Skoči na vsebino

Ekologija in okoljevarstvo


free

Recommended Posts

zal ne samo zgodba... RESNICA, REALNOST!

 

do sredine tega stoletja (pomoje ze prej) bomo imeli 150.000.000 beguncev!

Orkani kot Katrina, bodo morda vsakdanja realnost!

Brut (DBP) bo znasal verjetno vsaj kakih 20% (verjetno pa se dosti vec) samo za okoljske probleme. A tu bodo se drugi povecani ne samo okoljski!

 

Rekel bi, po takem filmu in poredavanju je se kako potebno premisliti o priziganj uluci, voznji z avtom, nakupu v trgovini! :sori: Zal. To pa je itaq minimalno kar lahko naredimo!

Prisel je cas, ko se moramo zbuditi iz sna iluzij! Prisel je cas, da se zavemo, da se borimo za prezivetje!

 

verjamem, da se bo kdo oglasil in rekel ,da je to vedel ze prej. in verjamem, da ce se bo oglasil, se tega v resnici ni tudi zavedal!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

OglaŠuj CO2 ! Za jasne in vidne podatke o emisijah CO2 v avtomobilskih oglasih... >>>>

 

-------------

 

Prehrana

Ljudje, katerih prehrana temelji na mesu in mlečnih izdelkih, povzročajo večji ekološki in ogljikov odtis kot posamezniki, katerih prehranske navade obsegajo sadje in zelenjavne izdelke. Posameznik, ki pogosto uživa meso ima lahko tudi do dvakrat večji vpliv v primerjavi s posameznikom, ki živalskih izdelkov ne uživa. Prav tako lokalno pridelana hrana zaradi nižjih emisij povezanih s prevozom priseva k nižjemu ogljikovemu odtisu kot hrana, ki je prepreljana od daleč in katere proizvodnja temelji na intenzivni pridelavi.

Odpadki

Kalkulator predpostavlja, da je količina odpadkov, ki jo proizvede povrečni posameznik za četrtino nižja od človeka, ki s svojimi potrošnimi navadami ustvari več odpadkov. Recikliranje odpadkov lahko zmanjša velikost odtisa povezanega z odpadki tudi za polovico.

 

vir: izracunaj svoj ekoloski oddtis >>>

 

------

 

 

Kaj lahko narediš ti?

S svojim delom želimo pokazati, da je lahko vsak od nas okoljsko in družbeno odgovoren. Veseli bomo, če boste upoštevali naše nasvete za odgovorno življenje, pomagali pri naših akcijah, se nam pridružili ali pa podprli naše delo.

 

nasveti

ukrepaj

pridruži se nam

donacije

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

- Andrej Klemenc
(Slovenski E-forum)

(07:07) Posvet Podnebne spremembe - znanstvena spoznanja in oblikovanje nacionalnih politik - 3. del. Državni zbor, 15. maj 2008.

Kako američani pristopajo k podnebnim spremembam? Konec "okoljaštva!" Kakšna je narava podnebnih sprememb? V zadnjih 18. letih smo imeli največjo gospodarsko recesijo in najhujše vojaško klanje! Delovanje v prid podnebnim spremembam je mogoče oprediliti politično samo na politični viziji, a ne samo z nizanjem dejstev o ogroženosti. Torej kako lahko naposled ljudi sploh motiviramo?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pa se ti so se pripeljali z avtomobili na zadnji pogon.... xcivx

Določeno podjetje, ki izdeluje avtomobile na zadnji pogon, uspešno dela tudi hibridne....

Počasi, ampak vztrajno.

 

Tvoj post naj bi bil smešen? Realnost je, da nas je veliko parkiralo kolo na istem mestu....

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne vem če spada ravno (in samo) v ekologijo...

 

Bush je pri obisku v Evropi lobiral tudi za "ameriške piščance". V EU že 11 let velja prepoved uvoza piščančjega mesa iz ZDA. V EU se kontrolira zdravje in počutje živali od začetka do konca prehrambene verige( :o|o: )......američani pa stvar kontrolirajo le pred končnim uporabnikom......in zato so kadavri piščancev klorirani(ne klonirani!) in največkrat tudi polni antibiotikov(salmonela, pa to...). Eu, naj bi menda dovolila uvoz.....kot je klonila pred GSO....

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne vem če spada ravno (in samo) v ekologijo...

 

Bush je pri obisku v Evropi lobiral tudi za "ameriške piščance". V EU že 11 let velja prepoved uvoza piščančjega mesa iz ZDA. V EU se kontrolira zdravje in počutje živali od začetka do konca prehrambene verige( :o|o: )......američani pa stvar kontrolirajo le pred končnim uporabnikom......in zato so kadavri piščancev klorirani(ne klonirani!) in največkrat tudi polni antibiotikov(salmonela, pa to...). Eu, naj bi menda dovolila uvoz.....kot je klonila pred GSO....

ja, na to sem tud jaz bla pozorna! shtala! :xx!:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

FAK! :xx!: :xx!: ,emda v parlamentu niso sprejeli pobude stranke ZARES o tem da GSO v SLO ne bi imeli!

zgleda bo treba na ulco! :vragec:

 

vec o tem >>>

 

Ne vem če spada ravno (in samo) v ekologijo...

 

Bush je pri obisku v Evropi lobiral tudi za "ameriške piščance". V EU že 11 let velja prepoved uvoza piščančjega mesa iz ZDA. V EU se kontrolira zdravje in počutje živali od začetka do konca prehrambene verige( :o|o: )......američani pa stvar kontrolirajo le pred končnim uporabnikom......in zato so kadavri piščancev klorirani(ne klonirani!) in največkrat tudi polni antibiotikov(salmonela, pa to...). Eu, naj bi menda dovolila uvoz.....kot je klonila pred GSO....

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Je na mitingu en tip razložil, da letala od 1000 kg goriva porabijo 140 kg. Ostalo gre v nič.

Je letala sploh kdo že kaj omenil?

Danes sem ponovno ugotavljala koliko odpadkov še navkljub sortiranju proizvedemo. Veliko preveč.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Da :palec:

 

je. pa tudi vedno bolj se jih omenja. na zalost pa se vedno ne dovolj.

tudi medcelinski turizem je ekolosko prava potrata energije, CAS JE da tudi o tem razmislimo, ali je nizka cena aranzmanov v tujini (egipt, tunizija ,grcija itn...) vredna tudi ekoloskega onesnazevanja! NI!

Ceni ki jo nekdo placa, recimo 400 EUR az 7 dni, je potrebno pristeti se vsaj 100 EUR za pogozdovanje, itn...

kot sem ez pisal an tem forumu, imajo na nizozmenskem ponekod urejeno tudi ze to, da osebi ki leti z avionom avtomat izracuna koliksen je bil njegov ekoloski oddtis leta, in temu priemerno dodatno placa ceno, deanr pa se nameni za pogozdovanje itn!

 

taksne zadeve bi ze zdavanaj morali upostvati tudi pri nas! ne pa da se cene letov cenijo, kljub temu, da je bencin drazji!

 

Kdo je tisti ki placuje ceno nasih nizkocenovnih letov!! Tretji svet, revni, aantarktika in posledicno vsi ki bivamo na planetu!

Tako je skrajni cas, da se zamilsimo, ker menda slovenci zelo radi potujemo, ali neko potovanje res potrebujemo, ali pa morda vseeno ne bi sli na dopust kam blizje!

 

Odpatkov proizvedeno vsaj 50x prevec, ce ne cel ose dosti vec.

mnozici izleti ob slabem ali ne slabem vremenu tudi ob nedeljah v lokalnih mega marketih pricajo tocno to!!!

Energije porabi slovenija 5 x prevec, kakor bi lahko neka oseba v povprecju! :sori: blazno!!

In na racun koga!!! - beri zgoraj - najvec tretjega sveta!in sedaj tudi ZE nasega!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

GREENPEACE OBJAVIL LESTVICO INDUSTRIJE PESTICIDOV

 

multinacionalka
Bayer
, predstavljajo največjo grožnjo zdravju ljudi in okolju. Temu na črnem spisku podjetij sledijo
Syngenta
(Švica),
Monsanto
(ZDA),
BASF
(Nemčija) in
Dow Chemical
(ZDA).

 

Poročilo Greenpeacea "Umazani portfelji proizvodnje pesticidov (The Dirty Portfolios of the Pesticides Industry)" predstavlja prvo tovrstno lestvico vodilnih agrokemičnih podjetij, ki temelji na nevarnostih in tveganjih njihovih pesticidov za zdravje ljudi in okolje. Te multinacionalke skupaj zavzemajo 75 odstotkov svetovnega trga, 243 od 512 pesticidov (ali 46 odstotkov), ki jih prodajajo po svetu, pa je še posebej nevarnih.
Evropska unija trenutno razpravlja o novi zakonodaji za avtorizacijo pesticidov.

 

upam, da bo EU tudi kaj "razpravil" in ne samo razpravljal, kot v priemru GSO, ko razpravljajo ze 100 let... namesto da bi obveljala zdrava pamet in bi GSO skenslali povsem!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

GREENPEACE OBJAVIL LESTVICO INDUSTRIJE PESTICIDOV

 

multinacionalka
Bayer
, predstavljajo največjo grožnjo zdravju ljudi in okolju. Temu na črnem spisku podjetij sledijo
Syngenta
(Švica),
Monsanto
(ZDA),
BASF
(Nemčija) in
Dow Chemical
(ZDA).

 

... namesto da bi obveljala zdrava pamet in bi GSO skenslali povsem!

 

Ja BASF blazno lobira za GSO koruzo.....

 

 

...je mogoče kdo gledal intervju z Tomom Križnarjem?
:palec:
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kljub mrzli zimi se led topi še hitreje

 

V 10 letih poleti na Arktiki ne bo ledu

 

vir:

 

Kljub mrzli zimi se led v arktičnem morju letos topi še hitreje kot lani.

 

Po podatkih ameriškega centra za podatke o snegu in ledu je bila v začetku letošnjega leta ledena odeja večja kot lani, zdaj pa je upadla in je nižja kot junija lani, ko so meritve zmanjšanja ledene odeje dosegle rekordne vrednosti.

 

Znanstveniki pravijo, da je večina ledu tako tanka, da se zlahka stopi, in napovedujejo, da naj bi v prihodnjih 10 letih v poletnih mesecih led na Arktiki popolnoma izginil. Pred nekaj leti so znanstveniki napovedali, da naj bi led v poletnih mesecih z Arktike izginil približno leta 2080. Poleti leta 2007 je led prekrival območje 4,2 milijona kvadratnih kilometrov, leta 1980 pa 7,8 milijona.

 

K. T.

 

pomoje ga ze prej ne bo! Zal. New thinking on the climate crisis

Pa itaq vemo kaj sledi! :sori: Le kam bomo z vsemi ekoloskimi begunci!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Radioaktivna hrana na krožniku?

Sanja Lončar, Aura, marec 2008

Te dni veliko beremo in poslušamo o prodaji kloniranega mesa – novega dokaza izprijenosti Američanov in še enega na dolgem popisu razlogov, zakaj je boljše, da na meso pozabimo.

Vse se uničuje sámo pravi pregovor, zato tudi na to novico gledam kot na dobro novico.

Očitno je ena civilizacija v zatonu… In boljše je, da jih ustavijo lastni »izumi« kot da bo moral ostanek sveta skrbeti za to.

Tisto, kar me veliko bolj skrbi je novica, ki jo v Sloveniji še nismo imeli priložnost slišati. Gre za podatke o nenehnem porastu radioaktivnega obsevanja hrane. Poskusite uganiti kdo se je tega spomnil? Ne bo treba dolgo ugibat.

Na to idejo so prišli (spet) Američani že leta 1950, vendar se je uporaba te tehnologije močno razširila šele v zadnjih letih.

Gre za radioaktivno obsevanje hrane z X-žarki z močjo 5 MeV, gama žarki, ki jih emitira radioaktivni izotop kobalt-60 ali elektronski žarki, ki jih producirajo linearni akceleratorji (pospeševalci?) z močjo do 10 milijonov elektron voltov (MeV).

Mednarodna nevladna organizacija Food & Water Watch (www.foodandwaterwathc.org) redno spremlja dogajanja na tem področju in na svojih straneh objavlja tudi detajlna poročila z vseh koncev sveta.

V njihovem poročilu boste lahko prebrali podatke o vseh postrojenjih, podjetjih, ki se s tem ukvarjajo in stanjem regulative na tem področju v različnih državah.

Tisto kar nas, navadne smrtnike, najbolj zanima je vprašanje, kakšna je možnost, da tovrstna hrana zaide tudi na naše krožnike.

Na kitajskem imajo več kot 50 obsevalnikov hrane, ki je namenjena izvozu. Leta 2001 so na ta način obdelali 80.000 ton izdelkov, leta 2005 že 140.000 ton, ocenjujejo pa, da se današnje številke še naprej skokovito višajo in da lahko govorimo že o 200.000 ton takšnih izdelkov.

Obsevanje predvsem uporabljajo, da bi onemogočili kaljenje česna (mogoče je to odgovor, kako je kitajski česen v naših trgovinah tako čarobno bele barve in vedno čvrst). Po tem postopku obdelujejo tudi, polenov prah, začimbe, posušeno zelenjavo in zdravilne rastline (!!!).

Zakonodaja dovoljuje tudi obsevanje oreščkov, sadja, zelenjave, zmrznjenega mesa, žita in žitnih izdelkov ter termično obdelanega mesa.

Po kapacitetah za obsevanje je tudi Indija zelo visoko. Trenutno obstajata dva postrojenja ob Bombaju ki imajo skupno kapaciteto obsevanja zelišč in zelenjave 40 ton na dan (načrtujejo gradnjo še treh). Lahko izračunamo, da gre z indijskega trga v svet več kot 14.000 ton radioaktivno obsevanih izdelkov.

Indijske oblasti so do sedaj dovolile obsevanje čebule, krompirja, riža, začimb, posušenih plodov morja, rozin, fig, dateljnov, sveže morske hrane, zamrznjene morske hrane, mesnih izdelkov in manga.

Marca 2006 je predsednik Bush obiskal Indijo in je s predsednikom vlade Manmohanom Singhom dosegel dogovor o obsevanju sadja in zelenjave za izvoz. Bush je ob tem izjavil, da Američani »komaj čakajo, da ugriznejo v Indijski (obsevani) mango!.«

V Iranu se znanstveniki ukvarjajo s tem, kako bi z uporabo radioaktivnega obsevanja zmanjšali onesnaženost škampov z nevarnimi bakterijami. V ta namen se sedaj uporabljajo kemikalije, znanstvenikom pa se zdi obsevanje boljša rešitev ( No, kot vidite, človek marsikaj izve, če zna brati med vrsticami. Kot prvo, da so škampi nosilci nevarnih bakterij, kot drugo, da to »težavo« rešujejo z nevarnimi kemikalijami, v primerjavi s katerimi se še radiacija zdi manjše zlo!)

Pakistan gradi dva obsevalnika v mestih Lahore in Karachi. Pakistanska komisija za atomsko energijo, v sodelovanju z Pakistanskim svetom za razvoj kmetijstva načrtuje gama obsevanje riža, žitaric, sadja, zelenjave in začimb.

Mehičani so hrano začeli obsevati leta 2007. Predvsem gre za obsevanje sadja namenjenega izvozu v ZDA (mango, mandarine, grenivke, guava...)

Južnoafriška republika obseva sadje namenjeno izvozu v ZDA in Evropo.

Kot obetavne države za postavitev novih obsevalnikov so na mednarodnem srečanju v Maleziji leta 2006 označili naslednje države: Egipt, Iran, Moldavijo, Pakistan, Filipine, Poljsko, Saudsko Arabijo, Sirijo, Tunizijo in Vietnam.

In na koncu, poglejmo še v zibelko tega zla – na trg ZDA. Tam imajo 50 postrojenj za obsevanje, vendar večino uporabljajo za obsevanje medicinskih potrebščin (!) in drugih izdelkov. Obsevana živila pa predvsem uvažajo.

Zakonodaja v ZDA zahteva označevanje obsevanih izdelkov, zato se jim potrošniki izogibajo. Vendar tudi tam je veliko lukenj v sistemu. Razen »ilegalne« prodaje neoznačenih živil, luknjo predstavlja tudi uporaba začimb in dodatkov. Ker začimbe in prehranski dodatki predstavljajo majhen odstotek sestavin, uporabo obsevanih ni nujno označiti. Tudi pri strežbi že pripravljene hrane označevanje ni nujno.

Potrošniki tako niso v poziciji, da bi vedeli kaj uživajo v restavracijah, menzah, bolnicah, domovih za ostarele in na drugih mestih, kjer tovrstno označevanje ni obvezno.

Da interesi države ne postavljajo varnost državljanov na prvo mesto, priča tudi poteza FDA, ki je avgusta 2005 dovolila obsevanje školjk, kljub temu, da so laboratorijski testi pokazali potencialno tveganje. Prehranjevanje živali z obsevanimi školjkami je produciralo kemikalije, ki jih znanstveniki povezujejo z genskimi poškodbami pri živalih in pri ljudeh. Ob tem je bila izdaja tega dovoljenja povezana z vrsto kršitev varnostnih smernic, ki jih je predpisala sama FDA.

Trenutno pred FDA čaka na odobritev tudi obsevanje otroške hrane, pripravljenih gotovih jedi in morskih specialitet.

Kako je v Evropi?

Zagotovo ste se že zalotili v preštevanju, koliko hrane iz omenjenih dežel prihaja tudi do vas. Zdaj, ko smo na področju brez meja, je brezmejna tudi izmenjava dobrin. Zato je še najbolj zanimivo vprašanje, koliko radioaktivno obsevane hrane je v Evropi.

V omenjenem poročilu lahko preberemo, da je Evropa do nadaljnjega prepovedala izdajanje novih dovoljenj za obsevanje. Razlog temu so znanstvene ugotovitve o škodljivih kemikalijah, ki se tvorijo v obsevani hrani. Med tovrstne radiolitske produkte sodi tudi Cyclobutanon, ki ga povezujejo z genskimi poškodbami.

Vendar pozor. V poročilu piše, da so prepovedane nove odobritve. Koliko izdelkov pa je do sedaj že dobilo odobritev, pa je povsem drugo vprašanje. Vemo da je Francija dovolila obsevanje zamrznjenih zelišč, česna, čebule, kazeina, jajčnih beljakov, zamrznjenih škampov, perutnine, zamrznjenih žabjih krakov in še vrste drugih izdelkov. In če so dovoljene v Franciji, potem jih nihče ne more ustaviti, da bi končali tudi na polici vaše trgovine.

Radioaktivno obsevani izdelki bi morali biti označeni… Kako označevanje funkcionira v praksi, pa nam pove primer Anglije in Irske, kjer so se oblasti odločile pregledati živila. Oba poročila navajata, da so našli kopico obsevanih živil, ki so bila v prodaji brez kakršnikoli označb. Polovica prehranskih dodatkov, ki so jih testirali je bila ali obsevana ali so v njih našli obsevane sestavine.

Na Irskem so pod drobnogled dali tudi testenine in odkrili 14 obsevanih izdelkov. Na nobenem ni bilo oznake, da bi bili obsevani (poročilo sta objavili organizaciji Food Safety Standards 22. novembra 2006 in Food Safety Authority of Ireland, marca 2006).

Da v Evropi nismo varni pred tovrstnimi obdelavami hrane priča tudi podatek, da v mednarodnem združenju za obsevanje (IIA) v katerem sodeluje 38 podjetij iz 16 držav, 39% vseh članic prihaja iz Evrope! Pomembno je tudi delovanje Mednarodnega sveta za obsevanje hrane (International Council on Food Irradiation ICFI), ki lobira v interesu omenjene industrije.

Medtem, ko vi berete te vrstice in se sprašujete, kako je sploh možno, da kaj takega obstaja, njihovi predstavniki z vsemi močmi lobirajo pri svetovnih organizacija kot so WHO, FAO, IAEA in podobne. Svetujejo tudi telesu združenih narodov Codex Alimentarius Commision, ki je leta 2003 sprejela priporočilo te skupine, da dovoli obsevanje vseh vrst hrane, z vsemi potrebnimi dozami radioaktivnih žarkov. In kaj si pod »potrebnimi« dozami predstavljajo!?

Verjeli ali ne: Ameriški predpisi dovoljujejo doze obsevanja hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če bi 1.000.000.000 šli na rentgensko snemanje pljuč…

Kaj naj vam povem na koncu. Kot večni optimist, vam lahko povem da vsej brezmejni norosti, ki nas obkroža obstaja tudi nekaj dobrega. Končno se bomo morali zmigati in poiskati svoj košček zemlje na katerem bomo pridelali hrano dostojno človeka.

 

 

 

Tole sem dobila na mail........dam vam v presojo verjetnost in verodostojnost zapisa......

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Bo severni pol do konca poletja brez ledu?

Piše:

 

Prvič v zgodovini bi se lahko zgodilo, da bi s severnega tečaja do konca poletja izginil ves led, opozarja znanstvenik Mark Serreze. Po lanski rekordni količini stopljenega ledu bi lahko severozahodni prehod (morska pot skozi Arktični ocean) do septembra začasno ostal brez ledu.

Geofizik z ameriškega centra za led in sneg v Coloradu je namreč pojasnil, da je na Arktiki letos mogoče opaziti trend še hitrejšega topljenja ledu kot rekordnega leta 2007, ko se je led umaknil rekordno daleč.

Za zdaj gre za
predvidevanja
, dokončna ocena pa bo mogoča šele septembra, ko bo sloj ledu na Arktiki po dolgem in vročem poletju najtanjši. "
Skozi desetletja opazujemo, da ledena odeja Arktičnega morja postaja vedno tanjša, ko se ozračje segreva
," je dejal Serreze in dodal, da bo taljenje ledu na Arktiki predvsem od
vremena to poletje
.

Arktika izgublja led

Serreze opozarja, da je Arktika letos že izgubila količino ledu v
velikosti Kalifornije
in da so možnosti, da bo severni tečaj ostal povsem brez ledu,
50-odstotne
. Med zimo se sicer ustvari nov led, a se ta topi hitreje kot stoletja stare ledene gmote.

Če bo severni pol začasno povsem brez ledu, pa naj to ne bi imelo takojšnjih posledic. "
S stališča znanosti je severni pol le še ena točka na zemeljski obli, vendar ima simbolni pomen. Na Severnem polu naj bi bil led. To, da ga do konca letošnjega poletja morda ne bo, bi lahko prineslo spremembe
," je napovedal znanstvenik, čeprav je res, da topitev že dolgo velja za neizogibno.

Čez 30 let severni pol popolnoma brez ledu?

Po Serrezovem mnenju smo od
20 do 30 let
oddaljeni od točke, za katero so znanstveniki prepričani, da se bo led popolnoma stopil. Znanstveniki so že pred 30 leti začeli opozarjati na skrb vzbujajoče stanje in na vse hujše posledice
globalnega segrevanja
, ki jih bo mogoče najprej čutiti v pomanjkanju vode, saj vsa naša zaloga vode za kmetijsko in mestno rabo prihaja iz topljenja zimske zaloge snega.

 

- Izumrtje karibskih tjulenjev

- Izumrtje slavnih kitajskih delfinov

- Zaradi globalnega segrevanja bo izumrlo več kot milijon vrst

- Izumiranje vrst >>>

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kolikšno onesnaženje povzročajo tovorne ladje?

http://novice.svarog.org/images/news//3401v.jpg
Količina ogljikovega dioksida, ki jo povzroči ladjarska industrija, je veliko višja, kot so znanstveniki predvidevali. Najnovejše ocene strokovnjakov iz IMO (International Maritime Organization) kažejo na to, da so emisije tovornih ladij dvakrat večje od emisij, ki jih povzroči globalni zračni promet. Rezultati študije so sprožili prošnje številnih okoljevarstvenih skupin vladam, da je ladijski promet nujno potrebno vključiti v naslednika Kjotskega protokola, mednarodnega sporazuma, ki se izteče leta 2012. Komercialni zračni promet in emisije ladijskega prometa trenutno niso cilji sporazuma za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v ozračje. Na podlagi novih številk pomorski tankerji in tovorne ladje letno v ozračje sprostijo okoli 1,2 milijardi ton CO2, kar je skoraj štiri odstotke vseh svetovnih emisij. Večina predhodnih študij je emisije toplogrednih plinov pomorskega prometa ocenila na okoli dva odstotka svetovnih emisij. Globalni zračni promet je v primerjavi z ladijskim prometom kriv za okoli 650 milijonov ton CO2 letno.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

START AMBICIOZNE GLOBALNE KAMPANJE 350
-
, 18.6.2008

Minulo zimo je eden vodilnih svetovnih klimatologov dr. James Hansen ostro izjavil, da "če želi človeštvo ohraniti planet, podoben tistemu, na katerem se je razvila civilizacija, in na katerega je prilagojeno življenje na Zemlji",
moramo omejiti
vsebino atmosferskega ogljikovega dioksida na 350 delcev na milijon (ppm). Z drugimi besedami, 350 je lahko za človeštvo
najpomembnejša številka na svetu
. Skupina ameriških aktivistov, na čelu z Billom McKibbnom, je oblikovala kampanjo, katere cilj je koordinacija lokalnih okoljskih iniciativ in ob tem oblikovanje globalnega gibanja, temelječega na številki 350.

Več:
,

 

 

*** 350.org:

 

---

 

NEMČIJA ZMANJŠUJE PORABO ENERGIJ
- Telegraph, 20.6.2008

V dnevih, ko „zeleni" župan srednjeveškega Marburga Fritz Kahle napoveduje, da "nobena na jug obrnjena streha v mestu ne bo ostala brez svojega solarnega panela", je dobila Nemčija status najbolj zelene države v letu 2007, saj ji je uspelo zmanjšati porabo energije bolj, kot kateri koli drugi državi na svetu. V primerjavi z letom 2006 se je poraba energije v Nemčiji znižala za 5,6%, medtem ko se je globalna poraba energentov v istem časovnem obdobju zvišala za 2,4%.

 

 

 

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...