Skoči na vsebino

Romi

alef

Recommended Posts

x:)x jaz mam tud sredi Ljubljane (al pa doma na Brezovici) pravico do čiste vode... pa ne vem zakaj potem tu v Ljubljani uporabljam filter, ker drugače voda ni pitna in zakaj moja starša kupujeta vodo v steklenicah...

men je to tko smešno no, zdaj se pa kar naenkrat cela Sloveniija bori zato, da bi imeli prebivalci neke dolenjske vasi čisto pitno vodo... oh, plis xrolleyesx

To, da se v Ljubljani filtrira voda in kupuje ustekleničena, je čisto preseravanje!

In ne gre za to, da se "pa kar naenkrat cela Sloveniija bori zato, da bi imeli prebivalci neke dolenjske vasi čisto pitno vodo", ampak za to, da zakoni veljajo tudi za rome. Če hočejo pravice, naj spoštujejo tudi red, in če reda nočejo spoštovati, potem naj tudi pravic nimajo. Ne pristajam na tezo, da romom pač ni treba spoštovati reda, upravičeni pa so do vseh pravic.

Vsekakor pa ni slučajno, da je prejšna oblast to načrtno tolerirala ravno na območju, ki ni ravno volilna baza post-komunističnih sil.

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 1,5k
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Najbolj aktivni v tej temi

Ja, Alef, res. bi blo treba it...

Verjamem, v bistvu sem prepričana, da so čist normalni ljudje in da bi radi samo normalno živel. Isto velja za drugo stran. Kar me moti pri vsej stvari je to no, sovražnost, odnos do problema celega... A bi se cela Slovenija tko zdrmala, kot se je, če bi se dva soseda Slovenca skregala in se prepirala kdo ma pravico kje živet? A se kdo buni, ko se onesnažuje pitna voda po celi Sloveniji na razne načine?

Ne, point je v tem, da tukaj so pa Romi. Ni point v posameznikih, pa če se zdaj tle še tolk ven vlečemo.. poglej naslov teme... Romi pač. A veš, ista fora kot homoseksualci, invalidi in pač vsi ostali, ki jih slovenci ne maramo preveč.. Sam to... In da se potem ves folk ne obrne dejansko proti posameznikom, ki delajo probleme, ampak se obrne proti celi rasi, celi skupini ljudi.. glej, vprašaj zdajle na ulci koga kaj misli o Romih... pa ti bo vsak vrgel naprej zgodbo iz Ambrusa... V eni vasi zraven (pozabla ime), so vaščani tud se že zbunili.. če unim tam ni treba, tud nam ni treba.. in predlagajo izselitev... in stvar se širi.. mene je tega strah.. ker ko bo zmanjkaloi Romov, bomo izselili še homiče, priseljence, tiste, ki hodjo na metelkovo, ker so potencialni drogerasi, mene in men podobne, ker prevec idealisticno razmisljamo..

Ja, saj sem pričakoval tudi tak odziv ko sem odprl to temo.

Ampak moj namen je bil samo ODZIV.

Kakršen koli, samo odziv.

Ni point da so tukaj Romi, zame ni.

Zame je point v tem da se nič ne zgodi dokler bi se še dalo stvari rešit na mirnejši, bolj civiliziran način.

To je tisto kar mene boli, ne to da živim v bližini Romskih naselij.

Pa tu pri nas to še niti ni tako problematično.

Niti nisem, vsaj tako mislim izražal kakšne nestrpnosti do Romov.

Glede izselitve, pa o zahtevah po novih izselitvah...

To je zame samo znak da bo nekdo moral začet delat, ampak zares DELAT na tej stvari.

Ker prišlo je do točke kjer stvari lahko uidejo iz rok.

Rešitve... x?x

Tudi jaz jih ne vem, žal...

Ampak najti jih bo treba.

Najprej ljudje sami, tako Romi kot ostali.

Potem lokalne oblasti, šele nato država.

Ker rešitve so, ponekod jim je to nekako uspelo.

Torej lahko uspe povsod, samo začeti je treba.

Samo ne s policijo, izselitvami, grožnjami.

Je mogoče kdo pomislil na čisto navaden dialog?

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Če hočejo pravice, naj spoštujejo tudi red, in če reda nočejo spoštovati, potem naj tudi pravic nimajo. Ne pristajam na tezo, da romom pač ni treba spoštovati reda, upravičeni pa so do vseh pravic.

To je to. x^x x;)x

Kako čemo? Lako čemo.

Ja, saj sem pričakoval tudi tak odziv ko sem odprl to temo.

Ampak moj namen je bil samo ODZIV.

Kakršen koli, samo odziv.

Ni point da so tukaj Romi, zame ni.

Zame je point v tem da se nič ne zgodi dokler bi se še dalo stvari rešit na mirnejši, bolj civiliziran način.

To je tisto kar mene boli, ne to da živim v bližini Romskih naselij.

Pa tu pri nas to še niti ni tako problematično.

Niti nisem, vsaj tako mislim izražal kakšne nestrpnosti do Romov.

Glede izselitve, pa o zahtevah po novih izselitvah...

To je zame samo znak da bo nekdo moral začet delat, ampak zares DELAT na tej stvari.

Ker prišlo je do točke kjer stvari lahko uidejo iz rok.

Rešitve... x?x

Tudi jaz jih ne vem, žal...

Ampak najti jih bo treba.

Najprej ljudje sami, tako Romi kot ostali.

Potem lokalne oblasti, šele nato država.

:palec: :palec: :palec: ja...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Jaz sam živim v bližini Romskega naselja.

Skoraj vsak dan imam opraviti tudi s kom, ki je Rom.

Novinarka, katere članek sem priobčil včeraj živi v bloku v katerem živi tudi nek Rom.

In tudi ona živi kake 3Km oddaljena od Romskega naselja.

Veš tudi meni gre na jok.

Pa ne zaradi Romov.

Na jok mi gre ko berem tvoje poste.

Zato pa tako slabo bereš, ker ti solze zameglijo pogled... x:Dx

Obriši si solze pa preberi še enkrat KAJ sem pisal.

In poskušaj razumet, brez solz.

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,

To, da se v Ljubljani filtrira voda in kupuje ustekleničena, je čisto preseravanje!

In ne gre za to, da se "pa kar naenkrat cela Sloveniija bori zato, da bi imeli prebivalci neke dolenjske vasi čisto pitno vodo", ampak za to, da zakoni veljajo tudi za rome. Če hočejo pravice, naj spoštujejo tudi red, in če reda nočejo spoštovati, potem naj tudi pravic nimajo. Ne pristajam na tezo, da romom pač ni treba spoštovati reda, upravičeni pa so do vseh pravic.

Vsekakor pa ni slučajno, da je prejšna oblast to načrtno tolerirala ravno na območju, ki ni ravno volilna baza post-komunističnih sil.

ne vem natančno, ampak ne tako dolgo nazaj je bilo treba vodo na onem koncu prekuhavati. zadnjič, ko sem bila čez vikend doma, mi je iz pipe pritekla rjava voda. take pač ne bi pila...

Seveda veljajo zakoni tudi za Rome, če že veljajo (kao) za vse. Se popolnoma strinjam.

Kar se pa pravic tiče.. mi je žal, da ne poznam detajlov, ljudi.. da moram tle nekaj teoretizirat.. ampak sem se v bistvu vprašala... koliko Romov dejansko dobiva pomoč in kakšne vrste? O kakih cifrah govorimo pri tej državni pomoči? Nimam pojma, po pravici, samo dvomim da so neke divje visoke cifre, s katerimi bi se dalo normalno živet in preživljat kopico otrok... ali pač, ne vem. Kolikor sem jaz preračunavala, kot mamica samohranilka ob državni podpori ne bi ravno mogla živeti tako, da bi bilo na koncu kaj iz mene.. Koliko Romov se dejansko šola? Koliko ljudi jih je po šolanju pripravljeno zaposliti? Koliko ljudi, ki jih bo zaposlilo, bo ob prvi manjkajoči stvari v firmi okrivilo Roma?

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

V NIKOL NOBENEM primeru pa nisem za linch. se mi zdi preprosto primitivno.

Da ne bo pomote, tud jest nism, da ne bo kdo narobe razumel. Problem je v tem, da bi morala država tukaj že zdavnaj narediti red, pa ga ni. Ljudje, pa tudi če so bolj "kmetavzi in belčki", kot na njih gledajo simpatizerji komunistične kontinuitete, pa imajo NEUDTULJIVO pravico do reda. Ker sem sam iz bolj kmečkega okolja, se z njimi pač laže identificiram. In če država ne zagotovi človeka vredne pogoje za bivanje teh ljudi pač ne moram obsojati, če grozijo ciganom. Kje so bili človekoljubi, ko pa so cigani grozili delavnim okoličanom, ko so jim kradli in jih izsiljevali za denar. In kje je bil Hanžek :xx!: . Kot sem že omenil, je moja svakinja doma iz bližine Ambrusa, zato to problematiko le nekak poznam. na primer, v bližini tabora je po cesti skakal pes, in en možakar ga je po nesreči povozil. Če bi ga povozil Slovencu, bi lahko zahteval morebitno odškodnino. Cigani pa so našli njegov dom, ko je bila doma samo njegova mati, in zahtevali 150.000 SIT, ČE NE BODO OBA POBILI!!! Kako bi se ti počutila, če bi te cigani izsiljevali, in ti grozili, da bodo pobili tebe in sina. Pri čemer veš, da ne smeš obvestiti policije, ker tako ne more ukrepati, ker ne more vročati sodnih nalogov, ker pač cigani pri Ambrusu nimajo urejenih hišnih številk :vragec: x:o)x , cigani pa bi se ti za to maščevali. Aja, tebi tega ne bi naredili, ker bi stkala socialne vezi, kdor pa jih ne bi, si je pa sam kriv, da se to dogaja :vragec:

Predvsem pa moraš vedeti, da je ta rod ciganov pri Ambrusu popolnom podivjana in je verjetno najhujši v Sloveniji, predvsem zato, ker jih je oblast tako dolgo skorajda popolnoma tolerirala. So pač rekli, da se te problematike ne da rešiti s policijsko represijo, in so jih pač pustili, da delajo kar hočejo. Na račun okoliških prebivalcev, sevede. Ki pa itak niso volilna baza LDSa. Zato je blo tudi Drnovšku vseeno.

Seveda veljajo zakoni tudi za Rome, če že veljajo (kao) za vse. Se popolnoma strinjam.

S tem stavkom prihajaš v nasprotje sama s sabo. Če velja zakon tudi za rome, potem pač tam ne morejo živeti!

Kar se pa pravic tiče.. mi je žal, da ne poznam detajlov, ljudi.. da moram tle nekaj teoretizirat.. ampak sem se v bistvu vprašala... koliko Romov dejansko dobiva pomoč in kakšne vrste? O kakih cifrah govorimo pri tej državni pomoči? Nimam pojma, po pravici, samo dvomim da so neke divje visoke cifre, s katerimi bi se dalo normalno živet in preživljat kopico otrok... ali pač, ne vem. Kolikor sem jaz preračunavala, kot mamica samohranilka ob državni podpori ne bi ravno mogla živeti tako, da bi bilo na koncu kaj iz mene.. Koliko Romov se dejansko šola? Koliko ljudi jih je po šolanju pripravljeno zaposliti? Koliko ljudi, ki jih bo zaposlilo, bo ob prvi manjkajoči stvari v firmi okrivilo Roma?

Če bi se romom dal šolat pa delat, bi tudi lahko pošteno živel. Verjetno pa sama veš, kolk truda je potrebno, da si s podpovprečno plačo - večina Slovencev ima podpovprečne plače, ker so pač ene tako visoke - rešiš stanovanjski problem. Pa kolk sranja more zato človek požet od svojih šefov. Saj gre men tud na jetra, da stalno eden serje po men. A jest naj to prenašam, romom naj pa kar družba vse da, ko pa pač ni v njihovi kulturi, da bi delal. Pri taki miselnosti me prime, da bi šel tud jest drogo prodajat!

:palec:

Če hočejo pravice, naj spoštujejo tudi red, in če reda nočejo spoštovati, potem naj tudi pravic nimajo. Ne pristajam na tezo, da romom pač ni treba spoštovati reda, upravičeni pa so do vseh pravic.

Ampak ravno tukaj je problem.

V kultirni, civilizirani, demokratični državi to ni tako.

Tam ima vsak pravice. Tudi največji zločinec bo sicer kaznovan. Toda kaznovan bo po procesu, po točno določenem postopku. In neglede nato ali je zločinec ali ne mu gredo vse z zakonom predpisane pravice.

100%

Kdor jih krši se mora zagovarjati pred zakonom.

To so temelji naše, evropske civilizacije.

Čisto mimo pa je...

Povsem nepredstavljivo je,

da bi nekdo smel kaznovati brata, sastro, očeta, otroka nekega zločinca. Samo zato, ker so si v sorodu ali so istega rodu kot je zločinec.

Če se to zgodi, se s tem tepta temeljne vrednote našega civiliziranega sveta.

ko sem bral poste Marse in Aliane, se mi je nenadoma posvetilo....

Preselimo tistih 25 romov na njun vrt (vsaki pol, hehe vsaki 12,5 romov..hec).... država jima bo dala olajšave in dodatke pa jih bodo živele... pa pazte da vam hišni ljubljenčki ne "izginejo"...(mojmu prijatlu so namreč ambruški romi psa ukral xrolleyesx )

x:px x;)x

Primitivneje res ne gre več.

Točne te stvari, taka natolcevanja so problem.

Ti praviš "Preselimo tistih 25 Romov".

Od kod si jemlješ pravico, da rečeš:

"Preselimo".

Torej ti bi očitno kar rad pomagal pri tej "preselitvi"?

Mura...kakšno olajšanje, da jih je vsaj nekaj, ki štekajo... :palec:

da gre za PRAVNO državo..in prav o tem je hanžek govoril...

in Alef... :palec: :palec: :palec: ..dialog, ne pa mržnja in poziv k linču..

mah, saj o tem ves čas govorim, ne pa o tem, kdo ej komu psa ukradel ali kdo ej koga s kolom po glavi...

Ali še noben slovenec ni ukradel denarja, psa...nikogar s kolom po glavi, nikogar ubil???...

So zato slovenci morilci in tatovi????

Še nikoli niste imeli neprijetnih situacij, ki so jih povzročili slovenci???..takšni, čistokrvni???

Sem pač že dolgo na lnf...in se spomnim, kako je bilo s homoseksulaci,pa muslimani... :xx!:

Mržnja in poziv k linču kar tako, povprek...

in Izraz...

men je psa povozil slovenec, ki je pridivjal iza ovinka z nedovoljeno hitrostjo, potem pa pobegnil...

Hčero sta oropala ob 9h zvečer x!x v centru mesta dva slovenca...

Sina so za denar izsiljevali slovenci, sošolci...

Če se že gremo tako... :o|o:

pa ni treba tako.Dialog, kot pravi Alef... :palec: , sam vedno manj bo možen, če se ravna na tak način...

Sicer pa nisem dovolj pametna, da bi vedela, kako to rešiti... :sori:

Astra

Per aspera ad astra

mura, mura.... x:)x

to je blo mišljen kot hec...oprosti če te je vznemirlo

To o čemer tukaj razpravljamo ni noben hec.

Tudi Miloševičevi podrepniki so opravičevali "dogajanje ljudstva".

Pa kam je to pripeljalo.

Mislim, da preprosto to tukaj ni noben hec.

Preberi poste zgoraj.

Tam sem napisal kakšne so moje izkušnje.

Samo meni se v tej debati seveda ne gre zo to kdo je dober in kdo slab. Romi ali mi Slovenci.

Saj boš videl, če boš bral zgoraj in par strani nazaj.

Meni se gre za to, da povem, da so tukaj državni organi eklatantno kršili človekove pravice.

In skrbi me, če se javljajo ljudje, ki ravnanje vlade skušajo opravičevati s tem, da prodajajo neko zelo posplošeno sliko o Romih kot da bi le ti bili poosebljeno zlo, ki ga je treba iztrebiti, tega še ni rekel nihče, zato pa so rekli mnogi, da jih je treba preseliti.

Veš mislim, da ni vseeno kakšne besede pošiljamo v eter. Kakšno ozračje ustvarjamo.

Jaz to zadnje dejanje - preselitev Romov ne gledam kot kršenje človekovih pravic.

Ali bolje rečeno - ne samo kot kršenje človekovih pravic.

Vidim ga bolj kot izhod v sili, da bi preprečili najhujše, ker je bila situacija tik pred vreliščem.

Človekove pravice niso bile kršene samo s tem dejanjem.

Kršile so se deset, petnajst ali več let.

Kršile tudi s tem ker nihče ni reševal te problematike, ker nihče ni poslušal ljudi in njihovih pritožb.

Že res da niso vsi Romi nasilni, da vsi ne kradejo, da to počne le nekaj posameznikov.

Res pa je tudi da ti posamezniki lahko vedno računajo na zavetje in pomoč ostalih Romov.

Tako pač je, takšni so njihovi medseboni odnosi, vezi...

Omenjal sem tudi dialog.

Ampak za dialog sta potrebna dva, v tem primeru morda še tretji ki bo obe strani spravil skupaj.

Kdo naj bi bil ta tretji?

Mogoče kakšen župan, ki bo namesto da bi šel v hribe raje sedel z Romi in ostalimi za mizo...

Nekdo bo moral biti.

In...

VEDNO je treba poslušati obe strani. xsrcx

Lepo poje gorenjski raper:

" Ni lahko biti Slovenec, lahko te je pa sram ..."

Mene ni sram da sem Slovenec.

Niti me ni sram sa sem kakršen pač sem, da razmišljam kakor pač razmišljam.

Je tebe sram da si Slovenec?

Če te je, je vzrok v tebi in ne v dejstvu da si Slovenec. xsrcx

Že res da niso vsi Romi nasilni, da vsi ne kradejo, da to počne le nekaj posameznikov.

Res pa je tudi da ti posamezniki lahko vedno računajo na zavetje in pomoč ostalih Romov.

Tako pač je, takšni so njihovi medseboni odnosi, vezi...

Temu ni tako.

Sem govoril z njimi ravno o tem.

In tukaj se ne razlikujejo čisto nič od nas. Tako kot ti ali jaz ne bi z navdušenjem živel s katerimkoli Slovencem, tako tudi oni ne radi sprejmejo kateregakoli Roma, samo zato, ker je pač Rom

če sva že pri pravicah.... tudi jaz imam pravico do varnosti in varovanja moje zasebne lastnine... in če romi kradejo in pretepajo ljudi, ob tem pa so nekaznovani so bile kršene tudi pravice drugih oz. mene, ane... probaj pogledat obojestransko, širše xrolleyesx

Seveda je tako kot praviš tukaj.

Samo če so kršene pravice enega, to ne opravičuje kršitev pravic drugega.

js sicer tud nism čist zihr da bi jih z navdušenjem mela za sosede.....ampak če bi jih, sem pa ziher da bi čist ok shajali x^x pa si mislte kar čte...

in ker nimamo romov kle, mamo pa xx-e in xy-ne....verjemte svašta xrolleyesx

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

Bora

in Izraz...

men je psa povozil slovenec, ki je pridivjal iza ovinka z nedovoljeno hitrostjo, potem pa pobegnil...

Hčero sta oropala ob 9h zvečer x!x v centru mesta dva slovenca...

Sina so za denar izsiljevali slovenci, sošolci...

Oprosti, če sem prizadela tvojo vrednoto. Očitno sem. To ni moj namen.

Tudi meni je sosed povozil mačko, Slovenec, namerno na ulici. In to nima nobene zveze s tem.

Jaz sem opisala moje izkušnje z Romi. In žal nobene druge nisem imela, razen te da me je enkrat ena žicala za denar, baje je rabila za hrano in sva šle v nabavo in je celo, čeprav nejevoljno in zbegano sprejela. x;)x

Kakšen linč neki!!!! Kdo hoče koga na linč??

Odkrito poglejve. Ali imajo oni voljo se prilagoditi nam? So pripravljeni v resnici opustiti svoje navade?

Kakšen odnos imajo do nas? Ali si morda sami ne kreirajo tega, kar se jim dogaja? Ali se morda oni

ne učijo nečesa, čeprav se nam zdi da so reveži? Ali so res reveži? Ali niso morda celo naduti s svoji

bedi? Se ti zdijo poklapani?

Kako čemo? Lako čemo.

Temu ni tako.

Sem govoril z njimi ravno o tem.

In tukaj se ne razlikujejo čisto nič od nas. Tako kot ti ali jaz ne bi z navdušenjem živel s katerimkoli Slovencem, tako tudi oni ne radi sprejmejo kateregakoli Roma, samo zato, ker je pač Rom

Seveda je tako kot praviš tukaj.

Samo če so kršene pravice enega, to ne opravičuje kršitev pravic drugega.

Kateregakoli Roma res ne, svojega pa...

In ravno v tem se zelo razlikujejo od nas in to v pozitivnem smislu.

Mnogo bolj držijo skupaj kot mi...

Meni se gre za to, da povem, da so tukaj državni organi eklatantno kršili človekove pravice.

Nikakršne kršitve človekovih pravic ni bilo, to je čista propaganda struktur, ki bi morale že zdavnaj pregnati nezakonito naseljene rome in zagotoviti vsaj minimalni standard reda. Rom itak smatra, da so mu kršene človekove pravice že, če ga hoče kaznovati policaj, ker vozi neregistriran avto. Kot prvo so naseljeni povsem nelegalno, kot drugo pa so v dogovoru sami pristali na začasno izselitev. Pri tem jim država zagotavlja kvalitetnejšo namestitev (razen tega, da ne morejo tako krasti).

Kateregakoli Roma res ne, svojega pa...

In ravno v tem se zelo razlikujejo od nas in to v pozitivnem smislu.

Mnogo bolj držijo skupaj kot mi...

Jaz držim s tistim, ki ima po moje prav.

Ne pa s tistim, ker je Slovenec- samo za to ker je Slovenec in tudi če dela svinjarije.

Nikakršne kršitve človekovih pravic ni bilo, to je čista propaganda struktur, ki bi morale že zdavnaj pregnati nezakonito naseljene rome in zagotoviti vsaj minimalni standard reda. Rom itak smatra, da so mu kršene človekove pravice že, če ga hoče kaznovati policaj, ker vozi neregistriran avto. Kot prvo so naseljeni povsem nelegalno, kot drugo pa so v dogovoru sami pristali na začasno izselitev. Pri tem jim država zagotavlja kvalitetnejšo namestitev (razen tega, da ne morejo tako krasti).

Poglej si tole.

Celoten tekst je bil danes nekaj ur (samo nekaj ur!) objavljen na spletnih straneh siola.

Preselitev je vsekakor bila kršitev človekovih pravic.

Tukaj citat:

Devetak: Začasna preselitev Romov iz Ambrusa nelegalna

Nedavna začasna preselitev skupine Romov je po mnenju pravnega strokovnjaka Silva Devetaka neposredna kršitev dvoje človekovih pravic in svoboščin, ki veljajo za vse ne glede na raso, vero in podobno, in sicer svobode izbire prebivališča in nedotakljivosti stanovanja. "Ta dogodek potrjuje, da so ob nekem incidentu izbruhnila čustva rasistične nestrpnosti do romskega prebivalstva, kar spominja na delovanje ku klux klana v ZDA v odnosu do črnskega prebivalstva," je dejal Devetak.

ogabne so mi take reakcije ljudi, da cim PA NJEMU zdaj kao nekaj (ne ti men pa to), bomo pa kar polival pa zhgal pa s pestmi pa grozil pa ne vem kaj.

Men se pa te reakcije ne zdijo nič ogabne. Čist v skladu s kmečko kulturo, da na svoji zemlji se pa ne pustiš jeba v glavo, in se boriš, dokler lahko migaš vsaj z mezincom. Je odraz človeške pokončnosti in dostojanstva, ter želje, da svojim potomcem pustijo vsaj približno tako urejeno družbo, kot so jo sami dobili od dedov. Če pa pustijo, da se jim bodo razpasli cigani, potem pa res niso vredni pol pizde. Njihova NARAVNA PRAVICA IN DOLŽNOST je, da cigote spodijo in pobijejo, če država ne bo naredila reda. Drugače jim njihovi nasledniki lahko samo še plunejo na grob. Še žival se bori za svoj prostor pod soncem, a ni človek več kot žival. ABSOLUTNO in POPOLNOMA podpiram zahteve ljudi, da se cigote izseli.

članek, ki sem ga omenjal, je še na siolovi strani.

Tukaj ga podajam v celoti.

Ti Imanuel pa pojdi rajši spat.

Za kozlat pa imamo kulturni Slovenci stranišča, a ne?

Nedavna začasna preselitev skupine Romov je po mnenju pravnega strokovnjaka Silva Devetaka neposredna kršitev dvoje človekovih pravic in svoboščin, ki veljajo za vse ne glede na raso, vero in podobno, in sicer svobode izbire prebivališča in nedotakljivosti stanovanja. "Ta dogodek potrjuje, da so ob nekem incidentu izbruhnila čustva rasistične nestrpnosti do romskega prebivalstva, kar spominja na delovanje ku klux klana v ZDA v odnosu do črnskega prebivalstva," je dejal Devetak.

"Ambruški Romi so lahko izbrali le izhod v sili"

Preselitev je po njegovi oceni nelegalna, razen če bi prišlo do svobodno izražene volje prizadetega prebivalstva oziroma v tem primeru prizadete skupine. "Ampak kot vemo, je prišlo do 'pristanka' v pogojih, ko jim je grozila smrtna nevarnost, ko je množica, ki me je spomnila na ku klux klan delovanje - edino kap niso imeli - grozila, da bo lahko prišlo do fizičnega uničenje te skupine, ki jo je morala potem ščititi policija. To potem ni svobodna odločitev, to je izhod v sili pred grozečo nevarnostjo," je prepričan profesor mariborske pravne fakultete.

"Bomo legalizirali model apartheida?"

Tudi trajna lokacija, na kateri naj bi se Romi iz Dečje vasi pri Ambrusu naselili, po njegovem mnenju ni rešitev, ker postane primer za druga okolja - kot se je sedaj pojavila zahteva za preselitev Romov iz naselja Žabjak pri Novem mestu. "S tem legaliziramo model, ki je model apartheida: prisilno preseliš to prebivalstvo na neka obrobja, na neke odročne lokacije, kot se je to dogajalo v Južni Afriki, s tem da zagotoviš 'mir'." "Vendar to ni rešitev, to je kršitev osnovnih človekovih pravic. Rešitev je v dejanskem izvajanju celovitega programa, ki obsega vse aspekte, od zaposlitvenih do socialnih, urbanistično-stanovanjskih, do vzgoje in izobraževanja za strpnost med obema skupinama," je dejal Devetak, ki sicer meni, da je to zapleten in dolgotrajen proces.

"Večinsko prebivalstvo v Sloveniji je na splošno nestrpno do drugačnosti"

Toda vse skupaj bo zaman, če ne bo zaživela sistematična vzgoja prebivalstva, zlasti mladih ljudi v šoli, za strpnost in sožitje, je prepričan pravni strokovnjak. Odnos do Romov po njegovih besedah ni nekaj posebnega; raziskave namreč kažejo splošne nestrpnosti večinskega prebivalstva v Sloveniji do drugačnosti, do drugih itd. Ta odnos pa se lahko še bolj zaplete, ko bo začela delovati mobilnost ljudi znotraj EU, ko se bo v Sloveniji pojavilo na tisoče ljudi drugačne barve in veroizpovedi.

Preselitev je vsekakor bila kršitev človekovih pravic.

Tukaj citat:

Zadnjič sem bil na enem predavanju za ZUP (zakon o splošnem upravnem postopku) in je predavatelj - sicer magister prava podal en rek, ki drži v pravu. "Dva pravnika, tri mnenja". Pravo ni matematika, pravo je raztegljivo kot čigumi, vsak ga razlaga po svoje. Tožilec in zagovornik običajno tupita vsak svoje, večinoma čist nasprotno, čeprav sta oba vrhunska pravnika. Iz tega se vidi zgol, s kom drži ta avtor, in čisto nič več. Sedanja oblast je pač v težki situaciji, ker mora reševat problem, ki je zastaran, ker so prejšne LDSovske vlade namerno in povsem protizakonito ter politično načrtno dopuščale delovanje romov. In zakaj morajo potem ostali ljudje dobiti vselitveno dovoljenje, če je stanovanje nedotakljivo?

"Večinsko prebivalstvo v Sloveniji je na splošno nestrpno do drugačnosti"

S tem se pa ne strinjam. Imam soseda, ki je sicer Nizozemec, in se z njim čisto v redu razumem. Pravzaprav ga večinoma vsi zelo obrajtajo, čeprav je mal drugačen. Pa ena ameriška družina že nekaj let živi v vasi, pa nisem opazil, da bi bil do njih kdo kaj nestrpen. Mogoče smo pa res mal nestrpni do tistih, ki se morajo vedno mal napihovat in poskušajo vsakogar jebat v glavo.

Toda vse skupaj bo zaman, če ne bo zaživela sistematična vzgoja prebivalstva, zlasti mladih ljudi v šoli, za strpnost in sožitje, je prepričan pravni strokovnjak. Odnos do Romov po njegovih besedah ni nekaj posebnega; raziskave namreč kažejo splošne nestrpnosti večinskega prebivalstva v Sloveniji do drugačnosti, do drugih itd. Ta odnos pa se lahko še bolj zaplete, ko bo začela delovati mobilnost ljudi znotraj EU, ko se bo v Sloveniji pojavilo na tisoče ljudi drugačne barve in veroizpovedi.

Normalno da je nestrpnost velika. Skozi zgodovino so nas vedno hoteli prevladovati. Zajemati, taki in drugačni narodi, spremeniti, prilagoditi sebi,....nema ništa. :vragec:

Jaz sem Slovenka in na to sem ponosna. Ponosna sem na svoje korenine in če nam hočejo še to vzeti kar mamo, ne dam, naše vrednote. In prav je tako.

Če bo kdo hotel pametovati, da je to rasizem pa povem tole.

Rasizem je to, kar so počeli z ljudmi črne polti po svetu. Najprej so jih ugrabili iz svojih domov, njihove dežele, mučili in jih uporabljali za sužnje. To je rasizem in prav je da temu ni več tako.

Naselili so se na njihovo zemljo in jih postopoma iztrebili iz njihove rodne zemlje. Indijance.

To je rasizem. In to je grdo.

Da ne bomo mi kaj kmalu na tem, da nas bodo iztrebili in zasužnjili z zakoni, ki so čisto preveč splošni!!!! Mislim, zdaj sem pa jezna. :vragec: :vragec:

Kako čemo? Lako čemo.

včeraj sem gledala Trenja... :xx!: , saj en morem verjeti...in novinarji so s svojimi besedami še stopnjevali mržnjo...itak v skladu s politiko vlade, ki je zrasla na razlikovanju in mržnji do vseh, ki niso prave barve...Janša je bil prvi,ki je bil proti, da bi imeli v grosuplju romi svojega predstavnika v občini...

Teli kraji okrog Ambrusa so bili vedno mal bolj nerazviti.

Zlo pozn so dobil cesto. Pravzaprav je niso dobil, so si jo moral bolj sami naredit, so bli pač mal bolj "ta beli", in komunistična diktatura je dobro znala RAZLIKOVAT keri "so naš".

Tud vodo in kanalizacijo so dobil bolj pozn. Pravzaprav je niso dobil, so si jo moral bolj sami naredit, so bli pač mal bolj "ta beli", in komunistična diktatura je dobro znala RAZLIKOVAT keri "so naš".

Pa elektriko in telefon, so bli tud bolj med ta zadnimi. Pravzaprav ju niso dobil, so si jo moral bolj sami naredit, so bli pač mal bolj "ta beli", in komunistična diktatura je dobro znala RAZLIKOVAT keri "so naš".

Zato ne ser o razlikovanju.

S tem svojim postom sam kažeš, kako zaničljiv odnos imaš do bolj podeželskega in kmečkega prebivalstva. Drugače ne bi podpirala cigotov. In žalila vlade, ki se je prva lotila reševanja problema, ki je pač posledica tega, da so prejšne vlade dopuščale vse, kar so počel romi. In ljudem, ki pač niso njihovi volilci, niso omogočili niti minimum reda. Za mene je PRAVICA DOMAČINOV, DA ŽIVIJO V UREJEM IN VARNEM OKOLJU, nad pravico romov, da se naserjejo povsod, kjer jim paše. Sploh pa se mi zdi etično zlo sporno, da podpiraš strukture, ki so svojo moč utemeljile na masovnih povojnih pobojih. In obsojanje ljudi, ki si želijo vsaj približno urejeno okolico, z nestrpneži. Nasprotno, izredno strpni so, da so tako dolgo in potrpežljivo prenašali vse te ciganske svinjarije. Iz tvojga posta se vidi, da niti približno ne poznaš dejanskega stanja kriminalitete, nasilja in ustrahovanja, ki vladajo v tem konkretnem primeru, in so posledica načrtne tolerance post-komunističnih vlad; ampak kar neki bluziš in prodajaš ene prazne floskule, s katerimi malce manj seznanjen folk fila levičarski propagandni sistem.

Tukaj še malo drugačnih tonov iz Prekmurja.

(Iz Radia Murski val)

Avtor: Vida Toš, 02.11.2006

1. oseba ednine

Slovenčki - najboljši sosedje

Seveda ne morem, da ne bi. Rekla kakšne ob trenutnem nestrpnem dogajanju med Slovenci....

Eno navadno nakladanje BREZ KONKRETNEGA POZNAVANJA DEJANSKIH RAZMER V TEM KONKRETNEM PRIMERU!!!

:palec:

V DANI SITUACIJI JE NUJNO POOSTRENO DELOVANJE POLICIJE, sicer pa romi nimajo nobene potrebe po dialogu, dokler jim policija pusti, da delajo, kar hočejo. Če pa bi policija že prej bolj posredovala na ustvarjanju javneg reda in miru, bi bil tudi interes romov po dialogu.

Je vaš velecenjeni Hanžek enkrat samkrat v svojem mandatu opozoril na njihove težave?

Ne.

Samo obtožil je nestrpnosti vse ki so opozarajali na težave z Romi.

To je pa vzorec pri Hanžkovem delovanju.

Izredna enostranskost in neobjektivnost :xx!:

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...