Skoči na vsebino

Modri kristali

RiKu3M

Recommended Posts

• Komentarji 50
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

No, eto, slikca...je to to? :inocent:

Po tejle slikci res ne morem vedeti. Dejansko je teža tisti faktor, po katerem barit ločimo od podobnih mineralov, saj se sam barit pojavlja v okoli 200 kristalnih oblikah, lahko nastane kot kapnik, je drobnozrnat ...

Poleg tega so barve na fotki pogosto varljive.

lalala

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Deli na socialnih omrežjih

No, eto, slikca...je to to? :inocent:

Pika, žal te moram razočarat, barit sicer verjetno imaš, samo je brezbarven, rjavkasto rumenkasto moten..-majhni kristali ..tole kar si pa dala -slikica -je čisto lep primerek halkopirita....100% -zihr...

xegox :palec:

značilen mavrični odsev..halkopirit.

Moja spletna stran

http://www.teate-reiki.com/

Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

Pika, žal te moram razočarat, barit sicer verjetno imaš, samo je brezbarven, rjavkasto rumenkasto moten..-majhni kristali ..tole kar si pa dala -slikica -je čisto lep primerek halkopirita....100% -zihr...

značilen mavrični odsev..halkopirit.

Tudi jaz sem pomislil na halkopirit, a me je motila močna modra barva. Običajno je bolj na vijolo. To je tista zavajajoča barva fotk, ki sem jo omenil v prejšnjem postu.

Dejstvo pa je, da je barit sicer lahko moder (tako literatura), a ne vem, kakšna je njegova modrina; modrega namreč še nisem v živo videl.

lalala

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Njegovo "nick name" je težec. Če je torej težek k svina u buče, je zihr barit.

Ponavadi grem povsod brez avanturina in kamene strele. x:Dx x:Dx x:Dx

Imaš pa v svojih košaricah v avtu par kil raznoraznega ostalega kamenja.

Branko G

Tudi jaz sem pomislil na halkopirit, a me je motila močna modra barva. Običajno je bolj na vijolo. To je tista zavajajoča barva fotk, ki sem jo omenil v prejšnjem postu.

Dejstvo pa je, da je barit sicer lahko moder (tako literatura), a ne vem, kakšna je njegova modrina; modrega namreč še nisem v živo videl.

lalala

ja, na tisti fotki je izgledalo kot azurit, je pa zihr halkopirit.Imaš pa prav glede fotk- včasih je nemogoče, lahko fališ do furnamenta ....rcimo tle- živo modro je videti, v resnici je pa pošteno vijolični pa še kakšen odsev....če ne bi poznal izvora, zanesljivo ne bi vedel...

Modr barit ni glih moder, nekakšno modro osenčenje je v brezbarvnih kristalih, tko da ni ravno moder...ajmo- nežno modrikast pridihec...kva pa vem kako bi rekel ???

V glavnem -pikica ima halkopirit- in barit tudi, le določiti ga mora....pravi barit iz vrečke ven dat...

Moja spletna stran

Moji knjigi

:inocent: xnckrivx...morm plac narest primeren... x:Ix

Eto, to je pol barit, če se ne motim? :inocent:

No, pol bi pa še to...za kaj je potem dober tale halkopirit? :inocent:

Poglej na strani 137 in 138 Pretnerjeve "Male enciklopedije zdravilnih kamnov", pa boš zvedla.

Če pa zamenjaš ikonco z eno normalno in prisežeš, da je to za vedno, pa opis objavim tule.

Namesto lalala tokrat: x:o)x x:o)x x:o)x

Poglej na strani 137 in 138 Pretnerjeve "Male enciklopedije zdravilnih kamnov", pa boš zvedla.

Če pa zamenjaš ikonco z eno normalno in prisežeš, da je to za vedno, pa opis objavim tule.

Namesto lalala tokrat: x:o)x x:o)x x:o)x

To je pa že izsiljevanje. :o|o:

E, neču! :vragec: x:px x:Dx

Nosko, si nism misnla, da si tok površinski tip, da ne znaš notranje lepote vidt! :vragec: x:Dx

ali na listku piše fluorit,barit-ker tole izgleda kot fluorit,na njem pa je lahko tudi barit....

Moja spletna stran

Moji knjigi

ni fluorit bel. :vragec: :vragec: :vragec:

aja.

iz wikipedije:

Pojavlja se v beli, rumeni, roza, zeleni, modri, viola in črni barvi, redko je tudi brezbarven. Trdota je na 4. stopnji po Mohsovi trdotni lestvici. Fluorit se topi v žveplovi (VI) kislini, ...ipd x^x xsrcx

... pa tudi rjav in škrlaten je lahko.

lalala

6. HALKOPIRIT

Tetragonalni CuFeS2

Pogoste primesi: Au, Ag, Pb, As, Mn

Trdota: 3,5–4

Gostota: 4,1–4,3 g/cm3

Element: ogenj-voda

Halkopirit (bakrov kršec) kristalizira v obliki disfenoida, ki je na videz podoben kocki, redkeje pa tudi oktaedra ali tetraedra. Pojavlja se tudi v žilnih rudiščih in kot oprh. Je medeninasto rumene barve, z zelenkastim odtenkom, komaj vidne razkolnosti in školjkastega loma. Na svežih prelomih je kovinskega sijaja z zelenkastimi odsevi, na površini pa zaradi oksidacije sčasoma prehaja v modro galico, azurit, malahit, bakrove okside in limonit. Topen je v dušikovi kislini in zlatotopki. Je najpomembnejša bakrova ruda. Primerke, primerne za okrasne kamne, pogosto spolirajo.

Izvor imena: Njegovo ime izhaja iz grščine, kjer pomeni beseda halkos baker, pyros pa ogenj.

Nahajališča: Francija, Nemčija, Švedska, Italija, Norveška, Finska, Srbija in Črna gora, ZDA, Kanada, Zaire, Čile, Rusija, Kazahstan, Uzbekistan.

Slovenija: Sovodenj, Pasjek pri Litiji, Močilno, Svibno, Podkum ...

Možnosti zamenjave: Podobni so mu pirit, od katerega je mehkejši in bolj izrazito rumen, zlato, od katerega je bolj krhek in lomljiv ter pirotin, ki je bolj rjavkaste barve.

Ponaredki: Halkopirita ne ponarejajo.

Tradicionalna uporaba: Ni jasna, saj so ga zamenjevali s piritom, od 10. stoletja naprej pa so ga kopali predvsem kot bakrovo rudo. Nedvomno so ga uporabljali za izdelavo zaščitnih amuletov, kasneje, ko so ugotovili, da vsebuje velik del bakra, pa je ponekod veljal tudi za kamen plodnosti.

Uporaba danes: Velja za kamen plodnosti in prvobitne življenske sile. Zaradi rumene barve ima zaščitno funkcijo, vzpodbuja pa tudi kreativnost in notranjo moč, da zastavljene načrte izpeljemo tudi v praksi. Položen na pleksus pomirja in krepi živčni sistem. Deluje pa tudi razstrupljajoče in položen na prizadeto mesto pomaga pri revmatičnih težvah. Kot ročni kamen krepi energijske pretoke v telesu, zato ga uporabljamo tudi pri anemiji. Pri uporabi v stiku s kožo lahko pride do kemijske reakcije z znojem in pri pretirani uporabi celo do vnetij. Večje primerke halkopirita lahko uporabimo tudi kot zaščito pred škodljivimi sevanji vodnih tokov in geoloških prelomnic.

Astrološke povezave: Energijske kvalitete, značilne za halkopirit, povezujemo z astrološkimi kombinacijami rak – strelec, škorpijon – strelec, oven – ribi in strelec – rak.

O, kok si priden. :2src: Hvala. x:Xx xDDx

Samo, plodnosti ne nucam trenutno, anemična nisem, bi mi pa prišel prav pri izpeljavi ciljev. :palec:

Če 'uš zd'j, k' je halkopiritov text objavljen spet žirafo gor dala, te frderbam.

lalala

Uporaba danes: Velja za kamen plodnosti in prvobitne življenske sile. Zaradi rumene barve ima zaščitno funkcijo, vzpodbuja pa tudi kreativnost in notranjo moč, da zastavljene načrte izpeljemo tudi v praksi. Položen na pleksus pomirja in krepi živčni sistem. Deluje pa tudi razstrupljajoče in položen na prizadeto mesto pomaga pri revmatičnih težvah. Kot ročni kamen krepi energijske pretoke v telesu, zato ga uporabljamo tudi pri anemiji. Pri uporabi v stiku s kožo lahko pride do kemijske reakcije z znojem in pri pretirani uporabi celo do vnetij. Večje primerke halkopirita lahko uporabimo tudi kot zaščito pred škodljivimi sevanji vodnih tokov in geoloških prelomnic.

haha, mogoče sem pa zato danes visoko nosečnost sanjala. xDDx

Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.

Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.

by Tony Samara

NAGAJIVA USTVARJALKA

RECEPTKI

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...