačnega. Je menda parkrat jedel meso, ampak iz vljudnosti.

Tako kot v poeziji od Šalamuna lahko v Bibliji vidiš karkoli hočeš, če se malo potrudiš. Te interpretacije si pač vsak izpelje glede na svoja trenutna prepričanja, ideje itd. Če se kaj ne sklada s tvojim pogledom je pač metafora, ali pa je celo nekdo ravno na tistem mestu ponaredil besedilo. Odvisno katero sporočilo kočeš notri prepoznat.

Ne vem koliko poznaš staro zavezo, niti nočem nasprotovat tvojim interpretacijam, ampak jaz osebno dvomim da so ljudje, ki so zjutraj žgali ovce, popoldne pisali neke globoke metaforične spise.

Evo, sem našel na hitro en citat iz Mz 23 (v tem poglavju je bog sploh težak):

"Tedaj je bilo Gospodu žal zaradi hudega, o katerem je govoril, da bi ga storil svojemu ljudstvu"

Celo poglavje je zelo zanimivo. Ne moremo zares vedet kaj so ti "mistiki" želeli povedati, ampak nekatere interpretacije se mi zdijo močno za lase privlečene.

Tako Koran, kot Stara zaveza sta mi pretežno obupna teksta... Polno nasilja in nekih politično-moralnih diktatorskih napotkov... A bodi malo natančen, govoriš o Jezusu, nato pa preskočiš na Staro zavezo... ker veš da s tem lahko doseže večji učinek... ;)

Zanimive so temeljne ideje kaj "Bog" sploh je in v tem je veliko zanimive metafizike tudi v teh tekstih... Če iskreno pogledaš kaj Muslimani in Krščanstvo (ker smo jih pač sedaj najbolj izpostavili) učijo a atributih Boga - da je onkraj vsega, ne-upodobljiv, itd. lahko vidiš da ne gre zgolj za nekega nadnaravnega strička.

Enako kot tebi pa se mi zdijo čudne in nesprejemljive marsikatere pasaže v teh tekstih in Jezus je bil neke vrste hipi guru, tako bi vsekakor danes dojeli, hehehe."Peace and love, man!" - kaj pa je drugega njegovo osnovno sporočilo?

"I must create a system or be enslaved by another mans; I will not reason and compare: my business is to create."

William Blake

A je tako težko razumet preprosto dejstvo, da me tematika zanima? Zakaj bi zamahnil z roko in se ne pogovarjal? A se ti ne pogovarjaš o zadevah, ki te zanimajo? xrolleyesx

A je vsak aktivizem, torej aktivno sodelovanje, že takoj fanatizem? To je nevarno, sploh pa neinteligentno posploševanje.

A maš vtis da je ostalo še kaj neizrečenega na to temo?

1. Kreacija je smiselen in načrtovan proces

2. Kreacija je posledica naklučja

3. Zaenkrat ga še ni junaka, ki bi lahko dokazal ali prvo ali drugo

Kaj lahko še kdo sploh reče na to temo?

«Mes chers frères, n'oubliez jamais, quand vous entendrez vanter le progrès des lumières, que la plus belle des ruses du diable est de vous persuader qu'il n'existe pas!»

A se ti ne pogovarjaš o zadevah, ki te zanimajo? xrolleyesx

ponavadi se ne pogovarjam o stvareh, ki zame nimajo pomena.

(gotovo pa ne tako vneto in goreče)

A je vsak aktivizem, torej aktivno sodelovanje, že takoj fanatizem?

ne, ni, ampak nisem govorila o vsakem, pač pa o tvojem. pri tebi vidim to kot fanatizem.

To je nevarno, sploh pa neinteligentno posploševanje.

xDDx morda - neinteligentno, vsekakor pa ne posplošeno, saj pišem tebi kot odziv na tvoje neskončno izvajanje večih mesecev v vseh temah, ki kakorkoli dišijo po *božjem*.

meni se to z moje strani ne zdi posploševanje, pač pa sklepanje iz videnega.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Kreacije sploh ni, mimogrede.

Kaj pa je potem ta fenomen v katerem živimo?

Zanimiva ideja....vesolje ni nikdar nastalo je večno ergo ni kreacije....

Ok popravljam:

1.Vesolje je načrtovano

2.Vesolje je posledica naključja

3. Zaenkrat ga še ni junaka, ki bi lahko dokazal ali prvo ali drugo

Kaj lahko še kdo sploh reče na to temo?

Tako Koran, kot Stara zaveza sta mi pretežno obupna teksta... Polno nasilja in nekih politično-moralnih diktatorskih napotkov... A bodi malo natančen, govoriš o Jezusu, nato pa preskočiš na Staro zavezo... ker veš da s tem lahko doseže večji učinek... ;)

Zanimive so temeljne ideje kaj "Bog" sploh je in v tem je veliko zanimive metafizike tudi v teh tekstih... Če iskreno pogledaš kaj Muslimani in Krščanstvo (ker smo jih pač sedaj najbolj izpostavili) učijo a atributih Boga - da je onkraj vsega, ne-upodobljiv, itd. lahko vidiš da ne gre zgolj za nekega nadnaravnega strička.

Osnova krščanstva je Sveto pismo, in tam piše marsikaj. V katekizmu Katoliške cerkve jasno piše (poudarki so moji): Bog sam [je] avtor Svetega pisma: zaradi tega je navdihnjeno in brez zmote uči tiste resnice, ki so potrebne za naše zveličanje. Sveti Duh je namreč navdihoval človeške avtorje, ki so zapisali vse to in samo to, kar nas je Bog hotel naučiti. Krščanska vera seveda ni "religija knjige", ampak je religija "božje besede", ki ni "zapisana in nema beseda, marveč učlovečena in živa Beseda" (sveti Bernard iz Clairvauxa).

http://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

In med temi navdihnjenimi besedami je tudi 3. Mojzesova knjiga in drugi deli, ki so nam manj všeč in jih preprosto ignoriramo.

Eno moje mnenje recimo: Z besedo bog ni ravno smiselno poimenovati stvari kot so vesolje, narava, vse, sosed itd. Če drugega ne ker vnaša zmedo in povzroči da se ljudje, ki se v bistvu strinjajo, ne razumejo.

včasih ja, včasih ne...

če se želi obenem nakazati na določen odnos, najsi bo v smislu spoštovanja, skrivnosti, živosti,... pač od situacije odvisno,

je beseda bog mnogokrat neverjetno učinkovit katalizator komunikacije.

med drugim zna odpreti sicer pod kontrola zaprt tok našega nezavednega odnosa do simbolov

in s tem razkrije del naše osebne narave, ki nam je bil doslej neznan. to je samo en primer.

ampak:

Moj cilj pa je, da z jasnimi argumenti pridemo do skupnega mnenja, pa naj bo moje, tvoje, ali pa od nekoga drugega (ki se strinja z mano).

to je vsekakor željen faktor v komunikaciji, se strinjam, sploh, ko gre za konkretne odločitve, npr..

Besede "verjamejo" pa nisem uporabil v kakršnemkoli slabšalnem smislu, tudi sam namreč verjamem v mnoge stvari, ki bi jim lahko rekel bog.

razumem. niti nisem dojel kot slabšalno, temveč hotel zgolj poudariti, da se da s koncepti o bogu ukvarjati tudi na druge načine.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...