Skoči na vsebino

Romi

alef

Recommended Posts

Nisn jezen, sn žalosten. :V:

Eh. Si pozabu, da so v ambrusu že bili minister za notranje zadeve, minister za šolstvo, minister za okolje in prostor pa še kter mogoče in.......predsednik vlade. x;)x Ti so že zdavnaj naredili kar pišeš v nadaljevanju, dali pretiran pomen tej mušjekakčni problematiki, je tko prepozn, da bi predsednik Drnovšek s tem svojim dejanjem kaj pomembnega dodal.....

Na Tv še 1x pogledal vso dogajanje......svašta :xx!:

Putin? :inocent: Heh, on ne trzne niti ko mu ugledne novinarje itd. pobijajo kaj šele, da bi ga manj ugledni zanimal.....bemti, ki si totega našu za primerjavo x:o)x

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 1,5k
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Najbolj aktivni v tej temi

x:o)x x:Dx

Ja, jaz tud mislim, da je čist človešk reagiral, pa hotel takoj to porihtat, z bivalniki glede na vreme, zravn pa šel, da bi ratal in da bi temu dobronamernemu človeškemu dejanju dal še večji pomen, zgled.

Ja. Recimo. Tud to je sprejemljiv pogled, zakaj pa ne. Sam.....nekaj čudnga se dogaja v deželi šentflorjanski. :xx!: :xx!: Pa videt je, k da skor nič ne špila, ta glavni pa pravijo, da vse špila. x:o)x

K. Čapek

Poznam veliko Sintov...in tej taprvi ti bojo rekli, da so Romi ! Vsekakor se jezika razlikujeta...kar nima nobene veze...!

Mislim....kake mi podajaš...mladina...pa še ta model za kjerega se ima ponosnega sinta in kao neroma...mi delujo bolj na onega, ki ima komplex manjvrednosti...kao ja nisam Rom :xx!:

Kar se tiče Romov iz Srbije... (Pravoslavci), Bosne...(muslimani) in Sinti... (katoliki)...btw, vsi tri jeziki se tazlikujejo...s tem, da se sintiški jezik že preliva v nemščino. In sinti so najbolj bogati (denar) od ostalih romov...in marsikaterega ne roma...evo ti razlike. :D ;) Zdaj si mi podal isto, kot da Srbi iz bosne niso srbi...ampak kri (geni) je/so srbska...pojemaješ !? x8Dx

Romska etnična skupnost

Bo tole kaj boljše od Mladine? x:Dx

Pa da se razumeva - delitve na Rome in Sinte si nisem jaz izmislil.

Tako se sami imenujejo.

In jaz vrednosti človeka ne merim po tem ali se imenuje Rom, Sint, Slovenec, Kitajec... x:Dx xsrcx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Verjamem da je Drnovšek čist filantropsko ukrepal, sam bemu pozablja da je predsednik države in da no neki red in protokol in nek nivo komunikacije mora bit , v smislu, da se ja ne more z vaškimi pijančki prerekat kaj lahko in kaj se ne sme, to bi si kvečjemu jaz lahk privoščil x:Dx

Dejstvo je, da mamo v tej državi neke zakone, pred zakoni bi torej morali biti vsi enaki in da lajf kolker tolk normalno laufa, jih moraš spoštovati, ne glede na to, ali si rom ali ne. Torej:

- kdor je kriminalec, ga morajo dati na hladno, če za to ni poskrbljeno, je treba stopiti na prste tistim, ki jim gledajo skozi prste in torej svojega dela ne opravljajo

- črna gradnja se ruši, ne glede na to, kdo jo je postavil

- če hočeš nekam postavit bivalni kontejner, mora biti prej izpeljana določena procedura (lokacijska informacija), drugač ga nimaš kej postavljat, tud če si predsednik države

Primeru sploh nisem sledil, a občutek imam, da je pač del Strojanovih kršil zakone, oblast ni ukrepala in zato so vzeli ljudje iz Ambrusa pravico v svoje roke. In vedno bolj jih razumem.

Ob vsem izpostavljanju primera in sočutju iz vseh koncev ravno to sočutje daje Strojanovim energijo, da skušajo nekatere stvari izsiliti in če bodo v tem uspeli, bo to pomenilo določen signal tudi tistim romom v slo., ki se še niso ustrezno asimilirali. Predsednik države ni imel tam kaj iskati; s prihodom je dal dejansko le znak neasimiliranim, da je v tej državi, če si vztrajen, mogoče izsiliti nekatere stvari mimo ustaljenega reda. Ob tem stavim, da je Drnovšek skušal prekršiti zakon in da dovoljenje za postavitev kontejnerja (ali kontejnerjev) ni bilo izdano.

In kaj zdaj - domačini so jasno pokazali, da se sožitja z njimi ne grejo več, črno gradnjo so jim porušili, bivanje v Postojni so jim zagotovili, a če so to odklonili in so raje v šotoru, je to pač njihova izbira. In vprašam se - je država tudi vsem neromskim Slovencem, katerim so podrli črne gradnje, uredila bivanje? Nisem prepričan. In pred kratkim sem videl na tv oddajo o mami z majhno punčko, ki jo mečejo iz vlažnega kletnega stanovanja, ker bodo hišo podrli, pa zaradi tega nihče ni zganjal takšnega hrupa.

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Hahahaha, boj se svojih želja, da se ne uresničijo, verjamem, da ne veš kaj govoriš, sam vseen, smo rekli nekje....boj se svojih želja, ker se lohk uresničijo..... x;)x

Ah, ne, če te s kamero posnamejo pri tem bo to zlo verjetn zadostn dokaz. Hahaha, a ti bi kar tko......hm, men se zdi, da je un to storil, dajmo ga v zapor........ti oprostim, saj nimaš pojma kaj govoriš. x:o)x So pa tvoji posti negativni, kr neki, povsem nerealni in total pod vsakim nivojem.Odgovorila pa nis, ker nis mela kaj odgovorit, sam bluzla kr neki bi lohk spet.... x:px x;)x

K. Čapek

Ambrušani vi ste vsi veliki in srčni ljudje, :palec:

Zadnja novica pa je da so Strojanove naselil pri Rojah , za čez zimo. Prostore je zrihtal Karitas. :palec:

:eek:

Ja pa res Ambrušani so veliki ljudje ....pravi kristjani polni usmiljenja .....slava jim ja. zakone kar v svoje roke, ne upoštevajo avtoritete kot je predsednik države, no se motim Janšeta najbrž obožujejo in njegovo vlado. PA inšpekcija jim je tud najbrž prirasla k srcu.

Zdaj pa predlagam naj še kakšnemu funkcionarju porušijo dom, ki ga je zgradil na črno magari danes,ne danes ne ker tolko imam srca da jim ravno tega ne privoščim lahko pa po novem letu ...pa lepo pod šotore. Mal zimske idile ne bi škodovalo. pri nas je malo megle...upam no, da jim tam bodo sijale zvezde. xrolleyesx

To kot primer , če tako motijo črne gradnje.

Ah ja, sicer pa vsem lepe praznike x;)x

xsrcx

Romska etnična skupnost

Bo tole kaj boljše od Mladine? x:Dx

Pa da se razumeva - delitve na Rome in Sinte si nisem jaz izmislil.

Tako se sami imenujejo.

In jaz vrednosti človeka ne merim po tem ali se imenuje Rom, Sint, Slovenec, Kitajec... x:Dx xsrcx

:eek: Itak, da se imenujejo...sinti Kar ne pomeni, da niso romi ! xrolleyesx Saj cool...nucam energy za bol pomembne zadeve. x:Dx x;)x

p.s. halo, odraščal, jedel, delal... sem z sinti (romi) :o|o:

Bojevnik ima čas le za brezhibnost; vse drugo namreč izčrpava njegovo moč - brezhibnost pa jo povečuje.

Meni se le zdi, da se Strojani iz cele Slovenije norca delajo !!!!!!!!!!!!!!!!

Udarite zdaj :vragec:

To se ti sam zdi... x:o)x

Nastavi lice ! x:Dx

Bojevnik ima čas le za brezhibnost; vse drugo namreč izčrpava njegovo moč - brezhibnost pa jo povečuje.

Meni se pa le zdi da se nekdo norca dela tako iz Strojanovih kot iz Ambrušanov in ostalih Slovencev... :vragec:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,

V bistvu niti ne strojanovi, ampak tisti, ki jih podpirajo!

:eek: Če sinti niso romi...pol slovenci v argentini niso slovenci !? x:Dx x:o)x

Če sem prav razumu, so tako sinti kot romi cigani. Tako kot smo rusi in slovenci slovani, ampak vseeno slovenci nismo rusi, in rusi niso slovenci.

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

emanuel

veš, da sem prav ponosen cigan ! x^x

Za razliko, da je romsko poreklo Indija, kar nima nobene veze z slovani in še manj z rusi in slovenci...mislim, krneki ?! xrolleyesx Mi se delimo po veri pač x:o)x , tako, kot vi...a po domače povedano, ne pozabimo, da smo vsi (človek), kar ti govori sinovi istega očeta ! x;)x Jaz cigan...ti teleban. pojemaješ ?! x:o)x

emanuel

Za razliko, da je romsko poreklo Indija, kar nima nobene veze z slovani in še manj z rusi in slovenci...mislim, krneki ?! xrolleyesx Mi se delimo po veri pač x:o)x , tako, kot vi...a po domače povedano, ne pozabimo, da smo vsi (človek), kar ti govori sinovi istega očeta ! x;)x Jaz cigan...ti teleban. pojemaješ ?! x:o)x

x:Dx x:Dx x:Dx :palec: x:o)x

Do sedaj so bili uspešni ravno tisti, ki so delali obratno, kot trdiš ti! Civilizirali so se le tisti Cigani, ki so jih dovoljkrat pretepli.

Obstaja možnost, da pridem en dan na obisk v Ambrus ! :vragec: Boste tud mene pretepli ?! :lol:

Guest sstane
emanuel

x:Dx

Zakaj pa naj bi tebe pretepli? :eek:

Mimogrede Santos, a se ti primerjaš s Strojanovimi?

pa ti si naš obalni Oto Pestner x;)x

x:Dx :palec:

:eek: Kaj je to, Vic stoletja..."...mene pretepli" ?! x:Dx Mislim, da bi bilo obratno...vsekakor navadne smrtnike tepem le po zadnjici z eno roko ! :D

Kakorkoli že...Ambrusčani so že obsojeni...idiotizem se more cepit od civilizirane družbe, tako da je to bila pametna poteza (umik Romov s tega naselja). x^x

Predlagam, da se Slovenija zavaruje od Ambrusa z bodečo žico oz. ograjo !! Da slučajno ne pobegne kak idiot. :vragec:

:U:

emanuel

Verjetno nisi razumel primerjave. Vsekakor pa Sinti niso Romi, v evropi so sinti priznani kot samostojna etnična skupnost, ne vem, zakaj jim ti to oporekaš. Če so sinti romom sorodni, to še ne pomeni, da so sinti romi. Slovenci v argentini pač niso slovaki. Tukaj si mal nestrpen do Sintov, ki "nočejo priznat" da so romi, kot bi ti želel. Enačenje romov in sintov pa je tudi zelo nefer do sintov, ki so večinoma bolj urejeni in so se lepše vklopili v družbo. Sem mal pobrskal po netu, pa citiram dva sestavka;

1) Sinti in Romi se medsebojno nikoli niso družili ali se mešali. Sinti in Romi nimajo enakega jezika, ki naj bi se delil na dialekt. Je popolnoma drugačen in se medsebojno ne morejo sporazumevati,razen v slovenskem jeziku (recimo v Sloveniji). Razlika med Sinti in Romi je naprimer taka,kot je med Slovenci in Slovaki.Večji del sveta ti dve državi sploh ne zna ločtii. Ravno tako prihaja do posploševanja med Sinti in Romi. Slovenski SInti in preostali evropski Sinti imajo enak jezik,razlika je le v dialektih.Sinti v Sloveniji so integrirani. Družine Sintov,ki so zelo majhne živijo v večstanovanjskih blokih. Pred ca.1000 leti,ko se je začelo preseljevanje teh dveh narodov iz Indije je bila pot preseljevanja Sintov popolnoma drugačna,kot je bila pot Romov.To dokazuje tudi to,da imajo Sinti drugačne navade kot Romi, saj so se družili oz.živeli med drugačnimi narodi.Sinti živijo na severozahodu Evrope,Romi pa na jugovzhodu Evrope.

anonimen komentar

2) jaz sem slovenka in imam moža ki je sinto. skupaj živiva že 15 let in zelo dobro se razumeva.v tem času sem že veliko odkrila da sinti so res drugačni od romov. ker tudi sinti imajo čisto drugačen jezik kot romi in čisto drugačne običaje.ne razumem kako to da sinte mečete v isti koš kot rome-cigane,kajti po vsem svetu vedo kaj so sinti.

Simona

Upam, da razumeš, da ne gre enačiti sintov in romov, čeprav so si dokaj sorodni. Bodi no mal bolj fer do sintov.

:lol: Jaz nestrpen...????

x:Dx Vprašaj Simono, če je njen mož morda kej v sorodstvu s Totankamonom ?!?!?! :lol:

Sorry, zdaj pa se že morem delat malce norca iz tebe...pa brez zamere ! x;)x x:o)x

Očitno si spregledal tisto...jaz sem odraščal z njimi in poznam vse njihove običaje, tako kot tudi mentaliteto...tista pa se ne da sprtemenit (Ciganska) ! x:Dx :vragec:

Vsekakor Romi in Sinti se razlikujejo po tem (način življenja-luna park, cirkus, jezik=Sint). x;)x Romi so bolj znani po tem (glasbeniki, trgovci, kradejo) ! xg:Dx

emanuel

zdaj mi povej, kakšno zastavo imajo Sinti ? :inocent:

Za razliko od tega, da so sinti priznani v svetu ! Le zakaj...morda zato, ker imajo denar ?! x:Dx

Vsekakor meni ga ne manjka...denar,pa ga nisem ukradel ! x^x

Sinti & Romi = Cigoti xg:Dx

Aja,

sinti imajo ene vrste zakonov ! Kao naj nebi kradli, lagali...ipd. xsmx Morda bi še verjel, če jih ne bi poznal... :P

Sem poklical enega kolega sinta...pa ga vprašal v čem se razlikujemo romi in sinti :inocent: ?

Da sinti nimajo svoje zastave, nimajo svoje himne in imajo ene zakone za katere dvomim, da se jih držijo...(lagat, krast, prevare ipd.). :lol: :inocent: Ok morda eni se držijo...sam še vedno sem v dvomih, kao sinti ne lažejo in ne kradejo...vsekakor, da ne, z razliko od romov oni to počnejo bolj na fin način...neopazen. x:Dx

Ampak kljub vsemu temu...sva nakoncu prišla na isto...geni (narod) so popolnoma enaki ! x:Dx x;)x

Ampak kljub vsemu temu...sva nakoncu prišla na isto...geni (narod) so popolnoma enaki ! x:Dx x;)x

To je tako, kot če bi reku, da so vsi indijci in pakistanci romi, ki pač niso odpotovali x:o)x

Ali pa, da smo vsi slovani rusi.

V evropi se sinte priznava za samostojno skupnost, ki je romom sorodna, ampak vseeno niso romi.

Lahko se pa pritožiš na kakšno evropsko komisijo in zahtevaš, da se samobitnost sintov ukine ter se jih izenači z romi.

Tako, kot so eni hoteli uničiti jugoslovanske nacije, in ustvart nov jugoslovanski narod.

Pa jim ni uspel.

Slovenci smo pač smatral, da smo samostojen narod, in ne mormo bit kar "jugoslovani"

Prav tako sinti nočejo bit romi.

:V: Res me je šokiralo. Kakšni ljudje so to, da so barikade naredili celo predsedniku republike Slovenije. :V: Kako so se nekateri obnašali proti Drnovšku? :V: Če že njemu kot predsedniku republike govorijo na tak način :V: brez vsakega spoštovanja, pod prvo kot človeka...... :V:

Dobrodošel v demokraciji, kjer so ljudje pokazali, da je predsednik enakopraven ostalim državljanom.

Strojanovi se mi resnično smilijo.

Meni pa čisto nič. Tisti, ki so skoraj do smrti prebutali nedolžnega vaščana, ki je branil svojo zasebno lastnino, so še vedno na prostosti. Še premalo trpijo!

Tito je crknil!

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...