nols 14. december 2006 Prijavi Deli 14. december 2006 Pa sej se da.Mal poskrolaš na desno paj uredu.Men je fajn daj mal večja zadeva.Drgač bi dal manjšo brez problemov.pomojem je marsa mislila bolj na velikost datoteke.drugac pa fajn tekst. sicer kdor si ne pokriva oči ne rab ničesar brat, da bi to vedu. pa čeprov je mojih let in mu hvalabogu ni blo treba dat nič od tega skos. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 14. december 2006 Prijavi Deli 14. december 2006 http://shrani.si/files/save0002p3dk.jpg http://shrani.si/files/save0003p3dx.jpg http://shrani.si/files/save0004p3e9.jpg http://shrani.si/files/save0005p3ee.jpg http://shrani.si/files/save0006p3ej.jpg http://shrani.si/files/save0007p3en.jpg http://shrani.si/files/save0008p3et.jpg http://shrani.si/files/save0009p3f0.jpg http://shrani.si/files/save0010p3f2.jpg To je skenirano iz te avtobiografske knjige Alberta Svetine, ki podrobn opisuje svoje udeleževanje najprej v Sokolih nato v OF kasneje kot član KP Slovenije pri Ozni in na koncu kot izgnanec na Madžarskem.Uglavnem krasna knjiga ki vsakumor pričara vzdušje tistega časa, ker je imel avtor čast da je naključni bil pri ključnih zadevah ki so se odvijale tisti čas.http://shrani.si/files/save0011p3fl.jpg To je skenirano iz te avtobiografske knjige Alberta Svetine, ki podrobno opisuje svoje udeleževanje najprej v Sokolih nato v OF kasneje kot član KP Slovenije pri Ozni in na koncu kot izgnanec na Madžarskem.Uglavnem krasna knjiga ki vsakumor pričara vzdušje tistega časa, ker je imel avtor čast da je naključno bil pri ključnih zadevah ki so se odvijale tisti čas.http://shrani.si/files/save0011p3fl.jpg Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 Indigo, če se ne motim, pravkar kršiš avtorske in sorodne pravice. Jaz ti že ne bi dovolil, da bi mojo knjigo skeniral in jo objavljal na forumu. x!x K temi: ko je vojna, je vojna. Takrat ni dosti izbire: ali si z enimi ali drugimi. Vmesne poti ni. Sicer jo lahko furaš znotraj sebe, a nekam se moraš postaviti v tako kritičnih časih. Ne podpiram ne krščanskih izdajalskih domobrancev ne komunističih totalitarcev, a v dani situaciji bi bil s tistimi, ki so se napadalcu uprli. Domobranci se niso uprli, sodelovali so z najbolj temnimi ljudmi na Zemlji, z nacisti. Sami so se zaznamovali in so izdajalci slovenskega naroda in vsega tega ozemlja, česar jih ne bo opralo še toliko najdenih grobišč. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 en del se lohk objavlja, ne bi pa smel cele knjige.tud, vemo, za kaj in koga gre... avtorstvo je jasno....tko menim, da ni problema, v bistvu je se clo reklama.Ce ne bi hotel, da se to vid, ne bi tega spravljal v knjigo, zarad enga dela nekje objavljenga, pa ne bo nic manj nakupov knjige. lahko da se motim, ampak mislim da se ne. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 en del se lohk objavlja, ne bi pa smel cele knjige.tud, vemo, za kaj in koga gre... avtorstvo je jasno....tko menim, da ni problema, v bistvu je se clo reklama.Ce ne bi hotel, da se to vid, ne bi tega spravljal v knjigo, zarad enga dela nekje objavljenga, pa ne bo nic manj nakupov knjige. lahko da se motim, ampak mislim da se ne. Načeloma imaš prav, a vseeno se niti en del ne sme objavljati brez dovoljenja avtorja ali založbe. Tak je zakon in na internetu ga bolj ali manj vsi jebivetrsko kršimo, vključno z mano. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 Indigo, če se ne motim, pravkar kršiš avtorske in sorodne pravice. Jaz ti že ne bi dovolil, da bi mojo knjigo skeniral in jo objavljal na forumu. x!x K temi: ko je vojna, je vojna. Takrat ni dosti izbire: ali si z enimi ali drugimi. Vmesne poti ni. Sicer jo lahko furaš znotraj sebe, a nekam se moraš postaviti v tako kritičnih časih. Ne podpiram ne krščanskih izdajalskih domobrancev ne komunističih totalitarcev, a v dani situaciji bi bil s tistimi, ki so se napadalcu uprli. Domobranci se niso uprli, sodelovali so z najbolj temnimi ljudmi na Zemlji, z nacisti. Sami so se zaznamovali in so izdajalci slovenskega naroda in vsega tega ozemlja, česar jih ne bo opralo še toliko najdenih grobišč. To je res.Ampak tudi vojna ima svoja pravila in če se kršijo so te kršitve še veliko večji zločini kot v miru.Za povojne poboje ni nobenega opravičila, kot tudi ne za medvojne. Katerakoli stran je to počela, to je zločin, tu ni dvoma.In ga je treba obsodit.Ampak moti me nekaj drugega.To kopanje po preteklosti, izkoriščanje povojnih pobojev kot izgovor za rehabilitacijo tistih ki so bili na strani okupatorja.Ne morem in nikoli ne bom sprejel da so se tudi oni borili za domovino.Sodelovanje z okupatorjem je zločin.Zdja pa hočejo enačit NOB in Belo gardo.Tega ne morem sprejeti, to je potvarjanje zgodovine.Za povojne poboje je kriv partijski vrh, ne pa ljudje ki so vzeli orožje in šli v hosto.Ta "vrh" je pa v veliki večini že pod zemljo.Prav je da se poskuša odkriti kje so ta grobišča, kdo je v njih.Da sorodniki pobitih vedo kje so.Podlo in nizkotno je pa razpihovanje sovraštva na račun teh pobojev.Kot škof Perko pri maši v Kočevskem Rogu.Namesto pisanje nove zgodovine, "prave" kot jo hočejo prodajat nekateri, bi se morali truditi za spravo.Ne pa na grobovih pobitih graditi svojo politično moč. Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 To je res.Ampak tudi vojna ima svoja pravila in če se kršijo so te kršitve še veliko večji zločini kot v miru.Za povojne poboje ni nobenega opravičila, kot tudi ne za medvojne. Katerakoli stran je to počela, to je zločin, tu ni dvoma.In ga je treba obsodit.Ampak moti me nekaj drugega.To kopanje po preteklosti, izkoriščanje povojnih pobojev kot izgovor za rehabilitacijo tistih ki so bili na strani okupatorja.Ne morem in nikoli ne bom sprejel da so se tudi oni borili za domovino.Sodelovanje z okupatorjem je zločin.Zdja pa hočejo enačit NOB in Belo gardo.Tega ne morem sprejeti, to je potvarjanje zgodovine.Za povojne poboje je kriv partijski vrh, ne pa ljudje ki so vzeli orožje in šli v hosto.Ta "vrh" je pa v veliki večini že pod zemljo.Prav je da se poskuša odkriti kje so ta grobišča, kdo je v njih.Da sorodniki pobitih vedo kje so.Podlo in nizkotno je pa razpihovanje sovraštva na račun teh pobojev.Kot škof Perko pri maši v Kočevskem Rogu.Namesto pisanje nove zgodovine, "prave" kot jo hočejo prodajat nekateri, bi se morali truditi za spravo.Ne pa na grobovih pobitih graditi svojo politično moč.Bravo. Rad bi samo dodal, da je po moje vojna vojna (čeprav sama grozovit zločin) in kakor jo razumem ni in ne more biti pravil. Ali si ubit ali ubijaš. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 Načeloma imaš prav, a vseeno se niti en del ne sme objavljati brez dovoljenja avtorja ali založbe. Tak je zakon in na internetu ga bolj ali manj vsi jebivetrsko kršimo, vključno z mano. Mislm da se avtor ne bi sikirov, ker je konc koncev samo del cele zgodbe pa tut njegov point je bil da čim več folka to vid, spozna, ne da on sam služ dnar na račun tega.Edin založba bi se loh zapičla v to.Sam itak je avtor kapo di banda Tko jest mislm.Seveda če bi bla cela knjiga skenirana bi bla druga zadeva. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 To je res.Ampak tudi vojna ima svoja pravila in če se kršijo so te kršitve še veliko večji zločini kot v miru.Za povojne poboje ni nobenega opravičila, kot tudi ne za medvojne. Katerakoli stran je to počela, to je zločin, tu ni dvoma.In ga je treba obsodit.Ampak moti me nekaj drugega.To kopanje po preteklosti, izkoriščanje povojnih pobojev kot izgovor za rehabilitacijo tistih ki so bili na strani okupatorja.Ne morem in nikoli ne bom sprejel da so se tudi oni borili za domovino.Sodelovanje z okupatorjem je zločin.Zdja pa hočejo enačit NOB in Belo gardo.Tega ne morem sprejeti, to je potvarjanje zgodovine.Za povojne poboje je kriv partijski vrh, ne pa ljudje ki so vzeli orožje in šli v hosto.Ta "vrh" je pa v veliki večini že pod zemljo.Prav je da se poskuša odkriti kje so ta grobišča, kdo je v njih.Da sorodniki pobitih vedo kje so.Podlo in nizkotno je pa razpihovanje sovraštva na račun teh pobojev.Kot škof Perko pri maši v Kočevskem Rogu.Namesto pisanje nove zgodovine, "prave" kot jo hočejo prodajat nekateri, bi se morali truditi za spravo.Ne pa na grobovih pobitih graditi svojo politično moč. E Alef ni blo tko simpl zadeva veš.3/4 belogardistov sploh ni hotl met nč opravka z okupatorjem dokler niso začel komunisti terorja zganjat.Ni jim ostal drugega kokr da so prjel za orožje in tako postal "kao" pristaši okupatorja.Ni bla Bela garda cela z srcem in razumom pri okupatorji veš.Zato tok polemik.Nekaterim je blo vsen, važn da so dobil orožje(ni blo sploh važn od kje, ker v sili nardiš vse) da so se loh branil pred komunisti ki so plenili vasi itd na teritorijih kjer je vladala anarhija.Zanimiv daj blo največ vaških postojank dlih tm kjer so ble meje osvobojenega ozemlja ne.Preber si to knjigo, ker ti bo v marsičem odprla pogled na bele-rdeče. Ne navijam ne za bele niti rdeče, sam nek objektivn pogled. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 Bravo. Rad bi samo dodal, da je po moje vojna vojna (čeprav sama grozovit zločin) in kakor jo razumem ni in ne more biti pravil. Ali si ubit ali ubijaš. So pravila.Obstajajo pravila in zakoni ki določajo kako se ravna z vojnimi ujetniki. Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 So pravila.Obstajajo pravila in zakoni ki določajo kako se ravna z vojnimi ujetniki. No naj ti definiram eno varjanto teh tvojih pravil po Ženevski konvenciji ki jo je fajn razložu eden od mojih povelnikov ko sem bil na služenju vojaškega roka.Gre pa tako: Po tej konvenciji se sovražnikovih vojakov v zraku (padalcev) ne sme streljati dokler ne padejo na tla.Glede na to da so to zmerej nabolj izurjeni oddelki neke vojske in imajo navado skakati v tvoje zaledje lahk sam rečeš tisti trenutek ko si na fronti: dej metke da jih dobimo dokler so v zraku.Tok o teh lari fari pravilih.Nažalost se na njih ni za zanašat čeprov obstajajo. Isto velja za ujetnike.Žal si vedno postavljen na milost in ne milost tistih ki so te zajeli ne glede na kar kol. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 E Alef ni blo tko simpl zadeva veš.3/4 belogardistov sploh ni hotl met nč opravka z okupatorjem dokler niso začel komunisti terorja zganjat.Ni jim ostal drugega kokr da so prjel za orožje in tako postal "kao" pristaši okupatorja.Ni bla Bela garda cela z srcem in razumom pri okupatorji veš.Zato tok polemik.Nekaterim je blo vsen, važn da so dobil orožje(ni blo sploh važn od kje, ker v sili nardiš vse) da so se loh branil pred komunisti ki so plenili vasi itd na teritorijih kjer je vladala anarhija.Zanimiv daj blo največ vaških postojank dlih tm kjer so ble meje osvobojenega ozemlja ne.Preber si to knjigo, ker ti bo v marsičem odprla pogled na bele-rdeče. Ne navijam ne za bele niti rdeče, sam nek objektivn pogled. E, Indigo, pa prav tko simpl zadeva je, žal...Ne glede kako jo zdaj hočejo prikazat nekateri.Borba proti komunističnemu terorju... Ko se je Bela garda priključila okupatorju kakšnega velikega terorja še ni bilo, so bili še preslabi za to.Ne mislim zdaj na ljudi ki so šli z orožjem v hosto, veliko jih je šlo z zavestjo da gredo branit domovino.Ja, tudi med njimi so bili taki ki jim je bilo samo do tega da dobijo puško v roke.Da bodo streljal Švabe, pa še kakšnega soseda mimogrede, ker se mu je pač nekaj zameril...Tudi v Belo gardo so vstopali iz podobnih razlogov.Teh ni za obsojat. Vse ostalo pa se je dogajalo in planiralo v vrhovih na eni in drugi strani.Za Belo gardo je stala cerkev.Njej ni šlo za svobodo domovine, niti za narod.Samo za oblast, dobro so vedeli da pod rdečimi ne bodo imeli moči in vpliva.Po vojni pa se je šlo samo zato kdo bo koga prej.Boj dveh ideologij za oblast.Partija je hotela pospravit politične nasprotnike ki bi jo po vojni lahko ogrozili na oblasti, ne glede na to da so bili to poraženci, da so bili na strani okupatorja.Partija je hotela absolutno oblast, brez konkurence in jo je tudi dobila, na najbolj krut način. Tisto kar se pa dogaja zdaj, po osamosvojitvi je pa nekaj podobnega.Že davno se ne gre več samo za razkritje in obsodbo povojnih pobojev.Saj ni več kaj razkrivati, znano je kdo in zakaj jih je ukazal.In tu bi se stvar lahko končala, pa se ne...Ker je v ozadju nekaj več kot samo resnica o pobojih.Nekdo hoče nazaj ne oblast. Še to - če boš še kdaj kaj pripopal gor, naj bo, prosim malo krajše.Ne pa da moram vmes na malico ko čakam da se mi odpre. Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 So pravila.Obstajajo pravila in zakoni ki določajo kako se ravna z vojnimi ujetniki.Kakšna vojna je potem to, če se je treba držati pravil?! No, saj razumem, da se tu poskuša neko humanost vključiti noter, a vojna je že sama po sebi nehumana, torej so ta pravila naravnost hinavska in licemerska. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 Nisem vsega prebrala...pa se mi tudi ne da. Ne vem koliko let smo že po vojni.....vojna je vojna so žrtve na tej in na oni strani. Zakaj je potrebno zopet odpirat stare rane ...... Se mi pa zdi lepo in spoštljivo, da nedolžne žrtve na tej ali na oni strani spoštljivo pokopljemo, pokažemo tudi neko spoštovanje. Jaz sem povojna generacija meni je lažje nisem bila ne na tej ne na oni strani....lažje ocenjujem nepristransko. težko pa je za tiste, ki so bili vpletini oz. so tudi žrtve. ne vem treba je iti naprej....vojna je vojna. Ne izbira žrtev. Ja, če ti je lažje, da prižgeš svečko na označenem obeležju .....blagoslovljenem ok. Spomin ostane v srcu. Sem že naveličana tega beli, črni, rdeči.... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 E, Indigo, pa prav tko simpl zadeva je, žal...Ne glede kako jo zdaj hočejo prikazat nekateri.Borba proti komunističnemu terorju... Ko se je Bela garda priključila okupatorju kakšnega velikega terorja še ni bilo, so bili še preslabi za to.Ne mislim zdaj na ljudi ki so šli z orožjem v hosto, veliko jih je šlo z zavestjo da gredo branit domovino.Ja, tudi med njimi so bili taki ki jim je bilo samo do tega da dobijo puško v roke.Da bodo streljal Švabe, pa še kakšnega soseda mimogrede, ker se mu je pač nekaj zameril...Tudi v Belo gardo so vstopali iz podobnih razlogov.Teh ni za obsojat. Še to - če boš še kdaj kaj pripopal gor, naj bo, prosim malo krajše.Ne pa da moram vmes na malico ko čakam da se mi odpre. Eh Alef očitno slab poznaš dejstva čeprav bi jih glede na svoj starost velik bolje mogu kot jest.No zdej se pa uživi v kožo nekega vaščana leta 43 ko mu je bilo vseeno za bele za rdeče .Edin namen mu je bil da preživi to obdobje na tak in drugačen način in dela svoje delo.Pridejo nekega dne partizani in rečejo da hočejo od vsake hiše enega moškega za svoje vrste.Vzamejo.Pridejo drugič in hočejo hrano itdl.Seveda ljudem nekega dne dopizdi in zečnejo se ustanavljati vaške straže.Za orožje prosijo Italjane ker ga sami nimajo in ker so pač edini kjer ga loh dobijo in ker jim je to v interesu(italjanom)jim ga dajo.Tem vaščanom je vseeno.Hočejo svoj mir.Veliko je neizobraženih in se jim ne sanja o politiki ampak samo o svojem koščku zemlje.Tko to gre Alef.Ni tko simpl.Pa še več različnih patentov obstaja za to.Bolj po domače ti neb mogu povedat. Prpopov sm zato ker nekatere to zanima.Tebe očitno ne ker lamaš brez da bi vedel dejstva ki so se dogajala tudi v ozadju, ne sam taka ki jih vidiš po medijih.Čeprov spoštujem tvoje mnenje. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 Nisem vsega prebrala...pa se mi tudi ne da. Ne vem koliko let smo že po vojni.....vojna je vojna so žrtve na tej in na oni strani. Zakaj je potrebno zopet odpirat stare rane ...... Se mi pa zdi lepo in spoštljivo, da nedolžne žrtve na tej ali na oni strani spoštljivo pokopljemo, pokažemo tudi neko spoštovanje. Jaz sem povojna generacija meni je lažje nisem bila ne na tej ne na oni strani....lažje ocenjujem nepristransko. težko pa je za tiste, ki so bili vpletini oz. so tudi žrtve. ne vem treba je iti naprej....vojna je vojna. Ne izbira žrtev. Ja, če ti je lažje, da prižgeš svečko na označenem obeležju .....blagoslovljenem ok. Spomin ostane v srcu.Sem že naveličana tega beli, črni, rdeči.... Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 Eh Alef očitno slab poznaš dejstva čeprav bi jih na glede na svoj starost velik bolje mogu kot jest.No zdej se pa uživi v kožo nekega vaščana leta 43 ko mu je bilo vseeno za bele za rdeče .Edin namen mu je bil da preživi to obdobje na tak in drugačen način in dela svoje delo.Pridejo nekega dne partizani in rečejo da hočejo od vsake hiše enega moškega za svoje vrste.Vzamejo.Pridejo drugič in hočejo hrano itdl.Seveda ljudem nekega dne dopizdi in zečnejo se ustanavljati vaške straže.Za orožje prosijo Italjane ker ga sami nimajo in ker so pač edini kjer ga loh dobijo in ker jim je to v interesu(italjanom)jim ga dajo.Tem vaščanom je vseeno.Hočejo svoj mir.Veliko je neizobraženih in se jim ne sanja o politiki ampak samo o svojem koščku zemlje.Tko to gre Alef.Ni tko simpl.Pa še več različnih patentov obstaja za to.Bolj po domače ti neb mogu povedat. Prpovo sm zato ker nekatere to zanima.Tebe očitno ne ker lamaš brez da bi vedel dejstva ki so se dogajala tudi v ozadju, ne sam taka ki jih vidiš po medijih.Čeprov spoštujem tvoje mnenje. Dejstva...Brat mojega očeta, stric mu ne morem reči ker je umrl pred mojim rojstvom, je bil mobiliziran v partizane.Padel po enem tednu, na jasi pod Joštom, od nemškega aviona.Stari borci so se poskrili v gmajni, rekroti ostali odkriti, kot vaba. Brat moje mame mobiliziran v belo gardo proti svoji volji.Padel ob partizanskem napadu na župnišče kjer so imeli postojanko.Zanimivo, tud takrat tam ni bilo "starih borcev" samo rekruti... Tvoje videnje je malo idealizirano, skoraj romantično.Če bi rad še več dejstev prid sem dol pa greva lahko do še živih ki ta dejstva poznajo bolje od naju dveh skupaj.Ki so jih doživljali.In tega ni v nobenih medijih, v nobenih knjigah, ne belih ne rdečih.Obstajajo pa ene Črne.Si že slišal zanje?Bova oba potem bolje lapala dalje... Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 Dejstva...Brat mojega očeta, stric mu ne morem reči ker je umrl pred mojim rojstvom, je bil mobiliziran v partizane.Padel po enem tednu, na jasi pod Joštom, od nemškega aviona.Stari borci so se poskrili v gmajni, rekroti ostali odkriti, kot vaba. Brat moje mame mobiliziran v belo gardo proti svoji volji.Padel ob partizanskem napadu na župnišče kjer so imeli postojanko.Zanimivo, tud takrat tam ni bilo "starih borcev" samo rekruti... Tvoje videnje je malo idealizirano, skoraj romantično.Če bi rad še več dejstev prid sem dol pa greva lahko do še živih ki ta dejstva poznajo bolje od naju dveh skupaj.Ki so jih doživljali.In tega ni v nobenih medijih, v nobenih knjigah, ne belih ne rdečih.Obstajajo pa ene Črne.Si že slišal zanje?Bova oba potem bolje lapala dalje... No vidš Alef toj to...folklora .To je pravo.Pust medije.Največ sm se nauču od takih.In Svetina je tut eden izmed njih. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 3/4 belogardistov sploh ni hotl met nč opravka z okupatorjem Ni jim ostal drugega E, Indigo, pa prav tko simpl zadeva je, žal...Ne glede kako jo zdaj hočejo prikazat nekateri. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 No vidš Alef toj to...folklora .To je pravo.Pust medije.Največ sm se nauču od takih.In Svetina je tut eden izmed njih. Folklora... Mal je bilo tudi folklore, tiste tipično slovenske.Vse drugo pa je bil čisti boj za oblast.Rdeči proti belim, bolje rečeno črnim.Eni in drugi so zavajali narod, ga podpihovali, vse za svoje interese.Veliko jih je verjelo v tisto za kar so se borili, marsikdo pa je bil po vojni razočaran.Zgrožen ob spoznanju pri čem je sodeloval.Enega likvidatorja sem osebno poznal.Ko je bil ravno prav pijan je povedal marsikaj.Ko je bil trezen ni bil sposoben niti govorit En rek ki sem ga že večkrat zapisal pravi - prva žrtev vsake vojne je resnica.Pa ne samo prva, tudi zadnja.Zato zame to nenehno "odkrivanje resnice" o povojnih pobojih ni več nobeno iskanje resnice.Vse to ima nek vzorec ki se ga da opazit tudi drugod če si pozoren. Dovolj bi pa bilo samo prižgat svečke na grobovih, kjerkoli že so, in si podat roke. Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 prva žrtev vsake vojne je resnica.hudo tole... Dovolj bi pa bilo samo prižgat svečke na grobovih, kjerkoli že so, in si podat roke. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 Folklora... Mal je bilo tudi folklore, tiste tipično slovenske.Vse drugo pa je bil čisti boj za oblast.Rdeči proti belim, bolje rečeno črnim.Eni in drugi so zavajali narod, ga podpihovali, vse za svoje interese.Veliko jih je verjelo v tisto za kar so se borili, marsikdo pa je bil po vojni razočaran.Zgrožen ob spoznanju pri čem je sodeloval.Enega likvidatorja sem osebno poznal.Ko je bil ravno prav pijan je povedal marsikaj.Ko je bil trezen ni bil sposoben niti govorit En rek ki sem ga že večkrat zapisal pravi - prva žrtev vsake vojne je resnica.Pa ne samo prva, tudi zadnja.Zato zame to nenehno "odkrivanje resnice" o povojnih pobojih ni več nobeno iskanje resnice.Vse to ima nek vzorec ki se ga da opazit tudi drugod če si pozoren. Dovolj bi pa bilo samo prižgat svečke na grobovih, kjerkoli že so, in si podat roke. Verjamem.Tut sam sm slišov na tone takih zgodb :xx!: osebno od določenih ljudi.Dobr si napisov na konc.Sam bi blo fajn če bi se en najdu in bi se razčistl z temu al pa naj dajo mir. (Indigo @ 15. Dec 2006, 17:42) * 3/4 belogardistov sploh ni hotl met nč opravka z okupatorjem icon_smile_clown.gif Za vaško straže mislim no ne Belogardiste.Čeprov zelo podobne "ustanove" pa spet zelo različne v interesu. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
janif 15. december 2006 Prijavi Deli 15. december 2006 Alef , Indigo dobra debata, lepo ubesedene misli, to bi moral prebrati marsikdo od tistih, ki se vneto ukvarjajo s pojmom sprava, politika Indigo za tekst, sem že slišal za Svetino, nisem pa vedel za to knjigo, bom prebral ob priliki, drugače sem pa kar nekaj prebral o teh zadevah, zgodovina me je pač vedno zanimala , pa enkrat sem bil v Rogu, čist tko da vidim filing, pa kakšno svečo prižgem, Brezarjevo brezno je pa itak ob eni poti na Toško Čelo. Citiraj Izvukao je na kraju svog izlaganja. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 16. december 2006 Prijavi Deli 16. december 2006 Alef , Indigo dobra debata, lepo ubesedene misli, to bi moral prebrati marsikdo od tistih, ki se vneto ukvarjajo s pojmom sprava, politika Indigo za tekst, sem že slišal za Svetino, nisem pa vedel za to knjigo, bom prebral ob priliki, drugače sem pa kar nekaj prebral o teh zadevah, zgodovina me je pač vedno zanimala , pa enkrat sem bil v Rogu, čist tko da vidim filing, pa kakšno svečo prižgem, Brezarjevo brezno je pa itak ob eni poti na Toško Čelo. No vidš fajn da ti je všeč.Sej zarad takih sm to gor dajal .Tut sam bom šu pogledat zadeve ob priliki. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Freya 17. december 2006 Prijavi Deli 17. december 2006 Ja, dobra in kulturna debata. Sicer pa sem mnenja, da je v vsaki civilizirani družbi treba takšne zadeve razčistiti. Predolgo so, zaradi totalitarnega režima, tlele v ljudeh. Vendar je treba vedeti, da je bistvena razlika - enim je bilo dovoljeno izražati to bolečino in jo postopoma preboleti, drugi pa so trpeli navznoter, nevedoč kaj se je zgodilo z ljubljenimi. In to je po osamosvojitvi privrelo na dan. Zato je potrebno odkopavati. Dostojno pokopati v označene grobove. Dati ime in priimek. Kot ljudi, ne kot navadno smet. Tako, kot bi si vsak želel pokopati svojca. Treba je poslati jasno sporočilo zanamcem. Ne pa ščititi katerihkoli morilcev češ, pustimo to, to je preteklost in brskanje po kosteh. Za to gre. Za pieteto in človekovo dostojanstvo ter veličino ponotranjenja, ki ga zmore človek. Pa se imejmo in ne nasedajmo na jasne politične finte, rajši berimo in se izobražujmo. Citiraj SI SAPIS SIS APIS. http://www.clipartsalbum.com/cliparts/garfield/107450.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.