free 19. september 2009 Avtor Prijavi Deli 19. september 2009 Resnice in zmote o sodobni ženski Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 6. oktober 2009 Avtor Prijavi Deli 6. oktober 2009 Tudi ti lahko pomagaš reševati tropski deževni gozd! (19:05) V zadnjih tridesetih letih je človek uničil več kot polovico deževnega gozda na svetu, ki predstavlja pljuča sveta. Vsako leto namreč izginjajo večje površine tega bogatega področja. Ljudje sežigajo gozd, da bi dobili obdelovalno zemljo in sekajo drevesa za les. Z buldožerji ravnajo velike površine, da bi zgradili živinorejske farme. Tisti, ki v deževnem gozdu vrtajo v zemljo, da bi našli nafto, pa odlagajo strupene odpadke v tla in vodo. Ti odpadki ubijajo rastline in živali. Vse to so razlogi, da se tropski deževni gozd nezadržno krči, to pa vodi v zmanjšanje padavin in povečanje števila požarov. Posledično tako propada tudi preostali gozd, zmanjšuje se število rastlinskih in živalskih vrst ter povečuje globalno segrevanje ozračja. Naravovarstveniki, ki se borijo za ohranitev tropskega deževnega gozda, se zaradi teh vplivov srečujejo z mnogimi izzivi. Lahko kot posamezniki pomagamo reševati tropski deževni gozd?http://3.bp.blogspot.com/_xs9T-jlzwhA/R0_AXoAXQoI/AAAAAAAAEc4/dJ710echsjA/s1600-R/L-18n-022-RD094.jpg Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 7. oktober 2009 Avtor Prijavi Deli 7. oktober 2009 Kako znova uporabiti svoje odpadke? Okrog 70 odstotkov odpadkov reciklirajo, 22 odstotkov kompostirajo, 8 odstotkov pa jih pretvorijo v energijo. Pred letom dni so pri Liptonu sklenili partnerstvo s podjetji Sonoco in Mc Gill ter elektrarno, v kateri odpadke pretvarjajo v energijo. Elektriko prodajajo, paro pa uporablja bližnja ladjedelnica ameriške vojske. Hkrati so vpeljali nov sistem ravnanja z odpadki. Nehali so uporabljati plastične zavoje za palete. Tradicionalne lesene palete pa so nadomestili s plastičnimi, ki se jih da ponovno uporabiti. Krpe za čiščenje, ki se jih ni dalo reciklirati, so nadomestili z navadnimi. Rezultati so osupljivi: prihranili so 16 ton plastike (to pomeni zmanjšanje toplogrednih plinov za skoraj 14 ton), 21 tisoč odraslih dreves (262 milijonov časopisnih pol), 2 milijona 180 tisoč litrov nafte (dovolj za ogrevanje in hlajenje 2856 gospodinjstev), 113 tisoč litrov bencina (dovolj za milijon 400 tisoč kilometrov v povprečnem ameriškem avtomobilu), 3 milijone 314 tisoč litrov vode (dovolj za 116 tisoč ljudi), 5 milijona 100 tisoč kilovatnih ur električne energije (dovolj za 425 gospodinjstev). Vir: umanotera.org/etc Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 11. oktober 2009 Avtor Prijavi Deli 11. oktober 2009 http://www.s12.si/seyretfiles/uploads/thumbnails/user_69/user_69_t1fd4onbehj39q.jpg Zero CO2 agenti (20:00) Na mladih svet stoji in oni so tisti, ki lahko prinesejo kreativne spremembe, tudi rešitve okoljskih problemov. V sklopu projekta Mladi – promotorji nizkoogjične družbe, ki ga je organiziral Slovenski E-forum v sodelovanju z Mladinskim cehom, Ekošolami in Studijem 12, so mlade izobraževali za Zero CO2 agente, to je za agente nizkoogljične družbe. Kakšna družba je to? Preprosto povedano, gre za to, da moramo v razvitem svetu, se pravi, tudi v Sloveniji, kar se da hitro čim bolj zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida, če želimo preprečiti, da se Zemlja usodno pregreje in postane njeno podnebje vse bolj neznosno za preživetje civilizacije. -- Did you know!: There are approximately 250 million vehicles registered in the US. If each car is driven 12,000 miles and produces an average of 5.5 tons of CO2 per year, that would equal 1,375,000,000 tons annually!vir >-- Video: Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 13. oktober 2009 Avtor Prijavi Deli 13. oktober 2009 Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 28. oktober 2009 Prijavi Deli 28. oktober 2009 Hm, tudi jaz sem malo skeptična glede globalnega segrevanja... Je pa dejstvo, da je mnogo ljudi postalo bolj eko, tudi zato ker se pač veliko piše o eko temah, tudi na račun globalnega segrevanja.. Tak da s tega vidika je to v redu.. Potem pa naj vsak raziskuje tudi naprej..Mnenja znanstvenikov in ljudi so pa zaenkrat zgleda še deljena.. Ampak sploh ni 'anitikapitalistično' - a veš kolk varčnih žarnic in LCD televizorjev se prodaja na račun globalnega segrevanja?! (Včasih so ljudje tudi po nepotrebnem še uporabne stvari kar proč metali, kar je pa spet huda obremenitev za okolje in naše zdravje.. Tako da je tudi tu za uporabljat zdravo pamet..) Kapitalizem na planetu brez ljudi (potrošnikov) ali pa kjer so vsi bolani je pa tud bolj težko izvajat, a ne? Se strinjam, da je veliko bolj problematičnih kemikalij in strupov v okolju.. Bi želela, da se več govori tudi o teh.. Recimo TE Šoštanj je menda SO2 že kr precej 'poštimala' (močni filtri, ki pa spet vprašanje kako kul so za okolje) NOx so pa menda še vedno kar precejšen problem... Da je vodna para toplogredni plin, to pa prvič slišim - kje si pa to pobral? Belcebub, na kak način pa se ti trudiš, da bi bilo teh kemikalij, strupov in smeti čimmanj? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 29. oktober 2009 Prijavi Deli 29. oktober 2009 Še en, ki ne razume, kaj je to kapitalizem. Kapitalizem je sistem, ki temelji na svobodi posameznika in svobodni izbiri posameznika. Siljenje v ekologijo je pa fašizem ali pa socializem. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 29. oktober 2009 Prijavi Deli 29. oktober 2009 Torej, če me kdo sili, da kupujem varčne žarnice namesto navadnih, je to fašizem.E, s to izjavo bi se pa celo strinjal Sicer pa dragi Belcebub, mogoče bi blo zate bolj funkcionalno, da bi se preselil v Ameriko in užival v družbi sladkega kapitalizma? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Iknee 29. oktober 2009 Prijavi Deli 29. oktober 2009 Sicer pa dragi Belcebub, mogoče bi blo zate bolj funkcionalno, da bi se preselil v Ameriko in užival v družbi sladkega kapitalizma? Pa le pohiti, pohiti, sladki ameriški kapitalizem se očitno precej hitro spreminja v nekaj zelo drugačnega okusa ... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Iknee 29. oktober 2009 Prijavi Deli 29. oktober 2009 Še en, ki ne razume, kaj je to kapitalizem. Kapitalizem je sistem, ki temelji na svobodi posameznika in svobodni izbiri posameznika. Siljenje v ekologijo je pa fašizem ali pa socializem. Pa kaj potem. To je svoboda. Na wikipediji. Čisto enostavno - prispevam k naravnemu razvoju tehnologije. Belcebub, a nas ti mal provociraš, se zajebavaš in , ker te jemljemo resno - al si res čist ubrisan (beri narcisistično moten)? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 29. oktober 2009 Prijavi Deli 29. oktober 2009 sem depresivna malo. V zraku je tetraetilnega svinca še ogromno in bo tam ostal do nadaljnega. druga stvar, ki pa je še bolj tečna pa so klorofluorogljiki ali CFC in fino uničujejo ozon še zdaj, ko sicer v Evropi in Ameriki prepovedan, v deželah tretjega sveta pa so vzeli si malo časa - do drugega leta ga še pridno spuščajo v luft.Pol pa ena Evropska skupnost flikne Slovenijo na sodišče, ker ji ne upošteva zakona o izpustih. Prosim no lepo..toliko škode, kot je že narejena je Slo tokrat pa res ne more narediti. Mi vozeki, pa znižujemo vinjete, da bo še več folka rinilo k nam - naj gredo čez Madžarsko na Hrvaško na morje wikipedija ni glih merodajna tam lahko piše. je pa toliko - za prvi šus vredik. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 29. oktober 2009 Prijavi Deli 29. oktober 2009 V kapitalizmu ima popoln nadzor nad lastnino posameznik, ki je lastnik tega.lol Na katerem oblaku pa ti živiš? In pol pravijo, da sm *js* idealist? Povej mi eno državo, kjer ima posameznik popoln nadzor nad lastnino/kapitalom. Tud finančne raje zdej po hitrem postopku hočejo obdavčiti... In zdej mi povej, kdo je 'lastnik' svežega zraka in čistega morja in vode rek? Pa kolk košta en rak al pa ena huda bolezen - državo, posameznika, družino... pa če si želiš umret mlad v hudem trpljenju, al raje ne? Moja svobodna izbira je biti bolj eko, če to želim biti - in probati živeti bolj zdravo za sebe in ljudi okoli mene.. Ker vsem privoščim srečo in zdravje in lepo čimbolj zanimivo dolgo življenje! Kaj ti bo lastnina, če ni zdravja? Zlata se ne da jesti! PS Na varčne žarnice se pa js tud jezim, zarad živega srebra v njih, ki je sicer v malih količinah, ampak če bo žarnic veliko.. je hud strup.. Upam, da bojo kmalu izumili boljše.. Kako pa prispevaš k naravnemu razvoju tehnologije? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 29. oktober 2009 Prijavi Deli 29. oktober 2009 Če se bi hotli menit okoli zares čistega zraka, bi morali tole furat izpred vsaj 90 let...tak, pa..se lahko pogovarjamo vsaj o tem, da ne fašeš raka ker hočeš se nadihat svežega zraka.ah jbg..pohlep nas bo zj. vse. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 29. oktober 2009 Prijavi Deli 29. oktober 2009 sem depresivna malo. V zraku je tetraetilnega svinca še ogromno in bo tam ostal do nadaljnega. druga stvar, ki pa je še bolj tečna pa so klorofluorogljiki ali CFC in fino uničujejo ozon še zdaj, ko sicer v Evropi in Ameriki prepovedan, v deželah tretjega sveta pa so vzeli si malo časa - do drugega leta ga še pridno spuščajo v luft.Pol pa ena Evropska skupnost flikne Slovenijo na sodišče, ker ji ne upošteva zakona o izpustih. Prosim no lepo..toliko škode, kot je že narejena je Slo tokrat pa res ne more narediti. Mi vozeki, pa znižujemo vinjete, da bo še več folka rinilo k nam - naj gredo čez Madžarsko na Hrvaško na morje Nataly, js včasih enostavno morm vzet mal pavze od teh eko stvari... Ponavadi sploh ne gledam TV/novic.. Te pa čist razumem, včasih bi člouk kr eksplodiral, al pa ne veš, a bi se smejal al zjokal! (Al pa kake 'pametne' politike ipd na kak nenaseljen planet v kako oddaljeno osončje poslal!) Pa pač, se probaš osredotočit na pozitivne in v redu stvari, pa tud če so majhne.. Doma probat naredit, kar lahko.. It v naravo, na vrt, k živalcam.. To je en proces, za posameznike in države in ves svet...Saj kaj vse so že lifrali v zemljo, zrak in vode, pa smo nekako že preživeli (pa sploh nismo vedeli za to!)Narava ma čudovite sposobnosti samoobnavljanja - do določene mere lahko preživimo, saj smo menda 75% isto/enako DNK kot muhe, če se prav spomnim (najbrž sem % falila) in sposobni marsikaj preživet.. Ne gre pa tako v nedogled.. Bolezni, astme, alergije.. vse to pomeni, da bo treba marsikaj spremeniti..Marsikdo se ne zaveda, dokler ni osebno ali pa kdo bližnji iz družine zraven prizadet oz. da ga začne matrat zdravje.. Je pa res pomembno, da zdaj, ko se čedalje bolj zavedamo teh reči, res vsak posameznik doma (in nato tudi širše, če je možno) naredi čimveč.. Glede prometa pa - js bi ves tranzitni promet dala na železnico, kot Avstrijci, ne pa da stari romunski in madžarski tovornjaki puhajo po naših cestah in jih uničujejo in še nevarni so in nesreče povzročajo na cestah! Jup, 'svež' zrak marsikje ni svež.. Pol pa, kaj je bolj eko, se zapeljat pol ure stran do gozda ali...?So pač individualne odločitve, žal.. Zaenkrat je menda pri nas v glavnem vseeno še bolje kot na Kitajskem itd.. Pa tudi tam je menda čedalje močnejši srednji sloj, ki se že zaveda pomena čistega okolja itd. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 29. oktober 2009 Prijavi Deli 29. oktober 2009 Tule se spet kaže naše slovencelsko kimanje. Država naša ljuba deli te dovolilnice kot kruh ali pa še huje - podpisuje meddržavne sporazume o voznem parku in nimaš kaj. naši prevozniki ne rabijo v na Hrvaškem dovolilnic in lahko prosto furajo in evo ti - navali narode na Slo ceste. Da se sploh ne vprašam koliko je slovenskih tovornjakarov, koliko pa romunskih recimo... če so že podipisovali kaj, bi tole moralo biti omejeno število pa konec. ti meni 300, jaz tebi 300..nekaj v tem stilu. ostali pa na vlak..(ampak kdo se je l. 1995 in 1996 zanimal še za okoljevarstvene zadeve) glavno, da se vozi. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 29. oktober 2009 Prijavi Deli 29. oktober 2009 Ja, po moje je ta transportni lobi ful močn, in so pač pregovorili tiste, ki so odločali..Eni so ful obogateli s tem avtoprevozništvom.. Zdaj je ponekod sicer malo zapremzalo, zarad 'krize', sam bomo vidli kako bo.. Recimo Nemci vsaj vztrajajo pri bolj eko tovornjakih (da se naši prevozniki že včasih jezijo, kaj 'komplicirajo'!) oni pa vejo, da je to tržna niša in da sodoben potrošnik postaja čedalje bolj ozaveščen in tud od podjetij pričakuje da so čedalje bolj eko, da so konkurenčna.. Sam pr nas očitno še ni blo zadost zastrupljeno , Nemčija je že pred leti šla bolj v te eko variante (čeprav imajo na določenih podorčjih še vedno hude probleme, oz. se ponekod tudi niso najbolj pametno lotili vsega ali so pa celo delali neumnosti, tako kot marsikje drugje). Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 30. oktober 2009 Prijavi Deli 30. oktober 2009 Mi vozeki, pa znižujemo vinjete, da bo še več folka rinilo k nam - naj gredo čez Madžarsko na Hrvaško na morje Moja svobodna izbira je biti bolj eko, če to želim biti - in probati živeti bolj zdravo za sebe in ljudi okoli mene.. Ker vsem privoščim srečo in zdravje in lepo čimbolj zanimivo dolgo življenje! Kaj ti bo lastnina, če ni zdravja? Zlata se ne da jesti! PS Na varčne žarnice se pa js tud jezim, zarad živega srebra v njih, ki je sicer v malih količinah, ampak če bo žarnic veliko.. je hud strup.. Upam, da bojo kmalu izumili boljše..Men grejo pa zato na živce, ker mi v parih prostorih enostavno niso funkcionalne. Precej sem mahnjen na ugasnjevanje luči in recimo v kopalnici in predsobi mam redkokdaj prižgano več kot par minut skupaj. In za te prostore so mi velik boljš navadne. Poleg tega ugotavljam, da vprašanje kolk se bo z varčnimi res prihranilo, ker nekateri zdej mislijo, da ker je poraba pri varčnih tolk nižja, jih majo pač skoz prižgane (npr. moja stara teta - v ene dveh prostorih ji gorijo 24 ur na dan!?). Zaenkrat je menda pri nas v glavnem vseeno še bolje kot na Kitajskem itd..Ne samo kot na Kitajskem. Pred parimi leti je bil pr men na obisku kolega iz Nemčije, in ko je zjutri stopu ven na vrt pri hiši od mojih starih, je reku, da se mu zdi zrak čist ko v Himalaji (tam sva se spoznala). Pa v Nemčiji nimajo glih tolk usranga zraka.Je pa Kitajska baje res katastrofa... tam sicer še nisem bil, sem bil pa parkrat v Indiji, kjer je (sploh v mestih) tud zelo onesnažen; sploh si ne predstavljam, da bi se tam s kakim športom zunaj ukvarjal in tist smog vdihaval na polno. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Iknee 30. oktober 2009 Prijavi Deli 30. oktober 2009 Jaz hočem svobodo v Sloveniji. Zakaj se raje komunajzerji ne preselite v Severno Korejo ali na Kubo? Svobodo za koga? Za tistega, ki ne bo imel več kam stopit, ker bo vse privat? BTW - kako je lahko nekdo lastnik celega ekosistema - npr. velikega gozda in če mu ravno tako zazdi - ker je pač svoboden na svoji posesti - da drevje poseka in uniči celo pokrajino z vsemi živimi bitji vred in vpliva na kvaliteto življenja ostalih prebivalcev in ti temu rečeš svoboda??? Zaradi te vrste kapitalistične svobode pada med drugim tudi amazonski deževni pragozd. Ga ni genija in kapitala, ki bi ga nadomestil. In vsa svoboda ne bo nikomur nič pomagala, če si bomo uničili Zemljo. Na koncu bo tudi takim kot si ti jasno, da je te vrste svoboda, kot jo pojmujejo ideologi kapitalizma v resnici destrukcija. Sicer pa ti lahko povem eno doživetje iz Peruja, ki mi je zelo jasno pokazalo to iluzijo kapitalistične svobode. Tam je prepad med revnimi in bogatimi gromozanski. Revni živijo v t.i. pueblos jovenes, bogati pa v vilah, ograjenih z visokimi zidovi z električno žico na vrhu. In si niti nosu ne upajo pomoliti ven. Zapor! Hvala lepa, komaj sem čakala, da sem prišla nazaj domov v takrat komaj postkomunistično Slovenijo (pa tudi v komunajzarsko bi z veseljem prišla nazaj - je bilo bistveno več svobode) Živela sem par let tudi v ZDA in vse kar lahko rečem o njihovem kapitalizmu je - hvala lepa, kar imejte! (btw. živela sem v akademskem okolju ljudi, ki so imeli za sabo uspešne kariere, pa me vseeno niso prepričali). Blecebub, daj zlezi iz maminega naročja in mal odpri oči! Žal tega ni nikjer, so pa boljši ali slabši približki.Ne žal, presneto dobro, da tega ni nikjer! Pa eno novo jedrsko elektrarno bi zgradili, pa bi bilo.Kam boš pa odpadke dal? A v Afriko mogoče? Pa si ti že slišal, Belcebub, da je Zemlja okrogla? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 30. oktober 2009 Prijavi Deli 30. oktober 2009 Jaz hočem svobodo v Sloveniji. Zakaj se raje komunajzerji ne preselite v Severno Korejo ali na Kubo?Mene boš težko vtaknil med komunajzerje, si od svojga 18. leta služim kruh s svojim delom in svojim poslom (pa mi niso na začetku pomagal ne očka, ne mamica, ne kdo drug). Nisem bogat in tud ne rabim bit, živim pa čist solidno in ni se mi treba glih pretegnit z delom.Kljub temu ti povem, da je tvoje razmišljanje mal otročje. Očitno nisi še zadost izkušenj doživel v lajfu, al pa tvoj um enostavno ne zmore pogledat čez svoje planke; zaprt si v notranjem svetu nekih svojih idej, in ta svet je zelo ozek. Pa ni panike, vsakemu se odprejo še kakšna drugačna spoznanja, slej ko prej.Pa brez zamere. Živela sem par let tudi v ZDA in vse kar lahko rečem o njihovem kapitalizmu je - hvala lepa, kar imejte!Tud jst sem neki malga preživel v USA in se popolnoma strinjam! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 30. oktober 2009 Avtor Prijavi Deli 30. oktober 2009 razmisljal kako bi doma uredil osvetljevanje cimbolj varcno.... sem menjal varcne zarnice povsod tam kjer luci ne gorijo dlje casa z reflektorskimi v kopalnici pa imam v kolikor bom potreboval mocno luc dlje casa mocnejso varcno zarnico, sicer pa minimalno lucko (moja je se manj mocna) ki se prizge na gibanje oziroma toploto. kupil v hoferju za nekaj evrov. tako tudi ponoci ce grem scat, posveti zgolj slaba lucka, ki je povsem dovolj za malo kopalnico. ta pa spet ugasne po eni minuti. kulsk poraba zares minimalna. (tale lucka tut ni slaba zgleda) v splanici kjer luc skoraj ne uporabljam imam tudi 3 reflektorske, ki sem jih usmeril tja kjer luc potrebujem (omara). Ker pa jo potrebujem zgolj nekaj minut (redko dlje) ne bo veliko porabe. Varcno se verjetno ne splaca skos prizigat in ugasat, pa tudi nekaj casa potrebuje da zasveti v polni moci. v kuhinji je nad stedilnikom ena majhna obicna (menjam za varcno ko bo pregorela).prav tako bom imel eno mini lucko nad pomivalnik koritom (reflektorska). eno varcno pa za celotno kuhinjo v kolikor bi potreboval da dlje casa gori luc, sicer je sploh prizigali ne bomo. Tako bo tudi njena zivljenska doba daljsa. tudi za branje knjige imamo eno reflektorsko na prenosnem stojalu, ki daje usmerjeno svetlobo in je za branje fajna. predelujem se eno staro luc, katere ohisje sem pobarval s sprejem (okolju skodljivim zal). nova veliko stane. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 30. oktober 2009 Prijavi Deli 30. oktober 2009 Lep video... Prayer for Mother Earth Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 1. november 2009 Prijavi Deli 1. november 2009 razmisljal kako bi doma uredil osvetljevanje cimbolj varcno.... sem menjal varcne zarnice povsod tam kjer luci ne gorijo dlje casa z reflektorskimi v kopalnici pa imam v kolikor bom potreboval mocno luc dlje casa mocnejso varcno zarnico, sicer pa minimalno lucko (moja je se manj mocna) ki se prizge na gibanje oziroma toploto. kupil v hoferju za nekaj evrov. tako tudi ponoci ce grem scat, posveti zgolj slaba lucka, ki je povsem dovolj za malo kopalnico. ta pa spet ugasne po eni minuti. kulsk poraba zares minimalna. (tale lucka tut ni slaba zgleda) v splanici kjer luc skoraj ne uporabljam imam tudi 3 reflektorske, ki sem jih usmeril tja kjer luc potrebujem (omara). Ker pa jo potrebujem zgolj nekaj minut (redko dlje) ne bo veliko porabe. Varcno se verjetno ne splaca skos prizigat in ugasat, pa tudi nekaj casa potrebuje da zasveti v polni moci. v kuhinji je nad stedilnikom ena majhna obicna (menjam za varcno ko bo pregorela).prav tako bom imel eno mini lucko nad pomivalnik koritom (reflektorska). eno varcno pa za celotno kuhinjo v kolikor bi potreboval da dlje casa gori luc, sicer je sploh prizigali ne bomo. Tako bo tudi njena zivljenska doba daljsa. tudi za branje knjige imamo eno reflektorsko na prenosnem stojalu, ki daje usmerjeno svetlobo in je za branje fajna. predelujem se eno staro luc, katere ohisje sem pobarval s sprejem (okolju skodljivim zal). nova veliko stane.Free, kakšne lučke so to - navadne z žarilno nitko, ali LED, ali kako? (Če jo imaš, daj preveri na škatli, na teh linkih na netu nism našla!) Jaz osebno sem v glavnem kar brez nočne lučke, pač pa imam ponavadi pol rolete gor, pol pa dol (za izolacijo) in se potem tud mal vidi! (Pa pomembno je, da se ne prestavlja stolov ipd po sobi, lol!) Sem pa v kopalnici in ponekod drugod šla na manj močno navadno žarnico, prej blo npr 75W, zdaj 40W... Pa je tud ok.. Bom videla, če bi šlo še z manj.. (Sm poskusila bit nekaj časa brez v kopalnici, za silo bi tudi šlo, če bi blo treba, je okno in se mal vidi..) Sm raje brez ko pa te živosrebrne, sploh tam, kjer jo rabiš manj časa ali pa je po tleh tapison.. Al pa kake svečke so tud čist romantične za včasih, znanka je rekla, da ma včasih dni brez elektrike in uporablja le svečke Sam spet ni glih kompatibilno s tapisonom V kuhinji in dnevni so pa varčne.. Oz. v kuhinji ena varčna in ena navadna, če se jo ne rabi dlje časa.. Tak da, to bo še proces.. Upam, da bojo kmalu dobre LED na tržišču, in da se jih bo dalo reciklirat! Belcebub, ne vem, če boš našel koga na tem forumu, ki bi bil čisti 'komunajzer'? Smo pa za inteligentni razvoj in ozaveščen trajnostni napredek, kapitalizem iz 19.stoletja je tudi 'passe' oz. zastarel. V tujini mnogo kapitalistov podpira dobrodelne in eko organizacije, itd. Pa tudi v razvoj se marsikje več vlaga kot pri nas (prej in zdaj). Me pa skrbi recimo za Vietnam (kjer je 'kao' komunizem, grejo pa po poti Kitajske v najhujši kvazikapitalizem!) Na Kitajskem že nočejo delat več po 6+ dni na teden, postajajo eko ozaveščeni, v Vietnamu ipd pa še ne! Tud Kuba al pa Severna Koreja nista glih eko! Nuklearke niso in ne morjo bit eko, ker so odpadki hud problem, ki ga še nikjer niso rešili! (Potresi, poplave itd lahko ogrozijo tud podzemna skladišča oz stare rudnike.) Tak da, hm.. Po moje je to razmišljanje 'kapitalizem' ALI 'komunizem' passe oz. zastarelo!Gre se za preživetje: da ali ne.. Zdravje ljudi: da ali ne, oz. v kakšni meri.. V Sloveniji in drugih ex-socialističnih/komunističnih državah gre za nek čuden miks socializma in kapitalizma, eni bi zgleda res radi, da bi blo tako kot pred II. svetovno vojno, ampak takrat so bli razlogi, da je pršlo do vojn/e in do revolucije!! Tak da ne moremo it kar tako nazaj, na kar je blo.. Al pa v kaj še slabšega.. Idealno bi bilo, če bi vsi ljudje in vse stranke sodelovale za *najboljše rešitve* konkretnih problemov, potem je pa v bistvu vseeno, kdo je bel, rdeč, živopisan, roza... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 1. november 2009 Avtor Prijavi Deli 1. november 2009 bom pogledu ali so led ali halogenske.oblike so pribl. take sej jst tut nimam nocne kucke; tista se prizge le v primeru toplote in gibanja.(nocna pomeni, kolkr vem da skoz gori). ima pa tudi to moznost oziroma nastavitev.pri meni je nocna tudi dnevna, ker v kopalnici nimam okna.jst mam v kopalnici se vedno neo mocno varcno zarnico zraven, v kolikor potrebujem mocno luc. menda imajo ze precej dobre varcne LED zarnice, ki pa so menda tudi se zelo drage (cca. 40 EUR in vec). ma, teh zarnic je fuuuuuuuul; tko da niti ne vem kaj vse spoloh na trziscu obstaja.vec kot jih je, bolj smo ljudje zmedeni. kako se torej it pol ekologijo doam ko pa so regulative totalno "na psu". Namesto da bi iz prometa vzeli vse energetsko bolj potrosne zarnice, jih je na trziscu na tosoce vrst. recimo. Ze sam pri Conradu majo full vrst zarnic. zdej mam doma ene 3 ali 4 varcne zarnice viska. ves, tkole razmisljal ko gledam vste te luci, pa zarnice itn... kolk butast, da ni kaksne trgovine, ki ti naredi luc "po meri"). So full predrage vse te luci in vecina so iz aluminija; vsaj taksne manjse. Na smetiscih je pa n tone materialov, k ibi jih lahko uporabljali za izdelavo luci "po meri".No, ta cas bo se prisel, oziroma je ponekod ze, kjer imajo manj denarja.... da idelano da. samo je zavest se prenizka in zato do tega nemogoce da pride. Free, kakšne lučke so to - navadne z žarilno nitko, ali LED, ali kako? (Če jo imaš, daj preveri na škatli, na teh linkih na netu nism našla!) Jaz osebno sem v glavnem kar brez nočne lučke, pač pa imam ponavadi pol rolete gor, pol pa dol (za izolacijo) in se potem tud mal vidi! (Pa pomembno je, da se ne prestavlja stolov ipd po sobi, lol!) Tak da, to bo še proces.. Upam, da bojo kmalu dobre LED na tržišču, in da se jih bo dalo reciklirat! ... Tak da, hm.. Po moje je to razmišljanje 'kapitalizem' ALI 'komunizem' passe oz. zastarelo!Gre se za preživetje: da ali ne.. Zdravje ljudi: da ali ne, oz. v kakšni meri.. Idealno bi bilo, če bi vsi ljudje in vse stranke sodelovale za *najboljše rešitve* konkretnih problemov, potem je pa v bistvu vseeno, kdo je bel, rdeč, živopisan, roza... Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 1. november 2009 Avtor Prijavi Deli 1. november 2009 tole je zanimivo (Shranjevalnik energije 610823); sam drago! -tale baterija pa menda napaja 10 let:http://media.voipex.si/slikam.php?k=650590GP 9 V Block baterija bo s svojo litijevo tehnologijo poskrbela za 10-letno napajanje vašega aparata. Njena življenjska doba je petkrat daljša od običajnih alkalnih baterij. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
The Dude 1. november 2009 Prijavi Deli 1. november 2009 Blablabla... Če imaš svoj posel, potem veš, da je Slovenija zelo neprijazna do podjetništva. Dvomim pa, da si lahko na trgu privoščiš biti neambiciozen. Dayo Sicer je pa Slovenija res neprijazna do podjetništva. Moraš biti kar as, da ne utoneš v delu in hkrati ostaneš na trgu. Pa še komentar na neambicioznost: Kdor ve, kdaj ima dovolj, je bogat. (Dao De Jing) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.