turi 11. februar 2009 Prijavi Deli 11. februar 2009 men to ni smešno še najmanj, ampak glede na to da imamo predpise, da fašeš kazen, če te cajkan legitimira, ko neseš smeti v keson, pa nimaš osebne s sabo za tako svinjarijo pa nimamo predpisa ajme tega se lahko znebiš na kakšni akciji zbiranja nevarnih odpadkov (ponavadi dobiš po pošti obvestilo če je takšna akcija kje v bližini)...drugače pa obstajajo tudi zbiri centri za takšne stvari Dodajam še link do dokumentarca Who killed the electric car...priporočam, da si ga ogledate...je zanimiv http://video.google.com/videoplay?docid=58...73402&hl=en Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 12. februar 2009 Prijavi Deli 12. februar 2009 Pa si dobila nalogo poglej si tale link free, to smo mel prejšnji teden http://www.atm-tv.si/arhiv/Ostalo/Intervju...J.%20Cizelj.wmv Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 13. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 13. februar 2009 gledam oz. poslusam...zlo fajn, in prav, da se o ekologiji in okoljevarstu govori cimvec! Spremljal par dni nazaj v centru evropa.... ko je bilo govora o pasivnih hisah.Sodelovala pa je tudi v eni drugi razspravi: http://www.sodeluj.net/EU-CO2/EU-CO2.html v prvem delu... se dosti ponavlja... iz njene strani ni povedano nic novega (vsaj zame), temvec povzema predvsem tisto kar so povedali ze drugi. Pa ne da je to narobe, ampak fajn bi bilo slisat se kaj njenega, novega. v drugem delu je vsaj zame bolj zanimivo... Zal, se ne strinjam z gostjo oz. njenem misljenju o JE. JE ni in nikoli ne bo primerno izkoriscanje energije. Sredstva bi bilo potrebno vloziti v obnovljive vire energije - to je edina prihodnost! Kakor tudi sama pravi, da je potrebno vlagati v OVE (obnovljive vire energije) s cem se strinjam Povsem nelogicno pa je govoriti o ekologiji, okoljevarstvu, prihodnosti ljudi v EU in sveta, obenem pa "promovirati" JE! JE je kratkorocna resitev, ce sploh JE kakorkoli lahko poimenujem tako. Dolgorocna sigurno ni. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 13. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 13. februar 2009 Bisol nadaljuje skokovito rast prodaje Priznanje za menedžerski izziv je letos prejel Uroš Merc, direktor družbe Bisol. Ne le izdelava modulov, tudi gradnja sončnih elektrarn in prodaja elektrike V podjetju Bisol iz Latkove vasi pri Preboldu, ki je ob koncu lanskega leta zaposlovala 61 delavcev, naj bi do leta 2012 število zaposlenih povečali na 300, "moč" izdelanih fotonapetostnih modulov pa na 200 megavatov. Vodilne v reviji Manager so s to napovedjo in napovedjo za letos očitno prepričali, saj je dr. Uroš Merc, generalni direktor Bisola, pred dnevi prejel priznanje za drzni poslovni načrt v letu 2009. Bisol se je z izdelavo fotonapetostnih modulov za proizvodnjo električne energije začel ukvarjati šele v drugi polovici leta 2004, a je že uveljavljen izdelovalec najkakovostnejših tovrstnih proizvodov in vse od začetka poslovanja dosega skokovito rast proizvodnje in prodaje. Lani so sicer nekoliko zaostali za načrtovano proizvodnjo, a vseeno glede na leto poprej dosegli 110-odstotno rast. Letos 2012: 200 megavatov, 300 zaposlenih ...Leta 2011 sončna energija konkurenčna klasični Ta panoga je doslej beležila 54-odstotno rast, v prihodnje naj bi bila še večja, 60- do 80-odstotna. Zato se tudi Merc zavzema za to, da bi se v Sloveniji morali v to bolj vključiti, saj je smiselno razvijati lastno tovrstno industrijo, domače znanje in s tem tej visoko tehnološki panogi zagotavljati prihodnost. Pridobivanje električne energije iz sonca je vse cenejše, zato tudi vse bolj konkurenčno konvencionalnim energetskim virom. Tudi pri nas naj bi bila "sončna" energija že do leta 2011 cenejša od pridobljene na klasičen način. "H konkurenčnosti vodijo trije dejavniki," pravi Merc, "množična proizvodnja, višji izkoristki pretvorbe električne energije in tehnološke izboljšave, ki omogočajo manjšo porabo surovin s tanjšimi sončnimi celicami." In prav tehnoloških izboljšavam posvečajo izredno pozornost. Tudi vhodni materiali in nekatere naprave so že narejeni z njihovim znanjem. Podjetje Bisol je lani prejeli tudi okoljsko nagrado za okolju prijazne izdelke. Z izdelki, ki so jih naredili v slabih treh letih, so izpuh ogljikovega dioksida zmanjšali za 9,1 milijona ton. Ali zapisano drugače, "pridelali" so 18.500 dreves. Vir: www.vecer.si vir in vec >>> Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 13. februar 2009 Prijavi Deli 13. februar 2009 poglej si tale link free, to smo mel prejšnji teden http://www.atm-tv.si/arhiv/Ostalo/Intervju...J.%20Cizelj.wmv A je to tale gospa?Romana Jordan Cizelj - evropska poslanka: Romana Jordan Cizelj, je diplomirala iz jederske fizike, sedaj pa dela kot poslanka v Evropskem Parlamentu.www.dogaja.se/opis/romana_jordan_cizelj/6691 Romana Jordan CizeljRomana Jordan Cizelj, je diplomirala iz jederske fizike, sedaj pa dela kot poslanka v Evropskem Parlamentu. Svojo pot je začela na lokalni ravni, kot:1996-1998: članica Upravnega odbora Stanovanjskega sklada Občine Domžale.1998 - 2002: predsednica Nadzornega odbora Občine Domžale2002 -2004: svetnica v Občinskem svetu Občine Domžale. Nato pa je svojo pot nadaljevala na državni ravni kot:-članica Strokovnega sveta Slovenske demokratske stranke-članica upravnega odbora Univerzitetno znanstvenega foruma-sekretarka Univerzitetno znanstvenega foruma-predsednica Ženskega odbora Slovenske demokratske stranke-podpredsednica SDS Je bila, ali pa je članica odborov kot so:-Članica Upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in za Upravnega odbora odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK-Predsednica Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije-Članica v Evropskem združenju jedrskih društev-Podpredsednica Evropskega energetskega foruma-Podpredsednica slovenskega odbora za NATO-Članica Ženskega energetskega foruma (WEC)- Članica MAC (Člani proti raku). Obiskala pa je tudi našo šolo, iz njenih ust smo izvedeli še veliko drugih zanimivih podavtkov o njej, predvsem pa o možnostih, ki jih imajo mladi za šolanje, zabavo, zaposlitev v Evropi.Pogovarjali smo se tudi o pregramu jedrskega orožja v Iranu, saj se nam je dozdevalo da nekaj ve o tem, glede na to, da je jedrski tehnik.HAloo??!! Jasno, da je ZA JE!! Grr!! Zanimivo, da je članica 'proti raku'...!! Mislim, saj vem, da nekatere vrste raka 'zdravijo' z JE, ampak še bolj je pa JE škodljivo!! JE='green' Na kak način lahko rečeš 'greenwashing'? SDS hoče nardit novo JE, pač iščejo simpatične ljudi, ki bi to na simpatičen način predstavili!! uff!! Saj mi je gospa res simpatična, želim si, da ne bi bila za JE!!!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 13. februar 2009 Prijavi Deli 13. februar 2009 Aha, pa še tole: Romana Jordan CizeljIz Wikipedije, proste enciklopedijeSkoči na: navigacija, iskanje Romana Jordan Cizelj, slovenska jedrska fizičarka, političarka, * 8. januar 1966, Celje, Slovenija. Življenjepis Romana je leta 1990 diplomirala na Fakulteti za elektrotehniko, leta 1994 je na Fakulteti za matematiko in fiziko magistrirala na temo Ocena pogostosti izpustov raziskovalnega reaktorja z verjetnostnimi varnostnimi metodami, leta 2001 pa je na isti fakulteti doktorirala na temo Ocena stanja komponent jedrskih sistemov z uporabo teorije verjetnosti in teorije mehkih množic. Od leta 1990 se na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan ukvarja z raziskovanjem verjetnostnih varnostnih analiz in mehkih množic. Je članica slovenskega in evropskega društva jedrskih strokovnjakov ter univerzitetnega znanstvenega foruma. Med letoma 1998 in 2002 je bila predsednica nadzornega odbora občine Domžale. Leta 2004 je bila na listi SDS izvoljena za poslanko v Evropskem parlamentu, kjer deluje v poslanski skupini Evropske ljudske stranke. Tudi njen mož Leon se ukvarja z jedrsko fiziko, in dela na inštitutu Jožef Stefan v Podgorici, pri Ljubljani. http://sl.wikipedia.org/wiki/Romana_Jordan_Cizelj Oddaja na atm mi je bila simpatična, voditeljica fajn... Mogoče bi bilo fajn videt še kaj malo bolj 'delikatnih' vprašanj glede JE itd, mislim, da je tukaj še veliko stvari, ki bi se jih morda lahko poudarilo oz. vprašalo... (nekaj o tem sem pisala tudi v temi o JE v 'Kaj si mislimo o...')Tisto o sporih Rusija-Ukrajina itd je bilo tudi malo 'voda na mlin' pristašev JE... (včasih sem se tudi že spraševala, kako da ravno zdaj pristaja do sporov in problemov, ko se EU države odločajo za JE...?) Pa fajn bi blo vedet, kako dolga je oddaja, sem mislila, da bo krajša.. me je malo presenetilo... Drgač pa, fajn oddaje, super!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 14. februar 2009 Prijavi Deli 14. februar 2009 Aha, pa še tole: http://sl.wikipedia.org/wiki/Romana_Jordan_Cizelj Oddaja na atm mi je bila simpatična, voditeljica fajn... Mogoče bi bilo fajn videt še kaj malo bolj 'delikatnih' vprašanj glede JE itd, mislim, da je tukaj še veliko stvari, ki bi se jih morda lahko poudarilo oz. vprašalo... (nekaj o tem sem pisala tudi v temi o JE v 'Kaj si mislimo o...')Tisto o sporih Rusija-Ukrajina itd je bilo tudi malo 'voda na mlin' pristašev JE... (včasih sem se tudi že spraševala, kako da ravno zdaj pristaja do sporov in problemov, ko se EU države odločajo za JE...?) Pa fajn bi blo vedet, kako dolga je oddaja, sem mislila, da bo krajša.. me je malo presenetilo... Drgač pa, fajn oddaje, super!! V eni uri se prav dost v potakonsti ni dalo iti, ker se ji je mudilo zaradi drugih obveznosti. Na kratko sem jo lahko samo vprašal kako je s sprejemanjem smernic o subvencioniranju projektov, ki ekonomsko niso rentabilni (še), konkretno tisto kar mene zanima...sončna elektrarna. Odgovorila je, da se zavedajo, da je to zaenkrat še problem, vendar da se ogromno dela na temu, da bi se investicije pocenile in da bi tudi posamezniki začeli razmišljati o teh virih. Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 14. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 14. februar 2009 V eni uri... juhuhu, casa ogromno. Odvisno na kaj se fokusiras, itaq. Sicer pa res fajn, da imate taksne teme in goste na vasi tv. se en: Nagovor dr. Romane Jordan Cizelj(12:56) Nagovor dr. Romane Jordan Cizelj, slovenske poslanke Evropskega parlamenta v sklopu tretjega Tedna trajnostne energije, v okviru predavanja "Skupaj gradimo pasivno hišo". Ni pa mi jasno tole: v videu pravi na 05:40 minute,"da so jih znanstveniki februarja 2007 prvic tako jasno opozorili na to, da smo za globalno segrevanje krivi ljudje in clovekove dejavnosti" PRVIC!!! - mislm... haloooooo. Pa to ptici civkajo ze desetletja.. kaj sele znanstveniki, ekologi, okoljevarstveniki, ljubitelji narave, biologi, zavestni ljudje, ki vsaj malo gledajo okoli sebe...Morda bi bilo bolje povedano, da so doloceni krogi, osebe, organizacije, itn, PRVIC sploh bili pripravljeni sprejeti resnico in si naliti cistega vina! Dosti zalostno. A vseeno bolje kot se naprej poslusati lobiste naftne industrije. No, korkrkol, premika se in to je zelo dobro! In veseli me, da vplivni ljudje govorijo in nas obvescajo o okoljevarstvu, ekologiji itn. Ob tem pa se mi zdi zelo spodbudno, da EU (kot izgleda) zeli mnenje tako nevladnih organizacij, kakor posameznikov civilne druzbe; ter da zeli njihovo vkljucitev v razprave in odlocanja. Koliko jim to v resnici uspeva tocno ne vem. Mislim pa se pocasi premika v bolje. Na tem mestu torej prehod odgovornosti posameznika ni vec samo rokah politikov, temvec njega samega. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 15. februar 2009 Prijavi Deli 15. februar 2009 ]Ni pa mi jasno tole: v videu pravi na 05:40 minute,"da so jih znanstveniki februarja 2007 prvic tako jasno opozorili na to, da smo za globalno segrevanje krivi ljudje in clovekove dejavnosti" PRVIC!!! - mislm... haloooooo. Pa to ptici civkajo ze desetletja.. kaj sele znanstveniki, ekologi, okoljevarstveniki, ljubitelji narave, biologi, zavestni ljudje, ki vsaj malo gledajo okoli sebe...Morda bi bilo bolje povedano, da so doloceni krogi, osebe, organizacije, itn, PRVIC sploh bili pripravljeni sprejeti resnico in si naliti cistega vina! Dosti zalostno. A vseeno bolje kot se naprej poslusati lobiste naftne industrije.javno jaz mislim pod pojmom bolj resno...samo na dejstvo, kako mi je pripovedovala o tem, kako so Kitajce na najvišjih nivojih osebno nekaj tednov prepričevali in jih tudi prepričali mislim, da tudi oni sedaj bolj resno to resnico sprejemajo Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 16. februar 2009 da, da.... pravi "prvic bolj jasno"! Verjetno se je nanasala na neke konkretne predlozene raziskave (recimo IPCC-ja)... A razne raziskave so tudi ze prej bile. pa cetudi jih ne bi bilo, je bilo itaq ocitno, da je kriv clovek.no, ja, ampak, ne bodimo malenkostni ane a lahko napises kaj vec kaj in kako je blo s kitajci? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 16. februar 2009 Prijavi Deli 16. februar 2009 a lahko napises kaj vec kaj in kako je blo s kitajci? če sem prav razumel so odšli pod njenim vodstvom na Kitajsk in tam predstavili dokumente in analize različnim vladnim in nevladnim organizacijam in imeli tudi pogovore z najvišjimi predstavniki....po njenem mnenju so že vidni nekateri pozitivni premiki tudi tam, prav na osnovi pogovorov, ki so jih imeli ... Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 16. februar 2009 To je super novica. A ves kje pise vec o tem? Zihr more bit kaksno porocilo kje?Mogoce najboljs da pogledam na EU portal ma sem prou vesel, da se dela na tem no pa se fajn internet stran ima http://www.rjordancizelj.si/ Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 16. februar 2009 Prijavi Deli 16. februar 2009 Hm, no, js sm že kako leto nazaj našla na netu, da se na Kitajskem predvsem nastajajoči/rastoči srednji sloj že zaveda okoljskih problemov itd. npr pozivajo ljudi k ozaveščanju na http://www.chinadaily.com.cn/opinion/2007-...ent_6035997.htm (pa če daš search na tisti strani, dobiš še več člankov)Nekaj je bilo kot PR za olimpijske knjige, nekaj pa zgleda resno določene ljudi že skrbi (hvala bogu!) Recimo tole so koraki v pravo smer:"The State Environmental Protection Administration (SEPA) reiterated last week that those enterprises whose production is likely to cause heavy environmental pollution must have their pollution control facilities and conditions checked by the administration before getting listed."http://www.chinadaily.com.cn/opinion/2007-...ent_6036000.htm "This is another coercive move by SEPA to thrust down the throat of the polluting firms the awareness of environmental protection after the green loans mechanism, which tries to prevent polluting firms from getting bank loans if they fail to pass environmental checks by SEPA." "the undertone of excluding local governments from playing their due role in this thorny job is obvious: local governments are not doing a good job in stopping polluting firms from cutting corners and some even act as umbrellas to shelter these firms. As required by the central government's five-year-plan, local governments have the responsibility to cut pollutant discharge by 10 percent from 2006 to 2010 and reduce consumption of energy by 20 percent per unit GDP. Yet, the growth in such energy consuming and high pollution industries as power plants, steel, construction materials, nonferrous metal and oil refineries increased by more than 20 percent in the first six month this year after most parts of the country failed to meet the targets of cutting energy consumption and pollutant discharge last year. Local governments are undoubtedly to blame for these failures. And local officials are yet to change their mentality of placing economic growth before environmental concerns."V bistvu enmal zgleda kot da so 'ta glavni' hoteli zvračat krivdo na 'lokalne'... (res pa je včasih tud težko met pregled nad tako velikim ozemljem..) & dejansko so se menda lokalno dogajale ful slabe stvari.. Glede na 'demokracijo' na Kitajskem je to drgač mal hecno.. Ampak vsaj da se je začelo premikati.. Tako da, moje osebno mnenje je, da so se stvari začele premikati na bolje že pred obiskom ge. poslanke, lahko pa da je ta obisk še malo pospešil stvari.. (zdaj tudi odvisno, kdaj je ta obisk bil, sem že malo pozabila, ali je bilo sploh omenjeno..) Pa glede na to, da je gospa Cizelj 'nuklearno' usmerjena, in da je Kitajska že itak pospešeno gradila nuklearke, ni čudno, da so našli skupni jezik!! http://www.eia.doe.gov/cneaf/nuclear/page/...hina/china.html mal me res skrbijo te nuklearke, ne vem, a sem edina? pa menda tisti bolj 'eko' postopek (z manj odpadkov) se da uporabit za orožje-?? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 16. februar 2009 Vsekakor nisi edina. itaq da ne . pomoje bi vecina ljudi rajsi videlo bolj varne in trajnostne nacine pridobivanja energije kakor jerdsko. Kljub temu pa mnogi zaradi lobiranja ali se bolje zaradi nezavedanja, neznanja, whatever... mislijo, da je to edini in najboljsi nacin. Vsaj ekonomsko gledano.Seveda to ni res. Predvidevam, da JE ne bi prinesla toliko delovnih mest kakor vpeljevanje drugih bolj trajnostnih obnovljivih virov energije (soncna, veter, biotermalna...). Itaq. Ampak zato bi morali narediti nekaj rezov, radikalnih ali drasticnih posegov. Vzeti za dobiti.Sedaj teh ne bi obcutili v toliki meri, kot jih bomo v prihodnje, ko bo potrebno hitreje in se bolj drasticno poseci v nasa zivljenja tudi z ekonomske plati. Ali kot pravi pregovor: "Pocasi se dalec pride!" V temi JE Krsko >>> mislim, da je kar dosti ljudi, ki ne zagovarjajo JE, oziroma so vsaj nakazali v tej smeri.No, vsekakor verjetno ni veliko ljudi, k ibi rajsi delali v JE kakor nekem bolj zdravem okolju v povezavi z neko hidroelektrarno, soncno energijo itn. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 16. februar 2009 Prijavi Deli 16. februar 2009 Seveda to ni res. Predvidevam, da JE ne bi prinesla toliko delovnih mest kakor vpeljevanje drugih bolj trajnostnih obnovljivih virov energije (soncna, veter, biotermalna...). Itaq. Ampak zato bi morali narediti nekaj rezov, radikalnih ali drasticnih posegov. Vzeti za dobiti.Sedaj teh ne bi obcutili v toliki meri, kot jih bomo v prihodnje, ko bo potrebno hitreje in se bolj drasticno poseci v nasa zivljenja tudi z ekonomske plati. Ali kot pravi pregovor: "Pocasi se dalec pride!"vidiš, pa smo spet tam, kar sem že omenjal...ni še ekonomske računice in za nas navadne smrtnike je predvsem to važno, kako čim ceneje v teh časih preživeti.....Zagotovo bi se morale subvencije v te naložbe krepko povečati in samo na tak način, bi nas tudi stimulirali (ekonomski izračun), da bi se lotili projektov, ki jih omenjaš...Sama je rekla, da je največji problem prav to kar omenjam. Poglej, recimo, da imam 120 000 E da si zgradim elektrarno, a zakaj, ta elektrarna se mi ne bo amortizirala, ker je vložek večji, kot sama ustvarjena vrednost za časa amortizacijske dobe in to za več kot 25%. Podobni izračuni so pri kolektorjih, biomasi in podobno.Za kolektorje, če hočeš, da so kolikor toliko izkoriščeni, moraš tudi spremeniti obstoječe fizično stanje porabe energij (vgradnja nizkotemperaturnih sistemov ogrevanja, dodatne inštalacije sanitarne vode in podobno, zamenjavo oken in vrat, ureditev prezračevalnega sistema z zemeljskimi izravnatelji toplote izstopnega in vstopnega zraka). Saj tko na splošno so zadeve zelo všečne, vendar ko se poglobiš v detalje in pričneš računati se pa ne izide. Torej je edina varijanta da se počaka, da bodo naprave cenejše v razmerju z dnevno ceno potrošnje energije, ki jo potrebujemo, ali pa da država poskrbi za primerne subvencije, ki bi omogočile investicije vsaj z pozitivno nulo. Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 17. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 17. februar 2009 Sej ni treba da zdej kr na vsako bajto namontiramo kolektorje. Nekatere druge EU drzave iscejo resitve v vecjih prostorih kjer je namontirano ogromno kolektorjev (recimo Spanija). Kljub temu pa kot je povedal Dr. Marko Topič, univ. dipl. inž. el.. "Samo 5% površin Slovenije za slovenske potrebe po energiji!" - Ta investicija bi stala toliko kot nova JE, s tem da bi jo koncali v 6 mesecih, JE pa v 15 letih! Obnavljanje in skrb za kolektorje ter naprave bi bile dosti lazje kakor vzdrzevanje JE. Skodljivih odpadkov dosti manj ali celo nic. Pri JE pa vemo kako in kaj!!! in kaksne so nevarnosti ter mozne psledice. JE se nikako ne more kosati z izkoriscanjem soncne energije!! Zacenaj izgubljat celo na ekonomski fronti, kar je v casu recesije (zal) najbolj pomembno. Naprave za izkoriscanje soncne e. so vedno ceneje, vedno vec je tudi konkurence. Kmalu bo dosti cenejsa kakor JE. Zato je potrebno odprat nova delovna mesta na teh podrocjih, ker je smotrno, NE pa da se se naprej vlaga energijo v stare sisteme delovanje, ki niso prinesli dobrih rezulatatov.Treba je zacet vlagat v obnovljive vire in se nehat zanasat samo na obstojece! Ker dolg ne bo slo tko naprej, je prepotratno! EU in USA si dovolijo prevec izpustov na posameznika, dosti prevec!V primerjavi s Kitajci smo (na posameznika) se vedno blazno potratni. Da ne govorim o drugih se manj razvitih. Druga zadeva je ZELENA elektrika. To je zdej sicer super, da imamo sploh moznost koristiti taksno elektriko, ki prihaja iz slo. majhnih hidroelektrarn. S tem da je drazja samo za 0,01 EUR na Kilovatno uro. To ni 0!Z denarjem ki ga dobijo pa probajo narediti se vec novih malih slovenskih hidroelektrarn. Zdej, kolk so te za prostor glih ekoloske in zdrave ne vem... vsekakor pa se ne da nikakor primerjat z JE. Potem pa je tukaj se odpadni material porabljen za proizvodnjo iz lesa. Biomase je skoda. Treba gradit z lesom in delat izdelke, pa bo veliko odopadnega materiala za kurjenje, ki ga ne bi porabili niti z letnim prirastkom, pa se vse bi imeli iz lesa, namesto betona. Les je najvecje bogastvo Slovenije in ni prav da ga ne koristimo. Namesto da uvazamo beton iz Kitajske, bi lahko mi izvazali les v sosednje drzave!Obenem pa les skladisci CO2, kar je se toliko bolje! O geotermalni in vetrni energiji premalo vem. Sicer pa sem zgoraj podal povezavo kako slovensko podjetje raste na racun proizvodnje kolektorjev. JE definitivno NI primerna resitev in tudi nikoli ni bila! Ce so v Londonu zmanjsal CO2 za 80% ga lahko tudi mi! Ze da se zaradi vecanja prometa ne povecuje kot sedaj! Sramota res! Cez "bogo" Slovenijo se vozi pol EU in balkana +...Kej pa je ekoloski in zdravstven davek!? Obnovo cest pa placuje, se ve kdo! Ce ne bomo zdej, bomo morali kasneje, ko bo se toliko tezje! Radikalni posegi so neizbezni!Bolj ko bomo odlasali, vecji in hujsi bodo! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 17. februar 2009 Prijavi Deli 17. februar 2009 Sej ni treba da zdej kr na vsako bajto namontiramo kolektorje. Nekatere druge EU drzave iscejo resitve v vecjih prostorih kjer je namontirano ogromno kolektorjev (recimo Spanija).jaz o jabolkah konkretno, ti o hruškah na splošno.....dejstvo je, da država premalo da, da bi se to tudi dejansko uveljavljalo in izplačalo...mi navadni smrtnikli pa gledamo na to kratkoročno na vsakdanje dejstvo zmožnosti plačevanja in preživetja....država je pa tista, ki mora zagotoviti, da bomo to kar mi tudi že vidimo, zanli tudi dolgoročno ustvarjati.... Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 17. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 17. februar 2009 ZELENA ENERGIJA ŠE NE ZMANJŠUJE EVROPSKEGA CO2 ODTISADer Spiegel, 10.2.2009 Nemška podjetja, ki se osredotočajo na obnovljive vire energije, so izvrstna zgodba o uspehu, saj že skoraj 15% električne energije v tej državi prihaja iz sonca, vetra in biomase, ustvarjenih je bilo že skoraj 250.000 delovnih mest in neto vrednost celotne panoge je okoli 35 milijard Evrov letno. Toda cela zgodba pove tudi to, da podnebje od tega razvoja še ni dobilo ničesar. Naj se sliši še tako neverjetno, niti en gram CO2 ni bil privarčevan, vsem obnovljivim virom energije navkljub. Še bolj preseneča, da je za to dejstvo moč kriviti Evropsko unijo, sicer avtorico podnebne zakonodaje, ki velja za najbolj napredno na svetu. Sistem trgovanja z emisijami določa celotno količino CO2, ki se lahko odda v atmosfero. Ta količina se ne zmanjšuje, ne glede na število novozgrajenih vetrnih turbin. Strokovnjaki vedo za ta podatek že nekaj časa, javnost pa ni širše seznanjena. Tega nihče v nemški politiki ne želi ravno na glas razpravljati, saj gre za zelo občutljivo temo – in Nemčija skrbno pazi na svoj imidž svetovne liderke na temo obnovljivih virov energije. To gre z roko v roki z interesi industrije, da stvari ostajajo tam in takšne, kot so. Na koncu pa nihče ne sili v spremembe in vsi so tiho. V najslabšem primeru se lahko zgodi celo, da bo v nekem trenutku nenadoma več certifikatov za kilovat energije iz premoga, to pa bo peljalo k padcu cene za tono emisij CO2. Že danes je cena certifikata za emisijo tone CO2 izredno nizka. Zato kažejo velika energetska podjetja zelo malo interesa, da bi vlagale v podnebju prijazne tehnologije. Vir >> http://www.spiegel.de/img/0,1020,1430872,00.jpgvir >>> Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 18. februar 2009 Prijavi Deli 18. februar 2009 Tomazslo, se strinjam: ljudje, ki so konkretno zainteresirani za solarne elektrarne, gledajo na povračilo denarja itd. Sem napisala že v temi o nuklearki: Glede malih (vodnih) elektrarn pa takole: dosti več bi jih lahko bilo, pa so jih v prejšnjem režimu 'načrtno zatirali' - nekaj časa je bilo celo tako, da je tisti, ki je imel malo elektrarno, moral državi prodat VSE, sam pa po 2x višji ceni odkupit od nje, kar je potreboval zase!! Kakih 15 let nazaj se je menda to kar precej izboljšalo, še vedno pa je menda potrebno ogromno papirovja in soglasij, pa se potem ljudje ne odločajo toliko za to...Za solarne elektrarne na strehi itd je interesa kar nekaj, samo veliko ljudi odvrača previsoka cena, pa nizka odkupna cena elektrike.. 'Kot da država itak načrtuje nekaj drugega (nuklearko) in jim je to leva briga'!! http://www.youtube.com/watch?v=Qay1up9TNQI (ne znam dat embed )Zelo kjut filmček, najden tule: http://greennuclearbutterfly.blogspot.com/ na http://www.lunin.net/forum/index.php?showt...0&start=100 Po moje dokler bojo načrtovali nove nuklearke, bojo obnovljivi viri na drugem mestu! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 18. februar 2009 Prijavi Deli 18. februar 2009 Tomazslo, se strinjam: ljudje, ki so konkretno zainteresirani za solarne elektrarne, gledajo na povračilo denarja itd.ja saj sva na isti valovni........švabi imajo to drugače pošlihtano (ne glede na tisto kar je free napisal). Tam so subvencije zelo velike in tudi takse za neekološko obnašanje nekajkrat večje kot ekološke. Dokler ne bomo v SLO dobili nekega mošnjička (pa čisto vseeno ali se filja z europe ali od kje drugod), ki bo gradnjo projektov postavil na ekonomsko sprejemljivo raven, se teh projektov ne bo izvajalo, na žalost nismo toliko ozaveščeni, da bi jaz plačeval, sosed pa svinjal,........ bom plačal, če se bo meni to izšlo, ne glede kaj to pomeni v ekološkem jeziku. Razpisi, subvencije in podobno gre še vedno preveč po stranskih poteh, nekomu ne uspe ker mu manjka vejica v stavku, drug dobi, ko skoraj prazno vlogo odda, razpisi so prilagokjeni določenim ciljnim skupinam in podobno. Nihče mi do danes ni znal razložiti, zakaj kmet lahko dobi subvencijo za solarno elektrarno, zakaj podjetja z več kot 20 zaposlenimi in podobno, navadni smrtnik pa ne...tu ni logike, ampak je pač nekdo k je kmet in je bil blizu korita to rabil. Zato trdim, da bo še kar nekaj vode preteklo predno bodo pri nas to pošlihtali tako, kot naj bi bilo pravično. Sicer jih bo stisnila zaveza EUja o 20% zmanjšanosti emisij (kar je zopet nepravično, ker vse kraje ne moreš metati v isti koš, niti tistih ne, k so že do sedaj kaj naredili in tudi kaj vložili v zmanjšanje emisij). Konkretno če vzamemo ACRONI je ogromno sredstev vložil v zmanjševanje emisij v zrak, sedaj ga bo pa direktiva zavezala, da bo še za 20%, tisti, ki pa ni nič do danes naredil, bo pa z malimi stroški lahko dosegel 20%, v resnici pa še vedno svinjal več, kot Acroni svinja danes.Moje mnenje je, da nam še precej manjka, da bomo res spadali v tisto grupo držav, ki se resno zavedajo problemov in tudi urejajo ta področja....mogče bo recesija kaj pripomogla... Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 18. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 18. februar 2009 Strinjam.Samo kot pravis, ti govoris o hurskah, jaz pa jabukah, ali bolje nasadu dreves.Gledas iz vidika kako bi ti kot posameznik pri sebi bil bolj ekoloski, v tem se okvirno strinjava.Jaz pa zelim sirso resitev, tako da se posameznik ne bo potreboval toliko ukvarjati s svojo investicijo (razen tisti ki to zeli, ali gradi itn), temvec bi to resevali bolj nacionalno kot sem pisal zgoraj.Sicer pa se naceloam strinjma s teboj oziroma, se skoraj moram, ker zadeve ne poznam tako dobro da bi jih trdil; raezn v toliko kot so mi povedali strokovanjaki oz. sem ze pisal. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 18. februar 2009 Prijavi Deli 18. februar 2009 Strinjam.Samo kot pravis, ti govoris o hurskah, jaz pa jabukah, ali bolje nasadu dreves.Gledas iz vidika kako bi ti kot posameznik pri sebi bil bolj ekoloski, v tem se okvirno strinjava.Jaz pa zelim sirso resitev, tako da se posameznik ne bo potreboval toliko ukvarjati s svojo investicijo (razen tisti ki to zeli, ali gradi itn), temvec bi to resevali bolj nacionalno kot sem pisal zgoraj.Sicer pa se naceloam strinjma s teboj oziroma, se skoraj moram, ker zadeve ne poznam tako dobro da bi jih trdil; raezn v toliko kot so mi povedali strokovanjaki oz. sem ze pisal.poglej free...kdo bo moral izpolniti zavezo EU...država, torej regije, občine, občani (seveda tudi firme v omenjenih krogih)...torej smo na koncu vseeno mi navadni smrtniki in če nam ne omogočijo ekonomsko sprejemljivih naložb se tudi na gor ne bo premaknilo.To j kakor v piramidi...na konc smo krajani, občani, itd ....... tisti, ki na individualni ravni lahko kaj naredimo, če bomo stimulirani in ne bomo šli v izgubo, v tem je ves keč...v nemčiji polagajo solarne sisteme kot za stavo, ker dobijo za to subvencije, vsak k ma nekaj kvadratov vrta vgrajuje svojo cisterno za koriščenje meteornih voda za sanitarno vodo, vgrajujejo toplotne črpalke in kurijo z biomaso....konkretno sem si to ogledoval v Shenek_u v bližini Frankfurta.....pri nas se pa še iščemo okoli subvencij in kdo bo kaj dobil... In računica se švabom izide, nekaj da država (ker tako ali tako že plačujejo kanalščino tudi za meteorne vode -površine streh- je koristnejše, da to vodo tudi izkoristijo in gre tako v kanal manj sanitarne vode). Tam nihče ne razmišlja o ekologiji, tam so predpisi in zakoni, ki te udarijo po žepu in to je za švaba najhujši udarec in samo skozi eure in cente se to sprovaja. Si že kje pri nas opazil, da se v stoječi koloni ugasujejo motorji avtomobilov, ali pred semaforji...tam se, še posebno če zagledajo redarja v bližini, ker to stane... In prav to morajo storiti naši politiki, dodelati pravila igre, ki bi bili za vse enaki, uvesti cestne po prevoženih kilometrih in kategorijah cest, stimulirati v ekološko obnovljive vire Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 18. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 18. februar 2009 Morda res. Nisem pa preprican da nujno taka ali v vecini.Ne vem kako imajo urejeno v Nemciji.V Spaniji do zgradil enega najvecjih solarnih sistemov v EU. Energijo koristijo mnogi, pa nimajo doma na strehi panelov.V Sloveniji gradimo male HE, subvencinora se ze pasivne hise! pljunek v morje, a vseeno bolje kot nic. Tistemu ki gradi 10.000 eur lahko pomeni veliko.Pred smrtniki je vsekakor gospodarstvo, gradbenistvo, tranzitni promet itn! DOSTI PREJ in bolj pomeben ter vecji povzrocitelj CO2!Seveda pa bo potrebno tudi obnavljati stare zgradbe. In v tem se strinjava. poglej free...kdo bo moral izpolniti zavezo EU...država, torej regije, občine, občani (seveda tudi firme v omenjenih krogih)...torej smo na koncu vseeno mi navadni smrtniki in če nam ne omogočijo ekonomsko sprejemljivih naložb se tudi na gor ne bo premaknilo. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 19. februar 2009 Prijavi Deli 19. februar 2009 Mislim, da imata oba prav Treba je gledati globalno IN lokalno. V Sloveniji se FUL rabijo močne watchdog eko neodvisne organizacije, idealno bi bila močna eko stranka, da bi se spremenila tudi politika (in s tem subvencije itd in finančna konstrukcija), pa vsi vemo, kako je s tem pri nas.V Nemčiji je FUL narave že zastrupljene, Nemci ipd. so ful happy ko pridejo k nam, ker imamo še ČRIČKE in KOBILCE na travnikih - njim je to čist noro!! (ker je tam tolk zastrupljeno, da marsikje tega več ni..) Mi pa jemljemo našo čudovito naravo za samoumevno in se folk ne zaveda, oz. še premalo zaveda, kolk je to pomembno... Glede tega, da kak kmet dobi subvencijo, drugi pa ne.. hm. Nekaj je že sama narava subvencij in razpisi itd, eni pa imajo tudi kake sestrične v Bruslju itd.. /tako zvejo vnaprej in se lahko pravočasno pripravijo in oddajo dokumentacijo.. če želiš kako subvencijo, verjetno najboljš kontaktirat ljudi, ki so že tam.../Po drugi strani pa tudi (nekatere) razvojne agencije jamrajo, da folk ni zainteresiran, al pa oddajajo eni katastrofalne vloge.. (?) Sigurno je pa verjetno tudi odvisno od ljudi, kako in kaj... Glede nekaterih projektov pa res človeka skor glava boli, ko vidi, za kaj se zapravlja denar iz EU, ki bi lahko bil koristno porabljen... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 19. februar 2009 Avtor Prijavi Deli 19. februar 2009 Juhuhu... Da, oba imava prav! Je en tak "Imeti prav dan" Mamo vsi vse prav! Meni je ze super, ce se sploh menimo. Se posebej ce se vsaj malo spoznamo v zadeve, na nekem nivoju! Tko da me prou veseli, da oba s tomazem sodelujeta, cetudi se kdaj ne strinjamo ali ne razumemo Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.