Skoči na vsebino

ŠE MALO RIBIC


Recommended Posts

CAW

 

Danes za Vas BERCYJSKI OSLIČEVI FILETI

 

Za 6 oseb potrebujemo:

 

 

SESTAVINE:

 

1 oslič tezak 1 kg in 250g

3 dcl belega vina

3 sesekljane šalotke

sesekljan peteršilj

75g surovega masla

30 g moke

1 limona

40 g naribanega kruha

 

 

PRIPRAVA:

 

Osliča očistimo in razdelimo na filete.Iz ribjih ostankov in kosti skuhamo juho in poširamo file v njem.Kuhane odcedimo in danemo v plitvo proti vročini odporno skledo.Na surovem maslu popražimo šarlotke, jih zalijemo z belim vinom in povremo na polovico.Dodamo temu limonov sok, sesekljan peteršilj, eno četrtino precejenega sokav katerem so se poširali fileti, vse skupaj osolimo,prevremo,potegnjemo od ognja,zagostimo s 35g masla zgnetenega s 50 g moke,hitro še malo prevremo, potegnemo spet od ognja in vtepemo v omako se preostalo surovo maslo.S to omako natako oblijemo filete, jih potresemo z naribanim kruhom in nekaj kosi surovega masla,jih denemo v vročo pečico in opečemo pod zgornjim grelcem.

 

 

Želim Vam dober tek

NE PIŠI KAR NEKAJ, ČE NE VEŠ JAOOOOOO
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Postrvi na način šefa kuhne

 

Poleg postrežemo:

 

slan krompir

kumarična solata

 

Za število oseb: 4

 

Sestavine:

postrvi (4)

sol

črni poper

čebula (2)

česen (1 strok)

šampinjoni (125 g)

olje

belo vino (125 ml)

limona (1)

sladka smetana (125 ml)

moka

 

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 30 minut

 

Priprava:

 

Ribe očistimo ter zunaj in znotraj dobro operemo. Nato jih posolimo in popopramo.

Očiščeno čebulo in česen na drobno sesekljamo.

Gobe očistimo in jih narezemo na lističe.

Naoljimo pekač, ki mora biti dovolj velik za vse štiri postrvi, ter vanj damo čebulo, česen in šampinjone. Postrvi položimo preko vsega tega, jih poškropimo z vinom in sokom četrtine limone ter vse skupaj pokrito kuhamo na srednji temperaturi 20 minut.

Zatem postrvi vzamemo iz pekača in jih prestavimo na segret krožnik. V preostalo omako vmešamo smetano, v katero smo dodali žlico moke. Vse skupaj še malo pokuhamo in začinimo.

Ko s postrvmi postrežemo, jih prelijemo s pripravljeno omako.

 

Opombe:

Drugo ime za šampinjone je tudi kukmak, sicer pa jih lahko nadomestimo s tudi kakšnimi drugimi gobami.

NE PIŠI KAR NEKAJ, ČE NE VEŠ JAOOOOOO
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

HOBOTNICA PO OTOČANSKO (na način šefa kuhne)

 

SESTAVINE

 

2 do 3 kg hobotnic

3 srednje velike čebule

3 srednje veliki krompirji

1 manjša glavica česna

15 do 20 dag pršuta ali sušene pancete

 

1 mala pločevinka pelatov

žlička paradižnikove mezge

manjši šopek peteršilja

2 lovorova lista

5 nageljnovih žbic

noževa konica muškatnega oreška

1,5 do 2 dl oljčnega olja

2 dl suhega belega vina

na tanke kolobarje zrezana polovica 1 limone

5 slanih sardelnih filetov

sol in poper

 

PRIPRAVA

 

Hobotnico skuhamo, a ne do konca. Nato ji odstranimo najbolj sluzave dele kože in jo narežemo na manjše koščke. Pelate grobo nasekljamo. Čebulo narežemo na drobne kocke in jo popražimo na oljčnem olju. Ko začne rumeneti, dodamo na manjše koščke zrezano panceto ali pršut, nasekljane pelate in lovorova lista. Dušimo v odkriti posodi tako dolgo, da se čebula zmehča. Dodamo strt (ne stisnjen) česen, mezgo, 3/4 zrezanega šopka peteršilja, vino, nageljnove žbice, muškatni oreh in poper ter vse dobro premešamo in dušimo na zmernem ognju še približno četrt ure, nato pa v posodo dodamo narezano meso hobotnice in krompir, narezan na približno centimeter velike kocke. Jed spet dobro premešamo in čez 10 min po potrebi dosolimo, nato pa kuhamo še 1 uro in četrt, po potrebi pa tudi dlje.

 

Jed pustimo počivati vsaj 10 minut, preden jo postrežemo, tedaj vanjo vmešamo tudi preostanek drobno zrezanega peteršilja.

Poleg hobotnice po otočansko se odlično podajo gratinirane rezine polente, potresene s parmezanom. Polento lahko pripravimo že prejšnji dan, da jo bomo lažje rezali.

 

 

ZA 4 OSEBE

 

 

Zraven lahko postrežemo belo posuho vino.

 

Dober tek

NE PIŠI KAR NEKAJ, ČE NE VEŠ JAOOOOOO
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kul temca. :palec: x:)x

 

(*sem pa najprej mislila da mislis "ribice", astrolosko xDDx - k nisem bla pozorna da je v prehrani)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:2src: :palec: x;)x :onfire: ok

xDDx x;)x

 

... pa ne sam da je kul temca (ze sama po sebi pac), pac pa se - KAKSNI recepti! x^x

Zgleda zlo kul. xokx

Obvladas! :palec:

 

(itak pa ze tok cajta ribe pogresam :sori:, nekak ne stignem da bi jih packarla).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sardele na žaru

 

sestavine:

-20 svežih sardel na osebo /ne, ne, ni preveč, ker so za popizdit dobre/

-20 velikih lovorjevih listov na osebo

-odličen malvazjon /ni ga problem najt sploh, ker se kvaliteta vina v SLO dviga fest/

-še enkrat odličen malvazjon /enkrat odličen malvazjon je cca 1l na osebo/

-zelo vroč žar /če žerjavica že ni samo od trte, pol naj jo bo vsaj en mal za gušt/ z mrežo /odjebi plinske, električne roštilje al pa kake marmorne plošče/

-sol

-oljčno olje /ker eni ga kapajo tud na potico, pa ga na ribe ne bi, mislm/

 

Evo,postopek:

-zelo pazljivo izvedeš lajtmanov manever

-sardele očistiš v morski vodi /neočiščene en mal grenijo/, osušiš s krpo al papirjem /fen ni priporočljiv glih/

-zelo pazljivo izvedeš lajtmanov manever

-na vsako sardelo položiš lovorov list

-zelo pazljivo izvedeš lajtmanov manever

-zakuriš žar /roštilj, gradele/

-zelo pazljivo izvedeš lajtmanov manever

-ko je temperatura prava /zelo vroče/, položiš na mrežo sardele z lovorovimi listi spodaj, za cca eee sem že mal pozabu, 2:3 minute /a je preveč?/

-ne izvedeš lajtmanovega manevra

-obrneš ribe in pečeš še cca eee 2 minuti

-pozoveš še stoječe prijatelje, da pomagajo že ležečim k mizi

-postrežeš ribe

-bentiš fest /jebiga, Gorenjec a ne/, ker je zmanjkalo odličnega malvazjona, s čimer spodbudiš prijatelje, da potegnejo na plano svoje rezerve, ker te pač poznajo a ne

-vsi jedo in pijejo in silno hvalijo kuharja

-ješ in piješ tudi ti

-zadnji dve točki se ponavljata zavidljivo časa, kasneje le drugi del obeh točk

-zadoni zelo milozvočno sedemnajstglasno petje šlagerjev, starogradskih in sličnih srce parajočih pripevov

-klicanje urha in rukanje jelenov

-koma

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

/ne, ne, ni preveč, ker so za popizdit dobre/

x:px

 

jp, trta pa taksno, tele finte, k dol pades, k v dalmaciji jes nadnajboljse ribe v najbolj 'brezvezni' konobi,, pol ti pa povejo, kaj dajo, majo razne fore s temle lesom, kateri da da boljsi taste in vonj. x^x

 

k je kuhar ves vesel prisel me pozdravt, k se mu je dbest zdel, k sem pomazala kroznik. x:px (kar je ful kao kmeck in se tega ne pocne, sam se nisem mogla upret, se kroznik bi pojedla, tok je blo dobr).

joj kaj mi delate gushte s temi ribami. xDDx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x:px

 

jp, trta pa taksno, tele finte, k dol pades, k v dalmaciji jes nadnajboljse ribe v najbolj 'brezvezni' konobi,, pol ti pa povejo, kaj dajo, majo razne fore s temle lesom, kateri da da boljsi taste in vonj. x^x

 

k je kuhar ves vesel prisel me pozdravt, k se mu je dbest zdel, k sem pomazala kroznik. x:px (kar je ful kao kmeck in se tega ne pocne, sam se nisem mogla upret, se kroznik bi pojedla, tok je blo dobr).

joj kaj mi delate gushte s temi ribami. xDDx

 

Aha xyesx

 

A ni zanimivo. Ma ni šans naredit tko dobre ribe na celini, kt ratajo na morju. Travarca teče dol v potokih, zjutraj, na tešče, ma, tle bi bruhal, če bi jo zjutraj samo povohal. x:Dx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

men tud Ksenja.... ne vem, ce bo zame (oz. kdaj spet) se kaj J Dalmacije. :V:

Letos nisem bla, pa se ful pozna, cist skrtarim ze, ga mam sam se mikrich. :o|o:

Ups! Dons pa jaz ircam. :8): x:Ix

nej bodo kar rajs RIBICE tule not kot pa ribe. :vragec: x;)x

 

a ne no butl??

to zato, ker morje tok dobr chist.

recimo plavanje v morju je NAJBOLJSE zdravilo tako proti machku kot tudi za streznit se cimprej. xDDx

oh ja, morje... :C:

Jp, travarica (kaka orehovacha al pa smokovacha :yumy:) ze zjutraj. cez dan pa bevanda (po moznosti s hvarskim plavcem, k je boljsi kot peljeshki, pa ceprav izvira glih iz peljesca).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ribji žličniki

 

Sestavine: 400 g ribjih filejev, 2 zrela paradižnika, 2 beljaka, olive, strok česna, 2 rezini kruha, tekoča smetana, moka, peteršilj, suho belo vino, 40 g masla

 

Postopek: Na olju popražimo nasekljan česen; ko zarumeni, ga vzamemo iz ponve in damo vanjo narezane olive, paradižnik ter ščepec soli in popra. Dušimo na šibkem ognju. V mešalniku zmeljemo drobno narezane ribe, zdrobljen kruh, 3 žlice smetane, parmezan, peteršilj in beljaka. Po okusu solimo in popramo ter vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Oblikujemo žličnike in jih pomokamo. Spečemo jih na stopljenem maslu v ponvi, prilijemo pol kozarca vina, zavremo, da izpari, nato pa jih predenemo v ponev z omako. Ponudimo potreseno s peteršiljem.

 

 

Želim vam dober tek

NE PIŠI KAR NEKAJ, ČE NE VEŠ JAOOOOOO
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
cez dan pa bevanda (po moznosti s hvarskim plavcem, k je <men> boljsi kot peljeshki, pa ceprav izvira glih iz peljesca).

Tam okoli očaki sedijo okoli soda slanih sardelic in pijejo bevando z morsko vodo x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tam okoli očaki sedijo okoli soda slanih sardelic in pijejo bevando

natancno tako. x^x xyesx

(za morsko vodo pa nisem cist ziher, pravzaprav ne verjamem x:o)x - da so jo, eni morda pac jo, ce tako pravis x:)x)

 

(sam, so bli kar prevec prijazni in so mi dal totalno cez mero, kar od ucha, ene 2x prevec xDDx, k se jim je fajn zdel, k me je vse tko zanimal pa vse, no v glavnem, in sem jih pol se nehvalezno klela skor, k sem pol tolk tistih sardel mela, pa za nohti pa povsod, da se mi je pol ze kar zhelodec obracal, jih privlekla se dam, mal olivca se sama cez vlila.... in 'pozabla', pa dol mi je mal padl, sam pol je pa frend prisel in.. so ble nad! x^x)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

natancno tako. x^x xyesx

(za morsko vodo pa nisem cist ziher, pravzaprav ne verjamem x:o)x - da so jo, eni morda pac jo, ce tako pravis x:)x)

 

(sam, so bli kar prevec prijazni in so mi dal totalno cez mero, kar od ucha, ene 2x prevec xDDx, k se jim je fajn zdel, k me je vse tko zanimal pa vse, no v glavnem, in sem jih pol se nehvalezno klela skor, k sem pol tolk tistih sardel mela, pa za nohti pa povsod, da se mi je pol ze kar zhelodec obracal, jih privlekla se dam, mal olivca se sama cez vlila.... in 'pozabla', pa dol mi je mal padl, sam pol je pa frend prisel in.. so ble nad! x^x)

 

 

xokx :mex: :fool:

NE PIŠI KAR NEKAJ, ČE NE VEŠ JAOOOOOO
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

PIJANA TUNA

 

Sestavine za 4 osebe

 

600 g (4 zarebernice) sveže tune,

1 čebula,

1 česen,

peteršilj,

moka,

rdeče vino,

olivno olje.

 

Priprava

Tuno operite, posušite in pomokajte v globokem krožniku z moko. Začinite z malo soli i dosti popra. Očistite čebulo, sesekljajte in popečite na 5 do 6 žlic olja, skupaj s sesekljanim česnom in peteršiljem.

Dodajte zarebernice tune in pustite da zarumenijo na srednjem ognju, zarebernice obrnite , da še po drugi strani dobijo lepo barvo. Podlijte tuno s 2,5 dl vina in dušite na malem ognju še 15 minut.

 

DOBER TEK

NE PIŠI KAR NEKAJ, ČE NE VEŠ JAOOOOOO
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ti si pa prav expert za ribe. xDDx x;)x x:o)x (*sem namrec riba x:px)

saj jih prav iz rokava stresas! :palec:

morda bomo clo podforum mel spesl o ribah, ce bo vec tega (*ko koncno uredim mal forum in razsirim in reorganiziram forum Prehrana).

 

(*sem vidla se eno temo da si odprl, pa nisem sla se nc not, ocitno pa si kuharski maher oz. te pac to ful zanima, si 'in', se spoznas).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ti si pa prav expert za ribe. xDDx x;)x x:o)x (*sem namrec riba x:px)

saj jih prav iz rokava stresas! :palec:

morda bomo clo podforum mel spesl o ribah, ce bo vec tega (*ko koncno uredim mal forum in razsirim in reorganiziram forum Prehrana).

 

(*sem vidla se eno temo da si odprl, pa nisem sla se nc not, ocitno pa si kuharski maher oz. te pac to ful zanima, si 'in', se spoznas).

 

 

ok :2src: :palec: x:o)x :onfire: xokx sej lahkon se kaksen recep o ribah izdam ce zeliš ozeroma če zelite sam men ful pomen ce poskusite recepte pa tud ce jih grajate sam da jih probate

 

 

caw

NE PIŠI KAR NEKAJ, ČE NE VEŠ JAOOOOOO
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

LOSOSOVI CMOKI

 

Sestavine za 4 osebe

 

750 g lososa file,

60 g prekajene slanine,

2 čebuli,

2 stari žemlji,

sol,

muškatni orešček,

limonin sok,

peteršilj.

 

Priprava

 

Ribji file očistimo, okisamo in posolimo, na drobno ga narežemo, zmeljemo s strojčkom in pustimo počivati eno uro na hladnem. Medtem na drobne kocke narežemo slanino in čebulo, ju dušimo in dodamo skupaj z namočenimi in dobro ožetimi žemljami in začimbami k sesekljani masi.

Nato vse skupaj dobro premešamo in še enkrat zmeljemo s strojčkom.Maso potem v skledi gnetemo tako dolgo, da se loči od sklede.

Z navlaženimi rokami oblikujemo cmoke, jih kuhamo približno 6 minut in pripravimo s poljubno omako

 

 

Opombe

 

Lahko pa to isto maso pripravimo tudi na druge načine, kot so npr.:

- oblikujemo polpete, jih povaljamo v drobtinah in spečemo na vročem olju

- z maso napolnimo nameščen ali s primerno folijo obložen podolgovat model ali model za puding ter skuhamo nad paro

- oblikujemo cmoke za juho in jih kuhamo v juhi 5 minut

 

Želim Vam dober tek

NE PIŠI KAR NEKAJ, ČE NE VEŠ JAOOOOOO
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hojla Crocuta

 

A si ti tele recepte sprobal kdaj tudi sam, ker so eni res hudi.

 

Tudi jaz brskam po kulinaričnih straneh, sploh če hočem kej posebnega pripravit, tko, iz ljubezni, za dušo, gušt in moje najdražje včasih in tale stran receptov in tud še precej ostalih je pravi balzam.

 

Zdej iščem en simpl recept za nadspecialno prekmursko gibanico....tak recept...za telebane kt sem jst, da piše vse kar rabim vedeti in tudi to, zakaj moram posamezno fazo narediti in kaj se bo zgodilo, če je ne bom ali jo bom zajebal.

 

Daj prosim, poišči še tiste enostavne in najboljše recepte za ribe...saj veš, dobro pečeno ali kuhano ribo pokvari vsak dodatek, ki ni sol /obvezno Stanetova/. Pa kak recept za brodet, un, taprav, v kotličku, v katerega potem, ko je prazen, potisneš še glavo in ga poližeš na visoki sijaj. Pa kakega za škampe, takega, ki zahteva obed zgoraj brez, ker če ješ škampe in ti ne kaplja buzara od komolcev in z brade na prsa, pol, mislm, pol nisi jedu škampe, a veš. Jao, men že slina na tipkovnico kaplja, ma kaj kaplja, lije.

 

butl x:Dx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...