nimbus 1. november 2006 Prijavi Deli 1. november 2006 Sem bil z biciklom na potovanju in se na Slovaškem, ki je menda znana po ciganskih naselji peljem čez enega takega, me je kar zmrazilo ko sem se peljal skozi. Mi je nabilo adrenalina that's for sure Se je čutlo, da niso na "ti" s tistimi izven... Hočem pa omenit, da je pljuvanje po Hanžku neumestno. On ima svoja pravila, ki jih mora spoštovati in v nobeni deklaraciji ali kakšni drugi "neobligatorni" a "upoštevajoči" (kot uzance v gosp.) mu ne piše a la, to in to se ne sme dogajati in pod členom ž) razen, če gre za cigana. In on pač opravlja svoje delo in mi imamo pač demokracijo. Kako bi reagirali, če bi vas preselili... Opa, pazi, govorim samo o Hanžku in njegovem delu, ne dajem ocen, ne dajem rešitev... In Hanžek mora opravljati svoje delo, ker ko ga ne bo, bo začel Janša izdajati dekrete in takrat mi noben ne more jamčiti svobode. Zdaj pa osebno... meni pojem Cigan predstavlja osebo, sicer fizično umazano, neumito osebo, ki pa konec koncev razume pojem svobode mnogo globlje kot jaz in ne piše neumnih grafitov po stenah v smislu "siz d dej" temveč to dejansko počne. Mnogi jim zavidajo, mnogi jih ne maraj, še več se jih boji. Ampak, kot oseba z določeno stopnjo duhovne zavesti in umskega razumevanja imam cigana za Homo sapien sapiensa in ga takšnega tudi tretiram. KLIK KLIK Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mick 1. november 2006 Prijavi Deli 1. november 2006 K da berem stalno isto....npr. "Dnevnik enga seronje".... Citiraj Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim. K. Čapek Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 1. november 2006 Avtor Prijavi Deli 1. november 2006 in?govorimo o ciganih...kaj zaj razpredaš po nepotrebnem... Jaz pa govorim o parazitih vseh vrst.Zaradi katerih tudi imamo kar imamo, al pa nimamo kar bi moral imeti.Ko se boš pa ti naučil razlikovat med ljudmi in paraziti se pa oglasi spet.Do takrat se pa brigaj za svojo rit, bobnarček. Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 1. november 2006 Avtor Prijavi Deli 1. november 2006 Zanimivo koliko imajo o tem za povedat prav tisti ki ta problem najmanj poznajo.Delati se pametnega na daleč, biti človekoljub dokler ti Cigan ali Rom ne postavi šotora na vrtu ali njivi je lahko.Kot piše Nimbus, Romi svobodo pojmujejo drugače kot mi, oni svobodo ŽIVIJO.Prav.Hočejo pravice, človeške pravice.Tudi prav, in če spet citiram Nimbusa, tudi oni so Homo Sapiens.Ampak pravice imamo tudi ostali, pravico da živimo tako kot MI hočemo.In če nam država ki jo plačujemo tega ne more zagotoviti, potem je to tudi kršenje človkovih pravic.Zankrat pa tako kaže da država bolj ščiti tiste ki jo NE plačujejo. Za to da bomo lahko skupaj živeli morajo nekaj storit tudi Romi sami, ne samo pričakovat od drugih.Par dni nazaj sem na TV poslušal predstavnika Romov iz Prekmurja.Tam se že več kot trideset let dela na tem.Tu pri nas pa ni bilo storjeno še ničesar.In ni čudno da je ljudem vsega dovolj, da je šlo čez rob.In še se bodo dogajali "linči", lahko pride tudi do prave vojne.Sliši se grozljivo, amapak tako je.Nabiralo se je leta in leta in ko bo počilo, bo hudo.Zdaj je na potezi država, upam da brez Hanžka.Res je nemočen, je pa tudi bedak.In bi bilo bolje za Rome in ostale, če bi bil lepo tiho do konca svojega mandata. K da berem stalno isto....npr. "Dnevnik enga seronje".... Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mura 1. november 2006 Prijavi Deli 1. november 2006 Za to obstajajo institucija , pa menda pravna država pri nas. Torej če je šlo narobe kdo se počuti ogroženega kdor krši zakon ....naj organi poskrbijo za to. to kar se pa sedaj dogaja .....je nedopustno oprostite. In če se to dopušča ....bodo tako dejanje s časoma postala praksa. Torej očistimo teritorij zalege ...pa bomo živeli v miru. Samo .....a sedaj se bomo pa šli kavbojce in indijance al kako. Vsi tiste v rezarvat al pa pobit pa bo mir Samo toliko v tej temi moje mnenje. Se ne strinjam...s tem kar počne država. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
crna_puma 2. november 2006 Prijavi Deli 2. november 2006 men to, da kr nek narod pobereš in ga preseliš na drug teritorij zveni totalno nehumano... ... pa vendar je žalostno to, da je sedaj pristalo na domačine vs. rome ... konec koncev to ni problem, ki bi nastal včeraj ampak se je vlekel kar lepo število let, potem takem je edino država resnično odgovorna za tak problem. Ampak tega problema ne bodo rešili tako, da ga stlačijo pod nek predpražnik... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
natrixred 2. november 2006 Prijavi Deli 2. november 2006 Bom samo mal pokomentiral, pa me pol griste, ce me hocete... Poznam (ali sem poznal) kar nekaj romov, ki se ukvarjajo z legalnim poslom. Ampak popolnoma za vsakim takim, stoji umazan posel, ki pa se ga ne vidi na prvi pogled. Peljite se malo skozi rakovo jelso, tomacevo, jarse, zalog,... Samo ob C2C lahko vidite kar nekaj his, ki so bolj podobne gradovom, kot pa hisam. Pred njimi stojijo stari kamijoni in BMW, AUDI,.... S kamjoni pobirajo zelezo, aluminij, stare kable(baker), ki jih nato zazigajo, kar seveda tudi ni dovoljeno. Vendar pa je to samo legalni del posla. Vsi se postrani ukvarjajo s postranskimi dejavnostmi, kot so kraje ze omenjenih materijalov iz firm, droge, orozje, ukradeni avtomobili, prostitucija. A veste kaj je prbasu policaj, ko je prisel na kraj nesrece v siski, kjer sem se zaletel z enim romom? A spet ti, al kaj? Prirejajo nesrece, da lahko poberejo od zavarovalnice odskodnine...le da v mojem primeru so se zaj..., ker je mal prepozno potegnu in sem ga napicu v sprednji del in ne v zadek, kot je racunal... Veliko jiih je seveda, ki so izobrazeni, kultivirani in delajo posteno. Ampak roko na srce, le ti ne zivijo v teh na crno zgrajenih hisah. Ce bi slo samo za to, bi morali pol rakove porusit. A ste se ze kdaj peljali cez rakovo? A poznate lastno mesto? Sploh ni potrebe, da bi sli iz Ljubljane, ni treba, da greste v (odrezano) Prekmurje, na Jesenice,... krivico in nepravno drzavo si lahko ogledate v Ljubljani. Vsi vedo, pa je kobajagi tooooooolk problemov, da sploh ni enostavno porusit his, preselt ljudi, vzeti pravico v roke drzave,itn... V glavnem, polne riti izgovorov so jih, nasih vrlih politikov. Je bilo tako in je. Vlada se menja, sranje pa ostaja, saj ga vohamo mi in ne politiki. Za stanje kakrsno je, niso krivi ne Romi in ne ostali neprilagojeni, ampak je kriva drzava in politika, ki vse to dopusca. Citiraj Natrix IX. "LUX PERPETUA"SI HA de ser condición de mi dicha el olvidode ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).Prefiero la existencia más árida y dolienteal innoble consuelo de olvidar a mi ausente. Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia, que me halague o sonría en esta clara inopia,ni qué luz en mis noches me quedará si pierdotambién la lamparita cordial de tu recuerdo! 2 de octubre de 1912 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
natrixred 2. november 2006 Prijavi Deli 2. november 2006 Nasa lipa.... Citiraj Natrix IX. "LUX PERPETUA"SI HA de ser condición de mi dicha el olvidode ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).Prefiero la existencia más árida y dolienteal innoble consuelo de olvidar a mi ausente. Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia, que me halague o sonría en esta clara inopia,ni qué luz en mis noches me quedará si pierdotambién la lamparita cordial de tu recuerdo! 2 de octubre de 1912 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
natrixred 2. november 2006 Prijavi Deli 2. november 2006 Naša lipa domovinska, ah spomini žlahtni ko na lipo obesili smo 40 krivovercev a da se še zmeraj ni zašibila pod težo visečega greha Mislil sem sicer na "naso lipo Hrvatsko.."... se pa tudi to z drevesom dobro bere! Citiraj Natrix IX. "LUX PERPETUA"SI HA de ser condición de mi dicha el olvidode ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).Prefiero la existencia más árida y dolienteal innoble consuelo de olvidar a mi ausente. Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia, que me halague o sonría en esta clara inopia,ni qué luz en mis noches me quedará si pierdotambién la lamparita cordial de tu recuerdo! 2 de octubre de 1912 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
shadowman 2. november 2006 Prijavi Deli 2. november 2006 Alef to kar si napisal res drži. Saj veš kako pravijo teorija je eno praksa pa čisto nekaj drugega.Na žalost je na tem svetu tako da dokler se neka stvar ne pripeti na škodo nekoga drugega ni zanimivo. Pa zopet moraš biti toliko objektiven da ločiš zrno od plevela. Mi je zelo všeč kako si opisal primer živiš v bližini Romov itd. Država kot po navadi naredi toliko da malo pomiri javnost... polemike po TV in naslednji teden bo že kaj novega. Ravno gledam na to temo trenja in zopet minister Zver neverjetno tip je vsemogočen.Izbrali Jankoviča evo ti njega na Trenjih in še kaj bi se našlo. Naše šolstvo pa da nebi izgubljal besed.Sigurno se bo kdo vprašal... alo trenutek prej smo debatirali o Romih ta pa tu ropota o ministru pa politika. HE HE no za dodatek vam omenim še vsemogočno cerkev, ki dejansko dobiva razmah da boli glava. Boste videli še malo pa bomo plačevali obvezne davke za RIM. ONI PA NIČ. Dragi moji moje prepričanje je da je vse to en vesoljni šov da se nam kaj dogaja in pa da država vodi svoje posle javnost pa naj se ukvarja z problemi........ za enkrat lp Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mura 2. november 2006 Prijavi Deli 2. november 2006 Tukaj še malo drugačnih tonov iz Prekmurja.(Iz Radia Murski val) Avtor: Vida Toš, 02.11.2006 1. oseba ednine Slovenčki - najboljši sosedje Seveda ne morem, da ne bi. Rekla kakšne ob trenutnem nestrpnem dogajanju med Slovenci. Še bolj pa o nestrpnem ravnanju vrha naše države. Saj me je spet sram. Da nas vodi takšna vlada. Ker je s pozivom, da se ji mora Hanžek opravičiti, izbila sodu dno. Vlada pričakuje Hanžkovo opravičilo? Lepo vas prosim, ljudje, pa kje to živimo? Višek hinavščine. Zakaj? Če bi mi res - in ta 'če' je gromozanski - živeli v pravni državi, bi morali namreč vsi, ki so javno grozili s smrtjo, linčem in maščevanjem, zdajle sedeti na zatožni klopi. Proti njim bi morali prvi trenutek, ko so grozili, da bodo šli nad koga s sekirami, sprožiti kazensko ovadbo. In - kaj se je zgodilo? Farsa. Proti tistim, ki grozijo s smrtjo, nič. Tiste druge, ki jim grozijo, pa odselijo. In zdaj zahtevajo, da se varuh človekovih pravic opraviči. Ker je delal to, kar mora. In ker vlada ni vedela, kaj bi naredila. Pa je naredila edino, česar so se v tistem trenutku spomnili in nekaj, s čimer so najhitreje pogasili že dolgo tleč ogenj - odstranili so 'problem'. Tiste, ki so v glavah ljudi, ki znajo sami razmišljati, sprožili pravi problem in pravo vprašanje. Kako da lahko nekdo drugemu javno grozi s smrtjo? Vprašanje, ki se, če - spet velik 'če' - bi živeli v demokratični, odprti in napredni družbi, v družbi, ki ima pravo klimo za dobro življenje, ne pa v zaradi zaprtosti že skoraj usmrajeni družbi, sploh ne bi smelo pojaviti. Kajti tu ni problem Ambrusa ter Romov in Slovencev - ali kot je pripadnike našega naroda famozno poimenoval prebivalec Ambrusa, ko je sodeloval v neposrednem javljanju za televizijo - 'civilov'. Že v govoru se namreč vidi, kaj mislimo o drugih. Ker govorimo: mi in oni. Romi in civili. Lepo vas prosim. Kod bi rekel črni in beli. In šolski minister, ki se je seveda postavil na stran belih, kakopak, čeprav bi ga jaz dala v povsem drugo barvo - zdaj govori, da problem ni črno-bel. Ampak točno takega so naredili. Rome so predstavili kot črne - nemogoči za živeti z njimi - skratka, podli, umazani in zli. Medtem pa so Slovenci seveda beli, nedolžni in ubogi, ker ne morejo v miru živeti na lastni zemlji. In kaj bodo naredili za to, da bi ostali čisti? Vse. Tako se je zdaj na Dolenjskem pojavila nova zahteva za odselitev Romov. Pazite! Poimenovali so se 'regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike'. Pri čemer pride do napake že v njihovem imenu. Rešujejo namreč svoje, slovenske probleme. Probleme z neumnostjo in nestrpnostjo. Ne pa romske problematike. Romska problematika se namreč ne rešuje tako, da zahtevaš njihovo preselitev na drugo lokacijo. 'Izven naše občine' kričijo. In jih ne zanima, kam, ne kako. In vse skupaj me strašno spominja na ravnanje z odpadki. Slovenčka namreč ne zanima, kako narediti čim manj odpadkov. Ali kako z njimi ravnati, ko jih že narediš. Ampak jih enostavno vrže - čez plot. K sosedu. Ni važno, da je odpadke naredil sam. Samo, da ne ležijo pred njegovim pragom. Tako delamo trenutno z ljudmi. Kot da so odpadki. Kot da so Romi odpadki, samo zato, ker smo različni. Pazite! Niso oni drugačni. Tudi mi smo drugačni. Za njih. Vsi pa smo različni. Ampak problem pa je seveda v nas. Oprostite, ne bom tako splošna. Problem je v Slovencih. Ki so - prosim, da ne bi kdo podvomil - čiste krvi. Čistokrvni torej. In enostavno ne morejo prenašati drugačnih. Pa ne le Romov. Tudi homoseksualce so pretepali po naših mestih. Bo vlada torej vse istospolno usmerjene odselila nekam? Na Luno, mogoče. Da se ne bi kdo slučajno okužil. Postrani gledamo južnjake. Kot da nismo mi prav tako na jugu - gledano že takoj s stališča Avstrije. Ne marajo verujočih v drugega boga - muslimani se skratka nimajo pravice pokloniti svojemu bogu. Ah, oprostite, napaka, ta bog sploh ne obstaja. Kaj šele, če se na naših ulicah pojavi kdo drugačne barve - črn ali rumen! Takoj nam smrdi. Kot da mi ne smrdimo njemu! Kajti tipično slovensko razmišljanje je - da pa je s Slovencem tako lepo živeti. Aha. Pa ja. Prej sem - dva krat - živela v bloku samih Slovencev, zdaj živim v bloku, kjer so moji sosedje tudi Romi. In izkušnje? Prej se je najmanj enkrat na teden v mojem nadstropju dogajal jok in kričanje. Prvi gospod je bil pravi Slovenec. Preveč je pil. Tudi v drugem primeru je bil pravi Slovenec. In pravi moški. In je tepel ženo. In jo tu in tam zaklenil na hodnik. Zdaj - s sosedi Romi - se mi to še ni zgodilo. Če bi se, sem prepričana, da bi se našel kak Slovenec in bi rešil problem. Ter Rome odselil. Rešitev omenjenih problemov nestrpnosti, dragi moji Slovenci, ni v drugih. Pa kdorkoli so že. Črnci, muslimani, lezbijke ali Romi. Problem je v nas. In dokler se bo vlada hinavsko delala, da nima pojma - čeprav zelo dobro ve, kaj dela - ker nestrpnost podpira povsem pri polni zavesti - problema ne bomo rešili. Tako dolgo naša družba ne bo srečna družba. In tako dolgo - draga vlada - se otroci ne bodo rojevali na ta svet. Vsaj pametni ljudje bodo rekli - da ta svet pa res ni vreden, da bi po njem hodil njihov otrok. Pa nič hudega. Ker še več nestrpnih Slovencev pa res ne potrebujemo. Jih je že zdaj preveč. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
crna_puma 2. november 2006 Prijavi Deli 2. november 2006 Samo eno vprašanje. A ti slučajno živiš v Ambrusu? To namreč pove vse. Pa seveda niso vsi romi slabi. Lahko je biti daleč stran in biti pameten,... ko ti pa en pred hišo s pištolo grozi, te izsiljuje, krade in ti grozi,.... se pa na stvar mal drugač gleda. Pa očitno si najbolj nestrpna ravno do Slovencev, k nas je še manj kot milijon. mogoče ne bi bilo slabo kr tako izseliti koga, ki krade ... sam kdo bo potem vodil državo? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mura 2. november 2006 Prijavi Deli 2. november 2006 zgornji post je citat iz radia Murski val.Napisala ga je novinarka, ki živi v bloku v katerem živijo tudi Romi.Jaz sem ga sem samo prekopiral, ker se mi je zdelo, da ste v debati nekateri res postali zelo enostranski. Kakršnekoli probleme že delajo posamezniki, se mi upira, da bi zaradi tega bila kaznovana cela skupina ljudi. Torej posamezniki, tudi otroci, ki tega problema niso povzročili. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mura 2. november 2006 Prijavi Deli 2. november 2006 In, dodajam, posamezniki, ki bi dejansko morali biti kaznovani, so na obeh straneh!Jaz sam nikakor ne bi rad živel na divjem zahodu. Torej sem tudi proti temu, da posamezniki ali skupine vzamejo pravico v svoje roke. Vsak, ko to stori bi moral odgovarjati za to osebno. Ne pa, da se zdaj skuša prikazati kot da je lahko prav, da so vsi, tudi tisti, ki osebno niso zakrivili ničesar, kaznovani samo zato, ker so Romi. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
crna_puma 2. november 2006 Prijavi Deli 2. november 2006 Jest, k noben drug ne bi ostal. in če bi še potem nadaljevali z izseljevanjem in izselili vse tiste, ki imajo indeks sovraštva min 99,999% ... potem bi slovenija postala ničija zemlja Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
natrixred 3. november 2006 Prijavi Deli 3. november 2006 in če bi še potem nadaljevali z izseljevanjem in izselili vse tiste, ki imajo indeks sovraštva min 99,999% ... potem bi slovenija postala ničija zemlja Sploh ni point v tem. Se strinjam z "Mura", da ne mores kaznovati vseh, za napake posameznikov. Sem za! Vendar bi se vedno lahko spraznikl 3/4 Rakove Jelse, ce bi pobral ven vse, ki imajo "maslo na glavi" . Citiraj Natrix IX. "LUX PERPETUA"SI HA de ser condición de mi dicha el olvidode ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).Prefiero la existencia más árida y dolienteal innoble consuelo de olvidar a mi ausente. Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia, que me halague o sonría en esta clara inopia,ni qué luz en mis noches me quedará si pierdotambién la lamparita cordial de tu recuerdo! 2 de octubre de 1912 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Trubica 3. november 2006 Prijavi Deli 3. november 2006 Samo toliko .. "Kdo bo za pijačo dal, ko umrla bo država ? " Saj take res ne rabimo... leta in leta dopušča nepravilnosti, kriminal , črne gradnje... ko pa že skoraj poči, potem pa .. hop cefizelj .. z nedolžnimi otroci vred .. Država pa gleda in gleda.. se zgovarja na zakone, predpise... Porkamadonca.. RED je treba za VSE !!! A v tistih skalah so pa takoj rušili ? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 3. november 2006 Avtor Prijavi Deli 3. november 2006 zgornji post je citat iz radia Murski val.Napisala ga je novinarka, ki živi v bloku v katerem živijo tudi Romi.Jaz sem ga sem samo prekopiral, ker se mi je zdelo, da ste v debati nekateri res postali zelo enostranski. Kakršnekoli probleme že delajo posamezniki, se mi upira, da bi zaradi tega bila kaznovana cela skupina ljudi. Torej posamezniki, tudi otroci, ki tega problema niso povzročili. In, dodajam, posamezniki, ki bi dejansko morali biti kaznovani, so na obeh straneh!Jaz sam nikakor ne bi rad živel na divjem zahodu. Torej sem tudi proti temu, da posamezniki ali skupine vzamejo pravico v svoje roke. Vsak, ko to stori bi moral odgovarjati za to osebno. Ne pa, da se zdaj skuša prikazati kot da je lahko prav, da so vsi, tudi tisti, ki osebno niso zakrivili ničesar, kaznovani samo zato, ker so Romi. Tudi moj namen ni bil vzpodbujati nestrpnost do Romov.Mislim pa da je prav da se o tem govori in piše, da se podajo različni pogledi na to.Člane ki ga podajaš tukaj je tudi preveč enostranski.Ja, nekateri Romi znajo in hočejo živet "civilizirano".Da bo jasno - "civilizirano" sem dal v narekovaje, ker mi ustreznejši izraz ni prišel na misel.Tako kot vem da vsi Romi niso kriminalci, tudi vsi ne kradejo.Pa je o tem brez veze govorit, ni to glavni problem.Natrixred omenja Rakovo Jelšo.Tam ne živijo samo Romi, tudi nimajo samo Romski "legalni posli" kriminalnega ozadja.Takih "poslov" je precej tudi med Slovenci, pa med Albanci, pa....Lahko bi naštel vse nacionalnosti ki živijo na slovenskih tleh.Romi iz okolice Ambrusa niso tam od včeraj.Moja mama je iz Tisovca, to je dobro uro peš od Ambrusa.Ko sem bil še šolar, sem vse počitnice preživel tam.In Romi - takrat smo jim rekli še Cigani - so bili že takrat tam.Prosjačili so po hišah, za hrano, za denar, za šnops.Prihajali so posamezno ali pa je prišla večja skupina, nekje v gozdu so posatavili šotore in čez nekaj časa so odšli.Nihče jih ni preganjal in skoraj vsak jim je kaj dal.Zdaj pa je v našem koncu romsko naselje skoraj za vsakim grmom.Ja, problemi se kopičijo že leta in leta in vsaka vlada jih samo podaja naslenji.Pometanje smeti pod preprogo...Kup je enostavno postal prevelik in se je zrušil.Za nastalo situacijo niso krivi ne prebivalci Ambrusa ne Romi.Kriva je ignoranca države ki ne zna uveljaviti zakonov. Za gospo Vido Toš pa samo to - živeti v bloku je eno.Naj pride živet v bližino nekega romskega naselja, pa da vidimo kašno bo njeno mišljenje potem. Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 3. november 2006 Prijavi Deli 3. november 2006 .. Tut jaz rabim flet, pa bi rad imel gretje pa strujo električno zastonj, pa v šolo ne bi rad hodil pa vozniška mi je predragaFino. a mas tok jajc, da bos to tud uresnicil?se dajal v zobe?si navesil prezir?pozim crkaval?... * Me zanima, kje so vsi soncki pa srcki, ki jih je poln forum.Pa kje je ljubezen do vsega zivega in ta jetrcka, ki se mi jih prodaja povsod po forumu? Ne, cigane je treba iztrebit, v isti sapi pa bomo orgazmiral pa metal kozarce na cigansko muzko (po moznosti v izvedbi Shukar, ker pravi cigani so prevec ciganski )... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 3. november 2006 Avtor Prijavi Deli 3. november 2006 http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mo...amp;c_id=124554 Še enkrat, problematika romov v šumi in v urejenem mestu ali vasi ni ista, država pa, žal mi je gospodje ne bo z mojim denarjem in denarjem ostalih davkoplačevalcev urejala probleme Romov.. Tut jaz rabim flet, pa bi rad imel gretje pa strujo električno zastonj, pa v šolo ne bi rad hodil pa vozniška mi je predraga itak znam vozit.. Kadar se dela katerakoli oblika diskriminacije pride do takih anomalij..Problem bi bil rešen, če bi tako Romi kot prizadeti krajani imeli iste pravice in dolžnosti. Vsekakor.Ravno tako ta problematika ni videti enako za tiste iz mest in za tiste ki imajo romsko naselje pred nosom.Mene Romi kot Romi ne motijo.Motil bi me pa VSAK ki bi posegel v moj življenski prostor.Ki bi mi s svojim ravnanjem ogrožal. Motijo me pa predvsem posamezniki ki tako problematiko pograbijo kot pes kost.In jo izkoristijo za lastno promocijo in dvig upadle ali povsem izginule popularnosti.To je še najbolj bedno od vsega skupaj. Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 3. november 2006 Prijavi Deli 3. november 2006 Marsa če se ukol voziš z BMWjem pozim ne crkavašsm se 7 al 8 let vozila okol z bemvlnom, vsakic crkavala tud zraven. ker sem pac prekomot, da bi spala po kolibah pa da ne bi mela gretja pa vseh pritiklin civilizacije, pa rajs gagam v podnajemu. po eni strani bi bla *rom*.povsod je tvoj dom in nikjer. verjamem, da je tezko z njimi, samo izjave kot so: "Vsi Romi kradejo (oz. se postransko ukvarjajo s kriminalom)" in tako dalje pa mi mravljince povzrocijo. sem mela za sosede: pijance, dzankije, agresivce itd.Vam povem, res je tezko shajat tkole s folkom v soseskah. najboljs da izselimo tiste ki:se pisejo na -ictiste ki smrdijotiste ki smeti mecejo pa zazhigajo da smrdi pa ki vodo porabljajo pa ki zelje kuhajo da ves hodnik smrdinadalje tiste, ki majo bemvlne, kljub temu da nimajo placanih racunovpa tiste k majo po 20 otrok k zgago delajo pa na stopniscih motjo red pa galamijo pa kradejo pa zhicajo pa shtale delajopa k majo pse zarad katerih jaz po drekih hodim! pa ki premal fitajo v tem ali onem smislu..... itd. ipd. ... me zanima, kdo bo ostal, ce bomo delal selekcije po takih odstekanih kriterijih pa se zanima me, kako bi se obnasal (da ne govorimo o 'pocutil') vsakdo med vami, ko bi bil tako osovrazen in zanicevan. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 3. november 2006 Avtor Prijavi Deli 3. november 2006 Fino. a mas tok jajc, da bos to tud uresnicil?se dajal v zobe?si navesil prezir?pozim crkaval?... * Me zanima, kje so vsi soncki pa srcki, ki jih je poln forum.Pa kje je ljubezen do vsega zivega in ta jetrcka, ki se mi jih prodaja povsod po forumu? Ne, cigane je treba iztrebit, v isti sapi pa bomo orgazmiral pa metal kozarce na cigansko muzko (po moznosti v izvedbi Shukar, ker pravi cigani so prevec ciganski )... Sicer ni tole meni namenjeno, pa vseeno... Jaz IMAM jajca da sem si sam preskrbel kar rabim za življenje.Nikoli nisem prosil, nikoli kradel.Vse kar imam, pa nimam veliko sem zaslužil s svojim delom.Nikoli nisem bil v breme državi. Kot sem že napisal, iz mesta, od daleč je ta stvar videti malo drugače kot če z njo ŽIVIŠ.In kar se jajc tiče - kdo od tistih ki se jim ubogi romi tako smilijo jih ima toliko(jajc) da bi prišel malo živet sem dol?V bližino teh naselij? In še nekaj - koliko so pa Romi sami pripravljeni storiti za sožitje z ostalimi?Je otem kdo pripravljen debatirat?Najlaže je za barbare označit ljudi ki jim je bilo vsega dovolj in s tem odvrnit pozornost od pravega problema. Kar se pa glazbe tiče - Šukar so mi všeč.Pa Oto Pestner tudi.On je tudi Cigan(Rom). Smeškoti in srčki in sončki pri men običajno nomajo veze s tem kar pišem. Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 3. november 2006 Prijavi Deli 3. november 2006 Sicer ni tole meni namenjeno, pa vseeno... Jaz IMAM jajca da sem si sam preskrbel kar rabim za življenje.Nikoli nisem prosil, nikoli kradel.Vse kar imam, pa nimam veliko sem zaslužil s svojim delom.Nikoli nisem bil v breme državi.a mas lusne plave uchke pa blond laske? al mas temne ochke pa smrkav nosek?si zivel v dostojanstvu, pa ceprav mroda v revscini?al si se ZE RODIL (x!x ) v kolibah?a si mel MOZNOSTI? Kaksne moznosti ima romski OTROK????Takole opechaten: "VSI ROMI KRADEJO???" jaz vem, kako je, ce se ne mors umit. ce nimas kje bit. ce te zebe. ce te ne marajo, k si drugacen, drugacen pa si tud, k nimas moznosti, ker te druzba odvrze, ce si drugacen. Sam lohk pa razuzdano in brezsramno krades drugac. tud al pa se bolj vsem na oceh. in se, btw, vozis v lizing bemvlnih, k zanje da jih vzdrzujes pa svojo grascino od bajte, prav tako krades, sam KAO bolj sofisticirano (zato k mislis, da te ne vidjo, k mas glavo v pesku)... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 3. november 2006 Avtor Prijavi Deli 3. november 2006 a mas lusne plave uchke pa blond laske? al mas temne ochke pa smrkav nosek?si zivel v dostojanstvu, pa ceprav mroda v revscini?al si se ZE RODIL (x!x ) v kolibah?a si mel MOZNOSTI? Kaksne moznosti ima romski OTROK????Takole opechaten: "VSI ROMI KRADEJO???" jaz vem, kako je, ce se ne mors umit. ce nimas kje bit. ce te zebe. ce te ne marajo, k si drugacen, drugacen pa si tud, k nimas moznosti, ker te druzba odvrze, ce si drugacen. Sam lohk pa razuzdano in brezsramno krades drugac. tud al pa se bolj vsem na oceh. in se, btw, vozis v lizing bemvlnih, k zanje da jih vzdrzujes pa svojo grascino od bajte, prav tako krades, sam KAO bolj sofisticirano (zato k mislis, da te ne vidjo, k mas glavo v pesku)... Tud jaz vem vse to.Ožigosani... ZAKAJ so žigosani?In...ali jih je družba res povsem zavrgla?Ali pa so mogoče tudi oni sami zavrgli družbo?Mar res misliš da so sami storili PRAV VSE da bi se znebili teh žigov?Možnosti...Zakaj je pa nekaterim uspelo odvreči breme teh žigov?Ne zameri, ampak tud tvoje stališče je enostransko.Problem ni v tem ker so Romi pač Romi.Problem je v tem ker se niti ne poskuša preveč, ne na eni ne na drugi strani da bi prišlo do kakšnih sprememb.Možnosti so, samo izkoristiti jih je treba.To velja za vse, za Rome, zame, zate...ZA VSE! Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ebor 3. november 2006 Prijavi Deli 3. november 2006 a mas lusne plave uchke pa blond laske? al mas temne ochke pa smrkav nosek?si zivel v dostojanstvu, pa ceprav mroda v revscini?al si se ZE RODIL (x!x ) v kolibah?a si mel MOZNOSTI? Kaksne moznosti ima romski OTROK????Takole opechaten: "VSI ROMI KRADEJO???" jaz vem, kako je, ce se ne mors umit. ce nimas kje bit. ce te zebe. ce te ne marajo, k si drugacen, drugacen pa si tud, k nimas moznosti, ker te druzba odvrze, ce si drugacen. Sam lohk pa razuzdano in brezsramno krades drugac. tud al pa se bolj vsem na oceh. in se, btw, vozis v lizing bemvlnih, k zanje da jih vzdrzujes pa svojo grascino od bajte, prav tako krades, sam KAO bolj sofisticirano (zato k mislis, da te ne vidjo, k mas glavo v pesku)... Hmm jest se tlele javljam (čeprav imam rjave lase-kolker jih pač še je in temne oči... če dobro pomislim, bi lahko bil tudi potomec Romov), ma kaj nej rečem, Marsa, mal si se razkurla.. se z marsičem strinjam s tabo in tud življenje kot ga imajo Romi zna bit jako zanimivo... saj veš sožitje z naravo pa te reči... so mi dokaj blizu, seveda pa ne na tak način kot ga imajo Romi (smo si pač različni med sabo), in niti na misel mi ne pride, da bi nekaj počel in s tem ogrožal druge. Mislim, da gre za probleme, ki jih državni aparat nikoli ni znal rešit, mislim, da bi morali organizirati delavnice za Rome, na katerih bi bilo potrebno predstaviti zakone (vsaj osnovne), te države, jih seznaniti kako funkcionira vse skupaj in potem naj se Romi odločijo ali želijo sprejet te zakone, ali se želijo ravnat po njih ali pa bodo ugotovili, da je ta država neprijazna do njih in bodo šli kam drugam... kjer je bolj prijazno okolje (koneckoncev so nekevrste nomadi). Če bi sprejeli te zakone, bi jim dal možnost, da predstavijo tudi svoje poglede, svoje želje, da bi lahko prišlo do nekega sožitja. Pa ne zdaj mislit, da sem nek sovražnik Romov, vsake toliko jim nesem oblačila (tudi otroška) in z veseljem jih sprejmejo (vedno pritečejo s tistim širokim nasmehom, ko se ustavim) in tudi ta vikend bom nesel nekaj starih zimskih oblačil, saj prihaja zima, kajne...Kar se možnosti in šolanja tiče, ti takole napišem, poznam dokaj dobro problematiko šolstva in ti lahko povem, da le redki (kakih 10% otrok) resnično obiskuje pouk, nekateri se vpišejo in jih potem enostavno ni v šolo, tudi znanka je veliko delala na projektih opismenjevanja in izobraževanja odraslih Romov na Dolenjskem, pa je bil uspeh tako, tako... Torej kolikor je meni znano možnosti so... ali jih izkoristijo je pa druga pesem, kajne... Pa lep pozdrav.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.