Skoči na vsebino

"polbela moka"


Recommended Posts

Nisem preprican zakaj pravis da je bela smrt.

Vem pa, da bela moka postane precej lepljiva, kadar jo zmesamo z vodo.

Menda se v crevesju nahajajo dlacice katere crpajo prehranske snovi; pouzita moka pa se jih oprime, se nanje pripopa in jim tako onemogoca njihovo opravilo.

Obenem pa, je povsem logicno, da ce ej moka neke vrste lepilo, pomeni da se bo limala vsepopvprek pa nasem prebavnem sistemu. Se bolj, ce pouzijemo premalo mascobe in balastnih snovi.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mislim da:

 

Podobno kot sladkor. Ima veliko ogljikovih hidratov, kar je sicer dobro za telo. Ampak so ji stran pobrane balastne snovi, ki čistijo telo. To pomeni, da so zrna luščena, zato je moka bela.

balastnih snovi telo ne predela, jih pa nujno potrebuje, saj pospešujejo prebavo in čistijo telo.

 

... se mi zdi da je tako. Če je kdo bolj izobražen na tem področju naj me prosim popravi. :o|o:

Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.

Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.

by Tony Samara

 

NAGAJIVA USTVARJALKA

RECEPTKI

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nisem preprican zakaj pravis da je bela smrt.

 

 

free, jaz ništa ne pravim, to so drugi rekli.. (jaz sprašujem zašto..)

 

 

drugače pa hvala za razlago, mi je mičkeno bolj jasno..

 

 

 

lalala

http://waltm.net/mermaid.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:palec: :palec:

 

bela moka je enako kot beli sladkor izredno predelano živilo, ki je vse prej kot zdravo.

 

Mystica, a maš slučajno kej izkušenj, kako je s temi ne-belimi mokami v trgovinah? A so isto samo pobarvane, kot črn kruh, al so v resnici cela zrna mleta?

Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.

Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.

by Tony Samara

 

NAGAJIVA USTVARJALKA

RECEPTKI

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

verjetno ovisno od proizvajalca ane.

 

itak je bolsje uzivati svoj kruh katerega moko si dobila pri kaksnem pridelovalcu biolosko pridelane prehrane. moko je najboljse sproti delati.

sicer pa imajo bilosoko pridelano moko na trznici v BTC (nova redna bio-trznica na zacetku trznice iz smeri emporiuma; sedaj ima samo eno ali dve stojnici) in jablana (btc) trgovini kalcek (btc in tubarjeva ulica), zrno do zrna (trubarjeva ulica) v pokriti koseski trznici, na celovski, ter se nekaterih v ljubljani.

prav tako se dobi kruh iz droži, ki naj bi bil bolj zdrav.

v kalcku imajo tudi kruh brez kvasa, ki je prav tako bolj zdrav, saj glivice kvasovke niso najboljse za nase crevesje. vseeno pa je tudi kvas zdrav zaradi vitaminov etc.

 

torej; najbolje kupiti polnozrnat kruh! tak, ki je najmanj obdelan in je narejen iz biolosko pridelane moke!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zdravo pisana druščina...

sem prvič tle gor... in po nekaj ur spremljanja vasih dopisovanj.... evo se moj pristavljen lonček...

 

glede kruha...

 

1. iz prve roke imam info... da kao "črni kruh" ki ga lahko kupiš na večini mest in je tko lepo mehek in "fluffy" ... to ti je prvi indic, da je narejen iz dejansko najslabše moke - polbele moke z dodatkom barvila. To, da dodajajo barvila, mi je povedal pek, ki to dejansko počne.

 

2. kolegica po novem peče kruh kar sama doma. pa še recept mi je dala... če slučajno koga zanima.. je pa malo bol exotičen... ampak se da prilagoditi...

 

1/3 riževe moke (xxxspar, full beljakovin in malo OH)

1/3 pirine moke

1/3 bele moke

2 suha kvasa (v tok vode, kot piše na vrečki)

sol,

semena (lan, sončnična oboje po 4 velike žlice)

 

mehko umešaš, pustiš 1/2 ure vzhajat, potem pregneteš še enkrat in daš pečt na 200 stopinj 40 minut. potem zaviješ v mokro krpo.

 

zadeva je preverjena, cenovno ugodna, če preračunaš koliko narediš iz celotnih paketov mok.... pa še brez E in pa tudi feeling je ta prav...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

pjotr, hvala za nasvet in recept!

 

kruh sem že pekla (male hlebce iz ržene+ psenične+(mičkeno) koruzne moke ), ampak trenutno nimam cajta in ne mesta (pečice) za takšne "podvige"..

s tem, da v mokro krpo nisem zavijala ko je bil pečem. vsekakor bom tudi to provala, če se bom kaj pekla..

 

sem se pa odločila, da kupljenega kruha več ne bom jedla... ko bom imela čas in prostor za pecti, si ga bom pekla raje sama (lalala)

 

čeprav, mislim, da se tudi v samo moko daje bilošta.. ampak vsaj barvil pa teh močnih stabilizatorjev najbrž ne..

 

kar se vsega tega biotrgovinskega šova tiče, najbrž je tudi to biznis.. ne vem za moko, ampak znam za jobokla (in se mi zdi tudi normalno). ženska preprosto prodaja bio jabolka z papirjem na Lj tržnici in razlika je samo v tem, da jim malo manj škropi. jo zelo dobro poznam, ker je moja sorodnica. podobno vem za jajca, ki se prodajoajo pod zmanko "domača reja" ali nešto tako.

problem tega bio trgovinskega showa je v tem, da folku iz mesta res lahko veliko stvari uturiš, ker večinoma nimajo stika z prodelovanjem hrane in potem vse uletijo na tržnico celi smejoči kao "to pa je bio-kupimo to"..

prodajalci bio hrane si pa veselo manejo roke..

 

p.s:izvzete vse tiste stare mame, ki peš, na vozičnih in prikolicah vozijo zelenjavo na tržnico. njim se večinoma verjamem..

čeprav resnično veš samo takrat ko si sam pridelaš.

 

http://waltm.net/mermaid.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jst predlagam, da tlele za savo skupaj rentama ene 50 m2 zemle, pa nardiva svoj bio vrt.... boma mela vse... (no, razen moke, predvidevam...hheheh)

 

 

valda, sem absoluto za.. jaz bi v bistvu se kakšno kravo, pa kozo, pa psa.. v bistvu mali živalski vrt v odročni (jaz bi skoraj raje na hribih, vstran od civilizacije) kmečki idili..

ampak to bi jaz čisto zares.. folk okrog mene je danes že čisto živcen, tečen in nemiren od teh blesavih jobov in ostalih civilizacijskih dosegov in "zapovedi"..

life pa gre najbrž čisto mimo.. :O:

http://waltm.net/mermaid.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:ermm:

 

no, zdaj pa moram jst povedat, "jst to kr resno"

 

kot povedano, sm iz Prekmurja, pa nimam pojma, kam se človk sploh lahko obrne, če bi res kaj takega hotel... ok, tole s kozo je mal huda, k zahteva mal več kot občasno motiko in zalivko....

 

drugače pa... če si res za ... recimo da z novim koledarskim letom kje kaj skup ubodema ... že iz stroškovnega vidika ... pol pol.... ala? več mogoče kar v osebna sporočila...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mene zanima zdaj tudi tole..

Moja starša hodita v en mlin po moko - menjujeta koruzo za moko - privlečeta belo in krušno za kruh..kakšna je zdajle tale krušna? Pol bela tale? Ker kruh njun ni glih beli..

Jaz sem v svojih časih dajala zraven mleto kumino ali pa sončnična in bučna semena.

Zdaj me pečica jezi in še vedno nisem novega štedilnika kupila. :vragec: razen kakšne pice ali gibanice ne rata druga nič kaj spečt..

Torej je tale krušna polbela moka ali ne...sem mamo vprašala pa mi je rekla, da je to črna moka...mah..no...

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

valda, sem absoluto za.. jaz bi v bistvu se kakšno kravo, pa kozo, pa psa.. v bistvu mali živalski vrt v odročni (jaz bi skoraj raje na hribih, vstran od civilizacije) kmečki idili..

ampak to bi jaz čisto zares.. folk okrog mene je danes že čisto živcen, tečen in nemiren od teh blesavih jobov in ostalih civilizacijskih dosegov in "zapovedi"..

life pa gre najbrž čisto mimo.. :O:

evo tole bi jst tud.... bi bla teta pehta (sej je bla čist prijazna) bi nabirala gobe, pa sadeže, pa začimbe, rožce... imela vrtiček, opazovala naravo, ogledovala po kamnih, čarala, predvsem pa Živela.... ko bi mi manjkala civilizacija pa hop za kakšen potep po mestu...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

bela moka ....to je čisti škrob. Iz škroba pa se izdela tudi super lepilo...škrobno. Mogoče so kakšni mojstri no ki lepijo ploščice ko padejo dol....lepilom narejene iz marmelade pa bele moke x:Dx

 

Potem je pa še razlika o mletju grobo mleta za rezance pa pite....pa gladka za potice.

 

Zakaj je bela moka tip 400 moka škodljiva ...ker zapaca organizem , ker ne vsebuje nič takega kar bi koristlo organizmu...samo nasiti ga ...zaradi OH (ogljikovi hidrati) Ok če so oglikovi hidrati je energija neporabljeno potem maščoba. x:)x

 

krušna moka ta je polbela moka ...ima več še primesi vlaknin pa otrobov. pri polno zrnati pa itak vse skupaj zmešano...še mlete luščine.

 

Tako mislim..... x:)x

 

xsrcx

 

Tole pa prekopirano revija Moj malček!

 

Bogastvo celega žitnega zrna

 

Žitno zrno je sestavljeno iz luske (plodovna in semenska lupina), jedra (alevronska plast in meljak) ter kalčka:

 

* luska je bogata z dietnimi vlakninami, minerali in vitamini;

* jedro vsebuje predvsem škrob in beljakovine;

* kalček ima vse hranljive snovi: nenasičene maščobe, beljakovine, ogljikove hidrate, vitamine in minerale.

 

Hranljive snovi v žitnem zrnu poskrbijo za dobro počutje našega otroka

 

* beljakovine potrebuje za rast in razvoj;

* vitamini B-kompleksa sodelujejo pri sproščanju energije iz zaužite hrane;

* železo pomaga pri prenosu kisika po telesu, kalcij potrebuje za močne kosti, cink krepi odpornost in baker je nujno potreben za zdravo kri, srce in kosti;

* antioksidanti (vitamin E in selen) zaščitijo celice pred škodljivim delovanjem prostih radikalov;

* vlaknine razgibajo prebavo in preprečujejo zaprtje;

* kompleksne ogljikove hidrate izkorišča organizem postopoma, kar prepreči nagel porast sladkorja v krvi.

 

Bela moka vsebuje zelo malo vlaknin in spremljevalnih sestavin, ki prispevajo k zdravju in dobremu počutju.

 

Polnozrnata moka vsebuje celo zrno s kalčkom in zunanjimi plastmi ter ima več beljakovin, maščob, vitaminov, mineralov in vlaknin ter manj škroba. Čeprav je po energijski vrednosti enakovreda beli moki, je bolj nasitljiva. Občutek sitosti nam dajejo prisotne vlaknine, ki tudi pospešujejo prebavo.

 

Tudi polnovredna moka vsebuje več vitaminov, mineralov in beljakovin, vendar pa v primerjavi s polnozrnato moko - manj vlaknin. Žitnemu zrnu odstranijo zunanjo plodovno lupino ter zmeljejo preostalo zrno s kalčkom, jedrom in semensko lupino.

Vlaknine pospešujejo prebavo in dajejo občutek sitosti.

 

xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...