Skoči na vsebino

Romi

alef

Recommended Posts

Predsednik je naredu največjo napako, ko je pripeljal kontejnerje. Moral bi pripeljati vozove pa konje, pa naj se Romi kar odpeljejo nekam v Evropo.

Hm, če Romi ne potujejo okoli in se hočejo ustaliti, kakšni Romi so to? Taki bi morali imeti enake pravice kot navadni državljani.

Eh, ne poslušte me, samo naglas razmišljam... x:Dx

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 1,5k
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Najbolj aktivni v tej temi

Je, je, sam je ti nisi sposobna videt..... x;)x Ja, kako naj vem, saj si nobeden od vas strašno glasnih in pogumnih v izražanju nestrpnosti ne upa povedat kaj dela in kako je izobražen, po vaših postih sodeč pa je bl bogo vse skup.......k sicer jao faksom, ki ima take diplomante. :o|o:

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

jst pa mislim da je pravna država v k... T O T A L N O. Ker bi mogla ukrepat že zdavnaj. Sproti. Za vsak izpad. Za vsak konflikt. Za vsako ukradeno kuro iz kurnika, pa repo z njive.

Kaj so krivi krajani Ambrusa, če jim je pršlo do vrha po tolkih letih j.... A je kdo spljoh bral tisto obtožnico? A ja, tist ni res al kaj, al pa je že dolg nazaj, ka pa pol, če sta si bratca eno punčko prvoščla mal poseksat. Ji mal zadržke glede spolnosti prej iz glave zbit, ko je navada. Sej ql.

Cigani na Dolenjskem pa se tud ne bojo sami spremenil na boljš, če ni sankcij zanje enakih kot za nas, druge uboge državljane te prelepe deželice, ki moramo za preživetje delat in plačevat davke, nič nam ne pade z neba.. Sam probi kej ne plačat, pa ti bojo vzel kar maš. Pa gate z riti če je treba. No če nimaš nč, se tak nimaš kej sekirat.

glede Drnovška, men se je djed dopadu, dokler nisem v enem cajtngu brala njegovga odgovora materi samohranilki, s tremi otroki, ki ga sprašuje kak otroke preživet, ko je brez dela, pa pravi Drnovšek da sej manj jest je bolj zdrav..

Mislim haloooo? xrolleyesx

Sej je ql za nekiga guruja, za neko društvo Preporod recimo al pa kej podobnega recimo tist, k ma sam, samo za državnika se MENI osebno pa ne zdi OK. Za kako Ištar Komando mrbit. Kdaj bo pršla ladja na Zemljico? x:Dx

Men se zdi da bi on k se fajn s Strojani šteka, jih lahk povabu k seb, k ma veliko bajto pa bi skupi Novo leto dočakal. :inocent: Ampak resno! Ne zafrkavam. Mislim, zakaj zares nekdo od teh dobrih ljudi tega folka ne vzame k seb? Zakaj???? Zakaj bi jih vsepovsod drgam dal, ampak v svojo bližino pa ne?

Pa rečte če ni to hinavščina!

Pač Cigani - Romi whatever,

kak se pa otrok obnaša, če ima šanso? Če zanj doma ne veljajo sankcije? Če nima nekih vcepljenih norm? Ker pol kasnej ga že to tepe v službi, al če pride navzkriž z zakonom pa policija, sodstvo.. sam, če je eden lahk izjema in ma drgačen način življenja, tolk časa tud izjema bo. Pa trn v peti okolici. Ker takem se nč ne more, nč mu ne moreš vzet itd... 5000 prekrškov lahk nrdi pa jih v predal zaprejo, ker je tak brez pomena. Ko enga zdivjanga psa v ovco spremenit. Je pol mal težko.

Mushi

Samo ljubosumje te je.

xg:Dx

Ker si tko izobražena, razgledana, pametna, strpna in pismena, ne...... xcivx Dej ne ser ga.... xzobkox

Tole se pa rojeva neka velika ljubezen... x:Dx x:Dx :vragec: x:px :palec: xrolleyesx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

jst pa mislim da je pravna država v k... T O T A L N O. Ker bi mogla ukrepat že zdavnaj. Sproti. Za vsak izpad. Za vsak konflikt. Za vsako ukradeno kuro iz kurnika, pa repo z njive.

Kaj so krivi krajani Ambrusa, če jim je pršlo do vrha po tolkih letih j.... A je kdo spljoh bral tisto obtožnico? A ja, tist ni res al kaj, al pa je že dolg nazaj, ka pa pol, če sta si bratca eno punčko prvoščla mal poseksat. Ji mal zadržke glede spolnosti prej iz glave zbit, ko je navada. Sej ql.

Cigani na Dolenjskem pa se tud ne bojo sami spremenil na boljš, če ni sankcij zanje enakih kot za nas, druge uboge državljane te prelepe deželice, ki moramo za preživetje delat in plačevat davke, nič nam ne pade z neba.. Sam probi kej ne plačat, pa ti bojo vzel kar maš. Pa gate z riti če je treba. No če nimaš nč, se tak nimaš kej sekirat.

:palec:

Upam, da ne bo Mick še tebe razglasu za ksenofobinjo (al pa kar za fašistko in nacistko) :vragec:

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

Glede na to, da je precej postov tule dobilo etiketo nestrpnosti in neetičnosti (nekateri verjetno upravičeno), še eno "kvalificirano" mnenje, objavljeno v zadnjem Nedelu:

Robert Kovač, profesor etike in socialne antropologije o Romih in strpnosti: "Prava strpnost ni to, da nekoga zaradi ljubega miru pustimo pri miru, da je takšen, kakršen je. Ta napačna strpnost je šla nekoliko predaleč."

brez lalala

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Ah Santos, me zanima kako bi se ti obnašal, če bi tvoj prijatelj ležal v komi, ali pa bi bila tvoja babica posiljevana,... ali pa bi za teboj streljali,... no, če bi jih po vsem tem še ščitil,... se oglasi.

Sem gledala par oddaj o civiliziranih romih in so čist ok. Mislim ljudje kot ljudje,... še vedno imajo svoje navade,... vendar so čist kul. Tem ljudem nihče nič noče, nihče jih ne preganja,... živijo v sožitju z okolico.

RASISTI? Zakaj, ker ne podpiramo zločincev? Ne, za to obstaja drug izraz. Rasisti so tisti, ki preganjajo NEDOLŽNE ljudi zaradi barve kože, ne pa zaradi kriminalnih dejanj.

Tole primerjam s črnci v Ameriki. Za vsako stvar bo črnec rekel "rasisti",... pa če je res ali ni. Muslimani bodo za vse krivili zahod, pa če je kriv ali ne. Tako pač je. Najtežje je nase prevzeti dejanja, krivdo, najlažje je drucga obtožiti.

bela vrtnica

za razliko od tega, da je en moj prijatelj, ki se v tem trenutku nahaja v grobu ! Kateri ga je lik ubil s topim predmetom ! Model se nahaja v zaporu (12 let mu je bilo dano) Kljub temu ne gojim sovraštva do slovencev in še manj do njegove družine, kjera je mati od zločinca izrekla očetu pokojnega po sojenju BERI:" upam, da si zdaj zadovoljen" ! :xx!: Kako lahko mati enega kriminalca, kateri je naredil toliko slabega v svojem življenju, butne tako bedno enemu očetu, kateri je bil ponosen na svojega sina, tako kot vsi člani družine, prijatli in sošolci !! Kako ? :V:

Zdaj pa bi ti predlagal, da si olgedaš še kako oddajo o tistih, nebom rekel slovencih ampak ljudi, ki ne živijo v sožitju z drugačnimi in podobnimi, skratka kriminalci ! Morda boš dojela, da se ne more enemu reč Cigan, ker je pač drugačne barve oz. Rom, ki živi na drugačen način, kot ostali ! Če je meni želja živet, kot Tarzan...je to moja izbira in moje življenje in tega si dolžan spoštovat ! Če pa slučajno z mojim načinom življenja (ogrožam, ubijem, grozim, kradem...etc). Se me kaznuje...ne pa širi sovraštvo ter spodi od doma, tako kot v primeru družine Strojan oz. del pozitivne družine, otroci !

Kar se tiče Črncev očitno veš bolj malo o njihovi zgodovini (Tru Bala). Kaj ti primerjaš islamske skrajneže z muslimani ?! xrolleyesx

Peace & Love

Bojevnik ima čas le za brezhibnost; vse drugo namreč izčrpava njegovo moč - brezhibnost pa jo povečuje.

bela vrtnica

Zdaj pa bi ti predlagal, da si olgedaš še kako oddajo o tistih, nebom rekel slovencih ampak ljudi, ki ne živijo v sožitju z drugačnimi in podobnimi, skratka kriminalci ! Morda boš dojela, da se ne more enemu reč Cigan, ker je pač drugačne barve oz. Rom, ki živi na drugačen način, kot ostali ! Če je meni želja živet, kot Tarzan...je to moja izbira in moje življenje in tega si dolžan spoštovat ! Če pa slučajno z mojim načinom življenja (ogrožam, ubijem, grozim, kradem...etc). Se me kaznuje...ne pa širi sovraštvo ter spodi od doma, tako kot v primeru družine Strojan oz. del pozitivne družine, otroci !

Peace & Love

Sntos, zadeva je precej bolj zapletena, kot je videti iz tegale tvojega posta. Ti bom navedel en konkreten primer:

Otočec bi lahko bil ena od turističnih špic Slovenije, pa ni; tudi zaradi Romov. Tja že 25 let hodim ribarit in zadevo dobro poznam. Na desni strani Krke (govorim seveda o Otočcu) je obširen travnik, posejan z redkimi drevesi, urejeno kopališče, dva objekta, kjer so včasih prodajali jedačo in pijačo, bila so tudi igrišča za odbojko ... in v osemdesetih letih je bil ta kraj ful obljuden - ogromno folka je prihajalo tja, vsaj čez vikend. Nato so začeli masovno tja s svojimi prikolicami hoditi tudi romske družine. Zaradi arhetipskih prepričanj o Romih, je to ostali folk odbilo in v prvi fazi so tja hodili le še Romi, sedaj pa je že nekaj let dostop do tja za avtomobile zaprt; objekta propadata, travnik s kopališčem pa sameva.

Poskušaj zadevo pogledati objektivno in predlagaj, kako bi ti ukrepal. Prazno kopališče in zaprt dostop do tja verjetno ni optimalna rešitev ...

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Sntos, zadeva je precej bolj zapletena, kot je videti iz tegale tvojega posta. Ti bom navedel en konkreten primer:

Otočec bi lahko bil ena od turističnih špic Slovenije, pa ni; tudi zaradi Romov. Tja že 25 let hodim ribarit in zadevo dobro poznam. Na desni strani Krke (govorim seveda o Otočcu) je obširen travnik, posejan z redkimi drevesi, urejeno kopališče, dva objekta, kjer so včasih prodajali jedačo in pijačo, bila so tudi igrišča za odbojko ... in v osemdesetih letih je bil ta kraj ful obljuden - ogromno folka je prihajalo tja, vsaj čez vikend. Nato so začeli masovno tja s svojimi prikolicami hoditi tudi romske družine. Zaradi arhetipskih prepričanj o Romih, je to ostali folk odbilo in v prvi fazi so tja hodili le še Romi, sedaj pa je že nekaj let dostop do tja za avtomobile zaprt; objekta propadata, travnik s kopališčem pa sameva.

Poskušaj zadevo pogledati objektivno in predlagaj, kako bi ti ukrepal. Prazno kopališče in zaprt dostop do tja verjetno ni optimalna rešitev ...

Nosorog

spet govorimo o romih...kar nima veze s posamezniki ! x:o)x

Otočec poznam in sem bil tam ene parkrat. Menjajte župana...morda bo s časom vse skupaj funkcioniralo...saj se bo najdel še kak investitor, pomožnosti Rom oz. Sint !? x:Dx

Vsekakor vašim "težavam" ne bom nikoli razumel oz. dojel ! :sori:

Bojevnik ima čas le za brezhibnost; vse drugo namreč izčrpava njegovo moč - brezhibnost pa jo povečuje.

Nosorog

Otočec poznam in sem bil tam ene parkrat. Menjajte župana...morda bo s časom vse skupaj funkcioniralo...saj se bo najdel še kak investitor, pomožnosti Rom oz. Sint !? x:Dx

Pa si se sploh pripravljen potrudit razumet in dojet tudi drugo stran?

Obsojaš nestrpnost do Romov, do vseh drugačnih.

Pišeš o rasizmu.

Pa se zavedaš da so tvoji posti tudi polni nestrpnosti in nerazumevanja?

Samo da je tvoje obrnjeno v drugo smer.

Misliš da si potem kaj boljši od tistih ki jih obsojaš?

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,

Po tvojem bi morali še nagradit prebivalce Ambrusa ?! :palec:

Če ta tema oz. posti ne govorijo o rasizmu...pol pa sploh ne vem kaj se še menimo tukaj. xrolleyesx

Očitno niti ti ne ločiš dobrega od slabega. :sori:

Daj preberi moje poste za nazaj, če se ti da.

To je moja tema in skušal sem nekako telovadit med obema skrajnostima.

Mislim da me ne moreš obtoževat nestrpnosti.

S to temo sem hotel samo povedat da v tej stvari ni vse samo črno in belo.

Je še veliko vmes.

Moj namen je bil opozoriz na to da se v našem koncu ta problematika ni reševala pravilno.

Oziroma se sploh ni reševala nikakor.

In ljudem je bilo enkrat vsega dovolj.

Ne zagovarjam zakona ulice, nikakor, za to ni opravičila.

Ne zagovarjam blokad, vaških straž in podobnega kar se je potem dogajalo.

Ampak vse to je bila logična posledica nesposobnosti države, oblasti, da bi ta problem rešila.

Tisti prvi revolt Ambrušanov je bil rezultat jeze in razočaranja ljudi ki jim je bilo vsega dovolj.

Vse ostalo kar se je pa potem dogajalo je bilo pa več od tega.

Mislim da sami prebivalci Ambrusa nimajo več prav veliko pri tem.

Tu ne gre več samo za nestrpnost, ksenofobijo.

Tu pri nas imamo Rome že kar dolgo.

Pa jih nihče ne preganja samo zato ker so Romi.

Santos, nikoli ne smeš verjeti samo eni strani.

Tudi na drugi strani so ljudje ki hočejo mir.

In predno obsojaš naprej se malo bolj informiraj o tem kaj se je tam okrog Ambrusa dogajalo.

Pa še nekaj bi te vprašal.

Ali prebivalci Ambrusa nimajo pravice živet tako kot bi želeli?

Sožitje z Romi bi bilo možno le če bi tudi Romi kaj storili za to.

V tem primeru žal niso nič.

Pa če ti je to všeč ali ne, krivda za vse to sranje je tudi na strani Strojanovih.

Nosorog

Menjava župana ni nobena rešitev, če država nima dovolj moči, da zagotovi red. Pooblastila lokalne skupnosti pa so pač omejena (kar je tudi prav, če država funcionira).

V teh razmerah pa je jasno, da nihče noče invenstirati tja. Ne bom razlagu zakaj, saj boš spet začel pluvat, da sm rasist :vragec: . Do tebe osebno pa nikoli nisem bil žaljiv, kot si ti do mene :sori:

Ali prebivalci Ambrusa nimajo pravice živet tako kot bi želeli?

Sožitje z Romi bi bilo možno le če bi tudi Romi kaj storili za to.

V tem primeru žal niso nič.

Pa če ti je to všeč ali ne, krivda za vse to sranje je tudi na strani Strojanovih.

:palec:

Nis mogoče besedice "tudi" spregledal ? :inocent: :vragec: x:px

Jst ne vem, a se zajebavaš, al s res mal smotan. Do sranja je prišlo predvsem zato, ker je država predolgo, kao zaradi ljubega miru, tolerirala drugačnost, kar se je pokazalo kot bumerang.

Ni mi sam jasno, zakwa se to dogaja ravno in predvsem na Dolenjskem. V Prekmurju so se npr. Romi totalno dobr vklopl in jih majo nekateri skoraj za nekekšno znameniitost unih koncev.

Ni čudn, da ne veš, ker ne eno ne drugo......no, smotan sn kdaj mal x;)x ....sam ne v tej temi! x^x

Nefunkcioniranje dela državnih organov, mal težavnejša romska družina in dokaj po nestrpnosti znani dolenjci (pa ne želim posploševat, ampak med pokrajinami je dolenjska zanesljivo po nestrpnosti na vrhu), pa dobiš to zgago......

Prekmurci so za to tudi nekaj naredil, sprejemajo Rome in tudi njihovo drugačnost, jim dajo možnost, jih tretirajo kot ljudi, se do njih vedejo spoštljivo, se sploh ne čuti razlika v odnosu, dolenjci pa se sam delajo, da jih sicer kao čist marajo, v bistvu bi se jih pa najraje rešil za vse večne čase. Pa ne vsi dolenjci, vseeno pa kar velik njih.... x^x

K. Čapek

Nehaj no spet prodajat meglo :sori: . V prekmurju romi živijo že stoletja, in so se zato dosti bolje socializiral, kot romi na dolenjskem, ki so prišli iz juga po 2. sv. vojni. Sploh pa mešaš vzrok in posledico. Nikakor niso dolenjci po naravi bolj netolerantni, ampak so dolenjski romi bolj nesocializirani. Dolenjci so čist delavni in gostoljubni ljudje. Največji problem je v dolenjskih romih. Pa mal poglej, kolk romov na dolenjskem plačuje elektriko, ki jo potroš.

Nis mogoče besedice "tudi" spregledal ? :inocent: :vragec: x:px

Nič nism spregledu. Največ je kriva država in levičarski sociologi, kakršen je hanžek, pol so strojanovi, najmanj pa so krivi za vse skupaj domačini.

Njihova NARAVNA PRAVICA IN DOLŽNOST je, da cigote spodijo in pobijejo, če država ne bo naredila reda.

x:px ......ccccc....sama strpnost te je. x;)x

K. Čapek

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...