Skoči na vsebino

Romi

alef

Recommended Posts

Ja, samo pozabljas, da takih "pravih" rezervatov v Ameriki prakticno ni vec, indijanci, ki so pa se ostali, pa so samo zalosten ostanek preteklosti... :o|o:

Ja, in z Romi bi se zgodilo enako.

Upam da do tega ne bo prišlo, da bo dovolj pameti in strpnosti na obeh straneh...

Da se doseže nek sporazum ki bo prinesel nekakšen mir.

Do pravega sožitja je pa še daleč...

Pa nimamo samo mi težav z Romi, cela Evropa jih ima.

Menda jih je že avstroogrska cesarica Marija Terezija poskušala integrirati v tedanjo družbo, pa ji ni uspelo.

In nekje v Italiji so te dni, v kraju kjer so na oblasti bolj "levi", se pravi kao liberalni, skopali obrambni jarek proti Romom... :eek: x?x

In taki Evropi nas gre tožit Hanžek...

Blagor ubogim na duhu... xrolleyesx :vragec:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 1,5k
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Najbolj aktivni v tej temi

Saj ni tako hudo, kot se slisi in zdi...je pa res, da je tezko, ko pride do kakrsnekoli nestrpnosti, pa ni pomembno s cigave strani in zaradi cesa. Pol se napetosti samo se stopnjujejo.

Ne bom nikol pozabu sosede iz spodnjega stuka, ki je prisla k meni na vrata in mi tezila, da mecem cike na travo in da letijo mimo njenega balkona. Pa sem ji skusal lepo razloziti, da sicer res kadim na balkonu, da pa cike ugasam v pepelniku in da naj pogleda, kaksne jaz kadim, in kaki so na travi. Namrec, na travi so bili beli Marlboro, jaz sem pa takrat kadil West, torej ze po filtrih lahko vidis. No, v glavnem, point te zgodbe je, da se je se bolj razburjala in me sploh ni hotla poslusat, pol se je pa se men pritisk dvignu, pa sem jo ze skor nekam poslal, ker se sploh ni mislila spokat z mojih vrat. pa sem ji rekel, naj moza poklice, da bom samo se z njim govoril....pa je odsla, nazaj se pa ni vrnila...hvala bogu x:Dx .

Torej, totalno brezvezna situacija.....te pa lahko zrevoltira, ce ena od strani, ali pa celo obe, nista pripravljeni poslusati in sodelovati. Najslabse, kar se pa lahko pripeti pa je, da ze v naprej obsodis in dolocis krivdo nekomu... :o|o:

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

SI HA de ser condición de mi dicha el olvido

de ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).

Prefiero la existencia más árida y doliente

al innoble consuelo de olvidar a mi ausente.

Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia,

que me halague o sonría en esta clara inopia,

ni qué luz en mis noches me quedará si pierdo

también la lamparita cordial de tu recuerdo!

2 de octubre de 1912

In taki Evropi nas gre tožit Hanžek...

Blagor ubogim na duhu... xrolleyesx :vragec:

Na začetku so se vsi spravili na Hanžka, ane. Zelo pripraven fant, da se zlahka vsi spravljajo nanj.

Pozabili smo, da smo imeli varuha človekovih pravic, ki je prišel naravnost s položaja notranjega ministra. Kaj rabimo take varuhe? Koga bodo ti varovali?

A ni zanimivo, da sta Strojanove pripravljena zagovarjati tako Zdolšek kot Čeferin?

To pomeni, da pri zadevi ne smrdi enkrat, ampak dvakrat.

Ne gre za eno romsko družino. Posredno gre za vse slovenske Rome. Posredno se bo to odražalo v odnosih do vseh Romov v Sloveniji.

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

Ja, ne štekam teh napadov na Hanžka, ki le opravlja svoje delo, še posebej pozorn pa mora biti pri svojem delu pri varovanju pravic manjšin. Sicer pa sploh ne vem kje je blem za kao "tožarjenje" evropi, zakaj tak odziv vlade in dela javnosti, če ni res to na kar opozarja..... :inocent: x;)x

No, kr se tiče omenjenih odvetnikov pa se temu ni čuditi. Zadeva bi bila medijsko odmevna in pomeni zastonj reklamo za odvetnika (ki se sicer ne smejo reklamirati), poleg tega ne dvomim, da sta oba popolnoma prepričana, da bi spor gladko dobila, kar je potem pa še večja reklama za njiju. x;)x

Aja....in Bizjak kljub prejšnji funkciji, mogoče tudi presenetljivo, niti ni bil tolk slab varuh, to lahko rečem tudi iz lastnih izkušenj.....

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Na začetku so se vsi spravili na Hanžka, ane. Zelo pripraven fant, da se zlahka vsi spravljajo nanj.

Pozabili smo, da smo imeli varuha človekovih pravic, ki je prišel naravnost s položaja notranjega ministra. Kaj rabimo take varuhe? Koga bodo ti varovali?

A ni zanimivo, da sta Strojanove pripravljena zagovarjati tako Zdolšek kot Čeferin?

To pomeni, da pri zadevi ne smrdi enkrat, ampak dvakrat.

Ne gre za eno romsko družino. Posredno gre za vse slovenske Rome. Posredno se bo to odražalo v odnosih do vseh Romov v Sloveniji.

Tako Zdolšek kot Čeferin se angažirata tam kjer lako računata na dve stvari - denar in popularnost.

Samo ni mi povsem jasno KAJ naj bi zagovarjala v Strojanovem primeru?

Strojan je res lastnik parcele, ampak VSE kar je tam stalo je bilo zgrajeno na črno.

Da ne govorim o "hišah" ki so bile postavljene na zemlji ki ni v njihovi lasti, in za katero pravi lastniki plačujejo davke.

Kar se pa tiče varuha človekovih pravic se mi pa zdi da na to funkcijo postavljajo ljudi ki jih zaradi njihovih "sposobnosti" nimajo kam drugam dati... :vragec:

Kot nekakšen smetnjak... :xx!: :vragec:

Bi bilo priporočljivo da bi se naslednji varuh malo podučil kako se to dela v tisti Evropi kateri nas sedanji varuh tako veselo toži... :xx!: :xx!: xrolleyesx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,

Bi bilo priporočljivo da bi se naslednji varuh malo podučil kako se to dela v tisti Evropi kateri nas sedanji varuh tako veselo toži... :xx!: :xx!: xrolleyesx

No, to bi te potem znalo mal neprijetno presenetiti..... :vragec: x;)x x:Dx

K. Čapek

Ja, ne štekam teh napadov na Hanžka, ki le opravlja svoje delo, še posebej pozorn pa mora biti pri svojem delu pri varovanju pravic manjšin. Sicer pa sploh ne vem kje je blem za kao "tožarjenje" evropi, zakaj tak odziv vlade in dela javnosti, če ni res to na kar opozarja..... :inocent: x;)x

No, kr se tiče omenjenih odvetnikov pa se temu ni čuditi. Zadeva bi bila medijsko odmevna in pomeni zastonj reklamo za odvetnika (ki se sicer ne smejo reklamirati), poleg tega ne dvomim, da sta oba popolnoma prepričana, da bi spor gladko dobila, kar je potem pa še večja reklama za njiju. x;)x

Aja....in Bizjak kljub prejšnji funkciji, mogoče tudi presenetljivo, niti ni bil tolk slab varuh, to lahko rečem tudi iz lastnih izkušenj.....

Ravno zato, ker ni res.

To je samo njegovo videnje, brez da bi se enkrat samkrat potrudil pogledati tudi drugo stran.

Je pač moderno zdaj... :vragec:

No, to bi te potem znalo mal neprijetno presenetiti..... :vragec: x;)x x:Dx

Dvomim da bolj kot Hanžek... :vragec: x:Dx

Ja, če ni res, bo tud odziv evrope temu ustrezen..... x;)x

Sicer pa je varuh vedno in povsod "opozicija" vlade in drugih oblasti, kontrola in kritika njenega delovanja, njegova naloga je vedno kontrola in kritika vlade in drugih blasti ne glede na to kdo vlada je, bog ne daj, da bi bil varuh kakorkoli simpatizer vlade in oblasti, ker tak varuh potem ni potreben. x;)x

Dvomim da bolj kot Hanžek... :vragec: x:Dx

Hehe..... :vragec: Ne vem, a si videl intervju z nekim, ne vem točno kaj je po funkciji, visokim evropskim funkcionarjem povezanim z varovanjem človekovih pravic, ki je govoril o položaju romov v evropi? :inocent:

K. Čapek

No, kr se tiče omenjenih odvetnikov pa se temu ni čuditi.

Kar se tičev tiče, imaš vedno prav. x:o)x

Bizjak verjetno ni bil primeren za notranjega ministra, mogoče? x8Dx

Kot varuh me je presenetil, nisem imel negativnega mnenja o njem. :palec:

Aja, ti imaš izkušnje z njim? Si se moral obrniti nanj? x:Dx

Ja, moja prejšnja prijateljica........ko je zaradi napak birokracije imela državljanstvo vsa njena družina samo ona ne.......tukaj rojena, tukaj hodila v oš, sš, faks, nobenega stika z matično državo več......in sva se več k 5 let zezala s tem, na koncu tudi pri varuhu......ki je potem tudi učinkovito deloval. x^x :palec:

K. Čapek

Ja, če ni res, bo tud odziv evrope temu ustrezen..... x;)x

Sicer pa je varuh vedno in povsod "opozicija" vlade in drugih oblasti, kontrola njenega delovanja, njegov naloga je vedno kritika vlade ne glede na to kdo vlada je, bog ne daj, da bi bil varuh kakorkoli simpatizer vlade in oblasti, ker tak varuh potem ni potreben. x;)x

Hehe..... :vragec: Ne vem, a si videl intervju z nekim, ne vem točno kaj je po funkciji, visokim evropskim funkcionarjem povezanim z varovanjem človekovih pravic, ki je govoril o položaju romov v evropi? :inocent:

Ne vem ali misliva istega ali ne(imena se ne spomnim) ampak nekaj sem gledal.

Obema, tako njemu kot Hanžku manjka nekaj, na kar se tu noter mal pozablja.

Objektivnost... :vragec:

Strojan je res lastnik parcele, ampak VSE kar je tam stalo je bilo zgrajeno na črno.

tegale nisem se nic komentirala, ste sicer sproti veckrat pojasnjevali.

No v zacetku svojega debatiranja tule sem bila prepricana, da so bli pravi lastniki.

to seveda mal spremeni zadeve, 'tehnicno', ne pa tudi s cloveskega vidika.

Menda jih je že avstroogrska cesarica Marija Terezija poskušala integrirati v tedanjo družbo, pa ji ni uspelo.

a daj! :eek: x:o)x haha, trmasti pa so, tolk cajta se z vsemi stirimi brant. x:px

:palec: saj to! :palec:

Kar se pa tiče varuha človekovih pravic se mi pa zdi da na to funkcijo postavljajo ljudi ki jih zaradi njihovih "sposobnosti" nimajo kam drugam dati... :vragec:

Kot nekakšen smetnjak... :xx!: :vragec:

Oh ves kaj! :o|o: Halo!

Kok cajta pa mamo tole?

saj oni prejsnji, bizjak, sploh ni dobr vedel, kaj pa kako, zdaj sele hanzek je to nekak..... udomacil. zdaj naslednji bo imel lazje delo, bo ze bolj jasn, kaj sploh.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Alef, problem je, da se bodo njunim mnenjem pridružili vsi, ki se ukvarjajo s to tematiko, pa večina pravnikov itd. itd. .....vsi neobjektivni? Mogoče pa vi ne želite videti realnega položaja Romov? Mogoče pa vi niste objektivni? Mogoče nočete videti, da odnos do Romov večinoma ni enak odnosu do slovencev praktično nikjer......Koga bo nekdo pri nas na primer vzel v službo pri kandidaturi dveh enakovrednih kandidatov, Roma al Slovenca, ha? Jasno koga, in to samo zaradi predsodkov in stereotipov o Romih, po mojem! Imamo velik tudi povsem neproblematičnih Romov, ki pa se le stežka uveljavijo v naši družbi....

K. Čapek

Predsodki, ja... :vragec:

Saj ne skrivam da mi Hanžek enostavno ni všeč.

Pa ne zato ker je pa trenutno moderno udrihat po njem... :vragec: x:Dx

Ne zdi se mi prav da preveč vleče samo ne eno stran, na romsko.

Da za ksenofoba označi vsakogar ki se pritoži čez Rome... :xx!: :vragec:

Tudi njegove izjave so posploševanje.

Službe...pa kdo jo bo dobil in kdo ne...

To je v večini primerov žal res, prej jo bo dobil Slovenec kot Rom.

Treba pa se je vprašat koliko so pa Romi sami naredili oziroma so pripravljeni naredit za odpravljanje predsodkov?

In kako predsodki sploh nastanejo?

Saj niso od včeraj, Romi so v Evropi od 15. stoletja... x?x

Vsem sodnikom v tej temi:

Koliko od vas, sodnikov, v tej temi tu pozna Strojanove, koliko je z njmi imelo osebno izkušnjo?

Koliko vas je sploh bilo v Ambrusu pa na Fužini ali v Zagradcu?

Ali kdo pozna "zgodovino" te družine?

Vsi vse vejo, znajo videti, kaj je prav in kaj ni. Pa sploh veste, kako je stvar kompleksna in razsežna?

Videti vsaj večino elementov. Mimogrede: od tam zelo zelo blizu je doma vrhovni sodnik. Glavni akterji to zelo zelo dobro vedo. Še marsičesa ne vemo, kar je njim znano.

Vidimo samo vrh ledene gore.

Kljub temu, da se skozi denar gleda veliko, milsim, da taki kriteriji niso zdravi na nek nacin.

Kolk pa so realni, pa je odvisno prav od nasih vzorcev, in druzbene zavesti.

to je res, se strinjam.

po drugi strani pa: kera mislis da ma vec prjatlc? Paris Hilton al Milica iz hercegovscaka iz kolibe? x:px

S polno ritjo mas vec frendov. tko to je.

je lazje ustvarjat plus iz plusa ali iz nic-a kot pa iz minusa.

torej, priljubljenost je delno ze posledica dote, ki jo mas kot potomc tega ali onega (ki jo je dobil prav tko v paketu dote, morda pa si jo je tud nakradel ali drugace neposteno prisel do nje).

Ne vem, KOLK je takih, k majo namrec lohk s POSTENIM delom LASTNIH ROK BREZ BACKGROUNDA X5 pa lexusa pa se kakega minija za po vasi pa bajto za xxx milijonov eurov.

ne, sam cigani majo bemvlne, ki jih vec kot ocitno ne morjo met. x:o)x

oni pa majo tako filozofijo: ce ze zivim v sranju, se bom pa vsaj okol vozil ko car.

:sori: gnila in tudi cudovita. eno brez drugega ne gre. brez gnilobe ne bi videli cudovitih stvaritev.

...

je pa res da je država gnila....

kolk dober opis. :palec:

zakaj je temu tako (po tvoje)?

sem Cakala na to vprasanje, razmisljala o tem - iskreno, ne vem.

ne morem vedet, mam premal moci pa kompetenc pa prevec je prepredeno, prepleteno, kompleksno, pa prevec je sovrastva pa tega, zato pa ravno "se grem" tole..

k bi rada mal *pomagala* k temu premiku zavesti, k je tolk zaplankan tlele, da ni res! xrolleyesx

namest da bi se ODPIRALI, se nekaj zapiramo skoz, prispodoba slovenca je zame nekdo bled in mlahav, medel, ves brez energije, brez zhara, depresivc, zrtev, poniznez, ki pa pol pizdi, kot da so mu drugi krivi, da je tolk ponizen. :sick:

ne naprej, pac pa nazaj. :sick:

ne navzven, povezovanje, internet, komunikacija, nova doba, brez meja, vse se da..

ne: stisnjena ona ustka, sicer pa odzadaj, v resnic pozresna. :sick:

sram nas bodi! x!x

Odvisno kaj zate pomeni primerna pitna voda.

To, da se v Ljubljani filtrira voda in kupuje ustekleničena, je čisto preseravanje!...

Sama situacija je ogledalo... oseba ima dom, avto, sluzbo. druga oseba nima doma, nima avta, nima sluzbe.

Ali ena oseba ima dom, nima avta, nima sluzbe, ima sluzbo, nima dma, ima avto, etc.... whatever.

Vsakdo isce toliko materialnih dobrin, kolikor misli da jih potrebuje. Tisti, ki ima moznost, da odstopi, ponudi drugemu, tega ne stori. A lahko bi. Kljub temu nekdo vseeno to stori, ker ga v koncni fazi prisili situacija ali humani vzgibi.

Drugemu ponudi delo, sluzbo, moznosti. Drugi lahko sprejme ali odkloni zaradi razlicnih vzgibov in vzrokov.

Vedno morata biti pripravljeni sodelovati in se prilagajati obe strani. Cim ena ni pripravljena, je dialog nemogoc.

Oba pa imata zakone in eticne kodekse, ter pravila po katerih se morata v situaciji drzati. Te pa morda ze v osnovi ne sprejmata obe strani.

Tako, da se lahko obrnemo na lastno zdravo kmecko pamet!

Seveda vprasanje romov vedno potegne tudi vprasanje realne vrednote zakonov in pravil neke druzbe.

Krasti se ne sme. Oziroma ce ze krades, kradi tako, da da ti zakon nic ne more. No ja, morda romi to pac malo ocitneje pokazejo, kot nek poslovnez in sama druzba .

Ali bogatejsi bogatijo in revnejsi postajajo vse revnejsi?

Ali kot druzba materilno napredujemo? Imamo vsak dan vec in vec moznosti, zato, da se razvijamo kot bitja? Ali smo vsak dan bolj in bolj suznji tega kar smo ustvarili?

Kljub temu pa ni samo slabo in sistem omogoca tudi zelo dobre stvari.

Mnogi ste govorili o tem, da ne veste kaj narediti za resitev problema:

Stvari se nam ponujajo same od sebe, na pladanju. Veliko ljudi je brezposelnih (v obe smeri). Roma, posameznika, druzino etc.... je morda potrebno obravnavati POSAMEZNO! vsakega posebej.

Temu primero, bi zaposlili ljudi, socialne delavce, .. kar bi potegnilo se dosti drugih stvari, delovnih mest, etc.

V primeru, da oseba pac ni pripravljena se prilagoditi nekemu druzbeno-socialnemu nacinu, sistemu delovanja; potem se ji ponudi drugacne alternativne moznosti. Teh si morda zeli veliko ljudi (komune).

(V zgodovini, po vojnah, casu revscin, industrijskega razvoja, etc...) je bilo veliko nacinov, kako so si ljudje pomagali. Vedno pa sta za to potrebni obe strani, oz. vsak posameznik. Iskanje resitve, ki najprej uposteva osnovne cloveske in duhovno eticne vrednote ter ustavne pravice posameznika.

Razkorak med tem, da nekdo zivi v EU in naj bi se prilagajal nejnemu sistemu delovanja (vkljuco s pravicami in moznosti, ki jih prinasa) in clovesko svobodo zivljenja izven sistema. V tem primeru naj velja vsaj zdrava pamet!

Zaradi prenizkega stanja zavesti ljudi, posledicno druzbe, imamo zakone in sisteme. Posledicno se jih ravno zaradi prenizke zavesti moramo drzati (sicer bi krsili osnovne cloveske pravice). Dokler se vecina ne bo dvigila nad zakone, ki so nesmiselni iz duhovnega nivoja.

Nezadovoljni so na koncu vsi. Dokler bomo ziveli v dvojnosti. V enosti ni razlik. Rom je Slovenec. In Slovenec je Rom.

Na nivoju zakona tudi ni razlik. Prakticno pa razlike so. Zaradi pomanjkanja zavesti.

Koliko je kdorkoli pripravljen storiti zato, da ima neko manjsina pri nas take zivljenjske ugodnosti kot jih imamo mi sami? Koliko je pripravljen kdor koli storiti zato, da ima nek revez taksne ugodnosti kot jih imamo mi? Koliko je vsakdo pripravljen storiti zase?

Koliko je slovenec pripravljen dati romu in romi dati slovencu?

Dejstvo je, da ce zelimo plesati v neki skupini ljudi, se bomo morali prilagoditi. Ali pa ustvariti svojo skupino, ki bo delovala po nasih pravilih in zeljah.

Ce se prilagodimo in nas kljub temu ne sprejemejo, ima to lahko veliko vzrokov. (Ali smo vzork mi sami, ali so vzrok drugi !?)

In to, kar se dogaja tukaj, je samo priprava k temu, da se zacenjamo drug drugemu prilagajati, sprejemati in iskati skupne resitve, kot nacin, ki je morda najboljsi.

Vsak narod bi zivel svojo kulturo, govoril svoj jezik in zivel svoja prepricanja... Vsak narod zeli meti svoj prostor pod soncem.

Razdelil ga ne bo nihce, razen mi sami. Ne vlada, ne politiki, temvec jaz in ti. Tako kot to storimo v nasem vsakodnevnem zivljenju. Ali delimo, ali zelimo vse zase.

Danes romi, jutri slovenci.

Ravno slovenci, ki so bili v zgodovini vedno hlapci. Torej je res, da je zgodovina, dejanskost, bila le odraz nas samih!?

Ali je pri romih enako?

Vsem sodnikom v tej temi:

Koliko od vas, sodnikov, v tej temi tu pozna Strojanove, koliko je z njmi imelo osebno izkušnjo?

Koliko vas je sploh bilo v Ambrusu pa na Fužini ali v Zagradcu?

Ali kdo pozna "zgodovino" te družine?

Vsi vse vejo, znajo videti, kaj je prav in kaj ni. Pa sploh veste, kako je stvar kompleksna in razsežna?

Videti vsaj večino elementov. Mimogrede: od tam zelo zelo blizu je doma vrhovni sodnik. Glavni akterji to zelo zelo dobro vedo. Še marsičesa ne vemo, kar je njim znano.

Vidimo samo vrh ledene gore.

Ambrus, Zagradec in vasi tam okoli dobro poznam.

Še iz otroštva - z Romi in brez Romov.

Romska naselja so tudi pri Ribnici, Kočevju...

Pa ob cesti Kočevje - Dvor pri Žužemberku...

Pa pri Livoldu - par kilometrov iz Kočevja.

Pa ob cesti Livold - Črnomelj.

Pa še bi lahko našteval.

Jaz Rome videvam vsak dan, kamorkoli grem.

V službo, v trgovino, k zobarju, k zdravniku, na pošto...

Aja, prav tam kjer je doma vrhovni sodnik, Romov ni.

Kaj praviš zakaj?

Koliko je slovenec pripravljen dati romu in romi dati slovencu?

Ali delimo, ali zelimo vse zase.

Danes romi, jutri slovenci.

Ravno slovenci, ki so bili v zgodovini vedno hlapci. Torej je res, da je zgodovina, dejanskost, bila le odraz nas samih!?

Ali je pri romih enako?

:palec: :palec: :palec:

Alef, poskušam, da ne bi delal kakršnih zaključkov.

Nisem vedel, da si tak znalec poznavalec Romov. xgoldfishx :U: xnckrivx

Sicer pa je izgovorjava besede ROM univerzalno zdravilna.

Alef, govori si: OM, OM, OM, rOM, rOM, OM ...

Ali veš, koliko jih s tistih področij, ki jih naštevaš, pribeži v Ljubljano? Potem pa njihovi domači, ki ostajajo na podeželju, govorijo, kako so Ljubljančani zajebani?

Alef, poskušam, da ne bi delal kakršnih zaključkov.

Nisem vedel, da si tak znalec poznavalec Romov. xgoldfishx :U: xnckrivx

Sicer pa je izgovorjava besede ROM univerzalno zdravilna.

Alef, govori si: OM, OM, OM, rOM, rOM, OM ...

Ali veš, koliko jih s tistih področij, ki jih naštevaš, pribeži v Ljubljano? Potem pa njihovi domači, ki ostajajo na podeželju, govorijo, kako so Ljubljančani zajebani?

Ja, saj vem... x:Dx :vragec: :palec:

Gorenjci so tud zajebani... :vragec:

Dolenjci SMO veliko boljši... x^x x:Dx

Predsodki, ja... :vragec:

Saj ne skrivam da mi Hanžek enostavno ni všeč.

Pa ne zato ker je pa trenutno moderno udrihat po njem... :vragec: x:Dx

Ne zdi se mi prav da preveč vleče samo ne eno stran, na romsko.

Da za ksenofoba označi vsakogar ki se pritoži čez Rome... :xx!: :vragec:

Tudi njegove izjave so posploševanje.

Službe...pa kdo jo bo dobil in kdo ne...

To je v večini primerov žal res, prej jo bo dobil Slovenec kot Rom.

Treba pa se je vprašat koliko so pa Romi sami naredili oziroma so pripravljeni naredit za odpravljanje predsodkov?

In kako predsodki sploh nastanejo?

Saj niso od včeraj, Romi so v Evropi od 15. stoletja... x?x

Ja, predsodki :vragec: Ja, je pa res, da Romi tako kot naša "južna brača" pogosto premal nardijo za odpravljanje predsodkov.......Sem gledal na eni lokalni tv neko omizje in je Rome predstavljala ena luštna, urejena, slovensko govoreča bejba, romka.......ti rečem......garant 99% slovencev neb imelo predsodkov jo..... :vragec: x:Dx Kljub temu, da sem proti njihovi diskriminaciji, jih pa v tem nikoli nisem prav razumel......ne zamišljam si sebe živet in delat npr. finski in ne znat finščine.......pa želet, da te okolje sprejme......Pismo, bi lahko tudi oni štekal, da nam je kot majhnemu skoz zgodovino stalno ogroženemu narodu slovenski jezik pomemben, zelo pomemben......ter tako tudi, da to, da govorijo slovensko, znamo zelo cenit, nam je pomembn. Tudi naši bi pa lahko štekal, da je pač do Romov treba ubrati drgačen nastop, več volje, taktike, da sprejemejo "civiliziran" lajf, npr. veliko njihovih otrok pride v šolo brez vsega živega, tudi brez znanja slovenščine, nepredpripravljeni in iz ćist drgačnega okolja ......v šolah pa pogosto nimajo romsko govorečih zaposlenih kaj šele Romov, kako sploh vzpostaviti kvaliteten odnos..? Videl sem ministra Zvera med njimi, njegov vsaj po tv viden odnos :palec: (baje so ga tako začutili tudi Romi) lahko vzbuja tudi upanje, da bo na tem področju, ki je osnova za romsko mladino za njihov nadaljni lajf v naši skupnosti, kaj postoril.....Pa aja, meni tudi cigani ni slabšalnica, zanimiva beseda....verjetno pa odvisno kako jo izgovarjaš.......tud ni vseeno al rečeš slovenceljn :vragec: ali slovenec. xDDx

K. Čapek

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...